Amerikaanse president Biden draait decreten tegen TikTok en WeChat terug

President Joe Biden heeft een serie presidentiële verordeningen van voormalig president Trump tegen verschillende Chinese apps teruggedraaid. In plaats daarvan start Biden een breder onderzoek naar buitenlandse applicaties die een risico kunnen vormen voor de VS.

Biden tekende zijn nieuwe presidentiële decreet op woensdag, schrijft ook Reuters. Met Bidens nieuwe verordening schrapt de Amerikaanse president verschillende decreten van voormalig president Trump. Zo komt onder andere een decreet uit januari te vervallen, waarmee Trump transacties probeerde te verbieden met acht Chinese apps, waaronder AliPay, QQ Wallet en WeChat Pay. Ook enkele verordeningen tegen TikTok en WeChat komen te vervallen.

In plaats van Trumps decreten, roept Biden in zijn nieuwe presidentiële verordening het Amerikaanse ministerie van Handel op om onderzoek te doen naar apps van 'buitenlandse tegenstanders', schrijft The New York Times. De nieuwe verordening zou dat ministerie opdragen om de risico's van dergelijke apps te evalueren en eventueel aanbevelingen te doen om deze risico's aan te pakken, blijkt uit het presidentiële decreet. "Indien gerechtvaardigd, zal het ministerie passende acties bepalen op basis van een grondige evaluatie van de risico's die verbonden zijn aan softwareapplicaties van buitenlandse tegenstanders."

Biden tekende vorige week een ander decreet die Amerikaanse bedrijven verbiedt om te investeren in bepaalde Chinese bedrijven, die opereren in de sectoren voor defensie en surveillancetechnologie. Verder blijft een in 2019 gestart beveiligingsonderzoek naar TikTok aan de gang, meldde een ambtenaar van het Witte Huis aan Reuters.

De ambtenaar weigerde daarbij details te geven, maar het Witte Huis blijft volgens de werknemer 'zeer bezorgd' over de datarisico's van TikTok-gebruikers. De regering van Biden wilde niet ingaan op de toekomstige beschikbaarheid van Chinese apps als TikTok in de Verenigde Staten. Ambtslieden wilden ook niet vertellen of de regering van de VS ByteDance zal proberen te dwingen om de gegevens van Amerikaanse bedrijven binnen de VS op te slaan.

De oorspronkelijke verordeningen van voormalig president Donald Trump waren overigens al niet succesvol. De decreten werden geblokkeerd door Amerikaanse rechtbanken. Zo besloot een federale rechter dat TikTok in ieder geval tot na de Amerikaanse verkiezingen van 2020 beschikbaar moest blijven in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse rechter blokkeerde daarvoor ook al tijdelijk het verbod op de Chinese app WeChat. In februari pauzeerde de nieuwe regering van president Biden al de rechtszaken tegen TikTok en WeChat.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

09-06-2021 • 18:49

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (58)

58
35
14
0
0
2
Wijzig sortering
Dit zal een doorgaande discussie blijven, zolang bepaalde landen misbruik maken van de positie die ze hebben (VS doet dit net zo goed) dan krijgen we dit steeds vaker. Het is zorgelijk dat we van een wereld van open handel en samenwerking langzaam aan terug gaan vallen naar een wereld waar niemand elkaar meer vertrouwt want geld, etc.

Alleen ben je ook maar alleen, samenwerking heeft de wereld een stuk meer gebracht aan welvaart en vooruitgang dan protectionisme.
Nu komt er een breder onderzoek en de conclusie zal zijn dat het gebruik van bepaalde apps afkomstig uit het buitenland aan banden moeten worden gelegd. Dat zullen dus voornamelijk apps uit Rusland en China zijn en zo nodig aangevuld met andere landen die Amerika ongunstig gezind zijn.

In essentie is het dus gewoon voortzetting van beleid alleen wordt het nu wat vriendelijker gepresenteerd.
En wat consistenter. Trump schoot maar wat in het rond en wat geraakt werd kwam op zijn blacklist. Wat hij aan wilde pakken was absoluut willekeurig.
Ik weet zelf niet welke van de 2 aanpakken ik beter vind. Nu krijg ik een beetje het gevoel van "Laten we maar aannemen dat iedereen wel schuldig is en daarna wel kijken of het echt zo is". Uiteraard snap ik ook wel dat je niet voor elke app of ontwikkelaar apart telkens het hele bureaucratische cirkel wil doen en dat dit dus makkelijker is. Maar of makkelijker in dit geval ook beter is voor de rest van de wereld....
Wechat ben ik niet bekend mee maar van wat ik heb gezien van TikTok is dat een groot propaganda kanaal van China. Stel je post iets negatiefs over China dan wordt je bedolven met filmpjes hoe goed het wel niet in China is en dat er helemaal geen concentratie kampen zijn voor de Oeigoeren.
Gezien het gemiddelde IQ ben ik bang dat er genoeg mensen zijn die zo makkelijk gehersenspoeld worden door zulke dingen.

Om hier TikTok gelijk voor de bannen is misschien wat overdreven, maar je moet er als land wel bij stilstaan waarvoor TikTok eigenlijk dient.
Ik vraag me af of de gemiddelde TikTok gebruiker zo maatschappelijk geengageerd is dat hij/zij politiek getinte uitspraken gaat doen. Ik zie eigenlijk alleen maar filmpjes van mensen die dansen en zo.
Daar heb je een goed punt. Misschien is het meer voor hun eigen bevolking bedoelt.

Offtopic:
Ik heb in mijn vorige bericht volgens mij echt niks super polariserend geplaatst, maar het aantal -1 die hier worden rondgestrooid zonder de richtlijnen van het modden te gebruiken is gewoon belachelijk. Ook al ben je het niet eens met iemand, tenzij iemand over de scheef gaat mod je gewoon geen -1.
Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Bor op 10 juni 2021 08:21]

Wechat ben ik niet bekend mee maar van wat ik heb gezien van TikTok is dat een groot propaganda kanaal van China.
Lees je eerst eens in over WeChat. Ten opzichte van dat is TikTok niets.
Dat zegt niet zo veel. Heb je wellicht wat links en misschien een samenvatting om mij en mogelijke anderen op weg te helpen? Je lijkt er namelijk al wat vanaf te weten.
WeChat is nog veeeeeel erger... een chat protocol zoals WhatsApp, maar gerunned door de chinese overheid.

In China betaalt bijna iedereen met WeChat. En je weet dat je gevolgd wordt.
Je krijgt een sociale-credit-score, die bepaald wordt door je gedrag in het openbaar.
Die score wordt hoger of lager naarmate je bevriend bent met goede of slechte personen in de ogen van de overheid.
Die score bepaalt wat je wel en niet mag doen. Is je score te laag, dan mag je misschien wel niet eens het land uit.
Alle chats zijn te lezen door de overheid.

Even een paar dingetjes from the top of my mind... het kan zijn dat deze info niet helemaal correct is, maar zoals gezegd... doe je onderzoek zelf.
En dan nu: de bron!

Oh wacht je mag zélf gaan bekijken of je uitspattingen kloppen. Nou nee, zo werkt dit natuurlijk niet. Jij claimt, dus jij bewijst.

(Het klinkt overigens best wel waarschijnlijk, maar je voorziet het nog steeds niet van bronmateriaal….)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 10 juni 2021 07:48]

Mensen nemen zelf de moeite niet om een bron op te zoeken, mensen geloven elkaar op hun blauwe ogen op internet en vragen anderen onderzoek voor hunzelf te doen. Het moet niet veel gekker worden. Ik heb jaren terug onderzoek gedaan, en ga het niet nog een keer doen.

Het is heel eenvoudig, bovenin de search balk van tweakers "WeChat" intypen en met alleen de headlines van de artikelen krijg je al een aardig beeld.
Aan de andere kant wordt terechte commentaar op Israël en diens (mis-)handelen van de Palestijnen niet gecensureerd. TikTok heeft voor- en nadelen.
Gaat Biden ook nog kijken naar Huawei. Persoonlijk vindt ik het bizar dat Huawei wegens een decreet nog altijd geen Playstore en google apps mag gebruiken in hun OS. Juist deze Huawei telefoons waren heel innovatief en zeer goedkoop!
Die telefoons waren helemaal niet goedkoop. Je betaalt gewoon met “iets anders” (je data, privacy of whatever).

Misschien waren ze door de hotline met de Chinese overheid juist nog wel duurder dan alle anderen….

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 10 juni 2021 07:50]

Wellicht dat jij niet goed naar de prijzen hebt gekeken, maar voor de specs kon je voor 100en euro's goedkoper een Huawei krijgen dan een Samsung, LG of zelfs OnePlus. Ze zijn extreem high end speced vaak maar midrange priced. En de innovatie in die telefoons is bizar goed. Ik hoop dat we Huawei weer als een marktspeler terug kunnen krijgen!
Jij denkt écht dat Huawei die dingen zo goedkoop kan aanbieden vanwege een of andere duistere magie?

Wauw. Gewoon, wauw. En jij denkt dan ook dat Facebook en Google echt gewoon gratis zijn?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 10 juni 2021 20:13]

Wellicht beter datTweakers bij dergelijke berichtgeving de comments uitzet. Stoom komt uit de oren.

[Reactie gewijzigd door CzMichiel op 10 juni 2021 08:17]

Ik zou er een tiktok van maken, vast mensen die er naar willen kijken :+
Wacht maar tot je weer een COVID-gerelateerd bericht krijgt zoals die CoronaCheck-app……
Je kan ook gewoon niet naar de comments scrollen. Dan laat je anderen lekker doen waar ze zin in hebben én heb jij er nog geen last van ook.
Dat is inderdaad een goed idee. Neemt niet weg dat ik het nog steeds een goed idee zou vinden als de comments hier worden uitgeschakeld. Discussie ok, maar dit lijkt mij niet goed/gezond voor de community.
Dus omdat jij de comments niet aan kan, moeten deze maar uit?

Zelf lees ik altijd de comments en kom daardoor vaak op nieuwe inzichten. Natuurlijk neem ik niet alles voor waar aan en blijft een kritische blik belangrijk. Maar als iemand goed kan onderbouwen waarom iets wel of niet zo is dan ben ik geïnteresseerd. Ook bij controversiële onderwerpen.
Klinkt goed voor Huawei en hun verbod zou ik willen zeggen maar, je weet het niet zelf hoop ik dat Huawei snel zijn android licentie kan terug krijgen. Daarmee zou het merk relevanter blijfven dan alleen maar een product wat al van te voren wordt bestempeld als niet aangeraden om te kopen

[Reactie gewijzigd door ianbeeldens op 9 juni 2021 19:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee