'China verbiedt overheidspersoneel in Tesla's te rijden wegens spionagerisico'

China verbiedt naar verluidt het gebruik van Tesla's door militair en overheidspersoneel. Dit omdat de auto's met hun buitencamera's constant beeldopnames zouden kunnen maken, wat een bedreiging voor de nationale veiligheid kan vormen als die beelden naar de VS gaan.

Dat zeggen bronnen van The Wall Street Journal. De beslissing zou volgen uit een security review van Tesla-wagens door de Chinese autoriteiten. Niet alleen de potentie van spionage via de acht buitenboordcamera's van de wagens zijn een probleem. De Chinezen zouden zich ook zorgen maken over het feit dat de wagens via bluetooth toegang kunnen hebben tot de contactpersonen in de telefoons van de inzittenden. China vreest dat deze informatie naar de VS gestuurd kan worden. De beslissing zou gelden voor 'alle personen in militaire complexen, overheidsinstanties en gevoelige staatsbedrijven zoals lucht- en ruimtevaartbedrijven'.

China reageerde niet op tijd voor de publicatie van het nieuwsmedium en Tesla onderstreept alleen dat zijn privacybeleid 'voldoet aan de Chinese wet- en regelgeving' en dat de camera's in de wagens niet voor alle Tesla's in China ingeschakeld zijn.

Dergelijke beslissingen zijn niet nieuw en komen ook niet alleen in China voor. In januari van vorig jaar verbood het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken overheidsinstanties bijvoorbeeld om te vliegen met drones van het Chinese DJI. Dit deed het vanuit dezelfde motivatie die China heeft met deze vermeende zet rond Tesla's.

China en de VS zijn sinds een langere tijd verwikkeld in een handelsoorlog. Prominente voorbeelden van fronten waarop die strijd wordt gevochten, zijn TikTok, WeChat en Huawei. Handel met die Chinese bedrijven is in de VS beperkt of zelfs verboden. China hanteert op zijn beurt de Great Firewall, die zorgt voor een blokkade van bijvoorbeeld Google, Facebook en Twitter.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-03-2021 • 13:14

192 Linkedin

Reacties (192)

192
168
80
10
0
60
Wijzig sortering
Maken ze hier mee niet meteen het 'anti Huawei' in telecom etc verhaal duidelijk?

Ze doen nu redelijk het zelfde.. of mis iets
Ik zie het als een tegenreactie op Huawei. Het duurde even maar nu is deze er.
Als tegenreactie op Huawei? Of als extra actie nadat ze inmiddels alweer quite stonden?

Het artikel geeft al aan dat Facebook, Twitter en zelfs Google verboden zijn in China. Dit zijn al 3 hele grote bedrijven die de impact hiervan al lang gevoeld hebben.

Ik ben geen voorstander vh beleid van zowel de VS als China, maar ik denk dat we hier oprecht mogen zeggen dat China hier al veel eerder mee begonnen is. Lekker vingertje wijzen is leuk, maar men moet wel begrijpen dat het al langer loopt dan enkel Huawei en nu Tesla.

De Chinezen hebben jarenlang zonder restricties in de VS mogen opereren, terwijl de Amerikanen dat dus nooit in China gemogen hebben en dit geldt eigenlijk nog steeds zo waar de Chinezen in bijv de EU gewoon lekker hun gang kunnen gaan, maar andersom.......?

Hypocriet gedrag is het, willen wel de lusten maar niet de lasten.
Het verwonderd me toch dat men het redelijk OK vindt indien data naar Tesla, Google, Facebook gaat, en alsof die firma's enkel goede bedoelingen hebben.

Elon Musk heeft bij de voorstelling van de zelf ontwikkelde AI-module, inderdaad aangegeven dat Tesla ALLE data kan consulteren. Ook de camera-beelden van de openbare weg.

Ik heb me toen ook de vraag gesteld hoe dat wettelijk geregeld is, want wij mogen niet filmen op de openbare weg. Dus als iemand een antwoord heeft ...
‘Wij mogen niet filmen’ euh
Slechts een vermoeden, maar ik denk dat tesla haar verwerking baseert op art. 6 lid 1 sub f avg.

Dus dat ‘wij’ niet mogen filmen vind ik nogal een slechte vergelijking
Ik ben geen voorstander vh beleid van zowel de VS als China, maar ik denk dat we hier oprecht mogen zeggen dat China hier al veel eerder mee begonnen is. Lekker vingertje wijzen is leuk, maar men moet wel begrijpen dat het al langer loopt dan enkel Huawei en nu Tesla.
De Amerikaanse overheid roept al zeker 10 jaar dat Huawei spioneert. Zonder ooit enig bewijs te hebben overlegd. En in die 10 jaar heeft ook nog geen enkele onderzoeker iets kunnen vinden. Wordt er überhaupt gezocht? Want als je zoiets beweert, wil je toch ook heel graag een smoking gun hebben.

Ik snap dat het bewind in China niet zo fris is, maar als je iets roept, moet het wel kloppen. En die hele actie tegen Huwei is naar mijn stellige overtuiging gewoon begonnen als handelsbescherming van Cisco. Die profiteren hier het meeste van in de VS. Buy American werkte niet omdat Huawei misschien wel betere spullen maakte. Zeer zeker niet tegen bodemprijzen, want ze waren vaak niet eens goedkoper, maar boden meer features dus kozen klanten vaker voor Huawei. En dáár was Cisco bang van. Ze zijn al heel lang bang van Huawei, want zij ontwerpen hun eigen chips en zijn nu ook druk bezig om zelf chips te maken. Dat laatste is dus een soort onbedoeld bij-effect van de boycot en misschien maken ze Huawei nu wel sterker dan voorheen, en krijgt ASML er ook nog eens een concurrent bij. Nu hoor ik velen al zeggen: 'dat kunnen ze nooit, wat ASML doet kan niemand zomaar even nadoen'. Ik zeg dan 'slaapt u maar rustig, alles komt goed'. Als er één ding is wat je niet moet doen, is die Chinezen onderschatten. Ja, ze hebben de neiging veel tech te stelen (wie doet dat niet?) maar ze zijn zelf ook niet helemaal achterlijk en hebben ook zelf veel dingen ontwikkeld. Zeg nooit nooit. Het kan even duren, en misschien lukt het ze niet, maar het kan zomaar zijn dat het ze wél lukt.
Het is een beetje hetzelfde als Bol.com die jarenlang riep dat ze niet bang waren van Amazon, maar ondertussen elk jaar intern de komst van Amazon.nl op de agenda zetten om iedereen scherp te houden. Diep van binnen waren ze tóch wel een beetje bang omdat Amazon veel groter is en ze zomaar uit de markt kan prijzen. Niemand kan van tevoren met zekerheid zeggen of zoiets gaat lukken of niet.

Nogmaals: ik ben niet de grote China fan, maar het allemaal heel erg hypocriet. De situatie in China is nu vele malen beter dan in het verleden, en toen vonden we het allemaal niet erg; niemand deed iets. Wél haalden we er onze leuke goedkope spulletjes vandaan (want dat doen wel al tientallen jaren; het is niet iets sinds AliExpress) en dat vonden we prima. Totdat China besloot dat ze niet langer meer het rijkste ontwikkelingsland te wereld wilden zijn, en een bijzonder ambitieus (misschien wel agressief) plan opstelden om een soort wereldleider te worden en de VS/Europa naar de kroon te steken. En nu krijg je dus steeds verhalen over hoe slecht China wel niet is, pas geleden zelfs dat China Taiwan zal gaan aanvallen, enzovoort. Dat noem ik dus hypocriet. Het gaat om de economie. Onze leiders interesseert de situatie in China geen reet. Ze malen niet om hoe de burgerrechten er aan toe zijn, ze malen om de economie, omdat ze weten dat China de macht heeft om inderdaad een wereldmacht te worden waar we niet meer omheen kunnen.
Als google en facebook, etc niet aan de Europese wet voldoen worden die hier ook verboden.

En dat is precies wat er in China aan de hand is, Deze tech giganten willen zich niet aan de Chinese wet aanpassen. Dan betekent het een verbod.

Er zijn redelijk wat dingen bij wet verboden op het internet en die worden dus gewoon geblokkeerd, maar als China dat doet is het niet goed. Maar om nou te zeggen dat een land zijn wetgeving aanmoet gaan passen aan de Techgiganten klinkt wel raar of niet.
Dat ze zich aan de wet moeten houden is niet meer dan logisch, maar laten we eerlijk zijn, de wetten daar staan niet in verhouding met de wetten in het Westen. Dus ja dan is het nog steeds vreemd dat ze bij ons alles mogen (want ja wij hebben niet zo'n strenge wetten), maar er vervolgens andersom enorm moeilijk wordt gedaan. Sterker nog, als China hun operaties niet uit mogen voeren in de VS of de EU dan vinden zij dat ook niet eerlijk.

Prima dat je strengere wetten hebt en daardoor tech giganten blokkeert, maar dan ook niet klagen als de ander dat bij jou doet. En China blokkeert puur om het volk dom en/of onder controle te houden, daar hoeft geen discussie over te zijn lijkt me.

Handelen is een vorm van geven en nemen, maar als 1 partij alleen wil nemen en liever niets wil geven dan kan ik niets anders zeggen dan hypocrisie van de bovenste plank.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 21 maart 2021 16:18]

Je hoort China bijna nooit klagen, die passen zich gewoon aan en gaan weer verder
Ik heb een Chinese vriendin, en die zegt dat de sancties van Trump in het nieuws komen maar ze worden gepresenteerd als feiten, maar er wordt niet geklaagd. Als er geklaagd wordt zijn het voor westerse bedrijven en landen, en inwoners. Want die hebben het zo goed dat ze alleen maar over dit soort dingen kunnen klagen.
Je vergelijkt een inwoner met de overheid. Dat het volk niet klaagt is niet gek als een groot deel van de feiten voor je afgesloten worden (great firewall).

Maar ik zeg ook niet dat China het slechter doet dan de VS he, de VS is net zo slecht bezig. Alleen ik verdedig helemaal geen land in dit verhaal (zoals velen wel doen, dan wel voor China, dan wel voor de VS).

Nee het gaat gewoon puur om het feit dat de handel tussen de twee landen (en de EU ook in mindere mate) niet eerlijk verloopt. Wie zijn schuld dat is doet er verder niet toe.
de VS is net zo slecht bezig.
Nu vind ik persoonlijk croncentratiekampen voor alle bruine mensen in 1 provincie en de keiharde brainwashing in China wel iets verder gaan dan wat er in de VS speelt, maar goed.
Heeft de VS geen kampen dan?

Immigrants.. Mexico.. 🙈
Je mist hier even het verschil tussen de Chinese overheid, die steen en been klaagt over het "onredelijke en racistische westen", maar die ondertussen elk voordeel in internationale betrekkingen naar zich toe trekt dat ze maar kan, en de gemiddelde Chinese burger, die wel uit kijkt om te klagen over wat dan ook, omdat ze anders meteen in het vizier van de overheid komt.

Lekker hypocriete regering daar in China: probeert op alle mogelijke manieren om onder internationale afspraken uit te komen, is niet vies van andere landen en bedrijven onder druk zetten en houdt er een dubbele standaard op na als het gaat om bijna alles, van intellectueel eigendom tot het vingertje wijzen naar andere landen over zaken als democratie en open markt.
" Want die hebben het zo goed dat ze alleen maar over dit soort dingen kunnen klagen."
Bijzondere insteek. Deel je de mening van de vriendin? Als in "Wat zeurt Australie over wel/geen facebook, ze hebben het goed". Oftewel je mag pas piepen als je het zo beroerd hebt als in China, maar dan nog niet, want de Chinezen doen het ook niet?
Ja, maar of we ons wel of niet kunnen vinden in wetten is natuurlijk puur cultureel.
In de EU mag je geen groeihormonen in vee stoppen. In Noord Amerika verklaren ze je voor gek als je het niet doet.
In Nederland hebben we een vrij liberale euthanasiewet. In de VS zien ze dat alsof we opoe een pilletje door de eten doen als ze lastig en rijk is. Zij zien dat heel anders.

Wat wij normaal vinden, vinden ze aan de andere kant van de wereld compleet absurd en andersom.

Het wordt vooral lastig voor multinationals als de ene regio iets expliciet verplicht en de andere regio iets expliciet verbied.

Simpel voorbeeld:
Stel dat Facebook in Europa wordt verboden om artistiek naakt te weren op het platform. Dat zal best een boel gedoe opleveren, want in de VS is naakt compleet not done op openbare platforms.
Er zijn voor een groot deel wel aanwijsbare redenen voor dat soort verschillen. Ik weet nog wel dat we enorme lappen vlees verkochten in de slagerij, dat werd door zorgen over de volksgezondheid afgeschaft. Daar zijn de lappen groot en met graan afgevoerd, groter is beter. Euthanasie is in landen waar religie wat sterker is niet gedaan, ook in Europa.
de wetten daar staan niet in verhouding met de wetten in het Westen.
Deze zin, daar heb je 100% gelijk in. Maakt niet uit van welke kant je het bekijkt.

EU en US bekritiseren dat China van alles 'verkeerd' doet. Waarom? Omdat het niet strookt met hun ideaal, hun 'democratie'. (En EU volgt gewoon wat US zegt, maar dat is een ander verhaal).

En China heeft een eigen visie op hoe hun land geregeerd moet worden, en vinden dat landen zoals US hen niet moeten vertellen hoe ze hun land moeten leiden.

Vanaf dat er een land niet in dezelfde pas loopt als US, dan zorgen ze wel op één of andere ervoor dat het wél gebeurt!

Wie zijn wij om te zeggen hoe ieder zijn eigen land moet regeren? Is dit dan democratisch?
Welke Chinese wet? Voor zover ik weet zijn die wetten goeddeels nogal vaag gedefinieerd. Als een wet duidelijk is, prima. Als een wet zeer vage klachten omschrijft dan wordt het nogal lastig en kan die wet voor alles en nog wat gebruikt worden.
Er is wel een groot verschil: de Tesla's die in China worden verkocht worden voor een groot deel ook in China geproduceerd. China exporteert ook Tesla's naar andere landen, waaronder Europa. Met de maatregelen treft men dus ook de eigen auto industrie.
Ergens kan ik me de reactie van China wel voorstellen. Op veel plaatsen in China is het gebruik van een camera ten strengste verboden. Elke Tesla bevat een aantal camera's en kunnen rond de hele auto eigenlijk alles filmen. Wat er met de beelden wordt gedaan is nooit helemaal duidelijk. Of die nu via internet naar Amerika (of Rusland) worden verstuurd, of dat de eigenaar van de Tesla ze opslaat en vervolgens op de een of andere manier gebruikt of verstuurt is niet zo gemakkelijk te controleren. De bron aanpakken is veruit het gemakkelijkst.

Huawei laat niets in Amerika maken en de beschuldigingen zijn nogal vaag en niet bewezen. De camera's in de Tesla's zijn gemakkelijk aan te wijzen. Als de VS nu de netwerk apparatuur van Huawei had verboden, had ik dat kunnen begrijpen. Als China het gebruik van Android had verboden wegens mogelijke spionage had ik me daar ook nog wat bij voor kunnen stellen. Wat de VS doet is gewoon China pesten met een handelsoorlog die voor een groot deel niet eens met mogelijke spionage door China te maken heeft. Voor het leveren van chips en OS'sen vanuit Amerika zou je juist denken dat Amerika daarmee in China kan spioneren.
De camera's in de Tesla's zijn gemakkelijk aan te wijzen.
Jah, de zendmasten, antennes, telefoons van Huawei zijn ook gemakkelijk aan te wijzen.
En het feit dat totaal niet bekend is wie de aandelen van Huawei bezitten is ook vaag toch?
Je weet dat camera's beelden maken en dat beelden doorgestuurd kunnen worden.
Op plekken waar geen foto's mogen worden genomen zijn smartphones domweg niet toegestaan. Dat kan je gemakkelijk doortrekken naar een auto die rondom alles filmt.
Wat zendmasten doorsturen is tot op zekere hoogte te monitoren. Een verbod op het gebruik van Huawei netwerk apparatuur binnen de overheid of het "openbare" netwerkt lijkt me niet overdreven, al is het maar om de mogelijkheid van spionage te beperken.
Een algeheel verbod op handelen met Huawei en nog een aantal grote Chinese fabrikanten lijkt mij overdreven.
Anoniem: 143912
@mrbullet21 maart 2021 21:53
[...]

Jah, de zendmasten, antennes, telefoons van Huawei zijn ook gemakkelijk aan te wijzen.
En het feit dat totaal niet bekend is wie de aandelen van Huawei bezitten is ook vaag toch?
Dan gebruik je toch geen Huawei apparatuur bij militairen en defensie toch? Huawei apparatuur wordt beheer vrijgegeven aan telco's. Krijg je als Tesla koper ook zoveel toegangsrechten in de Tesla boordcomputer?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 21 maart 2021 21:56]

Helemaal eens met de tendens dat steeds meer landen inzien dat Hauwei gevaarlijk is voor de nationale veiligheid en daarom stoppen met het gebruik ervan.
Anoniem: 435630
@WillySis21 maart 2021 20:59
Welnee, niets raars aan. Ze geven alleen maar aan dat het door overheids personeel niet gebruikt mag worden. En terecht, hoe je ook verteld, een Tesla heeft te veel sensoren om naïef over te blijven als je een cruciale functie hebt binnen een land. Ik moet de eerste Amerikaanse leger officier al bellend met een Xiaomi telefoon in een Chinese auto rond zien rijden. Niet moeilijk over doen, is gewoon logisch.
Zo zal de AIVD ook vast wat spelregels hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435630 op 21 maart 2021 21:01]

Ik noem de Chinese reactie nergens raar, maar juist voorstelbaar.
Het is eerder raar dat China de import van Amerikaanse chips en gebruik van Android en iOS gewoon toestaat.
Anoniem: 435630
@WillySis22 maart 2021 21:49
Nou inderdaad, wie wil er nou Amerikaanse troep hebben.
Als de Chinesen zich 'braaf' aan onze lokale wetten houden, dan zouden we ook niet moeten zeuren dat we overspoelt worden door grote hoeveelheden produkten daarvandaan. Als die niet voldoen aan onze kwaliteits eisen is het een ander verhaal, maar dan moet de import beter gecontroleerd worden en een algeheel verbod omdat er vermoedens zijn.
Je kunt het vergelijken met de maximum snelheid op de snelweg in Duitsland, die ligt daar over het algemeen veel hoger dan in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat we daarom maar alle auto's uit Duitsland maar moeten weren, zeker niet als ze zich braaf aan de snelheids limieten houden en voor degene die zich daar niet aan wil houden (relatief eenvoudig te bewijzen) zou geweerd kunnen worden.
Lekker vingertje wijzen is leuk
Doe jij niet hetzelfde? Je doet alsof je dagelijks op hoog niveau mengt in geo-politieke diplomatiek echter betwijfel ik dat ten zeerste.
Daarbij, alle grootmachten spelen dit soort spelletjes alleen is het nieuws wat jij hier in NL te zien krijgt enigszins pro-Europa/pro-Westen/pro-Amerika, waardoor we maar al te graag wijzen naar China/Rusland maar even vergeten dat Youtube ook dagelijks video's verwijderd die "niet in lijn zijn met de gebruiksvoorwaarden", zeker de laatste maanden omtrent topics als Corona en verkiezingen, onder het mom van "onzin video's". Dat is geen aluhoedje, dat is soortgelijke censuur en gewoon dagelijks aan de hand in het brave Nederland.
Ik zeg niet voor niks dat de VS net zo slecht bezig is (wel opletten he 🤣). Ik snap dat alle regeringen er wel een handje van hebben, alleen sommige wat meer dan wij.
Bovendien vraag ik me überhaupt af of Tesla wel goede zaken doet in China. Immers, BYD en een aantal andere niet-Amerikaanse merken staan daar in de top 10 wat betreft verkopen, dus Tesla is bij mijn weten niet eens zo heel groot daar.
Niet correct. Tesla is de grootste op dit moment in China.

https://www.bloomberg.com...d-be-threatened-next-year

Zie de grafiek halverwegen. Woon in Shanghai, zie bijzonder veel Tesla's tov andere EV's. NIO wel in opkomst iig. Ook zal Tesla de kop positie best verliezen. Recent ook wat imago schade mbt bouwkwaliteit concerns.

[Reactie gewijzigd door Frenzy_LS op 22 maart 2021 03:14]

Vergeet ook niet dat china een jaren plan heeft met een bepaald doel, om los te staan van westerse invloeden en een wereld macht te worden. Een jaren plan zie je in het westen niet tot nauwelijks (is ook moeilijk te doen met een democratie, je voert wat in en het volgend kabinet draait het weer terug of veranderd het). mischien spreken we straks allemaal wel Chinees (Mandarin) 8)7
De echte tegenreactie zou een Apple ban wezen, maar Tim Cook heeft daarvoor vast al met Xi aan tafel gezeten om het '' uit te praten'' .
Werken ze daar ook met windows? Dan zou ik daarmee de kans op spionage groter vinden maar ze hebben geen alternatief ?
quote: Wikipedia
Kylin (Chinese: 麒麟; pinyin: Qílín; Wade–Giles: Ch'i²-lin²) is an operating system developed by academics at the National University of Defense Technology in the People's Republic of China since 2001. [...] With version 3.0 Kylin became Linux-based, and there is a version called NeoKylin which was announced in 2010.

By 2019 NeoKylin variant is compatible with more than 4,000 software and hardware products and it ships pre-installed on most computers sold in China. Together, Kylin and Neokylin have 90% market share of the government sector.
Ik dacht dat er een Linux distro is vanuit de Chinese overheid.

edit: https://en.wikipedia.org/wiki/Kylin_(operating_system)

[Reactie gewijzigd door borbit op 22 maart 2021 13:04]

Je mist het feit dat een Tesla wagen alles doorgeeft aan Tesla terwijl het bij een Huawei om een risico gaat maar vandaag niet bekend is of het ooit gebeurd is.
Sinds wanneer gaat alle data van Chinese gebruikers naar Tesla Amerika? Lijkt me sterk met het oog van Chinese protectionisme en data moeilijkheden dat dit het geval is. En al zou dit inderdaad het geval zijn is het kwestie van deze data conform lokale regelgeving apart te houden (dit is al vastgelegd voor regulier gebruikersdata).

Vervolgens waar Tesla en Huawei zeer verachillen is dat de een een publiekelijk bedrijf is waarvan duidelijk mag zijn dat de top niets van dien heeft met de overheid, en de ander een privaat bedrijf is waar de algehele top in hoog in de (militaire) Politparty zit.

Daarnaast om beiden maar even maar met elkaar te vergelijken, een partij houd zich ook niet openlijk bezig met het opsluiten van een miljoen man en nog miljoenen meer worden onderdrukt dankzij dit bedrijf.

Echter wat eerder het geval is de Chinese overheid heeft al eerder zowel overheid als publieke figuren verboden om met iPhones en Samsungs rond te lopen. Dit lijkt dan ook meer een stapje om dezelfde volksvertegenwoordigers in Chinese auto's te duwen. Deze zijn op dit moment zeer impopulaire onder de beter gestelde. Vooral Audi doet hier goede zaken dus die zal wel de volgende zijn.
Willen we het echt over politiek gaan hebben? Goed dan.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben reds in het verleden mensen bij bedrijven geplaatst om backdoors mogelijk te maken in de producten van die bedrijven. O.a. bij Cisco is dit reeds ontdekt geweest. Het is dus niet zo ver gezocht om dit ook bij andere bedrijven te zien gebeuren.

Je spreekt van het openlijk opsluiten van mensen zonder in essentie een eerlijk proces. Is de VS zoveel beter? Wie zit er allemaal in Guantanamo bay opgesloten zonder ooit een rechter gezien te hebben? Wat met geheime CIA gevangenissen over heel de wereld? De VS die zijn bondgenoten in Syrie in de steek heeft gelaten zodat de Turken hen konden afslachten? Moet ik nog even doorgaan?

Ik ga niet akkoord met wat China doet in Xinjiang, maar laat ons nu niet doen alsof de VS het zoveel beter voor heeft met de rest van de wereld. Ook zij kijken in de eerste plaats naar zichzelf en naar hun eigen belangen.

En onder de beter gestelde mogen de Chinese fabrikanten dan wel minder populair zijn, maar als ik kijk naar wat de best verkochte BEV was de afgelopen tijd, dan was dat toch niet Tesla.
Gaan we weer de US vergelijken met China?

Ja de US doet veel dingen niet goed, zoals je terecht aanhaalt ook de Westerse veiligheids instanties inclusief de Nederlandse spioneren op hun eigen burgers. Ja ook in de US worden een paar dozijn mensen zonder tussenkomst van een openlijk trial opgesloten. Dit is uiteraard niet zo netjes.

Nu laten we het over CHina hebben die je keurig 1 op 1 naast elkaar wilt zetten. China heeft op dit moment waarvan we weten 1 miljoen mensen in concentratie kampen. Waar mensen dwangarbeid moeten uitvoeren. Waar vrouwen worden verkracht / gesteraliseerd. Waar genocide wordt uitgevoerd om een minderheid uit te roeien. Dit is niet de eerste keer, dit is ook in Tibet gebeurd. Op dit moment worden ook een kleine 6 miljoen mensen hun rechten verwijdert en moeten ze de Chinese dictatuur volgen, tegen de overeenkomsten in waar 2 organisaties in 1 land was toegestaan. Helaas toch maar niet. Huawei is mede verantwoordelijk voor wat hier gebeurd, maar het gaat verder. Zoals aangegeven Huawei is een staatsbedrijf waar de complete top in de Politpartij zit. Dit is niet zoiets als in Nederland waar we ook partijen hebben, dit is de partij, die al 70 jaar verantwoordelijk is voor tientallen miljoenen doden en keer op keer aangeeft geen moeite ermee heeft om dit weer te doen. Dit bedrijf specifiek helpt met de spionage op 1.3 miljard mensen, controleerd perfect wat jij wel en niet mag zien.

En wil jij dan nog steeds een dergelijk bedrijf deel uitmaakt van onze netwerken?

Ja dit is uiteraard politiek bewogen, en niemand zal ontkennen dat hier ook financiele redenen achter zitten. Maar het is toch totaal onacceptabel dat dergelijke bedrijven iets van doen krijgen in het Westen. Het is ronduit schandalig dat je dit gewoon met elkaar vergelijkt alsof ze hetzelfde zijn wanneer dit klaarblijkelijk niet het geval is.

Dit is letterlijk de Duitse Nazi partij in 40/45 vergelijken met Conservatives in de UK. Ja die deden ook veel niet zo netjes, maar dit is toch gewoon onvergelijkbaar met elkaar.
Ten eerste hadden we het hier over Tesla vs de Chinese overheid/Huawei.

Daarnaast zoals ik al aangaf is Amerika niet vrij van misstanden, maar wederom nog steeds niet op een schaal zoals wij in China kennen. Op dit moment beginnen steeds meer landen hetgeen wat in Xinjiang gebeurd te bestempelen als genocide. Ik heb hier nog niet van gehoord dat dit ook in de US gebeurd.

En dat de VS "democratie aan de man" brengt, wederom niet netjes op z'n minst, en inderdaad er zijn ettelijke honderden duizenden hierdoor overleden, misschien zelfs een miljoen, dit staat nog steeds in geen verhouding met China die via de huidige partij meer dan 40 miljoen man al dan niet moedwilling over de kling heeft gejaagd. En hoewel de US openlijk oorlog voert, wederom China doet dit net zo goed zij het minder openlijk. En dat de VS veel mensen in het gevang heeft zal niemand ontkennen, China doet daar zonder moeite echter procenteel nog een vleugje boven op. Officieel mogen er dan wel meer mensen in de gevangenis zitten in de US, echter wanneer je je realiseert dat die 1miljoen mensen uit Xinjiang nergens worden opgenomen, dat er nog veel meer mensen in voor arrest zitten, dat er 20 miljoen mensen zonder paspoort of reis mogelijkheden zijn, mag je je afvragen waar het erger is.

En vervolgens mij een racist te noemen is gewoon absurd, dit zijn feiten. Laten we het daar fijn even bij houden.
Politiek komt dichter en dichter bij ons, zelfs op Tweakers in de meest diverse topics :)
Toch is het inderdaad goed om te proberen de overall waarheid te zien inderdaad en ik blijf zeggen dat de hetze tegen Huawei 99% politiek gedreven is en de VS roomser dan de Paus probeert te zijn.
Klaarblijkelijk slikken veel mensen dat nog steeds als zoete broodjes terwijl er in alle grootmachten smerige spelletjes worden gespeeld.
"Je spreekt van het openlijk opsluiten van mensen zonder in essentie een eerlijk proces." Wat in China gewoon achter de schermen gebeurd op een veel grotere schaal.

"Wie zit er allemaal in Guantanamo bay opgesloten zonder ooit een rechter gezien te hebben?" Wie zijn er allemaal verkocht als orgaan donors in China zonder ooit een rechter gezien te hebben?

Ik snap dat mensen op tweakers echt een pis hekel hebben aan Amerika, maar de hoeveelheid "op de borst slaan dat China bepaalde dingen wel beter doet", daar gaan bij mij de nekharen overeind staan.

Het is ronduit walgelijk hoe de tweakers frontpage USA bashing tot een sport heeft verheven en China "het voordeel van de twijfel" krijgt.

Politiek gaan praten? Terwijl China een complete cultuur van de aardbodem veegt? Dat China 1,4 miljard mensen onder de duim heeft? Dat ze het zelfs voor elkaar krijgen dat je buiten China moeilijk kritiek kunt hebben op de Chinese overheid?

;(
Tesla heeft volledige toegang tot jouw auto. Jouw Tesla auto stuurt ook continue data terug naar Tesla, hoe denk je dat Tesla zijn modellen aan het verbeteren is voor autopilot en FSD? Ze zijn er net trots op dat dat gebeurd met data die verstuurd wordt vanuit de wagens van klanten.

En reeds in November vorig jaar is naar buiten gekomen dat Tesla aan de mogelijkheid werkt om de beelden van Sentry Mode vanop afstand te bekijken vanuit de app. Met andere woorden: Tesla kan ook gewoon die bewakingsbeelden opvragen en streamen. De code daarvoor zit reeds in de wagen. https://electrek.co/2020/...utopilot-cameras-can-see/
En hoe denk je dat Huawei zijn producten verbeterd en optimaliseerd?
Anoniem: 143912
@mrbullet21 maart 2021 22:20
En hoe denk je dat Huawei zijn producten verbeterd en optimaliseerd?
Huawei test hun eigen producten en werkt continu aan R&D
Huawei test hun eigen producten en werkt continu aan R&D
Dat doen ze bij Tesla vast ook
Niemand is bang dat Tesla meekijkt, ze vragen het natuurlijk netjes via een opt-in zodra je de auto voor het eerst start. Ik vind het wel een heel handige functie, goed voor de verzekering enzo.
Maar men is bang dat de overheden gaan meekijken. iCloud had ook allang client side encryption moeten hebben, Apple is niet degene die dat heeft tegengehouden.
Is nog steeds een opt in. Je kunt het uitzetten. Ik heb zelf een Tesla.
Maar als KPN alle hardware heeft gekocht bij Huawei en opeens blijkt dat er wel spionage zit vervang je dat niet zomaar.
Het is bijna een point of no return.
Dus dan mogen ze Cisco ook niet gebruiken. Daar hebben in het verleden backdoor ingezeten voor amerika. En ja dan is er een kans dat ze dit nog steeds doen. Dus al die apparatuur maar verbieden want als het eenmaal in de kern van je netwerk zit vervang je het niet zomaar.
Klopt. Amerika is ook niet zo onschuldig.
Maar Amerika is een bondgenoot en China een strategische vijand (door Taiwan, zonder Taiwan zou dit allemaal veel makkelijker zijn).
Maar Amerika is een bondgenoot en China een strategische vijand (door Taiwan, zonder Taiwan zou dit allemaal veel makkelijker zijn).
een strategische vijand door Taiwan? verklaar u nader want wij hebben helemaal geen relatie met Taiwan.
verklaar u nader. Op militair gebied is China geen gevaar voor ons en op commercieel gebied is China een concurrent en partner tegelijk.
TSMC heeft heeft de helft van de EUV machines in de hand en een nog groter deel van de capaciteit (ik vermoed zelfs dat ze de enige zijn die er winst mee kunnen maken ... behalve ASML natuurlijk).

Een communistische dictatuur mag zo'n centrale kern van de high tech en militaire industrie niet in zijn macht krijgen ... of vernietigen in een uit de hand gelopen oorlog als Taiwan zich weigert over te geven.
TSMC heeft heeft de helft van de EUV machines in de hand en een nog groter deel van de capaciteit (ik vermoed zelfs dat ze de enige zijn die er winst mee kunnen maken ... behalve ASML natuurlijk).

Een communistische dictatuur mag zo'n centrale kern van de high tech en militaire industrie niet in zijn macht krijgen ... of vernietigen in een uit de hand gelopen oorlog als Taiwan zich weigert over te geven.
Hallo? TSMC is een Taiwanese bedrijf verklaar u nader want wij hebben helemaal geen relatie met Taiwan.
Hoe maakt wel of geen EUV nou weer vriend of vijand? TSMC, Samsung en Intel hebben de meest geavanceerde chip technologie met EUV waarbij die van TSMC het meest geavanceerd is. Dit gaat met sprongen. Als Intel alles uitgedokterd heeft springen ze misschien TSMC voorbij.

Zo ook USA een strategisch vijand door Iran. Venezula

Pardon mag niet? Jij wilt dat iets niet mag ... maar helaas doet het er niet toe wat jij of niet wil.
Er mag zoveel dingen niet.
Het is niet mijn persoonlijke mening, het is gewoon de algemene politieke en militaire mening die over het algemeen niet word verwoord om Chinese teren zieltjes geen pijn te doen zodat ze geen domme dingen doen ... zoals Taiwan binnen vallen.

Ze hoeven niet te alliëren met Taiwan in woord en daad omdat ze dat aan de VS kunnen overlaten. De VS kan alle wapens leveren, de VS kan Taiwan een Major Non NATO Ally laten noemen, de VS kan beslissen geen EUV machines aan China te leveren ... diplomatiek is het elegant om dit aan de VS over te laten.
het is helemaal geen algemene politieke en militaire mening
over het algemeen niet verwoord is dus helemaal niks. je hebt teveel gesnoven of teveel paddo's gebruikt als dingen leest of hoort wat niet gezegd of geschreven is. Daar kan je hallucinaties van krijgen.
Zoals Donald Tusk een jaar of 3 geleden scherp aangaf, met bondgenoten als de VS heb je geen vijanden nodig (uiteraard doelend op de VS in de periode van Trump).
Ik geloof het als elk land in de EU ophoud als een schoothondje achter elke oorlog van de VS aan te rennen, en dan achteraf laf wat blaffen als een oorlog weer eens een oorlog blijkt, we zijn overduidelijk geallieerd. De VS neemt het voortouw en hakt knopen door die de westerse wereld doorgehakt wil zien ... zelfs Trump met de post bijv.

De Iran deal waar Tusk zo rouwig over is had waarschijnlijk uiteindelijk geleid tot grootscheepse bombardementen van Israel in Iran, het is niet onwaarschijnlijk dat Trump ijzer uit het vuur heeft gesleept door die te torpederen ... en er zullen heel veel politici zijn geweest die het in het geheim toejuichde hier in Europa.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 21 maart 2021 15:10]

https://www.timesofisrael...ies-israel-may-act-alone/
Hanegbi made similar comments last month, when he threatened that Israel could attack Iran’s nuclear program if the United States rejoined the nuclear deal, as US President-elect Joe Biden has indicated he plans to do, in one of the most forceful recent statements on the issue by an Israeli official.
'when he threatened that Israel could attack Iran’s nuclear'
wilde speculaties.
mogelijk wel, mogelijk niet, mogelijk aanval door aliens

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 22 maart 2021 18:02]

Amerika is niet onschuldig, maar als je het schenden van mensenrechten per land gaat vergelijken dan is het vrij snel duidelijk dat ik het liefst zo min mogelijk met China te maken zou willen hebben. En al helemaal als het gaat om essentiële infrastructuur.
Is dat echt vrij snel duidelijk? Naar mijn weten heeft China niet het Midden-Oosten gedestabiliseerd en een vluchtelingen crisis veroorzaakt. Libië , Afghanistan, Irak, etc zijn allemaal beter af nu! En dan raar opkijken dat die mensen ons willen afmaken :+

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 21 maart 2021 21:47]

Serieus? Amerika schendt al jarenlang mensenrechten waar het haar uitkomt — werpt regeringen omver wanneer deze niet vriendelijk naar VS belangen zijn, etc.
Zo denk ik er ook over maar je kan ook niet je ogen sluiten.
Zeker waar, het mooist zou zijn als we de bouwstenen van onze infrastructuur gewoon zelf ontwerpen en ook hier produceren. Ik weet dat het produceren van elektronica in Europa niet makkelijk is aangezien de volledige supply chain rond China draait. Zelf zou ik er gerust extra belasting voor willen betalen om dit soort zaken volledig in-house te regelen echter.
De staat zal pas echt actie ondernemen als er iets fouts gaat zoals een (koude) oorlog. Tot die tijd zal
Nederland neutraal en vriendjes zijn van iedereen, dit vertaalt zich ook naar hoe Nederland omgaat omtrent huawei.

Amerika is militair gezien onze herder en beschermer voor onze vrijheid en democratie, nu China het stokje wil overnemen is het nog altijd de vraag wat dat voor Nederland zal betekenen, het is het blijft een land van eenpartijstelsel waar uitroeien van oeigoeren hun cultuur niet bij ons past.

Wat betreft dat “de big drie” spioneren, Nederland kan ook er wat van met dat spioneren bij bondgenoten, wij hebben ook geen zuiver verleden wat dat betreft.
Amerika is onze herder en beschermer. _/-\o_ 8)7 Als die opmerking niet in en in triest was dan zou het grappig geweest zijn.

En als je doelt op ww2 dan hebben ze heel erg lang niks van zich laten horen tot eAmerikaanse economie in het gedrang kwam en ze bang werden dat het Duitse rijk te groot zou worden.

Is een zuivere financiële afweging geweest en Europa interesseerde ze verder geen zak. Net als nu en net als in de toekomst er zijn maar 2 landen als het aan amerika ligt en dat is Amerika en het Buitenland. En 1 ervan is voor hun belangrijk..

[Reactie gewijzigd door Flagg op 21 maart 2021 22:30]

Dat... is wel een heel eenzijdige blik op de geschiedenis, en op twee (!) wereldoorlogen waarbij de USA toch wel de kooltjes uit het Europese vuur hebben gehaald. Uiteraard zal er een economisch belang meegespeeld hebben, maar als Amerika zich afzijdig hadden gehouden dan hadden we nu óf Duits, óf Russisch gesproken. Maar om nu een complete uitleg te gaan geven over hoe het wel is gegaan gaat me nu wat te ver, daar zijn vast wel andere bronnen voor te vinden.
Als we Huawei boycotten omdat China de mensenrechten schendt kan ik daar mee leven.
Nu gebeurt het omdat Trump zijn industrie wil bevoordelen en dat is triest. Het zou voor Europa reden moeten zijn om juist Huawei te kiezen.
We willen geen liegende vrienden.

Als we China aan willen pakken vanwege de mensenrechten is Huawei een veel te kleine speler.
Afvangen in de post kan je met elk systeem.

Waar China hier bang voor is, en waar wij dus ook bang van moeten wezen, is structurele onveiligheid van het systeem zoals het uit de fabriek komt rollen.
Of je gaat als telco vanuit dat er backdoors in je apparatuur zit. En past zelf encryptie toe.
En als KPN nu zou afspreken met Huawei dat KPN volledig toegang krijgt tot de broncode van de aansturingssoftware van al die apparatuur? Dan kan er op softwaregebied geen spionage plaatsvinden omdat KPN meekijkt of als het tóch gebeurd, kan KPN zelf een update uitrollen die dat blokkeert. En als ze dan ook nog opzichters bij de aanleg/plaatsing plaatsen, dan weten ze ook zeker er geen hardwarematige spionage wordt toegevoegd.

Goed, 100% garantie geeft het misschien niet omdat er nog ergens een hardwarematige backdoor kan zitten, maar 100% lijkt me sowieso een illusie. Immers, ook bedrijven als Ericsson zouden op die manier kunnen spioneren als ze dat zouden willen.
Daarom vervangt KPN alle Huawei hardware al, in de kritieke delen van hun netwerk - het is een te groot risico. Alleen de masten zijn in de toekomst van Huawei en daar schijnt Huawei niets mee te kunnen.
Waarom vinden we Amerikaanse backdoors wel acceptabel?
Sjah, iets met bondgenoot. Ik vind het eigenlijk ook hypocriet, de Amerikanen hebben wel bewezen niet betrouwbaar te zijn in dat opzicht. Maar goed, de hoofdzakelijke leverancier voor de kritieke onderdelen is gewoon Europees nu.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 21 maart 2021 19:07]

Anoniem: 143912
@akooijman21 maart 2021 22:16
Waarom vinden we Amerikaanse backdoors wel acceptabel?
Omdat USA ons meer kan chanteren dan andersom.
Laat ik het zo zeggen, deze bedrijven vormen sowieso een beveiligingsrisico gezien de trend als het gaat om privacy en doorverkoop van gegevens vanuit reclame oogmerk, niet alleen Xiaomi maar (bijna) elk smartphone merk.

China, VS, Rusland, het is toch wel de big 3 en allen niet vies van spionage, bondgenoot of niet. Hoewel je het niet in het nieuws hoor twijfel ik er niet aan dat Europa daarin ook geen mak schaap in is, ik verbaas me eerder als een land het niet doet.

Edit: als je hierin echt veilig wilt zijn dan zal je de productie en ontwilkeling van spionage gevoelige apparatuur en software in eigen hand moeten nemen. Maar dat is kostbaar en kan bij achterstand in ontwikkelingen ook tot een zwakke beveiliging leiden. Net als Militaire tech kan dat je buitenspel zetten.

[Reactie gewijzigd door Arloid op 21 maart 2021 13:38]

Inderdaad ze doen nu redelijk hetzelfde. Naast het spioneren kun je een tesla in theorie ook gebruiken voor een aanslag op een functionaris hoewel de USA daar niet mee zou wegkomen.
Apparatuur die je voor veiligheidsprocessen gebruikt koop je niet in China of de USA.
Voor kritische processen gebruik je een slimme mix zodat nooit je hele systeem uitvalt.
Persoonlijk moet ik helemaal niets hebben van een connected car, voel me er niet safe in.
Ze doen nu redelijk het zelfde.. of mis iets
Een gevaar misschien? Een Tesla heeft standaard toch een hoop meer camera's dan de meeste andere merken. Een gehackte Tesla is daarmee potentieel gevaarlijker (vanuit spionage oogpunt) dan andere auto's.

Ik vind het niet zo gek hoor. Ook het Huawei verhaal niet. "Het is niet bewezen" is leuk voor huis-tuin-en-keuken apparatuur, maar bij militaire complexen en kritieke infrastructuur is wat mij betreft de bewijslast omgekeerd.
Ze hoeven de Tesla helemaal niet te hacken de data gaat al naar de VS, en de NSA heeft daar gewoon toegang toe en niemand bij Tesla mag zeggen dat de NSA toegang heeft.
In China krijgen mogelijk bedrijven opdracht om te spioneren/data te verzamelen middels producten. In en buiten de VS 'werken' overheidsfunctionarisen zich naar binnen om invloed te kunnen uitoefenen op ontwerp/productie om zo te kunnen spioneren danwel data te knunen verzamelen.

De manieren zijn anders, de doelstellingen van grootmachten als de VS of China exact het zelfde: het bewaken, uitoefenen en verbreden van macht.
Het is gebleken wat ik had gelezen dat een Tesla te hacken (april 2020 en oktober 2020) is , waarbij de camera,microfoon gebruikt kan worden hierdoor mogen Tesla auto's niet op militair grondgebied komen in China. Een tweede stap is dat militair personeel geen Tesla meer mogen rijden. Er zijn namelijk ook veel activiteiten in China als het gaat om toekomstige militaire acties. Zo hebben we taiwan en al het water eromheen richting Singapore wat China gewoon wil domineren.

Een volgende stap is dat China als ze er genoeg van hebben door een lange boycot,samen met Noord Korea wel eens Asia,maar ook Amerika kunnen bedreigen. Rusland is ook een land dat niks te verliezen heeft nationaal gezien en dus gewoon het KRIM kon innemen. Ja we gingen internationaal de boycots opvoeren.

Amerika ,Europa kunnen landen gaan boycotten, maar nationaal gezien als het te lang duurt kunnen ze gewoon hetgeen doen wat ze willen. Hong Kong is stukje voor stukje qua democratie nu geheel afgebrokkeld en de volgende die ze moeten hebben is Taiwan en dat houdt niemand tegen. Als Amerika uberhaupt een vloot of militairen gaan sturen hebben beide landen gewoon oorlog en dat houdt China nu nog tegen maar niet als ze China nog jaren dwars zitten.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 21 maart 2021 16:45]

Niet echt.
Op overheidscomplexen is het vaak verboden te fotograferen/filmen.
Zeker als het militaire installaties betreft.
Zal in china niet veel anders zijn dunkt me.
Groot verschil tussen "alle personen in militaire complexen, overheidsinstanties en gevoelige staatsbedrijven zoals lucht- en ruimtevaartbedrijven mogen geen Huawei gebruiken" en "bedrijven mogen geen handel drijven met Huawei".
Is een natuurlijke reactie vanuit China. Actie = Reactie
Ze doen nu redelijk het zelfde.. of mis iets
Graag ontvang ik één draadje, stofje, bitje of misschien een byte als het niet teveel gevraagd is, met BEWIJS dat Huawei apparatuur spioneert. En dan niet aankomen met de verhalen waar personeel iets gedaan heeft waardoor er data gejat is, want dat is niet hetzelfde als wat er steeds beweerd wordt. Er wordt als zeker 10 jaar geroepen door de Amerikanen dat Huawei backdoors bevat, en dat is tot op de dat van vandaag niet aangetoond of zelfs maar aannemelijk gemaakt. Ik heb mij door diverse security- en netwerkexperts laten vertellen dat dat best wel lastig is, maar niemand maakt mij wijs dat in al die jaren er alleen nog maar beweringen zijn. Dat kán gewoonweg niet. Het is gewoon een manier om de eigen (Cisco) fabrikanten te beschermen tegen Huawei. Niets meer en niets minder.
Dus deze actie van China juich ik ook van ganser harte toe. Zij moeten maar eens als dat Amerikaanse spul gaan boycotten. Met gelijke munt terug betalen.
Dit kan natuurlijk heel goed een reactie op Amerika's vergelijkbare ban op Huawei zijn, maar dat neemt niet weg dat er ook een legitieme reden voor kan zijn. Als je bedenkt dat Tesla's ingebouwde navigatie, OTA updates, en een enorme bak sensors hebben, zijn ze natuurlijk weldegelijk in staat tot spionage. Tesla zelf heeft daar vast geen interesse in, maar het is wel een Amerikaanse bedrijf, en daarmee onderworpen aan de Amerikaanse wet. En de overheid haar vindt wel vaker dat zij recht hebben op alle data die ze maar in handen kunnen krijgen.
De Chinezen zouden zich ook zorgen maken over het feit dat de wagens via bluetooth toegang kunnen hebben tot de contactpersonen in de telefoons van de inzittenden.
Is dit niet met iedere moderne auto dat als je GSM is verbonden met bluetooth dat de auto toegang heeft tot contacten?

Moeten ze dan bijna alle moderne auto's verbieden?
Het gaat er natuurlijk om dat de Tesla vervolgens weer toegang heeft tot het internet, en dat die gegevens mogelijk naar Amerika gaan of uitlekken bij een hack.
Dit gaat natuurijk eigenlijk over alle moderne autos (apperaten).

Helaas will europa dat dadelijk al onze niewe autos een eigen sim hebben en naar de fabriek en 112 kunnen bellen enzo.
Alleen bellen met 112 als de airbag afgaat zou eigenljk genoeg moeten zijn, de rest zou je ivm privacy moeten kunnen uitzetten.
Eigenlijk zou al het andere een opt-in moeten hebben. Waarom moet (Tesla/BMW/renault/...) eigenlijk een directe dataline met mijn auto hebben en weten hoe en waar ik rijd?

Vooral automatische SW updates vind ik twijfelachtig; laat in iedergeval de auto de bestuurder iedere week/maand vragen of hij mag checken of die er is en als die er is duidelijk aangeven waarom het nodig is en hoe het goedgekeurd is voordat het toestemming vraagd voor de update. Want voldoet een SW update eigelijk wel aan de nederlandse/europese type eisen? Heeft zo'n auto eigenlijk wel nog een type goedkeuring met nieuwe software? Als je zelf de motor vervangt moet je ook op herkeuring. Wie is er verantwoordelijk bij een ondgeluk als er een software fout of slechts een gewijzigd gedrag is waar de bestuurder verkeerd op anticipeerd?

Gelukkig snapt onze overheid niets van IT en ook niet van privacy, dus de bedrijven en de overheid zelf zullen we door gaan met autmatiseren en (big brother)/big data, AI verbetrings systemen totdat er een schandaal of groot ongeluk gebeurt.
Waarom moet (Tesla/BMW/renault/...) eigenlijk een directe dataline met mijn auto hebben en weten hoe en waar ik rijd?
Simpel, garantie.
Ik heb zelf een BMW en heb dat eens nagevraagd. Als je motorschade hebt bijvoorbeeld en ze zien dat je regelmatig op een circuit aan het rijden bent, dag garantie.
Dat is toch gewoon een legitieme use case van auto's? Onder wettelijke garantie moet dat geen verschil maken, mogelijk onder een uitgebreidere fabrieksgarantie wel, daar mogen ze van eisen wat ze willen.
Dat is toch gewoon een legitieme use case van auto's?
Klopt, maar schijnbaar denkt een autofabrikant daar anders over. Ook wel logisch natuurlijk, ik zou ook alles proberen om onder de kosten uit te komen dus een fabrikant zou hetzelfde doen.
Meeste wagens zijn niet voor het circuit gemaakt. Als ik met een Aygo rij op het circuit dan kan ik het naar de schroot brengen.
In een Tesla kan je gewoon circuit mode aanzetten, met een waarschuwing dat je wagen mogelijk eerder slijt.
En natuurlijk vervalt je garantie niet, maar wordt je supercharger gelimiteerd om de batterij te beschermen als ze software merkt dat de voltages te gevaarlijk worden.
Mogen ze daar wel naar kijken en die gegevens gebruiken i.v.m. privacy?
Vooral automatische SW updates vind ik twijfelachtig; laat in iedergeval de auto de bestuurder iedere week/maand vragen of hij mag checken of die er is en als die er is duidelijk aangeven waarom het nodig is en hoe het goedgekeurd is voordat het toestemming vraagd voor de update. Want voldoet een SW update eigelijk wel aan de nederlandse/europese type eisen? Heeft zo'n auto eigenlijk wel nog een type goedkeuring met nieuwe software? Als je zelf de motor vervangt moet je ook op herkeuring. Wie is er verantwoordelijk bij een ondgeluk als er een software fout of slechts een gewijzigd gedrag is waar de bestuurder verkeerd op anticipeerd?
Deze gaan langs het RDW in Nederland voor Europa. Een van de redenen dat de autopilot in Europa ook veel slechter dan in de Verenigde Staten.
Maar Tesla is natuurlijk niet de enigste die toegang heeft tot het internet.
Ik weet niet welke Amerikaanse auto's in China rondrijden maar er zullen er ook nog zijn die ook internettoegang hebben.
Je hebt een punt. Ik weet dat b.v. BMW data verzameld voor onderhoud en deze reeal-time naar de fabriek stuurt. Dit incl. GPS gegevens. BMW zal niet de enige zijn.
Dat kan je uitzetten en/of weigeren vanaf de 1e koppeling.
Dan zouden ze die reden niet noemen om Tesla te verbieden.
Kan je dat specificeren, want zo expliciet zie ik dat niet staande als je mijn reactie als context gebruikt.
je zegt dat je het kan uitschakelen vanaf de eerste koppeling. Ik veronderstel dat je het hebt over de toegang tot contacten lijst.
Als je het kan uitschakelen dat de auto toegang heeft dan zouden ze het niet als een van de redenen geven om Tesla's te verbieden maar gewoon die optie uitschakelen.
Dat kan je uitzetten en/of weigeren vanaf de 1e koppeling.
En als je dat weigert is het uiteraard volledig uitgesloten dat dit alsnog achter je rug gebeurd..

🙄
Anoniem: 304028
@680x021 maart 2021 14:19
Is ook redelijk onwerkbaar althans wanneer je de telefoon koppelt om regelmatig te bellen.
Het is vooral bijzonder dat het blijkbaar niet altijd al zo was. Als de auto op een militair terrein komt wil je niet dat alles openbaar wordt.
Hetzelfde geldt voor Chinese voertuigen met soortgelijke sensoren in de VS.

Een oplossing is misschien stickers over de cameras.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 21 maart 2021 13:24]

Stickers is onvoldoende. Veel van die auto's hebben andere sensoren die door mist kunnen zien. Ze hebben ook radar en ultrasonische sensoren waarmee je al veel in kaart kan brengen.
Stickers op de cameras plakken zou toch ook gevaarlijk worden?

Lijkt me dat die cameras er zijn om de auto veilig autonoom te laten rijden?
Nou en? Ik denk dat militairen prima zelf kunnen sturen.
Dan extra rij-/vlieglessen gaan geven, want een leger dat afhankelijk is van software van vreemde mogendheden om zich te kunnen verplaatsen kan net zo goed meteen de witte vlag hijsen.
Zoals GPS?

Het is wel grappig dat als de Amerikanen ons aanvallen (wat niet eens zo onwaarschijnlijk is...) dat we meteen alles met een kaart of coördinaten vaarwel kunnen zeggen want de Amerikanen hebben de sleuteltjes van onze kritieke defensiesystemen.
Jij snapt het. Dat is waarom Galileo (en Glonass) er moest komen, niet omdat de Tomtoms niet voldoende hadden aan GPS, maar voor de strategische onafhankelijkheid.
Jij weet blijkbaar niet hoe een papieren kaart werkt.
Mer een kompas en een stappenteller of ander instrument om je afgelegde afstand te bepalen, zoals een sextant, gegist bestek o.i.d. heb je geen GPS nodig om je positie te bepalen.
Hebben ze nog papieren kaarten en een sextant in F16s?
Nee maar dan moeten zij zich maar oriënteren m.b.v. (spoor)wegen, rivieren etc. ;)
Amelia Earhart en haar tijdgenoten gebruikten wel een sextant bij hun lange afstand vluchten.
Amelia Earhart en haar tijdgenoten gebruikten wel een sextant bij hun lange afstand vluchten.
Je had geen slechter voorbeeld kunnen kiezen, want op zo'n lange afstand vlucht is zij omgekomen.
De meesten mensen gaan er vanuit dat ze zonder benzine is komen te zitten terwijl ze op zoek was naar haar bestemming.
Handig op het moderne oorlogsveld natuurlijk; sextant-gestuurde raketten
Kom nou, je kunt dat kleine stukje op het terrein toch wel zelf doen? Als je zo incompetent bent dat je dat niet eens kan hoor je niet eens auto te rijden
Ja maar lijkt me niet dat je elke keer die stickers eraf gaat halen als je de openbare weg opgaat :).
Dan gebruik je de autonome functies toch niet? De meeste mensen rijden nog steeds in auto's die niet autonoom kunnen rijden. Ik vind dat een beetje een raar argument om eerlijk te zijn.
Ik bedoel ermee dat waarom zou je een auto kopen als je de helft van de functionaliteit ( veiligheid) zou moeten afplakken om bijv naar je werk ( als je soldaat bent) de auto te kunnen rijden?

Dan kun je beter voor een chinees bedrijf gaan waarvoor je het niet hoeft te doen en wel die autonome functies blijft behouden?

Dat een persoon zelf kan rijden is logisch en het zou een oplossing kunnen zijn maar een beetje voor mijn gevoel een doekje voor het bloeden want de gemiddelde consument gaat niet al die moeite ondernemen.
Roept wel de vraag op hoe we in z'n algemeenheid hiermee om willen gaan. Ook hier in Nederland rijdt je met je (privé) auto overheids-, privé-, en bedrijfsterreinen op waar niet gefilmd mag worden.

Hebben zelf filmende auto's daar een 'oogjes dicht' modus voor nodig - zoals de vliegtuigmodus voor mobieltjes - waarvoor de verschillende overheden en fabrikanten onderling gaan uitzoeken wat die in zou moeten houden?
Hebben zelf filmende auto's daar een 'oogjes dicht' modus voor nodig - zoals de vliegtuigmodus voor mobieltjes - waarvoor de verschillende overheden en fabrikanten onderling gaan uitzoeken wat die in zou moeten houden?
Dat wordt lastig als de auto die "oogjes" nodig heeft om te sturen. Nu hebben we natuurlijk nog een mens met een rijbewijs achter het stuur zitten maar dat zal vroeg of laat veranderen.
De betere oplossing lijkt mij dat we zorgen dat de verschillende digitale systemen in zo'n auto strict gescheiden worden en de systemen die met internet verbonden zijn geen toegang kunnen krijgen tot de camera's, GPS en andere sensoren. Dat zullen de autofabrikanten wel niet leuk vinden want die hebben net zo veel moeite gedaan om daar wel toegang tot te krijgen, maar daar moeten we uiteraard niet naar luisteren.
Exact. Daarom lijkt me ook dat dit met de fabrikanten afgestemd moet worden, want met zwart plakband gaan we het niet redden.

Maar jouw 'strikte scheiding' kan ook niet:
  • De auto-pilot van Tesla leert bij doordat de Tesla's gegevens uploaden die verwerkt worden en op basis waarvan vervolgens updates worden uitgebracht (en dat is echt van onschatbare waarde voor alle gebruikers ervan)
  • We willen dat auto's informatie doorgeven aan medeweggebruikers en wegbeheerders, over bijvoorbeeld mistbanken, gladheid of gaten in de weg
  • En voor nu verkochte auto is het al verplicht automatisch contact op te nemen met een alarmcentrale bij een ongeluk en locatie door te geven

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 21 maart 2021 14:27]

Het gaat natuurlijk in de breedte veel meer om slechts de 'oogjes' Het gaat im wie wat rijdt, waar, wanneer hij/zij aanwezig is en weer weggaat, met wie de persoon (in de auto) contact heeft, maakt gebruik van stemondersteuning/telefoon etc etc etc etc.
Soms denk je dat degene partij al misbruik vermoed voordat de ander heeft bedacht hoe het te misbruiken. :+
Nee hoor, ook smart watches en Strava kunnen informatie doorgeven. Om van de gebruikers maar niet te spreken die alle data zelf openlijk verspreiden.
Vandaag een rondje over de legerplaats gelopen in ......
Er was op de Strava kaart toch op een gegeven moment ook een geheime militaire basis zichtbaar, doordat militairen een bepaald rondje over de basis renden om te trainen?

Edit
found it:
https://www.theguardian.c...n-of-secret-us-army-bases

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 21 maart 2021 21:39]

Snap eigenlijk niet dat al die snufjes nodig zijn in een auto.
Zo ga je alleen maar andere dingen doen in je auto zodat het eigenlijk onveiliger wordt.
Ok navigatie is gemakkelijk, maar al die andere dingen zijn eigenlijk overbodig.
Je moet natuurlijk wel op blijven letten in het verkeer, maar dat is voor sommige moeilijk.
Die zitten liever te bellen of te appen of aan een met gas gevuld ballonnetje te zuigen tijdens het rijden.
Hou je verstand er bij tijdens het rijden, dan heb je al die poespas niet nodig in je auto.
We worden onderweg al genoeg in de gaten gehouden door de vele camera's die langs de weg staan.
Ach en wat Amerika en China betreft.
Die chinesen zijn dan misschien gek, maar die amerikanen nog meer.
En als china geen onderdelen meer levert, worden er in amerika geen iPhone meer verkocht.
Vroeger begrepen mensen ook niet waar je gorders of airbags voor nodig had.
zo'n 90% van alle auto ongelukken komt door de fouten van de bestuurders.
Het gros hier van zou kunnen voorkomen worden als er een volledig zelf rijdend besturingssysteem zou komen voor voertuigen. Om hier toe te komen is er heel veel data nodig die tesla nu dus al aan het verzamelen is en ook de software continu traint.

Het is nu ook al regelmatig voorgekomen dat een dronke bestuurder of iemand met medische problemen geen ongeluk heeft gehad terwijl deze op de snelweg reed. Met bijna elke andere auto zou zo iemand wel een ongeluk hebben gehad.
Het valt me nog mee dat China het houdt op 'mogelijk', in tegenstelling tot de Amerikanen die zonder bewijs roepen dat het gebeurt.
Elk chinees bedrijf heeft hoge piefen die van uit chinese communistische partij daar neer gezet zijn. Hiermee word verzekerd dat elk bedrijf doet wat de chinese overheid wilt.
Dus ook voor huawei.

China heeft een jarenlange traditie van bedrijfsgeheimen stelen. Dat landen nu steeds meer zichzelf verdedigen hiertegen is logisch.
En de Amerikaanse inlichtingendiensten plaatsen gewoon hun mannetjes bij de bedrijven die ze willen infilitreren zoals Cisco. Het grootste verschil dat ik zie is dat het in China nog redelijk publiekelijk gebeurd terwijl het in de VS net allemaal heimelijk is.
DE NSA hoeft helemaal geen mannetjes te plaatsen. Als de NSA een backdoor wil dan moet dat bedrijf dat doen, en ze mogen dat tegen niemand vertellen, Cisco is daar een mooi voorbeeld van waar het toch naar buiten is gekomen.
Euhm ... nee. Zovel macht heeft de NSA nu ook weer niet. Als het gaat om dataverzoeken in verband met terrorismebestrijding hebben Amerikaanse inlichtingendiensten onder de Patriot Act toestemming gekregen om bij bedrijven data op te vragen in combinatie met een bevel om te zwijgen. Dan mogen die bedrijven daar niet over communiceren.

Maar als het om backdoors in software gaat, dan kunnen ze het wel vragen, maar zijn bedrijven helemaal niet verplicht om er aan mee te werken.
Je zegt dit terwijl je weet dat de VS met de Patriot act zich net zo verzekert dat elk bedrijf doet wat de Amerikaanse overheid wilt? En dat er meer bewijzen zijn dat de Amerikanen meer bedrijfsgeheimen stelen via diverse spionage netwerken?

Ik snap alleen niet waarom je reageert op mijn bericht? Want mijn bericht ging over woordkeuzes en bewijzen.
Typisch een voorbeeld van iemand die alleen maar westerse MSM volgt en alles geloven wat ze zeggen. 8)7
Er zit wel een wezenlijk verschil tussen Tesla en DJI...

Waarom is DJI niet meer toegestaan.
The specific filing adding DJI to the entity list accuses the company of “enabled wide-scale human rights abuses within China through abusive genetic collection and analysis or high-technology surveillance.” This is likely a reference to DJI’s involvement in providing drones to the Chinese government to surveill detention camps in the Xinjiang provice, as detailed in a Bloomberg Businessweek report.
https://www.theverge.com/...china-transaction-blocked

Alhoewel ik het van het Chinese leger snap ( ik zou het niet anders doen om risico uit te sluiten).

Kun je er vergif op in nemen als Europa en Amerika nu zeggen : alle Chinezen producten van autos met camera's ( inclusief volvo) zijn niet meer toegestaan en dan krijg je de CCP die weer Racisme schreeuwt of de mooie : You hurt the feelings of the Chinese people.

Het is die dubbele standaard die de CCP hanteert waar ik me persoonlijk kapot aan irriteer.
Opzich niet veel anders dat Windows niet toegestaan is bij de chinese overheid maar verwijderen wij een huawei als westerse overheid omdat wij dezelfde redenatie gebruiken als de CCP dan is het in 1 klap een aanval op de CCP.
According to a report from the Financial Times, the Chinese government has ordered a total ban on all foreign PC hardware and operating systems in government computers. That includes graphics cards and processors from companies like Nvidia, AMD, and Intel, and operating systems from Microsoft and Apple, among many other US and European-based PC hardware and software manufactures.
https://www.pcgamer.com/c...100%20percent%20by%202022.


Onze 50 cent army met de -1 is er snel bij vandaag ;)

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 21 maart 2021 13:28]

Anoniem: 143912
@Zyphlan21 maart 2021 22:46
Er zit wel een wezenlijk verschil tussen Tesla en DJI...

Waarom is DJI niet meer toegestaan.


[...]


https://www.theverge.com/...china-transaction-blocked
Nou dan is verbod op elk groot Amerikaans bedrijf ook makkelijk. Elk groot Amerikaans concern levert wel aan hun overheid en laat die schuldig zijn aan afslachting van zwarte en aziatische bevolking.
Alhoewel ik het van het Chinese leger snap ( ik zou het niet anders doen om risico uit te sluiten).

Kun je er vergif op in nemen als Europa en Amerika nu zeggen : alle Chinezen producten van autos met camera's ( inclusief volvo) zijn niet meer toegestaan en dan krijg je de CCP die weer Racisme schreeuwt of de mooie : You hurt the feelings of the Chinese people.

Het is die dubbele standaard die de CCP hanteert waar ik me persoonlijk kapot aan irriteer.
Opzich niet veel anders dat Windows niet toegestaan is bij de chinese overheid maar verwijderen wij een huawei als westerse overheid omdat wij dezelfde redenatie gebruiken als de CCP dan is het in 1 klap een aanval op de CCP.
Tesla's zijn gewoon tegestaan hoor. Alleen niet door overheidspersoneel en ook niet bij militaire installaties. Dus moet ook geen probleem zijn voor NL overheidspersoneel en bij militaire complexen Volvo's te verbieden. Alle Chinezen producten gaat natuurlijk niet gebeuren want dan stopt half NL en dan kan omgekeerd ook verbod komen.

Windows is nog steeds toegestaan bij Chinese overheid maar gaat wel vervangen worden. De rest mag Windows gewoon gebruiken
Met dezelfde redenatie zou Huawei toegestaan zijn bij de rest om gebruiken maar bij de overheid geen huawei apparatuur.
[...]


https://www.pcgamer.com/c...100%20percent%20by%202022.


Onze 50 cent army met de -1 is er snel bij vandaag ;)
Onze 2 cent CIA troll is ook snel bij vandaag
https://finance.yahoo.com...ly-despite-185906634.html

De Chinese overheid wil gewoon heel graag NIO, Li Auto en Xpeng beschermen en hun lokale marktpositie versterken. Het lijkt wat mij betreft geen spionagekwestie, maar een financieel verhaal. De Amerikaanse overheid wil een 'delisting' voor Chinese EV fabrikanten voor de New York Stock Exchange en de Chinese overheid ziet graag dat men deze aandelen in Shanghai of Hong Kong verhandeld, liefst door Chinezen zelf.
Terecht punt wat China maakt. We leven nu eenmaal in tijdperk waar we continue te maken hebben met digitale spionage oorlogen tussen landen, en waar China, Rusland en de VS grote spelers in zijn.
Waar digitale spionage vroeger alleen ging d.m.v. hacken, proberen dergelijke landen nu meer voet aan de grond te krijgen via consumentenproducten.
China heeft de marktleidende positie op het gebied van beveiligingscamera, gekoppeld aan cloud etc, welke zich overal ter wereld hebben verspreid, op straat, in woningen, in bedrijven en overheidsgebouwen. Nu er een opkomende markt is in de digitaliseren in de autoindustrie, met steeds meer AI en cloud-camera's in auto's, wordt de autoindustrie dus ook een factor waar wij (landen en burgers) rekening mee gehouden moet worden op het gebied van privacy en security. China ziet dat terecht als een dreiging. Een strategie die dan vaak wordt toegepast, is zorgen dat je zelf dan de grootste speler in die markt wordt.
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Is het raar dat een overheid niet wil dat op militaire basissen gebruik wordt gemaakt van tesla. Daar gaat het namelijk in het bronartikel over. Daar ging het niet over verbieden om een tesla te rijden. Enkel dat deze niet meer op gebieden mogen komen die van de overheid zijn. Waaronder dus militaire basissen en andere gebieden die onder staatsgeheim vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee