VS verbiedt overheidsinstanties te vliegen met DJI-drones

Het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse zaken heeft overheidsinstanties verboden te vliegen met drones van het Chinese DJI. Het ministerie is bang dat via de drones data over de VS in Chinese handen valt.

Het bevel bevat geen verwijzingen naar DJI of China, maar volgens The Wall Street Journal zijn alle drones van Amerikaanse overheidsinstanties van DJI of gemaakt met Chinese onderdelen. In noodgevallen mogen de drones nog wel opstijgen, maar de rest van de tijd moeten ze aan de grond blijven.

Het ministerie komt niet voor het eerst tot deze conclusie, maar had vorig jaar al eens een tijdelijke stop voor vluchten met drones van Chinese makelij ingesteld, toen het waarschuwde voor beveiligingsrisico's. De Amerikaanse overheid is bang dat via de drones data over de VS lekt en vindt de drones daarom een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het is onbekend om wat voor data het precies zou gaan. De Amerikaanse overheid wil dat bedrijven in de VS de drones gaan produceren en verstrekken.

Het verbod geldt voor zolang als er een onderzoek loopt naar een beleid om drones veilig te gebruiken binnen overheidsinstanties. Er geldt geen verbod voor consumenten op het gebruik van DJI-drones.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-01-2020 • 21:04

75 Linkedin

Reacties (75)

75
70
34
4
0
21
Wijzig sortering
Hoe zit het met de speciale Government Edition die DJI een half jaar geleden heeft uitgebracht? Die is uitvoerig getest door de Department of Interior:
While the tested GE version met Interior requirements, the necessity to test and validate future GE updates to ensure continued security makes this solution time-consuming and costly to maintain and scale; not a suitable long term solution.
Echt?! Kende ik niet eens.... echt deze onzin gaat te ver, zullen we ook net zo subjectief naar Amerika kijken dan.
Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten... Ga er daarom veiligheidshalve maar vanuit dat alles wat uit de VS komt ons bespioneerd.
Er was toch al bewezen dat cisco uitgerust was met een spoinage chip?
Bij de Chinezen war er niets bewezen maar bestond er dacht ik alleen een vermoeden....
Dat heeft op tweakers gestaan staat me bij....
Een vage chip die er niet in hoorde.
Een beetje gezonde waakzaamheid kan geen kwaad idd.
zullen we ook net zo subjectief naar Amerika kijken dan.
Dat zou ik eerlijk gezegd prachtig vinden... :Y)
Amerika heeft natuurlijk FreeFly nog, welke ook zeer degelijke drones bouwt.
Europa is prima in staat om drones te bouwen, lijkt me? Net zoals ongeveer 43% van onze export machines en voertuigen zijn.
Parrot is nochtans een Frans bedrijf dat al ettelijke jaren drones maakt.
Out dat document:
The scope of this testing program included conducting trials of the custom software/firmware
and applications as well and verification that the solution prevents unwanted data leakage.
Ik vind 'unwanted data leakage' nogal vaag in deze context, aangezien er niet specifiek aangegeven worden welke datalekken wèl gewenst zijn. Is het hierbij oké om data alsnog naar/via Chinese servers te sturen (of Amerikaanse servers beheerd door DJI, waarbij het moeilijk te zeggen is wat er verder met deze data gebeurt)?

Tenzij het een self-hosted service betreft waarbij alle controle volledig in handen van de .gov is, en alles netjes werkt binnen een gefirewallde omgeving van de desbetreffende afdeling, lijkt het mij sterk dat ze hiervoor een uitzondering maken.
Testen op spionage niet werkt met een enkele (specificatie) test. De geleverde drones kunnen afwijken van wat aangeboden is om te testen (en spionage spullen zet je zekers niet op een drone voor testen). En zelfs al er een uit de winkel getest is; als een keer bekend is dat een export batch voor de US overheid (of een andere interessante organisatie) bedoeld is kan er wel wat aan toegevoegd worden.
Wat betekend dat elke drone uitvoerig doorgelicht moet worden en met elke software update.

Wat concrete voorbeelden:
- leverancier die voor de equipment test de beste machine levert. Wat vervolgens geleverd werd haalde de specs niet.
- Bedrijfssecurity Bobo die in China was voor een conferentie. Bij de douane was zijn laptop 20min uit het zicht. Terug in NL bleken er chips aan toegevoegd te zijn.
Dit is toch echt het punt dat ze helemaal aan het doorslaan zijn..... Wat is het volgende, Chinese waterkokers omdat er afluister apparatuur in kan zitten?

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 29 januari 2020 21:15]

Stel je weet dat je buurman je afluistert via je muur. En je buurman maakt ook mooie dingetjes, die alleen werken als alle informatie over die dingetjes via je buurman gaat. Hoe waarschijnlijk is dan dat diezelfde buurman waarvan je weet dat hij je afluistert of dat probeert die informatie die je gewoon deelt gebruikt om precies dat te doen als wat de buurman de hele tijd al probeert?

Als het over Rusland of China gaat wordt de ‘slaan we niet door’ er vaak bijgehaald, terwijl het totaal evident is dat de Chinese overheid élk Chinees bedrijf tot in de naadjes en kieren controleert en beheerst. Topmensen die niet meewerken verdwijnen (zoals die van de eigenaren van het Nederlandse bedrijf Vivat, Anbang bijvoorbeeld) en de Chinese staat is een totalitair regime.

En als je een DJI hebt gevlogen dan weet je dat alle locatiegegevens, metrics en opgenomen beelden praktisch live via de app op je smartphone gedeeld worden met DJI.

Dus zelfs mijn zoontje van 5 gaat er vanuit dat de buurman meeluistert. Zou hij ook doen.
Ik denk vooral dat het het nogal naïef is om te denken dat die Chinese DRONES nodig hebben om te bespioneren op Amerikaans grondgebied. Een paar kilometer hogen vliegen er namelijk een legio aan satellieten die toch echt OOK gedetailleerde foto's maken van alle overheids gebouwen en ongetwijfeld de auto's en mensen die daar werken al lang in kaart gebracht hebben.
Een beetje te ver gaat het wel. Je moet wel een beetje nadenken waarvoor je de drones gebruikt en welke informatie je eventueel prijs geeft.
Voor ons is dat eigenlijk net zo. Er zijn legio apparaten die hun gegevens opslaan in de cloud. In veel gevallen op servers in Amerika, of in Europese datacentra van Amerikaanse bedrijven. Vanuit Europa is het misschien verstandig om al die apparatuur die gebruik maakt van dat soort cloud opslag ook maar in de ban te doen. De betrouwbaarheid van Amerika heeft onder Trump op veel vlakken een behoorlijke deuk opgelopen.

Spionage is er altijd geweest en als er een tak is die van de meest moderne spullen gebruik maakt is het de spionage wel. Bij een telefoon verbindign ging men er ook vanuit dat die werd afgeluisterd. Bij alles wat via internet kan werken bestaat die kans ook. Dat betekent niet dat je dan gelijk paranoide moet worden en telefoons moet verbieden. Denk gewoon een beetje na wat je doet.
Stel je weet dat je buurman je afluistert via je muur.
En dat weet je omdat je de buurman afluistert, wat bevestigd werd door de andere buurman, die ook die buurman afluisterde :+

Als de VS eerst even al die afluisterapparatuur uit de ambassade haalt, dan praten we verder met deze 'bondgenoot'.

Overigens lijkt het me toch wijs om gevoelige data niet overal neer te plempen.
De hele hetze rondom KPN bewijst wel dat gevoelige data ook 'sappige data' is. Je hebt echt geen buitenlandse inmenging nodig, een vergissing en alles ligt op straat.
Doorslaan? Ik denk het niet. Zolang er twijfel bestaat dan lijkt het mij niet wenselijk om ze toe te passen bij gevoelige overheidsinstanties waar spionage een groot gevaar kan zijn. Ik denk dat je dan geen enkel risico moet nemen en apparatuur moet gebruiken van eigen makelij.
Hoe moeilijk is het om de data die een DJI drone verstuurd te onderscheppen, de encryptie hiervan te kraken (certificaat spoofen/een of andere MITM aanval uitvoeren) en daarna de data te analyseren.
Zeker als je een drone in een laboratorium omgeving plaatst, afgeschermd van het grote boze internet, moet zoiets met wat noeste arbeid binnen afzienbare tijd te doen zijn,
Tsja, krijg je straks weer dat elk land(je) alleen maar zijn eigen spullen wil gebruiken.
En wat is daar precies het probleem van? Spionagegevoelige apparatuur van eigen bodem lijkt mij juist de oplossing.
Waarom denk je dat we voor massaproductie gaan?
Oh ja, want een zo laag mogelijke prijs is belangrijker dan 100% uitsluiten dat er gespioneerd wordt bij de overheid.

Nee, een zo laag mogelijke prijs is belangrijk voor veel consumenten, niet voor een overheidsdienst waar spionagerisico bestaat.
Ik twijvel over jouw reactie, dus skip ik ze liever ... = vrije mening

Ik twijvel over jouw reactie, dus beslis ik dat niemand ze mag lezen = sensuur

Ik ontneem jouw de kans om een eerlijke reactie te posten op basis van "twijvel", dat heet dan discriminatie

Ik voer propaganda en ontneem jouw de kans ... wel, dat moet je maar eens aan de chinese overheid vragen onder welk luik dat valt.
Is “twijvel” hier een misplaatste Chinese grap? Of begrijp ik het dan verkeerd?
schroeven bouten en moeren zijn ook multiinzetbaar hoor :)
Ook hier wordt 'veiligheid' als argument aangevoerd waar de echte reden is dat Amerika zelf geen, of nauwelijks, drones bouwt en dus in geval van conflict met China voor z'n oorlogsmachine juist van China afhankelijk is voor z'n producten.
Dit, en dat 5G-gedoe, is om Amerikaanse producenten te stimuleren dit soort dingen te gaan bouwen.
Da's echt alles.
VS bouwt zeer geavanceerde drones.
Vaak wel een maatje groter en specifiek voor oorlogsvoering.
Ja, maar dat zijn niet de drones waar het hier over gaat.
Klopt maar houdt wel in dat de VS dat makkelijk kan mocht het zijn.
Misschien.
Punt is dat ze het (nog) niet doen.
Of nog erger, chinees geproduceerde Resistors.
die zitten namelijk in elk apparaat, gaan ze zeker claimen dat die dingen de data jatten en via een gecodeerde frequentie sturen naar china.
Doorslaan? Duizenden apparaten van Chinese makelij die het territorium van de VS vastleggen. Kan je uitleggen wat de overeenstemming is met zo'n apparaat en een waterkoker?
Niemand verwacht een mini radar en microfoon in een water koker en gezien die in elk huis staat ideale distributie.

Maar hoeveel %van de anerikaanse drones is van de regering?

Denk dat ze veel meer info krijgen van particulier gevlogen drones
Ligt eraan of Amerika zelf waterkokers wil gaan maken ;)
Persoonlijk hoop ik dat Amerika en China elkaar kapot maken en ik voor weinig een waterkoker kan kopen. Iedereen blij!
Verbied dan al die gsm’s die geproduceerd worden in China, Amerikaans of niet ook.
Ze zouden er personeelsleden afluister software in gestoken kunnen hebben.
Huawei staat al op de zwarte lijst als fabrikant, ASML mag niet leveren aan China, volgens mij is Trump al aardig onderweg.

Gewoon lekker ouderwets protectionisme. Het enige jammere is dat het bijna altijd als een boomerang terug komt. Want een beschermde industrie is bijna altijd een zwakke industrie.
"Want een beschermde industrie is bijna altijd een zwakke industrie. "

In China is letterlijk de overheid (mede)eigenaar van elk bedrijf en kan je als niet-chinees bedrijf geen zaken doen in China zonder dat in samenwerking met een Chinees bedrijf te doen die in feite het eigendom houdt over al het kapitaal in China.
Man, je kan daar als 'immigrant'/expat nog niet eens een huis bezitten... Alles blijft in Chinese handen.

En tegelijkertijd kopen die Chinezen alles op wat los en vast zit over de hele wereld... :+

"bijna altijd" zeg je.. dus China is toevallig de uitzondering? Hoe dan ook is China een probleem dat aangepakt moet worden en, hoewel wellicht dit soort acties niet per se de beste zijn, ben ik iig wel erg blij dat de VS (en dus ook de rest van het westen dat meegesleept wordt) íets met China probeert te doen om het gevaar in te perken.

Fun Fact: Als je een DJI drone koopt in het westen dan kan je gewoon verwachten dat het product werkt, omdat het aan westerse kwaliteit eisen/keuring moet voldoen.
Als je echter in China zelf, in een letterlijke 'DJI winkel' een DJI drone koopt, kan je een 50/50 kans verwachten dat het ding niet werkt omdat ze voor hun eigen markt gewoon niet doen aan zulk soort QA. :9

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 30 januari 2020 00:53]

In welke industrie is China marktleider? Goedkope troep? :+

China is een perfect voorbeeld waarbij veel overheidinvloed op de korte termijn impact heeft, dus flink groei. Maar qua innovatie moeite heeft om bij te blijven.
Tesla, Apple, Amazon, Boeing/Airbus/SpaceX en nog veel meer. Voor een land met 1,3 Miljard inwoners doen ze maar matig mee, terwijl Chinezen ook veel naar westerse universiteiten gaan.
En ik kan ook zo 10 Chinese grote bedrijven opnoemen, maar vaak heeft de westerse tegenhanger meer succes in China dan andersom.

Mooiste voorbeeld:
China heeft de halve zonnecel/PV markt gekocht, dus wie wint de World Solar Challenge? BE/NL :+
De meest geavanceerde huiskeukentuin toestellen zullen vanaf volgende generatie uit Xiaomi komen. De inhaalslag is gemaakt, dit decenia zetten ze in op voorsprong. Met een bevolking van 1miljard heb je een grotere pool ingenieurs dan wij hier tot onze beschikking hebben. We zijn nu nog beter in het opleiden van onze mensen maar als jij nu al kijkt naar oa. octrooi/RFC/onderzoek zie je dat China de leiding zal nemen.
"In welke industrie is China marktleider?"

Euh, 5G?
Ik zou het eerdere paranoïd willen noemen. ;)
DJI maakt sowieso verbinding met servers vanwege data voor locaties van no-fly zones.
Maar een land als Amerika lijkt mij prima in staat om te voorkomen dat zo'n drone naar huis kan "bellen".

[Reactie gewijzigd door sjaool op 30 januari 2020 00:39]

In Nederland wordt al sinds 2016 geadviseerd dat overheidsinstanties geen DJI gebruiken

nieuws: Experts waarschuwen politie voor risico spionage bij inzet DJI-drones
Is er dan ook iets bekend over welke drones ze wel mogen gebruiken? DJI is nou eenmaal een van de grootste fabrikanten van consumentendrones en hebben de militaire technologie in kleine observatiedrones ingehaald, het is niet rendabel om als overheid hier zelf in te gaan investeren lijkt me
Lijkt me dat je, als prof, redelijk makkelijk kunt meten welke informatie uit zo'n ding waar naartoe verdwijnt?
Ik ben zelf geen IT'er, maar je kunt uitgaand verkeer toch monitoren?
Klopt. Gaat allemaal naar DJI. Wat er daarna mee gebeurt, weet je alleen niet.
Gaat alleen naar DJI als jij wilt/toestaat dat dit gebeurt.

Geef die lui voor de bediening een phone waarbij internetconnectie uitstaat en uitblijft en DJI krijgt nooit of te nimmer gegevens van die drone. Klinkt als een beslissing van mensen die er echt helemaal niets van snappen.
Tot die drone besluit te connecten met een onbeveiligd WiFi netwerk en alsnog data lekt
Het verbaasde mij nadat ik de vlucht gegevens uploade, ook foto’s van het opstijgen en landen er tussen zat. De cloud optie maar weer uitgezet.
Tja, zouden we niet eens kijken of er in de nieuwe F35 gevechtsvliegtuigen geen backdoor zit, zodat onze Amerikaanse vrienden gezellig alles kunnen meevolgen?
Ik zou me meer zorgen maken over een killswitch.
Die zit er waarschijnlijk in. Daarom ook dat Europa plannen heeft om zijn generatie 6 zelf te ontwerpen.
Als ik bovendien moet kiezen tussen China of Amerika dan kies ik toch Amerika hoor. Vrijheid staat er niet echt hoog aangeschreven. Bovendien is het momenteel het enige land dat in staat is om Amerika als wereldmacht van de troon te stoten. Kijk eens even terug in de geschiedenis wat dat altijd teweeg brengt en dan snap je waarom ik hoewel Amerika genoeg fratsen uithaalt dat ik nog altijd voorstander ben van Amerika als enige grootmacht. Nuttige informatie van die drone moeten bovendien geen foto's zijn. Sensorgegevens en GPS gegevens zijn reeds voldoende. Met weinig data kan je zo veel nuttige info verkrijgen. In kaart brengen van overheidsgebouwen,....
Ze mogen steeds minder sinds Trump, Geen Huawei, nu geen DJI, volgende Xiaomi? Vivo?
Bij alle spionagegeruchten denk ik altijd, wat is er mis met packetinspection en een firewall? Daarmee kun je je apparatuur toch simpel controleren op achterdeurtjes, of vergeet ik iets?
Pot verwijt ketel. Verklaart wel wat Google overal altijd komt doen met hun op hun auto's gemonteerde camera`s
Hoe lang zal het duren voordat dit gehandhaafd wordt?
Gaat om gebruik door de overheid, dus gevolg zou zijn dat men nu meer geld gaat uitgeven aan een ander merk drone, van bijvoorbeeld Autel Robotics (Evo serie of andere), de direkte concurrent van DJI, ik denk dat dit precies de reden is... concurrentie uitschakelen.

Aan de andere kant is er niets mis mee, om produkten van eigen bodem te kopen (mits deze vergelijkbaar zijn).
Om hetzelfde zou ik graag alle Amerikaanse netwerkapparatuur verbieden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee