Google-zusterbedrijf Wing mag in VS pakketjes bezorgen met drones

Wing, een bedrijf van Google-eigenaar Alphabet, heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om pakketjes te bezorgen met autonome drones. Wing zegt binnen een paar maanden te beginnen met bezorgingen in afgelegen gebieden in de staat Virginia.

De Federal Aviation Administration heeft Wing de benodigde vergunning gegeven, meldt Bloomberg. Het bedrijf is nu aangemerkt als een vliegmaatschappij en dat geeft het de mogelijkheid om pakketjes te bezorgen met drones. Bestaande regels zoals een verbod om over menigten en stedelijke gebieden te vliegen met drones, blijven echter van kracht. Wing is daarom beperkt in waar het kan bezorgen. Het bedrijf zegt tegen Bloomberg dat het in de komende maanden begint met het bezorgen van kleine consumentengoederen in twee afgelegen gemeenschappen in Virginia.

Meer bedrijven willen in de VS pakketjes met drones bezorgen en verschillende partijen hebben van de FAA toestemming gekregen om demonstratievluchten uit te voeren. Wing is echter het eerste bedrijf dat daadwerkelijk is aangemerkt als vliegmaatschappij en daarmee de toestemming heeft gekregen om bezorgdiensten met drones in te zetten.

Wing kreeg eerder deze maand al in Australië toestemming om met drones pakketjes te bezorgen. Het bedrijf heeft in dat land duizenden testvluchten uitgevoerd. Die testvluchten zijn ook meegenomen door de beoordeling van de FAA.

Wing komt voor uit Google X, het onderdeel van Alphabet waarin gexperimenteerd wordt met allerlei projecten. In juli 2018 ontgroeide Wing het programma en werd het bedrijf ondergebracht in een zelfstandige onderneming.

Promotievideo van Wing

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-04-2019 • 20:00

50 Linkedin

Reacties (50)

50
47
29
1
0
12
Wijzig sortering
We zullen zien hoe snel die drones gejat worden, vernield worden of gehackt worden. Op zich wel een leuk idee maar praktisch? Misschien weten we over 10 jaar niet beter...
Volgens mij is het al eerder op kleine schaal gedaan in Engeland met distributie van medicijnen. Aangezien het in dit geval om afgelegen gemeenschappen gaat lijkt het me wel degelijk praktisch, het is sneller en goedkoper dan er een busje naartoe te sturen.
In bijna heel Rwanda en een deel van Ghana worden ook drones gebruikt voor medicijnen (om afgelegen gebieden te bereiken).

Zipline heet het: https://www.flyzipline.com/

Het zijn een soort van RC vriegtuigjes. Ze hebben expres geen quadcopters gebruikt omdat die (blijkbaar) meer stroom gebruiken.
Anoniem: 159816
@MarnickS24 april 2019 03:19
Quadcopters zijn vreselijk inefficient in vergelijking met fixed wings.
Het zijn een soort van RC vriegtuigjes. Ze hebben expres geen quadcopters gebruikt omdat die (blijkbaar) meer stroom gebruiken.
Klopt, quadcopters hebben geen oppervlakken die ze kunnen gebruiken om mee te liften op de wind. Fixed wings daar tegenover maken gebruik van vleugels om efficienter in de lucht te kunnen blijven net zoals vliegtuigen. Als men lange afstanden wilt vliegen zie je vaak dat hiervoor dan ook fixed wings worden ingezet.
Anoniem: 474132
@Tourmaline23 april 2019 20:17
Leuk idee? Het lijkt me buitengewoon onrustig zoemende drones die voortdurend af en aan vliegen. Hoop echt dat wetgeving e.e.a. snel bijfietst en verbiedt in dezen voordat we weer met een fait acompli gesteld worden en met de zoveelste debiliserende technologie van het grootkapitaal gegeseld worden.
Het zoemen lijkt niet alleen onrustig, dat was ook 1 van de grootste klachten van delen van de mensen waar dit getest werd!
Lees het artikel dan maar niet, dat zou al je hoop doen vervliegen. Spoiler: ze hebben juist toestemming gekregen.

Wel veel lange woorden gebruilkt, heel cool.
Denk ook aan de arme postbodes...
Denk ook aan de arme rekenaars (die complexe berekeningen uitvoerden, voordat rekenmachines en computers bestonden)...
Denk ook aan de arme telefonisten (aan wie men vertelde wie ze wilden bellen, voordat telefooncentrales geautomatiseerd waren)...
Denk ook aan de arme liftbediendes (voordat liften zelf bij de juiste verdieping konden stoppen)...
Denk ook aan het arme stationspersoneel (dat treinkaartjes verkocht, voordat kaartjesautomaten gemeengoed werden)...
Denk ook aan de arme krantenjongens (voordat men het nieuws op het internet las)...
@Tourmaline heeft wel een punt. Nu zullen drones niet het werk overnemen van postbodes, maar andere technologische vorderingen in de nabije toekomst wel. Praktisch heel het post- en pakket-proces kun je automatiseren. Nu gebeurt er nog veel handmatig, maar er zullen steeds minder mensen nodig zijn.

Hetzelfde geldt voor vrachtwagenchauffeurs, koeriers, taxichauffeurs, magazijnmedewerkers en zo kun je nog wel even doorgaan. Er komen steeds meer mensen op de wereld. Bijna 8 miljard nu en over ~30 jaar nog eens 2 miljard erbij, maar er zal steeds minder werk zijn. De beroepen die jij noemt komen uit een tijd dat er nog steeds nieuw soort werk bij kwam, maar die tijd zijn we inmiddels voorbij. Ja, er zal nog wel nieuw soort werk komen, maar vooral het laaggeschoolde werk zal meer en meer geautomatiseerd worden.
Er zal altijd nieuw werk ontstaan in welke vorm dan ook. Hoe zie jij het voor je als al die functies weg geautomatiseerd zijn? Gaan al die mensen dan uit hun neus lopen eten de hele dag en niks doen? Dit soort ontwikkelingen moet je omarmen en niet tegenhouden. Over 50 jaar zullen onze (klein)kinderen ook dit soort discussies voeren, maar dan over functies die nu nog opkomen, zoals Data Scientists/Programmeurs bv. Ik zie het al voor me; zegt de één tegen de ander: wist je nog vroeger toen ze nog zelf hun code moesten schrijven en zelf Neural Networks moesten bouwen :) . Part of evolution I guess. Zoiets moet je omarmen als maatschappij en niet tegenwerken, dat is alleen maar achteruitgang.
Oh, ik omarm het ook en het is een normale ontwikkeling die we doormaken, maar het is wel iets wat mogelijk problemen gaat geven in de toekomst. Iets waar we waakzaam over moeten zijn. Ik noem ook vooral de laaggeschoolde beroepen die zullen verdwijnen en dat kan een probleem vormen. Wat die mensen moeten doen? Geen idee. Deels kun je het opvangen met betere scholing zodat er meer mensen komen voor nieuw hooggeschoold werk, maar laaggeschoolde mensen (of 'domme' mensen) zul je altijd houden.
Praktisch geschoolde mensen lopen onderhand minder risico dat hun baan wordt geautomatiseerd dan theoretisch geschoolden. De afgelopen jaren hebben de banken bijvoorbeeld veel administratieve functies opgeheven. Maar er is een overschot aan vacatures in de bouw. Mechanisch onderhoud blijft nodig en grotendeels handwerk.

Bovendien, door de vergrijzing komen er steeds meer moeilijk vervulbare vacatures. Dus de behoefte aan vervanging van werk door technologie wordt steeds harder gevoeld en het is maar goed dat dit ook lukt.

[Reactie gewijzigd door Titulanix op 24 april 2019 08:01]

Ja, er zal nog wel nieuw soort werk komen, maar vooral het laaggeschoolde werk zal meer en meer geautomatiseerd worden.
Dat is inderdaad een probleem dat we als maatschappij moeten oplossen (liever eerder dan later, wat mij betreft), maar ik vind niet dat het tegenwerken van technologische vooruitgang om banen te behouden de oplossing is. Het doel zou moeten zijn dat de automatisering de mens kan dienen, en niet dat we de automatisering artificieel een halt toeroepen zodat mensen nutteloze taken kunnen uitvoeren (nutteloos omdat dat werk ook door machines gedaan zou kunnen worden).

Er zijn natuurlijk veel verschillende ideeën over wat voor systeem we dan wel zouden moeten hebben (het meest populaire van die ideeën is waarschijnlijk een universeel basisinkomen), echter is mijn doel niet om hier een discussie te starten over welke oplossing de juiste is.
En wie mag dat basisinkomen gaan betalen? Juist, de mensen die er voor werken. Werken voor je buurman die de hele dag thuiszit. Dat systeem bestaat al, ‘socialisme’.
Dit is vaak de standaardreactie bij dergelijke discussies. Er zitten zoveel nuances aan, je kan dit niet in één simpele zin samenvatten. Dat is erg kortzichtig. Lees dit eens (en Google eens):

https://www.nu.nl/geldzaken/5732349/gaat-dat-basisinkomen-er-ooit-nog-van-komen-in-nederland.html
, echter is mijn doel niet om hier een discussie te starten over welke oplossing de juiste is.
Ja, fantastisch toch, die mensen houden nu eindelijk tijd over om daadwerkelijk iets nuttigs te gaan doen ipv andermans rommel rond te sjouwen.
Misschien een goed idee om alvast aandelen in luchtbuks fabrikanten te kopen.
Op zich wel een leuk idee maar praktisch? Misschien weten we over 10 jaar niet beter...

Ik betwijfel het. Ik woon zelf in een redelijk afgelegen bosgebied in de VS, maar alleen al de talrijke hoge bomen maken het landen/droppen erg lastig. Voeg toe de stroom en kabel-internet die hier allemaal door de lucht gaan, en dan dan wat wind, en het gaat geheid fout.

En wie is verantwoordelijk voor schade?

En worden de pakjes nu in de stromende regen op mijn oprit gelegd, of net zoals de bezorgers onder mijn carport of afdak bij mijn voordeur?. Aangezien drones niet onder carports kunnen, weten we dus het antwoord.

In de promo videos laten ze elke keer zien hoe men pakjes aflevert bij kale tuinen in 'suburbs' bij klaarheldere dag, maar de werkelijkheid is uiteraard niet zo. Ook zijn al die videos platte gebieden met wellicht wat heel langzaam glooiende heuvels. Ook niet echt zoals veel gebieden in de wereld zijn.

Ook is het leuk als ik één klein pakje of enveloppe krijg, maar niet als het een grotere doos is - ook al is die doos niet zwaar.

Tenslotte, hoe groot is de range van die drones? Ivm veiligeid mag het enkel in het platteland of andere afgelegen gebieden, maar dat maakt gelijk dat de pakjes nog steeds naar een regionale hub in dat gebied verplaatst moeten worden. De vraag is of het dan niet efficienter is om die bestelbus toch gewoon de pakjes direct te laten afleveren. Zeker omdat die drones dus niet autonoom zullen zijn

Ik denk dus dat het een totale "faal" zal worden. Misschien in de toekomst, maar niet op basis van de huidige techniek.
Tesla (Musk) zegt dat zij binnen twee jaar met een auto zonder stuur komen, oftewel volledig autonoom. Even de discussie daargelaten of dit realistisch is, is het ontegenzeggelijk zo dat men best ver is hier mee.

https://www.ad.nl/auto/topman-elon-musk-tesla-komt-binnen-twee-jaar-met-auto-zonder-stuur~a462eda4/

Dan is het naar mijn mening (relatief!) eenvoudig om een drone een carport of kabels te laten herkennen. Er zullen zeker nog een hoop problemen overwonnen moeten worden, maar om nu te zeggen dat het een "totale faal "gaat worden... Ik ga er nog altijd vanuit dat de duizenden mensen die er aan werken niet met iets bezig zijn waarvan de gemiddelde tweaker nu zomaar kan zeggen dat het kansloos is. Ok, je maakt het voorbehoud door "misschien in de toekomst" te zeggen, maar dat is nogal vaag natuurlijk. Dat kan morgen zijn, maar ook pas over 50 jaar.
Musk zijn voorspellingen over autonoom rijden zijn tot nu toe allemaal niet uitgekomen :)

Maar het leger is al veel langer bezig met drones en heeft een betrouwbaarheid die om te huilen is voor niet-gevechtsmissies. Commerciele drones voor consumenten-producten kunnen dit ook bij lange na niet. Dus vandaar mijn vaststelling dat de techniek er vandaag niet is.

Komt die er? Wellicht, maar blijft over het weer. Na bijna 100 jaar ervaring met vliegtuigen en helicopters is slecht weer nog steeds een enorm probleem voor de luchtvaart. En men denkt met kleine windgevoelige drones, in regen, wind, sneeuw, etc gewoon een pakje tussen bomen en kabels te kunnen droppen voor een prijs die lager is dan de man/vrouw in bestelbus.

Net zoals de bedrijven die Musk voorgingen en al jaren eerder met autonoom rijden bezig zijn, allemaal zonder enige uitzondering hun strategie verandert hebben, zo voorspel ik dat ook hier een strategie-wijziging gaat komen. De inherente problemen van autonoom rijden bleken groter te zijn dan Musk en voorgangers inschatte (en Musk nog steeds niet inziet), en zo zijn ook de problemen van het bezorgen van een echt pakje in echte weersomstandigheden bij echte huizen in echte woonwijken, heel lastig.

Er zijn wellicht specifieke niches zoals express-bezorgdiensten met drones in afgelegen gebieden tegen premium prijzen, maar niet de low-cost markt die men nu denkt te bedienen. Als Wing's aandelen openbaar zouden zijn, zou ik ze shorten :*)
kleiduivenschieten.
Anoniem: 310408
@Tourmaline24 april 2019 09:44
Of je leest even wat meer en ziet dat dat nog niet mee zal vallen omdat ze niet landen....

Ik snap werkelijk niets van de tendens van tweakers om tegenwoordig bij elke nieuwe ontwikkeling meteen de mogelijk problemen te zien. Er was een tijd dat tweakers enthousiast waren voor dit soort dingen! Daarnaast, lees alle berichten over drone bestellingen terug en zie dat de trend altijd was dat dat nooit zou gebeuren. Feit is dat het al gebeurt en dat het alleen maar toe zal nemen.
Ik vind die reacties van "uit de lucht schieten" beetje vreemd, je jat toch ook geen pakketjes van de postbode?
Best gaaf dat ze al zo ver zijn, blijkbaar al veel mee getest! Dat takeltje maakt het wel komisch, maar scheelt wel gedoe met landen, handig!
je jat toch ook geen pakketjes van de postbode?
Nee, dat doet de postbode zelf wel... (althans, gebeurt wel al eens in BE :| )

Maar even serieus, heb recent toch wel al vaak berichten geleven over 'porch pirates' in de US.
Dus die zullen die drones ook wel interessant vinden!
In Amerika is het dan ook heel gewoon dat pakketjes gewoon voor de deur worden neer gezet als er niet open gedaan word. Ik vind het nogal een YOLO methode die ze aanhouden in Amerika, maar dat hebben ze met wel meer dingen :')

Voor zo ver ik weet zie je dat in Nederland nooit. Hebben we simpelweg hogere standaarden hier of is het tegen de wet ofzo?
Ik heb ook wel een periode gehad waarbij de pakjesbezorger het pakket gewoon over de omheining gooide.
Dat ging meestal goed, maar een enkele keer heeft onze hond wel een paar uur plezier gehad aan pakjes uitpakken... :D
Zolang ze boven de openbare weg blijven of heel hoog boven privé terrein ben ik het met je eens. Maar lagen boven de tuin/erf snap ik dat wel. De postbode rijd immers ook niet door me achtertuin.
Ik niet, maar toch zou ik als ik een pakket bezorger was niet mijn busje open laten staan omdat ik weet dat er mensen zijn die wel dingen stelen, zo is de wereld nou eenmaal.
en wat kan je bestellen met zo'n drone? wat inkt voor je printer of een pen
want als het te zwaar is en de drone moet een paar km vliegen dan zal je pakket spoorloos zijn ;-)
Anoniem: 310408
@Tr1pke24 april 2019 09:45
Maximaal rond de 5 kg. Dat beslaat 60% van alle pakjes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 24 april 2019 09:46]

en hoeveel km mag je wonen van zo een start punt en wat als iemand anders het neerhaalt etc etc geen handtekeningen meer?
Het is google. Dus intussen maken ze nog even fotos van je achtertuin voor google maps.
Waarom moet dit altijd in het nieuws komen als de 'PostDroneNL'?

Gaat hier nog steeds om gehuchten in de middle of helemaal nergens, ding krijg een mooi open plekje om te landen, vliegt weer terug, en kan weinig tot geen schade maken. Niet veel anders hoe vliegtuigen nu compleet afgesloten plekken bevoorraden.
De enige gedachten wat mij te binnenschiet bij het lezen van dit bericht "whoopie, nog een markt waar we straks moeite moeten doen om niet getracked te worden door Google |:( ".
Handig! Rij je net achteruit met je auto over je pakketje heen, of erger, de drone laat hem op je net gepoetste GT500 Shelby zakken ;)
Of zoals ik elders aangaf verregent het. }:O

Nu zijn de lokale Amazon bezorgers hier ook niet even geweldig. Men huurt ultra-low cost subcontrators als aanvulling voor FedEx, UPS en USPS. En voor ultra-low cost krijg je ook ultra low service :)
Ah, ik wilde net een aambeeld bestellen :+
Zeer interessant!
Hoe zouden ze een levering doen bij een appartementen complex? ( in de toekomst natuurlijk )

[Reactie gewijzigd door windrider62 op 24 april 2019 09:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee