Xiaomi voorlopig geschrapt van Amerikaanse militaire zwarte lijst

Een Amerikaanse federale rechter heeft Xiaomi voorlopig geschrapt van de militaire zwarte lijst waar het midden januari op werd geplaatst via een decreet van voormalig president Trump. Een definitieve uitspraak over de zaak volgt later.

Rudolph Contreras, de Amerikaanse rechter die zich buigt over de zaak, besloot in een voorlopig rechterlijk besluit om de uitvoering van het Trump-decreet wat betreft Xiaomi naast zich neer te leggen. Volgens de Amerikaanse federale rechter is het waarschijnlijk dat het Chinese bedrijf ook definitief uit de lijst zal worden verwijderd. “De rechtbank staat sceptisch tegenover het feit dat er voldoende nationale veiligheidsbelangen in het geding zouden zijn”, aldus Contreras. Om in afwachting van een definitieve uitspraak verdere schade bij Xiaomi te voorkomen, besloot de federale rechter om het bedrijf alvast tijdelijk van de Amerikaanse militaire zwarte lijst te halen.

Xiaomi laat aan Chinese media weten dat het tevreden is met dit tijdelijke besluit: “We wensen nogmaals te benadrukken dat ons bedrijf onafhankelijk opereert en enkel producten vervaardigt voor consumenten. De plaatsing op de lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie was niet gefundeerd en we zijn dan ook blij dat de rechter ons hierin is gevolgd.”

Volgens voormalig Amerikaans president Trump hebben negen Chinese bedrijven nauwe banden met het Chinese leger. Daarom plaatste hij tijdens de laatste dagen van zijn ambtstermijn via een presidentieel decreet deze bedrijven, waaronder Xiaomi, op een lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De plaatsing op deze lijst betekent sinds 12 november vorig jaar dat elke Amerikaanse investeerder vanaf 11 januari 2021 investeringen in deze opgelijste bedrijven moest stopzetten en lopende investeringen moesten afbouwen tegen ten laatste 11 november 2021. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn de bedrijven op de lijst ‘communistische Chinese militaire bedrijven' of hebben ze nauwe banden met het Chinese leger.

Kort na de bekendmaking van Trumps decreet in januari kwam Xiaomi met een statement naar buiten waarin het verklaarde ‘gepaste maatregelen te zullen nemen' tegen de beslissing van Trump.

Update, 18u30: eerder stond in dit bericht dat Amerikaanse bedrijven vanaf november met onmiddellijke ingang hun investeringen in deze bedrijven moesten stopzetten en afbouwen. Dit blijkt onjuist. Het artikel is hierop aangepast, met dank aan SuperDre.

Door Jay Stout

Redacteur

14-03-2021 • 10:05

198

Reacties (198)

198
132
54
7
0
9
Wijzig sortering
Even een correctie, de ban was NIET met onmiddelijke ingang, de wet was in november vorig jaar ondertekend en ging in per 1-1-2021, xiaomi werd begin januari op die lijst gezet, maar biden had de ingang van die ban uitgesteld van eind januari naar begin mei, dus op dit moment mochten amerikaanse bedrijven nog aandelen kopen, en sowieso tot november hebben ze de tijd om aandelen van die bedrijven op de lijst te verkopen (als ik aandelen had zou ik sowieso tot oktober op zijn minst wachten met verkopen).
@SuperDre Het artikel is gecorrigeerd. Bedankt voor je feedback!
Die hele beredenering sloeg al nergens op. Wat moeten "banden met het leger" voorstellen en wat is het verschil met de situatie waarbij die er niet zijn?
Anoniem: 1322 @blorf14 maart 2021 12:06
Het grote probleem met Chinese bedrijven moet Tweakers eens normaal uitleggen. Zoals ik heb begrepen is de staat automatisch aandeelhouder in ieder Chinees bedrijf. Ze kunnen dus op ieder moment op de stoep staan en bij de groten zitten ze met een vaste stoel aan tafel.

Dat is volgens mij slechts onderdeel van het probleem (naast corruptie, cultuur, etc). Maar het geeft wel degelijk een fundamenteel probleem voor buitenlandse bedrijven. Op ieder moment kan de 'overheid' opstaan en zijn wil doordrukken. Dat kan simpelweg ook de wil zijn van de 'vertegenwoordiger' die er op dat moment zit.

De meeste zaken zul je als consument nooit iets van merken. Maar de censuur is het meest zichtbare. Zie ook https://en.m.wikipedia.or...sorship_of_Chinese_issues
Gezien bedrijven als tencent steeds maar blijven groeien en meer invloed krijgen, gaan we ook steeds meer van dit censuur in ons dagelijkse leven zien. Of beter gezegd, niet zien ;)
Van wat ik kan vinden op internet, zijn ze geen aandeelhouder, ze hebben geen inspraak in het runnen van het bedrijf, maar zouden wel een bedrijf kunnen aanspreken om iets te doen (data te geven etc.). Dat is fundamenteel even wat anders dan je aangeeft. Verder verschild het niet zozeer met de rest van de wereld dat de overheid een bedrijf zou kunnen vragen om bepaalde informatie af te dragen (hetzij in China mogelijk zonder een gerechtelijk bevel). Maar gelijk dit alles te verwijzen naar militaire invloed gaat te ver. Een bedrijf heeft in de eerste instantie dus geen banden met de overheid, maar de overheid zou je kunnen vragen/dwingen om iets te doen.
Het is totaal niet ongewoon dat je in Azië aan tafel zit met een vertegenwoordiger van de lokale overheid. Die voert het toezicht op jou acties. Dat is een vast en doorlopend process. Het heeft inderdaad veel overeenkomsten met andere overheden en staatsvormen. Ik wil ook absoluut niet beweren dat het overal zo is of dat ik een onderwerp’s deskundige ben. Ik heb het echter wel eerste hand meegemaakt. Daarom zou tweakers hier eens een journalistiek stuk over moeten schrijven.
Het is totaal niet ongewoon dat je in Azië aan tafel zit met een vertegenwoordiger van de lokale overheid. Die voert het toezicht op jou acties. Dat is een vast en doorlopend process. Het heeft inderdaad veel overeenkomsten met andere overheden en staatsvormen. Ik wil ook absoluut niet beweren dat het overal zo is of dat ik een onderwerp’s deskundige ben. Ik heb het echter wel eerste hand meegemaakt. Daarom zou tweakers hier eens een journalistiek stuk over moeten schrijven.
Vertel wat zijn jouw ervaringen met aan tafel zitten met een vertegenwoordiger van de lokale overheid die toezicht voert het op jou acties? Ik heb familie in grote textielbedrijven en fabrieken in inrichtingsmaterialen en dat aan tafel zitten met een vertegenwoordiger van de lokale overheid die toezicht voert op hun acties is niet bekend. Heb je zelf verzonnen of heb je daadwerkelijk meegemaakt of het je nog ergens een wetsartikel?
Niet dycell, maar ik woon in Japan. In Japan is het wel vrij gebruikelijk. Je hebt als bedrijf regelmatig wel meetings met de locale overheid, en hoewel je in principe niet hoeft te luisteren kan dat op andere manieren wel weer gevolgen hebben (minder financiële hulp elders, verkrijgen van vergunningen is ook erg bureaucratisch en kan dus zo lang duren als de overheid wil, etc.).

Daarom gaan bijvoorbeeld de meeste restaurants hier ook netjes om 21 dicht als de locale overheid dat vraagt, zonder dat ze met boetes hoeven te dreigen.
Veel mensen vergelijken zaken doen in China met zo als we het in het westen doen met het westen.

Maar vergeten even dat dat de manier is dat het land zich presenteert aan het buitenland alleen maar het plaatje is dat men wil laten zien, maar vergeten dat het een echt Communistisch land is, en als je iets doet wat tegen het de party wil is, er grote consequenties heeft als je er niet in die wil mee gaat, zoals b.v. Jack Ma die het lef had om te suggereren dat China iets moest veranderen.

Op het moment als je een niet ethische Chinees bent, en je cultuur is anders dan is de kans groot dat als je geen brave Chinese drone wil zijn, je naar een heropvoedingskamp gestuurd wordt, en als je vrouw bent ook nog eens gesteriliseerd wordt.

De grote leider Winnie de Poeh (btw noem hem dat niet, want daar kan je ook voor in de gevangenis belanden) voert een zeer nationalistische koers waar het westen wordt neer gezet als een vijand, door onder andere propaganda films te laten maken 75 jaar later, de Japanners en van daarvoor Engelsen nog steeds worden neer gezet als monsters voor de oorlogsmisdaden van toen, en de Opiumoorlogen.

China mag dan wel een handelspartner zijn van het westen, maar dat wordt steeds eenzijdiger en vijandiger, en duur ontwikelde tech stelen en dan goedkoop op de markt zetten ondermijnd onze economie.

Heb een hele lange tijd de vlog van serpentza gekeken (8j), een YouTube kanaal van iemand die naar China gegaan was en daar leefde als een expat, die in het begin vooral positieve ervaringen deelde over China met af en toe opbouwende kritiek, en land waarvan ik dacht dat best leuk was om te wonen, maar over tijd zag ik ook dat hij het steeds moeilijker kreeg door de steeds nationalistischere richting het land op ging, en hij uiteindelijk het land moest ontvluchten.

Als je zijn vlog een lange tijd heb gevolgd dan zie je dat China best wel een eng land is geworden, en we er zeker voor op onze hoede moeten zijn.
Vanaf een bepaalde grootte is het verplicht om een functionaris van de CCP in je bedrijf te hebben.
"Het grote probleem met Chinese bedrijven moet Tweakers eens normaal uitleggen. Zoals ik heb begrepen is de staat automatisch aandeelhouder in ieder Chinees bedrijf. Ze kunnen dus op ieder moment op de stoep staan en bij de groten zitten ze met een vaste stoel aan tafel."

Dit is best normaal in Azie. In Thailand mag je bijvoorbeeld als buitenlander geen eigenaar zijn van een bedrijf.

In de VS gebeurt het ook als de staat op de stoep staat heb je als bedrijf niks te zeggen. Laat staan dat de VS de hele wereld bespioneert, in alle software een backdoor heeft, journalisten en klokkenluiders strafrechtelijk vervolgd en dat iedereen het maar pikt dat ze met het vingertje wijzen zonder enig bewijs.

Dat je vervolgens het volgende zegt:

"Op ieder moment kan de 'overheid' opstaan en zijn wil doordrukken. Dat kan simpelweg ook de wil zijn van de 'vertegenwoordiger' die er op dat moment zit."

Is gebaseerd op niks meer dan een onderbuikgevoel afkomstig van de Twitterfeed van Donald J. Trump. En een onderdeel van de identity politics warfare.

"Gezien bedrijven als tencent steeds maar blijven groeien en meer invloed krijgen, gaan we ook steeds meer van dit censuur in ons dagelijkse leven zien. Of beter gezegd, niet zien ;)"

Het lijkt mij sterk dat we binnenkort niet meer onder een Winnie de Poeh dekbed mogen slapen. Opnieuw kritiek die nergens op gebouwd is.
Daarom geef ik ook aan dat tweakers hier eens hun journalistieke kant moet laten zien. Iedereen wordt moe van de discussie.

En ps, wil je me absoluut niet in een zin met trump noemen, dank...
Pardon? Lees ik nou goed dat beweringen over een genocide afgedaan worden als diskrediet campagne? Dat is kwalijk, of je dat nou echt vindt of dat je conclusies trekt zonder je te hebben ingelezen. Jammer dat dit zo veel +1 votes krijgt op Tweakers.

Er zijn zeer veel betrouwbare journalistieke bronnen rapporteren over misdaden tegen de menselijkheid/genocide door China tegen de Oeigoeren. Zie bijvoorbeeld The Economist, AP news, Forbes. Daarnaast zijn er ook gewoon verklaringen van ooggetuigen. En dit zijn slechts voorbeelden, interviews zijn gewoon te vinden.

Het serieus in twijfel trekken hier van kan niet zonder in een grootschalige conspiracy te geloven waar de media aan mee doet. Verbeelden de Oeigoeren die in Nederland protesteren de verdwijningen van familie en vrienden in China? Zijn de gelekte overheidsdocumenten die de Oeigoeren vervolgingen netjes beschrijven soms vervalst?

Er zitten tenminste 1 miljoen Oeigoeren in internment camps. Bewijs dat er bijna 380 van gebouwd zijn in de afgelopen twee jaar is dan ook niet vreemd.
Buitengewone claims vereisen buitengewoon bewijs.
Eens. Dus kom maar op met bewijs voor een conspiracy die ooggetuigen ertoe beweegt te liegen, die media verhalen laat verzinnen, en vervalste Chinese overheidsdocumenten produceert.

Edit: Al 6 downvotes vlak na het plaatsen van deze reactie? Dat is toch wel een zeldzaamheid bij reacties die redelijk on-topic zijn en genoeg bronnen noemen..

[Reactie gewijzigd door teun95 op 22 juli 2024 13:51]

Teun, op Tweakers.net is er geen behoefte aan objectieve informatie over de Oeigoeren. Het valt mij op dat alle posts die informatie/bewijs aandragen over het probleem in de min worden gezet. Blijkbaar is er een legertje met fanatiekelingen aanwezig die geen behoefte hebben aan objectieve kritiek op China. Spaar je de moeite, de tijd dat hier mensen zaten met een eigen wil en mening is lang voorbij.

Alles lijkt te worden beoordeeld op "waarom kan ik niet meer goedkoop bepaalde Chinese producten kopen in het westen, alle maatregelen moeten stoppen!!111".

[Reactie gewijzigd door majic op 22 juli 2024 13:51]

No kidding..

Mijn reactie kreeg binnen een paar minuten exact 6 downvotes. Jouw reactie kwam 2 minuten later en kreeg ook exact 6 downvotes binnen enkele minuten. Dat terwijl onze reacties toch niet per se heel downvote-waardig waren.

Op Tweakers geven mensen wel vaker downvotes aan reacties waar men het niet mee eens is, maar dat is normaalgesproken minimaal wanneer er zorgvuldig bronnen worden gebruikt. Beetje vreemd dit.
Het zijn de Chinezen met hun leger aan trollen. :+

Nee maar ik wat ik tot nu toe heb gelezen aan artikelen zonder echt inhoudelijk op je bronnen in te gaan is er niet echt steekhoudend bewijs. Behalve wat getuigen en vage rapportages van o.a Vice. Nu moet ik bekennen dat ik zelf geen groot fan ben van de media wat flink gepolitiseerd is en in de handen van een paar bedrijven waaronder in Nederland door twee grote Belgische bedrijven wat o.a volgens Omtzigt tijdens een lezing bij De Balie geen goed idee is. Ik ben zelfs van mening dat het medialandschap een grote rol speelt bij maatschappelijke kwesties en dit o.a negatief of positief kan beinvloeden.

Maar goed dat Amerikaanse media China beschuldigen van concentratiekampen na de proxy handelsoorlog tussen de VS en China en de opkomst van Trump noem ik geen toeval.
Er is heel veel bewijs dat er iets gruwelijks aan de hand is, als je het wilt zien tenminste. Tevens zijn er heel veel video's waarvan iemand die bekend is met het Oeigoerse volk al heel snel door heeft dat er iets niet in de haak is en dat de Oeigoerse bevolking in immense angst leeft. Dat is echt niet voor niets.

Ik kan mij een video herinneren overdag tijdens de Ramadan waar een Oeigoerse jonge man vrij vrolijk oogt om op het moment dat hij door kreeg dat hij gefilmd werd meteen van stemming te veranderen en snel wat te eten greep en het in zijn mond stopte. Om maar te laten zien dat hij niet aan het vasten was. Ook werd de groet van de Arabische moslim niet met de gebruikelijke islamitische wijze beantwoord. Want het minste of geringste kan reden zijn voor een enkeltje "opvoedkamp".

Het enige wat nou mag (lees moet) is in traditionele kledij dansjes op voeren op Chinese dancemuziek met deuntjes dat voor Oeigoers moet doorgaan, bedoeld om de Han Chinezen te vermaken. Ondertussen worden moskeeën en oude wijken gesloopt en een enkele moskee veranderd in een toeristisch trekpleister waar niet meer gebeden wordt maar waar Han Chinezen in korte rokjes rondtoeren. Niets aan de hand zeg je? Ik denk dat veel Oeigoeren de dood minder erger vinden dan wat er nu met hun volk en cultuur gebeurd.

[edit]
Zo 6 keer een downvote 3 minuten nadat ik mijn post heb geplaatst?

[Reactie gewijzigd door sampoo op 22 juli 2024 13:51]

Ik ben zelf een moslim. Ik ben het ermee eens dat er een onderzoek moet komen vanuit verschillende landen maar om een land te oordelen op anekdotisch bewijs van een paar getuigen en sentiment is erg gevaarlijk voor de wereldvrede. Daarnaast lijkt het nieuws vanuit een bepaalde Amerikaanse imperialistische proxy warfare te komen.

Saddam Hoessein zou zijn volk martelen en kernwapens hebben. Uiteindelijk heeft het binnenvallen van Irak een miljoen mensen het leven gekost, zitten er nog steeds onschuldige vast in Guanatamo Bay (zonder rechterlijk oordeel of tussenkomst van een rechter) en lopen er nog steeds soldaten in Irak en Afghanistan waar delen in het land nog gevaarlijk zijn om te lopen. En dit allemaal vanwege een CIA rapport van tientallen pagina's lang van wereld's grootste spionagedienst waarin stond dat Saddam hoe dan ook kernwapens zou hebben. Als je dat trekt met het parallel van satellietfoto's van Saddam's kernwapenopslag en China's concentratiekampen dan ben ik hier heel erg sceptisch over.

Zelfs organisaties als Amnesty International zijn onderhevig aan het aanvallen van de wereldvrede door ondere andere een rol te spelen bij de Golfoorlog.

https://en.wikipedia.org/...iticism_and_controversies

"Approval of Iraq Incubator falsities
Main article: Nayirah testimony
In 1990, when the United States government was deciding whether or not to invade Iraq, a Kuwaiti woman, known to Congress by her first name only, Nayirah, told the congress that when Iraq invaded Kuwait, she stayed behind after some of her family left the country. She said she was volunteering in a local hospital when Iraqi soldiers stole the incubators with children in them and left them to freeze to death. Amnesty International, which had human rights investigators in Kuwait, confirmed the story and helped spread it. The organization also inflated the number of children who were killed by the robbery to over 300, more than the number of incubators available in the city hospitals of the country. It was often cited by people, including the members of Congress who voted to approve the Gulf War, as one of the reasons to fight. After the war, it was found that the woman was lying, the story was made up, and her last name was not given because her father was a delegate for Kuwait's government at the same congressional hearing.[143]"

[Reactie gewijzigd door Wickedmen030 op 22 juli 2024 13:51]

Ik baseer mij niet enkel op anekdotisch bewijs, maar ook op wat er in China ter plaatse is vastgesteld ondanks de enorme controle die daarop wordt toegepast. Ook is de wijze hoe Oeigoeren zich gedragen bewijs. Wat vind je er als moslim van dat moskeeën leeg staan daar waar ze een paar jaar geleden nog vol stonden? Wat vind je ervan dat zelfs Oeigoerse kinderen weten dat ze alles wat Oeigoers is voor zich moeten houden om niet in de problemen te komen? Dat komt toch zeker niet uit de lucht vallen?

Wat zou de aanleiding kunnen zijn voor moslims om de moskee niet meer te bezoeken, anders dan dat ze in een "opvoedkamp" worden gestopt of omdat de moskee niet meer dienst mag doen als gebedshuis? Dan moet het toch onmenselijk zwaar zijn om daar je geloof nog uit te oefenen? Waarom zou het anekdotisch bewijs voor gedwongen sterilisaties, abortussen, verkrachtingen, dwangarbeid en moord dan niet mee mogen tellen? Het is nou niet alsof die praktijken uniek zijn in de recente Chinese geschiedenis.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 22 juli 2024 13:51]

Tweakers is niet het juiste platform voor dit soort discussies.
Er zijn voorbeelden te over in de (recente) geschiedenis en ook huidige tijd maar dit loopt toch uit op een oeverloze discussie, en is feitelijk geheel off-topic dus ik ga er verder niet op in.
Jij bent zo zeker van deze zaak zoals de kernwapens in Irak?
Wedden dat jij nog nooit in China of Irak bent geweest. Enige wat mensen als jij doen is geloven in de media/propaganda.
VS is de enige land die non-stop oorlog aan het voeren is over de hele wereld.
Doe eens een keer echt onderzoek ipv alle onzin geloven vriend.
Ik geloofde vroeger ook dat VS de held was en alle moslims terroristen zijn.
Gelukkig is dat niet zo en op internet is voldoende waarheid te vinden als je gaat zoeken.
Als je goed doorleest en de bronnen erbij pakt komen deze bijna allemaal uit bij Adrian Zenz.
En laten we zeggen dat deze man niet helemaal zuiver is.
Lees ook deze artikelen.

https://thegrayzone.com/2...claims-us-ngo-researcher/
en vooral deze,
https://thegrayzone.com/2...ent-far-right-researcher/
De bronnen waar je naar refereert, zijn meestal bronnen die tegen China zijn, waarvan de bewijzen vaak twijfelachtig zijn. Ik wil niet zeggen dat jouw bronnen niet waar zijn, maar een kritische blik kan hier nog wel op geworpen worden. Er wordt veelal taal gebruikt als "We denken"/"We nemen aan" en veel bewijzen zijn satelietbeelden die elk industrie/school zou kunnen zijn (jouw bewijs zeg maar). Het grote deel van de westerse media is erg bevooroordeeld in het fabriceren van artikels en bewijs.

Verder zijn er veel getuigenissen, waarvan ikzelf in ieder geval twijfel in de echtheid. Als je in zo'n kamp zit, hoe kun je er überhaupt uit komen als China zo streng zou zijn? Vluchten zou toch onmogelijk moeten zijn? En dan zijn er vaak hele families die gevlucht zijn naar bijv. de VS.
Is waar, maar ze laten geen onafhankelijk ondezoek toe. Dus wantrouwen is gepast.
@blorf om een bron hier aan toe te voegen zou ik je adviseren om ook eens de rapportages van Sjoerd den Daas van Nieuwsuur eens terug te kijken. In o.a. onderstaande link: https://nos.nl/nieuwsuur/...lijkt-opsodemieteren.html
@Anoniem: 143912 Volgens jou zijn de verhalen "debunked" maar ik zet even jouw weblinks op een rijtje:Geen enkele van de weblinks zijn gezaghebbende websites zoals de BBC, New York Times, The Guardian, CNN etc. Op de feel good China sites heb ik zo gauw geen enkele kritische nieuws kunnen vinden over China. Dus zouden deze sites überhaupt wel nieuws brengen dat in gaat tegen Chinese standpunten ?

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 22 juli 2024 13:51]

@Anoniem: 143912 Even mij take op de links:
[
  • url]https://www.nytimes.com/i...a-xinjiang-documents.html;[/url] Ja is een betaal site, maar je kan een GRATIS account aanmaken. Dus als er geen samenvatting is, dan moet het wel nep zijn? :) [/li]
  • https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55794071 Ja, je zou BBC een Britste staatsomroep kunnen noemen, maar ze brengen ook stukken naar buiten tegen de eigen regering of kritieken tegen de eigen regering. Doet de "Chinese" staatsomroep dat ook? Er staan trouwens op de BBC website zowel positieve als negatieve berichten over China.
  • Jouw punt van "impossible to verify", heeft in het eerste stuk betrekking op een "slachtoffer" waarbij het verhaal niet [b]volledig[/b] bevestigd kan worden omdat volgens het stuk China zware restricties journalisten zet in China (de WCeend laat niet toe om WCeend te testen) ;) Het tweede "impossible to verify" gaat over een "kampbewaker", die de misstanden bevestigd , de journalist heeft documenten/bewijzen ingezien dat hij gewerkt heeft in een kamp, maar ze geven netjes aan dat er geen bevestig is van een derde partij (m.i. is een derde partij hier China of medecollega's van deze bewaker). Wel tof dat ze bij de BBC ook aangeven dat niet alles 100% geverifieerd, zodat je als lezer ook zelf een opinie kan vormen.
  • https://www.forbes.com/si...xinjiang/?sh=41e725c9116aJa, is inderdaad een opiniestuk, ze probeert de definitie van Genocide breder te trekken, ben niet 100% overtuigd, maar ik vind wel dat ze een goede poging doet om dit te onderbouwen, ze verwijst ook naar meerdere links. Verder schrijft ze dit met open vizier. Ja, ze komt op voor minderheden, tja dan mag ze inderdaad niks over minderheden zeggen (wceend) ;)
  • https://www.economist.com...-a-crime-against-humanityDeze site staat inderdaad achter een paywall. Ik heb het hele stuk niet kunnen leen, maar het begin lijkt meer op een journalistisch stuk ipv van een opiniestuk.
Kan jij trouwens een links laten zien waarbij China door de eigen "staatsomroep" of Chinese media wordt bekritiseerd?
Als jouw dat lukt, dan zal ik voor ik dat ook doen voor de Britse en Nederlandse "staatsomroep".

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 22 juli 2024 13:51]

Ok, dit word een welles nietes verhaal. Ik zit niet in een bubbel (denk ik zelf :) ). Ieder land haalt dirty trick uit, ook Nederland, ook Amerika en ook China.
Alleen Nederland en andere landen geven dat (met moeite) toe, en van China heb ik het gevoel dat altijd alles goed gaat.

In Nederland heeft de NOS en diverse kranten gewoon flinke kritieken op de regering. Regeringen vallen soms ook over onderwerpen.
Mijn idee is, dat zonder kritiek je een tunnelvisie krijg.
Daarom mijn laatste challenge, laat mij Chinese nieuws websites die JIJ goed vind zien, die ook flinke kritiek hebben op China.
Ik vind de eerste link weinig kritiek op de Chinese regering hebben, het is vervelend voor de mensen met dialyse, maar uiteindelijk komt alles weer goed: "A heart-warming moment indeed, in a time fraught with difficulties", dit noem ik "feel goed journalistiek", het gaf mij een goed gevoel dat alles toch goed kwam.

Jouw tweede link, geeft ook geen kritiek op de Chinese regering, de secretaris van de Wuhanse Communische Partij geeft aan dat Wuhan fouten heeft gemaakt. Dus kritiek op Wuhan. Bij the Blame-Game offert iemand zich op voor het grote goed. (Gebeurt ook in Nederland hoor)

Hieronder een aantal links van onze staatsomroep, waarbij ik meteen denk, "oei, hier is even iets stevig fout gegaan!"
Als we de onderstaande links zouden vertalen naar het Chinees en localizeren naar China (bv. Den Haag vervangen door Beiing, de koning door Xi Jinping en Rutte door Li Keqiang.
Zouden deze stukken dan zonder problemen geplaatst kunnen worden op de website van CCTV ?

https://nos.nl/artikel/23...genten-doen-aangifte.html
https://nos.nl/artikel/23...-rutte-wist-van-reis.html
https://nos.nl/artikel/23...trijding-coronavirus.html
https://nos.nl/artikel/23...-woord-werd-ontnomen.html

Op het moment dat men alle fouten en negatieve dingen binnenskamers houdt, is er geen reflectie en kunnen politici dezelfde of ergere fouten maken. En dan krijgen we de zogenaamde ".....affaires of ...gates". Bij politici over heel de wereld denk ik altijd: "Everyone needs to go the the bathroom and shit!. People who say they never go to the bathroom are full of shit."

Maar wat vindt jijzelf van de transparantheid van de Nederlandse regering versus de Chinese regering?
Uit de vertaling begrijp ik dat jouw link om dit incident ging: https://www.rfa.org/engli...melee-03272020131506.html

Mijn voorlopige conclusies. Een beetje kritisch nieuws mag, zolang het lokaal is. Heb namelijk geen enkel kritisch nieuws gezien over de landelijke overheid/regering.

Samenvattend: Jij (persoonlijk) vind openheid niet belangrijk. Dus dat er dingen fout gaan in "jouw" land, maar geheim worden gehouden vind jij niet erg, zolang jij maar weet wat de investerings- en ontwikkelingsplannen zijn, zodat jij??? daarop kan aanpassen en een goed leven heb.

Het is duidelijk hoe jij in het leven staat en ik respecteer dat, ikzelf zou nooit zo in het leven kunnen staan.
"Overigens vind ik die censuur twijfelachtig. In 2021 zijn miljoenen mensen niet voor de gek te houden. Niet door een regering en ook niet door een 'media-machine'. Een beschuldiging richting China omtrent onderdrukken of zelfs genocide die met censuur gecamoufleerd zou zijn vereist meer bewijs dan een plaatje van een gebouw met prikkeldraad er omheen, of satellietbeelden van loodsen in aanbouw, waar in beide gevallen niemand de locatie van kan vertellen, laat staan verifieren wat daar gaande is. Buitengewone claims vereisen buitengewoon bewijs. Dat indekken met "censuur" komt bij mij over als een diskrediet-campagne gemotiveerd door economische belangen. Hun produkten zijn waarschijnlijk te goedkoop naar de zin van fabrikanten elders..."

Helemaal mee eens en precies wat ik denk.
Precies, net zoals wereldwijd bekend is dat die Koning van Saudi araboe die journalist heeft vermoord en in stukjes gehakt, maar daar horen we geen sancties over, of verbreken van banden met dat land, voor de mensen voor wie dat nog niets zegt, die moeten echt hun ogen openen.
Je onderschat de kwaliteit van de Chinese firewall. Mijn vrouw is Chinees en zit uiteraard nog veel op de Chinese sociale media. Van de kwestie in Xinjiang, weet eigenlijk niemand in China wat daar aan de hand is. Er wordt niet over gerapporteerd en comments op het internet worden extreem streng gemodereerd.

Voor bewijzen van Xinjiang kan je bijv. in deze database kijken: https://shahit.biz/victimmap.php Hier vind je getuigenissen, documenten en veel meer materiaal..

Met het gebruik van VPN's of het plaatsen van een comment kan je makkelijk jaren de gevangenis in. Zie deze Google Sheet met een verzameling van (relatief zeer zware) straffen voor het plaatsen van onschuldige informatie: https://docs.google.com/s...g_8KqgXpWMLcbo/edit#gid=0 Vertaald in het Engels op dit Twitter account: https://twitter.com/speechfreedomcn?s=21

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 22 juli 2024 13:51]

Bij mij doet de spreadsheet het :)

Op basis van publieke informatie, bijv. satellietbeelden, is er toch wel duidelijk te zien dat er goed gebouwd is aan de centra. Deze re-educatiecentra zijn gebouwd met geld van de lokale overheid. De lokale overheid krijgt van de centrale overheid geld voor iedere persoon die wordt opgeleid. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom er ook mensen worden opgeleid voor Mandarijns, terwijl ze dat al kunnen (je kan hier filteren: https://shahit.biz/eng/#filter). Op dit moment is het grootste probleem in China lokale overheden. Vanwege de schaal van het land zijn deze lastig corrupt vrij te houden. De financiële prikkels voor het bezetten van de centra heeft er tot geleid dat er op basis van willekeur (een algoritme met erg brede selectie-factoren, bijv. die WhatsApp installatie of vasten tijdens de Ramadan) er toe heeft geleid dat veel mensen, zonder extremistisch gedachtegoed, voor een langdurige tijd (gem. 2 jaar) verplicht hebben vastgezeten, zonder contact met familie. Mensen met een strengere geloofsovertuiging hebben lange gevangenisstraffen gekregen tot wel 20 jaar.

Wat ik zelf altijd vervelend vind is dat een staatsnieuwskrant als Global Times bijv. de satellietbeelden "debunked" met vier voorbeelden, van een complete lijst van een paar honderd, die ze natuurlijk niet behandelen. Je verwacht dat dit soort selecte propaganda toch niet werkt, Westerse media hebben dit in het verleden al uitgebreid geprobeerd (denk aan Irak etc.). Tegenwoordig trap je er niet meer in, vooral niet met een zeer kritische online research community. De CPC debunked zeer selectief, en geeft heel weinig informatie vrij, hier doorheen kijken is lastig, maar uitendelijk zie je dat het wel een heel dun laagje bewijs is wat de CPC presenteert (acteurs, het is niet zo "geloof ons" argumenten, what about America (whataboutism) etc.) Zet dit tegenover het bewijs verzameld door andere researchers (Adrian Zenz buitengesloten), dan is het erg weinig. Volgens de recente schatting hebben er ong. 100.000 mensen in een kamp gezeten, waarvan 5000 gedocumenteerd (met ID nummer etc.).

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 22 juli 2024 13:51]

Als je op het Twitter account had gekeken, had je de screenshots van de vonnissen kunnen zien. Je kan ze ook in bulk downloaden via de Mega link in de omschrijving van het account. Succes!

Bradley Manning is veroordeeld vanwege het verspreiden van militaire documenten, is inmiddels vrijgelaten en zijn arrestatie wordt breed veroordeeld. Het gebruik van "whataboutism" is een zogenaamde drogreden in een debat, maar wordt helaas veelvuldig gebruikt door voorstanders van autoritaire en dictatoriale regimes. Zoals je kan zien op het Twitter account worden Chinese burgers veroordeeld voor het plaatsen van bijv. een belediging naar Uncle Xi in een groepschat (https://twitter.com/speec.../1360863476747366401?s=21), gevangenisstraf: 15 maanden.

Voor de database, zie bijv. deze pagina (https://shahit.biz/eng/viewentry.php?entryno=396) je hebt getuigenissen van de familieleden (gefilmd), ID-kaart etc. met de exacte locatie waar de man wordt vastgehouden. Dit is een van de duizenden gedocumenteerden op de website. De locaties, zijn met satellietbeelden gefotografeerd, gebouwd vanaf 2016, met wachttorens, ommuring etc. Dit zijn geen loodsen. Je kan ze hier bekijken: https://xjdp.aspi.org.au/map
Van sattelietbeelden zijn de locaties exact bekend.

En juist door de censuur zijn veel lokaties van hun kampen bekend geraakt. Omdat China ze zelf op Baidu censureert, hebben onderzoekers de lokaties kunnen vinden.

Ik denk zelf dat beide factoren spelen trouwens. Ik geloof absoluut dat China miljoenen Oeigoeren opsluit en de bevolking onderdrukt. Daar moeten ze terecht op aangesproken worden.

Maar ik denk ook wel dat dit harder wordt aangekaart in de media omdat het land westerse belangen in de weg zit. Zie bijvoorbeeld India dat hetzelfde doet in Kashmir, maar daar horen we hier veel minder over.

Maar het is belangrijk om de twee dingen niet door elkaar te halen. Dat westerse belangen er misschien baat bij hebben om dit aan te kaarten, betekent niet dat het niet waar is. En die belangen werken ook twee kanten op: Door de goedkope produktie daar zijn er ook westerse fabrikanten die juist pro-china zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:51]

Op termijn als de schade van de afhankelijkheid niet meer onoverkomelijk is, zal de vrije democratische wereld alle banden met het Chinese genocidale regime moeten breken.

Omdat wij daar niks mee te maken willen hebben en omdat handel hen sterker maakt en dat communistisch regime levensgevaarlijk is en expliciet over langere tijd heeft aangegeven dat zij ons systeem willen vernietigen en onderwerpen aan hun regime en onderdrukking.
De afgelopen 20-25 jaar is China - mogelijk gemaakt door het westen - wat het nu is de grootste economische mogendheid ter wereld. Meer dan 90% van alle goederen ter wereld heeft op 1 of andere manier een relatie met China. Dat kan zijn grondstoffen, (half)fabrikaten, machinerieen, verpakking, tranport, afzet, financiering, derden-voorzieningen etc.

De afgelopen 20-25 jaar heeft China haar invloed/expansie mbv het westen kunnen uitbreiden tot grote delen van Africa en Azie. Dat merk je in Azie (ik kom er nog wel eens) op tal van manieren. Van de populairteit van China (het Chinees leren) en Chinese producten tot aan het 'ontwikkelen' (bezetten) van gebiedsdelen.

Het communisme in China is overigens grotendeels al ingewisseld voor het staatskapitalisme.

De enige die werkelijk geloofd dat China en het westen nog zonder elkaar kunnen (zonder de wereld in een grote int. crisis te veranderen) zijn de nationalisten in China en hele enge westerse neo-liberalen.
Diezelfde neo-liberalen die 20-25 jaar geleden tot ongeveer een jaar of 5-10 (toen China een te grote dreiging begon te worden voor de eigen economie) er niets aan deden om enorme winsten te kunnen maken door westerse bedrijven - wars van mensenrechtenschendingen, en het vernietigen van de eigen maak-industrie (met miljoenen werklozen tot gevolg.)

Dus een westerse wereld zonder China, niet mogelijk. Een China zonder het westen (westers georienteerde landen), niet mogelijk.
Er zal vast wel een keer verandering komen. Wij hadden ook lange tijd een behoorlijke economie doordat we enorme slavenplantages hadden in allerlei landen, maar daar is ook een keer een einde aan gekomen. Dus ook in China zal er wel een keer een einde komen aan de meeste wanpraktijken.
Dat er in China mensenrechten worden geschonden is een feit. Dat is helaas nooit anders geweest. Ook al toen vrijwel het hele westen China zag als de goedkope productiehub voor grote westerse multinationals (begonnen ongeveer zo'n 25 jaar geleden), met name uit de VS, EU en Japan.

China is van goedkope productie hub in 25 jaar (met hulp vanuit het westen) de belangrijkste economische macht geworden. Dat is tevens de belangrijkste reden dat er met name vanuit de VS (niet Amerika) vooral de afgelopen 4 jaar er zo'n aandacht voor.
Wat zou moeten, en wat gebeurt zijn enorm verschillende dingen.

Zolang de rest van de wereld 'veel en cheap' wil, en China kan dit bieden zal deze stap nooit genomen worden.
De "westerse" wereld kan prima Iran, N-Korea boycotten, daar komt weinig 'waarde' vandaan.
Maar China en Rusland hebben zich perfect geprofileerd hierin, en zijn ons met onze eigen zwakheid aan het bestrijden.
"De "westerse" wereld kan prima Iran, N-Korea boycotten, daar komt weinig 'waarde' vandaan."

Het gaat er toch niet alleen om dat er waarde vandaan moet komen? Er zijn best wel wat Nederlandse bedrijven gedupeerd door het niet meer mogen leveren aan Iran, waaronder zelfs een misgelopen miljoenenorder van een grote, Nederlandse frietmachinefabrikant, dus het heeft wel degelijk "waarde".

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:51]

Vandaar de aanhalingstekens.

De impact van een boycot op die kleinere landen, is minder dan die van de goedkope arbeid en productie uit China.
Het is in jouw voorbeeld één fabriek die een order misloopt ( net zo erg )

Maar zou je de import vanuit China stoppen, mag je alles van Apple en Android-teostellen, tot aan Action-meuk moeten missen.
Dat verplaats je niet even naar een (duur) westers land, waar een vakbond je op de vingers tikt, als de mensen 12u op en 12u af gaan.
"Het is in jouw voorbeeld één fabriek die een order misloopt ( net zo erg )"

Ik zei dat er meerdere bedrijven gedupeerd waren en noemde daarbij één voorbeeld. Dus hoe is het dan in mijn voorbeeld "één fabriek" als ik zei dat er meerdere waren?
Dat is niet het punt
Het punt is dat het niet tegen elkaar opweegt, goedkope import vs dure binnenlandse productie
Dan is "een paar miljoen" op het grote plaatje af te schrijven, tegen de miljarden die het zou gaan kosten om alles weer zelf te gaan maken.

Herinner je de tijd nog van labels "made in W-Germany" ?
Da's niet zonder reden, al lang geleden ( en niet alleen de eenwording van DLD is de oorzaak )
"Made in China" scheelt een factor 10, als het niet meer is, en de consument wil dan liever om de 2 jaar een nieuwe droogmolen, dan één die 3x duurder is, en wel 50j meegaat
Dat is het af te schrijven, daar heb je vast gelijk in. Maar we hebben het hier over 15-20 miljoen misgelopen alleen al van die frietmachinefabrikant, en dan komen daar nog aardig wat miljoenen bovenop van andere fabrikanten die niet meer aan Iran mogen leveren. Dus "een paar miljoen" is nogal een onderschatting.

En dat is dan alleen nog Nederland en niet eens andere landen meegerekend…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:51]

Je kan dat beter anders formuleren: er komen dingen uit China die bewijzen dat waarde van onze eigen produkten niet evenredig in verband staat met de prijs.

Ik heb net een afstandsbediening besteld voor een oude VCR die ik voor game-doeleinden gebruik. Made in China. Prijs was 27 euro. Ik ben me er zeer bewust van dat de waarde waarschijnlijk bij 1-2 euro ligt. En dat verschil heeft minder met de arbeidsomstandigheden daar te maken dan met de winstmarge die de lokale retailers en transporteurs er overheen gooien.
Iran is jarenlang geboycot. Hetzelfde met Noord Korea en Myammar (Birma). Ook Israel, Palestina, Libië, China, Rusland en Cuba hebben hiermee te maken gehad.

Er is niet één boycot geweest die effectief wat verandert heeft. Leuk voor het klootjesvolk (kijk eens wat we doen tegen dat land) maar verder is het totaal zinloos.
Inderdaad. Noord-Korea was zelfs nog het vreemdste. Eerst een sanctie tegen producten van Noord-Koreaanse boeren instellen en dan achteraf lopen klagen dat Noord-Koreaanse boeren zo arm zijn. Goh, hoe zou dat nu toch gekomen zijn???
Als we op dat punt belanden dan hebben we WWIII.

China wil graag de grootste macht worden van de wereld.
Als iets of iemand daarin dwars zit moet dat geruimd worden. Dan hebben zo ook nog een trigger happy noord Korea die met alle liefde een een raket wil afschieten.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn met nieuwe inzichten daarom ook radicaal van standpunt veranderd en denken ook dat een totale oorlog met alle middelen, inclusief de beschikbare massavernietigingswapens die de Chinezen hebben, zullen worden ingezet.

Zij denken dat het fors achteruitgaan van de Chinese economie dermate voor het regime gevaarlijke opstanden en kans op staatsgrepen vergroot en dat het regime dan in een lijfelijke overlevingsstrijd zal komen, dat zij dat met alle middelen zullen proberen te voorkomen, inclusief WO3.

Overigens zijn de atoomwapens niet het meest gevaarlijk voor de mens, maar de bio-wapens. Tegenwoordig begrijpt men wat beter waarom. Met dank aan diezelfde CCP.
Dit werd tijd ook. Met de gebruikte logica kun je bijna alle high-tech bedrijven verbannen. Intel levert immers ook aan de Amerikaanse strijdkracht, NXP aan de Nederlandse defensie, Mercedes aan de Duitsers, etc.

Zodra er bewijs is dat Xiaomi gebruikersdata uit andere landen actief doorsluist naar het Chinese leger verandert de zaak natuurlijk, maar tot dusver is dat nog niet getoond. Als de regering onder Biden zo snel de ban kan opheffen, kan het bijna niet anders dan dat Trump geen poot had om op te staan. Dat maakt me wel nieuwsgierig naar Trumps daadwerkelijke doel, maar daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen.
Zodra er bewijs is dat Xiaomi gebruikersdata uit andere landen actief doorsluist naar het Chinese leger verandert de zaak natuurlijk,
Ga je dat afwachten dan? Dat is niet hoe je risicomanagement doet.
Je kunt niet bij voorbaat alle bedrijven wantrouwen. Dan kunnen we net zo goed terug naar de prehistorie waar iedere familie voor zichzelf moest zorgen.

Zo werkt de rechtstaat ook niet. Alles en iedereen is onschuldig, tot het tegendeel is bewezen. Als er daadwerkelijk sterke indicaties zijn dat een bedrijf malafide bezig is, dan kun je ingrijpen, niet daarvoor al. Het feit dat Biden zo snel die ban opheft, maakt duidelijk dat die indicaties er bij Xiaomi niet zijn en het dus puur een persoonlijk en/of politiek vendetta van Trump was.
Je kunt niet bij voorbaat alle bedrijven wantrouwen. Dan kunnen we net zo goed terug naar de prehistorie waar iedere familie voor zichzelf moest zorgen.
Beetje dooddoener dit: xiaomi is niet alle bedrijven, en defensieonderdelen doen inderdaad veel dingen zelf.
Zo werkt de rechtstaat ook niet. Alles en iedereen is onschuldig, tot het tegendeel is bewezen. Als er daadwerkelijk sterke indicaties zijn dat een bedrijf malafide bezig is, dan kun je ingrijpen, niet daarvoor al.
Geen idee wat de rechtstaat daarmee te maken heeft, ik had het over risicomanagement. Ik hoef je niet te wijzen op de verhoudingen tussen de VS, China en Rusland. Ik hoef je ook niet te vertellen waarom producten uit China gewantrouwd worden. Als je voor een organisatie met bijzonder uitgebreide belangen een risicoanalyse op sourcing moest doen dan valt sowieso een overgroot deel van de mogelijke leveranciers af omdat die niet kunnen voldoen aan de eisen. Deze eisen zijn veelal zo vergaand dat het helemaal niet ondenkbaar is dat leveranciers uit een protectionistische natie niet doorgaan. Op dezelfde manier durf ik te stellen dat China ook geen Amerikaanse spullen of diensten meeneemt in militaire uitbestedingen. Is dat dan ook verkeerd?
het feit dat Biden zo snel die ban opheft, maakt duidelijk dat die indicaties er bij Xiaomi niet zijn en het dus puur een persoonlijk en/of politiek vendetta van Trump was.
Ik zie niet hoe je dat verband zo durft te leggen, vind ik nogal een boude uitspraak. Daarvoor hoef ik Trump niet te verdedigen of Biden aan te vallen: je zegt iets wat je niet weet maar wel een onderbuikgevoel bij hebt. Zo werken we hier niet.
Velen zien het verschil niet tussen Huawei en Xiaomi en denken dat ze beiden niet kosher zijn.
Echter Huawei is terecht verdacht alleen al omdat hun topman Ren Zhengfei een ex ingenieur van het volksleger is en is het geen beursgenoteerd bedrijf.
Xiaomi is echter een gewoon beursgenoteerd bedrijf aan de Hongkong Stock Exchange waardoor iedereen, dus ook jij in NL, hier aandelen van kan kopen.

Bron Huawei Wikipedia:
Aandeelhouders
Huawei is geen beursgenoteerde onderneming. Het bedrijf is in handen van Huawei Investment & Holding Co., Ltd., en in deze holding hebben zo'n 104.000 medewerkers van Huawei ten minste één aandeel. Naast het personeel zijn er geen andere aandeelhouders. Zij kiezen een 'comité van vertegenwoordigers' van 105 personen die op hun beurt weer bestuur en raad van commissarissen benoemt.[4]
Het blijft echter lastig voor (objectieve) buitenstaanders om dit te controleren. Het bedrijf heeft zelf nog nooit aandelen aangeboden. Daarnaast is weinig bekend over de precieze werkwijze van het 'comité van vertegenwoordigers'.[5] Hierdoor is het voor buitenstaanders onmogelijk om te weten wie precies de controle over het bedrijf heeft. Ook is (een gedeeltelijk) staatseigenaarschap niet uit te sluiten.

Bron Xiaomi Wikipedia:
In mei 2018 diende Xiaomi de aanvraag in voor een beursnotering op de Hong Kong Stock Exchange.[7] Het bedrijf wilde minimaal US$ 10 miljard ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Als de plannen slagen dan vertegenwoordigt Xiaomi een waarde van zo’n US$ 100 miljard. In juni werden de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Xiaomi wil 2,2 miljard aandelen verkopen maar nu tegen een koers tussen de 17 en 22 Hongkongse dollar. De totale opbrengst komt dan uit op ongeveer US$ 6 miljard.[8] Op maandag 9 juli 2018 werd het aandeel ter beurze geïntroduceerd. De introductiekoers werd vastgesteld aan de onderzijde van de bandbreedte op HK$ 17 waarmee Xiaomi US$ 4,7 miljard heeft opgehaald bij beleggers. De totale beurswaarde van het bedrijf was toen US$ 54 miljard.[9]
Het bedrijf heeft A en B aandelen. De A aandelen hebben veel meer stemrechten dan de B aandelen. De twee oprichters, Lei Jun en Lin Bin, houden ook na de beursintroductie een royale meerderheid van het stemrecht.
Op 7 september 2020 is het bedrijf opgenomen in de Hang Seng aandelenindex onder het nummer 1810.
Euh CEO van Xiaomi zitin de chinese volkspartij en is gewoon deel van het establishment.
IK zie echt niet hoe je kan zeggen dat die "neutraal" zijn.
Nuja, we zeggen hier toch ook dat ziekenhuizen neutraal zijn, ondanks dat een deel van de CEO's voorheen in Den Haag zat en nog steeds korte lijntjes onderhoudt met hun voormalige partijen?
En? bedoel het ging hier over of Xiaomi echt een "neutraal" bedrijf is en niet verbonden aan de Chinese overheid omwille van mogelijke problemen als de VS belangrijke diensten an dergelijk bedrijf uitbesteed.
Wat heeft dat te maken met ziekenhuizen?

Denk je soms dat buitenlandse mogendheid hun staatsbelangen in Nederlandse ziekenhuizen steken?
Ik bedoel dat door die voormalige politici aan het hoofd van ziekenhuizen, met korte lijntjes met hun voormalige partijen, die ziekenhuizen ook niet helemaal neutraal zijn, ondanks dat we dat wel zeggen.
En? Nogmaals : Denk je soms dat buitenlandse mogendheid hun staatsbelangen in Nederlandse ziekenhuizen steken?
Ik geloof niet dat je mijn punt wil snappen; ik houd het hier dan ook graag bij. Wellicht kun je mijn berichten op een later tijdstip nog eens rustig doorlezen zodat je wél snapt wat ik bedoel.
Ik zie dat je berichten niks te maken heeft met waar het over ging. Het ging over internationale bedrijven .
Heb jij zo 1-2 wat voorbeelden van ziekenhuizen, waarbij de CEO een ex politici is?
Speelt dit in Nederland ook dat je lid moet zijn van een politieke partij als je "miljoenen" bedrijf wil leiden ?
Anoniem: 310408 @k99514 maart 2021 12:23
Best een groot establishment dan want de Partij heeft rond de 90.000.000 leden.
Hij is deel van het parlement , Je kan dat dus een stukje kleiner maken en hem gewoon bij de Chinese elite rekenen die het land besturen.

Hoe neutraal je als bedrijf dan bent is de vraag. Ik zou het alvast niet vertrouwen als er dergelijke banden zijn tussen bedrijf en overheid.
Op een land van 1,4 miljard mensen...
In China is er niet zoiets als een "gewoon" beursgenoteerd bedrijf, ook niet meer in Hong Kong. Geen enkel bedrijf kan in China opereren zonder aan de leiband van de communistische partij in al zijn facetten te lopen. Je kunt Chinese bedrijven die producten maken die interessant zijn voor militaire doeleinden niet behandelen als elk ander bedrijf.
Ren Zhengfei een ex ingenieur van het volksleger is
Als je dat reden genoeg vind mag je ook best wat Amerikaanse bedrijven gaan ontwijken.

https://www.businessinsid...rt-in-the-military-2015-8
De twee oprichters, Lei Jun en Lin Bin, houden ook na de beursintroductie een royale meerderheid van het stemrecht.
Rechtstreeks van Wikipedia:
In 2013, Lei Jun was appointed a delegate of the National People's Congress.
Dus onafhankelijk van de staat zeker niet.
Dus onafhankelijk van de staat zeker niet.
Dat is op papier geen enkel bedrijf in China.
En daar gaat het dus over.
Een groot deel van de bedrijven in de VS en ook EU zijn dat ook niet. De niveaus verschillen wel natuurlijk.
In de eu kennen wie niet dergelijke verstrengeling tussen bedrijfsleven en politiek (waar bedrijfslevel gewoon onderdeel is van de politiek) in de VS zit dat dichter maar nog verre van wat de norm is in china.
Wat is de norm in China dan? Leg mij de norm eens uit voor het Chinees-Japanse mediaconcern waar ik voor werk? Leg het eens uit.
Ik schrijf dat toch? Het bedrijfsleven in china is deel van de politiek. Het bedrijfsleven mag zich daar vestigen en groeien zolang ze de belangen van china dienen.

Je ziet dat keer op keer terugkomen.
Het bedrijfsleven mag zich daar vestigen en groeien zolang ze de belangen van china dienen.
Nee hoor. Als u nu aangeeft dat we moeten voldoen aan bepaalde wetgeving, dan klopt dat inderdaad. Maar dat moeten mijn Nederlandse collega's ook hoor.
Jawel en daar gata het hem over, nederland heeft democratie en bepaalde checks en balances die tegengaan dat een overheid haar boekje te buiten gaat, china heeft die niet.

Kijk je kan de feiten blijven ontkennen en voor de een of andere bizarre reden (of ben je chinees?) blijven doen alsof er geen verschil is maar dat is er wel.
Nou, Amerika en niet.... zou ik maar niet te hard zeggen. Ze verbergen het allemaal goed en achter mooie regels, maar ondertussen loopt een niet onaanzienlijk deel van de financiën van het politieke spel gewoon met als startpunt een bedrijf dat iets wil
@familyman Je maakt een goed punt. Het bedrijf wil iets en gaat er voor lobbyen. Wat @k995 aangeeft is dat de overheid het bedrijf "dwingt" dus de initiatie is aan de kant van de overheid ipv het bedrijf.
Soms toch wel, zoals in dit bekende voorbeeld: https://www.bnnvara.nl/ka...er-veerdiensten-waddenzee

"Mansveld had eerder aan de rechter gevraagd in te grijpen, omdat zij de EVT zag als een bedreiging voor rederij Doeksen, waarmee de overheid een contract heeft. Mansveld wilde dat EVT haar veerdienst zou stopzetten."

Gelukkig heeft het gerechtshof echter ingegrepen:
"Ze kreeg gelijk bij de rechter, maar het gerechtshof in Den Haag haalde een streep door dat besluit."

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:51]

Een veerdienst vergelijken met een multinationaal IR-communicatie bedrijf?
Wel het is apt: in nederland is het kleinschalig en onbelangrijk en word dit in vraag gesteld in china is het van levensbelang , de norm en spelen ze op de wereldmarkt mee.
Jij schreef dat er hier geen verstrengeling is tussen overheid en bedrijven - dat weerlegde ik door met een tegenvoorbeeld te komen. Nergens heb ik beweerd dat EVT te vergelijken was met Xiaomi.

Maar goed, als je het groter wilt: wat dacht je van het niet-aanbesteden van het Nederlandse hoofdrailnet, het Belgische spoor en het toch wel erg grote DB-spoornet in Duitsland omdat al die overheden een vinger in de pap willen houden?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:51]

In de EU is dat voor dienst verlenende bedrijven, dus idd een veerdienst of spoorweg.

In china gaat dat gewoon over de Nokia's, apples en intels . Tel daarbij dat het een dictatuur is en je hebt een heel gevaarlijke cocktail om als land enig geheim aan dergelijke bedrijven toe te kennen.

In de VS bijvoorbeeld gaat apple gewoon lijnrecht in tegen de belangen van de VS staat en weigeren die gewoon mee te werken.

Dus nogmaals dergelijke verstrengeling heb je niet in de VS/EU en een veerdienst/spporwegaanbesteding toont echt niet het tegendeel aan.
"een spoorweg"? Even vergeten zeker dat NS een internationaal bedrijf is (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abellio)? En DB idem dito? Bovendien gaat het niet alleen om dienstverlening, want DB kent ook goederenvervoer. En welke goederen worden daar o.a. vervoerd? De Nokia's, Apples en Intels.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:51]

Uit meer dan 1 miljard mensenword per toeval de CEO van Xiaomi gekozen? Mai
Geloof gerust wat je zelf wil, maar china is gewoonweg geen democratie dat is een simpel feit.
Ook in China net zoals meerdere grote landen, liegt men net zo gemakkelijk als dat ze een plasje plegen. Dit is helaas een absolute zekerheid!!
Oh oh wat zijn ze weer lekker bezig die Amerikanen.
Heel veel drukte maken om Chinese bedrijven en apparatuur, die samen ZOUDEN werken met Chinese overheid of leger, maar ondertussen wel het Chinese leger financieel steunen.
Ik vraag me oprecht af of ik door Chinezen of Amerikanen bespioneerd wil worden. De handel willen uitbreiden lijkt me ook op lange termijn minder ernstig dan geopolitiek.
Ja, als het eigen gerecht al tegen het land is...
Ik vind dit echt onzin alsof de VS ook niet zit te spioneren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.