System76 brengt Linux-workstations met AMD Ryzen 5000-cpu's uit

System76 introduceert zijn Thelio Mira-workstation. Deze Linux-computer beschikt over AMD Ryzen-cpu's en kan worden uitgerust met maximaal twee Nvidia RTX Quadro-gpu's. Net als andere Thelio-modellen, gebruikt de Mira een opensource behuizing.

De System76 Thelio Mira kan worden uitgerust met alle huidige AMD Ryzen 5000-cpu's, hoewel er ook een variant met Ryzen 5 3600-chip beschikbaar is. System76 levert maximaal 128GB aan DDR4-geheugen met de Thelio Mira en voorziet de workstation optioneel van ECC-geheugen. Qua opslag levert de fabrikant NVMe-ssd's met PCIe 3.0- of 4.0-interface, die kunnen worden aangevuld met SATA-ssd's of 3,5"-hdd's.

Het goedkoopste model krijgt een Nvidia GeForce GT 1030-videokaart. System76 levert ook varianten met een GTX 1650 Super, RTX 3070 of 3090, of RTX Quadro-videokaarten. De Thelio Mira-pc's met Quadro-gpu kunnen eventueel met tweede videokaart worden geleverd. De Thelio Mira wordt geleverd met 650W-, 750W- of 1000W-voeding. Alle modellen hebben een 80 Plus-certificering, waarbij de 650W-variant een efficiëntie van 82 procent of hoger heeft, wat neerkomt op 80 Plus Bronze. De overige modellen hebben een efficiëntie van 87 procent of hoger, wat overeenkomt met 80 Plus Gold.

De binnenkant van de Thelio Mira

De Mira is iets groter dan de reguliere Thelio, maar kleiner dan de Major-variant. De behuizing meet 436,35×253×331mm en is deels gemaakt van hout. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende houtsoorten en -kleuren. Het systeem maakt volledig gebruik van luchtkoeling. Net als andere workstations in de Thelio-serie, is ook de behuizing van de Mira opensource. System76 publiceert onder andere cad-bestanden op zijn GitHub-pagina, waarmee gebruikers de behuizing eventueel kunnen nabouwen, mits ze over de juiste apparatuur beschikken. System76 verkoopt de behuizing zelf niet los.

Het instapmodel kost 1499 dollar, hoewel gebruikers voor dat bedrag een Ryzen 5 3600-cpu, Nvidia GeForce GT 1030 en 8GB aan single-channel DDR4-geheugen krijgen. Een variant met Ryzen 5 5600X, GTX 1650 Super en 16GB geheugen in dual-channel-modus kost 2256 dollar. Het duurste model met Ryzen 9 5950X, twee Nvidia Quadro RTX 8000-gpu's, 128GB ECC-geheugen en de maximale hoeveelheid SSD-opslag kost 23.250 dollar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

13-03-2021 • 17:12

84 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (84)

Wijzig sortering
Ik snap de overdreven aandacht voor dit merk niet, het is een Amerikaans bedrijf en volgens mij versturen ze niet eens naar Nederland? Aandacht voor Linuxhardware is beslist welkom, maar dan kun je beter een Europese speler als Tuxedo volgen.
Ik heb hier anders een System76-laptop uit 2015 liggen en die hebben ze keurig naar me opgestuurd hier in Nederland.
Check eerst even voordat je iets roept: https://system76.com/shipping
Verder eens met Tuxedo als keus voor binnen de EU.
Thelio is currently only available to ship in North America. Fill out the form below to be notified when Thelio is available in your country [...]
Klopt dan toch gewoon? Ze shippen zelf niet naar NL. Moet je dan met een forwarder regelen.
Alleen de Thelio. Laptops verkopen ze wél in NL (ik heb er hier zelfs nog eentje liggen die ik in 2015 bij hun besteld had). Dus het argument dat System76 helemaal niet in NL levert, zoals hierboven gesteld, klopt niet, want dat geldt alleen voor de Thelio.
Ze leveren waarschijnlijk met een grote overhead aan kosten.
Dan ben je nog steeds goedkoper uit als je via een forwarder iets besteld, iets met invoerkosten en dergelijke...
Er zijn spelers die totaal niet naar het buitenland versturen, vanwege de hoge kosten.
In dit geval, system76 doen ze dus wel, maar Thelio dus weer niet.
Beter om een speler binnen Europa te hebben, dan uit Amerika te moeten bestellen, kan ook stukken goedkoper dan namelijk.
De verzendkosten waren op zich niet zo hoog, maar ik moest wel iets van €61,53 aan invoerrechten betalen, gepast en contant.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 14 maart 2021 21:05]

Klopt, dat dus.
Maar 61 euro over welk bedrag moest je betalen ?
Ik heb hetzelfde als ik uit Japan invoer, kosten kunnen ook hoog zijn, moet iets van 40+ euro betalen als ik iets van 170 ~ 190 euro bestel, best wel veel dus.
Over Tuxedo lees ik hier ook geregeld.
volgens mij versturen ze niet eens naar Nederland?
Ja hoor. Ik tik dit vanaf een laptop van hun.
Bij Tuxedo nog geen Ryzen 5000 optie.
Ik gebruik ook geen System 76 hardware, voor persoonlijke laptops koop ik niets anders meer als refurbished Thinkpads.
Maar volg wel graag het bedrijf en vind hun ubuntu variant Pop OS, ook geweldig werken, heeft voor mij net dat tikkeltje extra bovenop de gewone versie.
Vind het daarom ook belangrijk om aandacht te geven aan dit bedrijf, zijn van de weinige commerciële bedrijven die zich nog bezighouden met een linux distro voor de desktop, nu zelf canonical nog amper de desktop versie op hun website adverteert.

Moesten ze ooit zelf een niet clevo laptop bouwen, die goede reviews krijgt zou ik ze zeker overwegen, moet er daarvoor ook eerst financieel wat beter voor staan.
Ik ben voor mijn Ryzen 5 3600 pc met een Radeon 5700X nog een stuk minder kwijtgeweest dan hun 3600/GT1030 setup..
tja ik zit er met mijn R7 3700x 32gb (non ecc) met rx5700(non x) ook niet eens zo heel erg veel vanaf, en ik vermoed dat dit systeem er rondjes omheen rent (zowel cpu (door geheuge config) als gpu (door veel betere kaart)

belangrijkste vraag is: wat biedt die open firmware dan precies - welke bugs en issues (als die er zijn) neem je voor lief om van de propretaire meuk af te zijn).

ik heb wel eens van openfirware gehoord en dat heette coreboot (nooit zelf getest) maar als je de releasenotes een beetje checkt dan wordt je daar niet snel gelukkig van als eindgebruiker...

system76 zal dan heel veel engeneers moeten inzetten om dat af te vangen voor de 'eindgebruiker'
Alleen System76 Intel machines draaien Coreboot.

Ryzen systemen van System76 die doen niks bijzonder op het gebied van firmware. System76 wil zelf ook alles liever gecoreboot hebben. Maar er is gewoon zo enorm veel vraag naar Ryzen systemen dat de markt ze forceert om Ryzen met een standaard UEFI te verkopen.

Er word wel gewerkt aan Coreboot voor Ryzen door Jeremy Soller van System76 en een aantal andere partijen zoals Google. Dus de mogelijkheid bestaat dat jij ooit de UEFI op een bestaande System76 machine kan vervangen met Coreboot, System76 is vrij goed met het ondersteunen van hun oudere machines door middel van driver en firmware updates ook lang naar release.
Sterker; de Thelio gebruikt afaik gewoon een regulier moederbord (ik meen dat één van de vorige modellen bijvoorbeeld een Gigabyte-moederbord had), en hebben dus geen Coreboot. Ik zag dat dat in het artikel alleen 'opensource firmware' stond, wat wellicht kan insinueren dat Coreboot wel aanwezig is. De Thelio heeft wel wat opensource hardware met eigen firmware, zoals een backplane voor hdd's etc.

Edit: verdere duiding +voorbeeld van opensource hardware in de Thelio

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 13 maart 2021 18:06]

de behuizing is wél opensource
Is er ook closed source behuizing dan?
Ik heb wat moeite om me daar een voorstelling bij te maken
De behuizing is open-source in de zin dat System76 cad-bestanden en andere 'schematics' openbaar maakt. Dus iedereen kan 'm gerust namaken voor een zelfbouw-pc (mits ze over het juiste gereedschap beschikken) :)
Dat soort zaken kan je altijd beredeneren door je eerst voor te stellen wat 'open source' is, en daarna wat de 'source' van het ding in kwestie is. De 'source' van een product als een metalen behuizing is de bouwtekening en de fabricagestappen om van ruw plaatstaal maar een case te komen. Dan moet je dus een paar dingen weten, o.a.:

- Wat voor metaal heb ik nodig (type, afweking, bewerking)
- Hoe groot moet het zijn
- Waar moet ik zagen/frezen
- Waar moet ik buigen
- Waar moeten gaten komen
- Waar moet schroefdraad komen
- Wat moet er geverfd of gepoedercoat worden (en in het tweede geval: hoe gepolijst moet het zijn)
- Welke elementen moeten aan elkaar bevestigd worden
- Hoe moet die bevestiging plaatsvinden (schroeven, popnagels, lassen, vervormen, plastic pluggen)

Al dat soort stappen zijn voor alle behuizingen hier op tweakers in de pricewatch bijv. 'geheim'. Je kan niet een bouwtekening krijgen en zelf dan die specifieke behuizing bouwen.

Je hebt wel zaken als 'namaken' en 'reverse engineering', maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als het bronmateriaal te krijgen om precies hetzelfde te maken. En het is juridisch ook anders...
Simpele vraag: kan een Macbook unibody identiek namaken zonder informatie over de specifieke productiemethodes die Apple heeft ontwikkeld? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord nee. Daarvoor heb je meer informatie nodig dan de fysieke afmetingen. De vorm kan je nog wel maken, maar er zitten dingen in waar speciale tooling voor nodig is.
ik vraag me af of er ergens manufacturers zijn die effectief een system76 kast hebben gebouwd met hun case-design. Leuk voor die paar hobbyisten, maar buiten misschien een of ander chinees bedrijfje denk ik niet dat iemand de moeite doet om dan zelf vast te zitten aan de OS-license waaronder het origineel is vrijgegeven
Zo lang doen ze dat nog niet, dus het kan best even duren voordat bedrijven deze behuizingstekeningen gaan gebruiken. Elders zie je dat ook: toen PSA Opel overnam, was er ook niet een jaar later een Opel op PSA-platform: dat duurde wel een stuk langer. Nu snap ik dat een auto complexer is, maar ik bedoel te zeggen dat er na een jaar zelfs nog geen blauwdrukken waren van een Opel op PSA-platform, ofwel: er was nog niet eens iets in voorbereiding. In dit geval duurt het dus ook misschien nog een paar jaar voordat er een fabrikant met System76-behuizing komt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 14 maart 2021 11:50]

wat ik bedoel is: zowat elke deftige case-manufacturer heeft hier waarschijnlijk een pak ervaring meer in en het design maken is maar een fractie van de kost. Tooling om een case te maken is een veelvoud van die prijs en dan zou dit echt al een superieur ontwerp moeten zijn tov wat ze zelf al gemaakt hebben. Zeker bij de grotere OEM's is er al jaren aan onderzoek in materiaalkeuze, airflow, stevigheid en component-placement + integratie.
Om je auto-voorbeeld over te nemen: waarom zou je een Spyker-basis gebruiken om BMW's op te gaan bouwen. Misschien dat een Diardi ofzo er echter wel iets in ziet.
Moederbord is vgm een ASUS ROG Strix X570-E Gaming: pricewatch: ASUS ROG Strix X570-E Gaming

Poorten lijken heeeeel erg op die van het foto in het artikel, maar dan zonder Wi-Fi.
Dat die prijs hoger ligt kun je belachelijk noemen, maar je kan het ook best (zelf) verklaren.

Free/Libre software kost geen geld om te kopieren en te gebruiken.
Meer gebruikers geeft schaalvoordeel bij het vinden van bugs, en misschien een groter aantal ontwikkelaars. Schaalvoordelen hebben geen impact op de prijs. Nieuwe software en foutje gemaakt? Recompileren!

Geen van die voordelen speelt voor hardware:
Free/Libre hardware heeft minimaal de kosten van de gebruikte materialen en daaroverheen de vaste lasten van apparatuur om er iets nuttigs van te maken. Een (grotere) markt trek je aan met goedkope producten, maar omdat vaste lasten over een kleine markt verdeeld worden, zijn die producten navenant duurder. Nieuw product en foutje gemaakt? Jammer, opnieuw grondstoffen kopen en productiecapaciteit plannen!

Een partij als Dell of Lenovo kan de productontwikkeling (hardware) voor machines met Linux delen met productontwikkeling voor mainstream hardware, het is dezelfde bak. Voor de software moeten ze mogelijk mensen beschikbaar hebben, als er nog geen upstream developers aan de onderdelen voor die machine werken. Blijft zo dat zij ook die kosten veel makkelijker kunnen verdelen over verschillende posten dan een bedrijf dat enkel Free software op Free hardware verkoopt.
Ja, want System76 is even groot als HP, Lenovo en Dell, en kan dus met dezelfde voordelen hardware inkopen en heeft ook evenveel mensen op R&D, en die andere merken produceren ook in de VS met bijbehorende uurlonen die hoger liggen dan in bijv. China, net als System76… oh wacht.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 14 maart 2021 12:02]

Wat is die firmware, vraag ik me af? Het staat op Github maar als ik die readme lees lijkt het me een verdacht ingewikkeld verhaal. Vaak is firmware software die doet alsof het hardware is vanwege bepaalde belangen. Linux kan dit niet gewoon regelen met drivers?
Firmware definieert het gedrag en de functionaliteit van een apparaat.

Drivers zijn een interface om met de hardware te praten. Je kan op een generiek en standaard manier met een driver praten "Hé driver, render even een driehoek op het scherm" en de driver die weet dan hoe die dit moet communiceren naar het apparaat.

De firmware moet je zien als je eigen spraakvaardigheid en de driver als de tolk die chinees naar nederlands vertaald zodat jij het kan verstaan.


Als jij een modern systeem opstart zonder dat je het besturingssysteem niet-vrije firmware in laat laden zal je WiFi en Bluetooth het niet doen, je USB controller doet het niet, de GPU kan je schermresolutie en frequentie niet detecteren of veranderen etc.. om maar een paar voorbeelden te noemen.

De reden dat het OS de firmware inlaad is zodat het kan worden geupgrade, zo kan je bijvoorbeeld exploits of bugs van je processor patchen via firmware.

UEFI firmware zit gewoon op een stukje flash geheugen op het moederbord. De UEFI is verantwoordelijk voor het detecteren en initialiseren van apparaten, daarnaast leest het je disks op zoek naar een EFI executable, wat in de meeste gevallen je bootloader zal zijn.

Andere devices zoals je CPU dragen het minimale benodigd firmware dat ze zelf nodig hebben, deze firmware kan worden geupgrade door middel van het updaten van zowel je UEFI als je OS. Als als het eenmaal is geupgrade is deze verandering permanent, je kan de CPU naar een ander systeem verplaatsen, het behoud de nieuwste firmware, of in ieder geval een minimale variant er van.

En weer andere devices zoals je draadloze netwerkkaart die moeten alle firmware krijgen ingeladen door het OS. Al zou die eventueel ook door het UEFI kunnen worden gedaan, al gebeurt dit nooit op deze manier.
Maar als de alle benodigde firmware OSS is, wat is er dan nog het belang van om dat allemaal gescheiden te houden? Vanuit het bootloader-programma, bijv. grub kun je cmos/hardware-instellingen aanpassen voordat het OS is gestart, en het aansturen van apparatuur, ongeacht op welk niveau op de machine kan een Linux-kernel ook, mits de benodigde aansturing ervan tot in detail is beschreven. Bij open source kan dat niet anders.

De hoofd-taak van het oude BIOS was het up brengen van je I/O. dus toetsenbord en beeldscherm met 80x25 hardware-fonts zonder dat er software geladen hoeft te worden. Alle poespas die er later bij kwam zoals een hele UI met low-level format, wake-on-LAN, fysieke apparaatbeveiliging en dergelijke functies hoefden in feite niet noodzakelijk in het BIOS-setupprogramma. Voordeel was wel dat je daar nog steeds bij kan als je OS-installatie gaar is. Maar goed, als dat hele systeem van een intern opslag-volume draait heb je in feite een constructie die een heel besturingsysteem start en dus het wiel opnieuw uitgevonden, voorafgaand aan het laden van het gebruikers-OS.
Alle poespas die er later bij kwam zoals een hele UI met low-level format, wake-on-LAN, fysieke apparaatbeveiliging en dergelijke functies hoefden in feite niet noodzakelijk in het BIOS-setupprogramma
Een OS met een GUI is ook niet noodzakelijk, of een grafische internet browser. Maar het maakt het allemaal wel een stuk prettiger werken.
Ik bedoelde de GUI van de BIOS-setup die PC's zo'n beetje vanaf 386 hebben.
Mijn 486 had een AMI-systeem, compleet met muis en vensters dat ik er zelf mooier uit vond zien dan Windows 3.11. :+
Met vrije device firmware gaat het allemaal het zelfde. Het enige verschil is de permissieve/copy-left licentie en dat de bronecode beschikbaar is.

Het maakt niet uit dat het op deze manier gaat, je computer heeft deze devices niet nodig bij het opstarten, dit zit het opstarten van het systeem op geen enkele manier in de weg. Deze devices kunnen worden geïnitialiseerd door het OS wanneer die de drivers en firmware ingeladen heeft.

De BIOS die laadt ook software in, maar die doet het een beetje anders. De BIOS leest de MBR van je disk wat op moderne systemen niks meer dan een verwijzing is naar je bootloader die ergers anders op je disk staat. Het is maar 512 bytes in grote, daar past dus ook geen moderne bootloader in.
Ik vermoed dat je geen software-ontwikkelervaring heb? Ik zal proberen het simpel uit te leggen.

Een eerste reden waarom firmware gescheiden is, is omdat het vaak niet op de CPU draait. Het is dus fysiek gescheiden. Een goed voorbeeld zijn WiFi chips, maar ook een moderne GPU draait firmware op de GPU. Dat komt naast de driver die nog wel op de CPU draait.

Een tweede reden waarom firmware soms gescheiden is, is omdat het onafhankelijk van het OS draait. Je noemt de BIOS al als voorbeeld, maar zeker laptops draaien vaak nog firmware voor dingen als de fans. Dat soort firmware draait dus terwijl het OS runt.
Ik heb ervaring met het ontwikkelen van C/UNIX programmatuur die ook op verouderde systemen draait.
Een tweede reden waarom firmware soms gescheiden is, is omdat het onafhankelijk van het OS draait.
Een WIfi/GPU/Harddisk-controller bevat onafhankelijk draaiende code, dat begrijp ik. Maar op het moment dat het installeren, laden en uitvoeren daarvan vanuit het gebruikers-OS mogelijk is, via dezelfde hardware-interface van de computer als waar de eindgebruiker mee werkt, wat is er dan fysiek gescheiden? Dat lijkt mij softwarematig gescheiden. Een vereiste kan zijn dat het pre-boot wordt aangepast. Daarom haalde ik het BIOS erbij.

[Reactie gewijzigd door blorf op 15 maart 2021 12:50]

Wat is er gescheiden? Letterlijk de processor die de firmware code uitvoert, letterlijk het RAM wat die processor gebruikt, vaak de NAND flash waarin de code bewaard wordt tussen reboots.

De bus die gebruikt wordt voor het updaten van firmware is vaak ook vrij smal, wat niet erg is omdat firmware updates zo zeldzaam zijn.
In de basis het punt dat ik bedoel: op het moment dat een computer bepaalde hardware en bijbehorende opslag kan addresseren en zichtbaar maken via de standaard gebruikersinterface, kan het OS, Linux in dit geval, dat ook. Als dat een speciale bus vereist dan heb je daar gewoon een driver voor nodig.
En als die hele constructie open is, is die functies bruikbaar maken in Linux slecht een kwestie van ontwikkeltijd.
Wat vroeger het BIOS was, is nu UEFI
Dat is wel erg kort door de bocht. UEFI is veel uitgebreider, zoveel zelfs dat het bijna op een compleet OS begint te lijken. In een BIOS was er niet veel mogelijk, maar dat hoefde ook niet. Het enige wat dat moest doen was de bootloader zoeken en die starten. Daarna was de taak van de BIOS klaar. Een UEFI is dit in princiepe ook zo, maar met GPT schijven is het niet zo dat een bootloader in de eerste X posities staat. Ook heb je met UEFI zaken als netwerkbooten meteen geregeld, net als geheugentest (optioneel). Toegegeven, veel van dit soort zaken zijn voor consumenten machines totaal niet van belang, en daar kun je de historie van UEFI aan terugzien; door Intel bedacht voor (toen) servers.
Hier doe je het BIOS systeem wel aardig tekort. BIOS, Basic Input Output System checkt toch echt wel wat meer dan alleen een bootloader. BIOS checkt heb ik een processor, check, heb ik werkgeheugen, check, heb ik een toetsenbord, check, heb ik iets aangesloten waardoor ik beeld kan produceren, check, heb ik een schijfstation aangesloten, check, heb ik een bootloader, check. Alles in willekeurige volgorde overigens :P

Tegenwoordig worden moederborden niet meer uitgerust met een standaard speakertje om foutmeldingen te geven, vroeger zaten ze op het moederbord gesoldeerd. maar soms zijn ze nog verdomde handig. De speaker aansluiting zit overal nog wel op het moederbord en ik heb dus altijd nog een paar van die dingen liggen voor het geval er ergens eens iets niet klopt, ik weet nog steeds aan diverse beep codes de problemen te achterhalen als een systeem niet op wil starten... ik wordt oud geloof ik....

Dat het ouderwetse BIOS (wat ik liever heb overigens) inmiddels is vervangen door het ongeveer 15 a 20 jaar geleden door Intel bedachte UEFI (EFI in eerste instantie) betekent niet dat de functionaliteit van het BIOS volledig verdwenen is, het is gewoon geïntegreerd in de EFI / UEFI.
heb ik een bootloader, check
Was het niet eerder:
1) Heb ik een eerste schijf: check.
2) Kan ik de eerste sector van die schijf inladen naar geheugenadres h7C00: check
3) JMP naar h7C00 !
?

[Reactie gewijzigd door goarilla op 13 maart 2021 23:13]

Lang geleden, ja. Tegenwoordig wil je in de BIOS een boot-menu hebben, en daarin alleen zinnige boot-devices meenemen.
Ik gebruik op mijn Asus Chromebox Coreboot. Draait tot nu toe als een zonnetje, bied meer features dan de standaard firmware waar dat apparaat mee komt, alles wordt netjes herkend, geen issues.
Dezer dagen echter kun je hun setup kopen, de GPU en kast apart verkopen en je kan ~600EUR winst maken.

Ik weet tenminste dat een Dell game machine met een 3080/3090 verkocht wordt aan dezelfde prijs (rond de 2500) van de GPU op eBay (ook rond de 2500)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 13 maart 2021 19:16]

Ja maar had je dan wel een “ Linux workstation “ altijd grappig als ik dit dingen zie, Linux laptop Linux desktop Linux workstation.....
Same, heb de Ryzen 5 5600X en Radeon 6800 met 32GB RAM aan net geen 2300, gebruik dat gewoon met PopOS.
Haha, en toen zag ik de prijzen.. veel te duur voor wat ze leveren.
1) Productie in de VS. Daar zijn manuren duurder dan in iets als India, dus ja...
2) Support
3) Hardware die gegarandeerd werkt met FOSS software
4) R&D voor o.a. coreboot e.a, dat kost ook geld.
Ze kunnen net zo min garanderen dat de hardware werkt met FOSS software dan dat een Dell dat kan. Ze kunnen alleen garanderen dat het werkt met wat zij leveren.
En wat maakt coreboot dan zo bijzonder?
Ze kunnen net zo min garanderen dat de hardware werkt met FOSS software dan dat een Dell dat kan
System76 test met een breed scala aan hardware voor een product uitgebracht wordt door ze. Je kunt altijd contact opnemen met hun support met de vraag "goh, is hardware X of Y compatible?". Grote kans dat er binnen een uur een ja of nee ligt. Dat heb ik bij mijn Dell XPS wel anders meegemaakt tot nu toe...

Coreboot is in dit geval bijzonder omdat het minder close source in je machine is. Een UEFI image is vaak voor en door de fabrikant van het moederbord gebakken, en Joost mag weten wat er gebeurt binnenin dat image.
Een UEFI image is vaak voor en door de fabrikant van het moederbord gebakken, en Joost mag weten wat er gebeurt binnenin dat image.
Is Joost de beheerder van jullie firewall, want als Joost het weet, dan weet management het vaak ook.....

(uiteindelijk).

Gewoon een raspberry pi, met een packetsniffer, een goede firewall en een paar middagjes knutselen en je weet vrijwel zeker dat er geen data of wat dan ook naar wie dan ook lekt

Core boot voor medische systeem, of defensie systemen en wapens sure dan snap ik waarom je opensource firmware wilt (dan kun je die laten auditen en kan er breed worden gewerkt aan steeds betere veiligheid.. het zelfde zal gelden voor banken, stemcomputers etc.


Maar voor een doodgewone linuxlaptop is een goede externe firewall voldoende vooral als Joost hem beheert

[Reactie gewijzigd door i-chat op 14 maart 2021 01:03]

Gewoon een raspberry pi, met een packetsniffer, een goede firewall en een paar middagjes knutselen en je weet vrijwel zeker dat er geen data of wat dan ook naar wie dan ook lekt
Hoe onderscheid je valide https traffiek dat je OS genereert van https traffiek dat je UEFI/BIOS/BMC whatever zou genereren ? En je weet wel: "Absence of proof is not proof of its absence" of zoiets.
En dit is voor de gemiddelde persoon goed te doen, denk je? Jemig man, keer eens terug naar de werkelijkheid..
3) Hardware die gegarandeerd werkt met FOSS software
Eeuhm er is geen deftige werkende FOSS driver voor Nvidia GPU's... dus dat is hier duidelijk ook niet helemaal waar. (Een binaire driver package die min of meer werkt op Linux van Nvidia bestaat wel maar dat is geen FOSS)
Wat werkt er niet aan de binary driver? Ok, het is geen FOSS, maar wel gegarandeerd werkend.
Trouwens, nouveau werkt hier bij een steeds groter wordend aantal kaarten prima tot nu toe. Alleen de 2080TI doet af en toe moeilijk.
Wat werkt er niet aan de binary driver? Ok, het is geen FOSS, maar wel gegarandeerd werkend.
Trouwens, nouveau werkt hier bij een steeds groter wordend aantal kaarten prima tot nu toe. Alleen de 2080TI doet af en toe moeilijk.
De driver is gebonden aan bepaalde kernel versies. Problemen bij upgrades etc. Geen deftige security updates etc...

Lees maar eens hoe "goed" die driver is.
https://www.linuxjournal....r-security-risk-still-not

En het punt was dat het geen FOSS was. En nouveau werkt min of meer. Alleen kan je bij de laatste 2 generaties zelfs geen videos deftig afspelen (geen Xv), om van 3D nog te zwijgen. De AMD drivers daarintegen zijn een pak beter en FOSS.
Zelfs Apple's uograde prijzen zijn mild in vergelijking met dit. 1200 voor een 3070. 550 voor een upgrade naar 5900x (bovenop de kosten voor de standaard cpu). 400+ voor 64 gb ram. Oof.
Zelfs Apple's uograde prijzen zijn mild in vergelijking met dit. 1200 voor een 3070. 550 voor een upgrade naar 5900x (bovenop de kosten voor de standaard cpu). 400+ voor 64 gb ram. Oof.
Apple heeft wat meer schaalvoordeel, ik verwacht niet dat System76 per euro omzet maar in de verste verte kan tippen aan de winst per euro omzet die Apple maakt.
Wat ik mis is waarom dit nou Linux workstations zijn, is er speciaal iets getweakt voor een bepaalde distro? Geven ze support?
Geven ze support?
Ja.
Forse prijzen zeg! En dan klaagt men dat Apple duur is 🙈 1499 voor het instapmodel, geloof dat ik bij andere merken voor die specs ongeveer de helft kwijt was 🙄
Want System76 is net zo groot als die andere merken en die andere merken produceren ook in de VS met bijbehorende uurlonen, net als System76?
Beetje prijzig voor wat je krijgt, benieuwd hoe ze dat kunnen uitleggen.
Heb aantal jaar terug, toen zij nog relatief niche markt voorzien, een demo/revisie bak ontvangen. Qua filosofie zijn ze weinig veranderd; degelijke hardware, met prima support en ondersteuning voor Linux.

Reden om een System76 te pakken is denk ik voornamelijk vanwege “suppor”, er zijn maar weinig fabrikanten succesvol gebleken de laatste jaren. Ze hebben zo ook hun eigen Linux flavor os. Deze is standaard voorzien van bepaalde optimalisatie en Nvidia drivers ingebakken. Zie; https://pop.system76.com/

Bouwen nifty systemen waar men goed afgaat op user feedback. Maar realistisch gezien is t een dure “lenovo/dell”, edoch die paar euro extra is de Linux enthousiast wel waard.

Gene wat ik vooral minder vind, is usa based; invoer/btw enzo :r maar geloof dat tegenwoordig ook via Duitsland geleverd wordt

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 13 maart 2021 17:33]

waar ik me vooral druk om zou maken is 'hardware' support,

stel dat ik zo gek ben om het basis model te kopen met die 3600 erin en ik zou vervolgens bedenken dat:

weet je wat ik heb nu een msi + ry7 3700 + rx5700 laat ik 's swap je hardware spelen,
vervolgens verkoop ik die msi met 8gb en de ry3600 ram en de crappy ssd die er waarschijnlijk in zit
en heb voor mezelf een coreboot systeem met .... ow wacht, A: support zal wel komen te vervallen, B: eerst nog zien of het echt gaat werken en of er geen firmware quirks optreden en C: zei je nu dat ze nvidia hardware onder linux gebruiken? ik had het idee dat de opensource NV drivers behoorlijk brak waren en de Blobs nog veel erger (al werken die tenminste nog).


begrijp me niet verkeerd, een vooral open met default coreboot mobo lijkt me geweldig maar
doe dat dan gewoon van fabriek af praat met zo'n tywanees en laat je eigen badge met moederborden produceren en verkoop ze gewoon retail .... wat heb ik aan een soort Dell als ik op het mobo na alles zelf goedkoper en beter passend bij mijn wensen kan kopen
A: support zal wel komen te vervallen,
Helemaal tegenspreken kan ik je niet, want ik heb geen desktop van ze. Heb een 1e generatie Kudu Professional laptop, waar ik zelf in de loop der jaren zo'n beetje alles aan vertimmerd heb (andere schijven, andere DVD drive, ander geheugen, andere koelpasta na 7 jaar etc). Had vorige maand support nodig, verhaal uitgelegd. Geen probleem, ik heb gekregen waar ik om vroeg. Na bijna 10 jaar....
Ik heb zelf een laptop van ze (een Kudu Professional 1e generatie). Ding draait al bijna 10 jaar probleemloos, dus die "hoge prijs" (was toen een laptop van ~2500 euro) valt ook wel mee he.
1500USD voor 8GB instap? 8)7
(Zelfs dat is goedkoper dan een Mac) :X
De Mac Mini M1 kost de helft en heeft betere specs 8)7
Tot je hem zelf wil upgraden }>
De Mac Mini M1 kost de helft en heeft betere specs 8)7
GPU in M1?
Om je een idee te geven,

Mijn vorige pc was een. A10 7850 met 16gb ddr3 en een rx550
Die draaide civ6 met ongeveer 20 a 30 FPS op 1440p.

De MacBook Air m1 met 8gb. Draait diezelfde game in rosetta2 (dus met x86 emulatie) in 4K high op 60fps want mijn scherm kan niet sneller

Als je zegt dat er niets te upgraden is aan de mac m1 dan klopt dat natuurlijk, het enige waar ik oprecht bang voor ben bij die m1 is de levensduur van de software, We weten natuurlijk allemaal dat een 6 jaar oude mobiel van apple. Aan zijn laatste jaartje met updates begint, nu maar hopen dat dat over een paar jaar niet ook met de mac m1 gebeurt. - want 10 jaar oude pc hardware draait in veel gevallen nog wel gewoon windows 10.

Maar goed dergelijke bedenkingen zou ik ook hebben bij een project als dit met een aangepaste firmware of eigen drivers - veel meer dan bij een mainstream ding dat toch wel werkt omdat zo’n beetje alles backward-compatible is

[Reactie gewijzigd door i-chat op 13 maart 2021 22:31]

Ik kan alleen geen Linux draaien op een M1 mac (mini,macbook)...
Proof-of-concept is in mijn ogen geen werkbare situatie. Ja, leuk dat het werkt, maar "vroege beta" is heel iets anders dan "pak even een Fedora stick en gaan met die banaan".
Heeft wel houtfineer.
Serieuze prijzen hanteren ze daar ... en toch blijven ze bestaan. Dus er zullen wel kopers zijn. Maar je betaald zeker de helft teveel dan je zelf in elkaar steekt. En dan nog 3200mhz geheugen waar geen tilings bij staan ... nee het ziet er leuk uit, maar ik zou het nooit kopen. Zelfs niet zakelijk, dat is gewoon geld uit de deur gooien.
Hier spelen twee zaken mee die dat soort prijzen tot resultaat heeft:

1) Support (en R&D)
2) "Made in America", dus duurder dan een lage loon land. Dat zie je voornameljik in de prijs, helaas.
Hier spelen twee zaken mee die dat soort prijzen tot resultaat heeft:
(...)
Wel meer dan twee: vergeet niet dat schaalgrootte gigantisch voordeel geeft. Een driver ontwikkelen voor 1000 identieke systemen (hoeveel zou System76 er verkopen?) kost netzoveel tijd als die driver ontwikkelen voor 1000000 systemen (als in het geval van Dell/Lenovo/...).

Een bedrijf dat niet alleen Free Software-gebaseerde producten verkoopt, kan de ontwikkeling van die Free Software producten sponsoren met de rest van de bedrijfsvoering. Dat hoeft niet te betekenen dat de Free Software-hoek van zo'n bedrijf een kostenpost is. Als alleen de vaste kosten al gedeeld worden, betekent dat veel lagere kosten per item voor de (gesponsorde) Free Software producten van zo'n bedrijf.
Drivers heb ik hier juist buitengelaten, want die worden door de Linux gemeenschap in het algemeen ontwikkeld. Dan heb je het over een afzetmarkt van miljarden, dus dat is niet echt fair dat mee te nemen.
Zakelijk zie ik ze wel meer, je kunt gemakkelijk zien waar de meerprijs het werk voor de interne IT verlaagt en dus is het wel waard tegenover een onbekende configuratie kopen en dan moeten 2 dagen verspillen om EFI instellingen en drivers etc uitvissen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 13 maart 2021 21:07]

Kan iemand mij uitleggen waarom je voor dit overpriced systeem zou gaan? Zelfs een windows desktop met windows 10 pro licentie en vergelijkbare hardware is veel goedkoper.

Het is wel een strak premium design moet ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 14 maart 2021 17:36]

Een dedicated Linux PC met Nvidia GPU? Zeker als men aan zo open mogelijk probeert te zijn is dit wel degelijk totaal de verkeerde keuze. Alleen AMD heeft degelijke en werkende open drivers... Nvidia open drivers zijn verschrikkelijk beperkt, je kan zelfs vaak niet eens deftig video afspelen met die drivers. Dat betekent dus closed drivers. Sorry maar zelfs als ik de meerkost voor dit systeem en de support zou kunnen betalen, is dit alleen al de reden om het links te laten liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee