System76 begint in januari 2020 met het zelf ontwerpen van laptops

System76, de ontwikkelaar van Pop!_OS, wil in januari 2020 beginnen met het zelf ontwerpen van laptops. Het bedrijf verkoopt al laptops, maar andere fabrikanten ontwerpen en fabriceren die. De laptops met eigen ontwerp komen naar verwachting over enkele jaren uit.

System76-ceo Carl Richell zegt dat het zelf ontwerpen en ontwikkelen van een laptop twee tot drie jaar kan duren, schrijft Forbes. System76 zal in eerste instantie een u-class-laptop produceren. Dit zijn ultrabooks met een relatief dun en compact ontwerp. Het bedrijf verkoopt al dergelijke laptops, namelijk de Galago Pro en Darter Pro, die in oktober zijn aangekondigd. De laptops die het bedrijf momenteel verkoopt worden echter gemaakt door fabrikanten als Sager en Clevo. In de toekomst zal het bedrijf kijken naar de opties voor eigen gaminglaptops en workstation-notebooks.

Vorig jaar bracht het bedrijf al wel een desktop van eigen ontwerp uit. De System76 Thelio is een serie desktops met open hardware en verschillende opties voor componenten. Tijdens het ontwikkelproces van de Thelio-desktops, dat ruim twee jaar heeft geduurd, beschikte het bedrijf nog niet over een eigen fabriek. Het bedrijf heeft inmiddels geïnvesteerd in een eigen fabriek in Denver, waar System76 is gevestigd. Hiermee heeft het bedrijf alle benodigde middelen om een eigen laptop te ontwerpen en te produceren.

Naar verwachting zullen de laptops van System76 het Pop!_OS-besturingssysteem bevatten. Deze Linux-distributie is gebaseerd op Ubuntu en System76 ontwikkelt dat zelf. De huidige laptops van System76 maken standaard ook gebruik van Pop!_OS en hebben ook opensource firmware in de vorm van bios-alternatief coreboot.

System76 Darter GalagoSystem76 Darter Galago

Twee van de huidige System76-laptops; de Darter Pro (links) en de Galaco Pro

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-11-2019 • 09:48

42

Reacties (42)

42
42
22
1
1
16
Wijzig sortering
Het is een gebruikelijk misverstand dat mensen alleen maar open source willen omdat het gratis is. Hier een overzicht van wat andere relevante argumenten (overigens is gratis weer als eerste genoemd).

Ook op de opmerking 'met gelijke specs' kan wel wat nuance gebruiken: al zit er dezelfde chipset in, de behuizing en batterij kan behoorlijk afbreuk doen aan de levensduur van het apparaat. Sleep je laptop maar echt overal heen dan ga je stevigheid waarderen.

Zelf koop ik de Linux PC's liever in Europa, in geval je een beroep moet doen op garantie, bij bijv.Tuxedo.
...overigens is gratis weer als eerste genoemd
Dat zeggen ze niet. Er wordt juist een nuance aangebracht. De verwarring komt voort uit het Engels waar gratis en vrij beide met free worden aangeduid. In de tekst die je noemt komt juist het aller belangrijkste argument vrijheid naar voren.
Klopt, ik reageerde vooral op reacties die verwachten dat een linux PC per definitie goedkoper is. De fabrikanten zelf zeggen dat inderdaad ook niet.
Als koper is het van strategisch belang een fabrikant te kiezen die alleen open source ondersteund. Hewlett Packard en Dell hebben in het verleden wel een linux laptop aangeboden, maar vaak een low quality apparaat. Zodra 'de proprietary OS vendor' het vervelend vindt stoppen ze net zo gemakkelijk want die omzet willen ze niet kwijt.
Inderdaad. Op zich kán een Linux-laptop wel per definitie goedkoper zijn, maar dan zou bijv. Dell alleen nog maar Linux moeten aanbieden. Kleinere spelers (+ grote die maar een paar modellen aanbieden) zijn altijd iets duurder, ongeacht of het nu over electronica, levensmiddelen of weet-ik-veel gaat.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:46]

Dell zijn "project Sputnik" loopt anders al een flinke tijd en biedt serieuze laptops aan met Ubuntu Linux er op, gericht op ontwikkelaars.

Zelf heb ik een Slimbook en deze kan je ook met Windows krijgen, maar dan betaal je dus meer omdat er een Windows licentie bij de prijs komt.
Er was toch een tijd dat Linux laptops duurder waren dan Windows laptop's omdat Microsoft betaald (gratis licentie + bonus) om de Windows variant te verkopen? Dit om mensen het Microsoft eco systeem in te zuigen. Was wel een tijd geleden...........
Tuxedo kende ik niet, heb je er goede ervaringen mee?
Bij familie en vrienden heb ik de aankoop begeleid van 2 desktops en van 2 laptops. Geen probleem gemerkt gedurende afgelopen jaren. Vriend van mij heeft ook al meerdere zien passeren. Let bij aanschaf op het toetsenbord wat je wilt (meestal UK/US) anders krijg je een duitstalig toetsenbord.
Oke, had zelf deze https://www.skikk.eu/laptops/15cu51 op het oog als vervanger van mijn Linux laptop.
Kan 64gb ram in, intel uhd, i7 processor 10e generatie is snel genoeg. Had al even op tuxedo gekeken, zijn bijna vergelijkbaar, kom dan bij deze uit https://www.tuxedocompute...6-inch/TUXEDO-Book-BC1510

[Reactie gewijzigd door Hellboy! op 22 juli 2024 13:46]

_/-\o_

Jammer dat je daar geen fatsoenlijke grafische kaart kan kiezen.
Ik zou voor deze gaan:

pricewatch: Lenovo ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0096MH)

[Reactie gewijzigd door HertogJan op 22 juli 2024 13:46]

Ik gebruik Linux omdat het in mijn ogen beter is. Dat is uiteraard persoonlijk. Ik heb onder Linux alle software die ik nodig heb, wat bij Windows niet altijd het geval is. Ik zou het zeer vervelend vinden als ik gedwongen zou worden om zonder window manager zoals i3 te moeten werken. Zeker gezien bijna alles dat ik dagelijks doe in een terminal is, zowel het schrijven van documentatie als het managen van servers. Linux maakt mijn leven makkelijker. Hoe meer ik kan automatiseren, hoe beter het is. Ik denk dat d nieuwe versie van bash onder Windows 10 wel een vooruitgang zal zijn voor Windows. Ik zal dan in ieder geval meer software ter beschikking krijgen. Echter, zonder Window manager lijkt mij dit nog steeds niet fijn. Persoonlijk zal ik Windows 10 niet zo snel op een werkstation installeren zonder updates uit te zetten, wat juist weer beveiligings problemen met zich mee kan brengen. Het gratis argument begrijp ik wel, maar ik heb ondertussen een veelvoud van een Windows licentie gedoneerd aan Linux distributies. Als ik overstap naar een nieuwe distributie die mij bevalt, doneer ik aan het project.
... Hoe meer ik kan automatiseren, hoe beter het is.
Mee eens. Dat je programma's schrijft die weer door anderen aangeroepen kunnen worden (gescript) is een van de handigste pluspunten in de GNU/linux wereld, zie regel 2 van de Unix filosofie.
Linux hoeft ook helemaal niet gratis te zijn. Ik heb (in ieder geval bewust) meer uitgegeven aan boxed versies van Linux distributies dan aan Windows. Bovendien kost Windows meer tijd om te beheren, dus het argument dat het al met je systeem meekomt is voor mij ook niet overtuigend.

Mijn strategie voor Windows is het zolang mogelijk te gebruiken en wanneer het om wat voor reden dan ook niet meer werkt, de hele schijf te formatteren en de allernieuwste versie te installeren eens in de paar jaar. Alle documenten en downloads kopieer ik daarvoor al onder Linux, zodat er niets belangrijks achterblijft.

De upgrades vanuit Microsoft zijn ook niet te vertrouwen, dus het liefst doe ik er zo min mogelijk mee, behalve als Windows zichzelf update. Dat heb ik al sinds Windows 2000 en XP zo gedaan, omdat die updates altijd van alles om zeep hielpen.
Ik was al van System76 naar een Slimbook overgestapt (die zitten in Spanje), maar Tuxedo kende ik nog niet. Zou zo maar eens mijn volgende laptop kunnen worden, al voldoet de Slimbook nog prima (en de System76 ook; laptops gaan hier altijd door naar vrouw en kinderen :) ).
of koop zelf een Intel NUC (die System76 en het Duitse Tuxedo) kopen bij coolblue ofzo en er zelf POP!_OS opgooien.
De laptops van deze Linux providers zijn vaak van goedkope Chinese leveranciers terwijl je beter af bent met kwaliteit van Lenovo/Dell. Deze laptops zijn een van de best ondersteunde handware voor POP!_OS.
Met name keyboard en trrackpad van System76 voelt echt 8-10jaar oud
Een nog groter misstand die je bron ook begaat, is dat opensource niet eens betekend dat het gratis moet zijn. Opensource kan net zo goed geld kosten.
Mooi initiatief, wat mij betreft mag er meer focus op open-source en OS-alternatieven (out of the box) komen.

De prijzen zijn echter wel weer een miskleun, deze doen namelijk niet onder voor de concurrent met het appeltje.
Mja ik vind dat ook jammer maar met hun kleine klantenbestand en hun focus op privacy en Linux (en dus geen Microsoft of crapware deals) zullen ze toch niet de Apple winstmages halen vrees ik. Net als (deels) met Apple betaal je voor je privacy en een minder grootschalig product. Je moet dat dan ook kunnen waarderen.

Eerlijk gezegd trekken deze computers me enorm en ik zou ook graag het signaal afgeven dat ik graag voor zoiets betaal, maar ja ik zwem ook niet echt in het geld. Als ik ooit een goedlopende bedrijfje zou hebben zou zo'n Thelio-desktop zeker niet misstaan op mijn bureau, ik vind ze echt mooi.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 13:46]

Focus op privacy? Denk dat je in de war bent met Purism.
Focus op privacy? Denk dat je in de war bent met Purism.
idd. POP!_OS is 99.5% Ubuntu
Oh zo. Ik dacht dat je doelde op de hardware, vandaar mijn vraag of je niet in de war was met Purism. Mijn excuses :)
Ok Purism zet privacy helemaal voorop met hardware switches etc, maar the privacy policies van System76 zijn wel zeker beter dan MS en Apple. Ik vind System76 een goede keuze voor privacy bewuste burger.
Daar ben ik het grotendeels mee eens :)
nou ja, dat POP!_OS niets anders is dan Ubuntu en dat Ubuntu helemaal niet zo privacy bewust is tov van andere distro's.
Hoe dan precies? Doel je op de oude Amazon deal van jaren geleden? Of op de json met wat gebruikers data die volledig te inspecteren is alvorens je hem verzend en gericht het gerichter aanpakken van problemen (niet het trainen van een AI oid.)?
ik zei toch "tov van andere distro's"
Ok, tov Tails, idd.
Ubuntu kan natuurlijk ook erg secure zijn maar dan moet je wel een lading hardening toepassen. Iets wat niet de hooffocus is van Ubuntu
De prijzen zijn echter wel weer een miskleun, deze doen namelijk niet onder voor de concurrent met het appeltje.
Nog sterker; ze liggen een behoorlijk pak bóven de prijzen van Apple. Over het algemeen zijn Apple PCs niet heel veel duurder dan wanneer je exact dezelfde hardware los bij elkaar klikt. De System76 systemen zijn minstens het dubbele van wanneer ik het zelf zou assembleren. Buiten de kast, die er wel leuk uit ziet maar verder ook niet echt heel bijzonder is, zie ik daar geen enkele reden voor.
Ik heb geen ervaring met of kennis over Apple computers, maar ik heb wel een Meerkat van System76. De prijs van de Meerkat is vergelijkbaar met de Intell NUC (niet zo vreemd) en goedkoper dan de Mac mini (net even gegoogled). Dus ik plak 'BS' op je uitspraak.
Even kijken.... Meerkat.... Een rebranded Intel NUC, niet meer en niet minder. Echter wel de i3-8109U, de oude versie. Laten we eens vergelijken.

NUC met een i3-8121U (de nieuwe versie). 8GB, 1TB HDD: €475
Meerkat 8GB, 120GB SSD: $549. Dat komt, inc. BTW, neer op zo'n €600
Nope, nogsteeds veel te duur.

Helaas kun je de modellen die ze zelf zeggen te kunnen leveren niet bestellen. Je kunt bijvoorbeeld geen 4-core systeem bij ze bestellen (de instap van Apple) waardoor een vergelijking met een Mac Mini niet mogelijk is.

Maar je hebt gelijk; voor de Meerkat zijn de prijzen niet belachelijk hoog. Daar zijn ze slechts hoog. De Meerkat is daarmee een interessante uitzondering op de rest van hun hardware.
Vergeet alleen niet de manuren mee te rekenen. Ja, natuurlijk kún je Linux zelf installeren op de NUC, maar feit is nu eenmaal dat dat bij de Meerkat al is gebeurd, dus moet je ook de manuren meerekenen die het hen kostte om het te deployen, testen, etc. Dan is €600 heel schappelijk.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:46]

Een rebranded Intel NUC, niet meer en niet minder.
inderdaad !
Ok, ik trek de BS in ;) De reden waarom ik mijn Meerkat gekocht heb is omdat ik System76 een leuke klub vind. Luister maar eens naar de Ubuntu/Linux podcasts. Ook sponsor ik er de ontwikkeling van Pop-OS mee en weet ik redelijk zeker dat de relatief nieuwe hardware geen ruzie maakt met de verse software. IMHO en YMMV.
Draai zelf POP_OS! op mijn laptop en ben er enorm tevreden mee. Draait uitstekend en ben daar zeker niet de enige in, zo blijkt ook uit de steeds actievere subreddit voor dit OS https://www.reddit.com/r/pop_os/

Ben benieuwd of de hardware van System76 nog significante voordelen t.o.v. een zelf-geinstalleerde versie van het OS. Voorzover ik de specificaties begrijp is dat enkel Coreboot..
Ben benieuwd of de hardware van System76 nog significante voordelen t.o.v. een zelf-geinstalleerde versie van het OS. Voorzover ik de specificaties begrijp is dat enkel Coreboot..
met name op laptop zijn ze niet zo energie-zuinig(op niet system76 hardware). Maar dat wordt met elke update steeds beter lees ik

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 22 juli 2024 13:46]

Nu dit, vind ik leuk nieuws.

Ben benieuwd om te zien hoe goed of slecht ze gaan zijn.

Misschien koop ik er wel eentje.
de system76 systemen (voornamelijk desktop) die wij als review modellen hebben getest bevielen prima; goede afwerking, solide systeem en prima support voor een hippy os.
Handige naam naast Fallout 76... yikes :P
Dat is dan Fallouts fout, want System76 bestaat al véél langer ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:46]

Deze aanbieder heeft leuke addons zoals standaard tails en bieden Manjaro aan:
https://www.ubuntushop.be/index.php/overzicht-notebooks.html
Hun test pagina is ongezien:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.