Canonical brengt Ubuntu 19.10 uit met ingebouwde Nvidia-drivers

Canonical heeft versie 19.10 van Ubuntu uitgebracht. De nieuwe versie van de Linux-distro is gebaseerd op Linux-kernel 5.3, en heeft snellere opstarttijden door gebruik van lz4-compressie. Ook zitten de proprietary Nvidia-drivers standaard in het installatiebestand.

Eén van de grootste veranderingen die Ubuntu 19.10 met zich meebrengt, is de toevoeging van proprietary Nvidia-drivers op het iso-bestand. Dit maakt het makkelijker voor gebruikers om de gesloten Nvidia-drivers te gebruiken. Standaard maken veel Linux-versies gebruik van de opensource Nouveau-drivers van Nvidia, maar deze zijn beduidend minder goed geoptimaliseerd dan de closedsource Nvidia-drivers. Gebruikers van Ubuntu en andere Linux-distro's kunnen de drivers van Nvidia zelf al installeren, maar vanaf nu gaat dit automatisch. Enkele andere Linux-distributies, zoals Manjaro, bieden gebruikers al de optie om de proprietary drivers standaard mee te installeren. Pop!_OS, dat gebaseerd is op Ubuntu, heeft een apart iso-bestand voor gebruikers met Nvidia-hardware.

Dark mode (links), standaard (midden) en light mode (rechts)

Het ingebouwde Yaru-thema krijgt in Ubuntu 19.10 een volwaardige donkere en lichte modus. Momenteel heeft Yaru standaard een soort gemengde modus, waarbij de headers van applicaties zwart zijn, terwijl de rest van de elementen wit zijn. Vanaf nu is er een volledig donkere modus en een lichte modus met witte applicatieheaders.

De desktop environment van Ubuntu wordt ook van een update voorzien; Gnome wordt geüpdatet naar versie 3.34, die onder andere betere prestaties belooft. Deze update bevat de opties om gemakkelijk je eigen achtergronden te gebruiken. De update introduceert bovendien een optie om achtergronden op zowel het bureaublad als op het lockscreen te gebruiken. Ook krijgt het ingebouwde blauwlichtfilter een update; de functie heeft nu een eigen tabblad in de instellingen en het lijkt nu bruikbaar te zijn zonder dat locatieservices aanstaan, meldt Linux-website It's FOSS. Gnome 3.34 heeft verder verbeterde wifi-instellingen.

Het blauwlichtfilter (links) en de nieuwe achtergrondinstelling

Ubuntu 19.10 voegt experimentele ondersteuning voor het zfs-bestandsysteem toe. Zfs is ouder dan bijvoorbeeld btrfs, dat al in Ubuntu gebruikt kan worden, maar is volgens veel gebruikers sneller en betrouwbaarder, maar gebruik ervan is moeilijk door allerlei gebruikslicenties. Canonical concludeert echter dat de implementatie die ze in Ubuntu gebruiken onder de licentie valt. De implementatie van zfs is mede mogelijk door het werk van het ZFS on Linux-project. De nieuwe versie krijgt daarnaast ondersteuning voor lz4-compressie, wat voor snellere opstarttijden moet zorgen. Canonical heeft de afgelopen maanden geëxperimenteerd met verschillende compressie-algoritmes, en volgens hen kwam lz4 het beste uit de test

Met 19.10 verandert Canonical het gebruik van 32-bit-software. Origineel werd verwacht dat het bedrijf ondersteuning voor 32-bit zou staken, maar na ophef onder gebruikers werd deze ontwikkeling geschrapt. Canonical zal ervoor zorgen dat de distro een werkende 32-bit-userspace voor gebruikers heeft. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van containers, waardoor programma's als Steam en WINE blijven werken op Ubuntu 19.10. Met die laatste software kunnen gebruikers Windows-programma's installeren op Linux-distributies.

Canonical voegt verder ondersteuning voor wpa3-security toe aan Ubuntu 19.10 en aangesloten usb-drives kunnen vanaf nu direct vanuit de dock geopend worden. Ook moet de nieuwe versie zorgen voor verminderd cpu-gebruik.

Ubuntu 19.10, die de codenaam Eoan Ermine heeft, werd al eerder bekendgemaakt door Canonical; de functionaliteit die het OS bevat was bijvoorbeeld op 22 augustus al definitief. De bètaversie is al sinds eind september te downloaden. De volledige versie is vanaf 17 oktober te downloaden op de site van Ubuntu.

In april komt Canonical met een nieuwe long term support-versie van zijn besturingssysteem, Ubuntu 20.04 lts. Deze versie krijgt de codenaam Focal Fossa, en zal vijf jaar lang regelmatig geüpdatet worden. Een exacte releasedatum is nog niet bekend, maar gezien het ontwikkelpatroon van Canonical wordt deze versie op 24 april 2020 verwacht, schrijft It's FOSS.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-10-2019 • 17:20

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
lz5 compressie voor betere opstart tijden.... Dit is mag ik hopen voor ouderwetse mechanische schijven? Kan me niet voorstellen dat dit de boel sneller maakt met fatsoenlijke SSD.
Een lz4 compressed kernel is ongeveer 50% kleiner en is gebouwd om extreem snel uit te kunnen pakken.
In dit geval is het sneller om een 50% kleinere kernel van disk naar geheugen te transporteren en daar uit te pakken dan een uncompressed kernel van disk naar geheugen te transporteren, zelfs met een SSD.
LZ4 en LZ5 zijn ontworpen om zeer snel te kunnen decomprimeren (>1GB/s). De meeste SSDs halen dit niet.
lz4: https://lz4.github.io/lz4/
lz5: https://github.com/inikep/lizard

[Reactie gewijzigd door fastedje op 17 oktober 2019 19:56]

Dat lijkt me wel? Ik heb nagenoeg instant boot op mijn NVME SSD, dus daar is eigenlijk geen winst te behalen. Het langst duurt het intypen van mijn encryptie-wachtwooord, maar daar kan Ubuntu verder niet zo veel aan doen ;)
Yubikey proberen? 8-)
Nope. Ik wil alleen authenticeren met wachtwoord. Evt aangevuld met Yubikey oid maar niet vervangen. Authenticeren moet naar mijn mening bewust gebeuren, niet doordat iemand mijn yubikey al dan niet met mijn toestemming inprikt.
Yubikey laten inplanten in je arm en een NFC-reader aanschaffen? :Y)
Puik plan, ga ik gelijk doen }:O
Ik heb zelf geen instant boot op mijn laptop Lenovo Thinkpad E585 Ryzen 5 2500 Vega 8 16GB 256NVME. Met Full Disk Encryption. het duurt even voordat alles er is. Het zelfde geldt ook voor Thinkpad T430s i7 16GB 512GB SATA. met Full Disk Encryption.
Met 500+ aanslagen per minuut en mijn wachtwoord volledig in mijn "motorprogramma" is er in typing tutors niet zo veel te winnen. Alsnog is elke vorm van menselijke interactie minder snel dan een OS starten vanaf een SSD.
Het was uiteraard een geintje, tech savy mensen typen vrijwel altijd blind. Dacht daarom dat het wel veilig was hierover een geintje te maken.
500+ aanslagen is wel heel erg netjes, weet niet eens of ik dat wel haal.
Staat lz4 standaard aan bij ext4 of moet je zfs kiezen bij installatie?
Waarom zou een HDD wel profiteren en een SSD niet? :?
lz5 compressie voor betere opstart tijden.... Dit is mag ik hopen voor ouderwetse mechanische schijven? Kan me niet voorstellen dat dit de boel sneller maakt met fatsoenlijke SSD.
lz4 lees ik, heb jij al de opvolger?
LZ5 was inderdaad al in ontwikkeling, maar is zo te zien hernoemd naar Lizard ;)

De Linux-kernel heeft er inderdaad nog geen ondersteuning voor.
Ook een SSD komt met zijn lees snelheden niet in de buurt van wat moderne processors aan data kunnen afhandelen. SSD's die enkele gigs per seconden halen versus processors die honderden of zelfs duizenden gigs per seconde weten te verwerken.
Kom mijn 300MB initrd in xz maar ff vergelijken met dezelfde initrd in gzip dan is ie 500MB.

Decompressie tijd op een dikke recente machine is 22s vs 3-4s en daar gaat die SSD van je geheel niets aan veranderen.
Gelukkig, er zijn meer mensen die 'snel genoeg' goed vinden. Niet alles hoeft 'zo snel mogelijk'.

Aan de andere kant, het opstarten van een operating systeem is niet alleen het booten van je laptop. Het is ook het opstarten van een extra cluster node omdat het cluster meer nodes nodig heeft om aan de vraag te voldoen. Dan hebben we het niet alleen over het opstarten van het OS maar ook het laden van de database en dergelijke.

In de begin dagen van de pc, met msdos en stacker-disk-compressie was het al opvallend dat het lezen van rauwe data van disk trager was dan het lezen van gecomprimeerde data en dat uitpakken in het geheugen (de cache/buffers).

Het zal mij niet verbazen dat dit soort truuks wordt gebruikt in controlers. Daarmee zou het zomaar kunnen dat dergelijke systemen een achteruitgang in performance laten zien, omdat compressie op compressie meestal geen ruimte voordeel biedt en dus ook geen lees voordeel.
Kan geen kwaad, al was nvidia drivers installeren al een fluitje van een cent. Bij 18.04 kreeg ik een popup na installatie of ik de nvidia-drivers wilde installeren, met alle bijbehorende kanttekeningen van niet-vrije software.

Hoe zit het eigenlijk met Wayland? Ik gebruik nu Wayland op Ubuntu 19.04, met een Intel IGP. Dat werkt perfect, maar ik moest het wel zelf activeren want X.Org was nog steeds standaard. Heeft nvidia al Wayland-support, en kunnen we zo langzamherhand standaard over op Wayland?

ZFS is ook fijn trouwens, maar dat werkte ook al jaren prima op Ubuntu. Volgens mij was dat ook al standaard. Ik heb het op mijn HTPC / NAS draaiend sinds Ubuntu 15.10. Die redenatie dat zij aan de gebruikslicenties voldoen heb ik ook al eerder voorbij zien komen, dus volgens mij is dit niets nieuws?

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 17 oktober 2019 17:34]

Wayland is nog steeds niet default en zal dat ook in 20.04 LTS niet zijn, aldus Cooke in een interview met Tech Republic.

Het verschil met ZFS is volgens mij vooral dat ze het nu aan de installer toegevoegd hebben. Overigens is het niet per se een vooruitgang, blijkt uit een korte test van Phoronix. Voor regulier desktop gebruik zal ext4 voor de meeste gebruikers beter werken. Een aantal dingen zoals snapshots kun je evt. ook met LVM oplossen. Mocht je een specifieke workload hebben waar ZFS een match voor is, dan is het wel fijn dat het makkelijk toegankelijk is.
Jammer van Wayland. Ligt inmiddels in hardware support lijkt me, qua software werkt het echt heerlijk, geen quirks kunnen ontdekken. En multimonitor werkt veel soepeler, zeker met verschillende scaling.

ZFS lijkt me meer voor servers ja. Hoeveel mensen draaien RAID op hun desktop? Checksumming, scrubben, snapshots en diverse replication mogelijkheden zijn goed voor integriteit. Op desktop doorgaans minder een issue.

Deduplication dan weer wel, maar dat legt een aardige load op het geheugen dus ook niet ideaal voor desktops. Het voornaamste voordeel zijn de gedeelde pools waarmee je vrije ruimte over meerdere bestandssystemen deelt. Alsnog hou ik het op mijn desktop en laptop inderdaad wel bij LVM met ext4.
Met Wayland kun je een aantal dingen nog niet. Overnemen van desktops die onder Wayland draaien met Teamviewer of anydesk kan bijv. niet. Desktop delen via Chrome ook niet.

ZFS heeft meerwaarde als je hoge data integriteits wensen hebt of snapshots wilt kunnen gebruiken (btrfs trouwens ook), maar beiden zijn aanzienlijk trager dan reguliere filesystems. Daar krijg je het nodige voor terug, maar als je dat niet nodig hebt blijf je beter bij xfs of ext4.
Dat komt allemaal door het betere beveilgingsmodel van Wayland, en is dus een goede zaak. Goed, het heeft zijn keerzijdes natuurlijk, maar dat heeft X.Org ook. Ik vind het toch een stuk belangrijker dat multi monitor scaling met verschillende DPI's goed werkt dan dat ik Teamviewer zou kunnen gebruiken.
Ik heb een software Raid op de desktop (wel geen ZFS) in mirroring setup. Erg praktisch en al plezier aan beleefd toen een schijf stuk was gegaan.
ZFS lijkt me meer voor servers ja. Hoeveel mensen draaien RAID op hun desktop? Checksumming, scrubben, snapshots en diverse replication mogelijkheden zijn goed voor integriteit. Op desktop doorgaans minder een issue.
Ik draai ZFS op mijn laptop. Single disk..geen mirror. Waarom? Vanwege snapshotting en backup (zfs send/receive naar mijn NAS) en rollback mogelijkheden wanneer een upgrade niet gaat zoals bedoeld. Tevens gebruik ik LXD op mijn laptop wat prettiger werkt dan met ext4. Ook integriteit op de laptop is beter te waarborgen. Je kunt ook op 1 disk door ZFS meerdere kopies op je disk zetten (heeft niet echt zin op een SSD, maar op een normale disk weer wel, maar dat terzijde).
ZFS lijkt me meer voor servers ja. Hoeveel mensen draaien RAID op hun desktop? ...Alsnog hou ik het op mijn desktop en laptop inderdaad wel bij LVM met ext4.
Ext3 op virtuele RAID0 op 2 HD's op LVM bleek in de praktijk veel langzamer dan Ext3 op 1 HD (dus zonder striping!)

Dus ik had vroeger softwarematige RAID0 om de HD lees/schrijfsnelheid te vergroten (want portage), maar stiekem werkte dat altijd alleen maar in het nadeel!

Op Ubuntu vond ik LVM sowieso een drama qua aparte images nodig en die ongein, hoop dat het nu beter is. De pooltjes waren altijd handig voor vergroten en verkleinen (als je maar geen ReiserFS had, goeie ouwe tijd) , en ook de mogelijkheid om er een crypto-laag tussen te frotten was mooi, dat weer wel.
Ik heb de NVidia drivers op mijn Ubuntu weer vervangen door Nouveau: bij de eerste de beste kernel update startte Ubuntu niet meer goed op en kon ik alleen in grub rescue mode komen mbv de shift toets bij het booten.

Ik ben benieuwd of Canonical dit probleem nu goed heeft opgelost, of dat je bij elke nieuwe kernel alsnog eerst opnieuw NVidia driver moet installeren (en onderhuids compileren).
Hoi,
Je moet eens kijken naar DKMS

DKMS zorgt ervoor dat bij kernel updates ook rekening gehouden wordt met drivers en deze werkend houdt

Ik gebruik deze DKMS/NVIDIA combo al jaren voor een setup met Tensorflow en andere programmatuur die de Tesla GPU aanspreken voor berekeningen.

Alhoewel berekeningen uitvoeren wss niet je doel is, zorgt DKMS in ieder geval voor mij voor probleemloze kernel updates, die niet de andere drivers onderuit haalt.

Lees je wel even goed in :)

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door Fredster op 17 oktober 2019 23:14]

DKMS compileert inderdaad een stukje module, dus @fastedje zegt het juist.DKMS is een soort bridge waarmee je een externe binary blob linked aan een nader te bepalen kernel-versie. Normaliter moet je de volledige driver linken tegen de actieve kernel waardoor je dus elke keer de volledige NVIDIA-module moet compileren. Dankzij DKMS is dat alleen de bridge tussen de driver en de kernel. Maar gecompileerd wordt er wel.
Nee dat klopt niet, DKMS is een soort pakketbeheer, om automatisch kernel modules te bouwen/beheren/installeren.
Dat zorgt er o.a. voor dat bij een kernel upgrade, de nvidia kernel module gebouwd wordt voor de nieuwe kernel, zodat je die module ook op de nieuwe kernel beschikbaar hebt.
Of je dat bouwen nou met de hand doet, of de nvidia installer dat doet, of DKMS, het compilatieproces is hetzelfde, en levert dezelfde module op (als t goed is).
Er zit daarbij ook geen verschil in wel/niet de volledige driver linken aan de kernel; het enige dat kan en wordt gelinkt aan de kernel, is de kernel module.
Maar de rest van de nvidia drivers (naast de kernel module dus) hoeft niet te veranderen bij upgraden van kernel, sterker nog volgens mij is dat closed source en wordt dat als binary geleverd, daar valt niet veel aan te compileren.
Daarom ook is het wel zo dat DKMS wat tijd/moeite bespaart, omdat je niet steeds die hele driver herinstalleert, terwijl je alleen maar ff die kernel module moet bouwen.
Tenminste, ik begrijp dat dat het probleem was, maar ik ben niet bekend met alle Ubuntu vaagheden.
Dit blijft een probleem van linux, en hierdoor wordt het ook nooit een mainstream besturingssysteem.
Ja je kan DKMS installeren, maar een gemiddelde leek heeft daar helemaal geen zin in.

Het moet gewoon werken.

Op mijn server heb ik ook geen 'Goede' grafische drivers meer, allemaal dankzij een mooie update.
Nu heb ik voor cli dat ook niet nodig, maar een teamviewer sessie starten is een drama hierdoor.
Ubuntu werkt standaard met DKMS, heb je geen omkijken naar. Als er een kernel upgrade geïnstalleerd wordt worden hierdoor vanzelf eventuele losse modules via DKMS opnieuw gebouwd en geïnstalleerd.

Op een server heb je ook geen graphics nodig - via SSH verbinding maken zou voldoende moeten zijn. GUI is onnodige opsmuk wat CPU cycles kost die nergens voor nodig zijn op een server. Als ik echt het beeld van mijn server moet zien heb ik daar altijd nog OOM voor via iDRAC. En een nvidia-driver op een server? Ugh 8)7

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 18 oktober 2019 10:49]

Het doet er niet toe of je op een server graphics nodig hebt. Het gaat erom dat het werkt wanneer er mensen zijn die dat wel graag willen hebben, zoals op desktops.

Helaas is dat te vaak niet het geval. Hierdoor wordt Linux nooit een serieus alternatief voor een gemiddeld huishouden.
Het gemiddelde huishouden heeft geen server... dus je punt is niet echt duidelijk.

Ik heb diverse mensen om mij heen succesvol overgezet op Ubuntu. It just works. Ik heb het geïnstalleerd en op basis van hun wensen wat software erop gezet en was instellingen aangepast. Het breekt niet, het blijft werken. In tegenstelling tot Windows, dat gaat om de haverklap kapot of gooit de hele UI opeens om.

Ik gebruik al dik 20 jaar Linux op de desktop. Eind jaren 90 had je daar nog wel een redelijk zware dobber aan om alles aan de gang te krijgen maar het gaat al zeker 10 jaar supermakkelijk. Alle "lastige" problemen zijn al aan het licht gekomen en voor de meeste zijn prima oplossingen bedacht die ook standaard ingezet worden. Zoals DKMS. Heb je als onwetende eindgebruiker geen omkijken naar.
Windows gaat helemaal niet om de haverklap kapot.
Tegenwoordig niet uit zichzelf meer nee. Maar in handen van leken zullen we maar zeggen wel. Ik heb veel meer onderhoud aan Windows PCs van kennissen dan Ubuntu PCs omdat ze het zelf stuk maken.
Er zijn ook veel meer Windows PC’s. Dan heb je al snel meer problemen 😬
Hoe heb je dat gedaan? Ik krijg het niet voor elkaar helaas.. ik heb gnome-sessions-wayland geinstalleerd en dan krijg ik dat tandwiel naar "sign in" maar er staan daar alleen 2 X gebaseerde sessies...
Ik heb in principe niets bijzonders gedaan. Na een verse installatie van 19.04 had ik 'Gnome' en 'Gnome (Wayland)' en beide werkten ook out of the box, maar hij stond standaard op de niet-Wayland-versie ingesteld. Daarna heb ik daar Sway aan toegevoegd (via een PPA) en dat werkte ook gewoon direct. Er was geen verdere configuratie voor nodig.
Ah, ik heb een discrete Nvidia kaart en dat geeft issues met Wayland, en dus hebben de devs besloten die optie dan weg te halen. Maar ik wil mijn Nvidia kaart niet gebruiken want de batterij gaat super snel leeg dan en ik game toch niet. Maar ik heb het gevonden, als ik deze instructie volg: https://discourse.ubuntu.com/t/wayland-for-19-10/10983/21 dan kan ik gewoon Wayland gebruiken (als ik intel selecteer in nvidia-settings). Dus eindelijk: Bye bye screen tearing! Echt butter-smooth, Gnome op Wayland.

(Ik moest dus de Nvidia regel commenten in /lib/udev/rules.d/61-gdm.rules)

[Reactie gewijzigd door teek2 op 18 oktober 2019 10:31]

Het gebeurt helaas ook vaak dat er problemen zijn met het installeren van Ubuntu op systemen welke een NVidia kaart hebben naast een ingebouwde Intel GPU. Dit geeft het klassieke lockup after login-probleem. Het kost dan veel moeite om de NVidia drivers te installeren, tot een punt waarop ik er zelf ook de handleiding bij moet pakken. Deze aanpak van Ubuntu zal er hopelijk toe leiden dat mensen met een Optimus (NVidia + Intel GPU) configuratie eenvoudiger kunnen installeren.
Sinds vandaag overgestapt naar Linux (Fedora) voor m'n gaming Rig, voorlopig nog wel even met Windows als dual boot. Maar ik verbaas me over de stappen die de afgelopen tijden zijn gezet. Veel games die ik speel draaien native, en veel anderen prima met proton.

Het installeren van de nvidia drivers was een fluitje van een cent, maar het was inderdaad wel even opkijken dat standaard nog de nouveau drivers draaide. Mooi dat deze stap wordt gezet.
Ik was een maand of 4 geleden overgestapt op fedora 30, in eerst instantie erg tevreden, maar world of tanks en world of warships liepen erg matig. Nu heb ik niet de nieuwste machine, fx8350, 32GB RAM, 850PRO SSD, GTX 980 Ti.
Maar ben toch terug naar windows voor gaming.... is er iets significants beter geworden sinds dien...? Want wil het toch wel een keer doen de overstap. Ben zeer content met fedora is day to day use.
Ik draai zelf nog een z170 en 6700k. Een paar maanden geleden was ik van plan een VFIO setup te gaan gebruiken, echter heeft mijn moederbord nogal wat problemen me iommu groepen en vooral DPC latency gooide roet in het eten. Het werkte wel, maar het was zoveel moeite dat ik maar weer terug naar windows was gegaan.

De games die jij speelt, speel ik niet, ik speel vooral CS:GO (Native), F1 2019 (werkt prima met proton) en Cities:Skylines (Native).

Ken je de website protondb? Hier wordt goed bijgehouden welke games goed werken en welke niet. De games die jij noemt geven inderdaad voor veel mensen nog problemen. Ik denk dat als ik games echt wil spelen die niet werken, ik een dual boot partitie maak. Dit totdat ik een nieuwe build heb en weer aan de slag kan met VFIO
Thanks voor de protondb site. Zal hem in de gaten houden.
Ik heb zo'n twee jaar Ubuntu gedraaid en ik ben nu overgestapt naar Fedora. Ik kan Fedora iedereen aanbevelen omdat het team wat erachter zit erg goed samenwerkt veel sneller is in het uitrollen van nieuwere drivers. Daarnaast is het gros van de packages strak onderhouden, in tegenstelling tot Debian waar zaken nog wel eens op hun beloop gaan. Het enige wat ik wel aanbeveel, is deze korte guide doorlopen voor de onderdelen die Fedora juridisch niet mag verspreiden.

Nu moet ik wel bekennen, als contributor op Flathub en hobby ontwikkelaar van deze geniale app, ben ik waarschijnlijk iets bevooroordeeld.
Maar nu vergelijk je Fedora met Debian. Twee hele verschillende distro's met ook hele verschillende bedoelingen. Development op Ubuntu gaat veel sneller dan op Debian, waarvoor CentOS een veel betere vergelijking zou zijn. Wellicht niet zo snel als in Fedora, maar dat is nou net wat Fedora juist zo onaantrekkelijk maakt. Ik heb in de loop der jaren veel meer gekloot met Fedora en zijn nieuwe packages gehad dan met Ubuntu, waar eigenlijk vrijwel alles altijd wel goed blijft werken. Als ik dan toch al meer werk aan mijn linux installatie heb, zie ik geen reden meer om er niet net nog iets dieper in te duiken om een rolling release distro als Arch Linux te gebruiken. Dan zit ik helemaal niet vast aan biased standaarden die me of door RH of door Debian maintainers door de strot gedrukt worden.
Wat erg interessant is rondom gamen op Linux is het bij-effect van Google Stadia dat op Linux draait:

Where things get really exciting (especially for those more comfortable with traditional native gaming) is in the overspill; the attention that Linux gaming and reliant graphics technologies will receive as a by-product of Stadia.

Met een beetje geluk zullen we veel meer en beter performende triple A titels op Linux zien verschijnen.
Draai 19.10 op mijn Dell XPS 15. Werkt heerlijk. Dit is echt een distro met een zeer soepel werkende GNOME 3 omgeving.

En ja, het is behoorlijk groot verschil tussen de iets oudere versie van 19.04.
Ik zeg echt: Probeer het gewoon even in een VM.
Geen issues op de xps? Ik overweeg de aankoop van een nieuwe xps 15" om Ubuntu op te installeren.
Ubuntu draait wel lekker op mijn XPS 15 9570. Nu met Ubuntu 19.10 zijn er ook wat extra's bijgekomen.

De Linux 5.3 kernel bevat ondersteuning voor de nieuwere WiFi-kaart (Intel AX200) die ik in mijn laptop heb geïnstalleerd (deze drivers werken ook voor de nieuwe WiFi-kaart in de XPS 15 7590).
Daarnaast hebben de nieuwe drivers van NVidia ondersteuning voor "on-demand mode", wat betekent dat je zonder opnieuw opstarten bepaalde programma's kan laten draaien via de NVidia GPU terwijl de rest nog via integrated graphics draait.
Power management kan wel wat beter, want dat is nog niet volledig ondersteund voor Pascal; wel voor de nieuwe videokaarten
Relevant artikel: https://download.nvidia.c...namicpowermanagement.html

Wel zitten er een aantal punten bij om rekening te houden:
1. De Wayland-ondersteuning van NVidia is gebrekkig, dus om Wayland te gebruiken kan de NVidia GPU niet gebruikt worden; enkel die van Intel.
2. Dell ondersteunt S3 sleep niet officieel. In plaats daarvan richten ze zich op 'modern standby', wat enkel goed werkt in Windows 10. Dit is wel te omzeilen door een extra boot parameter toe te voegen.
3. De nieuwe OLED-schermen die je kan kiezen werken nog niet goed met Linux, omdat de helderheid nog niet goed wordt herkend.
Ok, bedankt! De punten die je opsomt zijn zeer interessant, en ik zoek er eerst nog het één en ander over op!
2. Dell ondersteunt S3 sleep niet officieel. In plaats daarvan richten ze zich op 'modern standby', wat enkel goed werkt in Windows 10. Dit is wel te omzeilen door een extra boot parameter toe te voegen.
Dat is wel een dingetje. Ik overweeg ook op korte termijn een Dell XPS 15 te halen, maar batterijduur, zeker in standby, is wel een belangrijk punt. Wat stel je dan precies in dan met die boot parameter, en wat is het effect daarvan?
Mei 2014 gekocht(met windows 8 ), een XPS 15 9530, nog steeds lekker snel trouwens in 2019.
Dus kan niks zeggen over het huidige model. Mijn andere ervaring is een M1330 van dell voor die tijd, en ook die werkte 100% met Ubuntu.

Voor mijn XPS voelt het aan alsof er gewoon Ubuntu op hoort te draaien vanaf de fabriek.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 17 oktober 2019 20:15]

Bedankt, de XPS staat momenteel op de eerste plaats in mijn short list ;-)
De enige problemen die ik heb (9570) is dat de fingerprint reader niet werkt, standby niet (goed) werkt en dat het geluid wat de speakers produceren pijn doet aan mijn oren. Verder werkt het prima eerlijk gezegd
Net Ubuntu 19.04 vers geïnstalleerd, kan dus binnenkort upgraden. :Y)
Dan zou ik gewoon 19.10 van scratch installeren als je toch nog een verse installatie hebt...Is sneller
Hangt er vanaf hoeveel je customized. Ik draai net 3 weken op 19.04 maar ik ga echt niet een clean install doen, dat kost me zo weer een paar dagen klussen. Terwijl een distributieupgrade nu net zo makkelijk is op Linux.
Al je aanpassingen staan in je home dir opgeslagen. Maak je daar toch een backup van en zet je die weer 1 op 1 terug? Maar ieder zo zijn/haar eigen voorkeur ;)
Lang niet alle aanpassingen die ik maak ;)

Ik gebruik geen Gnome, ik gebruik Sway (tiling window manager). Daar moet wel het een en ander voor geconfigureerd worden zodat ik bijvoorbeeld ook de brightness controls op mijn toetsenbord kan gebruiken (sudo-access naar de juiste brightness entries in /sys)

Verder heb ik een afkeer van de zogenaamde "predictable network interface names" dus daarvoor moeten de kernel parameters getweakt worden zodat ik weer gewoon eth0 en wlan0 terug heb.

Ik vind dat systemd niets te zoeken heeft met timeservers of DNS-servers (ernstige scope creep, en te veel rare ontwerpbeslissingen) dus systemd-resolved en systemd-timesyncd moeten eraf en vervangen worden.

Ik wil niet continue snappy apps en geforceerde updates in mijn gezicht krijgen dus snapd en de update GUI sloop ik eruit.

Ik gebruik mijn eigen DNS-server en die vereist authenticatie dus dat moet ik in Networkmanager configureren.

Ik gebruik een stapel extra repositories, o.a. voor Docker, PostgreSQL, KeePassXC en Google Cloud SDK. Die moeten ook weer opnieuw ingesteld worden.

IntelliJ en (up-2-date) Gradle zitten niet standaard in Ubuntu dus die moet ik installeren.

En zo vergeet ik ongetwijfeld nog een hele hoop tweaks die ik opnieuw moet doen bij een schone installatie.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 18 oktober 2019 09:57]

Volgens mij kun je beter een upgrade doen ;)
Anoniem: 1092407
17 oktober 2019 22:44
Ik draai alweer een paar weken Kubuntu 19.10 en ik ben nog steeds erg blij met Linux op de desktop. KDE is mijn favoriete window manager en zit vol met handige features waarvan je je afvraagt waarom Windows het nog steeds niet kan. Denk bijv aan diepgaande window settings per applicatie (max grootte, met of zonder title bar, positie etc), sticky windows waarbij vensters vanzelf aan elkaar 'plakken' als je ze dicht genoeg tegen elkaar houdt, uitgebreide theming, en handige features zoals KDE connect (waarmee echt alle info uitgewisseld en gedeeld kan worden tussen desktop en telefoon incl het clipboard), vaults voor versleutelde opslag, tabbed file manager, uitklapbare mappen in de file manager (meerdere bestanden in verschillende mappen in 1 keer kunnen selecteren en kopieren of verplaatsen is echt top).

Het systeem is ook oerstabiel. Niet stuk te krijgen. En updates runnen is een fluitje van een cent, zowel grafisch als in een terminal. M'n systeem heeft nog amper herstarts. En als bijkomend giga voordeel geeft het OS toegang tot een hele wereld aan super goed werkende open source applicaties zoals GIMP (Photoshop vervanger), Libre Office (inmiddels even goed als MS Office maar uiteraard met veel betere support voor het open document format), Kdenlive voor meer dan prima video editing, en dit alles gratis en vrij te gebruiken. Geen gedoe meer met licenties. En dit alles dus op een OS waarvan de ontwikkeling echt in overdrive lijkt te zijn. Yup ik ben enthousiast. :D

Uiteraard zijn er nog genoeg verbeterpunten, waarvan wat mij betreft de belangrijkste denk ik de performance is met name met een groter scherm met meer pixels. Ik heb een 4k-scherm voor m'n neus staan en de cpu draait soms overuren, zeker als ik aan het browsen ben op wat complexere of minder efficient gebouwde sites. Daar zitten wel oplossingen voor in de pijplijn en ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt.

Ik ben geen gamer maar alle verhalen dat games steeds beter draaien op Linux doen mij nog steeds hopen dat Linux op de desktop een keer echt momentum pakt en flink gaat groeien. Eerlijk gezegd snap ik ook niet echt (meer) waarom de doorsnee gebruiker het niet gewoon probeert. Ik heb Kubuntu al bij meerdere relatieve leken geinstalleerd en die zijn echt allemaal enthousiast. Niet alleen hebben ze geen problemen meer met updates, virussen en dergelijke maar het wordt ook simpelweg als een fijn OS ervaren en de gewenningsperiode vond ik bij allemaal opmerkelijk kort. 90% van de thuisgebruikers zou er meer dan prima mee uit de voeten kunnen. Daar ben ik van overtuigd. En als zelfs gamers langzaam de overstap gaan maken dan zit het volgens mij wel snor met de Linux-toekomst.
Ik ben een gamer en ben sinds Augustus officieel over op een nieuwe PC met Linux Mint. Niet elk spel is in Linux te spelen, maar het grootste gedeelte van wat ik interessant vind, speelt gewoon zonder problemen in Linux.

Dat is vooral te danken aan Steam, die hebben met Proton een techniek toegevoegd waardoor een hele hoop Windows games nu te installeren en spelen zijn alsof ze standaard onder Linux draaien. Ik blijf me ergens verbazen hoe dat de push van Steam om Wine een update te geven, (Wine is de techniek om Windows programma's onder Linux (en Mac) te draaien), hoe die push tot een zo goed werkende techniek is gekomen dat veel Windows spellen gewoon speelbaar zijn, compleet met achievements, controllers en dergelijke.

Niet alleen zijn een hele hoop spellen nu ook onder Linux te spelen, er is ook een proces gaande om het makkelijker te maken om games op Linux te kunnen spelen. Via Steam kan een game nu bijvoorbeeld heel simpel een Windows versie uitbrengen, zorgen dat hij Proton compatible is (kleine aanpassingen), en dan een Windows spel hebben dat ook 'gewoon' op Linux werkt. Weinig moeite voor de game-developer, en toch een Linux-compatible versie kunnen afleveren.

En inderdaad Stadia die van veel Linux technieken gebruik maakt, waar Linux games ook van profiteren, als niet direct dan indirect.

Op dit moment zijn er maar een paar spellen die ik nog niet onder Windows kan spelen, zoals Rainbow Six Siege, mede door de anti-cheat engine die nog niet compatible is met Proton/Wine, maar hier wordt aan gewerkt. Verder ben ik helemaal tevreden en zie ik niet de noodzaak om nog echt Windows te moeten gebruiken.
Ik weet niet hoe groot die push van proton is of is geweest. Draaide zelf aantal jaar geleden verschillende games via Wine en dat werkte toen ook al als een trein (voor de paar games die ik wou spelen i.i.g.).

Neemt niet weg dat ik er wel erg blij mee ben, de tijd dat je Windows moet draaien om te kunnen gamen lijkt eindelijk maar toch ten einde te komen.
Overzichtsvideo met nieuwe features: Ubuntu 19.10: What's New?

De meegeleverde Nvidia drivers hebben wel een serieuze impact op het formaat van de ISO:
There is an increase in the Ubuntu 19.10 ISO size to accommodate the drivers, with the various packages adding an extra 114MB to the (already engorged) 2.1GB .ISO file.
Valt ergens nog mee, de driver installer voor Windows loopt inmiddels tegen de 600MB. ;(
Device naam 1337 en tijd 1337 _/-\o_
Deze toevoeging zal in ieder geval meer mensen de overstap doen maken naar Ubuntu, nu werd het soms uitgesteld vanwege het ontbreken van de juiste en correcte drivers, bij sommige resulteerde dit in wazig beeld, alsook bij mij. Goeie stap in ieder geval
Huh, Gnome? Zijn ze na 1 versie met de Budgie/Solus shell daar alweer vanaf gestapt? Erg jammer. Vind het juist beter dan Gnome (waar Budgie technologie can gebruikt), veel prettiger.
Dat is Ubuntu Budgie waar je naar verwijst. Ubuntu gebruikt al weer een aantal versies Gnome 3 als DE

[Reactie gewijzigd door Patrick op 18 oktober 2019 10:44]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee