System76 voorziet Oryx Pro-laptop van Intel Comet Lake-H-processor

System76 brengt een versie van zijn Oryx Pro-laptop uit met een tiende generatie Comet Lake H-processor van Intel. De rest van de specificaties van de laptop blijven hetzelfde, al wordt die nu ook wel optioneel met Ubuntu 20.04 lts geleverd, en met System76's eigen Open Firmware.

Het gaat om de bestaande Oryx Pro-laptop, een high-end computer die op een barebone van Clevo is gebaseerd. De computer werd geleverd met een negende generatie Intel-cpu, maar komt nu met een nieuwe versie uit, schrijft het bedrijf.

De Oryx Pro is voortaan verkrijgbaar met een Intel Core i7-10875H, een tiende generatie Comet Lake-processor. Die heeft acht cores en zestien threads, een kloksnelheid van 2,3GHz of 5,1GHz, en een cache van 16MB.

De laptop kan worden geleverd met System76's eigen Linux-port Pop!_OS of met Ubuntu. In dat laatste geval komt de laptop uit met de meest moderne versie, Ubuntu 20.04 lts. Daarnaast laadt System76 zijn eigen Open Firmware op de laptop. Dat is een opensource-firmware op basis van coreboot-firmware en EDK2. Uiteindelijk zegt System76 dat het helemaal geen proprietary software meer wil draaien op zijn laptops.

De rest van de laptop blijft verder hetzelfde. Er komen nog steeds twee versies uit met verschillende schermgroottes. Een heeft een scherm van 15,6", de ander 17,3". Beide laptops kunnen met maximaal 64GB aan geheugen en 4 terabyte aan opslag worden geleverd, en hebben een 73Wh-accu en ondersteuning voor onder andere wifi 6.

De laptop is verkrijgbaar vanaf 1623 dollar. Dat is omgerekend en inclusief btw 1756 euro. Dat is wel voor de goedkoopste configuratie.

Oryx Pro

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-06-2020 • 19:16

57

Submitter: TheVivaldi

Reacties (57)

57
56
23
1
0
33
Wijzig sortering
Ziet eruit als een leuk bedrijf maar je betaald volgens mij wel aardig voor de naam en de service die je er voor krijgt. Ik heb een jaar geleden een Lenovo Legion laptop met de beste gaming specs(en het meest voordelig) die ik maar kon vinden toen der tijd, ik was toen 1700 euro kwijt. De meeste van de System76 laptops zitten daar aardig boven als ik bij een van die laptops selecteer welke hardware ik er nog meer in wil hebben die in de buurt komt van wat ik nu heb. Lenovo ondersteund tegenwoordig ook Linux op een aantal van hun systemen. Bij de laptop die ik van Lenovo heb had ik toen ook nog de optie te kiezen om 'm zonder OS te laten leveren. Zou leuk zijn als System76 dat ook nog als derde optie zou geven voor gebruikers die liever alsnog nog hun eigen installatie met andere distributie erop willen zetten. Als ik over wat jaren weer aan een nieuwe laptop toe ben ga ik zeker ook is bij System76 kijken of er dan iets interessants tussen zit.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 25 juli 2024 02:04]

Sja, blij Lenovo krijg je ook gratis rootkits met malware en spyware bij je laptop. Tot 3x toe.

https://thehackernews.com...novo-rootkit-malware.html

Misschien dat dat ook deels het prijsverschil verklaard.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juli 2024 02:04]

Zo te zien is word die RootKit alleen geïnstalleerd wanneer je Windows draait, maar verder wel goed punt om in de toekomst mijn besluit daarover in mee te nemen wanneer ik weer een nieuwe laptop bestel.
Die wordt niet meer geïnstalleerd, Lenovo is er vanaf gestapt. Het is 5 jaar oud nieuws. Als dit soort nieuws een dealbreaker is dan kan je geen enkel merk meer nemen, want ook een HP installeert (te veel) crap.
HP heeft nog nooit in z'n historie rootkits in de firmware geïnstalleerd. Als in: crap installeren in de bios die er vervolgens voor zorgt dat spyware geïnstalleerd wordt elke keer dat je een "schone" Windows installeert (zelfs na formatteren).

Lenovo heeft dat 3x gedaan verspreid over meerdere jaren.


Dus jouw stelling "Lenovo is er vanaf gestapt" is helemaal nergens op gebaseerd. Mijn inschatten is dat als een bedrijf dit 3x doet, ze het ook nog wel een 4e keer kunnen doen.
De "Lenovo Service Engine" waar het in dat gelinkte artikel over gaat, zijn ze mee gestopt. Dit staat ook op de Lenovo site.
HP slecht voorbeeld misschien. Maar bijvoorbeeld Asus installeert doodleuk Armory Crate op je verse windows install tenzij je het specifiek uitzet in de Bios. (staat standaard aan uiteraard), probeer dat maar eens te deinstalleren. Die services blijven gewoon draaien.
De "Lenovo Service Engine" waar het in dat gelinkte artikel over gaat, zijn ze mee gestopt. Dit staat ook op de Lenovo site.
Ja en dus? Dat betekend volgens jou dat ze in de toekomst niet nog een keer zo'n soort streek zullen uithalen?

Dat gelinkte artikel was 1 van de 3 voorbeelden van rootkits die Lenovo over de jaren heen geïnstalleerd heeft op haar consumenten laptops.
HP slecht voorbeeld misschien. Maar bijvoorbeeld Asus installeert doodleuk Armory Crate op je verse windows install tenzij je het specifiek uitzet in de Bios. (staat standaard aan uiteraard), probeer dat maar eens te deinstalleren. Die services blijven gewoon draaien.
Totaal niet te vergelijken. Een setting in de bios is niet hetzelfde als een rootkit, waarvan het bestaan ontkent wordt, die je met geen enkele mogelijkheid kunt verwijderen of uit kunt zetten.

Zoek anders even de definitie van rootkit op, want volgens mij weet je niet wat dat betekend. Bedenk je dan even dat het vaak om spyware gaat die geïnstalleerd wordt en trek je conclusies.

Kun je een bedrijf het vergeven dat ze hun producten (zonder het in eerste instantie toe te geven) tot 3x toe met zoiets uitrusten? Jij misschien wel. Ik absoluut niet.

En nee er is geen enkele andere fabrikant dan Lenovo die dat heeft gedaan. Niet 1x en ook zeker niet 3x.
Ik weet uit ervaring dat het niet moeilijk is je eigen distro te installeren op deze machines. Ik heb zelf een laptop van ze, die na ~5 jaar trouwe dienst nog steeds prima draait. In de loop der tijd de SSD geupgrade voor eentje met een grotere opslag, maar meer ook niet.

Ja, System76 is duur, maar dat komt ook omdat de barebones van Clevo niet altijd even goedkoop zijn, de hardware duur is die ze plaatsen (geen goedkope SSD's enzo), en omdat het gebouwd en geassembleerd word in de VS, niet in een lage lonen land in Azië, dat scheelt ook in de prijs.
Dat had ik ook wel verwacht, maar goed te weten dat het ook werkelijk zo is. Maar het lijkt mij wel een leuke optie om ze te kunnen bestellen zonder dat er al een OS voor geïnstalleerd word en zal dan hopelijk iets schelen in prijs gezien het installeren van een OS ook een service is. Maar ik begrijp dus dat het wel een aanrader om is naar te kijken wanneer ik weer een nieuw systeem nodig heb?
Ik heb de machine aaangeschaft voor het werk. Inmiddels draait hij naar volle tevredenheid thuis. Tot nu toe is dit de beste FOSS laptop die ik ooit heb aangeschaft.

Het feit ook dat ik RAM en SSD's kan upgraden/wisselen tot ik een ons weeg is een groot voordeel voor mij.
Moet je eens proberen de WiFi kaart te upgraden..... White list... Erg fijn...
Bij die van mij ging dat echter prima. De whitelist zit, zover ik weet, in de bios/UEFI en is fabrikant/OEM/leverancier afhankelijk.

Mijn Dell is een ander verhaal ja, wat een rampding
Een SSD er in doen gaat niet beter in een ander land opeens hoor. Ze komen kant en klaar bij de distributie aan, niks assemblade. Er zit hardware technisch geen enkel verschil tussen System76 en andere Clevo resellers. Er wordt niks gebouwd aan de laptop in de VS en een WIFI kaartje, geheugen reepje en SSD er in plaatsen staat niet gelijk aan assemblage.
Ja, Lenovo heeft ook prima Linux-ondersteuning en ook voor een betere prijs. Maar wat jij vergeet is dat System76 iets meer levert dan alleen comptabiliteit EN ook nog een veel kleinere speler is. Ik verwacht ook niet dat Lightspeed een auto gaat leveren voor de prijs van een Renault Zoe, simpelweg omdat ze maar een hele kleine speler zijn.
Koop een laptop bij een vendor als XMG, dezelfde Clevo laptops maar dan met een ander merkje erop. Zonder invoer kosten etc, gewoon netjes uit Duitsland. BTO in NL verkoopt ze ook, PC specialist in de UK ook.
Anoniem: 532949 27 juni 2020 11:44
Schijnt echt een top bedrijf te zijn, ze proberen de mac experiance te bieden voor linux. Alles werkt in direct optimaal, de hardware is uitgekozen op compatibiliteit. Ze hebben eigen opensource fireware geschreven. een opensource bios toegevoegd. etc Ze geven snel updates als hun klanten een probleem ondervinden of als ze ruimte zien voor prestatie verbetering.
De beste ondersteuning is gratis:Google.

Je kunt practisch elke laptop pakken en er linux op zetten.
Gewoon goed kijken naar type clevo barebone en de specificaties. Skikk verkoopt deze ook.
System76 is onderscheiden in de markt; zij bouwen/fabriceren/assembleren (als dan niet extern) hun eigen laptops/desktops voor een niche markt; de linux gamer/user etc. zie bijv. hun houten laptop/computer case; https://system76.com/desktops

Kwalitatief super spul - geen issues mee gehad. Collega had een probleem met cpu; is volledig geswapped binnen 3wk (canada)

Wat vroeger een issue (was/kan zijn) met linux is support voor hardware; hoewel dat tegenwoordig best prima is. Is een 'garrantie' zoals Dell met hun xps geeft - maar beperkt beschikbaar.

System76 is een van die toko's. En nu valve met proton aan het frotten is, kan de windows gamer soms beter uit de voeten met linux (meer fps met dezelfde hardware) ; zoals bijv. met Red Dead Redemption 2 meer fps dan windows

En met het OS ben jij de baas en bepaald; niet apple of andere toko die je maar moet vertrouwen.

ze hebben ook hun eigen ubuntu flavor: https://pop.system76.com/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2024 02:04]

Ze onderscheiden zich buiten de software juist helemaal niet. Ze maken gewoon gebruik van 13 in een dozijn barenones, net als een leverancier als BTO doet
Ze onderscheiden zich buiten de software juist helemaal niet. Ze maken gewoon gebruik van 13 in een dozijn barenones, net als een leverancier als BTO doet
Wat is dan het Clevo / BTO equivalent van deze laptop?

Valt firmware ook onder software? Deze laptops hebben een open source bios. Iets dat je bij Clevo/BTO en andere niet terug zult vinden. Ik kan me voorstellen dat dit flinke voordelen heeft met betrekking tot het kunnen draaien van andere OS'en dan Windows?

Dat kan dan best software zijn, maar dat is dan iets dat je op een Clevo of BTO of andere mogelijk niet voor elkaar krijgt.
We’ve also added System76 Embedded Controller Firmware, which is GPLv3 licensed code that grants you access and control over important functionality, such as your keyboard, fans, and battery.
Lijkt me ook nogal een belangrijk verschil: je kunt dus zelf bepalen wanneer je laptop terug gaat klokken, hoe hard de fans draaien en hoe snel de batterij leeg gaat. Iets dat bij zowat alle andere laptops onmogelijk is. En nee, die brakke gamer fanspeed tools (die alleen in Windows werken) zijn totaal niet vergelijkbaar IMO.

Nogal een belangrijke onderscheiding dus: dat je niet per definitie hoorndol hoeft te worden van het fan geluid zonder er ook maar iets aan te kunnen doen. Zoals bij bijna elke andere laptop wel het geval is.

Nog een ander klein detail dat IMO goud waard is: ze specificeren laptop gewicht inclusief adapter. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ASUS. Ik heb een laptop van ASUS die zogenaamd 2 kg weegt. Met adapter is dat meer dan 3 kg (dit staat in geen enkele ASUS specificatie).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juli 2024 02:04]

Dat voordeel over de firmware kan ik beamen: ik heb voor het werk een stevige Dell Inspiron Hexacore, die in no time naar de 100°C vliegt in turbostand. De CPU fan heeft Dell beperkt tot 3 standen, wat super irritant kwa geluid. Zelfs met een custom cpufan script valt dat niet op te lossen.
Op laptop vlak misschien niet zo, maar hun desktops zijn toch echt wel onderscheidend. Ze maken ze zelf in Colorado en ook het ontwerpen doen ze zelf.

Alle CAD bestanden zijn open source, dus mocht je zelf een Thelio willen bouwen, dat kan: https://github.com/system76/thelio

[Reactie gewijzigd door sfranken op 25 juli 2024 02:04]

Watik zie op hun product paginas is gewoon een Clevo laptop..... Dit wordt oo in het nieuwsbericht vermeld. Daar komt op een SSD of wat geheugen inzetten geen assemblage bij kijken.
Watik zie op hun product paginas is gewoon een Clevo laptop..... Dit wordt oo in het nieuwsbericht vermeld. Daar komt op een SSD of wat geheugen inzetten geen assemblage bij kijken.
Een Clevo laptop heeft geen open source bios die perfect geschikt is voor Linux zonder gezeik he?

Verder is het zelf kunnen bepalen van fan speeds (en dus geluidsoverlast) ook wel fijn...

Oh en je betaald geen Windows licentie voor een OS dat je nooit zult gebruiken. Ook best fijn. Valt ook onder software. Weet ik. Maar toch fijn.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juli 2024 02:04]

Oh en je betaald geen Windows licentie voor een OS dat je nooit zult gebruiken. Ook best fijn. Valt ook onder software. Weet ik. Maar toch fijn.
Ik vraag me af hoe groot dit argument nu daadwerkelijk is, die OEM windows licenties kosten door de enorme aantallen geen drol, je praat over +-2 tientjes, als het niet minder is. Het zou mij zelfs niet verbazen als deze laptop (flink) duurder is dan een laptop met vergelijkbare specs en bouwkwaliteit waar wel Windows op meegeleverd is.
Dat denk ik ook. Mijn advies is dan ook, koop een Windows laptop van een fabrikant die ook Linux varianten levert. En maak deze daarna zelf multi-boot. Dan heb je gewoon een Windows licentie erbij, en je kan naar hartelust ook Linux gebruiken. Je hebt een keuze.

Het bestellen van een laptop met Windows erop is niet duurder. Maar levert wel meer mogelijkheden en een betere 2de hands waarde.
Er zijn meerdere bios developers voor Clevo machines, Prema is een bekende bijvoorbeeld. Dat is niks speciaals.
Zelfs veel tweakers wagen zich niet aan bios-flashes, dus dan is het fijn dat het bios al van nature goed is, en dat is dus waar System76 voor zorgt.
Dat er geen bekende issues zijn, hoeft niet te zeggen dat een BIOS van nature goed is.
Wie zegt dat er geen problemen boven tafel komen qua veiligheid.

Tot nu toe is het goed.
Ik zeg niet dat er geen problemen kunnen komen, ik zeg dat System76 inzet op een open systeem, dus 99,9% garantie dat er geen backdoors e.d. zijn.

Zeg maar net als nieuw asfalt ook niet garandeert dat er geen scheuren ontstaan, maar het is een betere basis dan oud, vernaggeld asfalt.
Ze moeten echter een aantal dingen nakijken voor ze een model kunnen uitbrengen:

1) Werkt de SSD goed samen met POP en/of Ubuntu? Ik heb Samsung SSD's gehad die niet lekker werkte, iets met block sizes wat de firmware anders rapporteerde dan verwacht, waardoor de performance inkakte.
2) Werkt de bluetooth / wifi kaart goed, ook na dingen als suspend en wakker worden?
3) Werken alle poorten goed, en met ale randzaken? Denk aan USB power delivery, USB c schermen en meer van dat soort zaken

Je "een SSD of wat geheugen" is dus wat kort door de bocht hier.
Nee hoor, wifi kaartjes zijn makkelijk te swappen en zij gedocumenteerd wat wel en niet lekker werkt binnen linux. Clevo maakt gebruikt van intel referentie ontwerpen. De kans dat het niet werkt is miniem. en als het niet zou werken kunnen zij het zelf nauwelijks verhelpen op binnen het bios na.
Je zegt het goed: "miniem", niet nul. Ik heb een machine gehad (van HP) met een kaartje van Intel wat volgens de documentatie zou moeten werken, maar dat dus niet deed in elke distro die ik probeerde.

Dat heb je bij System76 dus niet.
Ik mag toch aannemen dat als de laptops met Linux worden geleverd, de wifi kaart dan ook werkt..
Ja, met een System76 bak wel, omdat daar dus op getest word.
HP ontwerpt moederborded en hun bios etc buiten het referentie ontwerp van Intel om. Ik benoemde hier Clevo, waar System76 hun systemen inkoopt. Jij doet net alsof ze iets heel speciaals doen, waardoor er een meerprijs gevraagd kan worden. Maar dat doen zij niet.
Ik heb voor het werk toch regelmatig diverse laptops gehad waar het installeren van linux een hele onderneming was of gewoon niet werkte omdat:
-De HP laptopjes voor windows gebruikers een niet ondersteunde Intel ethernet kaart hebben.
-Dual screen niet goed werkt door Intel/Nvidia Optimus geneuzel. Veel later.pas was dit probleem in Linux opgelost.

Coolblue daargelaten, maar als bedrijf kan je dan gewoon naar je geld fluiten als.je je laptop wilt retourneren.
Gelukkig zijn er nu meerdere fabrikanten die tegenwoordig Ubuntu leveren, dan weet je dat de chipssets goed ondersteund worden. Ik kan het echt afraden om zomaar op goed geluk de latest&greatest Windows laptop te kopen om er achter te komen dat je ethernet, wifi, geluid of video niet naar behoren werkt.
We hebben het hier over de fabriekant uit het artikel dat specifiek laptops op de amrkt zet als LInux laptops maar niks meer dan Clevo laptops zijn.
Dat doen ze dus wel. Clevo levert barebones zonder RAM, SSD en in bepaalde gevallen, zonder draadloze netwerkkaarten.

Ik heb hiervan een voorbeeld. Ik heb een System76 Kudu professional (2 generaties oud). Dit is een Clevo barebone ja, welke ook word uitgeleverd door BTO (of eigeljik: werd). Een kennis van me heeft dezelfde machine, maar dan van BTO.

Wat blijkt: de netwerkkaart is anders...
Dat is geen assemblage net zoals dat een SSD er in prikken dat niet is. Het is niks meer dan de onderkant open schrtoieven en een insteek kaartje er in proppen. Naast vaak worden ze geleverd met de kaartjes er direct in op aanvraag. Barebone laptops waren laptops zonder CPU (in sommige geallen GPU), zodner geheugen, zonder opslag, in sommige gevallen zonder scherm die dan afgemaakt werden door de uiteindelijke leverancier. De huidige Clevo laptops komen zo goed als kant en klaar alleen zonder SSD en op aanvraag zonder wifi kaart. Al het andere zit er op vastgesoldeerd en komt as is. Pas als je enorm veel buying power hebt customized Clevo de machines voor je. Oude Alienwares warten bijvoorbeeld Clevo's met een chassis speciaal voor Alienware gemaakt. Dit is gewoon een generic Clevo laptop met een andere badge.Je zou gek zijn als je daar extra voor wilt betalen omdat zij hetzelfde een Linus label geven en een open source bios die van verschillende vendors gewoon vrij verkrijgbaar zijn.
Je doet echt je best he om het zo onder te sneeuwen? Maar goed, prima, dat is jouw keuze.

Doe mee een lol dan, bestel een Clevo machine (of een andere, ze zijn toch allemaal gelijk???) en bouw 'm om naar een System76, mét UEFI. Ik wacht wel.
Dat is geen assemblage net zoals dat een SSD er in prikken dat niet is. Het is niks meer dan de onderkant open schrtoieven en een insteek kaartje er in proppen.
Dan even de vraag: hoe noem je het dan wel? Ook het in elkaar zetten van een half-fabrikaat is assembleren, zie ook de betekenis in het woordenboek:
quote: Van Dale
as·sem·ble·ren (assembleerde, heeft geassembleerd)
- 1 samenstellen uit onderdelen; = monteren: auto's assembleren
Ik koop geen middelmatige laptops, want dat is clevo. Laptops gebouwd volgens standaarden die al 8 jaar eigenlijk echt niet meer kunnen. Assembleren is het niet als 90% van het product kant en klaar binnenkomt. Alsof van Dale de nuances van pc manufacturing bedient.

Bios van system76 is vrij downloadbaar op hun website en is te flashen op clevos van andere leveranciers.....

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 25 juli 2024 02:04]

Sja, al dat uitzoek werk kan je zelf doen (nieuwe bios flashen, erachter komen dat de netwerk kaart niet goed werkt, enz enz). Dat kost je dan een paar uren/dagen tijd aan uitzoeken en uitvinden.

Of je koopt gewoon een System76 en gaat gelijk aan het werk zonder gezeik.


Ik zou het wel weten...
Bios flashen kost 2minuten. Wifi kaartje kan je gewoon dezelfde voor selecteren als bij System76. Ook een minuutje werk. Ga he tnou niet moeilijker maken dan dat het daadwerkelijk is. Naast dat System76 vanuit Canada verscheept. Maakt het een prijzig systeem en lastig qua onderhoud.

Dat terwijl je bij hun desktops wel een custom systeem krijgt (custom behuizing).

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 25 juli 2024 02:04]

Vanuit Canada? Colorado bedoel je, gok ik. Dat is wel even een verschil. Maar goed, System76 is een Amerikaanse firma, wat verwacht je dan?
Denk dat niet dat op dit moment as we speak het uit maakt of jij je systeem in Colorado koopt of Canada wanneer het op import tax aankomt maargoed.

Waar ik wel een probleem mee heb is hoe jij hier iets probeert te verkopen alsof het custom is en iets speciaals, dat is het niet. Ik weet niet hoe goed jij de laptop scene kent maar custom bioses voor Clevo machines is niks nieuws en worden zeer wijd verspreid aangeboden. Ook de System76 bioses kan je gewoon heel snel verkrijgen (eigen website) en in een handomdraai isntalleren. Dat wifi kaartje selecteren zal een Linux user geen probleem mee moeten hebben. Dus jij wilt daarvoor een paar honderd euro meer voor betalen?
Aangezien ik dan zeker weet dat ik een product krijg dat werkt met garantie, ja. Ik heb geen tijd (en zin, vooral dat laatste) om uit te moeten zoeken wat wel of niet werkt.
Waar ik wel een probleem mee heb is hoe jij hier iets probeert te verkopen alsof het custom is en iets speciaals,
En ik heb er moeite mee hoe snel jij het werk van de mensen bij System76 afwimpelt als "niet bijzonder". Een eigen UEFI schrijven voor hardware (op basis van Coreboot) is niet iets wat je "even" doet hoor, al doe jij voorkomen van wel.
Aangezien ik dan zeker weet dat ik een product krijg dat werkt met garantie, ja. Ik heb geen tijd (en zin, vooral dat laatste) om uit te moeten zoeken wat wel of niet werkt.
Jij weet al dat het werkt aangezien het gewoon een standaard Clevo machine is. Je kan de NIC niet wijzigen bijvoorbeeld, je kan wel de wifi kaart wijzigen. Selecteer dezelfde als die uti die van System 76. Je garantie verdwijnt niet opeens bij een bios flash.
En ik heb er moeite mee hoe snel jij het werk van de mensen bij System76 afwimpelt als "niet bijzonder". Een eigen UEFI schrijven voor hardware (op basis van Coreboot) is niet iets wat je "even" doet hoor, al doe jij voorkomen van wel.
Ik heb alleen gezegd dat het niet bijzonder is. De markt voor custom bisoes is nogmaals vrij groot bij Clevo machines. Juist omdat het 1 van de weinige fabriekanten betreft die er niet allerlei restricties op knalt dat custom bioses tegen houdt.
En bekijk het vanuit het perspectief van iemand die niet zo tech-savvy is als wij, maar wél een Linux bak wil. Ik bekijk het, in dit geval, vanuit dat perspectief, puur omdat ik die laptop heb aangeschaft juist omdat ik niet een avond (of meer) kwijt wil zijn met "even" een custom firmware flashen en uitzoeken welke kaart werkt. Mijn vrije tijd is kostbaar, en alhoewel ik het leuk vind om met Linux te stoeien buiten m'n werk om zijn er ook andere dingen waar ik mijn tijd aan wil besteden. Dan is 1100 euro voor een laptop best wel een goede deal, niet?
Je moet wel redelijk tech savvy zijn wil je met LInux overweg kunnen effectief :S.
puur omdat ik die laptop heb aangeschaft juist omdat ik niet een avond (of meer) kwijt wil zijn met "even" een custom firmware flashen en uitzoeken welke kaart werkt. Mijn vrije tijd is kostbaar,
Als jij als LInux gebruiker meer dan 5 minuten nodig hebt om een bios file te flashen en meer dan 5 minuten nodig hebt om uit een verified list een wifi kaartje te selecteren denk dat ik dat je dan beter bij Windows zou kunnen blijven. Helemaal als jij een bedrag neerteld voor een relatief dure laptop versus de bouwkwaliteit van dat ding.

Waar haal jij die 1100 euro voor een laptop vandaan?
Als jij als LInux gebruiker meer dan 5 minuten nodig hebt om een bios file te flashen en meer dan 5 minuten nodig hebt om uit een verified list een wifi kaartje te selecteren denk dat ik dat je dan beter bij Windows zou kunnen blijven
Nu doe je een aanname, dat is heel gevaarlijk.

1) Bios/UEFI's flashen doe ik niet dagelijks, dus dat kost me zeker meer dan 5 minuten. Ligt eraan wat je dagelijks doet he.
2) Ik draai nu zo'n 20 jaar Linux, Windows en macOS met als primair OS Fedora. Waarom zou ik beter bij Windows kunnen blijven? Dan ga je er dus (foutief) van uit dat ik een Windows gebruiker ben
Helemaal als jij een bedrag neerteld voor een relatief dure laptop versus de bouwkwaliteit van dat ding.
Mijn Kudu is bijna 6 jaar oud, en geen krasje niks. Ding is goed in elkaar gezet, niks mis mee. Waar haal jij "bouwkwaliteit" vandaan?
Waar haal jij die 1100 euro voor een laptop vandaan?
Van m'n bankrekening. Ik neem aan dat je bedoelt hoe ik aan de prijs van 1100 euro kom? Dat heb ik toendertijd voor de mijne betaald. Met wat over en weer mailen ging er best wat van de prijs af. Wie niet waagt, wie niet wint.
Nu doe je een aanname, dat is heel gevaarlijk.

1) Bios/UEFI's flashen doe ik niet dagelijks, dus dat kost me zeker meer dan 5 minuten. Ligt eraan wat je dagelijks doet he.
2) Ik draai nu zo'n 20 jaar Linux, Windows en macOS met als primair OS Fedora. Waarom zou ik beter bij Windows kunnen blijven? Dan ga je er dus (foutief) van uit dat ik een Windows gebruiker ben
Als jij 20 jaar Linux draait denk ik dat jij prima in staat bent om in een aantal minuutjes een bios te flashen. Helemaal als deze kant en klaar als boot image voor een usb stick geleverd wordt.
Mijn Kudu is bijna 6 jaar oud, en geen krasje niks. Ding is goed in elkaar gezet, niks mis mee. Waar haal jij "bouwkwaliteit" vandaan?
Door laptops voor de lol ui elkaar te schroeven en het als oprechte hobby zie om die dingen te optimaliseren. Clevo is plastic rommel, plastic chassis, relatief goedkope hinges, vaak niet gemonteerd op metaal om scheuren te voorkomen etc. Als het een aluminium uiterlijk heeft is het niets meer dan een dun aluminium plaatje gelijmd op plastic etc. Batterijen komen ook niet van de meeste denderende leveranciers vandaan. Meestal Simplo. Heatsinks van Clevo machines zijn berucht erom dat ze vaak "warped" zijn waardoor ze geen ideaal contact bieden voor koeling. Clevo staat al 10 jaar stil betreft laptop constructie, magnesium frames, aluminium unibodies etc zijn nu de norm. Tongfang, de tegenhanger van Clevo doet dit dan fors beter.
Van m'n bankrekening. Ik neem aan dat je bedoelt hoe ik aan de prijs van 1100 euro kom? Dat heb ik toendertijd voor de mijne betaald. Met wat over en weer mailen ging er best wat van de prijs af. Wie niet waagt, wie niet wint.
Wat heeft de prijs dat je voor een machine in het verleden hebt betaald met de machine uit dit topic te maken?
Bios flashen kost 2minuten.
ja 2 minuten nadat je op de knop "flashen" gedrukt hebt nadat je de juiste bios file gevonden hebt, gedownload hebt, op een USB stick gezet hebt (als dat nodig is), de handleiding voor flashen gelezen hebt, de bios opnieuw naar wens hebt ingesteld enz enz.

Onzin dus dat dat alles bij elkaar 2 minuten zou kosten.
Wifi kaartje kan je gewoon dezelfde voor selecteren als bij System76. Ook een minuutje werk. Ga he tnou niet moeilijker maken dan dat het daadwerkelijk is. Naast dat System76 vanuit Canada verscheept. Maakt het een prijzig systeem en lastig qua onderhoud.

Dat terwijl je bij hun desktops wel een custom systeem krijgt (custom behuizing).
Het wifi kaartje selecteren is niet het issue. Het was een voorbeeld van wat er mis kan zijn.

De moeite ervan zit er in het erachter komen dat er een andere wifi kaart in zit, erachter komen of dat een probleem is in combinatie met linux, erachter komen dat er misschien andere stukken hardware (geheugen, SSD, soundcard, etc) ook niet hetzelfde zijn tussen Clevo en System76, erachter komen of dat een probleem is in Linux.

Nieuwe onderdelen bestellen. Kijken welke dat precies moeten zijn. Inbouwen, OS installeren, enz enz.


Zoals ik eerder eerder al zei: uren/dagen aan tijd om alles tot in de puntjes uit te zoeken, bestellen, wachten, installeren, instellen, drivers downloaden, firmware vinden en flashen, enz.

Als je aan dat soort uitzoekwerk graag uren/dagen van je leven besteed moet je dat zeker en vooral doen. Maar dat het alles bij elkaar 10 minuten werk zou zijn zoals je daar doet overkomen is onzin.

Sommige mensen gebruiken die tijd liever om klanten te helpen tegen een leuk uurtarief. Of gebruiken die tijd om wat leuks met de kinderen/vrouw te doen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juli 2024 02:04]

ja 2 minuten nadat je op de knop "flashen" gedrukt hebt nadat je de juiste bios file gevonden hebt, gedownload hebt, op een USB stick gezet hebt (als dat nodig is), de handleiding voor flashen gelezen hebt, de bios opnieuw naar wens hebt ingesteld enz enz.
Laptops zijn kinda my thing, heb er meerdere, test er meerdere, werk met meerdere.

Ja bios flashen doe je in een aantal minuten. Afhankelijk van het bios draai je een binary (wat lastiger is met Linux), of laad je het image van een USB stick in bijvoorbeeld het bios menu zelf direct. Het flashen zelf is in een minuutje gebeurt en je settings blijven 9 van de 10x staan. Handleiding hahahaha het is 2020 geen 2004. Overigens Kan je in het geval van Linux specifieke bioses veelal en ook in dit geval van het System76 bios gewoon een bootdisk met bios downloaden dat alles voor je doet.
De moeite ervan zit er in het erachter komen dat er een andere wifi kaart in zit, erachter komen of dat een probleem is in combinatie met linux, erachter komen dat er misschien andere stukken hardware (geheugen, SSD, soundcard, etc) ook niet hetzelfde zijn tussen Clevo en System76, erachter komen of dat een probleem is in Linux.
Er is geen verwisselbare geludiskaart, het zijn dezelfde laptop barebones. Het enige wat verwisselbaar is, is het geheugen, ssd en wifi kaartjes. Geheugen zal echt geen problemen opleveren binnen Linux, SSD vrijwel zeker ook niet. Linux is geen minefield van incompatibilities op zo'n klein niveau.
Zoals ik eerder eerder al zei: uren/dagen aan tijd om alles tot in de puntjes uit te zoeken, bestellen, wachten, installeren, instellen, drivers downloaden, firmware vinden en flashen, enz.
Dan doe je als jou verhaal zou kloppen (Want nogmaals deze laptops zijn intern identiek voor het overgrote gedeelte). doe je gewoon iets grondigs fout. Nogmaals, Clevo ontwerp op basis van Intel referentie systemen. Geen unieke moederboard layouts met non-standaard graphic switching routings en mux switches, geen afwijkende display controllers, geen afwijkende geluid scontrollers, geen afwijkende porten schematics.

Blijf lekker in dat marketing verhaaltje trappen. We hebben het hier over LInux, niet over een MacOS hackintosh setup waar je inderdaad moet gaan rommelen met hardware, firmware etc.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 25 juli 2024 02:04]

Op dit moment onderscheiden ze zich vooral door heel goede software-ondersteuning (PopOS zit uitstekend in elkaar) en zekerheid dat alles goed met Linux werkt. In de komende jaren willen ze ook daadwerkelijk zelf ontworpen laptops op de markt brengen. Zie ook: https://tweakers.net/nieu...ntwerpen-van-laptops.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.