System76 brengt opensource mechanisch Launch-toetsenbord uit voor 285 dollar

System76 heeft zijn Launch-toetsenbord uitgebracht. Dit mechanische toetsenbord is volledig opensource, heeft vervangbare switches, en is configureerbaar met bijbehorende software. De eerste Launch-toetsenborden worden in juni verzonden en kosten 285 dollar.

De System76 Launch heeft een tenkeyless ontwerp met een gesplitste spatiebalk. Het toetsenbord wordt standaard geleverd met Box Jade- of Box Royal-switches van Kailh. Deze kunnen door de gebruiker vervangen worden met andere MX-achtige switches, aangezien de Launch wordt geleverd met hotswap-sockets. Gebruikers kunnen er niet voor kiezen om het toetenbord zonder meegeleverde switches te kopen. De meegeleverde keycaps zijn gemaakt van pbt-plastic en hebben een xda-profiel.

De fabrikant schrijft dat het toetsenbord 100 procent opensource is. Zo zijn de ontwerpen van het pcb en de behuizing bijvoorbeeld opensource. De schema's van deze hardware staan op GitHub. Gebruikers kunnen het toetsenbord dus zelf nabouwen, mits ze daarvoor de apparatuur tot hun beschikking hebben. De firmware van het Launch-toetsenbord is gebaseerd op QMK en is ook volledig opensource. System76 heeft de broncode van de software ook gepubliceerd op GitHub.

Het System76 Launch-toetsenbord. Afbeelding via System76

Verder kan het toetsenbord via software volledig aangepast worden. Gebruikers kunnen via de opensource System76 Keyboard Configurator-applicatie de lay-out van hun toetsenbord aanpassen. Het Launch-toetsenbord ondersteunt maximaal vier layers, waarmee gebruikers bijvoorbeeld snelkoppelingen kunnen instellen. Gebruikers kunnen via deze layers ook wisselen tussen verschillende toetsenbord-lay-outs, zoals colemak of dvorak.

Gebruikers kunnen het toetsenbord aansluiten met een USB 3.2 Gen 2-connector van het type-C. De fabrikant levert USB C-naar-C- en USB C-naar-A-kabels mee. Het toetsenbord bevat verder een geïntegreerde USB-hub met vier USB 3.2 Gen 2-aansluitingen, waarvan twee van het type-C en twee van het type-A. Het toetsenbord heeft afmetingen van 309x136x33mm en weegt 948 gram.

System76 is een Amerikaanse hardwareverkoper, die zich specialiseert in Linux-systemen. De fabrikant verkoopt onder andere Thelio-desktops en verschillende laptops met Linux, die bijvoorbeeld geleverd worden met opensource hardware of firmware. Het bedrijf maakt ook een eigen Linux-distributie, genaamd Pop!_OS. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Ubuntu en de Gnome-desktopomgeving, hoewel het bedrijf in juni een eigen desktopomgeving introduceert in Pop!_OS 21.04.

Afbeeldingen via System76

Door Daan van Monsjou

Redacteur

15-05-2021 • 17:06

138 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (138)

Wijzig sortering
Zal ik dan maar beginnen? 285 dollar voor een keyboard, why?

Ik zal in ieder geval niet de doelgroep zijn (heb niks met linux), maar ik vraag me wel af of de doelgroep waar dit keyboard wel voor is zoveel geld zou willen uitgeven en voor genoeg verkopen kan zorgen voor System76.

[Reactie gewijzigd door kevz op 15 mei 2021 17:16]

Anoniem: 162126
@kevz15 mei 2021 17:43
Heheh de markt voor keyboards in ondoorgrondelijk. Taehatypes is een youtuber/keyboard bouwer die een custom keyboard voor je maakt voor niet minder dan $1800. Als je een keycult doe het zelf kit wilt kopen gaat dat je minimaal $600 kosten en dat is zonder keycaps (de plastic toetsen op je switches) en op basis van inloting. En ik kan je vertellen de kans om ingeloot te worden is niet heel groot.

Ik heb hier meerdere zelfbouw toetsenborden liggen waar er geen een voor onder de €300 gebouwd is. Een goede set stabilisatoren kost meestal al een tientje. Oh en ik werk op macos, maar daar heeft de prijs waarschijnlijk niks mee te maken.

edit: hier een linkje naar een build van ~ 3500 dollar.
https://www.youtube.com/watch?v=u3Fy4PkpTVs

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 15 mei 2021 17:45]

Gekkenwerk toch eigenlijk. Functioneel gezien kan ik me gewoon niet voorstellen dat je meer dan misschien een paar honderd euro neer hoeft te leggen voor een keyboard van hoge kwaliteit. Alles daarboven is net zoiets als Monster geluids kabel kopen waar 95% van de prijs merk-tax is zegmaar. Maar anderzijds, als je geld te veel hebt waarom niet? Blijkbaar denkt System76 ook dat dit 285 dollar keyboard zal verkopen anders waren ze er niet aan begonnen.
Anoniem: 162126
@kevz15 mei 2021 17:58
Vanaf een paar honderd euro is er inderdaad geen noemenswaardige verbetering meer te vinden denk ik inderdaad. Maar dan kan je het nog zien als bijv. een stukje kunst. Ik zou ook geen 3500 dollar betalen voor een keyboard, maar die geanodiseerde rvs behuizing van dat keyboard in die video op youtube vind ik wel heel erg mooi.
Deze man maakt dan ook vaak toetsenborden voor beroemde streamers, voor die mensen is dat geld niks en krijgt de maker elke keer gratis reclame als er tienduizenden mensen naar zijn werk zitten te kijken op iemand's stream.
Inderdaad, en daar is zeker een markt voor. Kijk maar hoeveel mensen er in een auto van >€30.000 rijden, terwijl aardig wat van die doelgroep ook onder de €30.000 een prima auto zouden kunnen vinden. Met andere dingen, zoals toetsenborden, is dat net zo.
Je analogie is redelijk gedateerd, kijk eens naar nieuwe auto prijzen ;)
Hoezo? Er zijn nog genoeg goede auto's onder de €30.000, hoor.
Als je specifiek een split ergo keyboard zoekt kan zelfbouw zelfs goedkoper zijn dan kant en klaar toetsenbord. Dat is dus ook de reden dat ik voor net onder de 160 Euro een Corne met low profile Kailh switches gebouwd heb.
Als je specifiek een split ergo keyboard zoekt kan zelfbouw zelfs goedkoper zijn dan kant en klaar toetsenbord. Dat is dus ook de reden dat ik voor net onder de 160 Euro een Corne met low profile Kailh switches gebouwd heb.
Mooi toetsenbordje! Heb je een bouwpakket besteld, of iets wat je zelf geprint hebt? Hoe is de afwerking, en hoe lang ben je er bij benadering mee bezig?
Ik heb de onderdelen los besteld:
- pcb (met enkele onderdelen) en pcb frame uit de US
- Arduinos van tinytronics
- Switches en caps van Aliexpress

Soldeerbout en headers had ik al liggen. Als "voetjes" zitten er rubber dopjes van de praxis onder het PCB (om hem zo laag mogelijk te houden).
Valt wel mee eigenlijk. Het voordeel hier aan is, is dat je alles zelf kan doen en alles zo kwalitatief kan maken als je wil, betere gelubde switches, beterew stabilisaties voor je keycaps, betere omhulsels voor de PCB. Je kan het omhulsel geheel van hout of van 1 massief stuk metaal maken waardoor je toetsenbord velemale steviger is dan een keyboard uit het schap. je kan ook geluid dempers in je toetsenbord doen zodat je toets aanslagen niet je bureau in trillen. Je kan je toetsenbord volledig naar jou beeld maken.

Exact de zelfde beredenering waarom men ook auto's aanpast en tuned, zelf motos of fietsen bouwen etc. De reden dat het zo duur is, is omdat de markt aardig niche is en de onderdelen niet in de zelfde hoeveelheden verkopen als een kant en klaar toetsenbord. Echter is hij daarmee wel een stuk kwalitatiever dan een toetsenbord van bijvoorbeeld een corsair of logitech. Voornamelijk de software kan aanzienlijk beter zijn gezien je een groep mensen hebben die er ook echt passie voor hebben, al... hangt dat wel echt van de software af. zijn er namelijk aardig wat. QMK is niet de enige.
Zo dat $3000+ keboard is echt spuuglelijk en verre van ergonomisch. Niet eens een numpad, hell, niet eens cursortoetsen.
Anoniem: 162126
@SuperDre15 mei 2021 21:02
Hahah trolling? Ik mis numpads als kiespijn en cursortoetsen kunnen prima onder wasd met een layer switch. Tevens is goed gebruik van een 60% toetsenbord waarschijnlijk ergonomischer dan een full-size met veel muisgebruik. :+
Layerswitch? Onbruikbaar dus in oa development/tekstverwerking als je de hele tijd moet switchen.
Layers zijn juist een oplossing! De shift toets werkt al heel lang prima, scheelt weer 26 hoofdletters op je toetsenbord.

Kijk ook eens naar QMK, een "OS" voor toetsenborden, daar zit een hoop slimmigheid in. Zoals een toets iets langer vast houden en de functie veranderd. Er zijn verschillende toetsenbord layouts te vinden welke bijv voor een developer juist de veel gebruikte symbols onder hun eigen key zetten. Of bijv een key welke de datetime stamp geeft. Of je maakt je eigen layout, welke voor jou werkt.

Kijk ook eens naar een split keyboard, veel beter voor je schouders als je de hele dag loopt te typen. En met een split keyboard als een ergodox/redox/Lily58 zitten alle toetsen onder hand bereik.
Ik ben nog een stapje verder gegaan met de ergodox planck ez, 47 keys :+
Ik ben nog een stapje verder gegaan met de ergodox planck ez, 47 keys :+
Als je verder wil gaan, kijk eens naar Plover!
Denk je dat Tfue aan development doet? Hij speelt fortnite. Daar heb je genoeg aan een 60% keyboard.
Anoniem: 162126
@SuperDre15 mei 2021 21:25
Ik ben developer en werk op een 60%.
Alleen dat geluid al dan snap ik de pricetag. Ik vind hem wel mooi. Numpad zou ik persoonlijk wel willen maar deze is voor een fortnite streamer dus niet nodig.
Dit is toch extreem overhyped.. de keys zijn 10 usd a pop, en dan heb je 3k voor het metaal werk. En de resultaten.. 136 words per minute, dit is wat een beetje fatsoenlijke secretaresse doet op een electrische typewriter.

Keycult maakt een net product maar dat dit zeker geen value for money. Zelfs al zou je het beste willen hebben, is dit nog steeds extreem overpriced. Maar zoals je hier ziet sponsoren ze bekende Youtubers en geven ze de illusie van beperkte supply, 1 uit 60...
Anoniem: 162126
@n4m3l35516 mei 2021 08:38
Overhyped ja en value for money is dit
ook niet. Maar als ik de komende 20 jaar achter de computer zit en het keyboard de belangrijkste interface is tussen mij en dat ding dan mag het best wat kosten voor mij kwa gevoel en geluid. En zelfs hoe het eruit ziet. En Keycult is geen chinees bedrijf maar een paar figuren met een Haas CNC frees. Grote aantallen produceren zit er daar niet in.

edit: met iets kosten bedoel ik geen 3k trouwens :o

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 16 mei 2021 08:39]

Ik zie dit nog steeds anders, ik snap dat vakmanschap tijd kost... en dus geld. Ik heb zelfs thuis m'n inrichting door een lokale timmerman laten maken juist vanwege dat je hier aangeeft, dit is iets waar je erg lang gebruik van kunt maken.

Echter TypeCult hoewel ze vakmanschap leveren, zijn hun kosten uit verband met hetgeen wat ze leveren. Dit is niet iets technisch veel beter zoals een handgemaakt uurwerk, ook maken ze geen gebruik van speciale materialen, dit is stainless met een leuke coating. En hoewel je kunt stellen dat ze niet ingericht zijn om grote aantalen te maken, is het produceren van 60 dezelfde keyboards wat ze hier doen net zo makkelijk als 1 of 6000. Het eenmalig instellen van een CNC en het modelen van de keyboard is geen 200.000 USD waard (hetgeen wat ze hier rekenen). Dus blijf ik erbij dat wat ze doen gewoon absurd is zeer sterk gericht op een bepaalde marketing waarde. De perceptie van iets unieks, wat het niet is, en beperkte supply wat ze kunstmatig in het leven roepen.

Eigenlijk doet mij dit model erg sterk denken aan de Beers, ze verkopen een gehypte product wat eigenlijk beduidend minder waard is, niet niks, maar wel veel, veel minder.
Anoniem: 162126
@n4m3l35516 mei 2021 10:53
Er zit zeker een deel gemaakte schaarste bij. Zeker bij Keycult. Dat wil ik ook niet ontkennen, meer aangeven dat er wel een stukje vakmanschap in zit. Ik heb zelf wat plates laten maken in 304 RVS en dan merk ik dat de kwaliteit daar ook snel ondermaats is. En ja Keycult maakt de naam ook wel waar, een beetje cult :)

offtopic: je haalt handgemaakte uurwerken aan. Dat is helemaal een rare markt. Er is nagenoeg geen enkel merk dat nog zijn eigen uurwerk maakt. Het zijn allemaal veredelde Swatch horloges.
offtopic: je haalt handgemaakte uurwerken aan. Dat is helemaal een rare markt. Er is nagenoeg geen enkel merk dat nog zijn eigen uurwerk maakt. Het zijn allemaal veredelde Swatch horloges.
Als je een 'eigen' uurwerk wil, heb je meestal geen 'merk' maar een atelier. En een prijskaartje, inderdaad.
Nooit clicky keys gehad? Fatsoenlijke game toetsenborden zijn al snel 200. Dit zal wel iets duurder zijn ivm openheid van het customizen.
Vind het geweldig, alleen de rest van het huis was er nooit zo blij mee, woon nu alleen met m'n Ducky 2108S met blauwe "switches" (wist niet dat die zo heetten).

[Reactie gewijzigd door JDx op 15 mei 2021 19:16]

alleen de rest van het huis was er nooit zo blij mee, woon nu alleen met m'n Ducky 2108S
Dat je nu alleen woont, komt dat door dat toetsenbord?
Of door m'n geschreeuw in de headset 's nachts? Haha nee, lijkt me sterk, zat op een andere verdieping.

Deze is wel leuk trouwens:
https://mk0switchandcli0q...itch-Guide-1-1024x679.png

[Reactie gewijzigd door JDx op 15 mei 2021 20:04]

Dit zal wel iets duurder zijn ivm openheid van het customizen.
Eerder omdat dit toetsenbord in de VS wordt geproduceerd. Met uitzondering van een aantal producten is produceren in een Westers land altijd duurder.
Mechanische keyboard nerds. Er zijn er wel wat. Persoonlijk ben ik ook fan van dat soort keyboards geinspireerd door IBM's model M maar Ik vereis toch wel een numpad en doe het dan ook gewoon met een oud Dell keyboard. Technisch wellicht niet mechanisch maar door de diepe aanslag wel een zeer degelijk alternatief.
Ik ben niet eens tegen de prijs, maar in de mechanische toetsenbord wereld kun je wel iets mooiers vinden voor de prijs. de layout is zo lelijk. Prima ruimte geweest voor een tweede FN knop, maar in plaats daarvan deze asymmetrische rommel.
Ik vind hem wel erg mooi.
Misschien is een Dell AT101w dan wat voor je?
Heheheh, Ik heb er al zoeen maar dat is met PS/2 aansluiting. Nu gebruik ik een SK3205. Is wat minder 'mechanisch' en er zit een domme smartcard lezer op maar doet ook wat het moet.
Dit was lang ook mijn gedachte, maar sinds ik ben overgegaan op een mechanisch keyboard (de Leopold FC750R, met brown keys) is mijn mening toch wel veranderd. Het typt echt een heel stuk lekkerder dan een goedkopere rubberdome. De Leopold kostte 130 euro en de kwaliteit is aardig goed, kan me voorstellen dat er richting de 200 euro nog wel wat verbetering in zit. Daarboven zal je er misschien in kwaliteit niet zoveel op vooruit gaan, maar wel meer mogelijkheden hebben om te customizen.

Het is eigenlijk wel grappig dat we automatisch een beetje een averse hebben tegen toetsenborden waar je meer dan 100 euro neerleggen, terwijl het een apparaat is wat je constant gebruikt. Mijn mobiel gebruik ik in vergelijking minder, maar heb ik wel een heel stuk meer voor betaald. En als je er dan rekening mee houdt dat een mechanisch toetsenbord makkelijk meer dan 5 jaar mee gaat, is die 285 dollar naar verhouding niet zo’n heel gek bedrag (hoewel het een flinke smak geld blijft).
Toen ik zelf nog jong en naïef 'was' (grote kans dat ik dat nog ben voor velen Tweakers :P ) zat ik altijd zo veel mogelijk geld in specs te gooien en verwaarloosde de randapparatuur. Toen ik een keer toch in een goede monitor investeerde volgde niet later een goed toetsenbord en muis, toen geluid. Nu boeien juist de specs van de computer mij minder dan de hardware die ik aanraak en zie/hoor.

Ik was daar geeneens uniek in, veel mensen waar ik mee gamede toen deden alles voor de specs van de computer. Nu we minder gamen en meer andere zaken doen met een pc zullen we eerder over een nieuwe muis praten dan een nieuwe gpu :+
Het is ook maar net waar je het voor nodig hebt. Ik moet bijv. veel typen voor mijn werk, dus voor mij is een goed toetsenbord meer nodig dan voor, bij wijze van spreke, mijn buurman die alleen een beetje op internet surft en af en toe eens een documentje moet typen.

En zo geldt dat voor andere dingen ook: iemand die veel met foto's werkt zal liever een goed beeldscherm hebben dan een zo goedkoop mogelijke. En een fervent muziekliefhebber (ben ik trouwens ook :P) zal liever goede luidsprekers hebben dan een goedkoop, eenvoudig setje.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 mei 2021 16:53]

Ik heb dezelfde Leopold, heerlijk bordje, goeie prijs en met ringetjes is de brown switch nog eens niet zo luid ook!

Heerlijk, maar ik vond zelfs dit bord al duur voor mijn doen.

Sinds kort ook weer opzoek naar een nieuwe muis, maar zo groot als de oude death adder van razer ben ik ze nog niet tegengekomen.

Maar, die Leopold typt echt goed
Zal ik dan maar beginnen? 285 dollar voor een keyboard, why?
Een IBM Model M was bij introductie in de VS $ 250, wat in 1985 een stuk waardevoller was als dat hetzelfde bedrag nu is. Een exemplaar dat ik heb tikt nog steeds heerlijk.

Het punt is dat als je het als dagelijks gereedschap gebruikt en het praktisch slijtvast is, dat het een goede investering kan zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 mei 2021 18:16]

Dit speelt idd ook mee ja. Ik heb een Das Keyboard van zo'n 10 jaar oud, als ie niet ouder is, die 120 euro was destijds. Als student was dat veel, maar komt nu al op minder dan een euro per maand. Recent voor het eerst de keycaps vervangen voor 9 euro (vooral om een nieuwe look te hebben dan iets anders) en lijkt/werkt verder nog zo goed als nieuw allemaal.

Mechanische toetsenborden zijn wat duur, maar over het algemeen ook duurzaam.
Misschien een gekke vraag. Het ziet er goed uit. Maar wat maakt het toetsenbord zo'n bijna 250 euro waard?
Dat vraag ik mij ook af; als eigenaar van meerdere mechanische toetsenborden van 80-150 euro (. Als ik hem in eerste oogopslag bekijk zie ik niet iets waarvan ik zeg, nou dit wil ik ook.
Het enige verkooppunt ten opzichte van andere toetsenborden is dat het een opensource toetsenbord is.
Het enige verkooppunt ten opzichte van andere toetsenborden is dat het een opensource toetsenbord is.
En dat de software voor de lichtjes en om de toetsen omwisselen werkt op Linux (logisch), iets wat Razer, Logitech en Ducky nog niet hebben. En dat ook die software opensource is en dus zelf kan builden en aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Hoiboy19 op 15 mei 2021 17:36]

Dat is wel een punt.

Het fijnste bord wat ik nu heb is een Corsair K70 RGB MK.2 Cherry MX Brown. Daar heb ik geen software verder voor nodig; je stelt de leds een keer in op een vaste kleur en dan sla je het in de chip op het toetsenbord op. Daarna kan je de software verwijderen.
Leds heb ik eigenlijk alleen voor achtergrond licth zodat het goed zichtbaar is in een donkere ruimte.
Een tijdje geleden zag ik een video op Reddit waarin iemand een stukje software had geschreven die toetsen kon oplichten op basis van mogelijke keyboard-shortcuts. Wanneer de gebruiker een modifier indrukte lichtten alleen de toetsen op die in combinatie met de modifier een functie had.Dat vond ik wel een een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van open-source toetsenborden ;)
iCue kan dat ook. (Corsair)
Een tijdje geleden zag ik een video op Reddit waarin iemand een stukje software had geschreven die toetsen kon oplichten op basis van mogelijke keyboard-shortcuts. Wanneer de gebruiker een modifier indrukte lichtten alleen de toetsen op die in combinatie met de modifier een functie had.Dat vond ik wel een een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van open-source toetsenborden ;)
Ik heb niets met closed source hard/software, en volg de mogelijkheden ervan totaal niet. Wil je zeggen dat de functionaliteit die je beschrijft (en toch wel een open deur is) alleen beschikbaar is op toetsenborden met Vrije firmware?
Functionaliteiten als deze kunnen natuurlijk net zo goed beschikbaar worden gesteld voor toetsenborden met closed source firmware. Het verschil zit hem in dat de fabrikant de functionaliteit beschikbaar moet stellen door zelf de functie/het programma te schrijven of door gebruikers voldoende toegang te geven tot de aansturing van de LED's. Dan is het verder nog hopen dat de fabrikant het op een (voor jouw) wenselijke/passende manier geïmplementeerd heeft; je wil bijvoorbeeld dat het met al jouw programma's kan werken en het moet compatible zijn met je OS.
Aan Cristoxz reactie hierboven te zien heeft Corsair blijkbaar ook een dergelijke functionaliteit, al heb ik geen idee hoe dat geimplenteerd is.

Wanneer je een opensource firmware gebruikt heb je altijd dezelfde mogelijkheden als dat de fabrikant heeft. Dit geeft je veel meer afhankelijkheid; je kan een dergelijk aanpassen op jouw usecase. Bijvoorbeeld door het compatibel te maken met bepaalde programma's/frameworks/libraries dieje gebruikt of door een tool voor Linux te schrijven ipv de geleverde Windows software. Daarnaast kan zoiets natuurlijk een leuk en leerzaam hobbyproject oleveren.
Het spreekt een markt aan met daarin mensen met veelal goede salarissen. Een FC750R (mijn toetsenbord) kost ook al 130 euro. Als je het dan leuk vindt dat het open-source is en je met de firmware kan priegelen, waarom niet?
Ongeacht je salaris, kijk je gewoon naar de rest van de markt en dan is dit prijstechnisch erg matig. Je koopt voor 119 euro bijvoorbeeld een hyperX alloy origin core RGB keyboard welke een volledig cnc aluminium behuizing heeft met zeer goede hyperx switched. Kleuren kan je hardware matig op het keyboard zelf aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 15 mei 2021 23:08]

Anoniem: 14842
@Sn0wblind15 mei 2021 22:54
Dat is een membraam toetsenbord. Dat is gewoon echt niet te vergelijken met een mechanisch toetsenbord. Niet dat dat de prijs rechtvaardigt hoor, maar de vergelijking gaat gewoon totaal mank.
Deze bedoel ik, blijkbaar hebben ze 2 met een soortgelijke naam.

https://www.hyperxgaming....echanical-gaming-keyboard
Ze claimen dat het lokaal in Colorado in elkaar gezet wordt. Dus die salarissen zullen hoger zijn dan de normale Chinese kinderhandjes of etnische minderheden die China gebruikt voor slave labour. lonen.

[Reactie gewijzigd door spnw op 15 mei 2021 17:40]

De switches worden niet on colorado gemaakt en daar zit nou net het gros van het werk in.
Maar de andere activiteiten kosten nog steeds tijd en tijd is geld. Zelfs al kost het ze maar één uurtje om in elkaar te zetten, dan nog is dat $25,21 (even gegeven dat System76 niet onder dat gemiddelde betaalt) bovenop de prijs. En dan ook nog even per unit testen, waarschijnlijk ook nog minimaal 15-30 minuten, dat is nog eens $25,21. Dan zit je al op een meerprijs van $50,42.
En ook R&D zal moeten worden terugverdiend en dat is bij een kleinere fabrikant als System76 minder makkelijk dan bij bijv. Apple of Microsoft.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 mei 2021 17:00]

Meer euro's waarschijnlijk, de dollar prijs is mogelijk de prijs zonder belastingen.
Als je veel typt, dan is het dat waard. Je zit de hele dag met je klauwen aan het keyboard. Fingerboard was een betere naam geweest. Ben je aan de muis verslingerd of gebruik je geen van beiden, dan is het niet voor jou.

Waarom dus System76 als Linux hardware maker? Keyboard commands. Pop!_OS? Alles met de Super-key ("windows key"). Command line? Keyboard werk. Dus. Vandaar.
Het feit dat ze van aluminium of andere materialen gemaakt zijn, ondersteuning voor het gros mechanische switches, het geluid dat eruit komt(geen ratelende stabs bijvoorbeeld) en natuurlijk firmware zoals QMK en VIA.
Mwa, voor die prijs liever een toetsenbord met Topre switches. Dit is wel heel duur voor een toetsenbord met MX achtige switches en dan ook nog een lelijk ontwerp.
System76 is toch een beetje een prestigemerk. Zoals Apple, maar dan voor Linuxgebruikers.
Nee ze zijn reseller van Clevo machines. Weinig premium aan

[Reactie gewijzigd door matty___ op 15 mei 2021 21:57]

Niet alleen, ze ontwikkelen ook hun eigen machines, veel firmware daarvoor en zelfs hun eigen Linux-distro.

Hoewel ik hun producten nogal prijzig vindt, zou ik zo'n toetsenbord, hun PCs of zelfs de gerebrande Clevo's op de lange termijn overwegen aan te schaffen, omdat 100% open firmware en hardware erg leuk kan zijn en handig is, naar mijn mening.
ontwikkelen ook hun eigen machines. Linkje? Ik ken eigenlijk alleen de rebrands

veel firmware daarvoor
Nu is het porten van andermans werk toch wel iets anders dan zelf ontwikkelen; zelfs als je bugfixes vervolgens openbaar maakt
zelfs hun eigen Linux-distro dan heb ik meer respect voor de devs van Linux Mint die bouen hun eigen DE, een eigen variant op Apple Time Machine en verdienen hun geld niet met resellen van overpriced hardware

Ik snap dat geld moet rollen maar het kan ook te gortig worden
Linkje? Eeh, https://system76.com/
De thelios is een voorbeeld van een eigen ontwerp, maar ik dacht ook ergens meegekregen te hebben dat ze aan hun eigen laptops werken.

porten van andermans firmware Volgens mij 'porten' ze zowel andermans werk als dat ze zelf ontwikkelen. Maar pin me hier niet op vast.

eigen distro Hun eigen distro, Pop_OS, is één van de meest bekende Ubuntu-based just works distro's, voor alle PCs.
Deze distro is bekend om de eigen Pop_store, die beter verzorgd schijnt te zijn dan de Ubuntu store, hun goede implementatie van de GNOME3 desktop environment en de betere eigen installer.
Hoewel ik zelf niet zo van GNOME3 houd, vond ik de distro in mijn VM experimenten ermee wel fijn, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar Manjaro.

duur Hoewel ik het hier gedeeltelijk met je eens ben, is hun hardware gewoon erg niche, meestal niet in een lage-lonen-land gemaakt en zit er ook veel werk in het garanderen dat Pop_OS perfect op hun machines werkt, met alle open firmware.
Ook zijn zij de enige met 100% open firmware op de meeste machines, wat min of meer de meerprijs rechtvaardigd.
De hardware is misschien weinig premium; maar het aanbieden van open firmware en Coreboot voor het booten van het besturingssysteem op die hardware is niet iets wat veel (Clevo en niet-Clevo) hardware leveranciers ze nadoen. En dat is nu precies iets wat een deel van de Linux-gebruikers wel belangrijk vinden. Misschien is dat wat Redsandro bedoelde.
Dan heb je nog nooit een desktop machine van ze gezien, gok ik? Dat is zelfbouw en zelf (in house) ontwikkeld materiaal. De laptops zijn inderdaad van Clevo.
Nog wel ja, maar ze werken ook aan een eigen laptop.
Dan mogen ze wel eens wat aan hun design gaan doen. Tot nu toe alleen maar discutabele bouwkwaliteit in een heel lelijk jasje gezien, en niet echt de high-end consumentenproducten die je zou verwachten van één van de weinige fabrikanten die zich op open source richt
Geef mij gewoon een microsoft sculpt of natural ergo toetsenbord. En mechanisch of niet zal me een worst wezen. Dit heeft wel leuke features, maar als je ooit last gehad hebt van rsi dan is dit geen optie. Ik,snap zelfs niet waarom nog altijd zoveel van de toetsenborden in plankform gemaakt worden.. wel mooi dat het alemaal vervangbaar is maar wat zal de totale levensduur zijn van deze
Geef mij gewoon een microsoft sculpt of natural ergo toetsenbord. En mechanisch of niet zal me een worst wezen. Dit heeft wel leuke features, maar als je ooit last gehad hebt van rsi dan is dit geen optie. Ik,snap zelfs niet waarom nog altijd zoveel van de toetsenborden in plankform gemaakt worden..
Ik heb 'vanaf het begin' ergonomische toetsenborden gebruikt, de eerste tig jaar rubberdome toetsenborden. Toen RepRap een ding werd, begon ik over een dataglove-achtig toetsenbord te fantaseren. Met Ergodox kwam dat later een stuk practischer in beeld, maar uiteindelijk ben ik gezwicht voor een kant-en-klaar toetsenbord van Keyboard.io ('Model 01')
Het is misschien niet het summum aan ergonomisch, het is tenslotte niet voor mij op maat gemaakt, maar het is wel een heeel fijn toetsenbord: deelbaar, draaibaar, instelbaar, configureerbaar en met statief-aansluiting, ook 'makkelijk' te bevestigen op plaatsen waar je geen toetsenbord zou verwachten.
wel mooi dat het alemaal vervangbaar is maar wat zal de totale levensduur zijn van deze?
Zelf verwacht ik dat het beter is dan een rubberdome-toetsenbord. Met name de MS Natural toetsenborden gingen kort mee zonder dat ik er op knoeide.
Als ik nu, na een paar jaar 'mechanisch' typen, op een rubberdome toetsenbord type, voelt dat echt vervelend. Het is net zoiets als van draaiende harde schijf naar SSD gaan, en dan weer terug: de stap vooruit ben je snel vergeten, maar als je een stap terug doet vraag je je af hoe je er ooit mee hebt kunnen werken.


- edit : link stuk, halve verhaal vergeten.

[Reactie gewijzigd door wankel op 16 mei 2021 10:09]

Die natural ergo toetsenborden deed ik een jaar of 2-3 mee. Die sculpt toetsenborden gaan toch ook vlot 2 jaar mee, en dat is toch met gemakkelijk minstens 8u per dag gebruik. Logitech ergo heb ik ook ooit getest , maar dat ging zelfs geen 6 maanden mee, typte dan al moeilijk. En dan is er nog in België Azerty ... Ik kan ook wel op een Q typen hoor, maar bij speciale karakters is het toch wat moeilijker. Enja soms moet ik wel al eens iets in het Frans typen en dat is al een drama :)

Nuja het ding is, ik gebruik dit al sinds 2005-2007 ergens (natural ergo). Toen was er echt niet veel "ergo" te vinden. En omdat ik er zo tevreden van ben, blijf ik deze gewoon gebruiken en de laatste paar jaren zeker echt de moeite niet meer gedaan om nog iets anders te vinden. Natural ergo kan je ook niet meer in Azerty BE vinden, alleen nog Franse, das nog niet zo erg, maar staan toch ook weer een paar toetsen anders. Het ding is als de vrouw en/of de kinderen toch eens mijn pc willen gebruiken ... tsja dan moet het dus echt Azerty zijn. En nee ik ga geen 2 toetsenborden hier zetten :)
Ah, ja, Azerty+BE maakt de keuze een stuk kleiner natuurlijk. Laat ze snel blind leren typen, dan maken de keycaps niet zoveel meer uit! Met een beetje toetsenbord zijn de gegenereerde toetscodes programeerbaar, en kun je de keycaps ook individueel uitwisselen.

Ik heb op mijn toetsenbord een van de lagen als Qwerty ingesteld, de kinderen weten dat ze op de toets rechtsboven moeten drukken tot de toetsen rood zijn en dan kunnen ze er blind op typen. Normaliter is het grootste deel van het toetsenbord Dvorak, maar vanwege de Lineair Alpha keycaps werkt 'hunt&pick' voor de meeste mensen niet :-D
Snap niet waarom Azerty hier een probleem zou zijn? Je kunt alle toetsen op de Launch gewoon anders indelen en qua software zo toewijzen zoals jij ze hebt ingedeeld.
Anoniem: 162126
@Ventieldopje16 mei 2021 10:23
Ik heb een bord met Topre switches maar ik vind ze niet zo fijn. Duidelijk persoonlijke voorkeur dus.
Dat mag jij vinden, maar ik vind het ontwerp juist erg mooi :)
Als ik zo die toetsen links en linksonder zie, zal dit bord nogal een hoge leercurve hebben.
Mweh, wisselen tussen mijn Thinkpad (ook vier toetsen daar, ctrl en fn andersom), Macbook (andere volgorde) en desktop (drie toetsen, functie afhankelijk van OS) kost echt 0.0 moeite.
Het switchen zal goed gaan, maar @M. Schaap had het niet over switchen van de ene naar de andere, maar over een steile leercurve. Die leercurve lijkt me bij dit toetsenbord ongeveer zo vlak als de noordelijke provincies van Nederland. (Niets tegen vlakke provincies hoor, makkelijk fietsen! En al 'gaat er niets boven Groningen', echt stijl kun je het ook niet noemen)
Het bijzondere eraan is dat de firmware open-source is, en dat dit hierdoor makkelijk aan te passen is.
En omdat het mechanisch is kunnen na de aanpassing de toetsen ook omgewisseld worden, waardoor het bordje helemaal aan je persoonlijke voorkeur aangepast kan worden.
masseert die toetsenbord je vingertoppen ook direct? 285$ voor een toetsenbord...
Dat is min of meer het punt van mechanische toetsenborden.
Hoewel ze niet echt 'masseren', voelen toetsaanslagen op een mechanisch toetsenbord een stuk fijner dan de meeste gewone membraantoetsenborden.
Ook raken je handen veel minder vermoeid van lang erop typen, en gaan de toetsenborden soms wel decennia mee.

Dit toetsenbord is nog steeds wel aardig duur voor wat het is, maar de prijs zit het in de 100% open firmware en hardware, wat erg zeldzaam is.
Ook kunnen de prijzen nog veel verder oplopen voor de prestigieuze onderdelen, maar daar hebben maar mijn inschatting ook weinig mensen intresse en/of voordeel aan.
En de productie in de VS. De VS heeft geen Chinese arbeidslonen…
masseert die toetsenbord je vingertoppen ook direct? 285$ voor een toetsenbord...
Je zal versteld staan!

Sinds Tweakers meer een plaksite voor press releases van telefoonfabrikanten is geworden zie je minder tweak/nerd/geek nieuwsberichten voorbijkomen en is het even schrikken dat er mensen zijn die investeren in hun (wo)man-machine-interface.

Als er meer van dit soort berichten voorbijkomen raakt het misschien meer mainstream om te investeren in het apparaat dat je voor het grootste deel van de input op je machine gebruikt (de paar dino's die het aan hun secretaris/esse dicteren daargelaten).
even offtopic vraag...misschien domme vraag.

zijn mechanische keyboards bestand tegen morsen van vloeistof (glasje water bijv) ??
Meestal niet. Net zoals normaal toetsenbord.
Lijkt me van niet. Wel gemakkelijker te repareren na zo'n ongelukje. Ook de moeite waard om te repareren.

Het schoonhouden van zo'n toetsenbord is ook een stuk praktischer.

Zelf heb ik ooit voor 10 USD per stuk een 20-tal Gateway (104-key en nog wat media knoppen) ktoetsenborden kunnen kopen. 15 jaar later zijn er 5 uitgevallen. maar de rest werkt uitstekend. En ja, het zijn membraan toetsenborden en vrij lomp van vorm.

Sommige toetsenborden zijn behoorlijk vergeeld vanwege de Paraguayaanse zon, maar toch zijn die ook volop in gebruik. De toetsen hebben een goede "feel". Elke 6 maanden neem ik de toetsenborden uit elkaar en was de onderdelen met water en afwasmiddel, een borstel en een tandenborstel voor de rottige hoekjes. De top laag kan dan drogen en weer terug gemonteerd worden op de onderlaag met het membraam en de electronica.

Het zijn erg goede niet-mechanische toetsenborden. Hoop dat ze het ook nog jaren volhouden. Maar ja, dat was voor de baas. Voor mezelf heb ik eindelijk een Engelstalig toetsenbord van Microsoft kunnen scoren (ook 104-key en wat mediatoetsen, draadloos). Op zich is er weinig mis mee, maar ben er ook niet lovend over.

Heb ook een IBM (SK-8811, zwart) toetsenbord op de kop weten te tikken bij de (gedeeltelijke) inboedelverkoop van het Amerikaanse consulaat hier. Kleiner dan een normaal 104-key toetsenbord en het heeft een vreemde lay-out. De pijl-knoppen zitten op vergelijkbare afstand met het System76 toetsenbord. En dat is echt de compleet verkeerde afstand. Het is veel te makkelijk deze per ongeluk aan te raken.

In mijn optiek een ontwerpfout van jewelste. Gebruik dat IBM toetsenbord daarom alleen als het echt moet. Alhoewel het door IBM is ontworpen, het is zeer zeker geen M klasse toetsenbord. Doordat het kleiner is, maar toch een numpad heeft zijn alle toetsen dichter bij elkaar en zijn de knoppen ook een klein beetje smaller.

Het was beter geweest om dan maar het numpad weg te laten. Maak zelf graag gebruik van het numpad, maar kan ook zonder. De totale omvang van dat IBM keyboard stond me wel aan. Denk dat het me weinig moeite zou kosten om te wennen aan een nog kleiner toetsenbord, met toetsen gevormd en geplaatst zoals de Gateway toetsen, en dan wat extra "lagen" voor de knoppen die ik zeinig tot niet gebruik.

De materialen die zijn toegepast bij toetsenborden in de System76 prijsklasse zijn echter van de hoogste kwaliteit. De behuizing is vaak gemaakt uit een solide blok aluminium, welke met hoge precisie en in kleine oplagen word gemaakt. Materiaalkosten en goed inregelen van CNC machines kost aardig wat tijd en geld. Als het mij al lukt een membraan toestenbord 15 jaar lang te gebruiken, dan gaat zo'n toetsenbord de rest van mijn hele leven mee.

Over zulk soort periodes is het dan een minder dure aanschaf dan het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Dat wil niet zeggen dat dit System76 toetsenbord goedkoop is. Maar wel degelijk te verantwoorden.

Zag laatst op Youtube kanaal 'Craft Computing' de eigenaar een 200 USD toetsenbord in elkaar zetten. De behuizing alleen al was 1,6 kilo aan solide aluminium. Je kon aan alles zien dat een hoogwaardig gefabriceerd product is. En je zag het gezicht van de presentator zichtbaar vrolijker worden nadat compleet in elkaar was gezet en hij erop begon te typen.

Geld uitgeven voor goede producten die je niet of amper hoeft te vervangen, dat is niet erg. Sterker nog, dat doe ik liever dan elke 6 maanden door een toetsenbord/muis combo te raggen om daarna weer een nieuw setje te moeten aankopen.
$285... en dan geen eens een Numpad en Mediatoetsen?

En dan nog van die hoge zwevende toetsen, wat een lelijk gedrocht.
Als ik een kennis mag geloven die zelf een enorme fan is van dit soort keyboards (hij was voor de zijne meer kwijt dan wat deze kost) dan zijn er blijkbaar veel mensen die 60% keyboard superieur vinden.

Zijn toetsenbord typed overigens wel erg fijn, maar ik hou het wel op mijn mechanische Cherry mx Brown (vloeken in de kerk naar sommige van die mensen als je over browns begint) Cooler Master met numpad en mediatoetsen, aangezien ik beide heel veel gebruik (vooral numpad).

Ieder zo z'n ding, je krijg zeker weten waar je voor betaald met die dure toetsenborden, maar boven 150 euro zie ik mijzelf niet echt gaan, tenzij daar een betere reden voor is.
Als ik een kennis mag geloven die zelf een enorme fan is van dit soort keyboards (hij was voor de zijne meer kwijt dan wat deze kost) dan zijn er blijkbaar veel mensen die 60% keyboard superieur vinden.
Het voordeel van de kleinere toetsenborden is dat je schouder/bovenarm niet naar 'buiten' hoeft te draaien om te muizen. Ik vind het prettig om m'n muis de ene keer links, de andere keer rechts te leggen zodat die belasting wat verdeeld wordt. Een groot toetsenbord ligt dan in de weg. Als je je toetsenbord wel eens op schoot gebruikt, is het verschrikkelijk irritant als er rechts een ongebruikt numeriek eiland zit, waardoor het alfanumerieke deel links van het midden komt.
Zijn toetsenbord typed overigens wel erg fijn, maar ik hou het wel op mijn mechanische Cherry mx Brown (vloeken in de kerk naar sommige van die mensen als je over browns begint) Cooler Master met numpad en mediatoetsen, aangezien ik beide heel veel gebruik (vooral numpad).
Browns zouden mijn voorkeur ook gehad hebben, ik werk(te) wel eens op kantoor of gebruik mijn PC na kinderbedtijd, dus echt tikkende switches zijn een no go. Mijn huidige toetsenbord heeft Matias quiet click-switches, schijnen vergelijkbaar men MX brown te zijn en bevallen me uitstekend.

Ik gebruikte het numerieke eiland best veel, met de 3x3+3-layout typte ik makkelijker een IP-adres dan met de numerieke rij bovenaan. Het was even wennen, maar nu type ik net zo makkelijk met de nummertoetsen bovenaan een IP-adres, met als bonus dat een cijfer tijdens regulier typen nu ook in musclememory zit.

Voor je volgende toetsenbord: onderschat meerdere logische lagen niet. Van de Cooler Master kan ik niet 1-2-3 vinden welke firmwares ondersteund worden en of je met lagen kan werken. Je zet in dat geval met minder moeite dan het verplaatsen van je hand naar het numerieke eiland een numeriek blok aan onder je hand. Ik vind zelf toetsen in een kolom-layout prettiger typen dan met toetsen in 'Legoblokjes-verband'/'staggered' layout, daar zou ik meteen naar kijken!
Ieder zo z'n ding, je krijg zeker weten waar je voor betaald met die dure toetsenborden, maar boven 150 euro zie ik mijzelf niet echt gaan, tenzij daar een betere reden voor is.
Bedoel je, boven 150 euro met een reden voor jezelf om hem te kopen, of boven 150 euro met een onderbouwde reden voor de kosten? Los daarvan: 150 euro is best veel geld, maar als je voor elke (studie-/werk)dag dat je je huidige toetsenbord gebruikt 50 cent opzij legt, zou je dat ruimschoots hebben hebben liggen voordat de Cooler Master het begeeft.
Ik heb zelf nog een Logitech G710+, gekocht tijdens release, nog steeds super tevreden mee.

Moet wel zeggen dat ik geïnteresseerd ben in de Logitech G815, en dan de Tactile versie.
Ik heb ook honderden euro's betaald voor een mechanisch keyboard. Het is toch een voorwerp dat ik een groot gedeelte van de dag gebruik. Mag wat mij betreft ook wel wat kosten.

https://ultimatehackingkeyboard.com/ deze. Nice.
Wat is de impact op jouw productiviteit doordat je een mechanisch keyboard hebt?
Het gaat mij vooral om de ergonomie. En de duurzaamheid. Ik vind een mechanisch toetsenbord lekkerder typen. Kwestie van smaak. Of mijn productiviteit door een mechanisch toetsenbord omhoog gegaan is durf ik niet te beweren. Wellicht wel iets door de verschillende programmeerbare layers die de UHK kent.
Heb je ook ervaring met de ergonomische tobo van MS? Hoe verschilt dat?
Geen ervaring mee. Wel goeie dingen over gelezen. Ben bij de UHK ook gevallen voor de programmeerbare layers en het tweak-gehalte. :)
Waarom nou die spatiebalk in 2 stukken gedeeld? Lijkt me niet handig werken.

Verder vind ik hem ook te duur.. Jammer. En er missen teveel toetsen, een TKL zou ik ook wel willen maar kleiner niet. Ik hou niet van combo functies, raak altijd in de knoop daarmee.

Dus voor mij is het hem niet maar hoop niettemin dat ze het goed gaan doen op de markt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 mei 2021 00:09]

Waarom nou die spatiebalk in 2 stukken gedeeld? Lijkt me niet handig werken.
Het is zonde om de twee vingers die het makkelijkste alle kanten op bewegen, samen maaar een grote toets te laten delen.
Als je meestal je linkerduim gebruikt om spatie in te drukken, dan heb je op deze manier knop vrij voor escape, of tab, of kun je hem inzetten als layer-switch-knop
Verder vind ik hem ook te duur.. Jammer. En er missen teveel toetsen, een TKL zou ik ook wel willen maar kleiner niet. Ik hou niet van combo functies, raak altijd in de knoop daarmee.
SysRq zou je juist op een Linux-gericht toetsenbord verwachten, maar die heb je (ik, iig) niet zo vaak nodig dat hij niet op een andere laag zou kunnen zitten.

Met 4 lagen heb je ruimte 'zat' voor allerlei extra knoppen, die makkelijker bereikbaar zijn dan wanneer het toetsenbord in oppervlak anderhalf keer zoveel ruimte zou beslaan met specifieke mediatoetsen of een numeriek eiland.

Deze firmware ken ik niet, maar Kaleidoscope van keyboard.io (Atreus en Model01, maar voor alle Arduino-based keyboards in te zetten) heeft niet alleen layers, maar ook andere switchingmogelijkheden:
 • macro's, natuurlijk
 • 'tapdance', meermaals dezelfde toets om een ander effect te krijgen
 • leader, net zoals ctrl-b + volgende toets op tmux
 • oneshot, om voor gecombineerde toetsaanslagen (chording) de toetsen los van elkaar in te kunnen drukken, ipv als vingertwister
Het zijn weliswaar combo-functies, maar dermate flexibel en vrij in te richten, dat het echt helpt (anders dan die bijvoorbeeld de Fn-toets op laptoptoetsenborden).
In combinatie met de leds kun je geheugensteuntjes geven welke toetsen, in welke toestand, welke functionaliteit hebben. Inrichten kun je doen door rechtstreeks op de Arduino de firmware aan te passen,[/url] of via Chrysalis, de grafische editor.
Dus voor mij is het hem niet maar hoop niettemin dat ze het goed gaan doen op de markt.
Misschien niet dit specifieke toetsenbord, maar het kan wel de moeite zijn om te kijken wat er aan 'niche' toetsenborden te vinden is!
[...]
Het is zonde om de twee vingers die het makkelijkste alle kanten op bewegen, samen maaar een grote toets te laten delen.
Als je meestal je linkerduim gebruikt om spatie in te drukken, dan heb je op deze manier knop vrij voor escape, of tab, of kun je hem inzetten als layer-switch-knop
Ah ja op die manier. Ik dacht er met name aan omdat ik een vouwbaar toetsenbord heb dat dat ook heeft en daar zit ik er vaak naast. Daar kan je de twee helften echter niet apart gebruiken, het is puur omdat daar de vouw zit.
Met 4 lagen heb je ruimte 'zat' voor allerlei extra knoppen, die makkelijker bereikbaar zijn dan wanneer het toetsenbord in oppervlak anderhalf keer zoveel ruimte zou beslaan met specifieke mediatoetsen of een numeriek eiland.
Aha ik snap het. Ik heb echter geen 'hoofd' voor dubbelfuncties. Ik zit daar altijd mee in de knoop. Ik heb op de console ook een hekel aan games die een knop voor meerdere functies gebruiken, of ingewikkelde shortcuts op de PC/Mac (zoals de Control-Alt-T voor heropenen laatste tab in Firefox). Met shift heb ik dat niet zo omdat het gevoelsmatig dezelfde functie is (alleen een hoofdletter). Het werpt nogal een drempel op voor me. Daarom ben ik wel blij met mijn Mac toetsenbord dat heel veel functietoetsen heeft (gaat t/m F19). Ik heb bijvoorbeeld juist de laatste functietoetsen ingesteld als tmux switch functies (Ctrl-B - 1 enz).

Voor mij zou het zeker niet werken, ik heb altijd liever meer knoppen/toetsen in zo'n geval. Alleen het nummerieke blok zit me wel in de weg, dat gebruik ik eigenlijk alleen om mijn PIV pincode in te voeren als ik inlog. Terwijl door de extra ruimte mijn muis ver weg moet liggen. Daarom denk ik nu wel aan een TKL, helaas maakt Apple die niet.
Mag ik het jammer vinden dat voor die prijs je maar 2 opties hebt met switches?
Mag ik het jammer vinden dat voor die prijs je maar 2 opties hebt met switches?
Je bedoelt, 'af fabriek'?
[Deze kunnen door de gebruiker vervangen worden met andere MX-achtige switches, aangezien de Launch wordt geleverd met hotswap-sockets.]
Er zijn dus veel meer mogelijkheden, maar het zou de prijs niet ten goede komen als ze alle combinaties op maat aanbieden (misschien doen ze dat alsnog, ze schijnen behulpzame support te hebben).

Je ziet dat mensen bijvoorbeeld spcefieke toetsen met andere switches uitrusten, dat is lastig om zonder custom switch-place-robot enigszins te automatiseren, los van de input-kant door de gebruiker in de webshop.
Dat snap ik maar bied dan de optie geen switches mee te leveren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee