System76 toont teaser van eerste zelfgemaakte Linux-laptop

System76-ceo Carl Richell toont teasers van zijn eerste zelfgemaakte laptop op Twitter. Het bedrijf gaat die laptop in zijn fabriek in Denver produceren. System76 verkoopt al langer Linux-laptops, maar gebruikt daarvoor laptopontwerpen van oem's.

Richell meldt op Twitter dat de eerste zelfgemaakte System76-laptop de codenaam Virgo krijgt. De topman toont daarbij de behuizing voor een lcd-paneel, die is gefreesd uit een 6061-aluminiumlegering. Op het paneel is onder meer het System76-logo te zien. Het is voor het eerst dat het bedrijf beelden van een laptopprototype deelt. De ceo zegt echter niet wanneer de laptop precies moet uitkomen.

System76 meldde eind 2019 al dat het zelf laptops gaat ontwerpen en produceren. Momenteel zijn de laptops van het bedrijf gebaseerd op ontwerpen van oem's als Clevo en Sager, die vervolgens worden voorzien van Linux en in veel gevallen opensourcefirmware. System76 produceert al wel andere hardware in zijn fabriek in Denver, Colorado. Het Launch-toetsenbord en de behuizing van de System76 Thelio-desktops worden daar bijvoorbeeld al gemaakt.

Vorig jaar sprak Tweakers met System76-principalengineer Jeremy Soller. Hij zei toen dat System76 nog bezig was met het ontwerpen van zijn eerste zelfgemaakte laptops. Het bedrijf had op dat moment nog geen prototypes gemaakt, maar was vooral nog bezig met het onderzoek doen naar verschillende materialen. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Soller maakte vorig jaar ook tegenover Tweakers bekend dat het bedrijf een distributiecentrum in Europa wil openen, zodat gebruikers hardware van het bedrijf kunnen kopen zonder extra invoerkosten te moeten betalen. Het bedrijf zou daar op termijn ook desktops en laptops gaan verkopen. Wanneer dat Europese distributiecentrum precies opengaat, is nog niet bekend.

System76 Virgo-prototypeSystem76 Virgo-prototype

Bron: System76-ceo Carl Richell, via Twitter

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-04-2023 • 19:01

52

Submitter: TheVivaldi

Reacties (52)

52
52
30
3
0
19
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd op welke markt ze zich gaan richten, buiten de tweakers om hebben veel gewone consumenten tegenwoordig al genoeg aan hun telefoon waar een unix of linux os op draait. De zakelijke markt blijft toch bij windows hangen omdat het allemaal goed met elkaar integreert
De zakelijke markt in de VS blijft helemaal niet bij Windows hangen. Het is in de VS juist snel marktaandeel aan het verliezen, ook op de werkvloer.
Maar niet zozeer aan Linux. Apple en Chromebooks.
Als ik mij niet vergis is ChromeOS een Linux Distro in de Linux Family.
Ja maar niet zoals de meeste mensen denken bij een "Linux distributie". Een typische Linux distro als Ubuntu of Fedora is bijna altijd "GNU/Linux". ChromeOS is "Chrome OS Core/Linux". En Android is "ART/Linux".

[Reactie gewijzigd door Sando op 24 juli 2024 18:37]

De combinatie van Fedora Silverblue, Fleet Commander, Ansible en FreeIPA met Zimbra/Nextcloud/Element is echt niet verkeerd hoor. Het is feature rich, secure, private en schaalbaar.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 24 juli 2024 18:37]

Precies! Chromebooks zijn daar gigantisch populair momenteel. En Chrome OS is ook gewoon een Linuxdistributie.
Gáán richten? Ze verkopen al jaren laptops, dus het is niet alsof ze gisteren begonnen zijn en een markt willen aanboren…
Met macOS kan je prima binnen een zakelijke Microsoft backend leven. Daar heb je geen Windows voor nodig.
IT-professionals? Mensen zoals ik die geen Windows of macOS willen, maar wel een fatsoenlijke laptop en dergelijke bedrijven graag ondersteunen?

Ik heb nu een Clevo, maar de kwaliteit is onvoldoende voor zakelijke gebruik.

Ik heb ook een MacBook erbij omwille van de accuduur, maar als ik nu een System76 Linux laptop zou kunnen kopen met de bouwkwaliteit en accuduur van een MacBook en de support van System76, dan is dat voor mij een instant buy en met mij meer IT-professionals gok ik zo.

[Reactie gewijzigd door RoyTrenneman op 24 juli 2024 18:37]

De gaming markt heeft anders veel potentie.System76 heeft ook een eigen Linux distro Pop!_OS die heel populair is voor gaming. Dan is een volledig eigen ontwikkelde hardware een logische stap. Net zoals Dell Alienware.

Het zou mooi zijn wanneer ze ook in Europa zijn. System76 hardware komt vaak positief uit in de reviews, alleen dan heb je nu nog die invoerkosten en garantieafhandeling.
Hoe meer laptops met fatsoenlijke Linux ondersteuning, hoe beter. Ik blijf me ergeren aan de problemen die ik de afgelopen tijden ondervonden heb met, eerst een HP Elitebook en op dit moment een Lenovo P1. Beiden geen goedkope apparaten, maar de hardwareondersteuning tussen Windows en Linux is een wereld van verschil. Op mijn huidige Lenovo kwam ik van Windows 10 af en ben ik naar 5 verschillende distro's gegaan. Allemaal hadden ze wel wat. Met Ubuntu kreeg ik regelmatig willekeurige 1 sec freezes om de paar minuten, was mijn webcam van erbarmelijke kwaliteit en was het altijd een geruzie de schermen weer aan de praat te krijgen met mijn Lenovo USB-C dock.
Nu op Fedora gaat het iets beter. Het docken gaat meestal zonder problemen, maar de touchpad is niet prettig. Gestures en multi-touch functies werken half of bijzonder onlogisch. Het drama van hybrid-graphics zullen we nog maar niet over beginnen. Om het fatsoenlijk te laten werken heb ik 'discrete only' en werk ik constant op de Quadro 1000 die m'n accu leeg trekt.
Met Lenovo, HP en volgens mij Dell is de ondersteuning stukken beter. Zeker met Intel based. Maar AMD heeft ook een flinke inhaalslag gemaakt afgelopen jaren..

Ben over op Manjaro en sindsdien niets te klagen.
Ik draai nu ongeveer een jaar Pop! OS op m'n Dell Precision 5560 en dat draait als een trein. Soms wat problemen wel die @The Realone ook beschrijft maar hybrid graphics werkt wel in ieder geval, en geen freezes en dergelijke. Webcam is ook prima. :)

[Reactie gewijzigd door keranoz op 24 juli 2024 18:37]

Die wordt door Dell eventueel ook met Ubuntu voorgeinstalleerd geleverd, dus dat is op zich niet zo verrassend.
Dat is ook mijn ervaring. Ik heb een tweedehands Lenovo ThinkPad T480s voorzien van manjaro en alles werkt naar behoren zonder te tweaken (ok de vingerafdruk scanner is enige wat niet werkt).

Ik kan zelfs de firmware updaten via lvfs, dat zag ik nog niet eerder op Linux...
Het mooie is ook als iets niet werkt kijk je even in de Arch Wiki en daar staat in normale mensentaal meestal dat je gewoon even een package moet installeren.

Dus een bezoekje aan de App Store, dat ding installeren, uitloggen/inloggen en klaar.

Zo een duidelijke simpele documentatie en 1 enkele "App Store" die alles bevat en hele systeem up to date houdt, net als een mobiele telefoon, heb ik op geen enkele Desktop OS ervaren. Niet met Windows, niet met MacOS en niet met Ubuntu.
Ik heb ook een P1 en ik kan veel van die problemen toeschrijven aan de combinatie van Nvidia en Intel (met vooral de Nvidia-kant die mij dwars zit). Achteraf gezien doe ik zo weinig met mijn Nvidia-GPU dat ik misschien beter een laptop zonder had kunnen kopen. Die P1000 in mijn laptop is leuk voor een spelletje af en toe maar voor serieuze zaken heeft het ding net de kracht en VRAM niet om praktisch bruikbaar te zijn.

Bij mij kan ik op Manjaro redelijk betrouwbaar beide GPU's gebruiken met de hybrid-configuratie maar het heeft wat Nvidia-workarounds gekost voor dat werkt. Aan de Intel-kant zit ook iets niet lekker merk ik, maar dat is sinds Linux 6.1 stabieler geworden lijkt het.

Gestures werken perfect bij mij, maar daarvoor zul je wel Wayland moeten gebruiken; X11 heeft geen multitouch en vereist tooltjes om nepgestures te injecteren. Ik heb gewoon vloeiende zoom/rotate/scroll/etc. en drie- en viervingertekeningen werken perfect.

Nvidia's drivers hebben jarenlang Wayland indde weg gezeten en alleen met superrecente drivers en een rolling release zal Wayland waarschijnlijk überhaupt beschikbaar zijn als je een Nvidia-kaart in je laptop hebt zitten.

Je dockingverhaal komt me ook bekend voor. Bij mij ging dat om docks met DisplayLink, een stuk software om beeld over USB 2 en hoger te krijgen dat volledig in sofware draait. De drivers voor DisplayLink komen van Synaptic en zitten lang niet altijd ingebouwd, en als ze zijn ingebouwd is het maar de vraag of je wel een recente versie hebt. Hoe weet je of je dock DisplayLink gebruikt? Simpel: als het beeld niet gewoon werkt of je CPU een hele thread kwijt is aan je externe scherm, gebruikt het DisplayLink. Dat spul vreet nog eens energie ook, power delivery is echt een must bij die dingen.

DisplayPort-docks werken bij mij altijd zonder problemen, maar die gare DisplayLink-docks zijn een drama. Ik heb een tijd gehad dat de Nvidia-driver crashte als ik een HDMI-kabel aansloot, maar dat lijkt gelukkig voorbij te zijn.

Op Windows heb ik weer andere problemen. De stroomprofielslider geeft me de optie tussen "je desktop is een PowerPoint en je laptop wordt 100 graden" en "de ventilator doet een windtunnelsimulatie als je notepad opent". De vingerafdrukscanner lijkt beter te werken op Linux dan op Windows en hoewel het geluid beter klinkt vanwege de officiële drivers, vereist die goede werking wel een control panel dat zo traag en instabiel is dat het net zo goed met Windows ME mee had kunnen zijn gekomen. Dat staat allemaal los van de "normale" problemen die ik met Windows heb (iedere grote update advertenties uit moeten zetten, Edge moeten castreren, dat soort dingen). Daarnaast gaat mijn laptop consistent gewoon een uur langer mee op Linux, iets in Windows 11 vreet stroom op het gebalanceerde energieprofiel.

Uiteindelijk heb ik alles nu redelijk goed werkend op Manjaro. Evdi en DisplayLink installeren was de oplossing voor mij dock-problemen. Nvidia's drivers updaten naar de recentste versie en op hybrid modus gooien heeft de problemen waar ik tegenaan liep opgelost. Wayland aanzetten heeft mijn touchpadervaring stukken beter gemaakt. Pipewire gebruiken in plaats van PulseAudio heeft vage audio-issues opgelost. Maar mijn god, wat zijn Nvidia graphics op een laptop toch een slechte (Linux)ervaring.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 juli 2024 18:37]

Iets wat ik persoonlijk nog altijd vrij flauw vind, aangezien Nvidia al een jaar of 20 fatsoenlijke GPU drivers voor linux produceert. Ik was toch al op een Gforce 2 onder linux aan het gamen toendertijd, en vraag me af hoe linux er uit had gezien zonder die jaren aan support terwijl de meeste andere fabrikanten er geen drol om gaven.
Naast Nvidia was volgens mij alleen Matrox aanwezig met officiele drivers die iirc door een 3e partij gemaakt werden.
Nvidia produceert inderdaad wel drivers, maar dan wel in proprietary vorm. Iets dat totaal niet werkt met een kernel als Linux. Die drivers saboteren ook gewoon de gebruikerservaring (je kunt bijvoorbeeld een maximum aantal monitors aansluiten op GeForce kaarten, zelfs als je er meerdere hebt, vanwege hun driverbeperkingen in de hoeveelheid X11 heads, en natuurlijk de kunstmatige limiet op de hoeveelheid videostreams die verwerkt kunnen worden). Diverse malen heeft hun licentie-workaround (het "GPL-condoom") ook tot problemen heeft geleid, en secure boot in combinatie met Nvidia is een heel drama op zich (geen ondertekende kernels omdat je via DKMS modules moet gaan inladen die niet ondertekend zijn). Ze hebben ook nog wel eens lak aan standaarden (zie EGLStreams, waar ze nu eindelijk vanaf zijn gestapt) en hebben jarenlang hun drivers gesaboteerd waardoor GPU passthrough naar een gaming-VM een gigantisch gezeik was.

Zeer recent zijn ze begonnen met een gedeeltelijke open source driver voor sommige kaarten. Ze hebben hun vage proprietary blobs nu volledig in de firmware verpakt en dat heeft ze doen beslissen dat misschien een iets openere houding nog wel acceptabel is.

Als je niet een 20-serie kaart of nieuwer hebt (en dat zijn de meeste laptops waar hun spul in zit nog steeds, de MX-lijn blijft immer populair) zit je vast aan hun oude baggerdrivermodel en zul je dat nog blijven tot je nieuwe hardware koopt.

Ik hoop dat de langzame verbeterende /trend van verbetering voortzet, maar vergeleken met Intel en AMD is Nvidia-ondersteuning echt een lachertje.
resultaten uit het verleden...

de tijd dat nvidia drivers echt top of de line waren in linux (nuja vergeleken met de rest dan) is al tijdje voorbij, en met de komst wan wayland is het er ook niet veel beter op geworden. even los nog van de vraag of wayland nu eindelijk eens stabiel genoeg is voor daily-driver-gebruik. maar dat terzijde ik draai al weer een tijdje windows... niet geheel naar tevredenheid overigens. maar voor linux heb ik nu eenmaal nog niet alle software werkend die ik voor mn studie gebruik. en op zijn minst is win11 op deze laptop wel echt stabiel te noemen (vooralsnog). terug naar linux doe ik wel zodra MS eindelijk eens met een linux native versie van 0365 komt. vooral als ze gewoon een flatpack of AppImage ervan maken zou ik daar ECHT heel blij van worden.
Ik zie dat niet gebeuren. Ze zijn al gestopt met de Android apps op Chromebooks.
Om vrijwel dezelfde reden ben ik teruggegaan naar Windows. Maar nu moet ik zeggen dat ik erg blij ben met Windows Subsystem for Linux. Daarmee krijg je gewoon je oude, vertrouwde Ubuntu terminal terug in Windows. Best of both worlds, IMO.
Ik heb een HP Elitebook en heb 0,0 problemen met Linux. Alles werkt out of the box (Fedora).
Gebruik al twee jaar Manjaro op een AMD Yoga 7 Pro, 0 issues. Power profiles zijn net zo makkelijk als in Windows, touchpad met gestures werkt ook zoals je verwacht. Klinkt alsof je net het verkeerde model te pakken hebt (wat met Windows zonder precision touchpad ook zomaar had gekund in die tijd).
Met de Lenovo Ideapad 5 die ik een jaar geleden nieuw heb aangeschaft en een nu 8 jaar oude Lenovo Yoga (500) werken Pop!_OS (v20.04 en van System76) en Linux Mint (v21) probleemloos. Alles werkt net zo goed als met Windows en er was letterlijk geen seconde aan gepriegel in de terminal nodig. Simpelweg installeren en gaan.

Mijn dual monitor setup (monitoren hebben wel dezelfde resolutie) werkte ook meteen uitstekend. Deze Lenovo laptops zijn zeker niet de duurste modellen en er zit niks anders in dan de standaard Intel Graphics hardware. Nou heb ik geen docking station voor deze laptops, dus daarover kan ik niks goeds of slechts zeggen. Maar de rest, het werkt net zo simpel als een Windows installatie.

Touch-screen, multi-vinger trackpad, HDMI, kaartlezer, Bluetooth, WiFi, audio, alle mediaknoppen, "slapen en ontwaken", het voelt allemaal net zo goed aan als met Windows.

Ontken je problemen dus niet, maar vind het tevens frappant dat ervaringen zo kunnen verschillen. Dell en HP laptops zijn in mijn ervaring een stuk minder gebruiksvriendelijk als het gaat om installeren van Linux. Maar zodra deze werken, dan blijven ze dat ook wel doen.
Nog nooit een linux gehad die hiermee om kan gaan.
https://i.imgur.com/iHPENhZ.png

Vroeger bootte veel distro's niet eens als ik de Acer gebruikte.
We zijn nu jaren verder, inmiddels boot het wel. Maar na elke sleep hebben twee monitoren hetzelfde 0,0 punt. Makkelijk even Display manager in te duiken en te fixen..
Maar kom op. ik heb 3 schermen met 3x verschillende origin en als hij dan weer wakker wordt kan dit niet gehandhaafd worden!? echt bagger.

Verder wel tevreden over Mint, mis wat zaken uit windows maar geen showstoppers.
(Goeie filemanager bijvoorbeeld.. een die niet gek wordt als je LAN wegvalt. Linux (mint specifiek?) kan er schijnbaar slecht tegen als shares niet benaderbaar zijn omdat je netwerk kabel eruit ligt.
Nemo (De filenamager bij mint) flipt de pan uit dan en wordt onbruikbaar.
<mand>
Ik kan me niet voorstellen dat dit een interessante stap is om te zetten. Dat ze van twee onbekende kleine merken af willen stappen snap ik goed, maar het zou toch veel rendabeler om het bouwen dan uit te besteden aan bijv. Framework?
Nu gaan ze een hele hoop geld in ontwikkeling pompen terwijl ze al een minimaal marktpercentage hebben.
Inderdaad, ik wil graag de Framework laptop met de opensource bios/bios die o.a. System76 gebruikt (Intel platform) en ook bijgewerkt kan worden vanuit PopOS. De laptops van System76 van nu kunnen me net niet bekoren.

Mogelijk kunnen ze dan ook (samen) meer tijd besteden om voor AMD-platform de opensource bios/firmware te implementeren.
maar het zou toch veel rendabeler om het bouwen dan uit te besteden aan bijv. Framework?
Maar zou Framework dat wel willen? En wat voor toegevoegde waarde zou System76 hebben op een Framework build laptop? Framework zou al uitstekende Linux support moeten hebben...

Je kan er zelfs prima System76's eigen Pop!_OS op draaien (hoewel niet officieel ondersteund)...

Bron:
https://frame.work/nl/en/linux
Clevo is onbekend maar niet klein. Het is het design dat door bijna elk custom merk wordt gebruikt. Dat betekent natuurlijk ook dat het eenheidsworst is waar je niet veel aan kan verbeteren als System 76. System 76 heeft ambitie om meer te zijn dan een software bedrijf dat stickers plakt op een standaard laptop.

Als ze Framework laptops willen verkopen kunnen ze misschien vragen of Framework licentiekosten wil betalen voor PopOS maar verder is er geen verdienmodel.

Wat System 76 in mijn ogen doet is een gepolijste Linux ervaring bieden aan hun klanten. Je koopt een laptop en daar werkt gewoon alles aan. Dat is bij het kopen van een laptop van een andere OEM niet gegarandeerd. Daarmee bied het dus een luxe product wat zich meer richt op de zakelijke markt of rijkere mensen die gewoon betalen om geen gezeur te hebben. Daar is een volledig design bij maken dat ook luxer is een logische volgende stap.
Maar waarom eigenlijk? Wat denkt System76 beter te kunnen doen dan Clevo en de rest van de laptopindustrie? Hun expertise is in het maken van open software en hardware, voorbij het moederbord zie ik niet zo wat hardware van System76 toevoegt.

Ik hoop dat System76 samenwerkt met bedrijven die open ontwerpen maken, zoals Framework maar ook Dell's nieuwe RAM-slots voor hoogfrequent RAM, en dat ze niet gewoon een aluminium doos om een simpel moederbordje bouwen. Als ze dat wel doen, hebben ze eigenlijk gewoon een dure versie van hun Clevo-modellen op de markt gezet en daar zie ik het voordeel niet zo van in.
tja ik ben daar ook heel nieuwsgierig naar, zoals ik het nu lees bouwen ze zelf een leuke 14in een dozijn behuizing met daarin vermoedelijk nog steeds gewoon een prinsplaat met off-the-shelve componenten ... ik denk dan vooral dat men een bepaald (made in the us-of-a) branding eraan wil hangen, want eerlijk is eerlijk, je zou door zelf bouwen 'misschien' wat beter kunnen denken aan sourcing van materialen (geen conflict metalen) of betere componenten (geen brakke capacitors) maar tegelijk is het wél zo dat je niet in massa kunt inkopen en de kosten dus exponentieel zullen stijgen.

ik vraag me dus oprecht af of dit wel zo'n geweldig idee is, het is niet alsof je je bij foxcon geen laptops kunt laten maken met precies de specs zoals jij ze hebben wilt,
Als je ziet hoe graag personen in de VS grof geld uitgeven voor dure Apple hardware, dan kan ik me voorstellen dat een premium merk voor een Linux laptop ook mogelijk moet zijn aldaar. Zeker in het top-segment, want dan zit er hardware in die Linux net zo goed/stabiel laat werken als MacOS in Apple computers.
System76 zet naar verluid speciale firmware op de Clevo laptops die zij doorverkopen onder eigen naam. Daardoor werkt het allemaal net wat meer als een geheel, dan als je los PopOS installeert.

Denk dat ze graag af willen van de Clevo doorverkoop met hun eigen ontwerp. Zelf geen interesse in PopOS of System76 laptops maar vind het niet erg om meer Linux gerichtte laptops op de markt te zien. Heb zelf een Asus Zephyrus G14 met AMD+Nvidia en er is nogal wat voor nodig om het aan de gang te krijgen met de Asus specifieke rommel waarvoor zij bloatware op Windows gebruiken.

Overigens wordt PopOS daardoor ook totaal niet aangeraden voor Asus (ROG) Laptops, omdat er juist System76 specifieke dingen in zitten en niemand aan de ondersteuning voor Asus ROG laptops werkt daarvoor.

[Reactie gewijzigd door Denizz op 24 juli 2024 18:37]

https://www.tuxedocomputers.com/ maakt ook goed afgestelde linux-laptops op Clevo-leest, met eigen linux-distro (eerst gebaseerdop Budgie, nu op KDE). Hierin werkt het powerprofiel beter dan in Windows (4 keuzes, maar onder Windows komt dat eigenlijk neerop twe keuzes tstil en besparend en twee keuzes met blazende fans).
Nu weet ik bij toeval wat van het bewerken van metaal, maar die plaatjes laten werkelijk geen goed werk zien. Wellicht is dit de standaard voor dit soort niche producten maar werkelijk, wat je ziet is echt niet wat je wilt kopen.
Meh, de ene kant is een beetje slordig gevlakt, maar daar zie je na een beetje polijsten en spuiten niks meer van. De onderkant is opzich netjes uitgekamerd

kan zijn dat ik iets mis hoor.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 18:37]

Dat noem ik niet echt een teaser van een laptop lol. Het is een paneel voor een laptop, niks meer of minder haha.
Ik zit mij eerlijk gezegd ook wel een beetje af te vragen of er werkelijk behoefte is aan specifiek Linux laptop. In feite kan je in principe op bijna elke Windows laptop Linux installeren en dan ook nog eens in tig verschillende smaken. Denk dat een echte Linux gebruiker dan ook veelal zelf de distro wil kiezen en geen voorgeschotelde distro wil gebruiken.

Daarentegen zullen de doorsnee gebruikers veelal toch blijven hangen bij Windows of AppleOS laptops blijven omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn. Daarbij is Linux wel al vele malen toegankelijker geworden maar ietwat extra pc kennis blijf je nodig hebben. Plus dat gangbare veelgebruikte software niet altijd compatibel is met Linux en je dan afwijkende versies moet gaan gebruiken.

Wil daarmee absoluut niet Linux tekort doen want er zijn ook gewoon vele voordelen aan Linux waarvan het belangrijkste wel is is dat het gratis is. Net als ook veel Linux gebaseerde software gratis is dus daar kan Microsoft en Apple zeker nog veel van leren dat het ook anders kan.
Denk dat een echte Linux gebruiker dan ook veelal zelf de distro wil kiezen en geen voorgeschotelde distro wil gebruiken.
Dat kan hier ook prima, sterker nog het feit dat er standaard Linux op draait (die gebruik maakt van de standaard kernel) zorgt er voor dat andere distros waarschijnlijk ook goed zullen werken.

Die garantie heb je dus totaal niet bij windows laptops. Heel vaak zal een groot gedeelte van de hardware wel werken maar in veel gevallen juist sommige zaken niet of minder efficient dan onder windows. Dan is het als Linux gebruiker dus fijn dat je een laptop kan uitkiezen waarvan je weet dat deze Linux ondersteunt.
Die garantie heb je dus totaal niet bij windows laptops.
Misschien eerder wel maar tegenwoordig zijn er toch best veel fabrikanten die ook Linux drivers op hun websites hebben staan.
Als Linuxgebruiker en -ontwikkelaar wil je de beschikking hebben over hardware die primair voor Linux bestemd is en volledig daaronder ondersteund wordt vanuit de fabrikant. Er zijn nog steeds zaken die niet werken onder Linux op mijn laptops, terwijl de fabrikanten daar heus wel wat moeite in mogen steken.

Maar dat doen ze dus niet en daarom is het beter om je hardware af te nemen van bedrijven die de focus volledig op Linuxondersteuning hebben.
Zeker, alleen is het ook weer afhankelijk van de prijs van dit soort Linux gebaseerde laptops die hopelijk dan ook lager gaat uitvallen dan Windows laptops. Anders haal je eigenlijk datgene waarop Linux gebaseerd is, open source en free, onderuit lijkt mij.

Maar ik persoonlijk vind het net een grotere uitdaging om b.v. een oudere laptop weer nieuw leven in te blazen met Linux.
De prijs is van ondergeschikt belang voor de mensen die in dit soort laptops geïnteresseerd zijn. Die willen in de eerste plaats dat alles werkt en goed ondersteund worden, omdat zij hun geld verdienen met die machines voor o.a. engineering en programmeren. Ze hoeven dan ook niet goedkoper te zijn dan Windows laptops, omdat er heel andere criteria gelden.

Het is verder natuurlijk ook niet logisch dat de prijs lager uitvalt dan die van Windows laptops die in veel grotere volumes verkocht worden. x86 cliëntmachines worden per definitie primair ontwikkeld voor Windows. Waar de echte stap gemaakt kan worden voor Linux is door niet-x86 hardware in te zetten die zowel goedkoper als sneller is dan x86 hardware en better ondersteund kan worden, omdat die niet-x86 hardware primair bedoeld is voor het draaien van Linux.
De prijs is van ondergeschikt belang voor de mensen die in dit soort laptops geïnteresseerd zijn. Die willen in de eerste plaats dat alles werkt en goed ondersteund worden, omdat zij hun geld verdienen met die machines voor o.a. engineering en programmeren.
Dat betwijfel ik dus want juist enthousiaste Linux gebruikers zijn vaak net mensen die goed in staat zijn om zelf een systeem te configureren. Net als dat engineers en programmeurs echt hun hand niet ervoor omdraaien om een Linux systeempje op te zetten. Denk dat juist de typische Windows gebruikers de mensen zijn die iets kant en klaars willen.
Het is verder natuurlijk ook niet logisch dat de prijs lager uitvalt dan die van Windows laptops die in veel grotere volumes verkocht worden.
Ook hier zit een onlogica in want Linux vereist juist minder van de hardware plus dat een Linux distro gratis is in tegenstelling tot Windows. Het is trouwens ook vaak niet de hardware die incompatibel met Linux kan zijn maar puur de software, drivers.

Zoals jij het schrijft lijkt het net alsof Linux veel hogere eisen zou stellen dan Windows en veel specifieker zou zijn. Ergens net het tegengestelde van wat ik lees en hoor van Linux gebruikers dat Linux juist veel universeler is en op bijna elk systeem werkt.
Dat betwijfel ik dus want juist enthousiaste Linux gebruikers zijn vaak net mensen die goed in staat zijn om zelf een systeem te configureren. Net als dat engineers en programmeurs echt hun hand niet ervoor omdraaien om een Linux systeempje op te zetten. Denk dat juist de typische Windows gebruikers de mensen zijn die iets kant en klaars willen.
Het gaat hier om engineers en programmeurs (zoals ik) die een high-end mobiel systeem willen hebben om op te werken en die niet een of andere desktop in elkaar willen zetten. De focus is op het doen van werk en niet op het spelen met je computer. Het gaat hier niet om hobbyen, waar je betoog over lijkt te gaan.

System76 zet deze laptops niet in de markt als alternatief op Windows laptops maar als alternatief op Apple Macs met macOS, omdat veel software beter of vaak zelfs exclusief draait op Unix/Linux.
Ook hier zit een onlogica in want Linux vereist juist minder van de hardware plus dat een Linux distro gratis is in tegenstelling tot Windows. Het is trouwens ook vaak niet de hardware die incompatibel met Linux kan zijn maar puur de software, drivers.
Hier zit helemaal geen onlogica in. De laptops worden ingezet voor zware taken die je normaal gesproken niet op Windows machines doet. Het gaat ook helemaal niet over de aanschafkosten van een Linux distributie. Linux kan gewoon veel zwaarder belast worden en is veel stabieler dan Windows. Je wilt ook na een aantal jaar waar voor je geld en niet hardware die marginaal sneller is dan je huidige systeem.

Als Windows de hardwarebronnen niet efficiënt gebruikt, is dat een probleem van Microsoft en moeten de ontwikkelaars bij dat bedrijf dat intern oplossen.

De aanschafkosten van Windows of Linux boeien verder helemaal niet. Ik heb er bij mijn laptops voor betaald en nog steeds gebruik ik het niet, omdat het voor mij meer ellende dan voordelen oplevert qua gebruik en qua onderhoud. Dat kost veel meer dan die €200 voor een retail Windows licentie.

Linux wordt niet primair gebruikt vanwege de aanschafkosten, maar vanwege de veiligheid, stabiliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Bovendien willen of moeten veel mensen een Unix-achtig besturingssysteem draaien, omdat ze daar software voor ontwikkelen.

Dat is in Nederland minder het geval dan elders, omdat Nederland erg op Windows is gericht. In andere landen zoals de VS, Canada, Noorwegen, Griekenland en India is dat heel anders. MacOS en Linux hebben daar een veel groter aandeel op de desktop, ook in bedrijven.

Die hebben helemaal niets aan Windows. WSL1/2 is een lapmiddel om mensen terug te krijgen bij Windows, maar het lijkt niet erg aan te slaan. Misschien slaat het in Nederland meer aan dan elders, maar daar kan ik niet veel over zeggen.
Zoals jij het schrijft lijkt het net alsof Linux veel hogere eisen zou stellen dan Windows en veel specifieker zou zijn. Ergens net het tegengestelde van wat ik lees en hoor van Linux gebruikers dat Linux juist veel universeler is en op bijna elk systeem werkt.
Professionele Linuxgebruikers stellen hoge eisen aan hun hardware vanwege het soort werk dat ze doen. Dat heeft helemaal niets te maken met de systeemeisen voor de software. Tijd is simpelweg geld. Dat is ook de reden waarom professionals kiezen voor een Apple Macbook met een M1/M2 Pro/Ultra in plaats van een Apple Macbook Air M1/M2.

Jij hebt het over hobbyisten die niet veel eisen hebben aan hun hardware en prima vooruit kunnen met minder krachtige en wellicht zelfs gebruikte hardware. Er is een heel spectrum aan gebruikers. System76 richt zich volledig op de high-end en andere bedrijven richten zich op een breder spectrum. Ik raad je aan op hun website te kijken voor het soort toepassingen dat de kopers van deze hardware draaien.

Windows is een besturingssysteem voornamelijk voor clients in bedrijven en de privésfeer. Jij zit waarschijnlijk in die privésfeer, maar Linux schaalt ook naar systemen met veel meer hardware. Het is voornamelijk een alternatief voor propriëtaire Unix en niet voor Windows. Die vergelijking loopt daarom ook volledig mank.

Mijn voornaamste inkopen de komende jaren zullen goedkope en zuinige ARM en RISC-V hardware zijn waar Windows eenvoudigweg niet op draait. Windows doet gewoon buiten de x86 markt en een zeer klein gedeelte van de ARM markt helemaal niet mee.

Ik draai al 20 jaar geen Windows fysiek op mijn machines en daar zal de komende 20 jaar geen verandering in komen. Ik maak VM's voor Windows aan al naargelang de situatie daarom vraagt. Maar dat is dan meestal alleen om een bepaalde applicatie te compileren en testen, want verder doe ik er niets mee.

Windows is simpelweg niet iets waar ik ook maar enige aandacht aan schenk, tenzij het over een specifiek systeem gaat om programma's te draaien die alleen voor Windows bestaan. Dat hoeft dan in mijn geval niet een krachtig systeem te zijn. Een desktop met een Intel 12th/13th 4-core i3, 64 GB geheugen en een goedkope (gebruikte) videokaart is dan meer dan genoeg.
System76 zet deze laptops niet in de markt als alternatief op Windows laptops
Foutje van mij, ik doel niet rechtstreeks op System76 laptops maar veel meer in zijn algemeenheid dus neem zowel pro's als ook de doorsnee consumenten erin mee. Dit omdat ik denk dat de Linux distro's op dit moment dusdanig zijn dat dit ook een geschikte vervanger voor Windows kan zijn. Geschikte vervanger dan voor de gewone consument die vast hangt aan een Windows systeem. En tja, System76 zou gezien de prijzen zeer zeker zich ook op de 'gewone' gebruiker kunnen gaan richten. Althans als ik de prijzen op hun website zie dan valt dit reuze mee in mijn ogen dan.
Jij zit waarschijnlijk in die privésfeer, maar Linux schaalt ook naar systemen met veel meer hardware.
Half half, ik ben niet direct een doorsnee gebruiker omdat ik er toch al wat langer mee bezig ben en je dan vanzelf ook meer gaat eisen. Wel hang ik dan ietwat vast aan Windows systemen maar dat heeft deels met compatibiliteit te maken. Dit deels omdat ik ook taken voor anderen doe met specifieke Windows software en deels vanwege bepaalde muziek ( synth ) edit programma's die alleen voor Windows en MacOS beschikbaar zijn.

Maar het zit er dik in dat als Microsoft stopt met ondersteuning voor Windows 10 dat ik ook een streep achter Windows ga zetten want Windows 11 vind ik (nog) rampzaliger. Dus zo langzaam maar zeker ben ik toch ook richting Linux aan verschuiven.
Een desktop met een Intel 12th/13th 4-core i3, 64 GB geheugen en een goedkope (gebruikte) videokaart is dan meer dan genoeg.
Ligt denk ik ook aan welke toepassingen want zelf heb ik toch iets krachtigers nodig vooral voor video-editing.
Als professioneel Linux gebruiker (software developer) wil ik niet dat de laptop waarschijnlijk Linux ondersteund. Ik wil dat het gegarandeerd Linux ondersteund.
Vandaar dat ik dus machines koop met officiële Linux support.
Bij System76 moet ik altijd aan System 17 denken en dus aan Worms. Lijkt me toch leuk als zij een keer met een zelfgemaakte laptop komen.
Dit kan je nauwelijks een zelfgemaakte laptop noemen. Het is gewoon een stuk grof aluminium met de afmetingen van een laptop, verder niets.
Ik ben bang als ze dit soort rommel nu al gaan posten het eind resultaat wel eens tegen zal gaan vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.