Dat betwijfel ik dus want juist enthousiaste Linux gebruikers zijn vaak net mensen die goed in staat zijn om zelf een systeem te configureren. Net als dat engineers en programmeurs echt hun hand niet ervoor omdraaien om een Linux systeempje op te zetten. Denk dat juist de typische Windows gebruikers de mensen zijn die iets kant en klaars willen.
Het gaat hier om engineers en programmeurs (zoals ik) die een high-end mobiel systeem willen hebben om op te werken en die niet een of andere desktop in elkaar willen zetten. De focus is op het doen van werk en niet op het spelen met je computer. Het gaat hier niet om hobbyen, waar je betoog over lijkt te gaan.
System76 zet deze laptops niet in de markt als alternatief op Windows laptops maar als alternatief op Apple Macs met macOS, omdat veel software beter of vaak zelfs exclusief draait op Unix/Linux.
Ook hier zit een onlogica in want Linux vereist juist minder van de hardware plus dat een Linux distro gratis is in tegenstelling tot Windows. Het is trouwens ook vaak niet de hardware die incompatibel met Linux kan zijn maar puur de software, drivers.
Hier zit helemaal geen onlogica in. De laptops worden ingezet voor zware taken die je normaal gesproken niet op Windows machines doet. Het gaat ook helemaal niet over de aanschafkosten van een Linux distributie. Linux kan gewoon veel zwaarder belast worden en is veel stabieler dan Windows. Je wilt ook na een aantal jaar waar voor je geld en niet hardware die marginaal sneller is dan je huidige systeem.
Als Windows de hardwarebronnen niet efficiënt gebruikt, is dat een probleem van Microsoft en moeten de ontwikkelaars bij dat bedrijf dat intern oplossen.
De aanschafkosten van Windows of Linux boeien verder helemaal niet. Ik heb er bij mijn laptops voor betaald en nog steeds gebruik ik het niet, omdat het voor mij meer ellende dan voordelen oplevert qua gebruik en qua onderhoud. Dat kost veel meer dan die €200 voor een retail Windows licentie.
Linux wordt niet primair gebruikt vanwege de aanschafkosten, maar vanwege de veiligheid, stabiliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Bovendien willen of moeten veel mensen een Unix-achtig besturingssysteem draaien, omdat ze daar software voor ontwikkelen.
Dat is in Nederland minder het geval dan elders, omdat Nederland erg op Windows is gericht. In andere landen zoals de VS, Canada, Noorwegen, Griekenland en India is dat heel anders. MacOS en Linux hebben daar een veel groter aandeel op de desktop, ook in bedrijven.
Die hebben helemaal niets aan Windows. WSL1/2 is een lapmiddel om mensen terug te krijgen bij Windows, maar het lijkt niet erg aan te slaan. Misschien slaat het in Nederland meer aan dan elders, maar daar kan ik niet veel over zeggen.
Zoals jij het schrijft lijkt het net alsof Linux veel hogere eisen zou stellen dan Windows en veel specifieker zou zijn. Ergens net het tegengestelde van wat ik lees en hoor van Linux gebruikers dat Linux juist veel universeler is en op bijna elk systeem werkt.
Professionele Linuxgebruikers stellen hoge eisen aan hun hardware vanwege het soort werk dat ze doen. Dat heeft helemaal niets te maken met de systeemeisen voor de software. Tijd is simpelweg geld. Dat is ook de reden waarom professionals kiezen voor een Apple Macbook met een M1/M2 Pro/Ultra in plaats van een Apple Macbook Air M1/M2.
Jij hebt het over hobbyisten die niet veel eisen hebben aan hun hardware en prima vooruit kunnen met minder krachtige en wellicht zelfs gebruikte hardware. Er is een heel spectrum aan gebruikers. System76 richt zich volledig op de high-end en andere bedrijven richten zich op een breder spectrum. Ik raad je aan op hun website te kijken voor het soort toepassingen dat de kopers van deze hardware draaien.
Windows is een besturingssysteem voornamelijk voor clients in bedrijven en de privésfeer. Jij zit waarschijnlijk in die privésfeer, maar Linux schaalt ook naar systemen met veel meer hardware. Het is voornamelijk een alternatief voor propriëtaire Unix en niet voor Windows. Die vergelijking loopt daarom ook volledig mank.
Mijn voornaamste inkopen de komende jaren zullen goedkope en zuinige ARM en RISC-V hardware zijn waar Windows eenvoudigweg niet op draait. Windows doet gewoon buiten de x86 markt en een zeer klein gedeelte van de ARM markt helemaal niet mee.
Ik draai al 20 jaar geen Windows fysiek op mijn machines en daar zal de komende 20 jaar geen verandering in komen. Ik maak VM's voor Windows aan al naargelang de situatie daarom vraagt. Maar dat is dan meestal alleen om een bepaalde applicatie te compileren en testen, want verder doe ik er niets mee.
Windows is simpelweg niet iets waar ik ook maar enige aandacht aan schenk, tenzij het over een specifiek systeem gaat om programma's te draaien die alleen voor Windows bestaan. Dat hoeft dan in mijn geval niet een krachtig
systeem te zijn. Een desktop met een Intel 12th/13th 4-core i3, 64 GB geheugen en een goedkope (gebruikte) videokaart is dan meer dan genoeg.