Door Daan van Monsjou

Redacteur

'Er is een ethos voor elke Linux-distro'

Jeremy Soller van System76 over Pop_OS en hardware

08-06-2022 • 06:00

56 Linkedin

Inleiding

Al bijna twee decennia levert System76 computers met Linux. In 2005 besloten de oprichters dat Linux een soort eigen hardwarefabrikant verdiende, en enkele maanden later verkocht het zijn eerste systemen met Ubuntu 5.10. In de jaren daarop heeft het bedrijf zijn horizon verbreed. In 2017 bracht System76 Pop_OS uit, een eigen Linux-distributie die sinds de eerste release behoorlijk in populariteit is gegroeid. Tegenwoordig werkt het bedrijf aan eigen firmware, een eigen Linux-desktopomgeving en wil het volledig zelfontworpen laptops gaan produceren.

Wij spraken met Jeremy Soller, principalengineer bij System76, om te praten over de geschiedenis en de toekomst van Pop_OS, de hardware van System76, het Launch-opensourcetoetsenbord en plannen om uit te breiden naar Europa.

Wat doe je bij System76 en wanneer ben je er begonnen?

"Ik ben de principalengineer bij System76. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Pop_OS, onze Open Firmware, en het uitbrengen van onze hardwareproducten zoals Thelio-desktops, laptops, servers en ons Launch-toetsenbord. Ik ben daar in 2017 mee begonnen."

Dus je begon bij System76 rond de release van Pop_OS?

"Ja, onze eerste release was in oktober 2017 en ik begon in januari, dus ik was er de hele tijd bij. Ik had een gesprek met onze ceo, Carl Richell. In het gesprek overtuigde ik hem ervan dat we onze eigen distributie moesten hebben. Op dat moment leverden we onze producten met Ubuntu en dat ging prima. Het keerpunt voor ons was eigenlijk toen Ubuntu van de Unity-desktop terugging naar Gnome. Ze hadden het erg moeilijk met de 17.04-release; het was behoorlijk hobbelig. Het hele bedrijf was het er over eens dat we zouden beginnen met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem."

De directe 'aanleiding' van Pop_OS was dus Ubuntu's afstap van Unity?

"Inderdaad, we vonden dat Gnome een betere integratie verdiende dan het op dat moment had in Ubuntu. Nu zijn de rollen eigenlijk een beetje omgekeerd. Toen we met Pop_OS begonnen, waren we gericht op een vanilla Gnome-ervaring. We waren eigenlijk de dingen aan het verwijderen die Ubuntu deed om te proberen Gnome meer op Unity te laten lijken, maar op een gegeven moment begonnen wij juist dingen te veranderen. In 20.04 introduceerden we de tilingextensie. In 21.04 brachten we de Cosmic-extensie uit, waarmee het bureaublad een nieuw ontwerp kreeg. En nu experimenteren we met hoe het eruit zou zien om de Cosmic-extensie om te zetten naar een losstaande desktopomgeving."

Pop_OS 22.04 met de tilingextensie ingeschakeld

Dus jullie begonnen als distro rondom Gnome, maar nemen de laatste tijd juist steeds meer afstand van die desktop. Binnenkort laten jullie Gnome zelfs helemaal vallen voor die zelfgemaakte desktopomgeving. Waarom?

"De belangrijkste reden dat we van Gnome afstappen, is dat de onderhoudskosten voor onze Gnome-extensies extreem hoog zijn. In de Ubuntu-wereld kwam er een Gnome 40-versie die erg moeilijk aan te passen was. Wij wilden bijvoorbeeld liever niet alleen horizontale workspaces aanbieden, maar ook de mogelijkheid voor verticale workspaces leveren. Dat kon niet. We moesten onze release van 21.04, met de Cosmic-extensie, behoorlijk uitstellen."

'De onderhoudskosten van onze Gnome-extensies zijn extreem hoog'"Ook de aanpassingen naar Gnome 41 en 42 duurden erg lang. We moesten een heleboel wijzigen aan onze extensies. We wilden eigenlijk gewoon dat het ontwerp ongewijzigd zou blijven ten opzichte van onze Gnome 40-implementatie, maar zelfs dat duurde enkele weken."

"Het andere probleem heeft ook te maken met de extensies. Het mooie van Gnome-extensies is dat ze écht alles kunnen doen. Het zijn letterlijk hotpatches op de broncode van de Gnome-shell. Het probleem daarmee is dat datzelfde geldt voor andere extensies. We hebben daardoor compatibiliteitsproblemen gehad, waarbij extensies niet werkten als je Cosmic gebruikte."

"Met onze eigen desktopomgeving willen we modulariteit bieden, maar dan op een manier dat extensies elkaar niet hoeven aan te raken. Elementen van de UI worden door afzonderlijke processen getekend en niet door hetzelfde grote stuk JavaScript dat aan elkaar is 'gemonkeypatcht'. Ik bedoel dat niet denigrerend; het is precies wat er gebeurt. Met Gnome heb je allemaal extensies in dezelfde namespace en elke extensie kan de andere wijzigen. Dat laat je zeer interessante dingen doen, maar het introduceert ook instabiliteit."

"Dus ja, dat was de belangrijkste reden. We willen een manier om een ontwerp te implementeren zonder voortdurend te moeten updaten naar de veranderingen in Gnome en zonder te moeten werken met een extensiemodel dat niet erg stabiel is."

In januari noemde jullie ceo een release van jullie Cosmic-desktopomgeving in 2023 en een mogelijke publieke alfarelease deze zomer. Is dat nog steeds zo?

"Volgens mij ligt dat nog steeds op schema. Maar we zullen zien; we kunnen geen garanties geven. Het zou bij wijze van spreken ook 2033 kunnen zijn, wie weet. Maar we weten zeker dat we dit gaan doen en we hebben er de middelen voor."

Willen jullie Cosmic ook beschikbaar maken voor andere distributies?

"Ja, en ik hoop dat we betrokken zullen zijn bij het verpakken ervan als flavors voor een aantal distro's. Ik ben zeker aan het nadenken over hoe we dat kunnen doen voor distributies als NixOS, Fedora, Ubuntu en Arch."

Een eerste blik op de UI van de losstaande Cosmic-desktopomgeving (links), naast die van de huidige Gnome-versie. Bron: Eduardo Flores

Pop_OS is de afgelopen jaren behoorlijk in populariteit gestegen. Momenteel staan jullie bijvoorbeeld op plek 5 op Distrowatch. Waar denk je dat die populariteit vandaan komt?

"Ik denk dat het de out-of-the-boxervaring moet zijn. Je kunt elke Linux-distributie nemen en al onze veranderingen zelf doorvoeren. Je kunt het op exact dezelfde manier configureren zoals wij dat doen, maar dat kost gewoon veel tijd. Ik denk dat mensen vergeten hoeveel tijd er gaat zitten in de out-of-boxervaring van elke distributie. De keuzes die bijvoorbeeld worden gemaakt over welke software wordt meegeleverd, welke configuratie standaard wordt gebruikt en wanneer bepaalde software wordt geüpdatet. Ze zijn allemaal verschillend, afhankelijk van de distributie die je gebruikt. Er is een ethos voor iedere distro."

'Er is een ethos voor iedere Linux-distributie'"Ik denk dat wij ons hebben gericht op het concept van hardwareondersteuning. We moeten elke release van AMD, Intel en Nvidia volgen. Elke keer dat ze een nieuw product hebben, brengen die kernel- en MESA-veranderingen met zich mee en die worden niet in elke distro op een tijdige manier uitgebracht. Maar wij moeten ze wel op tijd in Pop_OS zetten."

"Daar zitten ook wat nadelen aan: gebruikers met oudere hardware kunnen regressies tegenkomen met deze aanpak om altijd snel hardwareondersteuning te krijgen van de upstream kernel. Maar het voordeel is dat als je een nieuwe machine koopt, het zeer waarschijnlijk is dat Pop_OS erop zal draaien."

Je hebt al wat mijlpalen gedeeld, zoals de release van jullie Cosmic-extensie. Wat zijn verder mijlpalen die jullie de afgelopen vijf jaar hebben bereikt?

"Sommige van mijn favoriete mijlpalen zitten eigenlijk op een lager niveau. We hebben bijvoorbeeld het upgrademechanisme van Ubuntu volledig vervangen. Ik denk ook dat Pop_OS zeer stabiel is geworden, zeker met het oog op de basis. De enige manier om het stabieler te maken, is om naar een 'immutable OS' te gaan (een besturingssysteem waarvan de rootdirectory read-only is en dus niet aangepast kan worden, red.)."

"De dingen die we gedaan hebben met de herstelpartitie vind ik erg interessant. Die worden door mensen vaak vergeten in het heetst van de strijd, als er problemen zijn. Maar kijk dan eens naar de herstelpartitie; het staat er allemaal op. Linus Tech Tips had natuurlijk zijn problemen met Pop_OS. Ik zie al die problemen en dan denk ik aan de oplossingen die we hebben gevonden om die problemen in de toekomst te vermijden."

"Ik ben er ook trots op dat we zijn overgestapt op upstream kernelreleases. We werken op dit moment bijvoorbeeld al aan de 5.18-release. Ik ben er trots op dat we de Nvidia-driver en de Nvidia Optimus-ondersteuning hebben overgenomen. Dus we hebben de manier waarop hybride graphics op Pop_OS werken volledig herschreven. Ik zou zeggen dat het een nog betere implementatie is dan op Windows op dit moment. De reden daarvan is dat op Windows de gpu vaak niet eens wordt uitgeschakeld wanneer die niets aan het doen is. Met Pop_OS gebeurt dat wel."

"Dus het echt kennen en begrijpen van de software-stack van boven naar beneden is iets waar ik trots op ben. En ik ben ook blij met het invoeren van FlatHub als een standaard source voor packages. Dat heeft heel wat problemen voor ons opgelost. Als je een standaard releasemodel hebt, waarbij je elke zes maanden een release hebt en elke twee jaar een LTS-release, dan kunnen de applicaties vrij snel verouderen. Het hebben van Flathub als een standaardbron van applicaties betekent dat mensen nieuwe versies van applicaties kunnen krijgen zonder het onderliggende systeem te beschadigen."

"Dat zijn mijlpalen waar ik erg enthousiast over ben. Eigenlijk zijn het kleine veranderingen, maar met elk van hen hadden we een probleem dat we hebben opgelost. Die oplossingen zitten nu permanent geïntegreerd in Pop_OS."

Pop_OS 22.04 LTS

Kun je delen naar wat voor veranderingen jullie kijken voor Pop_OS 22.10 en verder?

"Ik had het net al over een immutable OS voor stabiliteit; dat is iets waar we naar kijken. We bekijken hoe we een OS kunnen maken waar de upgrades atomic kunnen gebeuren, waar je veilig een snapshot van het systeem kunt maken en waar je updates gemakkelijk kunt terugdraaien."

"Er zijn een paar problemen met Debian-packaging waar we ons altijd bewust van zijn geweest. De snelheid van Debian-packaging is bijvoorbeeld niet hoog: het duurt vrij lang om updates uit te voeren. Maintainerscripts zijn ook een probleem. Daarmee kan elke package elk script draaien. Dat kan op verschillende momenten tijdens het installatieproces. Die scripts kunnen dan doen wat ze maar willen. Daarom is het moeilijk om daar een immutable model omheen te bouwen en om snapshotting en atomic updates en roll-backs te implementeren met een systeem waar packages die mogelijkheden hebben."

"We hebben hiervoor al wat gespeeld met NixOS, wat erg interessant was. En we zijn aan het spelen met rpm-ostree, vooral met Fedora Silverblue. Gewoon om te leren wat er al wordt gedaan en wat de beperkingen zijn. Dat is waarschijnlijk de grootste stap in de toekomst voor Pop_OS. Het is: waar gaan we heen na Debian-packaging. We hebben ons best gedaan om upgrades betrouwbaar te maken, maar op een bepaald punt moet je gewoon zeggen dat het packagingmechanisme packages toestaat om te veel te doen. Ik denk niet dat we dat kunnen verpakken in een betrouwbaar upgrademechanisme."

Dus een immutable OS kan niet goed boven op een op Debian-gebaseerd besturingssysteem?

"Als er een immutable Pop_OS komt, dan mag het Debian-packagingmechanisme in zijn huidige vorm ieder geval niet op het systeem staan. Ik ben er vrij zeker van, na al het onderzoek dat ik heb gedaan, dat dit op dit moment niet zomaar kan op Debian. Het enige systeem dat ik kon vinden dat Debian-packaging gebruikte om een immutable besturingssysteem te bouwen, is Endless OS, en zij moeten de Debian-packages en de -apps uitschakelen. Het systeem is dan beperkt tot het doen van Flatpak-installaties, maar er zijn gewoon dingen die niet geschikt zijn voor Flatpak."

"We moeten nadenken over hoe we dit zouden kunnen doen in het ecosysteem. Ik denk niet dat het momenteel mogelijk is om boven op het Debian-ecosysteem een redelijk immutable OS te bouwen dat geschikt is voor algemeen gebruik. We zouden wel kunnen samenwerken met Debian om die zorgen weg te nemen, bijvoorbeeld door een set packages te verbeteren zodat ze netjes bovenop een immutable OS kunnen werken."

"Twee andere goede voorbeelden van immutable besturingssystemen zijn dus Fedora Silverblue en NixOS. Silverblue, met de rpm-ostree-packagemanager, is in staat om die pakketupgrades direct binnen te halen en ze te 'layeren'. Een subset van rpm-pakketten heeft geen maintainerscripts en daardoor kunnen ze op die manier netjes in het systeem worden toegepast. NixOS heeft een andere taal voor verpakken, die hetzelfde soort dingen mogelijk maakt. Dus dat zijn twee andere opties."

Hebben jullie een timeframe voor wanneer jullie deze overstap willen maken?

"We hopen het eigenlijk al samen met de release van Cosmic te doen. Dan bedoel ik dus de alleenstaande Rust-versie van Cosmic, niet de extensie. De hoop is dat Cosmic makkelijk in een immutable OS past, of we nu wel of niet zelf die kant op gaan. En hopelijk zullen we ook een desktop zijn die door andere distributies wordt gebruikt. Ik wil zien dat Cosmic net zo van de grond komt als Pop_OS, maar in plaats van een besturingssysteem te zijn waar mensen buiten het System76-hardware-ecosysteem in geïnteresseerd zouden zijn, zou dit een desktop kunnen zijn waar mensen buiten Pop_OS interesse in hebben."

Jullie verkopen al jarenlang eigen laptops met Pop_OS en Ubuntu, maar onlangs kwam HP ook met een Pop_OS-laptop. Hoe is dat zo gekomen? Heeft HP jullie benaderd?

"Zij hebben ons benaderd. Ik weet niet precies hoe dat ging, maar uiteindelijk kwam onze ceo Carl Richell in contact met HP. Toen kwam HP langs voor een praatje en bespraken we bijvoorbeeld onze toekomstvisie voor Pop_OS. Die staat natuurlijk nog niet helemaal vast, maar er zijn een aantal grote punten die we willen aanpakken, waaronder dus immutable OS. Ik denk dat ze daar positief naar keken."

"Met de laptop begonnen we met een van de laptopontwerpen die ze al hadden, waarbij we ons afvroegen wat wij zouden veranderen om dit zo goed mogelijk te laten werken met Pop_OS. We begonnen er dus veranderingen in aan te brengen. We hebben het moederbord bijvoorbeeld compleet herzien. Het was dus niet zomaar een bestaand product waar Pop_OS op werd gezet. We hebben het aangepast met Pop_OS in het achterhoofd. Dat werd de HP Dev One."

De HP Dev One met Pop_OS. Bron: HP

Is dit iets wat jullie vaker willen doen, met HP of andere fabrikanten?

'Hopelijk komt er ooit een HP Dev Two'"We zijn zeker geïnteresseerd om door te gaan met HP en deze laptop te updaten. Ik zie een model met een AMD Ryzen 6000-cpu ooit wel gebeuren. Verder wachten we gewoon op de volgende stap. We gaan kijken hoe goed dit het doet en vanaf daar gaan we verder. Hopelijk komt er ooit een HP Dev Two. Als er andere fabrikanten zijn die geïnteresseerd zijn in Pop_OS, dan hebben wij daar ook zeker interesse in. We willen alles doen om Pop_OS te verspreiden."

Jullie laptops zijn momenteel nog gebaseerd op modellen van oem's als Clevo en Sager. Eind 2019 zei jullie ceo dat System76 zelfontworpen laptops gaat maken. Hoe vordert dat?

"Klopt, we zijn nu bezig met ontwerpen. We hebben het eerste prototype nog niet gemaakt, maar we hebben een heleboel onderdelen gemaakt die nodig zijn voor dat eerste prototype. We hebben vooral onderzoek gedaan naar de verschillende mechanische ontwerpen en materialen die je kunt gebruiken in laptops. We hebben daar al wel wat samples van gemaakt, en vooral ook samples met bepaalde fabricagetechnieken, zoals bepaalde buigingen die nodig zijn en tapering. Ik weet er niet veel van, maar ik weet dat het op dit moment een soort materiaalonderzoek is."

"Hierna, heel snel, gaan we een prototype bouwen rond een huidig laptopmoederbord dat we hebben. Daarna gaan we op zoek naar een moederbord dat we uiteindelijk willen gebruiken. We zullen ook bezig zijn met andere zaken. Ik ben absoluut een toetsenbordensnob en ik heb nog nooit in mijn leven een laptoptoetsenbord gevonden dat ik echt goed vind. Kijk, het zal nooit iedereen tevredenstellen, want als je mensen vraagt wat ze willen, dan krijg je twintig verschillende antwoorden die allemaal tegenstrijdig zijn. Maar het zal in ieder geval de vakjes aankruisen die voor ons belangrijk zijn."

Veel van jullie laptops zijn voorzien van eigengemaakte opensourcefirmware op basis van coreboot. Dat gaat vooralsnog om jullie Intel-laptops. Je gaf eerder al aan dat jullie werken aan coreboot voor AMD-notebooks. Hoe gaat dat?

"Het zijn inderdaad onze AMD-laptops die het niet hebben. We hebben wel wat ports gedaan naar sommige modellen. Het probleem is dat die ports nog niet helemaal naar een OS opstarten, omdat er elementen zijn die AMD nog moet afwerken. AMD werkt momenteel aan ondersteuning voor Cezanne, dus de Ryzen 5000-apu's. De HP Dev One is een Cezanne-laptop. Onze Kudu Pro 6 is een Cezanne-laptop. Van beide had ik coreboot-ports, maar geen van beide kwam ooit verder dan de PCIe-initialisatie en dus konden we geen OS opstarten. We moesten die modellen leveren, dus hebben we de coreboot-ondersteuning daarvoor laten vallen."

"AMD werkt er dus actief aan. We hebben veel discussies met hen gehad en daar ben ik erg blij mee. Het enige probleem is dat ze er later mee komen dan Intel. Intel was hier jaren geleden al mee bezig. Intel werkte samen met Google om Chromebooks te maken, die gebruikmaken van coreboot en Chromium EC."

"Dus ik denk dat Cezanne het eerste AMD-product met coreboot-ondersteuning zal zijn. Dat betekent alle Ryzen 5000-apu's, met uitzondering van een paar speciale die eigenlijk Renoir-chips zijn, ondersteuning voor coreboot krijgen. Het is erg ingewikkeld op dat niveau en Intel heeft gewoon een voorsprong met zijn Firmware Support Package."

Heeft AMD een releaseplanning voor coreboot-ondersteuning?

"Volgens mij niet. We moeten kijken naar wanneer de eerste Google Chromebook met AMD-processor uitkomt. Als die er is, dan zijn ze klaar."

Op GitHub, in jullie Open Firmware-repository, wordt een Thelio-model genoemd. Willen jullie Open Firmware uitbrengen voor desktops?

"Dat zou ik wel graag willen. Op een gegeven moment kregen we documentatie van onze moederbordleverancier. Die documentatie maakte een coreboot-port mogelijk. We kwamen daarmee voorbij de geheugeninitialisatie, maar niet verder. In het Intel-bootproces is dat best ver. Dat proces is opgedeeld in fasen. In principe heb je een stadium dat uit de rom draait, dus rechtstreeks uit de flashchip op het moederbord. En je hebt een andere fase die in het geheugen loopt. De rom-fase moet in staat zijn om het geheugen te configureren, zodat je vervolgens dingen in het geheugen kunt draaien. Als je dan eenmaal in het geheugen zit, begin je met het initialiseren van PCIe, I2C's, en andere dingen."

"We zijn dus vrij ver gekomen met dat geheugenstadium, maar ik bleef tegen problemen aanlopen. Debuggen op dat moederbord was ook nog eens erg moeilijk, omdat het een back-up-bios had. Iedere keer dat je de bios flashte, schakelde het bord over naar de andere bios. Je moest dus beide bios-chips flashen voordat je zeker wist dat je de juiste had. De pc zou soms opstarten in de ene bios, dan resetten en opstarten in de andere, en dan weer resetten. Je kwam in een loop terecht. Het was daardoor moeilijk om uit te zoeken wat er nou precies gaande was. Wat dat betreft kwamen we niet verder."

'We zijn vrij ver gekomen met het geheugenstadium'"We hebben ook geen documentatie over andere moederborden. Dat is het grootste probleem voor ons. Onze laptopfabrikant geeft ons volledige schema's en staat ons toe die schema's aan onze klanten te geven. De fabrikanten van desktopmoederborden geven ons niets."

Vorig jaar kwamen jullie met een mechanisch opensourcetoetsenbord, Launch. Jullie verkopen natuurlijk al langer hardware, maar waarom kozen jullie voor een toetsenbord als volgende productgroep?

"Ik zou niet weten wat we anders zouden doen. Of nou, er is een ding dat ik soms ter sprake breng om mensen te ergeren: ik zou wel een opensourceprinter willen. Maar goed, toetsenborden zijn een logische stap voor ons, omdat dat het primaire middel is dat mensen gebruiken om te communiceren met onze producten. Bij onze laptops, desktops en servers typt er altijd iemand op een toetsenbord. Een toetsenbord is het middelpunt van de hele ervaring en we wilden zien wat we daarmee konden doen."

"Het was niet zo dat we het hele ontwerp van het toetsenbord zouden heroverwegen en een ortholinear toetsenbord zouden maken. In plaats daarvan besloten we ons te concentreren op hoe we de standaard lay-out kunnen verbeteren, zodat gebruikers beter bij alle toetsen kunnen, en hoe we meer mogelijkheid kunnen bieden om het toetsenbord aan te passen."

Het System76 Launch-toetsenbord

"Launch heeft bijvoorbeeld een gesplitste spatiebalk, die veel minder ruimte inneemt dan een standaard spatiebalk. Daarnaast heeft het bijvoorbeeld de Super-toets en toetsen die je kunt remappen. Zelf heb ik rechts van mijn spatiebalk een escapetoets. Dus als ik iets als VIM gebruik, dan kan ik makkelijk met mijn rechterduim op escape drukken. Mijn duimen rusten altijd op de superknop en de escapetoets. Als ik aan het programmeren ben, dan kan ik tussen vensters bewegen met de toetsencombinatie van super en H, J, K en L. Ik kan vensters verplaatsen door daar shift bij te gebruiken. Met control, super en H, J, K, L kan ik van workspace veranderen. Het gaat allemaal erg natuurlijk."

"We hebben verder gestandaardiseerd op 1U-, 1,5U- en 2U-toetsen voor het hele toetsenbord, terwijl een normaal toetsenbord een hele mengelmoes van verschillende formaten keycaps heeft. We gebruiken ook het XDA-profiel, wat betekent dat elke toets dezelfde hoogte en hetzelfde profiel heeft. Dat maakt het mogelijk om toetsen te verplaatsen. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld de Dvorak-indeling willen proberen de keycaps daarvoor ook echt op de juiste plek plaatsen. Het is dus een soort vreemde mix tussen een toetsenbord met een standaard lay-out en een soort ortholinear-idee om elke toets hetzelfde te laten zijn. Launch heeft ook een USB 3.2-hub met vier poorten."

"Als je vraagt waarom we Pop_OS hebben gemaakt, of Open Firmware doen ... We hadden zeker laptops met Ubuntu en met de standaard Clevo-firmware kunnen blijven leveren en nog steeds geld kunnen verdienen, maar dan hadden we niet kunnen uitbreiden en de producten zouden dan ook geen System76-producten zijn. Er waren dingen die we gewoon wilden afvinken voor het toetsenbord. En ik denk dat we in de toekomst ook aan andere randapparatuur zullen toekomen."

"We komen binnenkort nog met een Launch Lite-toetsenbord. Die krijgt een kleiner 65%-ontwerp zonder functietoetsen en heeft geen geïntegreerde USB-hub. Die wordt dus kleiner en goedkoper. We gaan ook een ISO-versie van de Launch verkopen. Én we krijgen een distributiecentrum in Europa."

De nog onuitgebrachte System76 Launch Lite. Bron: System76

Dus jullie gaan hardware vanuit Europa verkopen? Geldt dat ook voor jullie laptops en desktops?

"We verkopen onze hardware natuurlijk al in Europa, maar dan vanuit de VS en dus met hoge verzendkosten en extra belastingen. Dit gaan we inderdaad vanuit Europa doen. Launch is een makkelijker product om dat op deze manier te doen. Dat is gewoon zo. Dus een ISO-versie van Launch maken en dan die versie binnen Europa verkopen vanuit een Europese distributiefaciliteit, zodat de verzending heel goedkoop is en je geen extra btw hoeft te betalen. Daar beginnen we mee. De belastingen zijn dan al betaald voor Europese klanten. Je hebt het momenteel nog over een toetsenbord dat in de VS voor 285 dollar wordt verkocht, en dan komt er nog eens 100 tot 150 dollar bij om het naar Europa te verschepen. We hopen die kosten aanzienlijk te verlagen."

Maar laptops en desktops volgen dus later?

"Ja, dat hoop ik wel. Ik weet dat we vrij snel met Launch gaan beginnen. Waarschijnlijk zal Launch over een paar maanden in Europa en vanuit Europa verkocht worden, met lagere verzendkosten en verschillende Europese toetsenbord-lay-outs. Laptops zullen een stuk moeilijker worden. Het zal waarschijnlijk hetzelfde verhaal als met Launch zijn, waarbij we in de VS beginnen met nieuwe laptops en die dan later naar Europa brengen."

"Met onze Thelio-desktops werken we aan de CE-certificering en dat soort dingen die we voor de Europese markt moeten doen. Het is een beetje ingewikkelder voor Thelio dan voor toetsenborden. Er zitten zoveel verschillende onderdelen in een Thelio. Voor de toetsenborden is het één pcb. Voor de Launch Lite is het nóg een andere printplaat. Maar verder is het een lowpowerapparaat, een USB-C-randapparaat. Dat is zeer gemakkelijk te certificeren."

"De Thelio's hebben veel componenten en ze hebben veel componenten van derden: een moederbord, een voeding, een heleboel verschillende dingen die de doos in gaan. En ze moeten allemaal gecertificeerd worden. Thelio zal wat dat betreft wat moeilijker zijn. Laptops zullen ook lastiger zijn. We zullen daarmee waarschijnlijk wachten tot we ons eigen, zelfontworpen modellen hebben."

Hebben jullie hiervoor een planning? En voor de release van de Launch Lite?

"Ik denk dat het gewoon ineens zal gebeuren en dat iedereen verrast zal zijn. Ik zal zelf waarschijnlijk ook verrast zijn. Ik weet wel dat we al vrij ver zijn: we staan op het punt om het pcb-ontwerp voor de ISO-versie van Launch te maken. Bij ons is het pcb-ontwerp meestal twee maanden voordat we productie-pcb's hebben. Dus we maken prototypes en we bestellen de keycaps. Hiervoor zijn de keycaps zeker het moeilijkste deel, omdat je verschillende sets nodig hebt voor elke lay-out, terwijl we bij de Amerikaanse maar één setje keycaps hebben. Deze versie zal vijf verschillende sets van keycaps voor elk model hebben, maar wel één printplaat."

"Ik hoop dat dat eerder gebeurt dan ik denk. Het gaat hard als je eenmaal het pcb-ontwerp hebt. We maken de veranderingen voor de ISO-pcb. Dat zal in een paar maanden uit zijn. Tegelijkertijd zijn we aan het rondkijken voor opslagruimte waar dit distributiecentrum kan worden opgezet. We denken bijvoorbeeld aan Nederland."

Hebben jullie verder nog plannen voor uitbreidingen?

"Ik denk dat er twee specifieke markten zijn waar veel belangstelling is voor System76 en Pop_OS. Dat zijn de algemene Europese markt en de Indiase markt. En op geen van beide kunnen we echt tegen een redelijke prijs verkopen. Mensen in Europa kunnen onze producten al kopen, maar dan moeten ze flink bijbetalen, waardoor het niet erg kostenconcurrerend is. Mensen in India kunnen onze producten niet eens legaal importeren. Dat is een zeer moeilijke markt om te betreden. Maar we hebben daar veel fans en dat is pijnlijk."

"Straks hebben we dus ons Europese distributiecentrum. We zullen proberen om al onze verschillende producten direct in Europa te verkopen. En misschien breiden we op een gegeven moment wel uit naar India. Ik ben al eerder benaderd door mensen die distributiecentra in India wilden opzetten. Ik weet dat de juridische situatie voor laptops, vooral in India, buitengewoon moeilijk is. Voor elk afzonderlijk model moet je behoorlijk hoge certificeringskosten betalen. Dus tenzij je honderdduizenden stuks verkoopt, heeft het niet veel zin."

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Lees meer

Reacties (56)

56
56
20
1
0
36
Wijzig sortering
Een open source inkjet printer lijkt mij echt heel tof, zeker als je de inkt simpel kan bijvullen. Ik snap eigenlijk niet waarom 3D printers enorm soepel werken terwijl normaal printen nog steeds een gedoe is. Daar moet echt verandering in komen.
Is ook de cultuur van HP enz, goedkope inktjet printers uitbrengen waarvan de cartridges al veel duurder zijn. Gevolg: een berg e-waste van relatief jonge printers die snel worden weggegooid.
Dat is eigenlijk een heel slechte praktijk. Ik heb hier drie HP-printers om me heen. Helemaal geen rekening gehouden met het milieu. Recycling is een verkoopargument. De inkt gaat erg kort mee. De levensduur is inn verhouding tot mijn oude Brother laserprinter een lachertje. Die kun je ook makkelijk zelf repareren.
Pop_OS werkt echt lekker voor mij, ik maak veel gebruik van Tiling en Stacking, eerst was ik als MacOS en Windows gebruiker een beetje terughoudend in het Linux gebruik, maar Pop voelt echt modern aan, wat met name komt door de strakke vormgeving van de DE. Ik geef niet zo om veel customization en wil inderdaad out-of-box(achtig) aan de slag.

Hun hardware vind ik - zelfs zonder extra transportkosten en belastingen - erg duur voor normale specs. Ik betwijfel of het Europese distributiecentrum daar verandering in gaat brengen. Maar gelukkig draait het OS gewoon lekker op hardware die je in de EU wel voor een normale prijs kunt krijgen.
Pop_OS is heel mooi inderdaad, en sluit qua inrichting veel beter bij mij aan. Geen Snaps om er maar eens eentje te noemen.

De window manager met tiling support is ook fijn. Ik heb tijden met i3 gewerkt en dat is heerlijk qua window management, maar ik mis daar toch regelmatig wel iets van desktop integratie en hier en daar een GUI om dingen in te stellen. Pop_OS heeft dat wel. Helaas missen er nog wel wat mogelijkheden voor keyboard shortcuts die in i3 wel kunnen. In i3 regel ik alles met het shortcuts: schakelen naar workspaces maar ook het verplaatsen van schermen naar specifieke workspaces. Hier heeft Pop_OS nog wat beperkingen.

De hardware zou ik willen aanschaffen al is het alleen maar om het bedrijf te steunen. Maar zoals je zegt is hun hardware niet goedkoop en in Europa wordt het nog een pak duurder, en dat wordt me net iets te veel. Bovendien is de situatie met garantie dan iets te onzeker. Distributie vanuit Europa zou een goede toevoeging zijn.

Verder leuk artikel, interessant om hier eens wat achtergrondinformatie over te krijgen.
Helaas missen er nog wel wat mogelijkheden voor keyboard shortcuts die in i3 wel kunnen. In i3 regel ik alles met het shortcuts: schakelen naar workspaces maar ook het verplaatsen van schermen naar specifieke workspaces. Hier heeft Pop_OS nog wat beperkingen.
Na alle ophef heb ik het ook maar eens getest, maar ik liep al heel snel tegen de door jou genoemde beperkingen aan.

Ik heb maar weinig eisen voor een DE, maar de eisen die ik heb zijn wel hard: veel keyboard shortcuts en 3 horizontale workspaces.
Wij wilden bijvoorbeeld liever niet alleen horizontale workspaces aanbieden, maar ook de mogelijkheid voor verticale workspaces leveren.
... en die horizontale workspaces zijn dus niet mogelijk.

Ik ben wel benieuwd naar de her-implementatie in Rust, hopelijk maken ze het dan allemaal een stukje compacter en simpeler. Tot die tijd blijf ik op Xubuntu werken.

[Reactie gewijzigd door haling op 10 juni 2022 09:38]

Tjah, als je slechts een beperkte oplage kunt laten maken wordt het sowieso duurder. Het is geen grote OEM die honderd duizend stuks kan laten maken in 1 keer.
@MadEgg
Je kunt overwegen om Regolith te proberen. Dat is een Ubuntu-gebaseerde distro die i3 combineert met (lichte) GUI-elementen, zoals bijvoorbeeld een soort popup-scherm om inderdaad dingen in te stellen.

[Edit: reactie bedoeld op bericht van MaddEgg - sorry, gehannes met 'controle token niet geldig']

[Reactie gewijzigd door onnovanhaarlem op 8 juni 2022 15:27]

Hoe verhoudt het zich tot Linux Mint met hun Cinnamon desktop?

Ik betwijfel of je helemaal zonder Windows kunt - zeker zakelijk. Daar maakt meer dan 90% gebruik van de MS365-stack met lokaal geinstalleerde Office-apps.

In de prive sfeer eens een paar pogingen gedaan om mensen te laten werken met Mint (i.c.m. een Windows 10 of mac Theme), LibreOffice en Thunderbird. Bij elkaar toch echt een brug te ver doordat de look-and-feel veel anders is dan wat ze gewent zijn - zelfs als er alleen maar gewerkt werd via een browser.
Ik zit in een IT/Business opleiding (meer IT though, maar toch beetje business) en ik kan het perfect doen zonder MS Office of MS365. To be fair, ik heb wel Teams moeten installeren, maar dat heeft een redelijk goede Linux client. Ik gebruik geen Mint though, maar Kubuntu heeft wel een redelijke Windows feel, moet je die eens voorstellen.
Bedankt voor de toelichting.

Mijn inschatting is dat je nog teveel gehinderd bent door ter zake doende (IT-)kennis... ;)

Businessmensen leren zichzelf kunstjes aan in de vorm van bepaalde klik-volgordes voor de uitvoering van bepaalde functies. Wijkt die klik-volgorde af, dan klimmen ze meteen in de telefoon.

Ga je dan iets anders inzetten dan Windows en MS365, dan blijkt de stap voor hun te groot omdat ze van allerhande functies nieuwe kunstjes moeten gaan leren (d.w.z. een nieuwe klik-volgorde). Met als eindresultaat dat ze liever wat meer geld uitgeven en bij Microsoft blijven.

Als ik ze dan vertel dat op termijn Windows een onderdeel gaat zijn van MS365 waardoor ze uiteindelijk (min-of-meer) gedwongen worden om elke 5 jaar een nieuwe laptop te kopen, dan halen ze hun schouders op: "we zien wel - tis niet anders".

[Reactie gewijzigd door Airw0lf op 8 juni 2022 16:11]

Het grootste gemis vind ik een mailclient die makkelijk met het Exchange protocol overweg kan. Evolution komt nog het dichtstbij in de buurt.

Ben wel benieuwd of het een beetje werkbaar is om Office met play-on-Linux te laten draaien. Deze week eens in verdiepen.
Ben wel benieuwd of het een beetje werkbaar is om Office met play-on-Linux te laten draaien. Deze week eens in verdiepen.
Je zou ook eens kunnen kijken naar Crossover, dat is ongeveer hetzelfde maar dan met MS Office als specialiteit ipv games.https://www.codeweavers.com/crossover
Zakelijk maken heel veel bedrijven gebruiken van Intune voor werkplekbeheer. Intune ondersteunt alleen macOS en Windows, helaas geen Linux. Dus veel succes met Teams gebruiken op een Linux-laptop als jouw werkplekbeheerder heeft geconfigureerd dat dat alleen mag in gecontroleerde omgevingen, dat werkt gewoon niet.
Gewoon Teams in je browser openen? Doe ik hier ook op mijn Xubuntu dev-machine in een Windows-only-omgeving.
Je kan niet inloggen op een niet-gecontroleerde browser als de werkplekbeheerder dat heeft ingeschakeld.
Ik werk zakelijk zowel met Windows als met Linux. Een paar jaar geleden zou ik je groot gelijk geven. Echter, alle belangrijke implementaties worden omgezet naar de cloud. Ik werk in de fiscale en de juridische sector en heb ook veel te maken met administraties. Nu, dat kan gewoon met de cloudapplicaties en met Office 365 in Linux. Dus dat is geen probleem meer. Alleen oude pakketten geven nog wel eens problemen.
Echter bij Windows kom ik ook geregeld problemen tegen. We hebben oudere pc's die uit circulatie gaan die nog een oudere i3-processor hebben. Die hebben het ondanks 8 GB werkgeheugen toch zwaar. De veel kleinere nieuwe laptops zijn veel sneller, gewoon onder Windows.
We werken wisselend onder Windows 10 en 11. Ik werk meestal onder een paar Linux apparaten, alleen Linux, geen dual boot, maar ik heb heb ook een redelijke snelle AMD met Windows 11.
Ik werk al heel lang met Linux. Heel veel problemen die hier worden beschreven kunnen worden opgelost als je de handleiding heel goed leest of als je vragen stelt in de community. Zo is Windows ook begonnen, want ik kan me nog heel goed herinneren dat Microsoft niet bestond. Van alle kanten kwamen voortdurend klachten. Ongelooflijk veel klachten. Daarvan is geleerd. Zo gaat dat. Daarom ben ik niet negatief over Microsoft of IBM en ook niet over Linux-distributies, Mac OS en BSD.
Het is jammer dat BSD niet inzet op nieuwe hardware en nog altijd een beetje een elitair imago heeft. Het eerste punt vind ik het grootste probleem. We willen software dat out-of-the-box werkt. Helaas is dit bij Windows ook niet altijd het geval. Bij Linux ontbreekt het de meeste gebruiker aan de kennis om hun distro te fine-tunen, wat prima kan, waarna ze gaan distroshoppen.
alle belangrijke implementaties worden omgezet naar cloud
Ja - klopt - maar niet voor alle functies:
  • Word-bestanden die aangemaakt zijn met de desktop-app laten zich niet altijd netjes vertalen naar de Word-functies in de web-UI. Idem voor Excel en de anderen.
  • In MS-project-online ben ik al een paar keer tegen de limieten aangelopen - iets wat in de desktop versie niet het geval is.
  • De web-client van Teams laat alleen van de spreker het beeld zien - niet van de andere deelnemers; iets wat de native Teams-client wel doet.
  • Nog maar los van security aspecten waaronder native-Linux gebruik van Teams en OneDrive - al dan niet i.c.m. met meerdere MS365 accounts
Dus tja - als je de tools precies zo gebruikt als Microsoft dat bedacht heeft - te beginnen met één MS365 account per persoon op Windows-devices (i.c.m. alleen de web-UI), dan zal het allemaal wel loslopen - dat geloof ik wel.

Wijk je daar maar enigszins vanaf, dan zul je vroeg of laat aan de slag moeten met workarounds. In jouw geval heb je er blijkbaar voor gekozen om er een "los" Windows 11 apparaat naast te hebben... voor het geval dat...? :Y)
Ik werk in de fiscale en de juridische sector en heb ook veel te maken met administraties
Maar mijn inschatting is dat je niet actief bent als native fiscalist en/of jurist... waarschijnlijk als applicatie/IT-beheerder... :? :P
Ik hoop dat system76 gaat samenwerken met Framework voor de ideale apple-like Linux ervaring. Of dat ze tenminste kijken naar wat Framework doet en voor een soort gelijke aanpak gaan.
Ik denk niet dat ik Framework+POP!_OS een "Apple" ervaring zou noemen, want dat associeer ik met hoge kosten, dictatuur (van het bedrijf) over jouw software en hardware en geen enkele reparatiemogelijkheid, iets wat bij Framework en POP!_OS allemaal juist perfect zou kunnen zijn. Als je met de "Apple" ervaring bedoeld dat het allemaal soepel, efficiënt en out-of-the-box probleemloos zou werken, dan ben ik het wél helemaal met je eens.

Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit! Ik kan ook niet wachten tot er een Framework laptop met Ryzen 6000 chips verschijnen, als die ooit komen :)
Haha, ik doelde inderdaad op de vlekkeloze out-of-the-box ervaring.

Ik snap dan ook nog niet dat er nog geen Apel concurent is die een soort gelijke out-of-the-box ervaring kan geven, maar dan zonder de consument haten/naaien. Hopelijk kunnen System76 en Framework uitgroeien tot een gedegen Apple concurent die vele malen vriendelijker is voor de consument en het milieu.
Ben het qua prijsstelling wel met je eens dat System 76 aan de dure kant is. Maar om nou te zeggen dat het duurder is dan de MacBook lijn (in hun 'Intel'-era), nee. Die prijzen liggen erg dicht bij elkaar. Persoonlijk vind ik de stijl van System76 apparatuur 'warmer'. Weet niet hoe ik het anders uit kan leggen, maar maar wat ik wel weet is dat het mij stukken beter bevalt. Maar dat is subjectief.

Heel wat minder subjectief is dat Apple hardware nogal word gehinderd door hun vreemde instelling over het zelf repareren of reparaties die niet via de de Apple Genius bar worden geregeld. Daar heb je met System76 dus geen last van. Ook zij hebben hardware ge-opensourced. Als ik het me goed herinner nog zelfs voor dat Valve dat deed met hun Steam Deck.

Je hebt dus zo'n beetje de Apple kwaliteit van ontwerp, wat mijns inziens prettiger oogt en de zekerheid dat de Pop!_OS software er praktisch foutloos op werkt. Ja, ze zijn aan de prijs, maar ik heb bij hen wel het gevoel meer terug te krijgen dan bij Apple.

Mijn relaas is niet bedoeld om Apple af te kammen, alleen aangehaald vanwege een gelijksoortig verdienmodel.

Omdat Windows 10 na een bepaalde update bepaalde dat alle netwerk-gerelateerde hardware in mijn oude laptop niet meer werkte, was het geen moeilijke beslissing om er Linux op te zetten. Maar welke? Na een boel verschillende distributies te hebben uitgeprobeerd, belande ik op Pop!_OS. En die ervaring beviel meteen zo goed dat ik het installeerde. Dat was ruim 2 jaar geleden.

Sindsdien gebruikte ik de laptop vooral om achtergrond noise te genereren tijdens het thuiswerken. Wat ik deed op Windows desktops. Maar die begonnen allebei op hetzelfde moment kuren te vertonen (zomers in Paraguay gaan richting de 50 graden Celcius). Dus maar snel een nieuwe laptop aangeschaft, want de hardware om zelf een nieuwe desktop te bouwen was hier niet alleen erg duur, maar ook heel slecht te verkrijgen.

Maar op die laptop was dus Windows 11 S voorgeinstalleerd. Dat is echt een drama. Omzetten naar Windows 11 Home editie was de enige optie, maar dat is dus niet veel beter. Vond het op allerlei anieren vervelend genoeg om de oude Linux laptop maar te gebruiken als daily driver voor thuiswerken.

En met Pop!_OS was dat niet erg moeilijk of zelfs vervelend. Nu had ik al ervaring met Linux servers, maar was een fervent Windows gebruiker. En wat blijkt, de meeste tools die ik in WIndows gebruikte hadden ook een versie voor Linux.

De desktop ervaring in Linux is zeker anders dan in Windows. Pop!_OS heeft een boel zaken stukken beter voor elkaar dan Windows 11, maar er zijn ook zaken die meer aandacht verdienen. In hoeverre die zaken gerelateerd zijn aan mijn laptop en de beschikbare hardware, i.p.v. de ondersteunde System76 hardware, dat laat ik maar in het midden.

Gebruik nu dus al ruim 8 maanden Pop!_OS wat me uitstekend bevalt. Of bovenstaand relaas me laat lijken op een fanboy, het is wat het is. Heb echter geen spijt van de 'Linux als daily driver' beslissing. Wel van de aanschaf van de Windows 11 laptop, zelfs met zo'n 3 tot 4 keer de hardware resources, voelt het ding niet sneller of meer stabiel dan mijn oude laptop.

Maar dat systeem gaat na de garantie-periode ook om naar Linux. Die keer dat ik Windows nodig heb, dan start ik wel een van de desktops op en zie wel waar dat schip strandt. Voor mij en mijn doen en laten is de Linux desktop een degelijk alternatief. Zal echt niet voor iedereen het geval zijn, daarvan ben ik me ook wel bewust.

Pop!_OS maakt het echter wel een stuk makkelijker/beter, en denk dat als meer mensen het zouden proberen, ze een positieve indruk van Linux krijgen. Als je toch geld over zou hebben voor een degelijk uitgeruste MacBook, maar tegen de geslotenheid van Apple opziet, dan zou je dat geld ook uit kunnen geven aan een Linux ervaring op volledig ondersteunde hardware welke ook nog eens prettig oogt.

Denk dat Linux dan nog beter ontvangen zou worden op de werkplek en/of het gezin.
Leuk verhaal! Ik heb een grotendeels zelfde ervaring, waarbij ik voor school en werk wordt geacht Windows te gebruiken, maar waarbij ik mijzelf ook elke keer verras door de software die (inmiddels?) wel allemaal niet direct of indirect op Linux te gebruiken is.

Ik ben wel benieuwd waarom je Linux pas na de garantietermijn op je apparaat wil zetten? Volgens mij heeft wat er op je harde schijf staat weinig invloed op de garantie van je apparaat? Ik heb een keer of twee apparaten teruggestuurd voor garantie en daarbij in beide gevallen de opslagmedia volledig gewist (dus zonder OS teruggestuurd) en dat leek geen probleem te zijn.
Ik ben wel benieuwd waarom je Linux pas na de garantietermijn op je apparaat wil zetten? Volgens mij heeft wat er op je harde schijf staat weinig invloed op de garantie van je apparaat? Ik heb een keer of twee apparaten teruggestuurd voor garantie en daarbij in beide gevallen de opslagmedia volledig gewist (dus zonder OS teruggestuurd) en dat leek geen probleem te zijn.
Je hebt gelijk dat de software niks uit mag maken voor garantie.

Ik heb in het verleden wel eens last gehad van leveranciers die niet mee werken als hun helpdesk niet in staat is om hun normale diagnoseprocedure te volgen omdat die afhankelijk is van Windows. Vaak is de eerste stap controleren of je de nieuwste driver gebruikt. Als Linux-gebruiker heb je uiteraard niks aan een Windows-driver maar leg dat maar uit.

Maar het is gelukkig heel wat jaren geleden dat iemand dat heeft geprobeerd. De meeste leveranciers snappen inmiddels dat dit niet mag. De grote dozenschuivers proberen het niet eens, proberen een probleem op te lossen is voor hun al snel duurder dan vervangende hardware te sturen.

Een kennis van mij had ooit de gewoonte om de HD uit nieuwe systemen te schroeven en te vervangen door een eigen schijf. Als er ooit gedoe was kon hij de oorspronkelijke HD met alle oorspronkelijke software terug zetten.

Tegenwoordig maak ik me er geen zorgen meer over. Windows is niet meer zo dominant als het was, al is het alleen maar omdat Android en iOS de mobiele markt beheersen en Google het web. Dat merk je ook in de ondersteuning, het is geen automatisme meer dat iedereen Windows heeft.
Mooi bedrijf met mooie producten.
Inderdaad helaas niet concurrerend in prijs. Daarom toch maar een framework laptop als volgende laptop.
Word zeker een DIY, de korting is flink. Je hoeft alleen geheugen en de Wifi card te instaleren. Dat is zo gedaan en er zijn youtube filmpjes om je bij de hand te houden.
Alleen ga ik toch wachten op een AMD versie nu Intel het lef heeft om rente te vragen over een EU boete die geseponeerd is maar die ze eigenlijk hadden moeten krijgen.
Bevestigd voor mij het beeld dat System76 vooral een moderne, slimme, fabrikant is. Ze zijn open, repareerbaar, innoverend. En ze nemen verantwoordelijkheid voor de user experience.

Als ze hun laptops (qua design etc.) nog naar een iets hoger niveau kunnen trekken bewijzen ze in mijn ogen dat het Apple-model (iets ontwikkelen met user in focus) kan zonder alles overbodig duur en closed te maken.

[Reactie gewijzigd door Adrianb op 8 juni 2022 09:05]

Ik vind hun desktop wel interessant, maar ik ben ook tegen de opzet van Gnome. Zo min mogelijk configurabiliteit en "zoals wij vinden dat het moet, daar doe je het maar mee".

Je kan inderdaad wel het e.e.a. aanpassen met plugins maar zoals in het artikel gezegd wordt, is dat een doodlopende weg. Het wordt een puinhoop van plugins die elkaar bijten, en ze moeten elke keer aangepast worden voor nieuwe releases.

Gelukkig ben ik inmiddels erg blij met KDE. Ik ben wel benieuwd naar Pop OS hun eigen desktop, maar ik denk dat deze te veel stijlpunten van Gnome over zal nemen die me tegen gaan staan, zoals de dikke 'touch-achtige' window borders en hamburger menu's.

Een immutable OS ben ik ook geen fan van, het stoorde me ook dat Apple dit is gaan doen op macOS omdat het lastig is om het e.e.a. aan te passen naar wens. Ik vind het wel handig als het schrijfbeveiligd is, maar je moet het wel zelf aan kunnen passen (wellicht op een niveau hoger dan root via bijv. SE Linux).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2022 10:05]

Ik vind hun desktop wel interessant, maar ik ben ook tegen de opzet van Gnome. Zo min mogelijk configurabiliteit en "zoals wij vinden dat het moet, daar doe je het maar mee".
Mee eens, het lijkt erop dat ze continue het wiel proberen te heruitvinden en een disconnect hebben met de gebruikers wat leidt tot versnippering als PopOS, Budgie, Cinnamon, MATE, XFCE etc. etc.

Op zich geen probleem behalve dat ze een grote vinger in de pap hebben bij GTK en apps, dat hamburger menu is mij ook een ergernis, leuk op een tablet/smartphone maar daar is Gnome non-existent.
Een immutable OS ben ik ook geen fan van, het stoorde me ook dat Apple dit is gaan doen op macOS omdat het lastig is om het e.e.a. aan te passen naar wens. Ik vind het wel handig als het schrijfbeveiligd is, maar je moet het wel zelf aan kunnen passen (wellicht op een niveau hoger dan root via bijv. SE Linux).
Ook mee eens, je moet het OS hoe dan ook updaten, vanuit user-space is prima omdat je zelf uiteindelijk de betrouwbare partij bent en daarvoor heb je root access; de huidige package repositories of iets als portage werken prima en app stores met snap/flatpack zie ik niet als verbetering.
Ook mee eens, je moet het OS hoe dan ook updaten, vanuit user-space is prima omdat je zelf uiteindelijk de betrouwbare partij bent en daarvoor heb je root access; de huidige package repositories of iets als portage werken prima en app stores met snap/flatpack zie ik niet als verbetering.
Klopt maar op Linux heb je het probleem dat apps ook root vereisen om bepaalde dingen te kunnen doen (bijvoorbeeld poorten < 1024 openen). En dan kunnen ze meteen alles dat root mag (dus: alles). Daarom is SELinux een goede optie omdat je daarmee verder de toegang kan inperken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2022 16:07]

Ja en nee, dat zie ik meer als een ontwerpfout; de meeste services zijn onderhand wel zo slim om alleen root te draaien waarvoor root nodig is en de rest in userspace af te handelen.
Opinionated besturingssystemen hebben ook voordelen: geen fragmentatie, één manier waarop het werkt. macOS is populair om deze reden. Ik vind met Gnome ook niet zoveel mis, werkt gewoon prima.
Klopt, ik vind alleen de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Zoals ik zei is het persoonlijk natuurlijk. Mac gebruik ik ook niet meer prive om dezelfde redenen.

Maar je ziet volgens mij om die reden ook wel veel spinoffs van Gnome zoals @Xander2 aanhaalt hierboven. Er zijn heel veel andere window managers op GTK gebaseerd nu, juist uit onvrede met gnome.

PS @Xander2: XFCE was er altijd al :) Dat was zelfs begonnen voor de tijd van GTK en is later herschreven. De anderen zijn idd wel spinoffs.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2022 16:10]

Ik ken XFCE nog uit de XForms tijd :)

Het vervelende/goede van Gnome is dat het niet alleen visueel is maar ook integratie van assistive technology, keyrings etc. naast apps en naar mijn mening stuurt Gnome daar te veel in.

De klassieke desktop metafoor is voor mij prima op de desktop.
De lui van Gnome zijn erg uit de hoogte en weten het allemaal beter. Daar houd ik niet van. De opzet vind ik wel mooi. Xfce vind ik echt wel erg kaal en niet modern, maar dat is persoonlijk. Ik zou zeggen, neem Arch en ontwikkel iets mooiers. Er zijn op YouTube verschillende kanalen te vinden hoe je dat doet. Het is geen hogere wiskunde.
Al die dependendies, die je ook in Windows aantreft, zijn een systeemfout. Bij snaps kom je weer tegen andere beperkingen aan, waarom ik daar ook niet echt gek op ben. Het gaat erom dat het niveau van programmeren op een hoger peil komt te liggen en daar worden we allemaal beter van. Ook Microsoft, want de concurrent kijkt altijd mee. Daarom zijn er al jaren de dagen waar informatie wordt uitgewisseld en daar is iedereen aanwezig, ook hoge en lage functionarissen van Apple, Microsoft, IBM en nog een aantal andere grote jongens. Dit gebeurt ook af en toe in Nederland. Heb je via je beroep of je studie affiliatie kun je deelnemen. Vroeger waren deze bijeenkomsten nog wel eens gratis, maar die tijd is voor zover ik weet voorbij.
Ik vind dit dus wel een positieve ontwikkeling en begrijp dat het geld kost om die ontwikkeling mogelijk te maken.
Ik vraag me af of System76 met het herontwerpen van PopOS niet veel te veel hooi op zijn vork neemt.

Ze hebben vast heel goede ideeën, maar mij dunkt dat de manier waarop ze het wiel opnieuw willen uitvinden heel wat uurtjes programmeerwerk kost en ik vraag me af of ze dat aan gaan kunnen.

Ik vraag me ook af hoe ze de app gap door het verwijderen van de debian package manager gaan ondervangen, want lang niet alle .deb applicaties zijn eveneens verkrijgbaar als flatpack.

Ik zweer daarom voorlopig nog bij Linux Mint.
Heerlijk interview, ik vin het erg fijn om te lezen over hoe de ontwikkeling achter de schermen gaat en wat voor overwegingen ze maken. De mogelijkheden die ze hebben door kant-en-klare software van anderen naar hun eigen hand te zetten voelen heel aanstekelijk, dacht iedere leverancier maar zo goed en lang na over de juiste software voor een bepaald stuk hardware of voor een bepaalde doelgroep.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee