HP start verkoop Dev One-laptop met Pop_OS voor 1099 dollar

HP heeft de Dev One-laptop met de Linux-distributie Pop_OS beschikbaar gesteld voor 1099 dollar. Vooralsnog is de laptop met 14"-scherm en AMD Ryzen 7-processor alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Amerikaanse kopers van de Dev One-laptop kunnen deze binnen 24 uur thuis verwachten, belooft HP. De prijs bedraagt 1099 dollar. Omgerekend met btw is dat op het moment van schrijven ongeveer 1236 euro. De fabrikant levert voorlopig alleen naar adressen in de VS. HP meldt niets over een mogelijke release in landen buiten de Verenigde Staten.

HP kondigde de Dev One eind mei aan. De laptop draait de Linux-distributie Pop_OS 22.04 LTS en bevat software zoals de LibreOffice-suite. De laptop ondersteunt volledige schijfencryptie. De processor is de AMD Ryzen 7 PRO 5850U en HP levert het systeem met maximaal twee 8GB-geheugenrepen, hoewel gebruikers de laptop zelf kunnen openmaken en upgraden met maximaal 64GB geheugen. Wat opslag betreft is er een M.2-ssd van 1TB.

De Dev One heeft een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels en een maximale helderheid van 1000cd/m². Verder is er een wifiadapter van Realtek aanwezig met ondersteuning voor Wi-Fi 5 en Bluetooth 5. HP levert de laptop optioneel met de accessoire Launch Configurable Keyboard, een mechanisch toetsenbord dat ontworpen is door System76, het bedrijf achter Pop_OS.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-06-2022 • 10:22

114 Linkedin

Reacties (114)

114
114
104
4
0
5
Wijzig sortering
Ben ik verwend? ik vind 1080p voor een laptop van dit kaliber een beetje karig.

Ik snap dat deze laptop gericht is op developers, is dan een hogere resolutie dan sowieso niet gewenst?
Waarom zou meer dan 1080p op een 14inch beter zijn? Tekst moet leesbaar blijven lijkt me dus die ga je niet kleiner willen tonen. Voor de rest maakt het niet snel iets uit voor een developer.
Ja, precies, zeker op Linux is een veel hogere resolutie vaak toch niet optimaal. Hopelijk binnenkort wel. Max 16GB geheugen, dat vind ik wel een beetje anti-developer.
Ik zit hier mij achter mijn 3840x1600 met Ubuntu LTS af te vragen wat je precies bedoelt? :)
Zoals JAVE zegt, je hebt al snel scaling nodig, en, in tegenstelling tot Windows en MacOS werkt dat niet zo optimaal nog (het kost veel CPU of je ziet dat het er niet lekker uit ziet), zeker niet met verschillende beeldschermen en verschillende DPIs per beeldscherm.

Maar er wordt hard aan gewerkt.
Scaling op zichzelf werkt best goed als alles dubbel vergroot kan worden, maar fractional scaling (bv 1.25*) werkte nog erg buggy in 20.04, vraag me af hoe de status daarvan nu is.
En vaak kun je bij bijvoorbeeld bij browser en text verwerkers gewoon scaling in stellen, en die werkt meestal wel zeer goed.
Scaling werkt bij mij op 20.04 perfect...
Linux kan het 4k scherm van mijn 13,3" laptop goed aan, maar zelfs voor mij worden het wel heeeeel kleine lettertjes/ikoontjes als ik niet ga schalen. (Mensen vinden altijd dat ik veel te kleine letters heb, als ze mijn scherm bekijken)

op 14" is full HD genoeg pixels. Ik zou alleen liever wat meer hoogte hebben
Idem met KDE op 3840x2160 en 200% scaling. No problem, werkt zelfs veel beter dan op Windows.

Dit is zelfs met X-Windows ipv Wayland (omdat ik FreeBSD draai en dat Wayland nog niet goed ondersteunt met KDE)
Waar komt dit dan vandaan? 4K gaat gewoon goed hoor.
Geen idee wat je met die resolutie bedoeld, want ik heb nog 0,0 problemen ervaren in de meer dan 6 maanden dat ik nu op een 2K-scherm (2560x1440) zit op Linux.

Op een laptop is 1080p ruim voldoende, zeker onder de 15".

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 juni 2022 13:43]

Wat een onzin, waarom zou een hogere resolutie niet optimaal zijn?

Als developer kan je bijvoorbeeld ook video's maken voor je werk (T.net bijvoorbeeld), dat kan in 4K zijn.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 3 juni 2022 14:34]

vandaar mijn vraag ook, ik heb er geen ervaring mee. mijn voorkeur is de tekst inderdaad kleiner ik werk met meerdere vensters naast elkaar, 1080p zou dit onleesbaar maken
Wat iets 'onleesbaar' maakt is de combinatie van (te)veel informatie op een (te) klein scherm. Echt onleesbaar maken lukt dus juist alleen met hoge resoluties op kleine schermen. ;)

Wat jij aanstipt is dat niet alle informatie die je zou willen zien in beeld past omdat de resolutie laag is, echter is wat je dan wel kan zien prima leesbaar!

Zowel een 14" 1920x1080 laptop als een 38" 3840x1600 monitor zijn naar mijn mening zeer prettige resoluties voor het formaat en in de toepassingen waar ik ze voor gebruik. Dat 14" scherm gaat nooit zo prettig werken als die 38", maar die 38" past niet zo lekker op het klaptafeltje in de trein, nog los van dat mijn rugzak dan iets te klein is om hem daar te krijgen... :+
Dat vind ik wel mee vallen, juist als de resolutie hoog genoeg is.

Ik gebruik 2880x1800 op 13" geschaald naar 150% hierdoor blijft de text scherp maar kan ik toch mijn applicaties naast elkaar draaien waar nodig onderweg.

Als ik dit zo zie vind ik de Framework met 12th gen intel wel een hele mooie concurrent voor deze laptop met een hoger resolutie display
Ik gebruik 2880x1800 op 13" geschaald naar 150% ...
Dat is dus 1920x1200 effectief. ;)
maar met de scherpte van 2880x1800, en dat is een wereld van verschil.
Ik heb sinds eind vorig jaar een 2K-scherm (extern beeldscherm) en de scherpte viel me inderdaad een beetje tegen. Echter, gisteren heb ik de hdmi-kabel vervangen door een goede, VESA-gecertificeerde DisplayPort-kabel en alles is nu superscherp en kleurechter. Wellicht dat 4K nóg iets meer scherpte zou brengen, maar ik wil maar zeggen dat je met de juiste kabel dus ook een niet-4K-scherm behoorlijk scherp kan maken.
Euh... Dat kan niet? HDMI en DisplayPort geven beiden de pixels digitaal door, dus als je geen flikkeringen ziet dan komen alle pixels perfect (en dus even scherp) door.

Tenzij je op HDMI een beeld-modus had met verminderde bit-diepte of zo.

[Reactie gewijzigd door florizla op 5 juni 2022 00:10]

DisplayPort heeft meer bandbreedte en de framerate is ook iets hoger. Ook de kleurdiepte is met 4:4:4 iets beter, waardoor alles er kleurechter uitziet.

Ik wil je gerust op de koffie laten komen om het verschil (in dezelfde modus) te laten zien.

Edit: even snel op internet gekeken en ik ben niet de enige die het verschil ziet tussen hdmi en DisplayPort, dus ik ben niet gek.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 juni 2022 13:50]

Ik heb het nog eens nagelezen, en blijkbaar wordt er chroma subsampling ingezet om de bandbreedte te beperken.

Bedankt, weer wat geleerd!

Wel jammer dat een monitor je niet meteen duidelijk maakt dat dit impact heeft op de beeldkwaliteit...
Dat is vrijwel onmogelijk. Beide sturen gewoon een digitaal signaal door.

Een dure kabel gaat niks opleveren qua scherpte of kleurechtheid.
Wat wél kan is dat je HDMI settings niet goed stonden, waardoor je bijvoorbeeld een beperkte range laat weergeven op het scherm. Maar dat is met een simpel vinkje op te lossen.
Wie heeft het over een dure kabel? Hij is VESA-gecertificeerd, maar hij was niet erg duur.

Mijn instellingen staan precies hetzelfde. Nogmaals: ook anderen op internet merken verschil, dus het ligt niet aan mij.
Was je HDMI apparatuur dan zo oud? Misschien nog HDMI 1.4 poortje?

Dan is een 2K display met hoge refresh rate geen goed idee, want dan moet je al naar 4:2:0 compressie.

Maar met een HDMI 2.0 poort mag 2K sowieso geen probleem zijn.
... ik heb er geen ervaring mee.
... dat is een wereld van verschil.
Dat klinkt nogal tegenstrijdig. Heb je nou wel of geen ervaring met native 1920x1080 of 1920x1200 op 13"-14"? Zoniet is "een wereld van verschil" een aanname en geen constatering.
Goed lezen!

Ik heb geen ervaring met het werk waar deze laptop voor bedoelt is, developers.(zoals ik aangaf in mijn 1e comment) voor MIJN werk (ik ben geen developer) en de applicaties die ik gebruik zou 1080p gewoon niet optimaal zijn. (bouwtekeningen, webapplicaties en excel sheets naast elkaar op 1 scherm)

Tekeningen behouden bijvoorbeeld wel hun scherpte met een hogere resolutie op 150% scaling.
Goed lezen!
Er valt simpelweg niets 'goed te lezen' (of te begrijpen van je situatie) tot deze post, het enige wat je duidelijk maakte is dat je geen developer bent en wat voor scherm je wel gebruikt. Verder had je het ook alleen maar over tekst en applicaties in z'n algemeenheid, niks over (bouw)tekeningen etc...

De lezer (goed of slecht) kan nu eenmaal niet lezen wat er simpelweg niet staat. |:(
Op m'n 14" MacBook Pro is de resolutie toch ook 3024 × 1964.
Vergeleken met 1920x1080 is dat best wel een verschil, zeker bij het kijken van films/series en 4K content.
Klopt, dan zeker... Maar voor een developer?
Een software-ontwikkelaar leest meestal heel veel tekst op z'n scherm. Scherpe letters zijn heel aangenaam voor het oog als je er de hele dag op kijkt.
Ik ben zelf een developer en verkies high-DPI schermen op m'n laptop en ook bij externe schermen.

Het is vermoedelijk een beetje zoals het gamen op 60 Hz vs 144 Hz verhaal: als je eenmaal gewend bent aan de betere specs dan wil je niet terug: als ik een low-res monitor heb voor programmeren, of een low-refreshrate monitor heb voor gamen, dan valt het me gelijk op en gaat het me storen.
Ik zou graag een laptop willen met een 4K-scherm, maar juist omdat mijn beeldscherm thuis 3440x1440 is. Mijn huidige laptop kan twee 1080p schermen en zelfs 2x 1440p aan, maar een 1440p + dan nog 3440x1440 is wel echt het limiet.

Een 4K-scherm zou in theorie betekenen dat er dus ook een videokaart in zit die dat wel zou moeten trekken. Daarnaast is het handig voor die ene keer dat je een keer in een vergaderruimte zit. 14" en dan 4K is misschien lastig, maar 14" en 1440p gaan heel goed samen, en 4K met 150% schaling ook. Je houdt dan toch een veel mooier scherm over waar alles er lekker scherp/strak uit ziet.
Ik zou vooral graag een andere verhouding zien. Al jaren een MacBook met 16:10 en dan voelt 16:9 alsof je in een brievenbus tuurt. Het verschil is klein, maar voor mij zeker merkbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer fabrikanten die 16:10 of andere verhoudingen met meer verticale ruimte aanbieden.
Scherp en leesbaar. Iets met hi-dpi/retina/hoe je het ook wilt noemen...
Dat jij het beter vindt, betekend niet dat andere (zoals ik) graag een hogere resolutie willen hebben.

Zeker als je meerdere vensters hebt, is een hogere resolutie handig.
Ben het helemaal met jou eens wat betreft resolutie, maar de 16:9 beeldverhouding voor een "Dev" laptop snap ik echt geen hout van. Dit had prima 1920x1280 kunnen zijn op 14", heb je 3:2 verhouding.
Ik doe 4K 15” native 🤷‍♀️
Ik vind 16GB RAM ook niet echt veel voor een Dev laptop.
Zelf ben ik devver in opleiding, 16GB ram is inderdaad niet altijd genoeg, maar meestal meer dan zat (zelfs als er nog een Windows VM bij moet)
Ligt enorm aan de context. Ik draai op mijn meest handzame laptop (12", 16G RAM) minimaal vier VMs, maar meestal een stuk of acht. Een van de OpenBSD devs draait voor een BGP workshop (tijdens een van de vorige EuroBSDcons) 64(!) VMs - op een laptop met 64G RAM.
Het is niet veel, maar het zal hopelijk toch wel voldoen.

Ik vind de specs in het algemeen eigenlijk best karig. Acceptabele hoeveelheid RAM, acceptabel scherm, acceptabele SSD, maar niet echt een goede reden waarom deze tweehonderd of driehonderd euro duurder is dan sommige concurrentie.

Ik gok dat het komt door het toetsenbord van System76 en de kleine oplage, maar qua value for money kun je beter krijgen.
Het is niet veel, maar het zal hopelijk toch wel voldoen.
Ligt er maar net aan wat je aan het bouwen bent natuurlijk. In mijn day-job kom ik met 16GB ook niet ver omdat ik veel dockers bij heb staan, soms een simulatie omgeving, soms meerdere VM's of grote datasets in het geheugen.

Een webdeveloper zal daarentegen met 16GB prima vooruit komen, maar die kunnen met reguliere laptops ook gewoon aan de slag natuurlijk. git, ftp, VS Code of een andere IDE die in de mode is, en dan ben je er wel.
Het hangt van je ontwikkelomgeving af. Op Linux gaat dat prima werken, maar het is noet te vergelijken met ontwikkelen op Windows. Veel programma's eten nogal wat geheugen (VS Studio, Outlook, Teams), dan is 't snel op.

Ik zit aan Linux laptop of Chromebook te denken met vergelijkbare specs. Meer dan genoeg om te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door cloudcosmonaut op 4 juni 2022 08:28]

een hogere resolutie is gewenst maar dat ligt echt ook wel aan de afmeting van het scherm...
1440p op 15 inch maakt letters bij ontwikkelen vrij klein, natuurlijk kan je dan je IDE instellingen aanpassen maar dan is het principe van "meer code in beeld" ook weer teniet gedaan...
Tot dusver is mijn ervaring, en die van onze ontwikkelafdeling, dat een (of meerdere) grote (27 inch) scherm met hoge resolutie (4k) het beste werkt. Dan heb je veel real estate voor je code en vrij goed leesbaar voor alle leeftijden...
Veel mensen waaronder opvallend veel 'pro' gebruikers misinterpreteren het verschil tussen schermformaat en schermresolutie. Een hogere resolutie is niet bedoeld om meer tekst op je scherm te tonen, maar om tekst scherper te tonen.

1440p is een slecht gekozen native schermresolutie op een 15 inch laptop (door de fabrikant). Traditioneel wordt op 13 inch laptops een 720p resolutie gebruikt (800p op 16:10 schermen zoals Macbooks). Wanneer je overgaat naar hi-dpi is het veruit meest logisch om de pixels te verdubbelen, zodat alles even groot blijft maar 2x zo scherp wordt. Dus voor een 13 inch scherm betekent dat 1440p of 1600p.

Dat werkt niet goed op een 15 inch scherm met die resolutie (feitelijk 1280x720) want dan wordt de tekst veel te groot, maar tegelijk op native 2560x1440 1:1 resolutie veel te klein. Dus daar is de beste optie om op 150% te draaien, maar dan kun je wel artifacts krijgen door de afronding. Een 15 inch scherm heeft dus een hogere native resolutie nodig dan 1440p om hi-dpi zonder scaling issues te tonen.

Ik heb zelf 1800p (op 200%) op mijn 14 inch laptop en dat is precies goed.
als ontwikkelaar is een hogere resolutie juist bedoelt om meer tekst te tonen...
De real estate die de IDE te gebruiken heeft is groter, met name verticaal gezien, en daar kun je simpelweg meer regels code op kwijt...
Als je meer of minder tekst wil tonen kun je simpelweg de fontgrootte van de IDE aanpassen, dat hoef je niet te doen door een hogere resolutie op het scherm in te stellen. Het fysieke scherm blijft uiteindelijk even groot, en dat is wat primair bepaalt hoeveel tekst je in praktische zin kunt/wilt tonen op een manier dat het prettig leesbaar blijft. De resolutie zal vervolgens bepalen hoe scherp die tekst er uitziet, en dat hangt samen met de scaling factor. Elke factor van 2 zal veruit het meest scherp zijn omdat er geen afronding plaatsvindt, elke tussenliggende scaling zal een mate van vervorming met zich mee kunnen brengen.

Het is uiteraard zo dat je met 1440p op 15 inch ook 1:1 scaling kan instellen en dan alleen de fontgrootte van de IDE kan verhogen, maar dat betekent dat zowel in de IDE als in alle andere apps er een discrepantie met andere UI-elementen ontstaat. Je moet dan in alle afzonderlijke apps de fontgrootte gaan aanpassen, dat is veel gedoe en ook niet altijd mogelijk. Display scaling is dus een logischere benadering om in alle apps een consistente weergave te hebben, maar 1440p op 15 inch is daarvoor geen ideale native resolutie omdat 1:1 erg klein wordt en 2:1 erg groot, dus je ontkomt er dan niet aan om een geïnterpoleerde scaling factor van bijvoorbeeld 1.5:1 te gebruiken.
Als je meer of minder tekst wil tonen kun je simpelweg de fontgrootte van de IDE aanpassen, dat hoef je niet te doen door een hogere resolutie op het scherm in te stellen.
Nou nee,
Als ik meer regels code wil zien kan ik de lettergrootte aanpassen in de IDE inderdaad met als resultaat dat de letters te klein worden om te lezen. Bij de een gebeurt het sneller dan bij de ander, op een 15 fullhd scherm kan ik niet onder de default lettergrootte van de IDE, sterker nog die is bij mij pas lekker leesbaar op een 17 inch fullhd scherm.
Wil ik meer regels code hebben kan ik naar naar een hogere resolutie en fysiek grotere scherm. Let op het "en". Dus nooit enkel een hogere resolutie waar jij dus op ingaat, het gaat altijd om grotere scherm EN hogere resolutie zoals ik vanaf het begin aangeef...
Dit is tot dusver de unanieme ervaring binnen ons ontwikkteam van 12 man. En wij hebben teamleden die heel stoer 1440p 13 inch schermen hebben omdat dat zo scherp is maar toch niet heel leesbaar bleek te zijn :D

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 4 juni 2022 12:52]

En wij hebben teamleden die heel stoer 1440p 13 inch schermen hebben omdat dat zo scherp is maar toch niet heel leesbaar bleek te zijn
Het gaat nogmaals om de juiste scaling factor, als die afgerond is heb je een superscherp beeld op een prettig leesbaar formaat.

Een Macbook Pro M1 is 1600p op 13.3 inch (16:10), daar is uiteraard heel goed over nagedacht. Met een scaling factor van 2:1 is dat een feitelijke resolutie van 1280x800 op 226dpi. Wil je dan alsnog wat meer tekst op je scherm dan zet je simpelweg de fontgrootte van een IDE 1-2pt kleiner.

1440p op 13 inch is de 16:9 variant daarvan, dus een feitelijke resolutie van 1280x720 op 226dpi. Precies hetzelfde als een Macbook dus, en nogmaals een verhouding waar veel onderzoek naar is gedaan om de beste verhouding te bepalen.

Niks stoers aan dus, het lijkt me gewoon een zinnige resolutie voor het beeldformaat. Maar je kunt er hoe dan ook nog altijd voor kiezen om de tekst iets kleiner te zetten, dat zal perfect (scherp) leesbaar blijven bij 2:1 scaling.
[...]
Het gaat nogmaals om de juiste scaling factor, als die afgerond is heb je een superscherp beeld op een prettig leesbaar formaat.
Maar je kunt er hoe dan ook nog altijd voor kiezen om de tekst iets kleiner te zetten, dat zal perfect (scherp) leesbaar blijven bij 2:1 scaling.
Ik denk dat dat juist het punt is waar we blijkbaar een andere mening bij hebben. Goed leesbaar is meestal scherp beeld, maar scherp beeld betekend daarin tegen niet goed leesbaar...
Als mijn IDE scherp beeld vertoond maar al nauwelijks leesbaar omdat de fontsize te klein is kan je natuurlijk de fontsize nog kleiner maken om meer regels te tonen op het scherm. En dat zal ongetwijfeld scherp zijn maar simpelweg onleesbaar... Doe je diezelfde fontsgrootte op diezelfde resolutie maar op een scherm van 27 inch dan is het opeens wel leesbaar en scherp en met het gewenste resultaat van meer regels code op je scherm.
Dat was dan ook mijn originele punt. ;)
Het fysieke scherm blijft uiteindelijk even groot, en dat is wat primair bepaalt hoeveel tekst je in praktische zin kunt/wilt tonen op een manier dat het prettig leesbaar blijft. De resolutie zal vervolgens bepalen hoe scherp die tekst er uitziet, en dat hangt samen met de scaling factor.
Precies goed .. voor jou. (en daar is niets mis mee, maar verkondig het aub niet als absolute waarheid)
Voor mij is een hogere resolutie wel degelijk bedoelt om meer tekst op het scherm te tonen hoor.

720 op 13", ik moet er niet aan denken.
Ik ga nu met mijn werklaptop met FHD op 13,3" in mijn tuin zitten, maar dat lukt me alleen maar voor videoconferencing. Programmeren op FHD vind ik dan weer niet meer van deze tijd.

Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur.
Ik heb 124% scaling op mijn 14" met 1800p, vind ik fijn werken.
Je gaat er ten onrechte vanuit dat iedereen ook schaling gebruikt. Ik denk dat veel mensen deze optie uitzetten om meer op een scherm te kunnen passen. Ik doet dat in ieder geval altijd wel
Full HD lijkt me gezien het schermformaat prima.
Ik heb best goede ogen maar als de letters te klein worden wordt het toch aardig vermoeiend in het dagelijkst gebruik. En die hoge resolutie hakken ook in je accu.

En ik voorspel dat het gros van deze laptops het leeuwendeel van hun leven doorbengen aan een dock.
Ik heb ook een kleine laptop. Maar als ik "echt werk" hangt die aan een dock met fatsoenlijke user input en een groot 4k scherm. Onderweg moet hij vooral mobiel zijn.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 juni 2022 11:37]

Als je het op 100% scaling doet dan doe je het inderdaad fout.

Maar waarschijnlijk gebruik je wel een telefoon met een Full HD resolutie op 6-7 inch :P Dat is het voordeel dus. Niet kleinere lettertjes maar scherpere. Mooi gestoken tekst en scherpe plaatje.
Zie jij het verschil tussen een laptop met een goed 1080p scherm en een laptop met 4k? Ik niet eerlijk gezegd, ja scaling is :X :X :X
Ja het verschil ga je zeker merken
Veel developers zullen aan een bureau denk ik wel een normaal 24" of groter scherm gebruiken dan het kleine laptop schermpje.
Juist! En dan het liefste ook meerdere schermen, stuk of twee/drie.
Ik heb altijd liever 16:10. Dus 1920x1200. Meer ruimte in de hoogte voor code.

Nou heb ik laatst een QuadHD monitor gekocht en dat is ook wel chill moet ik zeggen.
of 1920x1280, krijg je 3:2 verhouding. Op 14" heb je dan het gevoel dat je scherm een stuk groter is dan 14".
Als developer werk ik zelf op een Lenovo Thinkpad van 14" met ook een 1080p resolutie. Voor mij is het meer dan genoeg, alles ziet er scherp uit. Ik heb display scaling vaak nog hoger dan 125% staan, wellicht heb ik slechte ogen ;)

Hogere resolutie kost meer GPU kracht en vereist sterkere backlight voor dezelfde helderheid, dus mindere batterijduur. Ik kies dan liever voor betere batterijduur :)
Neen, ik vind je niet verwend.
Zelf vind ik FHD op 14" en voor deze prijs wat karig.
Het is natuurlijk een trade-off: hogere resolutie is hoger stroomverbruik, maar persoonlijk vind ik 2560x1440 op 13,3" goed leesbaar en een goed compromis.
Heb nu 2880x1800 op 14", daar heb ik scaling wel op 124% gezet (2560x1440), ook omdat dat overeenkomt met mijn externe 24" schermen.

Dat niet iedereen dit nodig vind, kan ik begrijpen, maar geef ons aub de keuze. Goede laptops met AMD en resolutie hoger dan FHD zijn niet dik gezaaid, zeker niet met mogelijkheid voor 32GB RAM
1000nits is makkelijker te halen op 1080p dan op 4K
Als een programmeur zelf kan ik zeggen dat het niet een probleem is.
Belangrijker is de helderheid van het scherm, prestaties(1080p makkelijker) en de batterij leven.
Bij 1080p op een 14 inch scherm is er geen hinder in code lezen of enige andere werkzaamheden.

Ook zijn er in dit segment weinig andere laptops met een resolutie boven 1080p en combinatie met de klasse processor.
"De prijs bedraagt 1099 dollar. Omgerekend met btw is dat op het moment van schrijven ongeveer 1236 euro"

Huh? De euro staat hoger dan de dollar toch? 1099 dollar is omgerekend iets van 1021 euro
Klopt, maar die 1,099 dollar is zonder btw. Tel je daar 21% bij op kom je op 1,329 dollar en dat is ongeveer 1,236 euro
Ja, ongeveer. Klopt toch? 1021 + 21% BTW ≈ 1236. Zoals altijd zijn alle Amerikaanse prijzen excl. BTW.
Heeft weinig met de Amerikaanse prijs te maken in dit geval, want de Elitebook-serie, waarop deze Dev One is gebaseerd, is gericht op bedrijven, dus ook in Nederland zou er excl. btw bij staan.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 juni 2022 11:59]

Je vergeet de BTW. 1021 x 1.21 = 1234. Dus met een iets andere dollar koers kom je op 1236.
En dan nog 21% BTW eroverheen, Dat is €214,41, wat het totaal op €1235,41 brengt
En dan de BTW erbij doen, want de dollarprijs is zonder.
Toevallig vorige week een 15 inch ASUS VivoBook gekocht, en daar direct POP!_OS op geïnstalleerd. Alles werkte out of the box. (functietoetsen, power management, "drivers", etc)

Denk dat het niet veel onderdoet voor deze HP laptop, toch betaalde ik maar zo'n 650 euro in plaats van het dubbele (!).
Elitebooks zijn denk ik wel wat robuuster dan jouw Asus apparaat.
Dat valt reuze mee.
Het enige wat ik aan een Elitebook beter vind dan zijn Asus is dat de Elitebooks geen gesoldeerd geheugen hebben.
Aan de andere kant heeft de Asus wel een Oled scherm, en dat voor iets meer dan 700 euro.
Noem mij maar ouderwets... Vastgesoldeerd geheugen is een nogo.
Vastgesoldeerd geheugen is een nogo.
Je bent niet ouderwets.
Je bent perfectly normal en blijf zo for the sake of humanity!
Ze zijn van aluminium, dat "voelt" vooral premium maar het is echt een soort massawaan dat dat op wat voor manier dan ook structureel beter is.
Ik heb 1 keer mijn rugtas een beetje te enthousiast op de grond gedeponeerd en mijn HP Elitebook 830 G7 is gewoon loeihard gebogen.

Dat was een tikje die een kunstof laptop absoluut geabsorbeerd had zonder blijvende schade.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 juni 2022 16:12]

Volgens mij valt dat reuze mee.
Dell laptops hebben ook vaak goede Linux support. Had ooit een Dell M1330, en een Dell XPS 15 inch waar praktisch alles gewoon op werkte. Er zijn hedendaags gewoon veel laptops die heel goed werken met Linux. (Ubuntu/Pop!OS) vaak.
Sinds 2010 eigenlijk geen grote laptop verkoper gezien waar ik problemen had met Linux(Lenovo uitgesloten, die heb ik nooit gezien).
Heb nu een Lenovo Ideapad 5 Pro: Linux werkt helemaal out of the box
Dell verkoopt ook gewoon laptops met Linux preinstalled, dus die gaan idd vrij goed werken met Linux :)
Ik kocht een Fiat 500, alles werkte de kachel, de radio. Ik kan vooruit, achteruit, ik kan sturen. Toch betaalde ik maar 10% van wat een Ferarri kost die hetzelfde kan (!).
En je hebt nog meer ruimte, hij is waardevaster en je moet je op de weg aan dezelfde maximum snelheid houden. Dus waarom zou je dan nog voor een Ferarri gaan!?

[Reactie gewijzigd door er0mess op 3 juni 2022 11:31]

fiat 500 waardevaster dan een ferrari? :+
Percentueel gezien lijkt me dat wel ja.
Van één keer rijden in je Ferarri gaat je verkoopwaarde een stuk harder achteruit dan in een Fiatje
Bedrijven die HP aankopen (en ik denk dat dat nog steeds de markt is waarop ze mikken) doen dat met een serieuze korting (vergelijkbaar als bij Dell), de harde schijf is kleiner, andere cpu, hogere accu capaciteit, gooi er nog wat (al dan niet greenwashing) halve eco behuizing bij en je zit toch met wat verschillen die de prijs wat hoger maken lijkt me.
Verder was de prijs bij aankonding van de door jouw gequote vivobook ook een pak hoger als 650.
Lekker eerlijke vergelijking. Jouw VivoBook was zo'n 949 euro bij aankondiging; deze HP gaat ook nog wel goedkoper worden.
Is dat niet gewoon een HP Elitebook 845G8 zonder Windows licentie?
Als dat het geval is dan valt het nog enigzins mee met de prijs van het apparaat van dit artikel, al blijf ik het best prijzige laptops vinden voor het geld! Maargoed, de elitebook lijn is voornamelijk voor business volgens mij, op mijn werk heb je ook alleen maar van dit soort laptops.
Als dat het geval is dan valt het nog enigzins mee met de prijs van het apparaat van dit artikel, al blijf ik het best prijzige laptops vinden voor het geld! Maargoed, de elitebook lijn is voornamelijk voor business volgens mij, op mijn werk heb je ook alleen maar van dit soort laptops.
Tja, met die Elitebooks richt HP zich inderdaad vrijwel volledig op de zakelijke markt. En daar liggen de eisen net ff wat anders (hoger) dan bij de consumentenmarkt.

Het zijn trouwens de ideale laptops om als ex-lease, als ze 2-3 jaar oud zijn, aan te schaffen voor bijv. school of studie. Ik heb dat zelf nu al een aantal keer gedaan, o.a. voor m'n kinderen en ze gaan echt ongelofelijk lang mee, tegen een kostprijs die lager is dan een nieuwe, vergelijkbare 'consumentenlaoptop'.
Dat geldt inderdaad voor de meeste laptops gericht op de zakelijke markt. HP Pro/Elitebook, Dell Vostro/Latitude en uiteraard Lenovo ThinkPad.

Ze zijn vaak wat robuuster, meer modulair en makkelijker te repareren/onderhouden dan consumentenmachines.

Als vrienden en familie vragen wat voor laptop ze moeten aanschaffen stuur ik ze vaak die kant op, of ik koop zoiets op V&A voor ze. Is nog nooit tegengevallen.
Het toetsenbord is anders, maar verder lijkt het overeen te komen inderdaad.
Toen ik een PC bouwde kon ik kiezen voor een Windows 11 demo. Het idee was dat je zelf een licentie moest piet piraten en zo geld bespaart. :>

Nu is dat voor de zakelijke markt natuurlijk geen optie.
Het enige positieve dat ik zie is een Delete knop rechtsboven, met het klassieke rijtje home, pg up, pg dn, end eronder. Voor de rest borduurt dit voort op de vormgeving-boven-functionaliteit terreur van het afgelopen decennium.
  • 16:9 beeldscherm, als of we de hele dag films kijken
  • chiclet toetsen
  • om het toetsenbord te vervangen moet het moederbord er uit en overige reparaties zullen ook wel lastig zijn bij dit veel te dunne ding
  • halve ^ en v toetsen
  • power knop in het toetsenbord
En als het er dan toch gelikt uit moet zien: beetje lullig dat de touchpad niet in het midden zit, maar ook net niet uitgelijnd is met de spatiebalk...
Ik heb zo'n heimwee naar de ergonomie, robuustheid en onderhoudbaarheid van de high-end Dell Latitudes van pakweg 10 jaar geleden.
De oer-Thinkpads qua toetsenbord. Alleen die touchpoint was een drama.
Mee eens, mits je ook echt alleen maar op Thinkpads werkt, want Lenovo wisselt de Ctrl en Fn toetsen om :'(
Tijd lang Thinkpads gebruikt, nu niet meer. Mis de touchpoint nog regelmatig!
Inderdaad positief als ze dat als losse toetsen hebben.
Als ontwikkelaar ben je (ik tenminste) veel bezig om door code heen te gaan. Dus dan gebruik je veel de up/down/left/right/home/end/pg up/pg down. Ik heb net een nieuwe laptop gekregen en het is zeer vervelend dat veel ervan nu achter een fn-combinatie zitten. Gelukkig heeft die ook een losse num-pad, waar je met num-lock uit ook die knoppen krijgt.
Dus voor een "Dev" laptop zouden ze ook veel meer naar het toetsenbord moeten kijken.
Ze zeggen dat de laptop full disk encryption ondersteunt, maar ik ben wel benieuwd welke configuratie ze daar dan voor gebruiken. System76 heeft geen eigen UEFI secure boot key dus secure boot zal wel uitstaan, maar dan is de extra beveiliging die FDE brengt eigenlijk gehalveerd. Een kwaadaardige chainloader plaatsen in een evil maid attack blijft triviaal op die manier. Sterker nog, Pop is gebaseerd op Ubuntu en Ubuntu gebruikt voor zover ik weet nog steeds een onversleutelde bootpartitie.

Ik ben daarom wel benieuwd wat er bedoeld wordt met "de laptop ondersteunt volledige schijfencryptie". Zo'n beetje iedere Linuxdistributie uit de afgelopen 10 jaar biedt die optie aan, zelfs op telefoons wordt dit ondersteund tegenwoordig. Alleen Microsoft levert nog een OS dat bij installatie niet vraagt of versleuteling aan moet/het automatisch aanzet omdat ze extra geld vangen voor Bitlocker.

Ik zie niet direct wat voor ondersteuning de laptop daar nou aan toe moet voegen? Zit er een speciale bootloader op of een Linux-compatible TPM in?
Je kan wel je eigen secure boot keys toevoegen aan de UEFI, wellicht is dat wat ze doen?

Inderdaad is FDE op Linux nog een beetje een wassen neus zonder evil maid mitigations.
Dat kan zeker, maar dat kan op zo'n beetje elke competente laptop ook al. Een beetje raar om dat in je marketing te zetten, vind ik zelf.

Op zich is met de nodige stappen (systemd-boot + FDE + eigen secure boot keys) het prima mogelijk om FDE op Linux veilig te maken, maar daar moet je wel zelf wat moeite in steken.
Het kan ook hardwarematige FDE zijn. Dat is bijvoorbeeld heel gebruikelijk op bijvoorbeeld Thinkpads en aangezien dit model ook op een zakelijke laptop gebaseerd is, zou dat best kunnen.

Bij hardwarematige FDE is de drive altijd versleuteld. Je hebt de optie om een wachtwoord in te tikken bij het opstarten als je het 'aan wil zetten' (hoewel de drive altijd al versleuteld is).
Dat zou kunnen, maar er is een goede reden waarom Microsoft bij Bitlocker gekozen heeft om niet meer op dat soort versleuteling te vertrouwen.

De quote op de marketingpagina is:
Compatible with most software tools and coupled with full-disk encryption out of the box, Pop!_OS is secure, too, giving you the freedom to discover and create more with your HP Dev One.
Dat moet me denken dat ze hier toch gewoon normale versleuteling mee bedoelen.
Ik draai zelf een HP ZBook Studio G4 met Pop_OS en ik moet zeggen dat het qua nvidia compatibility en out of the box configuratie een van de sterkste distributies is die ik heb gedraaid. Vanuit power settings tussen GPU's wisselen en alle functietoetsen op mijn toetsenbord werkten en ook de hardware mute en hardware wifi toetsen, die op andere distros vaak niet werken.

Het is alleen wel gnome en daar kun je niks aan doen want de gpu switch tool zit in hun gnome variant ingebakken, maar zo storend is het niet

Ook is de popshop een prima manier om mee te updaten en packages te managen. ik had hiervoor nog nooit iets anders gedaan dan gewoon de terminal gebruiken voor updates, maar dit werkt wel.

Er is ook ingebouwde recovery functionaliteit, met de optie om een soort "reinstall" te doen waar alleen het OS opnieuw wordt geinstalleerd, zonder dat je bestanden, packages of configuraties aangetast worden. Erg fijn voor als de package manager een foutje maakt met dependencies

Zou ik nog een keer een HP laptop kopen? Zeer zeker niet. Deze kon ik via de universiteit voor belachelijk weinig kopen, denk aan 75% korting. De volgende keer gewoon een thinkpad of latitude

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 juni 2022 11:05]

Foutje met de reactie, verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 3 juni 2022 12:48]

Ik ben benieuwd wat voor soort developers ze op het oog hebben hiermee. Tegenwoordig als er niet minimaal 32GB in zit is het al nauwelijks bruikbaar met een volledige dev opzet. Alleen je IDE gebruikt vaak al tussen de 6GB en 8GB, gooi docker omgeving erbij en weer zo'n 6GB tot 12GB in gebruik. Moet je ergens nog een VM'tjes voor draaien en houdt al snel op.
Geen fan van Realtek voor WiFi op Linux, en ook maar 802.11ac.
Verder vind ik de resolutie te laag voor de prijs van deze laptop.

Beetje teleurstellend, vind het erg veel geld en niet super bijzonder.
Dan kies ik liever een Dell XPS of andere HP waarbij de hardware compatibel is met Linux.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee