System76 krijgt distributiecentrum in Europa en werkt aan nieuw toetsenbord

System76 krijgt een distributiecentrum in Europa. Dat bevestigt het bedrijf in een interview met Tweakers. De fabrikant hoopt binnenkort te beginnen met het leveren van zijn Launch-toetsenborden vanuit Europa. Andere producten volgen mogelijk later.

Het bedrijf begint in eerste instantie met het leveren van zijn mechanische Launch-opensourcetoetsenbord vanuit het Europese distributiecentrum, omdat dit volgens het bedrijf relatief makkelijk is. "Laptops en desktops hebben veel restricties en de kosten zijn hoger. We beginnen daarom met ons Launch-toetsenbord en gaan dit vanuit een Europees distributiecentrum verkopen, zodat de verzendkosten en belastingen voor die markt lager uitvallen", vertelt System76-principalengineer Jeremy Soller aan Tweakers.

System76 levert momenteel al producten in Europa, maar doet dat vanuit zijn distributiecentra in de VS, wat gepaard gaat met hoge verzendkosten en importkosten. Het is nog niet bekend wanneer System76 de verkoop vanuit Europa precies begint, maar Soller vertelt aan Tweakers dat dat hopelijk 'in de komende maanden' gebeurt. "Het gebeurt heel snel, als je eenmaal het pcb-ontwerp hebt. En we werken momenteel aan de veranderingen voor de Launch-pcb voor de ISO-versies. Dat zal in de komende maanden uitkomen. We zijn nu ook aan het rondkijken voor opslagruimte waar dit distributiecentrum zou worden opgezet. We denken bijvoorbeeld aan Nederland."

Voor de Europese markt komt System76 daarnaast met een nieuwe variant van zijn Launch-toetsenbord, die beschikt over een ISO-indeling. De fabrikant zegt tegen Tweakers dat het ook verwacht de ANSI-versie beschikbaar te stellen in Europa. Het bedrijf werkt momenteel ook aan een kleinere en goedkopere versie, de Launch Lite, bevestigt System76 aan Tweakers. De Launch Lite krijgt een kleinere 65%-lay-out zonder functietoetsen en beschikt niet over een geïntegreerde USB 3.2-hub, anders dan de huidige Launch.

Op termijn wil System76 ook zijn Linux-laptops en -desktops gaan verkopen vanuit het Europese distributiecentrum, maar het is nog niet bekend wanneer dat moet gebeuren. "Onze laptops hebben al een CE-markering; de resterende problemen met laptops hebben vooral te maken met de toetsenbordindeling. We zullen waarschijnlijk wachten op onze zelfontworpen modellen. Voor onze Thelio-desktops zijn we momenteel bezig met de CE-certificeringen en andere dingen die we voor de Europese markt moeten doen. Maar dat is een stuk ingewikkelder dan een randapparaat als een toetsenbord, met een enkele printplaat."

System76 is een hardware- en softwarebedrijf uit Colorado. Het bedrijf verkoopt onder meer laptops en desktops en ontwikkelt een eigen Linux-distributie, Pop_OS. Momenteel levert het bedrijf dat alleen nog vanuit de VS, maar op termijn moet het bedrijf dus ook producten direct in Europa gaan verkopen, wat de verzendkosten en importkosten moet verlagen. Tweakers publiceerde woensdag het volledige interview met Jeremy Soller, waarin onder meer de Linux-distributie Pop_OS, de Cosmic-desktopomgeving en de komende zelfontworpen laptops van het bedrijf worden besproken.

System76 Launch Lite
De komende System76 Launch Lite. Bron: System76

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-06-2022 • 06:00

54

Lees meer

Reacties (54)

54
54
49
2
0
5
Wijzig sortering
Ik heb het plus artikel nog niet gelezen, maar toch: wie is eigenlijk de doelgroep voor System76?

Niet dat ik iets tegen dit merk heb, integendeel. Ik heb hun website meerdere malen bekeken. Ik vind hun systemen mooi, maar wel heel erg prijzig.

Gewone consumenten lijken mij niet de doelgroep, aangezien die vooral kijken naar prijs en System76 zo makkelijk af valt.

De meeste liefhebbers van Linux zullen waarschijnlijk eerder zelf een systeem op maat bouwen en zo de kosten beperkt houden.

Dus wie o wie koopt die dure hardware van System76?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 09:58]

Als ze in Europa beschikbaar zouden zijn tegen de prijzen die ze in de VS rekenen had ik er een gehad. Ik heb het serieus overwogen maar de importheffing en verzendkosten hebben mij tegengehouden.

Pop_OS! is ook erg mooi. Ik heb jaren in het Ubuntu-kamp vertoefd met enige terughoudendheid omdat ze steeds meer dingen gingen doorduwen die mij niet aanstaan. Pop_OS! doet dat bijna allemaal goed dus dat scheelt me weer een hoop customizen bij een versie installatie en na een upgrade.

Hardware is prima maar niet heel bijzonder, met dank aan de OEM's die ze gebruiken. Als ze zelf gaan ontwerpen / produceren is er nog meer meerwaarde aan. Maar driver-ondersteuning vanuit de fabrikant is wel prettig. Ik heb ook baat gehad bij wat System76 doet toen ik zelf een barebone Clevo laptop had gekocht - driversupport was matig maar met wat packages van System76 draaide het alsnog top.
Het voordeel met POP_OS! is dat het wordt ontwikkeld door een echt bedrijf in plaats van een comunity. Echter ik moet wel zeggen dat ik ZorinOS prefereer. Deze ziet er gelikter uit en werkt erg soepel en stabiel.

POP_OS! daarentegen heeft de nieuwste kernel en Ubuntuversie maar qua uiterlijk kijkt het voor mij niet prettig. Waar mij ook erg aan stoor is de Nederlandse taalpakket. Deze is maar half af. Dat wil zeggen ik zie bijvoorbeeld menuopties in het Nederlands en Engels door elkaar staan. Vertaal het helemaal of vertaal het niet.
Als je de user interface van Pop OS niet mooi genoeg vind kun je dit eenvoudig met een andere theme aanpassen. Dit kan met iedere Linux distro, ze zit nergens aan vast.

Het taalpakket idem. Vaak hebben apps een extra taalpakket. Alleen met het laatste ben ik het wel met je eens dat dit gelijk goed had moet zijn voor een standaard installatie.
Ik weet wel dat er voor apps een taalpakket is alleen bij POP_OS is het al in de basis niet goed. Je geeft aan dat je het in het Nederlands wilt hebben maar zelfs als op mijn rechtermuisknop druk zodat je opties als kopiëren, knippen, plakken, eigenschappen ect krijg je dat in het Engels. Dat vind ik heel erg slordig en vooral voor een OS die al een aantal jaar op de markt is.

Dat vind ik het geld niet waard. Veel geld vragen voor je apparatuur met een OS die maar half vertaald is.

[Reactie gewijzigd door HSG op 23 juli 2024 09:58]

Dat heb je met zoveel Linux distributies. PopOS is gratis, je kunt er ook een andere distro opzetten zoals Ubuntu of Fedora.
Ik heb ZorinOS. Is ook gratis, zit geen bedrijf maar een community achter die het ontzettend goed doet en is alles is netjes vertaald naar het Nederlands. Ook de terminal helaas maar met een simpel regeltje in de ".bashrc" heb ik dat weer in het Engels gekregen.
Ik heb jaren in het Ubuntu-kamp vertoefd met enige terughoudendheid omdat ze steeds meer dingen gingen doorduwen die mij niet aanstaan.
Om die reden gebruik ik al jaren Linux Mint. Dat is Ubuntu maar dan zonder de opgedrongen quirks die Canonical erin aan het fietsen is.
Voor zover ik weet gebruikt System76 Clevo-barebone frames. Die zijn op zich niet slecht, maar de toetsenbordindeling is niet geweldig en de pijltoetsen (die ik veel gebruik) zijn op de tast nauwelijks te vinden.
Ik heb het plus artikel nog niet gelezen, maar toch: wie is eigenlijk de doelgroep voor System76?
Ik denk dat ik de doelgroep ben. Ik heb thuis twee laptops van System76. Allebei uit de VS geïmporteerd. Los van dat het hele mooie laptops zijn vooral vanwege het feit dat ze als een van de weinigen echte Linux laptops op de markt brengen. Toegegeven dat het eigenlijk niet meer is dan een dure rebrand van een OEM laptop, toch doen ze wel veel voor de Linux community en dat is wat ik ook met mijn portemonnee wil ondersteunen. Ik vind het namelijk ronduit schandalig dat je bij de meeste laptops helemaal geen keuze hebt wat voor besturingssysteem je wilt. Je krijgt koopt er dan vaak verplicht Windows bij en je krijgt een Windows logo op je toetsenbord, daar zit ik helemaal niet op te wachten.

Na ruim vier jaar nog enorm tevreden. Voor mijn volgende laptop ga ik zeker weer bij System76 kijken.
Een van de andere weinige die dat ook niet doet is Framework. Kun je keurig clean laten leveren, zet je zelf het OS van je keuze erop.
Ik zie daar echter wel heel duidelijk een Windows logo op het toetsenbord. Of is het ook mogelijk om dit aan te passen? Verder hele mooie laptops. Qua toetsenbord zoek ik het liefste eentje die niet van de halve up en down pijltjestoetsen heeft, maar meer zoals deze met een extra rij toetsen aan de rechterkant.
Je kunt verschillende toetsenborden kiezen. Op zich maakt het niet zo uit welk logo daar staat. In alle OS-en refereert het aan het menu. En aangezien de meeste mensen voor Windows kiezen, hebben ze waarschijnlijk gekozen voor het Windows logo. Maar het fijne is dus dat deze laptops zonder Windows te leveren zijn.
Vergelijkbaar met Apple, ook "duur" maar is een markt voor. Waarom zou die er voor Linux desktops niet zijn. Geen aanbod betekend dat ook niemand het kan kopen. Ik zou een System76 eerder bestellen wanneer deze officieel in Europa wordt verkocht in verband met ondersteuning, toch een gedoe wanneer je zo'n apparaat in de VS besteld en er blijkt een defect te zijn.
Zoals @Uruk-Hai aangeeft: een Linux machine kun je eventueel zelf bouwen en (goedkoper?) uitkomen.
Netzo als een game PC.

Een iphone kan ik niet zelf in elkaar zetten.

Ik vind System76 echt mooie systemen maar het prijskaartje houd mij meer op de kijk, misschien daalt de prijs ook voor ons nadat ze in EU gaan verkopen?
Op Tweakers is het aantal mensen die zelf bouwen relatief hoog en dat overschat de totale markt voor zelfbouw.

Genoeg linuxgebruikers die niet zelf een systeem willen bouwen maar een goede build willen hebben zodat zij daarna kunnen doen wat zij willen. Zoals er een markt is voor een verscheidenheid aan systemen.
Een systeem als dit komt met ondersteuning en garantie. Zeker als je systemen ook zakelijk gebruikt een behoorlijk belangrijk argument. Het kostenargument is dan ook ineens een stuk kleiner.

Sommige gamers willen een Alienware machine en andere bouwen het zelf. Dat idee.
Als ik hier even op mag reageren; ik ben die markt. Ik ben technisch heel goed (ben programmeur en knutsel in m'n vrije tijd ook aan hardware met raspi's/servo's/robotica). Ik kan prima Linux zelf installeren of een systeem samenstellen. Voor mijn werk als freelancer wil ik echter een laptop die goed werkt, waar ik geen gezeik mee heb en waar er bij een probleem garantie is. Mijn laptop werk ik 8+ uur per dag op en ik ben bereid daarvoor te betalen.

Ik heb nu een Dell XPS13 "Developer Edition" (aka: Linux pre-installed) en heb daar een paar jaar geleden zo'n €1700 voor betaald, plus een jaarlijks bedrag voor on-site hardware support. Je kan meer bang-voor-buck krijgen, maar ik vind dit géén geld (minder dan €2/dag over drie jaar tijd) voor de waarde die het mij levert; . Ter vergelijking; ik geef nog steeds meer geld uit aan een broodje kaas voor m'n lunch dan aan m'n laptop.

Ik ben niet het bulk van de markt; maar er zijn veel mensen zoals ik; programmeurs, wetenschappers, security professionals, etc.
Hetzelfde hier als freelance software engineer. Mijn laptop was iets van 1700 euro aanschaf exclusief het dock e.d.
Mijn laptop is van Tuxedo, maar hetzelfde idee.
De enige reden waarom System76 af viel vorig jaar was omdat ze alleen in de VS zitten (garantie).

Als ze over 2 a 3 jaar in Europa zitten met Europese garantie-regels? Who knows?

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 09:58]

Ik ben het met je eens over linux gebruikers die geen zin hebben om zelf een desktop systeem te bouwen.
Maar als je naar de prijzen kijkt dan zijn die gewoon véél te hoog.

Er zijn andere merken, die op zichzelf ook niet goedkoop zijn, waar je kant en klare systemen kan krijgen, met Linux voorgeinstalleerd, die significant goedkoper zijn dan equivalente systemen van System 76.
De spoeling is echter zeer dun, zeker op desktop gebied.

En ik denk dat dat de reden is voor de hoge prijzen. Het aanbod is schaars, dus de prijs is hoog.
Een laptop daarentegen wordt al wat lastiger om zelf te bouwen. Ik denk dat een deel van de kopers ook het initiatief willen ondersteunen en niet perse een laptop/desktop willen kopen waar enkel Windows wordt bijgeleverd (zit bij de prijs in) om vervolgens Linux te gaan installeren.
Simpel: iedereen die Linux op een laptop wil draaien met geld en weinig tijd.

Dus: bedrijven & freelancers.

Simpel voorbeeld:
Ja, je kunt ook zelf een laptop kopen en daar Linux zetten. Dan ben je minstens 2 dagen bezig met: uitzoeken welke laptops/drivers goede support heeft voor Linux, bestellen, juiste distributie kiezen, alle problemen oplossen die je sowieso ALTIJD hebt met Linux: scrol wiel doet het niet (of niet de juiste snelheid), externe monitor werkt niet/verkeerde resolutie/traag, Microsoft Teams werkt niet goed (kom je niet omheen in NL), Wifi/Bluetooth/headset (volume) problemen, slaapstand werkt niet bij dichtklappen laptop, verschillende energie-verbruik configuraties werken niet (te veel stroomverbruik op accu), Wayland gezeik, OSS/ALSA/Pulseaudio/Pipewire/JACK gezeik en zo nog een oneindige lijst "kleine" dingetjes.

Dat zijn 2 dagen die je ook voor een klant had kunnen werken. Die 2 dagen loop je tussen de 1000 en 2000 EUR mis als ZZP'er (afhankelijk van je uurtarief). Het kan dus makkelijk uit voor een ZZP'er om gewoon een System76 te kopen en direct los te gaan, ipv zelf aan te k*tten om Linux goed draaien op een laptop te krijgen. Dat doet je alleen als je er echt gigantisch veel plezier uit haalt om oneindig met drivers e.d. te "spelen".

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 09:58]

Alle zaken die jij noemt werken bij mij moeiteloos met de laatste hardware en Linux Mint. Ik heb afgelopen jaren meerdere nieuwe laptops geïnstalleerd en alles werkt uit de box. Ook de scrollwieltjes, externe monitoren, geluid, Wi-Fi en MS Teams.
Nog nooit gezeik gehad op 1 ding na: dat was een Dell DisplayPort-monitor hub die een aparte driver verwachte. Opzich logisch, maar dat was het enige handwerk en dat stond netjes gedocumenteerd.
Zucht...
Jouw ervaring != ervaring van veel anderen.
Ikzelf ben ook freelancer en zou zeker zo'n System76 overwegen.
De reden is inderdaad dat ik weet dat bij zo'n systeem alle onderdelen supported zullen zijn (zonder gepruts).
Wat niet altijd het geval is bij gewone laptops. Bij mijn Thinkpad heb ik bijv. eindeloos moeten klooien om fractional scaling (Wayland) aan de praat te te krijgen (dit was nog voor dat Fedora hier betere support voor had).
Het probleem is ook voornamelijk dat je niet van tevoren kan weten of het vlekkeloos gaat zijn of niet. Zelf bij twee van de drie laptops geen issues gehad met Fedora, maar toch is die kans er wel gewoon weer bij een nieuwe laptop. Dat koop je inderdaad met zo'n systeem mooi af.
En zelfs als het werkt, is er geen garantie dat het vlekkeloos werkt.
Op mijn oude Dell werkte Linux ook "prima", met de kanttekening dat de processor-states niet goed werkte waardoor ie nauwelijks terug klokte. Met dus als gevolg veel fan-lawaai en slechtere accu-tijd.

Ironisch genoeg gebruikt mijn partner nu die laptop als nood-laptop voor haar opleiding met Windows 10 en Win 10 is erger op dit gebied 8)7

Mijn huidige OEM-Linux machine is heerlijk stil, behalve on zware load, en heeft een accu-duur van 9+ uur.
Alle zaken die jij noemt werken bij mij moeiteloos met de laatste hardware en Linux Mint. Ik heb afgelopen jaren meerdere nieuwe laptops geïnstalleerd en alles werkt uit de box. Ook de scrollwieltjes...
Screenshot van het ingebouwde standaard meegeleverde Linux mint configuratie scherm voor scroll-snelheid aub.

Laatste keer dat ik checkte zat dat niet in Mint (versie 20/21 uit m'n hoofd). Misschien gemist, zou kunnen, maar ik was uren bezig met het juiste tooltje vinden en de boel zo instellen dat hij bij een reboot de instellingen vasthield. Belachelijk. Alleen dat al is 100% reden genoeg voor mij om voor een kant-en-klare duurdere Linux laptop te gaan die gewoon werkt. Ik heb heel veel dingen te doen die oneindig veel leuker zijn dan *uitzoeken hoe ik een scrollwiel fatsoenlijk instel in Linux*.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 09:58]

Het aanpassen van de scrollwheel snelheid kan in Linux Mint niet zonder een externe tool (IMWheel) te installeren. Dat blijkt ook zo te zijn bij Ubuntu, Debian, Pop!_OS, Arch en vast nog meer distro's.
Hier een YouTube video hoe dit in Pop!_OS zou moeten.

Dus ook met een Pop!_OS pre-installed laptop zit je waarschijnlijk met dit probleem. Of...System76 installeert die tool er standaard op.
De groep van professionelen die een custom built systeem willen hebben MET EN hardware EN Linux (Ubuntu) support.
Ik zou als zzp'er wel een laptop hebben gekocht als ze in europa verkochten. Heb nu een Dell met Pop_os en dat werkt wel, maar de driver ondersteuning liep wat achter. Pas na een half jaar werkte mijn speakers door een kernal update.
Net grotendeels over op Pop_OS en zeker interesse in de laptops/pc's van System76 vanwege het concept van volledige hard-/software support i.p.v. zelf moeten hobby-en. Dat is voor een Linux beginner die wel afhankelijk is van werkend spul toch wel fijn.

Nog wel aan het twijfelen tussen Purism hard- & software (Debian) en Framework met bv. Pop_OS, dus mooi tijd om te wachten op het openen van het distributiecentrum in Europa :)
Gewone consumenten lijken mij niet de doelgroep, aangezien die vooral kijken naar prijs en System76 zo makkelijk af valt.

De meeste liefhebbers van Linux zullen waarschijnlijk eerder zelf een systeem op maat bouwen en zo de kosten beperkt houden.

Dus wie o wie koopt die dure hardware van System76?
Ik heb er nooit een gekocht maar heb twee keer op het punt gestaan om het professioneel te doen. Op mijn werk mag ik zelf geen computer meer bouwen en ze vinden support steeds belangrijker. Heb ik niet zo hard nodig maar dat is een andere discussie. System76 levert kant-en-klare systemen met Linux. Het lijken misschien dure systemen voor de hardware die je krijgt, maar het is natuurlijk een niche-systeem, die zijn nooit goedkoop. Daarbij hebben ze gekozen voor kwaliteit, als het toch duur wordt moet het wel goed zijn.

Gewetensvraag is welk geld beter is besteed, een techneut met een dure laptop die tot het uiterste wordt gebruikt, of een manager met de nieuwste Apple die niet meer doet dan buienradar kijken. Als ik zie wat er zo al aangeschaft wordt dvoor mensen die niet eens hun eigen mails schrijven dan zou ik onbeschaamd een hele Tesla Falcon-9 kunnen bestellen ;)
Wie van de doelgroep zit er te wachten op een ISO-toetsenbord? Nagenoeg al mijn collega-ontwikkelaars plus ikzelf geven de voorkeur aan een ANSI-indeling. Dat het dan enkel “verwacht” wordt vind ik wel een beetje jammer dan.
Dat vraag ik me sowieso af inderdaad. Hoe zijn we aan ISO gekomen hier in Europa? Ik ken alleen mensen die per se een ANSI willen, en mensen die zich er niet van bewust zijn dat er een verschil is en daarmee ISO dus ook accepteren. Wie is er gebaat bij ISO en waarom?
In veel landen zijn er bijzondere karakters die veel woorden gebruikt.
Daarnaast is de indeling gekozen in de tijd van de tiepmachine om te zorgen dat deze niet vastliep.
Dat laatste is QWERTY, niet ISO. Waarom zou een hoge entertoets minder snel vastlopen dan een lage in Europa maar omgekeerd in de VS? Of een kleine shift vs een grote shift?
Volgens mij door de Duitsers, maar je hebt gelijk; het is eigenlijk nogal onzinnig deze twee standaarden te blijven hanteren met zulke minimale verschillen. De meeste mensen weten het verschil niet eens, en diegene die het wel weten willen vrijwel altijd ANSI, (vind het zelf ook net wat logischer met de Enter en niet zo'n miniscule Shift).

Maar goed, kan ik wel vinden, blijkbaar is er toch een markt voor anders hadden ze die dingen vast ook niet geproduceerd.
Inderdaad. Die ISO toetsenbord indeling is een ramp. Net als toetsenborden met kapotte (van die halfhoge) pijltjestoetsen wéér iets erbij waar je scherp op moet letten om geen miskoop te begaan.
Ieder zijn mening, maar ik gebruik het door elkaar en laten we nu gewoon even reeel zijn:
Ze zijn voor 99% hetzelfde. Dus een ramp vs perfect is gewoon veel te hard gesteld.
Als je kunt werken op een ANSI bord ben je na 10 min gewend aan een ISO bord en omgekeerd.

Dat betekent niet dat je geen voorkeur kunt hebben, maar de verschillen zijn klein.

Een toetsenbord met franse indeling is een ramp en niet aan te wennen; Als je US (int.) QWERTY gewend bent

Ik heb een ISO toetsenbord aan 1 computer, maar mn laptops hebben allemaal ANSI. Het typen lukt nog steeds ;)

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 23 juli 2024 09:58]

Het probleem is (was?) niet zozeer ISO maar dat logitech in Nederland ISO UK verkocht. Bij die layout heb je een slash tussen de z en de shift zitten, en als er iemand een plek in de Hel verdiend is het de persoon die dat heeft bedacht.
Maar dan praten we dus over UK vs US (int.) en dat is een heel andere discussie. De grootte van de Enterknop mag toch geen breekpunt zijn.
Ik heb nu zelf een Keychron K10 ANSI-toetsenbord, nadat ik mijn hele leven gewend ben met de ISO-indeling. Wat ik vooral merk is dat ik ipv enter heel veel op \| druk. Het is puur gewenning voor mij, maar ik weet wel dat ik hierna terug naar ISO ga.
Hier precies omgekeerd met de linker-shift.

Maar goed, er zijn duidelijk wel mensen met een voorkeur voor ISO dus. Jammer dat we het in Europa weer zo lastig moeten maken ;)
Alleen toetsenbord terroristen en agressievelingen. Daar heet het ook geen toetsenbord, maar een ram plank.

(Die grooooote entertoets geeft zoveel voldoening O-) :X )
Geef mij maar ISO (hoewel ik iedere keer moet opzoeken aan welke ik de voorkeur geef :) ).
Met een echte enter, ipv zo’n mini.
Ik geloof dat omringende landen vaker ISO gebruiken ofzo. IIG ook waarom Logitech zo goed als alleen ISO verkoopt in Nederland, en in Amerika gewoon ANSI doet. Ook waarom ik Logitech niet overweeg meer voor toetsenborden.
Als ik de layout zie is dat nog maar bijzaak. Blind typen is gewoon niet te doen.
Ik behoor tot de groep die tot vandaag helemaal niet doorhad dat daar zelfs officiële standaarden voor zijn!
Ik kies mijn toetsenbord op ergonomie (pols-plaatsing, enzo), niet op waar precies de knopjes zitten en hoe groot ze zijn. Die gewenning is minimaal.

Mind you: ik werk & woon in BE & FR, waar AZERTY de standaard is en ik, opgegroeid met QWERTY, dus wel andere appeltjes te schillen heb dan de grootte van de enter-key...
In Nederland wilt het merendeel inderdaad het liefst een ANSI indeling. Kijk je naar de andere landen om ons heen in Europe dan is het vooral ISO wat men gebruikt. Van Duitsland tot Portugal, ISO wordt hier geprefereerd, soms ook met eigen specifieke leestekens erbij.

Bij marketing afdelingen van toetsenbord merken heeft men er, zo lijkt het juist moeite mee om dit te begrijpen, waarom wij Nederlanders nou net weer zo anders zijn in Europe op dit gebied.
Hier in NL gebruiken wij inderdaad wel de qwerty toetsenbord indeling die ze ook in de US gebruiken. Toch is dat iets anders dan het gebruik van ANSI of ISO als toetsenbord indeling.

Volgens de meeste beschrijvingen zijn de ANSI toetsenborden te herkennen aan de brede linker shift en de horizontale return toets. De ISO toetsenborden zijn te herkennen aan een exttra toets tussen de Z en de linker shift en eventueel ook een verticale return toets. Detail: de return toets is tegenwoordig vaak voorzien van de tekst "Enter", maar de <enter> toets hoort bij het nummerieke toetsenbord: Tekst wordt voorzien van return tekens om naar het begin van de volgende regel te gaan. cijfers worden ingevuld (ge-enter-t).

Een ander onderscheid is de toets rechts van de spatiebalk: dat is <alt> of <alt-gr>. Het <alt-gr> is in Europa nodig om het Euro teken in te voeren: <alt-gr><5>. Dat wordt ongetwijfeld ook in de US wel gebruikt maar is niet per-se aanwezig.

Toegegeven, het zijn kleine details maar die maken nu net het verschil.

[extra} een aardig verhaaltje: https://itigic.com/nl/ans...nces-and-which-is-better/

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 09:58]

Hoera! Hopelijk brengt dit de verkoop van de HP Dev One in Nederland ook dichterbij.
Nieuw distributiecentrum, toch? Want ze hebben volgens mij al eens een klein distributiecentrum in het VK gehad.
Anoniem: 532949 8 juni 2022 11:52
Ben blij dat system76 naar europa komt, ze kunnen linux populairder maken in het bedrijfsleven.

Wat betreft de 65% ISO toetsenborden heb ik weinig interesse.. die dingend lijken me verslijk voor games en programmeren. Snap niet dat men het prettig vind om een function key in te drukken voor de f-toesen en dat delete en backspace op de zelfde spot zitten.
Jammer dat ze weer beginnen met ISO toetsenborden.
Ik ken niemand die specifiek een ISO keyboard wil hebben, al vinden sommige het niet erg.
Wel ken ik genoeg mensen die perse een ANSI toetsenbord willen hebben (waaronder ik)....dus ik weet wel wat ik zou kiezen als fabrikant. Maar goed, iemand heeft ooit besloten dat wij Europeanen een kleine shift acceptabel vinden en sommige fabrikanten kijken niet naar wat mensen echt willen (Denk Logitech)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.