HP gaat 14"-laptop met Linux-distributie Pop_OS uitbrengen

HP toont de Dev One, een 14"-laptop die is voorzien van Linux-distributie Pop_OS van System76. De laptop is bedoeld voor ontwikkelaars en wordt voorzien van een Ryzen 7-octacore en 16GB ram. HP noemt een prijs van 1099 dollar, maar het is nog niet duidelijk wanneer de laptop uitkomt.

HP heeft een website in het leven geroepen voor de Dev One-laptop met daarop enkele details. Zo staat er dat de laptop een niet nader gespecificeerde Ryzen 7 PRO-octacoreprocessor krijgt, voorzien wordt van 16GB DDR4-3200-geheugen, een 1TB NVMe-ssd en een 14"-scherm met een full-hd-resolutie.

De laptop wordt geleverd met Pop_OS geïnstalleerd en is voorzien van een toetsenbord met Super-toets in plaats van een Windows-toets. De HP Dev One is zoals de naam aangeeft, bedoeld voor ontwikkelaars en gemaakt in samenwerking met System76, het bedrijf achter Linux-distributie Pop_OS.

Eind april kwam Pop_OS 22.04 LTS uit, onder meer met opties voor het automatisch uitvoeren van updates, een dynamische dark mode en een nieuw downloadcenter vanwaaruit software is te downloaden. Volgens System76 is het besturingssysteem bedoeld voor ontwikkelaars.

Het is nog niet bekend wanneer de HP Dev One verschijnt en of die in Nederland en België te koop zal zijn. Op de teasersite staat al wel een prijs van 1099 dollar. Omgerekend met btw is dat ongeveer 1251 euro.

HP Dev One

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-05-2022 • 11:06

124

Submitter: TheVivaldi

Reacties (124)

124
123
41
1
0
73
Wijzig sortering
Rare keuze Popos, ze hebben zelf ook laptops die zelfs meer open zijn. HP gaat nooit zo open zijn.
Dat wens je toch als je kiest voor Linux, want je weet nooit of je distro blijft bestaan in dezelfde vorm, en als je niet mee wilt met de verandering, moet je van distro veranderen, denk aan Wayland, systemD, grub, lilo, apt Vs snap.
Ubuntu gaat niet beloven dat ze alles via apt blijven aanbieden.
Daarnaast kan het zelf financiëel onmogelijk blijken om een distro te ondersteunen wat is er nu met elementary os?

Het probleem van Linux is niet teveel keuze, het is te weinig uniformiteit of ondersteuning.
Een pakket of de nieuwste update is dan (nog) niet beschikbaar voor een bepaalde distro maar wel voor een andere

Een goede linux-compatible laptop zoeken is op termijn waarschijnlijk beter. Dell is erom bekend. Voor een compacte 14" 16:10 oled laptop kan je kijken naar Asus, of wachten op Acer. Hopelijk dat Hp ervan leert.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 22 juli 2024 23:33]

Pop_OS is de distributie die HP op de laptops zet, niet System 76, de developer van Pop_OS. Aangezien het open source is mag HP het gewoon gebruiken.

Er zijn verschillende redenen om voor Linux te kiezen. Ik vind het fijn als er meer open is aan software en hardware maar ik heb geen problemen om daar af en toe vanaf te stappen. Ondanks dat ik kies voor Linux wil ik voornamelijk dat het werkt en ik niet een hele strijd hoef aan te gaan met mijn pc. Dan is een ondersteunde laptop van een grote OEM soms een prima keuze.

Als je niet mee wil in veranderingen van Distro's is er geen alternatief voor Linux/BSD. Bij Windows en Mac wordt het gewoon door je strot geduwd.
Ubuntu opzich zelf is prima ,het enigste wat ik liever achterwege laat is Snap. Ik vervang dit liever door Flatpak. Pop!_OS maakt al gebruik van Flatpak.
zelfs met clitje, die heb al tijdje niet meer gezien op een laptop

//edit; tuurlijk zijn er series/modellen waarbij deze vorm van input nog bestaat. maar is niet meer zo breed beschikbaar als in het verleden; waarbij praktisch iedere laptop zo'n 'clitje' had

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 23:33]

Is bij ThinkPads gelukkig nog steeds standaard. HP heeft trouwens ook nog steeds aardig wat laptops, met een trackpoint.
Wat is het nut er eigenlijk van?
Cursor besturen zonder je hand van het toetsenbord te halen. Er horen ook twee 'muis'knoppen bij onder je duim.
Liefst 3. De middelste is voor 'paste' onder Linux.

En middelste muisknop inhouden laat je scrollen met de 'pointing stick'.
Gebruik deze op mijn thinkpad meer dan dan de trackpoint zelf, grof muizen op het trackpad met je duim en dan klikken met deze knoppen werkt echt top, gebruik het trackpoint alleen om te scrollen icm de middelste knop
Trackpads werken vaak slecht/niet met vochtige/natte vingers, er zijn situaties waarin dit uitermate handig is!
Ik heb een HP ZBook. Is al wat ouder (2017) maar ook met trackpoint. Zonet even getest: werkt nog :+
Dan heb je al een tijdje niet naar thinkpads gekeken want daar is die nooit weg geweest :)
Mijn oude Dell Inspiron en mijn huidige HP Elitebook hebben er ook een. Volgens mij zijn ze op de zakelijke lijnen van Dell/HP/Lenovo vrij standaard.
Yep, Latitude lijn van Dell heeft ze ook (nog)
Nog steeds aanwezig op de huidige Thinkpad T en P serie hoor...
Mijn Elitebook 850 G5 heeft er ook één, en dat is een model van 2016/17.

IK denk zelfs dat alle Elitebooks en Thinkpads dit altijd hebben gehad.
Zo leuk... alle HP's op het werk hebben die ook. Niemand die het nog gebruikt en het maakt zo'n vieze afdruk op je scherm als je laptop een keer klem heeft gezeten.
Je kunt het dopje er toch gewoon afhalen, dan zal ie het scherm niet meer raken lijkt me?
Ja, ik ga niet bij elke laptop die we binnenkrijgen het dopje eraf halen. Dat mogen onze lieve eindgebruikers lekker zelf doen.
Ik kan m alleen steeds niet vinden
Heeft dat nog een officiele naam, of is dit weer een bijnaampje? :p

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 22 juli 2024 23:33]

Ja, Pop! os is prima. Maar 16GB is wat karig...
Heb hem op mijn werklaptop (latitude 5400) ook nog steeds. Ik vind het alleen maar lelijk, laat een afdruk achter op mijn scherm, en heb hem nog nooit gebruikt.
Natuurlijk verschillen de meningen hierover erg, maar naar mijn mening is Pop!_OS een goede keus. Ik draai het nu zelf een paar maanden op m'n werk laptop (Dell Precision 5560) en het bevalt mij erg goed.

De updates zijn frequent en regelmatig, moderne kernel (op dit moment zit op 5.17.5!) en wat mij betreft een goede en gebruiksvriendelijke interface.

edit: moet er wel even bijzeggen dat er nog wel, in ieder geval bij, soms wat quirks zijn zoals het touchpad wat af en toe even stottert of erg traag reageerd (ligt wel aan Pop!_OS of de driver, want op Windows gebeurde dit niet). Maar dit is wel een beetje Linux eigen volgens mij, dit soort quirks.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 22 juli 2024 23:33]

Ik hoop wel dat HP (en PopOS) goed werken aan de integratie. Ik heb een hoop extra tweaks and packages moeten installeren om alles aan de praat te krijgen (met name toetsenbord, fan control).
Ik draai PopOS op een ZBook Studio G4 zonder enige manuele aanpassingen. Alles werkte gelijk, inclusief secundaire F toets functies en hardware mute knop etc
Interessant.

Ik ging er altijd van uit dat op Ubuntu gebaseerde distro's eerder traag waren met updates (zesmaandelijks?).

In een ver verleden ging ik met Ubuntu aan de slag, en ergerde ik me over 't feit dat het op de volgende versie van Firefox eveneens wachten was tot de volgende update van Ubuntu, of je moest klooien met Synaptics.

Maar begrijp ik goed dat het op Pop!_OS beter gaat dan?
Hoe Pop!_OS ermee omgaat weet ik niet, maar Linux Mint (gebaseerd op Ubuntu maar zonder de quirks die Canonical in Ubuntu aan het stoppen is) heeft sinds ongeveer begin dit jaar dat Firefox praktisch direct na een nieuwe release beschikbaar is. Alleen bij patches kan het nog wel even duren, afhankelijk of het bijv. een MacOS issue betreft.
Ik draai zelf ook Mint en de updates zijn behoorlijk frequent met een maar en dat is dat het voornamelijk veiligheidsupdates en bugfixes zijn. De officiële kernel is ondertussel wel gedateerd aan het raken.
Veel distro's hebben dat inmiddels anders opgelost met Flatpaks of AppImages of iets dergelijks.

In Pop!_OS (ugh, irritante naam om te schrijven trouwens), heb je de Pop!_Shop waar je weet ik hoeveel apps kan downloaden en installeren, dit kunnen Flatpaks zijn maar ook gewoon .debs. Hierdoor ben je niet afhankelijk van apt. Apps die je vanuit de Shop installeert kunnen niet zichzelf updaten (alleen via de shop). Mijn Firefox zegt ook dat updates uitgeschakeld staan. Desondanks worden de apps prima up-to-date gehouden, ik zit op FF 100.0.1.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 22 juli 2024 23:33]

In een ver verleden ging ik met Ubuntu aan de slag, en ergerde ik me over 't feit dat het op de volgende versie van Firefox eveneens wachten was tot de volgende update van Ubuntu, of je moest klooien met Synaptics.
Dat is al zeker 10 jaar niet meer het geval. Ubuntu (en eigelijk elke andere grote distro) packagen de updates van Firefox vrijwel gelijk. Ik gebruik zelf Fedora (versie 36), maar heb netjes de update naar FF 101 gehad (komende vanaf FF 99 op Fedora 36). Het tijdperk dat een firefox versie vast zat in de release is, zoals ik al zei, heel erg lang voorbij.
Gebruik het inmiddels ook ongeveer een jaar op mijn werklaptop en werkpc. Gebruik graag de tilling functie maar die happert helaas af en toe nog wel. Dat hij ineens de helft van de desktop space niet pakt of niet wil maximaliseren. Moet dan rebooten om het op te lossen.

Verder eigenlijk nul issues en redelijk tevreden.
Ik gebruik ook graag Pop!_OS, quasi volledig compatibel met Ubuntu, maar komt standaard niet met sommige dingen die Canonical wil pushen, en vaak robustere hardware comptabiliteit out-of-the-box (zeker als je een Nvidia Optimus laptop hebt).

Hun pop shell met tiling modus vind ik ook een fijne toevoeging aan Gnome.
Ik snap de keuze voor Pop wel alleen al op basis van populariteit en adoptiegraad.

Verder is die keuze volstrekt irrelevant, want als pop goed werkt doet [insert distro] het ook wel dus zelfs als je POP niks vind is dit puik nieuws.
Als de laptop werkt met Pop_OS dan gaat het met elke mainstream linux distro werken. Niet elke developer is gecharmeerd van Pop_OS.
ik werk zelf op linux mint en bevalt wel. Nu vraag ik me wel af wat precies het verschil is tussen Pop_OS vs Linux Mint, afgezien van "smaak". Vraag het omdat als ik nieuw os moet gaan proberen ik daar tijd voor vrij moet maken en dat kost gewoon ontwikkel/productieve tijd ;)
Zit niet veel verschil tussen beide distros. POP_OS is gebasseerd op Ubuntu_LTS en mint op UbuntuDebian.

Je zou kunnen zeggen dat linuxmint fijner is als workstation distro is en POP_OS fijner is als ubuntu gamestation.
Zit niet veel verschil tussen beide distros. POP_OS is gebasseerd op Ubuntu_LTS en mint op UbuntuDebian.
Wat je zegt klopt niet. Zowel Linux Mint als Pop!_OS zijn gebaseerd op Ubuntu, waarbij zowel de LTS als non-LTS releases worden gebruikt. Beide hebben dezelfde releasecycle als Ubuntu. Linux Mint heeft als primaire desktop interface Cinnamon, maar is ook met MATE en Xfce verkrijgbaar. Pop!_OS gebruikt een aangepaste versie van Gnome als desktop interface.
Van Linux Mint is een op Debian Stable gebaseerde versie beschikbaar onder de naam LMDE (Linux Mint Debian Edition).
dan blijf ik lekker bij mint, aangezien het een workstation is waar het op draait en gamen doe ik niet :)
Als het een workstation is, draai dan fedora of open suse leap/tumbleweed. Iets beters bestaat niet. O+
Voor de meeste mensen is het verschil dat Pop_OS een aangepaste versie van GNOME gebruikt als desktop en Mint gebruikt Cinnamon. Als je tevreden bent met Mint en je geen mening hebt over hoe de desktop eruit moet zien zou ik zeker bij Mint blijven. De desktop van Mint is de enige reden dat ik het niet wil gebruiken.
Ik zou eerder zeggen dat als iets met Debian werkt het wel met zowat elke ander distro zou moeten werken. Een distro die een recente kernel heeft, zoals Pop!, heeft meer ondersteuning voor recente hardware.
Als het bij 16GB blijft, is het helaas niet echt een developer laptop.
Ligt er helemaal wat je developed he? 16 GB is dan meestal heel ruim voldoende, ook voor developers. Waar ik me meer 'zorgen' over maak is het 14" scherm, dat lijkt me dan weer wat klein als developer machine. Scherm is zomaar vol.
Hang je 95% van de tijd toch een of meer externe schermen aan, daar maak ik mij niet druk over. Ik vind die 16GB wel karig, heb ik nu ook in mijn werksysteem en merk toch dat dit eigenlijk te weining is. 1 of 2 VM's open, build process, berg browser tabs en het zit vol. Hopelijk dat er nog een 32GB versie aankomt, want met 16 valt deze voor mij gewoon af.
Ja je schetst nu een use-case waarin 16GB schaars kan zijn (met hele grote VM's, want 1 VM en 16 GB vol is wel heftig, maar het kan). Dat wil niet zeggen dat het in z'n algemeenheid geldt natuurlijk.
Inderdaad, ik ontwikkel ook op een laptop met 'maar' 16GB, maar in plaats van VM's heb ik alles (volledige stack) in containers draaien, en een berg tabs in je browser vind ik persoonlijk ook een No-No (houd wel van opgeruimd, niet alleen m'n bureau, maar ook mijn desktop/machine).

Het typisch gebruik bij mij tijdens devven ligt dan ook rond de 8GB. (Ik heb IntelliJ de deur uitgedaan in ruil voor VSCode en Gnome de deur uitgedaan in ruil voor Cinnamon. Dat waren de grootverbruikers qua geheugen/performance op mijn machine).
Neem je er een 27" monitor bij.
Ik heb juist heel bewust gezocht naar een 14" notebook met 32GB en die zijn schaars. Bij veel merken kom je al snel uit op een groter model, of je betaalt een premium prijs. Overal waar ik werk wordt er een monitor aangesloten, en voor die ene keer on the move is met 14" (in mijn geval bij 2880x1800) prima te werken. Liever een licht en compact apparaat dan steeds slepen met een bakbeest.
32 GB in een werkstation moet mijns inziens ook wel een "premium" workload zijn.
Lenovo thinkpad t14 kan je upgraden tot 40gb ram, je hebt dan wel geen dual channel
The Framework heeft een laptop waar je tot 64gb in kunt zetten, met 14" scherm.
Het scherm is juist waar ik me niet druk om zou maken, hier thuis hangt m'n laptop aan de muur en op kantoor hebben we ook gewoon gestandaardiseerde bureau's met twee schermen en docking stations. Ik zou juist graag omlaag willen van 17" naar iets dat makkelijker mee te nemen is :)
14 inch is juist perfect mobiel, je hangt die gewoon aan een extern scherm wanneer je werkt.
16GB Is niet meer van deze tijd. Met een paar browserwindows, één VM, en een emailprogramma open zit ik al op 18GB, laat staan als ik nog wat office programma's open heb. 32GB Is nu wel het minimum als je een nieuwe machine koopt en niet vrijwel meteen al weer spijt wil hebben.

[Reactie gewijzigd door vlijmenfileer op 22 juli 2024 23:33]

Ik, als webdev, heb op dit moment zo'n 9GiB geheugen in gebruik met 18 docker images up, twee grote projecten open in phpStorm, stuk of 20 tabbladen open in Brave, en nu ruim vier dagen uptime in Xubuntu 22.04.

16 GiB is dus (voor mij) meer dan genoeg, al kan ik me voorstellen dat als je 10 jaar met een laptop wil doen je een maatje groter koopt.
Interessant. Goede reminder dat onder Linux Docker minder resources inneemt dan onder Windows of Mac.
Is dat niet omdat op Linux Docker meer een applicatie is, en in Windows is het meer een virtuele machine waarop Linux draait, en daar praat de docker app mee toch?
Klopt. Door die VM ben je meteen een paar GB kwijt terwijl onder Linux het gewoon een proces is dat vaak maar een fractie van het maximale geheugen gebruikt.
16GB is prima voor menig developer hoor.
Is dat zo? Ik werk louter met Microsoft Office en mijn werkgever is recentelijk voor iedereen overgestapt naar 32 gig werkgeheugen. Ik zit vaak met een lichte usercase al rond de 16 gig
Office met 15GB benodigde werkruimte is al onwaarschijnlijk, maar dan ook nog sneller worden van een extra 16GB omdat je geen disk-caching meer nodig hebt is nog onwaarschijnlijker.

Proberen ze schrijfactiviteit op permanente opslag te beperken? Dat zou kunnen, maar dan is het een financieel plaatje dat niet zo veel met Office te maken heeft. Onnodig swappen is wel echt een oud MS-dingetje...

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 23:33]

Ik zou het niet weten waarom dat besloten is. We kwamen namelijk van 8 gig.. dat werkte ook prima.
Heuh? 16 GB te weinig voor office.. 8)7
Oprechte vraag: op welke zotte manier gebruiken jullie office om dat vol te krijgen? Het enige dat ik kan inbeelden zijn extreme zotte logistieke programmaties in excel, maar zelfs dan?
We hebben het hier over een laptop met Linux voor een ontwikkelaar. Die kunnen dus een pak lichter uitgevoerd worden dan voor een medewerker die een briefje in Word moet typen ;)
Ik zou met name graag meer laptops met sideband ECC ram zien. Dat is nu voorbehouden aan belachelijk overpricede Xeon laptops, terwijl ryzen wel ECC ondersteunt.
Ook omdat naast amd ryzen de intel w680 chipset ism core 12000 series nu eindelijk weer wel ECC ondersteunt op non-xeons zou je denken dat er meer mogelijkheden zijn voor betaalbaar workstation laptops met sideband ECC.
16 GB is prima voor web toepassingen hoor, maar 32GB is wel beter :)
Ben ik het toch wel mee eens. Paar docker containers en weg RAM.
Die supertoets scoort wel erg hoog op de GEEK schaal :)
Bij Tuxedo kan je een custom toestenbord bestellen bij je laptop, en standaard heb je Tux als supertoets.
Ik ben al een hele tijd op zoek naar een tux-key voor mijn mechanisch toetsenbord. Heel raar dat die niet te vinden zijn (zonder duurder uit te zijn dan het toetsenbord zelf).

[Reactie gewijzigd door haling op 22 juli 2024 23:33]

Goede ontwikkeling dat fabrikanten vanaf stock Linux shippen!
Doet Dell al jaren met Ubuntu-varianten van laptops.
Dus dan kan het geen ontwikkeling zijn?
Ik snap de keuze voor PopOS niet. Voor support hoef je niet bij Canonical aan te kloppen, dus zal HP dat zelf moeten doen. Ik gok dat ze daar niet bijster goed in zijn.
Zonder support maakt het ook niet zoveel uit welke Linux je draait. Ubuntu en varianten zouden niet mijn keuze zijn, maar dat is persoonlijke smaak. PopOS is nog erger omdat daar GNOME stuk gemaakt is omdat er een betere flow in zou zitten. 8)7

Als je maar zorgt dat wanneer je laptop overleden is, en je wilt garantie claimen, dat er dan maar weer PopOS op staat. Kan lastig worden.

Dus...koop gewoon een refurbished Lenovo voor 1/3 van de prijs en je kunt doen en laten wat je wilt.

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 22 juli 2024 23:33]

Linux op dev laptop, erg leuk. Maar dan wel even de bal compleet mis slagen met de aspect ratio voor een dev laptop. 16:9 is nietmeer van deze tijd voor een dev laptop. Spijtig.
Werk je dan vaak op het scherm van de laptop zelf, dat is sowieso toch bijna niet te doen op een 14 inch scherm? Ik en alle collega's hier hebben op kantoor en thuis een dock met twee of drie externe schermen eraan. Ik programmeer eigenlijk vrijwel nooit op mijn laptop zonder externe schermen aangesloten. En voor onderweg een presenatie doen, mailtje tikken in de trein, etc is 16:9 niet echt een issue (w.m.b.).
Ik ben niet echt een developer verder maar ik krijg ook steeds de vraag of het scherm van mijn laptop niet te klein is.
Maar de enige keren dat ik het scherm van de laptop zelf gebruik is als ik in het datacenter zit, of in de trein ofzo.

Thuis en op kantoor gaat hij gewoon in een dock. Scherm formaat bungelt bij mij ergens onderaan de prioriteitenlijst als ik naar laptops kijk.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 23:33]

Voor €1259 heb je ook een Dell G-series laptop met een veel snellere processor en een dedicated video kaart.
Sneller geheugen en thunderbolt en USB 3.2 Gen 1.

12 Gen Intel® Core™ i7-12700H (24 MB cache, 14 cores, 20 threads, up to 4.70 GHz Turbo)
NVIDIA® GeForce RTX™ 3050/3050 Ti
16 GB, 2 x 8 GB, DDR5, 4800 MHz, dual-channel
Thunderbolt 4/USB Type-C-poort met DisplayPort met alternatieve modus

https://www.dell.com/nl-n...125sc?view=configurations

Dual boot je gewoon met windows en als alles naar behoren werkt onder je favoriete linux distro kun je indien gewenst windows er af gooien.

[Reactie gewijzigd door zvbhvb op 22 juli 2024 23:33]

Maar als de configuratie will met een tb ssd wordt je verplicht er ook een rtx 3060 bij te nemen en schiet de prijs naar bijna 1800 euro. Kies je de processor die vergelijkbaar is met de hp dan krijg je maar 8 GB geheugen en is de prijs net geen 1100 euro. Het blijft dus lastig vergelijken.
Mee eens, Zou leuk zijn als je die twaalfde generatie i5 kon combineren met 500G of 1TB ssd en 16 GB voor pakweg €1000 :)
Ik snap niet helemaal hoe je dit ziet als alternatief voor de HP laptop. Een Nvidia laptop aanbevelen voor Linux is slecht advies. Verder zijn de afmetingen en het doel van de laptop volledig verschillend van elkaar.
In plaats van een aanbeveling vroeg ik mij hardop af waardoor die flinke prijs gerechtvaardigd wordt.
Puur afgaand op de techniek in beide laptops zou ik het wel weten. De dell heeft veel snellere hardware aan boord voor hetzelfde geld. Als developer (op linux) zul je geregeld virtualisatie hardware gebruiken waarbij het fijn is als je meerdere CPU cores tot je beschikking hebt ( De dell die ik aan haalde heeft er 6 ! meer). Het enige wat wel jammer is en dat hebben meerdere hier al aangehaald is de hoeveelheid geheugen. Zestien gig is toch wel aan de magere kant.

Waarom zou de combinatie nvidia-linux een schlechte zijn?

[Reactie gewijzigd door zvbhvb op 22 juli 2024 23:33]

Het is voor laptops altijd lastig om een prijs te bepalen. Een grotere laptop heeft meer ruimte om componenten in te zetten die nodig zijn. Het scherm en de bouwkwaliteit kunnen sterk afwijken. Geluidsproductie, toetsenbord, camera en trackpad maken ook een verschil. Qua performance hardware en IO kan je dus inderdaad hele grote afwijkingen krijgen.

Nvidia op Linux is gewoon vragen om problemen. Nvidia drivers zijn altijd minder. Je kan geen Wayland gebruiken wat bijna alle grote distributies nu doen. NVENC is lastig in te stellen of werkt niet, mensen die dit voor hun werk doen krijgen het niet aan de praat. GPU passthrough is ook iets geweest waar Nvidia voor ging liggen in het verleden.

Als je een Linux gebruiker bent kan je gewoon beter gaan voor hardware die ondersteund wordt. Het is dezelfde prijs met minder gezeur. Natuurlijk kan je tegen de stroom in zwemmen maar met de stroom mee is een stuk fijner.
Juist Pop!_os maakt van de Nvidia drivers een USP.
Het blijven de gesloten Nvidia drivers, ontwikkeld door Nvidia met slechte kwaliteit.
Waarom is dat een slecht advies? Volgens mij zijn er een hoop mensen die maar wat roepen als het gaat over Nvidia en Linux. Mijn N=1 ervaring is in elk geval probleemloos tot zover. Ik hou het wel bij de proprietary drivers.
Nvidia ondersteunt nog steeds Wayland niet op een normale manier bijvoorbeeld. Een aantal distributies kan je dus niet gebruiken zoals deze bedoeld zijn. Dat zijn de problemen die je krijgt van Nvidia.

Dus als je nog aan het kiezen bent wat voor laptop je gaat kopen kan je dus beter Nvidia mijden. Je kan het wel doen maar er is een kans dat je ergens iets tegenkomt wat je graag wil gebruiken maar niet kan omdat Nvidia Linux beperkt ondersteund.
En ondertussen zit je ook met 2,6kg aan laptop + lompe adapter rond te zeulen. Ik heb die fout al eerder gemaakt en dat gaat em voor mij niet meer worden. De HP Dev One en de Dell die je linkt hebben 2 compleet andere doelgroepen en hebben dus niks met elkaar te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.