System76 toont nieuwe versie van zijn Gazelle-laptop met discrete gpu

System76 heeft een nieuwe variant van zijn Gazelle-laptop onthuld. Het apparaat heeft een i9-13900H-cpu, maximaal 64GB DDR4-geheugen, een RTX 3050 en een 15,6" of 17,3"-display. System76 zet de laptop in de markt voor gamers en ontwikkelaars.

System76, dat ook Pop!_OS ontwikkelt, levert de laptop met dat OS of Ubuntu, in beide gevallen de LTS-variant. Beide displayformaten hebben een verversingssnelheid van 144Hz, maar over ondersteuning voor G-Sync, FreeSync of VESA AdaptiveSync wordt niet gesproken.

Voor wat betreft opslag- en werkgeheugen biedt System76 veel opties. Er passen twee nvme-drives in de laptop en de opties beginnen bij een 250GB-pci-e-gen3-drive en eindigen bij een 4TB gen4-drive. Die laatste heeft een maximale sequentiële leessnelheid van 7300MB/s en op het gebied van schrijven is dat 6600MB/s. De tweede SSD heeft maximaal een gen3-slot tot zijn beschikking. De keuzes voor werkgeheugen beginnen bij 8GB en gaan langs 16GB, 32GB tot 64GB. De snelheid is bij alle capaciteiten 3200MHz.

Verder heeft de laptop een 54Wh-accu, een toetsenborg met rgb-backlight, wifi-6E, bluetooth 5.0, gigabit-ethernet, zowel type-A als type-C-poorten, een 2-in-1-3,5mm-audio-uitgang, een micro-sd-kaartlezer en video-out via hdmi en mini-displayport. Ook is de firmware toegankelijk, zodat programmeurs toegang hebben tot aanpassingen op het gebied van toetsenbord, fans en accu.

System76 rekent een vanafprijs van 1299 dollar voor de laptop. Een 17,3"-display, 32GB ram en een 1TB-ssd verhogen dat bijvoorbeeld tot 1642 dollar. Dat is omgerekend en met btw respectievelijk 1441 en 1822 euro. De verzendkosten beginnen bij omgerekend 128 euro. Dit is de goedkoopste laptop van System76 met een discrete gpu.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-03-2023 • 18:57

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
38
1
0
4
Wijzig sortering
Dit is toch gewoon een aangeklede Chinese barebone laptop?
Ziet er in ieder geval heel erg uit als de gemiddelde "clevo" laptop.

Is op zich niet erg, want juist een met goed ondersteunde drivers zijn het prima laptops, als je hier en daar wat beschadigd/gescheurd plastic niet zo erg vindt.
Zijn die System76 laptops niet van aluminium?
Het ziet er sterk uit als de Clevo die ik ook gehad heb een paar jaar geleden. Die was voor het grootste deel van aluminium maar juist de zijkanten waren van plastic (inclusief de grilles), en aangezien daar de druk op komt als je het scherm open en dicht klapt brak daar alles af. Eerst de grilles, later het hele plastic. Verder prima laptop, maar de build quality van de behuizing is niet echt top.

Geen idee of die situatie inmiddels verbeterd is maar ik zou Clevo (en alle resellers daarvan) niet snel aanraden voor de bouwkwaliteit.
Ja, in mijn ervaring en die van een collega was het plastic rondom de USB/HDMI poorten heel dun.
Die brugjes sneuvelde vrij snel.

Daarnaast was de coating van de aluminium bovenplaat snel 'verweerd'. Ook heb ik al een aantal keer het toetsenbord vervangen, de 'verf' kwam los waardoor een aantal letters wegsleten.
Dit was wel WASD/shift en het laatste toetsenbord gaat al wat langer mee (maar ik game ook minder vaak).

De leverancier, in dit geval BTO (maar ook een clevo laptop) heeft zelfs aangegeven dat ze niet verantwoordelijk zijn voor cosmetische schade, klinkt dus alsof ze vaker een discussie hierover hadden.

Het is heel anders dan de Lenovo van de vriendin, die is al eens van bed af gedonderd en is volledig van plastic, maar omdat het eerder een soort composiet is, lijkt nog sterker dan aluminium, want daar komen ook geen deuken in.
System76 gebruikt inderdaad Clevos hiervoor. Beschadigd/gescheurd plastic zul je echter niet tegenkomen ;-)
System76 zijn inderdaad altijd 'Clevo', de meerprijs zit 'm in Clevo producten met goede FOSS ondersteuning. Daar betaal je dan voor. Het scheelt je ook doorgaans een Windows licentie.
Vind de combinatie van een high-end i9 cpu met een relatief low-end RTX3050 gpu ergens wel een vreemde ietwat ongebalanceerde combinatie. Zeker als de laptop in de markt gezet word voor ook gamers lijkt mij een RTX3050 nu niet direct de ideale gaming gpu. En tja een ander punt wat ik mij af vraag is of je wel zo'n high-end cpu nodig hebt voor gebruik van Linux. Voordeel van Linux is juist dat Linux veel minder eist van de hardware en zelfs op oudere systemen nog relatief snel werkt.

Verder denk ik dat de prijs op zich wel vrij redelijk is maar toch dan de gpu misschien voor gamers een struikelblok kan zijn. Denk dat voor die prijs een combinatie van b.v. een i7 met een krachtigere gpu de betere keuze was geweest. Sowieso maak ik niet op uit het artikel dat er ook versies komen met i5 en i7 cpu's en andere gpu's. Ergens wel jammer want er is nogal wat concurrentie van andere fabrikanten die wel laptops in tig verschillende versies hebben.
Deze laptop wordt niet alleen voor "gamers" ingezet, maar ook voor professionelere toepassingen. Dan heb je aan een i9 misschien meer, want meer power (en/of cores?).
Ja, maar als ik kijk naar professionelere toepassingen zoals b.v. video-editing dan is niet alleen een snelle cpu van belang maar net zozeer een snelle gpu.
Sorry maar video editing is niet het enige professionele. Veel mensen denken van wel. Maar al eens gedacht aan programmeren bijvoorbeeld. Die videokaart is niet van belang, maar wel de cpu en ram.
Tevens video editing op een laptop ... sorry, maar een laptop cpu zal altijd veel sneller throttlen omdat het de warmte niet kwijt kan raken. Zelfde voor de videokaart. Studenten die tussen "home" en "kot" wisselen kan ik dat nog verstaan. Maar een laptop is altijd een pak trager dan een desktop. En hoeveel mensen gaan nu echt on the road video editen.
Met de opkomst van Deep Learning is een goede videokaart van steeds meer belang. Ook programmeurs hebben nu videokaarten nodig.
Met 8GB aan RAM voor je GPU (dat neem ik even aan), ga je tegenwoordig niet meer zover komen. De eisen van de trainingen worden heel snel, veel hoger. Op basis van mijn ervaring heb ik ook het gevoel dat dit soort GPU's tussen wal en schip gaan vallen.
8GB is nog net okee voor veel kleinere modellen maar je hebt inderdaad gelijk ik zou zelf minimaal 16 nemen voor een DL GPU. Ik ben ook van mening dat deze 3050 GPU keuze erg slecht is
maar video editing is niet het enige professionele. Veel mensen denken van wel. Maar al eens gedacht aan programmeren bijvoorbeeld.
Oh nee hoor, ik weet echt wel dat er veel meer pro zaken zijn dan alleen video-editing zoals inderdaad programmeren. Maar ik denk wel dat de groep video-editors een grotere groep is dan mensen die professioneel programmeren.
Die videokaart is niet van belang, maar wel de cpu en ram.
Punt is dat ze de laptop gericht hebben op zowel ontwikkelaars maar ook gamers, dus een meer ietwat universelere groep.
Maar een laptop is altijd een pak trager dan een desktop. En hoeveel mensen gaan nu echt on the road video editen.
Dat is toch een grotere groep dan je denkt want kijk ook b.v. eens naar content creators die b.v. veel reizen. Maar zeker, ben het met je eens dat een laptop voor video-edit niet op kan tegen een gewone desktop pc. Zelf doe ik regelmatig wel video editen maar nooit op een laptop, altijd dus met een gewone desktop.
Meer professionele video editors dan programmeurs? Dan betwijfel ik echt.
Meer professionele video editors dan programmeurs?
Professioneel programmeren is niet voor iedereen weggelegd in tegenstelling tot professioneel video-editing en vooral ook semi-professioneel video-editing.
Ja nogmaals ik betwist het. Alleen GitHub heeft al 90 miljoen actieve gebruikers. Elk programmaatje en grotere website heeft programmeurs. Elke Wordpress plug-in wordt gemaakt door programmeurs.

Als je in vs code kijkt heeft bijv alleen Python al 80 miljoen installaties.

Er zijn bijvoorbeeld 37 miljoen YouTube kanalen.

Nee ik denk echt dat er meer (semi prof) programmeurs dan video editors zijn
Laat ik daar op mijn MacBook Pro m1 Max geen last van hebben. Top voor editing. Geen Intel cpu meer voor mij.
Er is zoveel meer professioneel dan video editing. Dat doe je sowieso niet op een laptop, maar goed.
Het geklooi bij een laptop met een wat meer budget GPU is inderdaad dat je niet lang mee kan met de nieuwste games op de hoogste kwaliteit.

Echter is deze laptop prima voor ontwikkelaars die het leuk vinden om daarnaast een spelletje te spelen zoals League of Legends, World of Warcraft, World of Tanks o.i.d.

Als je elke keer mee wil met de nieuwste versie van Battlefield/Call of Duty, zou je waarschijnlijk steeds akkoord moeten gaan met een iets lagere grafische kwaliteit.
Totdat het binnen een paar jaar (waarna de laptop nog prima zou moeten werken) toch grafisch tegen een limiet aan loopt.
Linux zelf eist minder, maar de spellen die ik speel eisen niet perse minder.
Eens. Dat had toch minimaal wel een 3060 mogen zijn.
Gaming laptop met Linux, beetje raar concept als je het mij vraagt. Of mis ik hier iets?
Jah dan mis je iets; prestatie kan hoger liggen (meer controle over gebruik systeem bronnen en optimalisatie) benchmarks tonen aan (afhankelijk van game) dat je met Linux meer fps eruit kunt trekken dan met Windows.

Sinds ondersteuning van diverse rad-tools voor gaming, kan een ontwikkelaar relatief eenvoudig een Linux versie laten bakken (Unreal engine, unity3d)

Drivers is een issue geweest in verleden (vooral koppijn) dat is van groen en rood beide “prima”

Dan is er nog lutris/playonlinux voor wanneer er geen native Linux build is, en kan je heeeel veel win32 games draaien met wine-backend.

Dit alles plus de support van Linux in platform als steam maakt Linux een prima game bakkie. Allemaal afhankelijk van smaak en voorkeuren.

Allemaal zo mooi? Nee, ik ervaar anticheat of bepaalde win32-anti crack software als een beperking. *kuch* ea

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 30 maart 2023 19:19]

Drivers is een issue geweest in verleden (vooral koppijn) dat is van groen en rood beide “prima”
Die kleurcodering vindt ik altijd zo moeilijk te lezen. Ik neem aan dat je bedoelt Amd of Intel, en Nvidia of AMD.
Dan is er nog lutris/playonlinux voor wanneer er geen native Linux build is, en kan je heeeel veel win32 games draaien met wine-backend.
Ik ben op dit moment met behulp van Lutris bezig met Far Cry 6, Supreme Commander Forged Alliance, Prince of Persia: Warrior Within, Unreal Tournament 3 en The Saboteur. Spellen van oud tot nieuw, en ze werken allemaal op Linux. Meeste is Install en dan Play, maar bij sommige oudere spellen moet je even kijken naar Breedbeeld ondersteuning en dergelijke. Niet zozeer een probleem van Linux, want ook Windows 10/11 heeft moeite om die oude spellen in breedbeeld te tonen. Het voordeel van Linux/Proton is dat ik ze daarin tenminste nog draaien kan, dat lukt me bij een aantal al niet meer met Windows 10/11.
Heb je toevallig ook de LOUD mod voor supcom FA getest (en ook online)?

Indien je die nog niet kent... dan kan ik hem je aanraden!
Plyonlinux is Wine met een schilletje.

Proton is de commerciële versie van Wine.

Het is dus 1 pot nat ;)
Tsja lutris werkt goed, maar sinds anderhalve week geen Wow, Diablo3 meer onder lutris. Heeft altijd goed gewerkt. Nuja heb ook niet echt de tijd om uit te zoeken wat er verkeerd is, maar zoals vroeger zal dit wel weer aan battle.net liggen
Allemaal zo mooi? Nee, ik ervaar anticheat of bepaalde win32-anti crack software als een beperking. *kuch* ea
Geen HDR is ook een nadeel (ik game op een OLED TV dus dat heeft voor mij in spellen die het ondersteunen toegevoegde waarde), en ik ben toch ook al best wel wat games tegengekomen die tweaks nodig hadden om goed te werken. Daar heb ik op Windows eigenlijk nooit last van met games. Andere probleempjes die ik al tegen ben gekomen: Steam remote play van sommige games werkt niet goed via Proton, en de nieuwe big-picture mode (dezelfde als op Steam Deck) werkt voor geen ene meter met mijn NVidia kaart. Last but not least zijn er wel degelijk spellen die (nog) niet of niet goed werken via Proton, en soms kan het vrij lang duren voordat dat opgelost wordt (RDR2 heeft bijvoorbeeld best wel lang geduurd voordat je voorbij de R* launcher kon komen in Linux)

Maar dan alsnog -zelfs met al die nadelen- prefereer ik Linux + Proton gaming over Windows, het aantal irritaties dat ik met Windows heb is voor mij namelijk nóg groter.
Ja, sinds de release van de Steam Deck is gamen op Linux in een stroomversnelling geraakt. Men kan nu met behulp van Steam en Proton veel games op Linux spelen. Valve is flinke stappen aan het zetten om gaming op Linux toegankelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 30 maart 2023 19:02]

Heeft dat ook nog voordelen qua performance tov Windows?
Meestal hetzelfde en soms iets beter
Deze Gazelle-laptop van System76 houdt wel meer ram over als LXQT als desktopomgeving wordt gebruikt: dat versnelt het systeem ook weer. LXQT kan worden gedownload via de repository :)
Dat is totaal afhankelijk van. Linux handeld Api calls totaal anders af dan Windows doet. Dat heeft soms zijn voordelen.

Vroeger kreeg je vaak een Ban op servers vanwege cheaten hierom.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 30 maart 2023 21:27]

Vroeger kreeg je vaak een Van op servers vanwege cheaten hierom.
Als ik moet cheaten om een gratis Van te krijgen, dan doe ik dat met alle liefde. ;)
Schijt autocorrect! :X |:(

Thanks by the way!

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 30 maart 2023 21:28]

De enige auto die je kan krijgen is Fiat Multipla.
Dat is geen van. Maar ik vind dat niet erg - ik ben een van de weinige die de Multipla een leuke auto vind!
Geen updates tijdens het gamen?
Ik zit nog steeds 'on the fence' om mijn Game PC te herinstalleren met Pop OS. Ik wil heel graag maar ik ben bang dat ik tegen frustraties aanloop omdat ik geen linux power user ben.
mijn tip: koop een losse SSD (2.5", die zijn behoorlijk goedkoop tegenwoordig) en installeer het hier los op. Maak er geen dual boot van, maar selecteer die gewoon in je bios als primaire boot device (dus feitelijk gewoon 2 losse installaties op 2 verschillende drives). Dan kan je het veilig proberen, maar wel met een permanente en echte ervaring. En zonder de risico's (alleen even goed opletten bij het installeren, en desnoods je huidige drive er even uit halen als je het niet zeker weet).

on topic, ik vind de accu wel wat min voor een relatief grote laptop met aardig wat hardware er in. daar ga je niet heel veel uurtjes bij de muur vandaan mee redden (4 uurtjes met wat videos gok ik zo? en gaming.. 2? als je geluk hebt?) de rest klinkt best aardig.

[Reactie gewijzigd door GhostShinigami op 30 maart 2023 20:04]

Je hoeft niet een power user te zijn. Mogelijk wat commando’s copy-pasten in de terminal.
Probeer het uit op een losse disk mocht je die hebben.
Steam pak je zo uit de pop shop(app store) en gaan.
Het proberen zeker waard!
Ik ga waarschijnlijk Endeavouros op mijn nieuwe werk en game pc installeren. De grote reden is het is Arch based en daardoor is de hardware ondersteuning net wat beter omdat het een rolling release cycle heeft. Geen idee of het verder ook uitmaakt dat het OS van de Steamdeck ook draait op een Arch variant.

Als je niet het nieuwste van het nieuwste hebt qua hardware dan is Pop OS een prima keuze, ik draai het op een Alienware laptop wat verder prima werkt (behalve soms wat driver problemen met de Nvidia kaart). Pop OS heeft best goede tutorials/documentatie om dingen te doen en als dat niet genoeg is dan kan je vaak ipv Pop OS ook op Ubuntu zoeken gezien het daarop gebasseerd is.
Ik heb op mijn recente game laptop Linux Mint geinstalleerd, dit was een vrij pijnloze ervaring.
Mijn oude laptop is naar mijn zoon gegaan en daar heb ik windows op geinstalleerd, moet zeggen dat de linux laptop eenvoudiger (minder handelingen tot aan up and running) installeren was dan de windows laptop.

De tijd dat linux enkel voor de power user was, is echt wel voorbij, hoor.
Deze laptops hebben helaas nog een scherm met 16:9 verhouding.
https://system76.com/laptops/gazelle
En waarom is dat slecht?
Ik heb zelf een oudere versie van de Gazelle (1.5 jaar) , met een i7-11800H, 64 GB RAM en een RTX 3060.
Het was mijn eerste ervaring met Pop!_OS, en ik ben een fan. Ik draai het nu ook op mijn desktop, wel flink aangepast aan mijn wensen. Het past beter bij mij dan Linux Mint, wat ik daarvoor draaide.

De laptop zelf gebruik ik alleen als ik reis. Maar ik ben er wel tevreden mee. Hij is snel voor werk, maar kan ook spelletjes aan. Hij is wel groot en log, maar met zoveel power is dat niet een surprise.
De bouwkwaliteit is oke, maar niet super. Veel plastic, maar hij is stevig genoeg, ook al voelt hij minder stevig aan. Omdat System76 alleen Linux doet, werkt alles "out-the-box" met Pop!_OS (en ik verwacht Ubuntu ook, en andere Linux smaken die je zelf kan installeren), inclusief switchen tussen de discrete en ingebouwde GPU. Dat schijnt nog weleens problematisch te zijn voor sommige andere fabrikanten.

Ik heb hun support ook een keer nodig gehad, en dat was heel erg goed. Direct praten met iemand die verstand van zaken heeft. En alles snel opgelost. Let wel, ik woonde toen in de VS. Miscchien vanuit Europa is het anders.

Ik heb voorlopig geen andere laptop nodig, maar tegen de tijd dat ik er een nodig heb, kijk ik wel eerst naar System76. Ik vind dat ze goed werk doen met hun focus op Linux en zelfs op open firmware en Coreboot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee