IDC: Sony verkoopt 270.000 exemplaren PS VR2, prijsverlaging nodig

Onderzoekbureau IDC schat in dat in de eerste weken na de release van de PS VR2-headset ongeveer 270.000 exemplaren over de toonbank gaan. Sony zou zelf naar verluidt veel hogere verkoopdoelen gehad hebben en die naar beneden bijgesteld hebben. Sony zelf ontkent dat en heeft geen doelen openbaar gemaakt.

Dat schrijft Bloomberg op basis van informatie van het onderzoeksbureau. IDC legt de blaam bij de economische omstandigheden van nu. "Consumenten over de hele wereld worden geconfronteerd met stijgende kosten van levensonderhoud, stijgende rentetarieven en meer en meer ontslagen. VR-headsets zijn in het huidige economische klimaat niet prioriteit nummer één bij de meeste consumenten", zegt IDC-topman Francisco Jeronimo. Sterker nog, het onderzoeksbureau vermoedt dat een prijsverlaging nodig is om een 'complete ramp' voor wat betreft hun nieuwe product af te wenden.

Dat de verkoopcijfers tegenvallen in vergelijking met Sony's projecties, zijn uitspraken van Bloomberg op basis van bronnen 'die bekend zijn met de kwestie'. In oktober van vorig jaar schreef het financieel persbureau dat Sony tegen maart van dit jaar twee miljoen PS VR2's geproduceerd wilde hebben. De implicatie daar leek te zijn dat Sony dan ook een dergelijk aantal verkocht zou willen hebben rond dezelfde tijd.

In januari van dit jaar schreef Bloomberg dat Sony die verwachting bij had gesteld op basis van 'tegenvallende vroege pre-orders'. De verwachte leveringen tot eind maart werden bijgesteld tot 1 miljoen exemplaren, dus een halvering. Verder schreef Bloomberg: "Het bedrijf is nu van plan om zo'n anderhalf miljoen exemplaren te leveren tussen april [2023] en maart [2024]".

Sony heeft daar zelf op gereageerd tegenover GamesIndustry.biz, na de tweede Bloomberg-publicatie. Het zei 'enthousiasme te zien van PlayStation-fans voor de aankomende release' en dat 'PS VR2-productieaantallen niet naar beneden bijgesteld zijn'.

De PS VR2 kwam op 22 februari uit en kost in Europa 600 euro. Ten tijde van de release waren er triple-A-vr-ervaringen beschikbaar in de vorm van Horizon: Call of the Mountain en Gran Turismo 7. Verder moeten meer dan 100 vr-games voor deze headset in ontwikkeling zijn. Daarnaast zet Sony hoog in op de metaverse, maar dat werpt tot op heden zijn vruchten nog niet af. Dat is een probleem dat Meta ook parten speelt.

Update, 21.49 uur: aanvullende informatie over Bloombergs claims over productie- en leveringsaantallen toegevoegd, alsmede de reactie van Sony daarop.

Deze video hoort bij een geschreven review.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-03-2023 • 19:32

122 Linkedin

Reacties (122)

122
122
85
0
0
27
Wijzig sortering
Naast het prijskaartje schrikt het mogelijk ervaren van duizeligheid/misselijkheid mij ook af. Als ik lees dat sommige mensen met pilletjes bezig zijn dan gaat dat voor mij echt te ver. Het is entertainment en het moet wel leuk blijven. :+
Volgens mij is dat allemaal niet zo extreem als dat je zou denken als je de verhalen leest hoor. Natuurlijk wordt er wel eens door iemand een wagenziekte-pilletje voorgesteld, maar in de regel is het denk ik vooral een beetje wennen aan het begin (dus niet meteen vol in een game waarin je vrij kunt rennen met de joystick) en gebruik maken van de 'wensystemen' die bijna alle games lijken te hebben.

Zo kun je in bijna elk spel vignetting aanzetten bij (hevige) bewegingen en bijvoorbeeld snap-turning. Die twee dingen zorgen er bij veel mensen al voor dat er geen sprake meer is van misselijkheid.

Daarnaast is het natuurlijk ook een beetje hoe erg je jezelf gek maakt van een beetje buikkriebels. In een achtbaan kriebelt het ook bij bepaalde bewegingen, maar het aantal mensen dat daadwerkelijk echt misselijk is van een achtbaan is vrij laag. Zo ook bij lopen in VR. Je hersenen zullen denken "wat gebeurt hier', wat je een gekke kriebel in de buik kan opleveren. Als je daar helemaal op gaat focussen zul je er sneller, meer en langer last van hebben dan wanneer je het gevoel accepteert en gewoon doorgaat met de objective van het spel.

Althans, bovenstaande is mijn ervaring en de ervaring van mensen om mij heen. Vanzelfsprekend kan ik niet voor iedereen spreken, maar ik zou het je er echt niet van laten weerhouden om er een te kopen. Als je er toch onverhoopt echt niet tegen kan, dan kun je hem natuurlijk gewoon binnen een maand ofzo weer terugsturen.
Volgens mij is dat allemaal niet zo extreem als dat je zou denken als je de verhalen leest hoor.
Dat ligt geheel aan het persoon, niet iedereen is gelijk de ene heeft er helemaal geen last van de andere extreem veel.

Ik heb bv. in 2014 een Oculus Rift Development Kit 2 gekocht, super cool! Maar ik flikkerde binnen de 5min al van m'n stoel en er moest echt een kotsbak binnen armbereik staan. Ondertussen is de ontwikkeling flink vooruitgegaan op dit vlak, maar het zou me geheel niets verbazen als ik er nog steeds extreem last van heb. Ik heb bv. ook nooit kunnen wennen aan een 3D TV met van die shutter glasses of van die antieke groen/rood 3D brilletjes.
Een analyse waarom sommige mensen mogelijk door de PSVR2 misselijk worden: https://www.youtube.com/watch?v=gqh8JLyXRC8
Dit wist ik nog niet, heb de PSVR2 als eerste VR set en had zeker in het begin wel last van misselijkheid (had horizon ook op medium gezet i.p.v. comfort, dus een beetje mijn eigen schuld). Is wel significant minder nu maar sessies langer dan een halfuur worden minder comfortabel (wat op zichzelf ook stiekem weer fijn is).

Video geeft als tip dat je de helderheid omlaag kunt zetten omdat dit zou leiden tot een lagere 'aan'-tijd van het beeldscherm, wat een voor je hersenen lagere latency verzorgd (scherm uit kan je hoofd invullen, scherm aan tijdens bewegen geeft foutmelding in je evenwichtsorgaan). Video geeft ook voorbeelden hiervan. Ik ga dit zeker proberen, bedankt voor het delen!

Edit: Mochten mensen het zich afvragen, ik ben blij met de aankoop :)

[Reactie gewijzigd door NZwaal op 31 maart 2023 02:46]

En voor de volledigheid, het misselijk worden komt niet alleen door het type headset. Het kan ook door het type spel komen. Bijvoorbeeld spellen waar veel beweging in plaats vind van de speler. Zo zijn 'Gran Turismo 7' en 'Horizon Call of the Mountain' bekende titels maar niet zozeer geschikte VR spellen voor starters. Voor starters zou je beter iets als Job Simulator kunnen meeleveren, maar zo'n titel heeft natuurlijk niet dezelfde allure als die van Gran Turismo of Horizon.
Dit had ik net de psvr 1 in het begin ook. Maar door ook pauzes te nemen en weer door te gaan ben ik er compleet overheen. Met de psvr2 kan ik nu zonder problemen bijna 4 uur non stop spelen. En dan zijn de controllers leeg :Y)
Ik heb bv. ook nooit kunnen wennen aan een 3D TV met van die shutter glasses of van die antieke groen/rood 3D brilletjes.
Precies dat. Jaren geleden eens naar 3de release van pariates of the Caribbean geweest,
Was na 30 kots misselijk. Half uur zonder bril maar daar kreeg ik hoofdpijn van. Toen weer met bril geprobeerd, zelfde effect.

Conclusie: laatste 3 kwartier van de film gemist omdat ze geen kots zakjes uitdeelde...de wc redde ik nog gelukkig.
In een achtbaan kriebelt het ook bij bepaalde bewegingen, maar het aantal mensen dat daadwerkelijk echt misselijk is van een achtbaan is vrij laag. Zo ook bij lopen in VR. Je hersenen zullen denken "wat gebeurt hier', wat je een gekke kriebel in de buik kan opleveren. Als je daar helemaal op gaat focussen zul je er sneller, meer en langer last van hebben dan wanneer je het gevoel accepteert en gewoon doorgaat met de objective van het spel.
Sorry, maar deze vergelijking gaat wel echt vrij scheef. Het heeft niets met kriebels in de buik te maken. Wagenziekte en misselijk van VR heeft te maken met het verschil in beweging wat de ogen zien en wat je evenwichtsorgaan registreert. Daarvan krijg je helemaal geen kriebels in je buik (bij een achtbaan krijg je die kriebels van de versnelling en g-krachten). Ik heb heel veel mensen een VR ervaring gegeven en er zijn echt behoorlijk wat mensen die misselijk worden van VR waarbij het beeld beweegt en de persoon zelf stil staat. Dat is echt geen kleine groep. Het heeft doorgaans wel met leeftijd te maken en sommige kunnen er aan wennen. Maar er zijn ook zeker best aardig wat mensen die dat niet kunnen. Ik heb zelf aardig wat VR uren erin zitten, maar spellen met beweging waarbij ik zelf stil sta is voor mij een absolute no-go. Meerdere malen geprobeerd om er aan te wennen, maar binnen 1 of 2 minuten ben ik super misselijk en als ik doorzet kan ik gaan liggen met heel erge hoofdpijn.
Ik had met VR er nooit echt last van, en had aardig wat vr uren inzitten totdat ik HL alyx ging spelen. Jeetje man, geen hoofdpijn of misselijkheid maar ik knalde bijna een paar keer op de grond gewoon. Had een hele rare evenwichts "glitch" van het rennen opeens in HL Alyx en je staat zelf physiek stil.

Ik moest het mezelf echt "trainen" door langzaam te lopen, en toen ging het wel (we praten over 10-15 minutjes per keer voor een paar weken) en zelfs dan speel ik het max 45 minuten want VR gamen is gewoon veel intensiever, ben ik gewoon ff "uitgeput" (mentaal denk ik) terwijl ik gewoon rustig een paar uurtjes iets zittend kan spelen ala diablo of Star citizen.
Alle onderzoeksresultaten laten zien dat een groot deel van de gebruikers (40% tot 70%) simulation sickness symptomen ervaart en die zijn vaak zwaarder dan een 'kriebel in je buik'. Het is fijn als jouw ongemak tot dit verschijnsel beperkt blijft, maar het is niet ongewoon dat gebruikers urenlang last hebben van de naweeen van een kwartiertje VR. Je kunt je tolerantie tot op zekere hoogte opbouwen en bepaalde settings kunnen er ook voor zorgen dat je minder last hebt, maar hoe aangenaam is het vooruitzicht van uitproberen of je wel of niet misselijk wordt, bijkomen, en opnieuw proberen?
Dit lijkt me wat overdreven. Als werkelijk 50% van de gebruikers dermate zware symptomen zouden ondervinden, dan gaat een bedrijf als Sony natuurlijk nooit zo'n enorme investering aan. Immers valt dan al 50% van de mensen die het product zouden willen kopen al af, plus nog alle mensen die door negatieve berichtgeving afhaken.

Ik heb het vermoeden dat het genoemde percentage ietwat overdreven is door de onderzoekers. Of wellicht was het een onderzoek van een subset van mensen (bijv mensen die ook al motion sickness oid hebben).
2. When you are in the clickshare drive run: Clickshare For Windows
Mijn eerste game was Boneworks met 40 FPS (deste lager de FPS des te misselijker je word), dus ik was de eerste keer heel misslijk en daarna nooit meer.
Ik ben wel 1 van deze mensen die hier echt behoorlijk veel last van heeft gehad. Ik heb de PS VR 1 gehad een aantal jaar geleden, waarbij ook werd gewaarschuwd dat dit mogelijk was, dus de gok maar genomen, maar binnen 3 weken heb ik hem helaas moeten verkopen en besloten dat VR niet voor mij is gemaakt.

Iedere sessie, heb ik, zoals iedereen voorstelde, rustig opgebouwd, begin eerst met max. 15 min, een paar keer, dan steeds langer. Maar ik hield het veelal geen eens 15 minuten voor, voordat ik gewoon zo misselijk was dat ik niet meer verder kon. Het herstel van de misselijkheid was bij mij ook veel te lang, en ik had dat ding niet gehaald om max. 15 minuten te gebruiken.

Daarbij speelde in Skyrim VR, waarbij ik 'gewoon' rustig door de wereld liep, om niet te hard van stapel te lopen.

Nu weet ik niet of dit minder is met V2, maar ik heb het in ieder geval opgegeven en ga het niet nog een keer proberen.
Ik denk als je simpel begint met bijvoorbeeld een race game en dat opbouwt je prima vr kan spelen.

M’n vriendin vond het supercool dat ze op het werk kon melden aan haar voornamelijk mannen die ook gamen dat zij toch al Horizon een uur gespeeld had… op release. (Niet dankzij UPS… 600 € en nog zelf ophalen op depot 5 minuten voor closing)

Feit dat dit niet bij de reguliere winkels ligt, in o.a. Nederland doet verkopen ook niet goed denk ik…

Ik ben er blij mee, weinig games maar ik geloof wel dat het eraan komt.
Race spellen zijn juist erg misselijkmakend in VR, dus misschien niet het beste om mee te beginnen.
Je hoeft niet echt een “race” te rijden hè als je gewoon “rijdt” dan wend het snel.

Minder angstaanjagend dan in Horizon omlaag kijken als je de eerste “brug” oversteekt.
Je verward nu hoogtevrees met bewegingsziekte. Dat is iets heel anders.
Als je gewoon rustig rijdt dan zou je normaliter daar geen last van moeten hebben. Dat is anders dan proberen haarpin bochten door te vliegen...

Hoogtevrees? Ik heb op randjes berg gestaan met minder gekke gevoelens in mijn maag. A) mijn lijf voelt dat ik kan vallen B) mijn geest weet dat ik zit/stil sta - dat is ook vorm van bewegingsziekte.
Ik heb er ook een (mijn eerste vr ervaring). De allereerste keer was inderdaad enorm wennen en na een uurtje was ik toch wel misselijk. Na wat erin verdiept te hebben blijkt dus dat je zeker in het begin het beste korte sessies kan doen van 15-30 min. Paar dagen later doe ik zonder moeite langere sessies. Je brein moet er echt aan wennen zeg maar.
Ik heb de PS VR2 ook en ik heb in geen enkele game last van maar iets van misselijkheid.

Maar ik heb ook de Quest2 (voornamelijk Beatsaber) en daarvoor wat gespeeld met de Samsung Gear VR. Dus ben wel een beetje getraind ;)
Aantal PS5 in gebruikers handen moet ook nog groeien, dat zal vast ook wel een factor zijn.
Ik heb een PSVR (1) en een Meta Quest 2 en ik had in het begin ook behoorlijk last van misselijkheid, de truc voor mij was simpel - gewoon lekker spelen tot je merkt dat het teveel van het goede wordt en even stoppen, niet zo ver laten komen dat je misselijk bent. Nu heb ik er eigenlijk geen last meer van, en kan uren spelen zonder problemen, super!

[Reactie gewijzigd door mr01z0 op 30 maart 2023 20:36]

Ik kon het redelijk aan op de psvr1, één game had ik het zwaarder mee, maar dat lag echt aan de game zelf. FPS games speelde ik gewoon met walking ipv warping. Was allemaal redelijk te doen. Maar er was 1 uitzondering, wipeout. Ik begon de race eigenlijk zonder al teveel problemen, na 1 ronde dacht ik uit het zijruitje te kijken. Nou dat was voor mijneen instant wipeout. Meteen misselijk, kon het nog net binnenhouden :D.
Anyway hoewel vr super vet en vooral de immersie echt 1000x beter was dan elke niet VR game, heb ik de vr bril weinig gebruikt. Was gewoon te intense manier van gamen. Wil na een lange dag gewoon chillen, af en toe leuk maar niet altijd. In mijn ogen blijft VR dan ook een niche en gaat het “normale” gamen niet vervangen.
Ik heb de PSVR1 retour moeten sturen omdat ik bij alles met ook maar een beetje beweging onmiddellijk misselijk werd. De PSVR2 interesseert mij wel maar vanwege mij ervaring met de eerste ga ik geen geld uitgeven voordat ik ‘m zelf kan uitproberen, en dat is natuurlijk lastig.
Ja snap ik wel. Wil het eerst een keer proberen bij iemand die hem heeft om te ontdekken of ik er misselijk van word. Als dat niet zo is koop ik het waarschijnlijk wel. VR-gaming lijkt mij erg tof, maar heb geen zin om er misselijk van worden.
Ik heb al een paar jaar een VR bril, waarbij mijn laatste aankoop deze PSVR2 is. Dit is de eerste bril waarbij ik ook First Person perspective games speel. En ik moet zeggen dat dit in combinatie met ‘snap’-turn van bv 22-30 graden eigenlijk beste goed en acceptabel speelt. Nu nergens meer last van!
Ook ik heb geen last van misselijkheid. Maar waarom probeer je het niet gewoon? Je kunt 'm toch retourneren? Lijkt mij een geldige reden...
Probeer het eens een poosje uit zou ik zeggen (er zijn volgens mij zat locaties waar dat kan).

Sommige mensen slikken pilletjes als ze in een vliegtuig stappen, jij ook?

Ik bedoel, er zijn inderdaad mensen met een zwakker gestel, maar er zijn ook genoeg mensen die nog nooit misselijk geworden zijn in VR, ik ben er zelf een van (PSVR1 en nu alweer een paar jaar PCVR).

Te duur, dat kan ik begrijpen, maar laat je niet te veel afschrikken door misselijkheid (spook)verhalen.

Als groot VR liefhebber kan ik alleen maar zeggen: je weet niet wat je mist ;)
Het zal eerder zijn dat dit ding enkel op de Playstation website te bestellen is, dwz dat elke verkoop van een echte fan is. Goed idee om uw fanbase in kaart te bregen.

Verkopen zullen vast de hoogte inschieten vanaf dat ze én degelijke productieaantallen hebben én in de winkel voor beschikbaarheid zorgen
Zou je het eerst echt moeten proberen voor een halfuur. Toen ik mijn eerste VR bril had moest ik na een uurtje stoppen om het leuk te houden daarna kriebelde de misselijkheid er wel in, werd misselijk binnen 15min van race sims (gezien dan je beeld bijv. al beweegt als iemand tegen je aanbotst dus dat voelt onnatuurlijk. Nu 1,5 jaar nergens meer last van, ook niet met race sims. Het wend dus wel zeker en naar mijn idee als je er in het begin al goed tegen kan (je al een halfuur probleemloos kan spelen) rol je er vanzelf wel goed in. Als je binnen een halfuur misselijk wordt is er veel ongemak om er aan te leren wennen.
Je moet ook geen XTC slikken als je een VR bril op hebt... probeer t is zonder VR bril en dan lekker hard een house muziekje in je woonkamer opzetten.... wordt je niet misselijk hoor :+
Naast het prijskaartje schrikt het mogelijk ervaren van duizeligheid/misselijkheid mij ook af. Als ik lees dat sommige mensen met pilletjes bezig zijn dan gaat dat voor mij echt te ver. Het is entertainment en het moet wel leuk blijven. :+
Ja er is ook een groep met pilletjes voor de auto of het vliegtuig bezig, toch proberen we het allemaal.
Dat zou ik met de VR2 ook zeker doen, het is een hele grote stap vooruit t.o.v. de vr1 en daarom zeker het proberen waard.
Ik heb in 2016 direct een PSVR gekocht en het wat tijd gegeven er aan te wennen, maar dat is niet gelukt. Na een tijdje voel ik me echt beroerd worden. Ik zou het zeker eerst uitproberen voordat je iets koopt.
Voor misselijkheid maakt het veel verschil welke game je speelt, in welke mate je ervaring hebt met VR en ook het headset. In het begin kreeg ik bij psvr1 na 20 minuten last. Dan moet je een korte pauze nemen. Inmiddels heb ik er nog nauwelijks last van. Ook niet na meer dan een uur. Sommige games krijg je er sneller last van, in anderen is de kans zeer klein . In de psvr1 kreeg ik er ook sneller last van dan bij de quest2. De psvr2 heb ik niet maar ik heb wel gelezen dat die hoger risico geeft. Zelf speel ik vrijwel alleen nog in VR. Gamen in VR is zoveel echter en intenser dan op een scherm. In tegenstelling tot was soms gedacht wordt staan er vele honderden games en ervaringen tot je beschikking als je een quest2 plus een game pc hebt. De psvr2 laat ik waarschijnlijk aan mij voorbij gaan. Ik heb nooit echt geloofd in dit product. Het is voor mij te laat met te weinig content voor een te hoge prijs. Ik denk ook dat Meta het enige bedrijf is dat echt vol voor VR gaat.

[Reactie gewijzigd door robsenden op 1 april 2023 21:25]

Ik ben ook één van de mensen die misselijk word ervan. Maar ik moet zeggen dat het niet bij elk spel zo is. Bijvoorbeeld bij Resident Evil word ik er misselijk van maar bij Star Wars niet.
Eigenlijk kan je denk ik wel redelijk stellen dat VR de doorontwikkeling is van de 3D schermen, iets wat ook eigenlijk nooit echt een succes geworden is. Nu waren 3D schermen qua prijs toch wel een stuk gunstiger met als voordeel dat je zo'n scherm ook als gewoon scherm kon gebruiken. Maar ook uit eigen ervaring met een 3D scherm is dat in het begin fantastisch om te zien maar het nieuwe er al snel af is.

Bij VR kan ik mij ook goed voorstellen dat dit in het begin allemaal erg mooi is omdat het nieuw is maar nadat het nieuwe eraf is ligt zo'n ding vaak te verstoffen. En tja als je dan naar een prijskaartje kijkt van dik 600 euro dan bedenk je je wel een paar keer. Erbij genomen ook nog eens dat maar de vraag blijft of je lichaam wel tegen VR kan zonder dat je meteen omkiept.

Maar ook praktisch gezien zitten er best wat haken en ogen aan zo'n VR bril zoals b.v. de ruimte waarin je je VR bril gaat gebruiken. Je moet al geen letterlijke struikelblokken in de ruimte hebben liggen of staan en je moet ook eerst nog die VR bril op zetten. Toch allemaal weer extra stappen als je alleen even een game wilt spelen ter ontspanning.
Je reactie in een woord samengevat, gimmick?
Ik vind het enorm veel toevoegen voor games. Je wordt gewoon veel meer betrokken in wat er gebeurd.
De PSVR2 werkt ook wel veel beter dan de PSVR1 en ik merk bij mezelf dat ik 'm ook veel eerder oppak, mede omdat het zo gemakkelijk werkt. Als ze nog een 3e generatie zouden uitbrengen die draadloos is en een grotere FOV heeft (en met nóg betere graphics uiteraard), dan is het helemaal perfect voor mij :)

Ik heb ook nog een tv staan die 3D kan, maar ik heb dat nooit echt veel gebruikt, omdat een 55" scherm gewoon te klein is om een écht overtuigende 3D ervaring te bieden. Het grote verschil met een VR bril is dat je er daarbij echt "in" zit en je om je heen kunt kijken alsof je zelf daar bent, dat heb je bij een 3D tv totaal niet.

[Reactie gewijzigd door SToRM666 op 30 maart 2023 22:16]

Daar ben ik het niet mee eens. 3D TV/Bios heb ik nooit wat gevonden. Ik ga nog altijd specifiek voor een 2D variant als ik naar de bios ga.

VR daarentegen, fan sinds Oculus DK1 en inmiddels al 6 brillen gepasseerd hier. De DK1 was erg spartaans, maar met de DK2 bij ontvangst gelijk uren Half-Life 2 gespeeld. Dat effect van om het hoekje kunnen kijken, daadwerkelijk in een andere wereld verplaatst zijn en daarmee interacteren, is mijlen ver weg van een scherm wat een beetje diepte toont ten koste van helderheid.

Heb onlangs mijn (Game)PC en bedrade brillen verkocht en nu enkel nog de Quest 2. Het gemak van draadloos standalone VR wint het voor mij van wat beter beeld/textures.

Die praktische haken en ogen? Ik zet die bril op en hij herkent de markering die ik de eerste keer ooit eens gemaakt heb in enkele seconden. Geeft aan of er iets in de 'space' staat wat ik even kan verplaatsen met bril nog op dankzij passthrough. Super makkelijk.

Enige praktische bezwaar is dat je wel liefst zo'n 3x3 meter vrij zou willen hebben en dat in geval van PSVR ook in de buurt van je PS5. Met mijn PC met Lighthouse installatie was dat nog lastiger (klein kantoortje). Dat bezwaar is weg met de Quest 2.
Jouw 'praktische bedenkingen' komen voort uit ofwel kennis met oude technologie, ofwel uit onwetendheid. Ik speel nu al sinds de launch met de PSVR2, en je kan dat ofwel zittende doen, rechtstaand (ter plaatse blijven en draaien) ofwel 'roomscale', als je een ruimte hebt van minstens 2mX2m, wat betekent dat je ook gezellig wat kan rondwandelen IRL. Om te bepalen wat er voor jou mogelijk is, leest een moderne VR bril met z'n naar buitengerichte camera's de kamer om je heen en bepaalt ie hoeveel ruimte je hebt (kan je dan nog handmatig aanpassen) en welke modussen je kan gebruiken. Ik wissel geregeld af tussen staand (slechts 1,5mX1,5m vrij, spijtig genoeg) en zittend, en de bril herkent vanzelf welke play space in gebruik in beide gevallen.

De bril zelf opzetten is, na de eerste twee-drie keer een verhaal van 5 seconden. Tis al gefluit nog voordat de console goed en wel opgestart is.

En de ontspanning, man, die is naar mijn mening vele keren beter. Rez Infinite heeft nog nooit zo lekker gespeeld, Synth Riders is ook een heerlijk ritme game dat alleen in VR mogelijk is. Het verschil tussen Thumper op een tv spelen en in VR is onwezenlijk, de immersion is totaal. Resident Evil 8, heerlijk gewoon om LETTERLIJK je nek uit te steken om stilletjes op de hoek te kunnen kijken. The Walking Dead: Saints & Sinners gebruikt een gimmick waarbij je via je microfoon geluid kunt maken in de gamewereld, dus fluit je naar een zombie, zal die zich ook omdraaien en op je afkomen. "Ok," zeg je dan, "maar dat bestond ook al in Alien: Isolation!". Ja, tuurlijk, maar nu kan je die zombie ook lekker bij z'n hoofd vastgrijpen met een hand en een mes door z'n oogkas rammen met je andere hand.

Het grootste probleem, denk ik dan, is dat mensen die er niet veel van kennen er toch maar weer een mening over moeten hebben.
Jouw 'praktische bedenkingen' komen voort uit ofwel kennis met oude technologie, ofwel uit onwetendheid.
Dat is puur een aanname die je totaal nergens op kan baseren en geeneens weet of ik misschien zelf wel een VR bril in huis heb. Een kritische blik wil niet meteen zeggen dat je ergens geen weet van hebt en sowieso iedereen dingen anders bekijkt en ervaart.
De bril zelf opzetten is, na de eerste twee-drie keer een verhaal van 5 seconden.
Voor een brildrager is het weer een ander verhaal en nee ik kan b.v. niet zonder bril. Correcties die soms mogelijk zijn bij VR brillen is te min voor mij. Maar ook zonder bril is het toch weer een extra handeling die je moet doen en niet iedereen is even handig.
Dat was zeker een aanname, dat ontken ik niet, maar wel een aanname gebaseerd op meerdere ervaringen met mensen die diezelfde mening delen en, jawel, telkens alleen maar van "horens" wisten wat moderne VR is, of enkel in een ver verleden met, bij wijze van spreken, de Virtual Boy gespeeld hadden, en andere zo'n zaken. Dus mogelijk ben JIJ dan de uitzondering, zeker mogelijk, maar mijn veralgemening staat nog wel.

En brildragers, ja, m'n vrouw draagt een bril. De PSVR2 (de PSVR daarvoor ook al trouwens) laat ruim plaats genoeg over om hem te gebruiken MET bril. Ik ga niet zeggen dat dat ideaal is, of dat het voor iedereen werkt (verschillende formaten brillen kunnen mogelijk minder goed passen), maar het kan wel, zonder verdere aanpassing. En voor zij die liever zonder bril spelen, er zijn ettelijke aanbieders van "opzet-correctielenzen", die je op maat besteld, eenmaal vastklikt bovenop de lenzen in de VR-bril, en dan speel je daarna zonder bril. Again, niet ideaal, maar toch maar weer mogelijk met minimale inspanning.
Wat ik eigenlijk meer bedoeld te zeggen is dat bij het 'gewone' gamen je achter de pc gaat zitten en verder niets extra's hoeft te doen. Bij VR zal je toch op meerdere zaken moeten letten en je niet even snel een spelletje kan spelen. Dat nog in combinatie met de toch best hoge prijs denk ik dat genoeg mensen toch kiezen voor het gewone gamen. Maar ik weet dat het een aparte ervaring is die je dan wel mist, dat ben ik wel met je eens.
Ligt er ook een beetje aan welk spel je speelt. Als ik GT7 opstart en speel met de Dual Sense controller, dan is het echt een fluitje van een cent om te switchen naar VR. Pak de headset, zet deze op mijn hoofd, zet de headset aan. Dan vraagt ie of ik zittend of staand speel, zittend is de keus, spelzone wordt ingesteld en je kan spelen. Lijkt een best proces, maar kost uiteindelijk nog geen minuut.

Het spelen is daadwerkelijk een wereld van verschil. Gisteren weer een tijdje normaal GT7 gespeeld, omdat ik de dag ervoor misselijk was door slecht eten, maar je mist de diepte wat het racen zo anders maakt. Daarna nog even gespeeld met VR2 en dat is zoveel beter. Vooral omdat je je ook echt in de auto waant.

Voor mij is het de 600€ meer dan waard, maar ik snap dat het niet voor iedereen een must buy is. De headset is net zo duur als een PS5 en dan is het afwachten of je kan wennen aan VR of niet. Maar voor de mensen die veel racen met GT7 is dit in mijn ogen beter qua immersie dan een stuur en pedalen. Beide is nog beter, maar als ik moest kiezen, zou ik eerst de VR2 kopen en dan pas stuur en pedalen.
De headset is net zo duur als een PS5 en dan is het afwachten of je kan wennen aan VR of niet.
Dat was voor mij ook wel een van de redes geen VR set te pakken, buiten dan ook nog eens dat ik geen echte gamer ben.
Dit is weer een artikel geschreven door Takashi Mochizuki voor Bloomberg. Deze man staat er om bekend cijfers uit z’n duim te zuigen (alles voor de clicks). Beetje jammer dat Tweakers dit weer 1:1 overneemt.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 30 maart 2023 21:02]

De Bloomberg-citaten zijn niet weg, maar ik heb ze wel voorzien van meer tekst en uitleg en ik heb de Sony-reactie er ook in gezet. De kern van het nieuws, de IDC-cijfers en uitspraken, zijn ongewijzigd.
Daarnaast is het de vraag of 270.000 stuks in 1 maand tijd, daadwerkelijk een laag aantal is. Ter vergelijking: de psvr verkocht de eerste 5 maanden 915.000 stuks.

Afgelopen maand zijn er 1,3 miljoen ps5 consoles verkocht. De psvr 2 verkoopt dus 20% van dat aantal. De psvr2 is duurder dan de ps5 zelf en de installbase van de ps5 is op dit moment kleiner dan de ps4 bij de introductie van de psvr. (32 miljoen t.o.v. 55 miljoen)

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 31 maart 2023 00:21]

IDC vindt van wel.
Plus PSVR kwam voor de "holidays" uit.
Jup, vorige keer had hij voor de introductie al aangegeven dat de productie lager was dan eerder aangegeven. Sony heeft dit direct ontkent, nu komt hij weer met dit. Ik zou dit inderdaad niet al te serieus nemen.

Edit: dit was het vorige bericht van Tweakers wat later een rectificatie heeft gekregen omdat het niet waar bleek te zijn:

nieuws: Sony ontkent claims over voorraadvermindering PS VR2 bij release - up...

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 30 maart 2023 21:48]

Yep, typisch gevalletje misinformatie (van een notoire VR-hater ;-) ... de PSVR2 heeft vooralsnog een 'soft release' treatment gekregen van Sony en we zijn een maand verder, dus volgens mij kun je praktisch NIETS zeggen over hoe goed/slecht de PSVR2 loopt of gaat lopen. Daar zal ik 't bij laten...
Ah ja die auteur. Die volgens mij al meerdere malen een 'nieuwe switch komt er er nu toch echt snel aan' heeft gepubliceerd :o
als je slechts 1/16 van je verwachtingen haalt, dan zit er wel iets anders mis dan een economische crisis die al een paar jaar wereldwijd aan de gang is, dus de hoge prijs en een gebrek aan voldoende launchtitels en desinteresse in VR in het algemeen (niet enkel die metaverse-fails) zullen veel grotere factoren zijn dan het artikel doet uitschijnen
Je vergelijkt nu verkoopcijfers over een periode van 6 weken met productie levering/verwachting over een jaar.
het artikel is aangepast geweest, eerder stond er dat dit voor de launchperiode was
Die economische crisis is niet al een paar jaar aan de gang voor het gros van de wereld. Tijdens de pandemie in het westen werkte het gros thuis, kon men nergens naartoe en niet op vakantie. Men had veel tijd over, veel geld over en een sterke drang voor afleiding, nu dat alles weer open is en inflatie naar jaren toch wel erg groot is geworden is die situatie nu extreem anders.

Maar ik denk ook niet dat je nog eens 1.750.000 headsets verkoopt als je de prijs van €600 naar €500 gooit...
Het is ook trekken aan een dood paard. Zelfs al hadden ze de verwachtingen gehaald dan zullen er nog steeds amper uitgevers zijn die er een bak geld tegen aangooien. Het resultaat is dat je voornamelijk afhankelijk bent van Sony voor AAA-games en de rest is eigenlijk een slechte uitvoering van wat je normaal kan spelen.
Precies dit. Er is volgens mij nog geen enkel VR product een enorme hit geworden, ook niet in economisch goede tijden. OK kennelijk was er een opleving in 2021, maar het geeft mij nog altijd een beetje het 3D-TV gevoel.
Ik heb de PS VR2 ook en ik vind hem alleen voor GT7 al de prijs waard. Ik speel die game nu niet meer zonder PS VR2. Racen is gewoon zoveel beter in VR dan op een 2D scherm.

Ja ik geef toe 600 euro is voor veel mensen een te hoge prijs maar als je het vergelijkt met de prijs van de de Quest2 (450 euro) dan is de PS VR2 zeker de 150 euro extra waard.
- De PS VR2 zit met een kabel aan de PS5 en kan dus de volledige rekenkracht van de PS5 gebruiken (ja kabel is ook een nadeel voor sommige games)
- Eye tracking dus kunnen de games gebruik maken van foveated rendering. Waardoor de beschikbare rekenkracht voor het grootste gedeelte gebruikt wordt voor hetgene waar je ook daadwerkelijk naar kijkt.
- OLED displays met een iets hogere resolutie
- betere hoofdband (die kun je bij de Quest2 er ook bij kopen voor iets van 60 euro)

Ik heb jammer genoeg geen zeeën van tijd om te gamen (in VR) maar heb zeker geen spijt van mijn aankoop. En omdat hij echt heel erg plug en play is kan ik hem als ik een keer even tijd heb om te gamen ook zo gebruiken.
Same here !
Ik vind em absoluut de moeite waard ..hiervoor een Vive, Rift en Reverb 2 gehad, maar de PSVR2 is toch by far de beste ervaring. Zowel van kwaliteit van beeld, controllers, draag-comfort maar zeker ook gebruikerservaring (plug & play !)

Horizon Call of the Mountain uitgespeeld, wat een mooie ervaring was dat. En dan nu uiteraard GT7 ...

Het excuus dat je naast de bril zelf ook nog de kost van de PS5 hebt, is wel waar, maar is bij PCVR zeker ook aanwezig. Een dikke pc met dito GFX card is veel duurder dan een PS5.

MAAR ...de achillespees zal natuurlijk het aanbod triple-A games zijn voor de PSVR2 ..als het aanbod vooral de lowbudget meuk is die geport is van de Quest ...tsja ..dan ben je inderdaad beter af met een Quest....

Maar zelfs met het aanbod die er nu is, ben ik alvast reeds tevreden klant !
Als de PSVR2 support voor pc had was er nog wel over het gebrek van Sony's aanbod heen te stappen, maar helaas gaat dat er niet komen lijkt het.
Ja je vergeet dus wel even de investering in een PS5. Als je twijfelt tussen een quest en een Psvr zal dat toch een van de factoren zijn. Anders is het niet 150 euro extra.

1200 euro is voor veel mensen toch echt iets te veel van het goede nu. Vooral met de massa ontslagen in de VS slinkt de doelgroep enorm.
De Quest kan toch ook niet stand alone draaien? Je zult daar ook een pc voor nodig hebben.
De Quest 2 is draadloos en heeft geen PC nodig, het is wel mogelijk een PC te gebruiken.
The Quest 2 uses the Qualcomm Snapdragon XR2 SoC, a derivative of the Snapdragon 865 designed for VR and augmented reality devices.[7][8] It includes 6 GB of LPDDR4X RAM — an increase of 2 GB over the first-generation model.[5]
The Quest 2 runs an Android-based operating system.
Maar wat speel je dan zonder game pc? Wat voor soort games? Zijn die vergelijkbaar met de games van de ps5?
Als je lage grafische prestaties en beperkte framerates accepteert (afhankelijk van welke games je speelt) is een Quest2 prima keuze. Ik heb zelf een PSVR2 én een Quest2; snoepen van beide walletjes!
De Quest kan zowel incombinatie met een PC als standalone gebruikt worden.
Ik had een pre-order voor de PlayStation VR2 geplaatst via Sony's online webshop maar ben op die beslissing teruggekomen. Als je de reviews erop naleest dan is het een beetje hit-or-miss om bij ze te shoppen blijkbaar, zie: Trustpilot Reviews

Ik heb geprobeerd om de klantendienst te bereiken en dat bleek inderdaad een ware ramp te zijn. De enige mogelijkheid om met ze te communiceren is via een chat-tool. Geen e-mailadres, geen formulier, geen telefoonnummer. Als je een beetje professioneel en serieus bent met je klantendienstverlening dan is dat eigenlijk not done. Zeker voor zo'n grote speler als Sony, dit is echt iets wat je niet zou verwachten. Ik heb meerdere keren geprobeerd iemand te pakken te krijgen om mee te chatten, maar zelfs na uren wachten kwam ik met niemand in contact. Ik lees verhalen dat het sommige anderen uiteindelijk wel lukt om via chat in contact te komen met de klantendienst, maar m'n eigen ervaring boezemt niet veel vertrouwen in. Om die reden heb ik mijn pre-order dan ook gewoon geannuleerd (dat ging gelukkig automatisch) en heb beslist om te wachten tot deze via andere verkoopkanalen beschikbaar komt (Coolblue, MediaMarkt, etc.). Het kan misschien wel zijn dat de levering prima lukt, maar wat als dat niet het geval is? Of wat indien de levering lukt en er een defect optreedt? Je kan dan niet snel en makkelijk in contact met ze komen wat mij nogal zou frustreren en daarom dat ik dan de voorkeur geef aan deze andere verkoopkanalen waar de communicatie dan toch iets beter geregeld is.

Tot dusver is deze nog steeds enkel te koop via hun eigen online webshop en dat zou mijn inziens toch ook wel een klein beetje kunnen meespelen in de lagere verkoopcijfers. Welja, ze hebben er hierdoor tenminste al 1 minder verkocht voorlopig. :+
De VR2 is ook te koop op Amazon IT. EU garantie, dus dat is geen probleem. Als je met Amazon in contact wil komen heb je binnen een aantal minuten een medewerker te pakken.

https://www.amazon.it/Pla...+vr&qid=1680203880&sr=8-3
Het hele idee is dat jij een premium product koop en dus een premium ervaring krijgt en daar hoort premium support bij. Doen ze dat niet zou ik ook geen product afnemen want er is niets erger dan nergens terecht kunnen met jouw probleem. Bij Amazon zou ik niet uitgaan van een premium afhandeling puur omdat ze een shop via derde zijn om de bril te leveren.
Amazon is makkelijk in de afhandeling van een garantiegeval. Als je in contact wil komen met Sony zelf, dan is het beter om de klantenservice van de Duitse "PlayStation direct" site te benaderen.
Je zal geen technische support krijgen van Amazon, maar hun retour policy is echt heel goed. Beter dan vrijwel elke Nederlandse webshop zelfs.
Dat is niet wat ik bedoel met premium support. Retour support mandatory. En als het slecht is koop je er niet. ik heb het over support over wanneer jij als consument problemen ervaart. Niet alles draait om defecten en retouren.
Dat je het bij een derde maar officiële partij koopt betekent toch niet dat je opeens geen recht meer hebt op technische support vanuit (in dit geval) Sony? Maar als dat dan ruk blijkt te zijn is dat inderdaad voor sommige mensen een reden om compleet af te haken met zo'n product.
Inderdaad dus sony geeft geen premium support. Dat was het hele punt.
Vroeger wel ja, maar dat is ook al niet meer zo. Laatste keer dat ik bij Amazon moest zijn was een echt persoon onmogelijk (terwijl daarvoor nog wel was, dus ergens afgelopen 12 maand veranderd denk ik). Heb het uiteindelijk op moeten geven en zelf moeten oplossen, was echt hopeloos die "service"...

Chat was de enige optie tot contact. Ik ging van domme chatbot die als bot stond naar AI chatbot met een mensennaam die deed alsof hij mens was en z'n best deed als persoon te klinken, inclusief steeds net andere zinnen maken etc. Dacht eerst dat het een buitenlandse support met slecht Engels was (al een achteruitgang met eerst maar dat ter zijde) maar na 1 specefiek raar antwoord gingen de alarmbellen af. Met wat rondspelen wist ik er antwoorden uit te halen die een mens niet op die manier fout zou doen. Ging trouwens niet in op opmerkingen dat het een bot was, dat werd genegeerd of kreeg een generiek " sorry dat je niet blij bent" als hij nergens anders op kon reageren 🙃. Zou me niet verbazen als die bot gewoon verder geleerd heeft en nu nog lastiger te onderscheiden is, want lijkt me sterk dat ze opeens van chat only met een "echt persoon" die een bot op AI is terug gaan naar echt contact.

[Reactie gewijzigd door Cambion op 30 maart 2023 23:51]

Interessant inderdaad, dat verklaart waarom het gesprek soms inderdaad zo moeizaam gaat. Als je opnieuw escaleert krijg je wel een echt persoon. Je kan Amazon jou ook laten bellen tijdens kantooruren, dan heb je wel snel iemand te pakken.

Als je bij Sony zelf zou kopen op PlayStation direct, is het handiger om contact op te nemen met de Duitse tak als je een probleem hebt. Die zijn stukken sneller beschikbaar dan op de Nederlandse site.
Ik heb meermaals geprobeert verder te escaleren. Werd niet op in gegaan. Bellen was ook geen optie helaas, zoals ik zeg was de chat het enige wat aangeboden werd. Daarbij ging het om een fout aan hun kant (dus niet mijn schuld) die die avond opgelost moest worden.

Moet zeggen dat ik met Sony nooit problemen heb gehad. Altijd binnen een dag reactie (waar ik ook wat aan heb). Maar zo vaak heb ik geen contact met hun, laatste keer was al weer jaar terug voor de pre-order bonus van m'n telefoon. Dus mijn ervaring is niet erg representatief.
Ik heb hem besteld, nadat het hele pre-order gebeuren een beetje klaar was. Donderdags besteld, zaterdag in huis, zonder priority shipping. Bij defecten lees ik dat het retour sturen ook redelijk goed verloopt, alleen als je hem zo retour wil sturen, gaat het stroever. Ik zou het persoonlijk niet vast laten zitten op alle reviews. MediaMarkt lees ik ook genoeg horrorverhalen over klantenservice, hoeft ook niet altijd zo te zijn.
Tja, maak 'm compatible met de PC en boor een in potentie veel grotere markt aan! Zou voor mij een mooie side grade kunnen zijn van de HP G2.

Met voorheen PS exclusieve spellen is Sony al behoorlijk aan het experimenteren met het uitbrengen naar de PC. Waarom de hardware dan niet? De game controllers werken ook gewoon op de PC.
Dit inderdaad. De PSVR headsets zijn stiekem best goed vergeleken met duurdere PC headsets. Ik vind het enorm vreemd dat ze de PC markt niet ook hiermee proberen aan te spreken.
Ik denk dat voor er een prijsverlaging komt nog andere mogelijkheden zijn om de sales te verhogen. Je kan ze vandaag enkel online bij Sony bestellen. Leg ze eens in de fysieke winkels, je zal de verkopen wel zien stijgen.
Juist precies dit. Ik wil hem graag kopen maar niet bij direct playstation, ivm met de reviews over hun service en bereikbaarheid.
Is twee miljoen sowieso niet te hoog gegrepen? Ik weet niet hoeveel PS5’s er zijn verkocht, maar deze zijn nog steeds moeilijk te krijgen. Dan de economische crisis en dat VR een niche is, nog steeds.

Denk dat twee miljoen op voorhand al veel te hoog gegrepen was door Sony zelf.
De PS5 heeft tot nu toe meer dan 32 miljoen stuks verkocht, behoorlijke prestatie met de huidige voorraden. Dan lijkt een afzetmarkt van 6,5% (2 miljoen) niet te hoog gegrepen schat ik zo in, het zal eerder de interesse rond het product zijn.

Economische crisis zou een mooie uitleg kunnen zijn maar die gaat gezien de huidige PS5 verkopen van de laatste maanden (Februari 2023 was een record maand) wat scheef.
Tja.. Wat moet ik ervan zeggen. Het is al jaren bekend dat VR brillen een hoog gimmick gehalte hebben. De liefhebbers zweren erbij dat het een immense ervaring is, en dat is zeker waar. Het overgrote merendeel van de mensen zit er gewoon niet op te wachten. Het zal naar mijn mening een stille dood sterven, net als 3D tv. 2 miljoen verkopen is dan ook veel te hoog ingeschat. Wie bedenkt die getallen bij Sony? }:O
De Oculus Quest 2 van Meta is 8,7 miljoen keer verkocht in 2021. Waarom zou sony geen 2 miljoen kunnen verkopen? Als er genoeg PS5 consoles beschikbaar zouden zijn ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 30 maart 2023 23:24]

Heb het vaker gezegt. Dit is een gimmick dat is ontstaan uit de fantasie van vroeger. Neem t niet weg dat het een geweldige ervaring bied. Ik zelf zit nog steeds te twijfelen om het te kopen.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 30 maart 2023 21:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee