TikTok introduceert aanpasbare avatars als video-effect

TikTok heeft aanpasbare avatars geïntroduceerd. Gebruikers kunnen de avatars gebruiken als effect in video's op het platform. De functie doet denken aan de Memoji-functie van iPhones en soortgelijke functies in andere telefoons.

De avatars zijn te vinden onder Effecten in de video-editor van de app, zegt het bedrijf. Bij het maken van de avatar gaat het alleen om het gezicht, de software vervangt de rest van het lichaam niet. Gebruikers kunnen onder meer de vorm van het gezicht en elementen als oogkleur en haarkleur aanpassen.

Vervolgens kunnen de avatars in beperkte mate de gezichtsuitdrukking van gebruikers volgen. Dat gebeurt op alle telefoons naar het zich laat aanzien uitsluitend met de frontcamera, in tegenstelling tot Apples functie Memoji, die diepte-informatie van de eigen sensors gebruikt voor de functie.

De avatars zijn onmiddellijk wereldwijd te gebruiken, zegt TikToks moederbedrijf ByteDance. Wel gaat het om een testversie. De bedoeling is om de avatars in de komende tijd verder te ontwikkelen en als vast element in de app te zetten.

TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022TikTok Avatars, juni 2022

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-06-2022 • 07:28

12

Reacties (12)

12
10
10
1
0
0
Wijzig sortering
Gister is er toevallig een mini-docu uitgekomen over de werkwijze van TIkTok in USA&EU vs. De werkwijze in China. Wat een ontzettend griezelige organisatie en ik hoop dat ouders over de wereld hun ogen openen en snel actie ondernemen tegen TikTok en andere Social bedrijven die moedwillig algoritmes bouwen om (jonge)mensen verslaafd te maken.

De link naar de gister uitgebrachte mini-docu: https://youtu.be/9j68gYP57EE
Elk social media bedrijf heeft als doel zo jong mogelijk publiek verslaafd te maken. Oudere (40+) vinden social media vaak een heel stuk minder interessant dan kinderen die al gauw ergens in geïnteresseerd zijn.

Als je zo over Tiktok spreekt, dan moet je dat ook doen over Facebook, Instagram, Snapchat, Tinder, en dat soort platformen.

Als jij een bedrijf op zou richten zou je toch ook willen dat zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk op je platform blijven? Dat gaat niet gebeuren als mensen er voor moeten betalen. Dan zijn algoritmes en gegevens doorverkopen de enige mogelijkheden.
Als je het over 1 bedrijf hebt hoef je nog niet over een ander bedrijf te hebben. Dat heet whataboutism...

En inderdaad, grote bedrijven doen vrijwel alles om winst te maken. Daarom dat we onszelf moeten beschermen tegen de praktijken van zulke klote bedrijven
Je kan best stellen dat het een wijdverspreid probleem is. Is het whatabouttism, maar een maatschappelijk probleem aankaarten. Er is geen geen enkel populair sociaal platform dat etisch is. Allemaal doen ze aan dezelfde praktijken. Mensen verslaafd maken om zo meer geld binnen te harken. Wat voor maatschappelijke consequenties het heeft maakt weinig uit.
Als je zo over Tiktok spreekt, dan moet je dat ook doen over Facebook, Instagram, Snapchat, Tinder, en dat soort platformen.
Hier ben ik het zeker mee eens, maar ik denk dat het wel vanzelfsprekend is dat TikTok toch echt een ander spelletje speelt dan andere sociale media platforms. TikTok heeft veel sociale media al ingehaald (in gebruikersaantallen), en groeit nog steeds hard. En dit allemaal in veel minder tijd.
Ik ben het wel eens met dit soort docu's. Maar ik denk ook dat ze gefinancierd worden door Amerikaanse bedrijven zoals Meta. Zwart maken van concurrentie is normaalste gang van zaken voor de US.
Ik denk niet dat het kanaal gefinancierd is door META gezien er ook zeer kritische content gericht op META gepushed is op dit kanaal.
Lekker toontje heeft die 'documentaire'. Ik haakte af na 30 seconden toen de voiceover claimde: "The pipeline is a great problem and is almost never reported on".

Deze video van de Wall Street Journal is tientallen miljoenen keren gedeeld en is pas een jaar oud. Daarin wordt al heel duidelijk neergezet wat een algoritme doet en wordt er gefocust op TikTok.

Dat Amerika niet zo blij is met een Chinese app die wereldwijd dominant is, die dezelfde technologie gebruikt om te spioneren op de gebruikers zoals Google, Facebook en Amazon dat al meer dan 10 jaar doen, is verklaarbaar. Het gaat immers om geopolitieke en economische belangen.

Dus: ja, TikTok kan vrij extreem zijn, zoals alle algoritmes dat kunnen. Maar pas wel beetje op met TikTok zien als geheel anders als de social apps die we al jaren gebruiken.
Grote verschil is natuurlijk dat China een totalitaire dictatuur is en Amerika een democratisch land
Als je echt voor diversiteit bent is TikTok sowieso niet het platform om je op te begeven. Nog niet eens zozeer vanwege de content (denk ik) maar meer vanwege het bedrijf wat er achter zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.