NS meldt storing, mogelijk foute informatie op digitale borden

De Nederlandse Spoorwegen hebben momenteel een storing waardoor de informatie op digitale borden op stations mogelijk niet klopt. Het vervoersbedrijf zegt dat de informatie in de NS-app wel juist is. Ook kunnen reizigers nog naar omroepberichten luisteren.

Volgens de NS gaat het om een technische storing waardoor 'geen of foutieve informatie getoond' wordt op digitale borden. Het bedrijf deelt geen oorzaak en zegt vooralsnog ook niets over hoelang de storing naar verwachting duurt. Afgelopen november meldde de NS een vergelijkbare storing, al was toen ook informatie in de NS-app niet accuraat.

Door Yannick Spinner

Redacteur

27-09-2023 • 17:45

100

Reacties (99)

99
95
29
0
0
36
Wijzig sortering
Dit is niet de eerste keer al komt het gelukkig niet vaak voor. Ik begrijp dan echter weinig van de beslissing om de vertrekstaten in de stations tot een minimum te beperken. NS biedt een openbare dienst aan die toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook de mens zonder smartphone. Waarom bieden ze dan geen offline backup mogelijkheid zodat ouderen/toeristen etc ook nog informatie kunnen gebruiken?
Ze roepen alles nog steeds netjes om, vind ik een prima backup.
Daarnaast kan je altijd nog de app gebruiken.

Ik snap dat je tot op zekere hoogte je best moet doen om iedereen te kunnen helpen als bedrijf zijnde.
Maar er zit ook een grens aan, ondertussen mag je wel verwachten dat mensen een smartphone hebben en toegang tot internet hebben.
Alles wordt moderner, we moeten niet altijd in het verleden blijven hangen omdat er mensen niet mee willen moderniseren. Kost bakken met geld voor zo'n bedrijf.
Die paar papiertjes links en rechts ophangen bakken met geld? Lijkt me sterk, in de meeste andere landen waar ik kom hangen ze nog gewoon. Eventueel hangen ze ze naast de grote reclameborden van JCDecaux/ClearChannel etc of neem je die verantwoordelijkheid op in die contracten? Dan hoeft het helemaal geen geld te kosten. Ik vraag enkel een A0 formaat papier met een dienstregeling en een paar TL buizen erachter op toegankelijke plaatsen in een treinstation, zo bijzonder of duur kan dat normaal niet zijn...

Overigens zal er heus nog ergens een koppeling zitten in een systeem voor de treinaanwijzers en het platform waar de app op draait. Als dat ooit een keer plat gaat heb je in elk geval nog iets om op terug te vallen. Veel treinen vertrekken op de meeste stations op vaste tijden en perrons, wijzigingen worden handmatig omgeroepen. Een papieren vertrekstaat zal nooit in storing vallen, hooguit dat er eens een TL buis achter kapot gaat maar het ding is dan nog wel bruikbaar. Ik heb de verwijdering van die dingen in elk geval nooit begrepen.
Zal nog behoorlijk wat logistiek achter zitten, hiervoor dient ook weer software onderhouden te worden. Tientallen mensen zijn er een poos mee bezig ieder jaar.

Zal geen miljoenen zijn verwacht ik, maar het zijn wel eenvoudige dingen om kosten mee te besparen.
Stel ze zouden dit wel doen, dan gaat dit doorberekend worden aan de reizigers die meer moeten betalen voor hun trein kaartje.
En dan zijn we ook weer met zijn allen aan het klagen
Ze hebben om resources om de digitale borden en het station van regenboog kleuren te voorzien. Leuk detail maar minder noodzakelijk dan dit soort schema's.

Het is wel ingewikkeld met alle werkzaamheden, moet je dan steeds die papieren borden af plakken? Alles ze niks doen levert dat vast ook weer klachten op.
Er hangen gewoon van die schemas op ieder station hoor... Met evt. ernaast een poster die zegt: let op, werkzaamheden van datum x tot datum y.

Het grote probleem is dat het geen papiertjes zijn, maar plastic (voor degelijkheid), dus dat het best wel duur is.
Daarnaast lukt het, door later aangekondigde werkzaamheden, lang niet altijd om exact vooraf te vertellen wat er gaat gebeuren.

Daarnaast kost het updaten van je software, als je eenmaal je deployments ge-automatiseerd hebt, je misschien twee-drie uur voor een enkele ontwikkelaar.
Dus, dat geintje kost dan misschien vijfhonderd euro op het budget van NS. Op alle vierhonderd stations meer papier ophangen kost toch wel meer dan dat, de prints zelf zijn waarschijnlijk alleen al tien keer zo duur.

Een oplossing kan natuurlijk zijn om de prints goedkoper te maken, zoals in Duitsland. Goedkoper papier, compactere layout, etc.
De papieren dienstverlening is nog steeds te vinden op de stations hoor! Net zoals vroeger in het geel. De reclames overigens niet meer.
Ik kan me geen station zonder vertrekstaten herinneren.
Soms kan een smartphone best ingewikkeld zijn. Dat was het voor de meeste Tweakers onder ons in den beginne vast ook, tot wij er een kregen en ermee aan de slag gingen, dagelijks.

Voor de ouderen van dagen is dat aan de andere kant wel weer een hele stap, met vaak ook nog eens (veel te) kleine lettertjes. Dus hoewel "moderniseren" an sich geen probleem zou moeten zijn, kan dat bij met name ouderen dus ook een gevalletje zijn van niet kunnen.

Er zullen vast ook genoeg ouderen zijn die het hele incheck systeem van tegenwoordig niet begrijpen, die kunnen dan een kaartje met een QR code kopen... Die duurder is en via een automaat gaat, waar ze ook nog nooit mee hebben gewerkt...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 23:03]

Ik heb momenteel meer problemen met smartphones dan ooit hiervoor. Dat is vooral omdat de back-knop op Android onbetrouwbaar is en omdat applicaties en paginas vaak in een app worden geopend in plaats van in de browser. Wat dat betreft heb ik echt een hekel aan die Google widget. Ik moet er nodig eens eentje installeren die de resultaten in de browser app laat zien.
Voor de ouderen van dagen
Hoe oud moet je zijn om daartoe te behoren? Of iemand een smartphone kan bedienen hangt volgens mij helemaal van de persoon af en of die nog helemaal in de maatschappij staat. En daarnaast bestaat er ook nog zoiets als onwil om je te verdiepen in de mogelijkheden van een smartphone.
Moet daar per se een leeftijd aan zitten? Dat vind ik namelijk van niet. Mijn ma (van 68) staat nog helemaal goed in de maatschappij, maar een smartphone heeft ze nog nooit bediend en dat gaat er ook niet zo makkelijk in (en dat heeft zeker niet met onwil te maken), bij mijn pa (69) gelukkig wel een stuk beter. Mijn ma is al blij dat ze een email kan openen op haar tablet. ;)

Voor het installeren van apps worden mijn broer en ik aangekeken, maar kunnen dan ook gelijk een kleine basis uitleg geven over hoe de applicatie werkt, hoe men schakelt naar een andere app en of het wel goed zit met de privacy, want de computer kan je tot op de letter volgen wat je doet (dat weten ze maar al te goed). ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 23:03]

Als je het hebt over ouderen van dagen dan heb je een bepaalde leeftijd op het oog. Dat jij daar geen leeftijd aan verbindt is te prijzen, maar onterecht. Dat jouw moeder niet goed met een smartphone kan omgaan heeft ook met gemakzucht te maken. In haar omgeving is er altijd iemand die het wel weet (meestal jouw vader). Dit probleem kan zich ook bij jongere mensen voordoen als er iemand is die het sneller, beter en/of handiger doet. Dit kan op velerlei gebied zijn, dus niet persé een smartphone.
Oh, wat betreft ouderen van dagen; ik ben ouder dan jouw ouders en ik voelde mij aangesproken. ;)
Wel met een glimlach.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 24 juli 2024 23:03]

Ze roepen alles nog steeds netjes om, vind ik een prima backup.
Daarnaast kan je altijd nog de app gebruiken.
Ik ben doof, heb geen smartphone, ben al 70 jaar oud en heb een beperking.
Tsja. Als je in 2023 geen smartphone hebt, kan je in alle redelijkheid niet naar anderen wijzen als je niet aan de goede informatie komt.
Dat klinkt hard, maar het is wel waar. Smartphones bestaan al 15 jaar, het is niet ineens iets nieuws.

Zelfde met ouderen die “moderne onzin als internet” mijden. Internet bestaat al 50 jaar. PC’s een jaar of 45. Internet voor consumenten al 26 jaar of zo. Tijd genoeg gehad…
internet voor consumenten 26jaar? de eerste provider was er in NL in 1989 das toch echt al 34 jaar geleden.

Maar er zijn in het begin heel veel huishoudens geweest die geen internet hadden(namen) omdat het niet nodig was, in het begin was het vooral chatten en bedrijvenpagina's (mirc enzo, wat een tijd was dat!)

voordat iedereen internet had/nam waren ongeveer zo rond WindowsXP en dan zit je rond de 22 jaar.
Internet kwam eind jaren 90 beschikbaar voor het grote publiek, niet in 1989 of 1969. Tim Berners Lee en companen ontwikkelde het World Wide Web, HTML. Tevens kwam Windows 95 op de markt, en werden computers en internet-abonnementen betaalbaar.

In 1989 had je geloof ik Gopher en nog een paar andere oude protocollen die weliswaar werkten, maar voor Jan met de Pet weinig te bieden hadden. Voor wetenschappers en techneuten en militairen was het vast een prachtig instrument, maar wat moest je er verder mee?
Da's makkelijk te beantwoorden: chatten (IRC) en Xpilot spelen :P
Want omdat bepaalde technologie lang bestaat, moet een oudere er direct (ook) mee overweg kunnen? :? Waar komt die aanname vandaan? :)

Dat technologie nu gemeengoed en beschikbaar is voor iedereen, betekend niet dat het altijd zo geweest is. Zeker met zaken als internet, wat in de basis begonnen is als een militaire technologie. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 23:03]

Het is niet “nu”, dat is m’n hele punt. Het is al ruim 20 jáár gemeengoed.
Mijn ervaring is dat men vaak niet wíl gebruiken. Klagen over al die moderne tabletjes, telefoontjes en spelcomputers. Zodra het een stekker heeft is het lastig in gebruik. "En vroeger had je al die onzin niet".
9 van de 10 is het onwil en geen onkunde.

Maarrrrr ik moet toegeven dat ik de digitale borden bijzonder fijn vind en regelmatig ook op de papieren versie kijk. Waarom? Omdat zo'n groot bord veel meer overzicht heeft dan een 6" mobiel. Leest veel prettiger en je haalt gemakkelijker je info eruit.
Ook de App gebruik ik regelmatig als aanvulling op bovenstaande (of anders om).
Daarnaast kan je telefoon leegraken of de digiborden uitvallen.

Dus ik begrijp in dezen echt wel waarom men waarde hecht aan het "good old" niet digitale versie.
De mensen die nu met de trein rijden maar niet overweg kunnen met "internet" zijn de mensen die jarenlang in hun werkzame jaren wars waren van alle vernieuwing en continu riepen dat vroeger alles beter was en dat "dat internet zinloos is voor hun functie". Dat je dan ca. 20 jaar later door de tijd bent ingehaald is dan volledig voor eigen rekening.

Die enkele krasse 85-jarige die nu nog met de trein rijdt heeft in ieder geval wel de levenservaring en social skills om in het geval van een storing even rond te vragen wat er aan de hand is en wat de voorspelling is.

Soms moet je het ook gewoon niet moeilijker maken dan het is.
Ik kan je verklappen, zo vanzelfsprekend is het allemaal niet, ook niet per se voor jongere mensen, kan ik je vertellen. Al helemaal als je nauwelijks gereisd hebt met de trein. Het valt mij echt op hoe dat in de meeste reacties hier erover gedacht wordt, dat het allemaal zo simpel is "want je hebt toch (ook) een smartphone?".

Ja, velen hebben een smartphone, kunnen daarmee overweg, maar als men een nieuwe app moet gaan gebruiken die men anders nooit gebruikte bijvoorbeeld, kan het zelfs voor de jongere generatie(s) best een uitdaging zijn om de weg binnen die app te vinden.

Om een iets ander beeld daarover te geven; van de week moest een collega (net zo oud als ik) een programma op haar telefoon installeren. Uiteindelijk zegt de collega dat iemand haar even moet helpen om de app te installeren, omdat zij niet weet hoe dat precies moet op haar iPhone en dat het haar ook niet echt interesseerde, zolang de app maar wel op de telefoon kwam. ;)

Als mensen dat soms dus al niet weten of (willen) begrijpen... Dan kan het reizen met de trein een nog veel grotere uitdaging zijn. Ook toen ik nog bij een G4 gemeente werkte (op de IT servicedesk aldaar), kwam dit veelvuldig voor.
Tja, ik snap het dilemma wat je beschrijft wel, maar ik ben het oneens met de oplossing.

Ik vind anno 2023 dat "enige" kennis van de digitale wereld en hoe je daarin navigeert een basis-vereiste is als je zelfstandig wilt wonen en leven.

Aan de ene kant kun je het daar oneens mee zijn, maar er zijn talloze vaardigheden die we ons eigen maken als je een zelfstandig leven wilt hebben. Koken, basale hygïene, kennis van ons zorgstelsel, belastingstelsel, etc etc etc. En veel van die vaardigheden leer je idd. als je hersenen nog plooibaar zijn, d.w.z. op jongere leeftijd.

Je kunt hardnekking vol blijven houden aan het dogma "ik heb geen smartphone nodig" maar de realiteit is dat als je écht zelfstandig wilt zijn je zo'n ding vrijwel de-facto nodig hebt. En enig begrip hoe je daarmee om moet gaan is ook handig, tenzij je accepteert dat je voor bepaalde zaken in je zelfstandigheid hulp gaat zoeken.

Dat laatste is overigens helemaal niet erg, maar je moet ervoor waken dat je gaat cateren naar die minderheid. Dat staat vooruitgang in de weg en die mensen vinden heus wel weer een andere reden waarom ze ook niet de geboden oplossing acceptabel vinden. C'est la vie.
Ik vind anno 2023 dat "enige" kennis van de digitale wereld en hoe je daarin navigeert een basis-vereiste is als je zelfstandig wilt wonen en leven.
Ook dit is wat kort door de bocht. Er zijn genoeg ouderen die nog "gewoon" zelfstandig leven, maar tussen wal en schip terecht komen, digitaal kunnen ze niet mee komen, terwijl men wel van hen verwacht dat zij zelfstandig blijven wonen (zolang het kan), ze vervolgens zo'n beetje laten verplichten te "digitaliseren" zet hen alleen maar meer vast in dat isolement, omdat 'kunnen navigeren in de digitale wereld" een "basis vereiste" is. Dat gaat dus niet werken. Je kan niet van zo'n persoon verwachten dat die "opeens" een telefoon, tablet of zelfs computer gaat begrijpen voor die ene keer per jaar dat zij met de trein reizen.

Kennis van het zorgstelsel? Dat zal mij ook aan de reet roesten. Of is het voldoende als je zegt "Ik weet dat een zorgverzekering verplicht is"? Want dat is het niveau waar mijn 'kennis van het zorgstelsel' op zit. En de rest boeit me niet zo heel veel ook. Idem voor het belastingstelsel; ik weet dat ik belasting betalen moet, die houdt de werkgever voor mij in als het goed is en aan het einde van het jaar wordt dan berekend of ik teveel betaald heb en dat krijg ik dan (netjes) terug. Meer weet ik niet, wil ik niet weten ook, daar heb ik een kennis voor die dat voor mij regelt. Even goed regel ik dan ook dingen voor hem. :)

Ik vind nog altijd dat een smartphone relatief is of dat die nodig is of niet; bij de oudere generatie vind ik van niet, m diverse redenen. Voor de rest is het vooral een gemak. Maar we moeten er niet al te ver in doorslaan en zij die hulp willen, de gevraagde hulp bieden. Dat is niet moeilijk, maar niemand heeft daar zin in, want 'je kijkt maar lekker op je smartphone'. ;)
Je weet dat als je ziek bent je naar je huisarts kunt, dat bedoelde ik. Je weet dat je een belasting-consulent cq. handig vriendje kunt vragen om je inkomstenbelasting-aanslag in te vullen. Je weet dat je een bankrekening nodig hebt om bv. gemeentelijke belastingen te betalen, etc etc.

Het zijn allemaal zaken die je als "vanzelfsprekend" beschouwt maar dat in beginsel natuurlijk niet zijn. Ik denk dat je in de laatste 20-30 jaar die digitale kennis ook aan mag toevoegen. Als je dat niet doet, worden sommige zaken steeds lastiger. Niet onmogelijk, wel steeds lastiger.

En net als jij accepteert dat je een kennis nodig hebt om je inkomsten-belasting in te vullen is de consequentie dat als je geen digitale kennis hebt cq. geen smartphone hebt dat je in sommige zaken hulp nodig hebt.

En als die 90-jarige mij op het perron vraagt wanneer de trein komt, dan vertel ik die persoon dat gewoon netjes cq. help ik die even.
15 jaar geleden was het helemaal niet zo duidelijk dat dat allemaal zou evolueren zoals het deed.
15 jaar geleden heeft m'n oma ze nog geprobeerd "computer te leren", maar ze had geen enkele noodzaak, het was alleen maar om "mee" te zijn.
Nu heeft ze een dumbphone met extra grote toetsen. Ze neemt de bus niet meer... officieel omdat "dat te hard rammelt", maar eerlijk gezegd snapt ze geen knijt van de digitale wereld. Contactloos betalen? een app voor de dienstreling en m'n ticket? Waar is m'n kaartje?
Ze heeft echt de mogelijkheden niet meer om nu te leren hoe om te gaan met een smartphone. Heeft ze tijd genoeg gehad? Ik vind van niet.
Dat geldt voor een hele generatie; pakweg 70+ worstelt een meerderheid. Moeten die dan maar allemaal thuisblijven en een ander laten boodschappen doen?
15 jaar geleden was 2008 hè. Facebook en YouTube bestonden toen al.

M’n vader heeft 3 maanden geleden Adobe Photoshop Elements gekocht, en gisteren een nieuwe fotoprinter. En zelf werkend gekregen op z’n AiO.

M’n vader is 94.

(Sidenote: hij is het grootste deel van z’n leven fotograaf geweest dus hij weet heel goed waar hij Photoshop Elements voor nodig heeft…)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 23:03]

Mijn opa was ook heel erg mee, maar dat zegt allemaal niet zoveel. En kijk zelf ook maar eens: hoeveel van ons zijn over 40 jaar mee met alle technologie die we dan hebben? Er zijn nu al genoeg onder ons die een aversie tegen AI, crypto, etc. hebben. Die zijn over 40 jaar niet allemaal ineens ‘om’.
Facebook, YouTube, email,... m'n oma heeft het destijds moedig geprobeerd, zelfs maanden lang, met les volgen etc. Maar er was geen behoefte of noodzaak. En dan houdt dat geen stand.
Mijn oma zit in dezelfde leeftijdscategorie als je vader en kon sms'en, nu kan ze niet meer sturen, vnl omwille van ontbrekende motoriek.
In alle eerlijkheid kan ze het niet meer leren, en het hoeft ook niet meer.
Maar ga gerust eens kijken in woonzorgcentra: 70+'ers die echt mee zijn, zijn daar een minderheid. Dat is niet helemaal een eerlijke steekproef want de 'gezondsten' wonen daar gewoonlijk niet op hun 70.
Toch is het een voorbeeld van een groep die we dreigen uit te sluiten door zomaar er van uit te gaan dat alles via een smartphone kan of moet.

* the_stickie is overigens ook zo'n idioot die op de lastigste momenten zonder batterij valt. Ik vervloek dan ook bijvoorbeeld het verdwijnen van loketten en zelfs automaten 'omdat toch iedereen een smartphone heeft'. Dat uitgangspunt klopt gewoon niet .
15 jaar geleden was dat allang duidelijk, maar je punt blijft valide als je er 20 jaar van maakt.

Aan de andere kant: De groep mensen die niet in zijn of haar werkzame leven was 20 jaar geleden is erg klein en heeft al 20 jaar lang "problemen" om bepaalde zaken digitaal te regelen. Het is niet een verrassing dat de problematiek steeds groter wordt voor die slinkende groep.

Als je oma de leeftijd van ~90+ heeft - hoe belangrijk is deze kwestie dan echt nog voor haar ?
Niet.
Maar voor 70+‘s wel en ook in die groep zijn er massa’s digibeten of mensen die enkel selecte functionaliteit begrijpen/gebruiken.
Mijn punt blijft dat je er niet vanuit mag gaan dat iedereen een smartphone heeft en die goed kan gebruiken…
Dat is de consequentie van het niet willen (kunnen?) meegaan in de vaart der volkeren. Zo gek is het niet dat je dan uiteindelijk tegen problemen aanloopt, dat is meer mijn punt.

Voor het verlengen van mijn rijbewijs heb ik in mijn situatie de-facto Internet nodig. Idem voor het aanvragen van een parkeer-vergunning of het regelen van mijn bankzaken.

De-facto is dat gewoonweg een noodzakelijkheid anno 2023. Als je dat niet wilt (of kunt) verlies je je zelfstandigheid in die zaken. Mijn moeder zou zich alleen ook niet (meer) redden door het gebrek aan digitale vaardigheden. We kunnen proberen te cateren naar die kleine minderheid of gewoon accepteren dat die groep niet (meer) zelfstandig kan leven en hulpbehoevend is voor een aantal zaken.

Dat is helemaal niet erg, ze hebben ook hulp in de huishouding voor het schoonmaken van hun huis, waarom geen hulp bij hun digitale vraagstukken.
Akkoord, gelukkig hoeven de meesteouderen niet alles alleen te doen. Maar wat met de rest?
Ik vind het ronduit cru om mensen letterlijk als hulpbehoevend te omschrijven omdat die persoon (om wat voor reden dan ook) digibeet is of geen toegang heeft tot een reguliere internetverbinding en/of smartphone.
De tijd dat we kunnen verwachten dat quasi iedereen mee is zal wel komen, maar is niet nu imo. Laat dan bijvoorbeeld het OCMW ook maar eerst zorgen dat een internetverbinding en een smartphone bij de geboden hulp zit; nu komen ze alvast niet verder dan internetkiosken bij hen op kantoor.
Laat ons ook nog een paar jaar wachten tot de generatie die wel is opgegroeid met op z'n minst de beschikbaarheid over een pc en een internetverbinding ergens in de jeugd er het loodje bij legt (of op z'n minst geheel in de zorg zit).
Imo is het belangrijk dat diensten toegankelijk zijn voor zo veel mogelijk mensen. We moeten ook voorzichtig zijn dat we mensen niet "hulpbehoevend" maken. Hier in België kan je zowel aanvraag van een rijbewijs en parkeervergunningen op het gemeentehuis terecht. Je bankzaken kan je allemaal aan de automaat doen, en alle banken hebben nog steeds een (paar) kantoren waar je tegen een mens kan praten. Misschien is dit iets cultureel NL/BE?
ja want het is ook al 50 jaar gemeengoed in elke woonkamer :+

30 jaar geleden wist 95% van de mensen nog niet eens wat internet was, dat waren toen dus de 40ers

wij hebben ook "pas" ~15 jaar internet thuis.... De computer enkele jaren langer maar ik ben ook pas echt goed op XP begonnen en inmiddels een dertiger.

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 24 juli 2024 23:03]

Er is een hele generatie mensen die niet opgegroeid is met allerhande electronica -laat staan computers- die op een punt in hun leven zijn waar ze niet 'eenvoudig' met een smartphone kunnen leren werken (brein vol/kapoetsch, (fijn)motorische beperkingen). Het is oneerlijk die mensen te limiteren in wat ze kunnen (betalen, de trein nemen,...) omdat ze versleten zijn (nofi).
Ik wil je gerust eens uitnodigen in een woonzorgcentrum. Dan zal je zien dat er ook een minderheid is die wél vroeg genoeg is beginnen leren en bijvoorbeeld een app gebruikt voor de bankzaken. Een meerderheid is blij dat ze kunnen sms'en.
En dan is er nog een groep jongere mensen die om mentale en/of socio-economische redenen niet mee is met de hele "digitale revolutie". Hen mogen we ook niet zomaar achterlaten (integendeel)
Dat die generatie ‘er niet mee is opgegroeid’ vind ik persoonlijk best een gek argument. Ze konden er vanaf het begin juist bij zijn, in mee groeien en meer ervaring opbouwen dan iemand die ‘er mee is opgegroeid’ ooit zou kunnen. Er zijn er genoeg die dat doen, en helaas ook een groep die dat niet doet.

Mijn ene opa moest er heel lang niks van hebben. Inmiddels heeft hij zelf wel een iPad gekocht en doet hij er wat basisdingen op met veel plezier (want o wee als dat ding 5 minuten niet werkt), maar dat heeft zoveel frictie en tegenwerking gehad.

Tegelijkertijd, mijn andere opa probeerde overal in mee te lopen. Die had de eerste televisie uit de straat, wist als eerste hoe hij VHS-jes kon kopiëren, had ook de dikste computer staan en de snelste ADSL lijn. Die wist het echt wel.

Vergeleken met mijn niet-technische opa. Die man heeft zelfs nog nooit een VHS afgespeeld. Maar zelfs een nieuw type boormachine of ladder ofzo moet hij niet hebben. Het maakte dus helemaal niet uit of het een computer was, een nieuw soort pen of whatever. Het is in mijn ogen de starre houding om nooit mee te bewegen met nieuwe dingen en dat actief tegen te werken.
Jij hebt het over willen, ik over kunnen,dat is een wezenlijk verschil.
Tot voor een paar jaar kon je alles zonder smartphone, er was geen enkele noodzaak om 'digitaal' te leven voor die mensen. Nu er wel duidelijke, dagdagelijkse, toepassingen zijn, heeft een deel van de ouderen geen realistische mogelijkheden om bij te benen.
Mijn pleidooi is om dergelijke groepen die niet 'gedigitaliseerd' zijn, niet achter te laten of uit te sluiten.
Nou ja, als vroeger de borden uitvielen had je net zo veel last. Nu kan je als oudere altijd even iemand met een smartphone vragen hoe laat de trein komt, om maar weer even on-topic te gaan. En dan heb je nog de paaltjes waarmee je hulp kan oproepen.
Maar dan nog wil het niet zeggen dat iedereen met een smartphone overal van op de hoogte is. Hoe vaak ik wel niet mensen moet vertellen waar de bus of trein precies is als ie vertraging heeft, omdat ik dat in OVInfo/op DRGL kan zien, waar mensen nog nooit van gehoord hebben… Als er iets aan de hand is, zijn mensen eerder geneigd te blijven hangen in het negatieve, hoe modern ze ook zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 23:03]

Dan ben je ook koppig, altijd afhankelijk zijn van anderen is niet hoe we tegenwoordig leven. Koop een smartphone en er gaat een wereld voor je open. Vooral voor doven een ideale oplossing met live transcripties enzo. En een app van de NS met notificaties enzo. Mocht je hulp nodig hebben dan sta ik graag voor je klaar om te helpen
Fijn, mensen die anderen zo lekker in een hokje aan het neerzetten zijn. Goede sociale skills uit je daarmee.

Ik hoop echt voor je dat je nooit in de situatie terecht komt dat je, om wat voor reden dan ook, zonder dat je er voor hebt gekozen niet meer mee kunt komen.

Zelf heb ik mensen in mijn directe omgeving meegemaakt die zelfs zonder beperking of wat dan ook helemaal van slag waren toen er wat teletekst pagina's veranderd waren, en niet meer wisten wat ze moesten doen om op de goede pagina's uit te komen. Voor ons techneuten klinkt dat als "dom" of "koppig" of wat voor term je er ook aan wilt hangen, maar voor een groep mensen in dit land is dat realiteit. Puur omdat ze er niet mee opgegroeid zijn, en niet hebben leren omgaan met technologie.
Als je een tweakers account hebt en weet hoe te reageren, dan kan die persoon ook echt wel met een smartphone overweg. En anders lees je mijn laatste regel even!
Ik "verwacht" dat juist de hulp-behoevende groep inmiddels wel de voordelen van een smartphone inziet.

Niet in de laatste plaats omdat ze in het dagelijks leven tegen veel meer beperkingen aanlopen dan een treinstation in storing.

Las laatst ook een bericht van een 70-plusser die zich oprecht druk maakte dat je enkel met een smartphone de extra bonus-producten oid. van de Albert Heijn kon zien/krijgen/weet ik het.. Alsjeblieft zeg..
Je kan vooraf aan je reis contact opnemen voor assistentie met NS. Een medewerker zal je op het station dan helpen :)
Dan kijk je op de dienstregeling zoals deze op het perron hangt.
Die hangen er dus niet meer (niet meer op elk station dan).
Dat zijn o.a. de digitale borden nu dus. ;)
Oh, wat raar. Een zeer minimalistisch station als Overveen heeft ze zelfs nog. Leidse rijn, een relatief nieuw station ook. Kun je er een noemen die het niet heeft? Ik ben nu wel benieuwd
Arnhem CS bijvoorbeeld.

De borden op de perrons zijn vervangen door grote (50") schermen op pootjes; de borden in de tunnel zijn nu reclameborden. Boven de poortjes hangen schermen.
Ook op Arnhem hangen nog steeds gele vertrekstaten voor de NS treinen. Het klopt dat ze niet meer overal op het station hangen (het aantal per station is beperkt), maar ze hangen er nog altijd. Dit geldt ook voor alle andere NS stations.

Voor de andere vervoerders hangen er op Arnhem ook nog altijd vertrekstaten, maar de laatste keer dat ik die zag hadden die (in tegenstelling tot die van NS) geen geplande vertreksporen bij de treinen staan, dus daar heb je in zo'n geval als dit weinig aan.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 24 juli 2024 23:03]

Ik kom er wekelijks, maar loop er blijkbaar nooit langs. Waar hangen ze dan?
Dan kun je desnoods nog om hulp vragen bij een informatie-zuil. Die zijn op alle stations te vinden.
Noem mij een station waar het niet hangt? Ik heb er één zien hangen op Glanerbrug, Mariënberg, Meppel, dus?
Arnhem Centraal kan ik zo even uit mijn hoofd noemen. Daar zijn ze toch echt weggehaald. Edit: bijna allemaal, blijkens de reactie hieronder. Hilversum Sportpark zijn ze ook nagenoeg allemaal weggehaald en op een van de twee perrons al helemaal niet meer.

(En Glanerbrug is een raar voorbeeld om te noemen, want het gaat hier over NS, en Glanerbrug wordt niet bediend door NS, maar door DB Regio NRW. En Mariënberg door Arriva, dus ook weer een andere vervoerder. Wat die doen met vertrekstaten op hun stations kan dus anders zijn.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 23:03]

Even een copy/paste van mijn reactie op Heroic_Nonsense, aangezien jullie hetzelfde station noemen :P

Ook op Arnhem hangen nog steeds gele vertrekstaten voor de NS treinen. Het klopt dat ze niet meer overal op het station hangen (het aantal per station is beperkt), maar ze hangen er nog altijd. Dit geldt ook voor alle andere NS stations.

Voor de andere vervoerders hangen er op Arnhem ook nog altijd vertrekstaten, maar de laatste keer dat ik die zag hadden die (in tegenstelling tot die van NS) geen geplande vertreksporen bij de treinen staan, dus daar heb je in zo'n geval als dit weinig aan.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 24 juli 2024 23:03]

Hilversum Sportpark hangen ze ook niet meer volop, alleen aan een van de perrons en alleen aan de Soestdijkerstraatwegzijde.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 23:03]

De treinen van Arriva staan dan weer allemaal minstens 5 min stil, dus als je niet al te slecht ter been bent kun je altijd nog op perron-hoogte wachten en zodra je hem ziet er naartoe lopen.
Daarnaast kan je ook personeel om hulp vragen, wat overdat in Arnhem makkelijk te doen is.
Ze roepen alles nog steeds netjes om, vind ik een prima backup.
Komen die omroepen alleen niet van hetzelfde systeem als de vertrekborden die eruit liggen?
Mogelijk, maar als probleem in de software van de borden zit, dan maakt de afkomst van de data niet uit.
Oh ik ben best modern hoor : Punkt smartphone. Ik wil nog altijd de keuze hebben of al dan niet ik een smartphone koop, welke apps daar op mogen/hoeven. Kost misschien nog meer bakken geld voor de mensen met smartphone collectief gezien, nog onafgezien van e-waste. Ik laat je in je mening, aub dito voor de mensen die in het verleden willen blijven hangen.
Grappig filmpje : https://youtu.be/KzrxvnQCFtM?t=48 China is Now Painting Pigs Black - Why?
TLDS : wat er op je 'SMART'phone getoond wordt komt absoluut niet overeen met enige realiteit.
Voorspelbaar stropopargument. "Gebruik de app" wil in 99% van de gevallen zeggen dat je een account bij Apple en of Google nodig hebt. Sommigen willen gewoon uit principe niet afhankelijk zijn van de digitale zwarte dozen die die twee zijn. Dat heeft niets te maken met "vroeger was alles beter".

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 24 juli 2024 23:03]

Ik vind het juist nog verrassend vaak voorkomen voor een systeem dat voor NS redelijk mission-critical is. Nu zit het probleem blijkbaar in de software van de borden, maar ook hogerop in de keten gaat het nogal eens mis (en dan hebben apps, omroep etc. ook geen of verkeerde informatie).
Tja, wat is 'mission critical'? Ik denk dat het best overdreven is het zo te bestempelen. Dat laat o.a. de app wel zien denk ik. Om een trein te laten rijden is een digitaal boord in principe ook niet nodig immers. Lijkt me dat het rijden van treinen 'mission critical' is voor de dienstverlening van de NS. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 23:03]

Nou, op Utrecht CS is het aangeven vanaf welk perron de trein vertrekt ook best critical. Om nu in de spits 14 perrons op en af te hollen op zoek naar je trein lijkt mij best een gedoe. En nee, treinen vertrekken zeker niet altijd vanaf een vast perron.
Er is een app, er zijn medewerkers aanwezig, etc. etc.
Omdat die vertrekstaten bij elke scheet in de dienstregeling dan moeten worden aangepast, anders gaan er weer mensen zeuren.

Dat is ook niet gratis. Ze zijn nog steeds bezig om die borden te recyclen. Bestel je dienblad hier:
https://verdraaidgoedproduct.nl/ondernemingen/ns-upcycle/
Volgens mij hebben alle stations nog steeds de traditionele vertrekstaten hangen, waardoor de back-up aanwezig is.

En al die mensen zonder smartphone, gaan die op de gok naar het station om te kijken hoe laat de trein rijdt? Nee, die bereiden hun reis wel voor, inclusief dus welk spoor ze moeten zijn.
En anders vragen ze iemand die met z'n schermpje in hun handen staat :).
Ik begrijp het deels wel, minder papieren vertrekstaten, ze veranderen vaker van dienstregeling. Vroeger was het begin december, maar dit jaar hebben ze al drie keer treinen laten verdwijnen, andere toegevoegd en sommige doorgaande routes opgeknipt.
Dit is minst erge wat je mee kan maken met NS, terwijl ze nog blijven omroepen. Oude mensen zullen meer ballen hebben om iemand te vragen, dan de jongere mensen. Niet alleen, als ze geen telefoon hebben, hebben ze zelf een back-up op papier.

Er zijn ergere dingen, wanneer mensen die de hele nacht op station moeten verblijven door storing. (Geluk niet zelf meegemaakt, maar een familielid wel. Verrek maar dat ze iets willen betekenen, ook niet voor mindervaliden). Ook dan schijnend de borden om te roepen, dat er storing is. (Je zou maar proberen te slapen)
Ik ben een fervent trein gebruiker, maar de digitale borden zowel op de perrons als in de treinen bevatten het laatste jaar opvallend vaak fouten.
Het is inderdaad heel vervelend voor iedereen die niet zo handig is met de smartphone. Maar kijk eens op van je schermpje om te zien dat bijna iedereen op het perron naar zijn telefoon staat te kijken.

Tip: OVinfo, geweldig als je (bijna) elke dag het OV gebruikt.
Die storing speelt vast al langer - er staat regelmatig op die borden dat er een trein komt die dan niet komt opdagen… :)
Ah weer iemand die nooit in de trein zit en liever aansluit in de file.
Jaren dagelijks met de trein naar werk gegaan en voor de COVID een maand of 6 2x per week traject Schiphol-Sittard; dat is echter al een tijd geleden maar een aantal keer per jaar neem ik hem nog wel eens. Over het algemeen niks over te klagen maar als er ook maar ergens iets misgaat stort de hele boel in en ‘verdwijnen’ treinen in het niets terwijl de informatie soms gewoon niet klopt; was toen al zo, is nu nog steeds zo. Ontken het gerust maar dat maakt het niet minder waar. Als ze rijden is het best prettig reizen (als je een schone zit plek kunt bemachtigen) maar veels te duur.
Ah iemand die blijkbaar 100% thuis werkt en dus nooit meemaakt dat een trein niet rijdt. Zelf mag ik dagelijks met de trein mee, en ze rijden geregeld niet. Het staat u natuurlijk vrij dit te ontkennen of te bagatelliseren.
Maar hoe vaak is "geregeld" of "regelmatig"? Ik reis meerdere keren per week met de trein, en echt complete uitval heb ik maar zeer zelden.
Ik over algemeen 1 keer in de week, en straks tijdelijk 2 keer in de week(Naar andere vestiging extra).
En ook verkeerde info op schermen zie ik ook nooit eigenlijk, dat er een andere trein op het scherm staat dan dat er eigenlijk vertrekt.
Containers down bij Conclusion CMC? 8)7
Je denkt: laat mij eens doen alsof ik er verstand van heb? 8)7
(Conclusion) CMC = Conclusion Mission Critical, een dienst van Conclusion (IT dienstverlener) om 24/7 support/monitoring e.d. te hebben om een dienst een zo hoog mogelijke uptime te geven.
Je hoeft niet te vertellen wie CMC is hoor. ;)

Ging mij erom dat hij wat blaat over containers, zonder te weten wat er gaande is. Volgens mij kan je dit zelfs een troll noemen.
Een troll idd, geen aandacht aan geven. Heeft duidelijk geen idee hoe en wat.
CMC beheert de k8s infrastructuur van de NS borden. Vandaar mijn flauwe opmerking. Relax
Ik weet wat CMC aldaar beheert, maar ik kan niet zo goed tegen dat soort onzinnige opmerkingen. 8)7
Beetje vreemd dat ze dit alleen via X melden en niet op hun eigen website.
Eens! Denk hun site geen support heeft om niet-trein storingen te melden.
Is het niet zo, dat je dat alleen kunt zien als je een X account hebt?
Daarom is de politie volgens mij ook van X afgestapt.
Als je gewoon op de link in het artikel klikt kan je zien dat het werkt...
Ik was vanmiddag met de trein, dit is ook in de stations omgeroepen en stond op de informatie borden. Dus je wordt niet volledig in het diepe gegooid :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.