Informatieborden en app NS tonen verouderde reisinformatie door storing - update

Er is momenteel een grote storing bij de Nederlandse spoormaatschappij NS. Daardoor wordt zowel op de vertrekborden op stations als in de NS-app verouderde reisinformatie getoond en kunnen reizigers niet zien of een trein vertraging heeft. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

De storing heeft geen invloed op het treinverkeer zelf, vertelt een woordvoerder van NS aan NU.nl. De treinen van NS rijden op een ander systeem, dat losstaat van de informatievoorziening. De borden en NS tonen echter verouderde informatie. Wanneer een trein vertraging heeft, wordt dat daardoor niet getoond op de informatiesystemen van de spoorwegmaatschappij. Ook het omroepsysteem op de treinstations doet het niet. De oorzaak van de storing is niet bekend. NS weet ook niet hoelang het probleem nog gaat duren.

Update, 18.30 uur: De storing lijkt inmiddels weer voorbij te zijn, zo bevestigt NS op sociale media.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-02-2024 • 17:59

31

Reacties (31)

31
30
14
1
0
12
Wijzig sortering
Mooi dat deze storing zo snel opgelost is.

Toch roept het bij mij vragen op over de reden waarom NS er blijkbaar 2 systemen op na houd die niet (of nauwelijks) met elkaar gekoppeld zijn. Een systeem voor intern gebruik, dat blijkbaar goed bleef werken, en een systeem voor extern gebruik dat niet alleen een poosje niet goed werkte, maar daarbij ook nog eens verouderde informatie weergaf. Vooral dat laatste vind ik raar. Waarom niet een koppeling tussen de systemen waarbij het externe systeem alleen maar data ontvangt en weergeeft?

Je zou ook kunnen gaan denken dat dit expres zo is gedaan, om relatief kleine vertragingen niet extern zichtbaar te maken (en dus “onder de pet” te houden).
Dat is zo bij ontwerp.
Het "Post21" systeem zijn van 30 subsystemen die allemaal hun eigen taak hebben.
Doordat deze taken allemaal zo gescheiden zijn kan je aanpassingen maken of vernieuwen zonder dat het impact heeft op een ander subsysteem. Mooi voorbeeld is denk ik de omroeper.
Toen in de jaren 80 (toen het post21 systeem ontwerpen werd) zat de omroeper nog op het station en deed alles handmatig. Daarna verhuisde zij naar de seinzaal en geen ook een heel groot deel automatisch.
Tegenwoordig zitten ze centraal in Nederland. Alle aanpassingen konden gewoon gemaakt worden zonder dat er elke keer op nieuw het hele systeem testen. Seinen en wissels worden ook aangestuurd vanuit het post21 systeem.

NS API geeft de vertraging op 1 min nauwkeurig. De borden en de omroep werken in afgeronde waarde, vanaf +3 wordt vertraging weergegeven als +5.
Infoplus heeft zelfs de vertraging in seconden :) (zie je alleen nergens)
Het lijkt me eerder dat ze willen voorkomen dat druk vanuit het systeem dat reizigers gebruiken het interne systeem kan schaden.
Stel je voor dat om wat voor reden dan ook er plotseling een hausse aan verzoeken aan het productiesysteem is. Dan breng je wellicht het systeem in de war wat bedoeld is om de interne informatievoorziening op peil te houden. Als je dit interne productiesysteem loskoppelt van het boze-buitenwereld-reizigers systeem dan kan, wat er ook gebeurt met het systeem voor reizigers, interne informatievoorziening gewoon doorgaan.
En ik heb liever dat de treinen rijden maar de info die ik zie niet klopt dan dat ik niet meer kan reizen.
Het lijkt me een goede zaak dat je geen afhankelijkheden laat bestaan tussen deze twee systemen. En dat je het koppelvlak tussen intern en extern zo klein mogelijk maakt.

Dat het systeem dat rapporteert oude data laat zien is ook niet raar want je gaat natuurlijk niet op de database van je interne systeem rapporteren. De reizigersinformatie heeft een eigen database waar dan ook de API’s voor de app en website enz gebruik van maken.

Eigenlijk is het gewoon een prima dag als je niet-kritieke systeem omvalt zonder het kritieke systeem te raken, toch?
Eh, het ene “systeem” is de dienstregeling, het andere is het reisinformatiesysteem.

Lijkt me toch logisch dat je reisinformatiesysteem gevoed wordt door een dienstregeling.. en niet andersom.

Waarom het dan verouderd is, misschien stond er ergens op een server die de borden aanstuurt een klok op GMT ipv CET?

Overigens is het ene een NS systeem (de dienstregeling) en het andere een prorail systeem (de borden enzo).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 04:13]

Nou, snel... Deze storing begon al voor vijf uur (middenin de spits dus). Overigens begreep ik dat de storing een stuk groter was dan puur de reisinfo, ook de kantoorautomatisering had kuren.

Qua reisinfo heeft NS allerlei systemen aan elkaar gekoppeld. De reisplanner (HAFAS) is een losse applicatie die updates krijgt vanuit Infoplus over vertragingen, rituitval, etc. Die datastroom uit Infoplus was wel weggevallen, maar de reisplanner bleef het wel doen.

Als NS vertragingen onder de pet wil houden zullen ze niet alleen flinke ruzie krijgen met de overheid en hun eigen auditors, maar dat zou ook echt wel opvallen ;)
De kantoor automatiseren en de reisinformatie staat volledig los van elkaar.
Dit stond in Spoorweb, meer weet ik ook niet 🤷‍♂️
Toch roept het bij mij vragen op over de reden waarom NS er blijkbaar 2 systemen op na houd die niet (of nauwelijks) met elkaar gekoppeld zijn. Een systeem voor intern gebruik, dat blijkbaar goed bleef werken, en een systeem voor extern gebruik dat niet alleen een poosje niet goed werkte, maar daarbij ook nog eens verouderde informatie weergaf. Vooral dat laatste vind ik raar. Waarom niet een koppeling tussen de systemen waarbij het externe systeem alleen maar data ontvangt en weergeeft?
Ik denk dat het "interne" systeem een bron is voor het "externe" systeem. Kennelijk was er iets mis met het verwerken van updates vanuit het interne systeem door het externe systeem
Waarom niet een koppeling tussen de systemen waarbij het externe systeem alleen maar data ontvangt en weergeeft?
Als die koppeling het niet doet, krijg je dit probleem. Dan wordt de data bij de reizigersinfo niet bijgewerkt. ;)
De reisplanner doet het nog wel. Althans, die laat de treinreizen zien volgens dienstregeling. Er worden geen vertragingen of spoorwijzigingen o.i.d. getoond.
Correct, sinds 18:00 (dus één minuut na het plaatsen van dit artikel) is de storing alweer opgelost, ook hier lijkt de reisplanner gewoon weer goed te functioneren.

Of de CTA's (Centraal Bediende Treinaanwijzers, dat zijn die borden boven de perrons) ook weer goed werken is mij niet bekend (ik ben niet op een station).
Ben zo snel niet bekend met CTA, maar werkt dat via dezelfde API die publikelijk beschikbaar is? Zo ja, heeft dit dan ook invloed op 9292 e.d. gehad?
De data van de NS komt uit een ZMQ-datastroom, en de NS heeft daar API's voor gebouwd.
Die datastroom kan je via het NDOV-loket o.a gebruiken.
ZMQ is het sausje dat NDOVloket eroverheen doet ;) Maar die informatie is idd openbaar beschikbaar. Behalve gisteren, want toen droogde ook die datastroom op.

Dit is een voorbeeld implementatie die de datastroom van NS verwerkt tot een REST API: https://github.com/rijdendetreinen/gotrain
Yes, die gebruik ik ook. :)
Volgens mij werkte de reisplanner ook tijdens de storing, maar dan dus zonder vertragings- of spoorwijzigingsinformatie en dergelijke.
De storing is alweer voorbij…
Ook het omroepsysteem op de treinstations doet het niet.
Ik ga er toch vanuit dat het omroepsysteem een 'analoog' systeem met microfoons en luidsprekers zal zijn. Lijkt mij toch dat dit dan gescheiden is van het informatiesysteem, althans dat zou wel zo moeten zijn. Zeker zoals nu dat de informatieborden niet werken dat men toch kan omroepen.
Denk het niet. Die meldingen worden computer gegenereerd, dat gebeurt digitaal waarna ze ergens daar binnen komen en afgespeeld worden via een versterker. Na dat laatste stuk wordt het pas analoog.
Technisch gezien zou het dan toch mogelijk moeten blijven dat er ergens een microfoon ingeprikt kan worden en gewoon analoog omgeroepen kan worden. Misschien is dit dan wel een les voor NS om een backup te hebben en om niet maar blind op automatisering te vertrouwen.
Kunnen ze doen, maar dat betekent dat je dan altijd een persoon per perron moet hebben die de taak heeft dat om te roepen. Iemand dus die verstaanbaar is en weet wat er gezegd moet worden, en nog steeds een soort systeem waar op te lezen is welke trein er nu eigenlijk aan komt op welk perron. Kortom, praktisch niet haalbaar voor de keer dat dat uitvalt.
"De treinen van NS rijden op een ander systeem, dat losstaat van de informatievoorziening. De borden en NS tonen echter verouderde informatie."

Handig! :D

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 23 juli 2024 04:13]

Voor de continuïteit wel. Nu konden de treinen tenminste wel blijven rijden. Anders zou 1 storing ook het treinverkeer hebben stilgelegd.
Wat ICT betreft, lijkt de NS eerder de Nederlandse Stoomtreinmaatschappij...
Waar baseer je dat op? Heb je enig bewijs voor die stelling?

Ik weet ook niet zo veel van de ICT van de NS, maar de app van de NS vind ik 1 van de betere apps die ik heb. Veel info, redelijk up-to-date (vandaag dus niet). Ik vind de treinradar optie heel mooi, even kijken waar je trein is en of je al uit je warme wachthokje naar de aankomende trein kan lopen.
Dat kan met ns app ook doen, bij je geplande route op de kaart drukken.
Deze zoomt dan in waar de trein is, eventueel zoom je nog iets verder in.

Voor mij ieder geval duidelijk zat, dat ik geen andere app daarvoor nodig heb :).
Vrij vooruitstrevende app, toch?

Een klassewissel is zo geregeld, of een toeslag (ik reis vaak met mijn hond).

Maar ook als je wilt weten hoe lang een trein is, dan kun je heel gedetailleerde informatie over het materieel krijgen.

Of de voorzieningen op het station.

Nee stoomtijd is het echt niet. De uitdaging voor de NS is om die treinen op tijd te laten rijden! Daar kan geen app tegenop.
Want? De NS is juist enorm vooruitstrevend..
Vaak ook te vooruitstrevend. Ik kreeg onlangs een mail van de NS dat de samenreiskorting verandert. Blijkbaar is het nu de bedoeling dat reizigers aan elkaar gekoppeld moeten worden met een code waarvoor je weer een account nodig hebt op de NS site en moet inloggen. Of het moet via de app. Lang niet iedereen kan of wil daar mee omgaan. Het OV wordt met iedere 'oplossing' tegen zwartrijders gebruiksonvriendelijker. Het lijken wel DRM implementaties voor betalende klanten.

Ik vraag me sowieso af hoeveel kosten er wel niet mee gemoeid zijn enkel en alleen maar om geld te kunnen innen bij de NS. Dit lijkt mij een relatief hoog percentage. Alleen daarom zou het al beter zijn om het OV 'gratis' te maken en te betalen uit de algemene middelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.