NS, Qbuzz en Arriva ondersteunen vanaf 31 januari treinreizen met betaalpas

Treinreizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard of mobiel als ze met de NS, Qbuzz of Arriva reizen. Eind maart zal dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer kunnen, verwacht de NS. In- en uitchecken met betaalpas werkt met OVpay.

Met OVpay kunnen reizigers alleen met vol tarief en in de tweede klas reizen. Voor bijvoorbeeld abonnementen en de eerste klas is dus nog steeds de ov-chipkaart nodig. Om met smartphones te kunnen betalen, moeten gebruikers een bankapp geïnstalleerd hebben en hier een betaalpas aan hebben gekoppeld.

NS zegt dat de kosten van gemaakte reizen per dag bij elkaar worden opgeteld en de volgende dag zichtbaar zijn op het betaaloverzicht van de bank of de creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugzien als ze hun bankpas koppelen aan Mijn NS of via een site van OVpay.

OVpay werkt vanaf 31 januari bij de NS, bij Qbuzz-treinen op de Merwedelijn en bij Arriva-treinen in Limburg. De NS vraagt reizigers wel om passen los bij poortjes aan te bieden om te voorkomen dat ze per ongeluk met de verkeerde pas inchecken.

In- en uitchecken met een betaalpas werd sinds augustus bij de NS getest. Later zei OVpay dat de betaaldienst op z'n vroegst eind 2022 in het hele ov beschikbaar zou zijn. Eerder werd gesproken over de zomer van 2022, maar vanwege 'technische tegenslagen' werd dit niet gehaald. Dit was niet het eerste uitstel; in 2019 werd nog over 2021 gesproken, zodat in 2023 de ov-chipkaart uitgefaseerd kon worden. OVpay is al in een groot deel van Nederland te gebruiken en wordt door Translink en de ov-bedrijven ontwikkeld.

OVpay bij de trein

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-01-2023 • 10:19

311

Submitter: Dennisb1

Reacties (311)

311
308
157
26
1
109
Wijzig sortering
Ik reis zelden met het OV. Maar hoe werkt dit dan met de conducteur? Hoe kan ik aantonen dat ik niet over het hekje gesprongen ben?

-edit-
van https://ovpay.nl/nl/veelg...erd-dat-ik-ben-ingecheckt
Hoe wordt er gecontroleerd dat ik ben ingecheckt?

Bij een controle leg je de betaalpas of creditcard tegen het controleapparaat. De controleur ziet alleen of je bent in- of uitgecheckt en recente check-ins of check-uits. Ze zien geen verdere gegevens van je betaalpas of creditcard. Je hoeft je pas nooit weg te geven.

[Reactie gewijzigd door Turralyon op 24 juli 2024 14:21]

Er is nog een belangrijker probleem. Hoe weten de vervoerders dat je voldoende saldo hebt of een geblokkeerde kaart.

Het antwoord in een artikel, van ik meen nrc, was dat de banken om de paar minuten de ovbedrijven alle informatie stuurt over de bankklanten.

Dus niet slechts over de gebruikers van het ov op het moment dat ze inchecken, uitchecken of een controle krijgen. Dit lijkt me buiten proporties en wat mij betreft heeft een bedrijf zoals een ovbedrijf niets met de bankstatus als rood staan of geblokeerde kaarten te maken zolang al die mensen geen gebruik proberen te maken van het ov.
OVpay kan je saldo helemaal niet in zien. Ik ben dan ook wel benieuwd waar dat artikel staat waar je dat gelezen hebt.

Met OVpay weten de vervoerders (eigenlijk OVpay, die de betalingen regelt in naam van de vervoerders) pas achteraf of je wel of niet voldoende saldo had. Aan het einde van de dag (iets na middernacht) worden in één transactie de verschuldigde vervoerskosten voor die dag van je bankrekening of creditcard afgeschreven. Als dan blijkt dat je onvoldoende saldo hebt, dan wordt het betaalmiddel dat je gebruikt hebt (bankpas, creditcard or telefoon) geblokkeerd, en kun je niet meer inchecken tot het verschuldigde bedrag betaald is. Die blokkade vindt dus ook pas achteraf plaats als de betaling mislukt.

Als een afschrijving mislukt en je betaalmiddel geblokkeerd wordt van het OV, dan probeert OVPay het de twee daarop volgende nachten nog een keer. Lukt het dan nog niet, dan kun je achteraf betalen door met het geblokkeerde betaalmiddel proberen in te checken. Het poortje of paaltje weigert dan, maar binnen 15 minuten probeert het systeem het verschuldigde bedrag nogmaals af te schrijven, en als het dan wel lukt wordt het betaalmiddel weer gedeblokkeerd.

Deze informatie staat trouwens ook in de veelgestelde vragen van de OVpay site:
https://ovpay.nl/nl/veelgestelde-vragen

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Ik stel opzettelijk niet specifiek dat het perse om saldo inzien zou gaan. Het probleem is zoals ik het al stelde de onduidelijkheid wat de bedrijven precies doen. Dat je dat hier na de vraag kunt verduidelijken is prettig, daar stel ik de vraag ook voor.

Het artikel staat inderdaad in het nrc.
Banken houden Translink voortdurend op de hoogte. Elke drie tot vijf minuten krijgt Translink van de banken een ‘zwarte’ lijst met informatie van klanten die rood staan, geen geldige rekening hebben of om een andere reden niet zouden mogen reizen met hun betaalpas. Wie op zo’n deny list staat, komt de bus of de tram niet in, en het perron niet op.
Het valt op verschillende manieren te lezen. Mijn insteek is dat je niet zomaar op bedrijven met tegengestelde belangen kan vertrouwen zolang die niet open zijn hoe hun systeem werkt of slecht weten te verwoorden.
Ik ben eerlijk gezegd erg verbaasd dat banken deze informatie met translink delen. Het NRC zal het vast wel uitgezocht hebben, maar het lijkt mij toch niet aan de GDPR wetgeving te voldoen als banken precies delen welke klanten door hun saldo heen zouden zijn, wie er precies op een blacklist staat etc. Daar zou met een rechtzaak waarschijnlijk nog wel wat te halen vallen als dat zo is.

Als het puur en alleen om een blacklist gaat van geblokkeerde passen zonder dat de bank daarbij de reden vermeld dan lijkt dat me logischer, maar dat is in het artikel van het NRC best onduidelijk inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Ben het helemaal met je eens. Welke gegevens krijgt OVPAY van je Bank
Er wordt ongevraagd een dienst aan je bankpas toegevoegd.
Men had minimaal een functie in je bank-omgeving moeten zetten dat je dit echt WIL. Dus default NEE.

De NS suggereert dat je NIETS hoeft te doen. Ik denk echter dat de mensen die een "white-list" hanteren voor automatische incasso , toch echt de OVPAY moeten toevoegen op die "white-list".

De zakkenrollers zullen ook blij zijn, je moet je portemonnee uit je tas c.q. jas halen om de juiste pas te pakken. Waar lopen nu de meeste zakkenrollers: Op plekken met veel mensen, zoals stations.
Als ik het NRC artikel nogmaals lees, en daarbij de OVpay site doorlees, dan denk ik dat dit gewoon over een blacklist gaat van geblokkeerde passen. Dat zou ik ook wel logisch vinden, want bij een geblokkeerde pas gaat een afschrijving sowiezo niet werken, en dan vind ik het niet zo vreemd dat het OV-systeem het inchecken dan direct al weigert. Het NRC artikel doet het lijken alsof banken daadwerkelijk allerlei informatie over de klant doorsturen maar dat lijkt me stug. Anders hebben we echt een datalek van jewelste. Misschien even navraag doen bij de redactie van de NRC?

Het is overigens niet zo dat dit een dienst van de bank is. OVpay maakt gebruik van de contactloos betalen-systemen van Maestro, Mastercard en Visa. Een authorisatie verkrijgen waarbij het bedrag onbekend is en dan later een afboeking doen is in alle drie die systemen al langer mogelijk en wordt bijvoorbeeld ook al een tijdje gebruikt bij selfservice-tankstations, die een authorisatie tot 200EUR proberen te verkrijgen en pas daadwerkelijk geld afschrijven nadat de tankbeurt afgerond is. Zover ik in mijn bankapp kan zien (heb meegedaan aan de proeffase van NS) gaat dit steeds om eenmalige authorisaties en niet om een incasso. Het OVPay system werkt ook per individueel betaalmiddel, er is geen koppeling tussen verschillende betaalmiddelen mogelijk, omdat ze de achterliggende bankrekening niet kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Dat klopt, de passen (een soort van pseudo-id daarvan) worden op een lijst gezet. En dat gebeurt op zo'n manier dat de gegevens voor de vervoerder niet herleidbaar zijn tot een individu, dat daarbij geen saldo zichtbaar is of dat het voor de vervoerders zin heeft om gegevens over geblokkeerde passen met elkaar uit te wisselen omdat de data op zwarte lijst per vervoerder gehasht is met een unieke sleutel per vervoerder.

Daarbij draagt de vervoerder het risico op wanbetaling.

[Reactie gewijzigd door Bram® op 24 juli 2024 14:21]

Bedankt voor de uitleg.
Als het GEEN incasso is doe je dus een "betaling" als je inchecked, maar je weet nog niet hoeveel.
Dat is dus niets voor mij :) :( .
Zou het toch fijn vinden als de Banken naast de Google en Apple koppelingen die je kun de-activeren (kan bij mijn Rabo) ook de OVPAY koppeling toevoegen om de-deactiveren. Als ik daarmee dan op de "blacklist" (met vermelding "wil deze dienst niet") kom van OVPAY, prima.
Dat klopt inderdaad. Bij inchecken wordt een authorisatie aangevraagd, wat eigenlijk een afschrijving van 0 euro is met toestemming om later het bedrag te wijzigen. Afschrijvingen van 0 euro worden in de meeste bankapps niet getoond, daardoor lijkt het alsof de afschrijving pas later ingeboekt wordt, terwijl eigenlijk alleen maar het bedrag aangepast wordt. Google Wallet toont wel direct de transactie met bedrag 0 euro, en later diezelfde transactie nog eens als het bedrag eenmaal aangepast is.

Wat het maximale bedrag is dat de bank toestaat voor OVpay weet ik niet, dat is volgens mij ook niet makkelijk in te zien, en zou per bank kunnen verschillen.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Dit is bij bijvoorbeeld Bunq 'live' te zien als ik ga tanken bij een onbemand tankstation.
Eerst zie je dat er een bedrag 'af' gaat (vaak € 125,-) waar 'gereserveerd' bij staat. Pas als ik klaar ben met tanken en het totaalbedrag bekend is, zal het daadwerkelijk getankte bedrag worden verrekend met het gereserveerde bedrag. Ik heb zo'n vermoeden dat dit bij reizen in het ov in feite op dezelfde manier zal werken.

[Reactie gewijzigd door MrWiggle op 24 juli 2024 14:21]

dat vind ik persoonlijk beter dan de ov chip kaart manier waarbij ze meteen 20 euro van de pas afhalen en later weer terug storten, tenzij je niet uitcheckt.

op deze manier hoef je niet altijd minimaal 20 euro te hebben
Ik ben ook verbaasd, want OVPay werkt niet alleen met Nederlandse bankpassen, maar met alle (binnen- en buitenlandse) passen van Maestro, V PAY, MasterCard en VISA.

Dus blijkbaar leveren de Nederlandse banken dan een denylist aan, maar buitenlandse banken doen dat natuurlijk niet.
Dat is wel iets heeel anders dan je eerst postte....
Dat de blacklist rondgestuurd wordt lijkt mij niet meer dan normaal, gaat wellicht ook naar iedere pinautomaat in nederland in winkels?
Ik gaf aan dat ik er onduidelijkheid in lees en hoe ik het in ieder geval opvatte. Dat je het misschien anders leest of andere grenzen hebt van wat redelijk is dat lijkt me juist onderwerp van discussie, als we het dan toch hebben over verwerking van bankgegevens.

Ik zou het niet redelijk vinden dat blacklists preventief maar aan bedrijven doorgegeven worden terwijl er ook realtime mogelijkheden bestaan om alleen uit te wisselen wat op dat moment relevant is. Om een voorbeeld te geven: die lijsten bevatten fouten die niet zomaar verspreid moeten worden. Gemak of kosten besparen voor een bedrijf is niet zomaar een argument als er minder vergaande mogelijkheden zijn waarbij de personen om wie het gaat meer en wel controle hebben. Maar het belangrijkste lijkt me dat de banken en ovbedrijven transparant zijn over hun keuzes en onderbouwing.
Lijkt mij totaal onacceptabel, zelfs als het goed gehasht is en die gegevens weer goed versleuteld zijn en de gebruiker van de terminal niet bij deze gegevens kan. Bovendien lijkt het me onnodig met de constante internetverbinding van deze apparaten. Dit lijkt me ook geen BKR-informatie (bovendien is het bedrag te laag hiervoor), het gaat gewoon om bankrekeningsaldo's en of ze wel of niet rood kunnen staan, financieel persoonlijk gevoelige informatie die je niet geaggregeerd rond wilt sturen.
Ik hoop dat er had moeten staan: "banken sturen een hash van de betaalkaart-id" zodat OV-dinges kan nagaan of het pasje valide is. Anders is dit een data-lek van jewelste.
Een unieke hash van een persoonsgegeven is niet zomaar geen persoonsgegeven of wel acceptabel. Zeker niet als de betekenis van de hash nogal makkelijk te herleiden is naar wat het moet voorstellen. En het zal al iets moeten voorstellen wat het bedrijf verwerkt, waar maar een zeer beperkte set van is en door het bedrijf of crimineel dus makkelijk te hergeneren is om te vergelijken. Het is niet alsof een hash van een kenmerk van een bankrekeningnummer of bankpas of combinatie dus maar niet herleidbaar is, dat zal dan eerst moeten blijken. Maar helaas lijken de banken en ovbedrijven liever te kiezen voor zo min mogelijk transparantie aan wat ze precies verwerken en waarom dat redelijk is. Dat is meestal een kenmerk van de personen om wie het gaat niet zo belangrijk vinden om er vooral zelf voordeel van te hebben. Bij publieke diensten met andermans gegevens mag wel openheid verwacht worden.
Op NOS staat dit net anders beschreven;
Iemand die niet genoeg geld op zijn rekening heeft staan, komt niet door het poortje. In het systeem wordt samengewerkt met de banken en Translink, het bedrijf dat de betalingen in het OV regelt. Dat krijgt om de paar minuten een update van de financiële gegevens van reizigers.

Als iemand dus niet genoeg geld heeft of als bijvoorbeeld een bankpas is gestolen en geblokkeerd, ziet OVpay dat. Dat gaat allemaal volgens de privacyregels, zegt NS. Het systeem kan alleen zien om welke bank en welke reiziger het gaat en of er geld kan worden afgeschreven, niet wat er op de rekening staat.
Dit lijkt te suggereren dat je daadwerkelijk niet door het poortje kunt wanneer je saldo (van je bankrekening dus) te laag is. Toch?

[Reactie gewijzigd door Dude360 op 24 juli 2024 14:21]

Tijdens de proeffase van NS, kon ik met een bankpas van een rekening waar helemaal geen geld meer op stond (had hem speciaal leeggehaald om te testen) gewoon inchecken en reizen. Aan het einde van de dag kreeg ik een notificatie op m'n bankapp dat de afschrijving van OVpay mislukt was, en de volgende ochtend pas mocht ik niet meer inchecken met die pas. Had toen wat geld gestort op die rekening, pas weer geprobeerd, na 9 minuten was het geld alsnog afgeschreven en kon ik weer inchecken met die pas. Dus lijkt toch echt te werken zoals het op de ovpay site staat.

Net via een andere tweaker ook al een onduidelijk artikel van het NRC gezien. Ik denk dat de nieuwssites wel wat beter hun best mogen doen om het OVpay systeem beter uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Net via een andere tweaker ook al een onduidelijk artikel van het NRC gezien. Ik denk dat de nieuwssites wel wat beter hun best mogen doen om het OVpay systeem beter uit te leggen.
Helemaal eens inderdaad, geloof dat de nieuwssites er ook nog niet helemaal over uit zijn.. Maar jouw ervaring lijkt inderdaad meer ruimte voor waarborgen te laten, top.
Dus je kan in principe met elke betaalpas één keer gratis reizen als je het daarna maar niet meer gebruikt? Of komen ze uiteindelijk wel achter je aan?
Op je bankpas/OV staat al je informatie ook wel, dus als ze gel;d van je krijgen kan je er bijna op rekenen dat ze dat komen ophalen..
De bank heeft die informatie inderdaad, die kan dit natuurlijk niet zomaar gaan delen met iedereen die daar om vraagt. Daarbij denk ik dat de prijs van een OV-rit niet interessant genoeg isom daar zoveel tijd en kosten in te steken om het openstaande bedrag te innen. Volgens de wet mag je hiervoor namelijk maar gelimiteerd kosten in rekening brengen. Het is dus best aannemelijk dat dit een afgewogen ‘risico’ is. De groep die elke dag een nieuwe betaalpas kan aanbieden is namelijk niet zo heel groot en ‘zwartrijders’ zul je altijd houden in het OV.

[Reactie gewijzigd door Ferdeltje op 24 juli 2024 14:21]

Google Pay uses a technology known as tokenization, which creates a new virtual account number every time you perform a transaction. As your actual credit card isn't even stored on your phone, let alone shared with the merchant, it provides a completely anonymous payment method if used correctly.
Hoe werkt dit dan met bijvoorbeeld Google Pay?
@Jordy141 , ik weet niet wie je bent of wat je doet (het maakt me ook geen fluit uit), maar ik heb maar zelden iemand gezien die zoveel nuttige en correcte informatie weet te geven. Kudoos!
Hetzelfde prencipe als pompstations dat doen, er wordt onderwater een x bedrag gereserveerd.
Dit klinkt als een goede mogelijkheid om je voor te doen als conducteur en een aantal contactloze betalingen van nietsvermoedende passagiers af te nemen.
Ze zijn nog op zoek naar conducteurs, dus je hoeft je niet voor te doen alsof.

Dit argument komt elke keer weer, helemaal in het begin van contactloos betalen. Toch is hier vrijwel geen probleem mee, immers kan een bank bij klachten direct zien aan wie het pinapparaat is toegekend en de hele zaak blokkeren en eventueel terughalen.
Contactloos heeft waarschijnlijk meer misdaden voorkomen dan fraude veroorzaakt. Buschauffeurs en pizzakoeriers worden niet meer beroofd.
...mits het gemeld wordt door de gebruiker. Anders ontstaat er toch echt ergens financiële schade.
Contactloze betalingen kunnen alleen gedaan worden naar een zakelijke rekening, en is alleen aan te vragen door winkels. Dus die oplichter moet dan eerst nog een bedrijf registreren bij de KVK, een zakelijke rekening openen, en contactloos betalen aanvragen.

Dat maakt dit soort oplichting met contactloos betalen eigenlijk gewoon onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Je hoeft geen winkel te zijn, een vereniging of stichting kan ook prima een betaalautomaat hebben. Een pand hoeft ook zeker niet, inrichten slaat al helemaal nergens op (gaat de bank of aanbieder langs om te kijken of je winkel wel mooi genoeg is voor hun pinapparaat?). Zakelijke rekening is als ik me goed herinner ook niet verplicht.
Stop met dingen verkondigen waar je geen verstand van hebt, alvast bedankt.

Toevoeging: hiermee wil ik overigens niet zeggen dat het eenvoudig is om dit te doen.

[Reactie gewijzigd door hermandirkzw op 24 juli 2024 14:21]

Je hebt gelijk, een winkelpand is niet per sé nodig, daar had ik eerst even de informatie op moeten zoeken i.p.v. uit geheugen trekken.
Een zakelijke rekening is wel verplicht om contactloze betalingen te kunnen ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

In de hele discussie ga je ervan uit dat de oplichter een Nederlandse bankrekening gebruikt. En dat hoeft dus niet. Er zijn genoeg landen in de EU waar een bankrekening wel te regelen valt met een klein envelopje.
Wat ouderwets. Kan dat envelopje niet contactloos? :+
Nee, want dan is het traceerbaar :)
Inderdaad, maar ook een account bij iZettle bijvoorbeeld, vereist tegenwoordig al een kopie ID van de bestuurders van de stichting juist om dit soort dingen tegen te gaan.
Dus dan moet de oplichter al een katvanger gebruiken - gebeurt nu ook al wel natuurlijk voor andere oplichtingzaken. Maar makkelijk is het alleszins niet. En daarom heb ik waarschijnlijk ook nog nooit gehoord van contactloze zakkenrollers.
Beter pikken ze gewoon je pasje en kopen dan gauw iets bij een winkel voordat jij er achter bent.
Zij een gratis product en jij wordt door de bank schadeloos gesteld. De voorwaarden daarvoor bij contactloze betalingen zijn vrij 'eenvoudig'. De banken hebben er belang bij dat wij vertrouwen hebben en houden in dit soort technieken en daarom doen ze niet heel moeilijk bij terugbetalen in geval van fraude/diefstal. De bank neemt dat verlies dan (omdat het sowieso nooit meer dan 50 euro is).
Maar ook als vereniging of stichting dien je allerhande gegevens te bezorgen, zoals informatie over begunstigden, identiteitskaarten, noem maar op.

Dus zo eenvoudig is het inderdaad niet. Ik denk dat je dan beter gewoon aan de pinautomaat op iemand z'n gezicht slaat en z'n portefeuille pikt :+

[Reactie gewijzigd door Murfy op 24 juli 2024 14:21]

Je kan toch meldingen aanzetten, zogauw er wat word afgeschreven, kan je de conducteur bij zijn nekvel pakken.
Voor contactloze betalingen, dien je eerst nog een bedrijf op te zetten, bij een bank een zakelijke rekening te openen, en dan de dienst aan te vragen om contactloze betalingen te mogen ontvangen op de zakelijke rekening. Dit maakt dit soort scams niet uitvoerbaar voor zakkenrollers.
In theorie kan het maar praktijk is toch lastig doordat A mensen meerdere nfc pasjes bij zich kunnen hebben en B indien betaald met smartphone deze iederkeer een ander nfc id heeft.

Net als die spookverhalen met skimmen bij draadloos betalingen blijkt toch knap lastig te zijn in praktijk.
De terminals van de conducteur zijn ook bijgewerkt. Die kunnen direct bankpassen en Google Wallet/Apple pay scannen.
Nou, je krijgt gewoon een onafgeschreven bedrag tot je uit checkt, in ApplePay kan je die gewoon laten zien :o
Je moet dan dus wel oppassen als je een e-ticket hebt. Door een fout van de NS is mijn abonnement afgelopen en moet ik nu een paar dagen reizen met e-tickets (gekregen van de NS). Het poortje activeerde gisteren mijn bank app tot 3 x toe voordat de QR code werd gescand. De bank app gaf wel steeds aan dat een betaling van 0,00 euro mislukt is.
Als het systeem was geactiveerd, dan had de NS dus een x bedrag afgeschreven. Ik kan niet zo goed terugvinden hoe het precies werkt. Misschien zoals bij de anonieme chipkaart? 20 euro afschrijven en dan het verschil terugstorten na het uitchecken?

Voor de zekerheid heb ik nu de bank app maar van mijn telefoon verwijderd, totdat ik mijn nieuwe OV-chipkaart heb ontvangen.


Edit: grammatica en spelling

Net de nieuwsbrief van de NS ontvangen, waarin ze dus waarschuwen voor deze situatie:

"Voorkom extra kosten
Voorkom dat u per ongeluk incheckt met uw betaalpas, waardoor u (misschien) te veel betaalt. Haal daarom uw OV-chipkaart uit uw portemonnee of telefoonhoesje bij het in- en uitchecken."

Lekker is dat. Kan ik niet opt-outen?

[Reactie gewijzigd door singingbird op 24 juli 2024 14:21]

Ik werk als medewerker Veiligheid en Service bij NS.

Als je de E-Ticket in de NS app opent zal het poortje altijd alleen je E-Ticket gaan gebruiken en zal er nooit een ongewenste betaling plaats vinden.

Wat echter veel voorkomt is dat reizigers het E-Ticket niet in de NS App zetten en het E-Ticket als PDF, of screen print openen, wanneer het op die manier voor het poortje wordt gehouden is de kans groot dat er wel een ongewenste betaling plaats vindt.

Altijd het E-Ticket in de NS APP zetten dus! (Een pdf of screenprint is ook geen geldig vervoerbewijs in de trein bij controle)
Altijd het E-Ticket in de NS APP zetten dus! (Een pdf of screenprint is ook geen geldig vervoerbewijs in de trein bij controle)
Waarom zou een PDF niet geldig zijn? Voor zover ik weet, als je een Eticket koopt op ns.nl, dan wordt deze als PDF geleverd in je mailbox (het is al een tijd geleden dat ik een kaartje heb gekocht dankzij mijn NS business card). Sommige mensen willen de app niet gebruiken, en als je de voorwaarden e-ticket bekijkt op de website (bij het bestellen), dan staat er het volgende. De pdf laden op je telefoon is dus gewoon een geldig Eticket.
2.1. Onder “E-ticket” wordt verstaan het document dat wordt besteld en betaald op de
website van NS (www.ns.nl) of in de NS-app en gebruikt kan worden als geldig
vervoerbewijs in de zin van de AVR-NS indien aan deze Voorwaarden E-ticket wordt
voldaan.

2.2. Met uitzondering van het E-ticket genoemd in artikel 2.4, heeft u bij E-tickets de keuze
tussen het uitprinten van het E-ticket en het laden op het E-ticket op uw mobiele
telefoon, tablet of laptop. Let bij het maken van uw keuze ook op het bepaalde in artikel
2.5.

2.3. Het E-ticket dat wordt geladen op een mobiele telefoon, tablet of laptop is alleen geldig
als vervoerbewijs als het duidelijk leesbaar weergegeven kan worden op de mobiele
telefoon, tablet of laptop. Daarvoor is voldoende schermgrootte en -kwaliteit
noodzakelijk. U dient zelf zorg te dragen voor een voldoende opgeladen en goed
werkend apparaat. E-tickets die slecht worden weergegeven, onleesbaar of bewerkt zijn,
worden geweigerd en als ongeldig beschouwd.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 24 juli 2024 14:21]

De voorwaarden op de site van ns zijn blijkbaar nog niet aangepast. Heeft ook vertraging :X ...
Maar in de nieuwe voorwaarden staat het al volgt:
De wijziging van de Voorwaarden E-ticket betekent dat E-tickets alleen nog geldig zijn
indien deze geladen zijn in de NS-app of uitgeprint zijn op papier en niet meer als
bijvoorbeeld een PDF op het beeldscherm van een mobiele telefoon.
En over het laden in apple/google wallet zegt NS het volgende:
NS heeft hier uiteraard ook naar gekeken en heeft deze mogelijkheid getest. Ook heeft NS naar andere
technische mogelijkheden gekeken om het succesvol scannen van barcodes te verbeteren, zoals u
adviseert. Uit die testen bleek dat dit nog niet soepel verloopt, mede omdat de barcode in de
wallet te klein is waardoor het poortje niet snel opent, zoals u ook constateert. NS onderzoekt
hoe we dit kunnen verbeteren. Indien dit succesvol is zal NS het laden in de wallet als
mogelijkheid in de voorwaarden opnemen.
NS houdt het zoals gezegd niet bij een juridische wijziging. NS verbetert het (technische)
bestelproces in de NS-app en op NS.nl en zal ook met actieve communicatie reizigers wijzen op
de wijziging.
Een PDF is inderdaad gewoon geldig, maar wel onhandig nu poortjes en paaltjes OVpay gaan proberen als de NFC functie van je telefoon aan staat. NFC uit zetten of de NS app gebruiken voorkomt dat je perongeluk met OVpay incheckt.
Op het PDF ticket wat je opent staat duidelijk dat het afgedrukt dient te worden. Via de e-mail heb je de keuze om het in de App te laden of om het pdf te openen en te printen.

Nu is het niet zo zwart wit dat alles wat niet uitgeprint is of in in de App staat als ongeldig bestempeld wordt maar indien wij het met onze scanner niet kunnen uitlezen of wij vermoeden misbruik dan zal het als ongeldig gezien worden.

Feit is namelijk dat een uitgeprint E-ticket of een ticket in de NS app veel beter gelezen wordt door onze scanner en de poortjes dan een niet geprint PDF op een telefoon/tablet/laptop

[Reactie gewijzigd door schumi1986 op 24 juli 2024 14:21]

Koop dan betere scanners in plaats van het probleem af te schuiven naar de klanten.
Wat ik begrepen heb wilt NS een PDF als niet geldig vervoersbewijs gaan beschouwen, juist omdat op sommige smartphones de contactloos betaalmogelijkheid wordt geactiveerd wanneer de telefoon bij het poortje gehouden wordt, en er daardoor ongewenste betalingen plaatsvinden.
Dit speelt in ieder geval bij iPhones. In de NS-app wordt Apple Pay onderdrukt.
Om 2.5 even bij te sluiten in deze discussie, hier de volledige voorwaarden: https://www.ns.nl/binarie...-ticket-mobieleticket.pdf (Afkomstig van deze pagina:
https://www.ns.nl/producten/losse-kaartjes/p/e-ticket)

Gelukkig zijn de voorwaarden onduidelijker en daardoor vrijer dan de website. De website zegt namelijk: “Reizen met een e-ticket kan op twee manieren: laad het e-ticket in de NS-app op een mobiele telefoon of print het uit op een computer.”. De voorwaarden stellen dat gelukkig niet en dus kan “laden” ook gewoon een pdf ‘op je telefoon zetten’ zijn. Anno 2023 moet een “document” m.i. prima digitaal aangeboden kunnen worden van connected device naar connected device (mobiel <-> conducteur-apparaat).

[Reactie gewijzigd door Gody op 24 juli 2024 14:21]

Ik ben wel benieuwd hoe de internationale treinreiziger hier mee om zou moeten gaan. De tickets voor de ICE en de thalys staan bij mij nooit in de NS app. Maar ik moet wel de bijbehorende QR code gebruiken om de poortjes te openen. Ik loop er nu al regelmatig tegenaan dat mijn QR code niet gescand wordt omdat apple pay op de voorgrond springt. Is er nagedacht hoe dit systeem ook bruikbaar blijft voor de internationale treinreiziger?
Je kan ook even de NFC functie uitzetten. Inchecken en dan weer de NFC functie aan zetten. Die staat bij in het drop down menu van mijn telefoon.
Bij android is dat een optie, op een iphone is de enige manier om de Apple Pay popup uit te zetten jouw bankkaart te verwijderen van de iphone. Ook een optie, maar toevoegen en verwijderen kost dan enkele minuten. Niets iets dat je elke keer bij het in- of uitchecken wilt doen.
Daarvoor is er de NS International app.
Dus als je vanuit België boekt bij de NMBS en hun app gebruikt dan heb je gewoon pech gehad?
Werken de QR-codes uit de NMBS-app niet bij de NS dan? Die uit de app van de Deutsche Bahn werken wel gewoon.
Jawel, maar op mijn telefoon springt dan Apple Pay naar voren. Zodat ik vaak vier keer moet proberen te scannen voordat het poortje open gaat.
Ik ga bijna nooit met het OV. Is er ergens een OV betalings opfriscursus beschikbaar waar ik dit kan leren als ik het nodig heb? Waarom moet de klanten documenten in de app zetten en doet de app dat niet zelf?

Vroeger kocht je een kaartje, en daar kon je mee reizen.
Tegenwoordig koop je een kaartje en moet je nog allerlei dingen doen voordat je mag reizen

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 juli 2024 14:21]

Ik reis welgeteld 2 a 4 keer in het jaar bij aankomst Schiphol met de trein. Kaartje kun je gewoon daar bij een machine of aan de balie kopen, je betaald wel 2,50 euro extra daarvoor. Voor mij overigens wel apart dat dit niet met eerste klas werkt, wat is daar de gedachte bij?
Voor een kaartje uit de automaat betaal je 1 euro extra. Valt dus best mee. ;)
Schiphol is een geval apart omdat daar veel buitenlanders en inderdaad incidentele reizigers komen. De keren dat ik er kom is met de Beneluxtrein of Thalys vanuit België en dan heb ik meestal een e-ticket, geprint of app. Doorgaans weet je ook al enige tijd van tevoren dat je op Schiphol bent, weinig mensen vliegen direct de volgende dag. Als je weet welke dag je vertrekt/landt kun je het kaartje op voorhand gewoon bestellen bij NS/NMBS/DB etc :) .
De checkin paal weet niet of je 1ste of 2de klas gaat zitten. Denk dat 90% 2de klas reist, dus wordt dat automatisch gedaan.
Vermoed dat in de toekomst ook de selectie van 1ste of 2de klas wel wordt aangeboden op de betaalpas (die je dan dus moet selecteren voordat je incheckt, zoals dat nu met de ovpas ook moet als je op saldo reist)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 24 juli 2024 14:21]

Zodra je een kaartje koopt in de NS app staat deze meteen in de NS app.

Als je een kaartje via NS.nl koopt of via een andere website dan krijg je een e-mail met daarin de keuze om het kaartje in de NS app te openen of als PDF te openen en uit te printen.

Uiteraard is het kopen van een normaal kaartje nog steeds mogelijk via de Kaartautomaat.
Ja precies wat ik zeg, vroeger had je alleen een kaartje nodig.Tegenwoordig is de lijst met requirements iets langer:

- Smartphone
- Emailadres
- kaartje
of
- Computer
- Printer
- kaartje

Uiteindelijk gaat het om het kaartje. De rest is technische shit om het de OV burokraten makkelijk te maken. Voor de consument wordt het alleen maar complexer en wordt de afhankelijkheid van techniek steeds groter terwijl dat technisch niet noodzakelijk is voor een goed en veilig werkend systeem.
Je kan een fysiek kaartje kopen om mee in te checken, dan heb je alleen dat kaartje nodig.

Je roept eerst dat je bijna nooit met het OV reist en een opfriscursus nodig hebt, om vervolgens wel allemaal concrete uitspraken te doen over wat er nodig is en waarom men dit noodzakelijk heeft gemaakt. Dat strookt natuurlijk niet met elkaar. Als je, zoals je zelf toegeeft, niet weet hoe het werkt, trek dan ook geen conclusies over hoe het werkt en waarom.
Ik weet prima hoe het werkt. Heb jaren met het openbaar vervoer gereisd. Tegenwoordig woon ik op een plek waar uberhaupt geen OV is. Maar daar gaat het niet om.
Het gaat erom dat het systeem ingewikkelder is gemaakt dan noodzakelijk is voor een correcte en veilige werking. Als je niet de beschikking hebt over smartphones, computers en printers dan moet je bovendien extra betalen. Dat deugt niet. Dat is helemaal niet nodig

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 juli 2024 14:21]

Ik ga bijna nooit met het OV. Is er ergens een OV betalings opfriscursus beschikbaar waar ik dit kan leren als ik het nodig heb?
Ik weet prima hoe het werkt. Heb jaren met het openbaar vervoer gereisd.
Dit strookt dus niet. Of je hebt een opfriscursus nodig, of je weet prima hoe het werkt. Beiden kan niet. Je spreekt jezelf tegen en daar gaat het zeker wel om.
Het is prima mogelijk dat veltnet heeft geprobeerd uit te zoeken hoe hij sneller/goedkoper een treinkaartje kan kopen dan via dat ene automaat waar altij d een rijstaat dat +1 euro rekent, en het toen maar heeft opgegeven.
Of heeft hij zijn info gebaseerd is op posts in dit forum of elders.

Ja NS heeft het erg lastig gemaakt. Zeker voor mensen die buiten de 4 grote steden wonen en mss 3x per jaar naar het station zouden willen fietsen om op bezoek te gaan in de stad, is het lastig.
Zonder chipkaart mag je je fiets niet meer stallen, kaartje kopen wordt succesvol ontmoedigd, andere opties vereisen een een hele serie ops-handelingen en een bak periferals.

Voor de goede orde: een greenwheels huur ik met 2x klikken en 1 pasje. Dat pasje heb ik al 15 jaar of zo.
Juist Greenwheels vind ik een kriem. Waar je bij NS gewoon met je ov-chipkaart kan inchecken, kun je bij GreenWheels zonder reservering vooraf niet zomaar een beschikbare auto op straat openen. Een auto reserveren met vertrektijd "nu"? Ook niet mogelijk, het kan tot 15 minuten duren voordat je kan vertrekken. Daarbij komt dat je van tevoren ook de eindtijd moet weten en dat die auto ook nog eens op dezelfde plek teruggezet moet worden. Het zou wat zijn als NS van je zou eisen dat je op hetzelfde station uitstapt als waar je bent ingestapt haha.
Ik zie ook wel ruimte voor verbetering ;-)
Waar dan? Op Amsterdam centraal misschien
Dat kan op ieder station. Daar zijn die grote gele automaten voor.
Of dus via de kaartautomaat op het station een los kaartje kopen, dit kost helaas wel €1,00 extra
Dat zou je een vorm van discriminatie kunnen noemen. Sommige mensen hebben geen keuze
Persoonlijk denk ik dat er juist nu met OV pay erbij heel veel keuze mogelijkheden zijn om een kaartje te kopen en dit ook voor iedereen mogelijk moet zijn. maar ik heb het idee dat wat ik ook voor antwoorden geef jij niet tevreden zal zijn ;)
Het probleem is breder dan alleen het openbaar vervoer. Je ziet het ook bij banken.
- Klantenservice wordt voornamelijk gezien als kostenpost en wegbezuinigd.
- Alle communicatie moet digitaal, telefoon wordt niet meer opgenomen
- Er wordt wel gekeken hoe bedrijfsprocessen kosten-efficienter kunnen werken maar er wordt niet gewerkt om de 'customer-experience' daadwerkelijk te verbeteren. Het gaat alleen om geld, geld en nog eens geld.

PS: Ik verwijt jou helemaal niets. Maar je werkgever moet iets meer denken aan mensen en iets minder aan geld. Dan wordt jouw werk waarschijnlijk ook wat prettiger.
Geld geld en nog eens geld. Volkomen gelijk heeft U!
En kan niet bij alle automaten, dus duurt langer voor je er een hebt.
De wereld veranderd... deal with it.
Wees blij dat je eenvoudig met je betaalpas kan inchecken of gewoon een kaartje kan kopen in de automaat. Daar hoef je geen opfriscursus voor te volgen.
Ik ben een oude lul van 39 en de strippenkaart was een stuk vervelender.
En in de bus een kaartje kopen? Je werd uitgezuigd.

Transactie in de app of bankkaart inchecken is echt een stuk gebruiksvriendelijker dus ik weet niet waar de mopperaars over zeiken.
En je bent nooit te oud om te leren mijn moeder gebruikt QR codes.
Of je gebruikt nu gewoon je bankpas om mee in te checken. Geen smartphone, computer, kaartje, e-mailadres of printer meer nodig.
Je kunt nog altijd munten in de automaat steken. Heb je nog steeds geen bankpas nodig. Of smartphone. Of email. Of computer. Of printer.

Dit bericht is letterlijk: je hebt nu meer betaalmiddelen beschikbaar voor het OV. Meer. Niet minder. Er gaat niks weg. Er komt wat bij. Hoe kun je daar nou zo negatief over zijn?
Je hele relaas gaat nergens over want de OV chipkaart gaat helemaal niet weg. Sterker nog: de ontwikkeling staat er niet van stil. Er komt nog een nieuwe versie aan waarop je ook gewoon saldo op kunt laden en kunt reizen zoals je gewend bent.

Op elk NS station staat als het goed is minstens 1 automaat die muntgeld accepteert. Die is te herkennen aan het blauwe bord op de automaat met een NS logo en heeft een kenmerkende bolle buik.

Welk station heeft die dan niet?
Zelfde, en dit is een van de redenen waarom, het wordt de reizigers steeds lastiger gemaakt, vooral als er iets mis gaat. Is er een trein van Arriva uitgevallen maar heb je al een kaartje (los) gekocht? Dan moet je binnen 30 minuten *op het centraal station* naar het loket om je geld terug te krijgen, en anders... pech gehad, geld weg!
Is je telefoon leeg: jammer voor je, geen toegang.
Etc etc.
Kunnen we het Japanse OV naar Nederland halen AJB ?
Volgens mij is het al jaren simpeler aan het worden. Ik heb nog de oude blauwe en roze strippenkaart meegemaakt en alleen maar vertrektijdborden in de hal. Voor de dienstregeling moest je een boekje kopen. Ook de NS app en OV chipkaart is de afgelopen jaren verbeterd en de komende maanden komt er een grote iteratie met enorme verbeteringen aan. Ik denk dat je onterecht klaagt.
De klagers zijn vaak mensen die nauwelijks gebruik maken van het OV en daarmee hun gebruik van de auto proberen te rechtvaardigen. Want het OV is ingewikkeld en moeilijk.
Jij woont zeker in de randstad? Of op een andere plek waar openbaar vervoer NIET moeilijk is. Hier in het noord-oosten van Nederland moet je eerst een serieuze planning maken voordat je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken, anders ben je morgen pas op de plaats van bestemming. Zeker als je op het platteland woont.

En juist als je niet regelmatig gebruik maakt van het OV dan kan het een gedoe zijn om een kaartje te regelen. Het is niet allemaal even vanzelfsprekend.
Jij woont zeker in de randstad? Of op een andere plek waar openbaar vervoer NIET moeilijk is. Hier in het noord-oosten van Nederland moet je eerst een serieuze planning maken voordat je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken, anders ben je morgen pas op de plaats van bestemming. Zeker als je op het platteland woont.

En juist als je niet regelmatig gebruik maakt van het OV dan kan het een gedoe zijn om een kaartje te regelen. Het is niet allemaal even vanzelfsprekend.
Kijk, en daar heb je nu precies je gevraagde verbetering te pakken: je tikt je reiswens in in de 9292, NS of andere OV reisapp en alles wordt voor je uitgezocht met een aantal reisadviezen te kiezen.

Voor heen waren dat 3 busboekjes en een NS spoorboekje geweest. En let op .......kolom A in het spoorboekje rijdt niet op zaterdagen en vrijdagen, want hij staat er wel in, maar in de kantlijn staat een symbool met "gekruisde hamertjes". En voor je aansluiting moet je naar tabel 143 terug, want er staat een gekronkelde lijn daar naartoe in de kantlijn..

Wie ooit een spoorboekje zag weet waar ik het over heb.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 24 juli 2024 14:21]

Is je telefoon leeg: jammer voor je, geen toegang.
Wat een onzin, je krijgt juist méér alternatieven, méér gemak. Met de OV chipkaart ben je zo door de poortjes en hoef je niet eerst in de rij te gaan staan bij een automaat. OV chipkaart per ongeluk vergeten? Dan check je toch in met je bankpas of telefoon. Ook die niet bij je? Dan koop je een los kaartje. Er zijn inmiddels zo veel opties dat je hoe dan ook de trein wel in komt.
[...]


Wat een onzin, je krijgt juist méér alternatieven, méér gemak. Met de OV chipkaart ben je zo door de poortjes en hoef je niet eerst in de rij te gaan staan bij een automaat. OV chipkaart per ongeluk vergeten? Dan check je toch in met je bankpas of telefoon. Ook die niet bij je? Dan koop je een los kaartje. Er zijn inmiddels zo veel opties dat je hoe dan ook de trein wel in komt.
En de Iphone heeft een speciale modus voor OV reizen met een lege telefoon. Werkt onder andere in London als je het aanzet. Volgens mij reserveert je toestel een stukje accu power voor de draadloze koop van kaartjes met in en uitchecken. De Nederlandse vervoerders hebben zich hier alleen nog niet voor aangemeld.
Het Japanse OV waar je, als je het station in en uit loopt zonder te reizen, in de rij mag staan omdat je kaart geblokkeerd is bedoel je?

Het gras niet altijd groener aan de overkant.
Je wil niet weten hoe vaak ik heb staan te vloeken bij een poortje dat ik er niet in kwam met mn e-ticket.
Iedere keer kwam mn apply pay omhoog. En ja ik had dan het e-ticket open staan in de NS app.
Dat werkt alleen bijna nooit omdat de QR code daar te klein is.

De truuk nu is:
- Screenshot maken van ticket en openzetten op scherm
- Telefoon aanbieden, apple pay wegswipen (telefoon niet uitdrukken!) hierna qr scannen

Gelukkig is deze problemetiek nu verdwenen omdat ik nu gewoon mn creditcard via apple pay kan scannen (waarmee ik de e-ticket kocht)
Dat is idd een vervelend probleem en mag hopen dat het met de introductie van OVpay is opgelost wat als je deze methode vanaf 31 januari zo zou gebruiken kan het dus zijn dat je dubbel betaald
Dit is met buitenlandse apps, zoals die van de DB, niet zo. Daar moet ik dus zelf expliciet NFC uitzetten, voor ik kan inchecken (hetzelfde probleem als met een PDF).
Wat op een iPhone dus niet kan zonder je betaalpas uit de Wallet te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 24 juli 2024 14:21]

Zie alleen maar eens een DB-ticket in de NS-app te krijgen…

(DB Navigator blokkeert NFC niet.)
Interessant dat dat geen geldig vervoersbewijs zou zijn. Waarom zou dat zijn? Het is een unieke code die maar voor een traject en en een dag geldig is. Misschien dat de handscanners moeite hebben met het scannen vanaf een mobiele scherm?

Wel weer typisch NS om iets wat potentieel heel klantvriendelijk is, onnodig ingewikkeld te maken.
Dit systeem is opgezet door alle ov bedrijven gezamenlijk, dus een beetje dwaas om het typisch Arriva te noemen ...
Ik reis uitsluitend met de NS, dus die krijgt van mij de schuld :)
Nou dat is dan niet zo lekker, bedoel je kan je E tickets ook in je wallet zetten...
die optie geven jullie zelf ook nog
OVpay werkt zonder borg. Je checkt in en uit, en aan het einde van de dag (iets na middernacht) wordt in één transactie het verschuldige bedrag van alle ov-reizen van die dag van je bankrekening afgeschreven, met daarbij een transactiecode die begint met NLOV. Met die transactiecode kun je contact opnemen met de klantenservice van OVpay als er iets niet goed ging, zoals jouw situatie hierboven. Dit weet ik omdat ik aan de OVpay proef heb meegedaan, maar je kunt het ook vinden in de veelgestelde vragen van OVpay: https://www.ovpay.nl/nl/veelgestelde-vragen
Heb je niet genoeg saldo, dan wordt je telefoon geblokkeerd en kun je er niet meer mee inchecken tot het verschuldigde bedrag betaald is.

Het advies van NS is overigens om de treinkaartjes in de NS app te laden, en de NS app te gebruiken bij het inchecken. De NS app onderdrukt de NFC functie van je telefoon zodat het poortje of paaltje je niet via OVpay probeert in te checken.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Oh dus dan is het eigenlijk veel handiger dan ze proberen te marketen?

De huidige reclame lijkt gefocust op je betaalpas naast je ov kaart als inchecksysteem waar ik weinig nut van in zie (als je je betaalpas mee hebt dan heb je je ovkaart ook wel mee immers).

Maar nu zou je dus als toerist/sporadische reiziger het hele ov-kaart gedoe over kunnen slaan en gewoon naar de bus lopen, pinpas ertegen, instappen en achteraf betalen?
OVPay is bedoeld als vervanger van de OV-chipkaart, maar omdat op dit moment alleen nog tweede klas reizen tegen vol tarief mogelijk is, zitten we nu een beetje in een transitiefase. Het is de bedoeling dat je straks ook eerste klas en ov-abonnementen direct aan je bankpas, creditcard of Google/Apple wallet kunt koppelen zodat de ov-chipkaart helemaal niet meer nodig is. De ov-chipkaart zal ook uitgefaseerd worden als die mogelijkheid er eenmaal is, want de ov-chipkaart gebruikt andere/oudere infrastructuur dat duur is om te onderhouden. Er komt overigens wel een ov-pas voor terug, voor mensen die liever een aparte pas houden voor OV.

Voor sporadische reizigers en toeristen zal het inderdaad nu al uitkomst bieden. Want die kunnen net zoals je zegt, naar de bus of trein lopen, inchecken en uitchecken met bankpas of creditcard, en dan wordt het bedrag aan het einde van de dag afgeschreven. Dus geen moeilijk gedoe meer met een ov-chipkaart.

Frequente reizigers met abonnementen kunnen voor nu nog het beste met de ov-chipkaart blijven reizen, maar het is dus de bedoeling dat je in de toekomst je abonnementen direct aan je bankpas, creditcard of mobiel kan koppelen en dan daarmee kan reizen.
Hoe kan je dan nog zonder meerkosten anoniem reizen?
Maar nu zou je dus als toerist/sporadische reiziger het hele ov-kaart gedoe over kunnen slaan en gewoon naar de bus lopen, pinpas ertegen, instappen en achteraf betalen?
Correct, geen OV-chipkaart nodig tenzij je speciale eisen hebt (zoals kortingskaarten e.d.)
OVpay werkt zonder borg. Je checkt in en uit, en aan het einde van de dag (iets na middernacht) wordt in één transactie het verschuldige bedrag van alle ov-reizen van die dag van je bankrekening afgeschreven, met daarbij een transactiecode die begint met NLOV. Met die transactiecode kun je contact opnemen met de klantenservice van OVpay als er iets niet goed ging, zoals jouw situatie hierboven. Dit weet ik omdat ik aan de OVpay proef heb meegedaan, maar je kunt het ook vinden in de veelgestelde vragen van OVpay: https://www.ovpay.nl/nl/veelgestelde-vragen
Heb je niet genoeg saldo, dan wordt je telefoon geblokkeerd en kun je er niet meer mee inchecken tot het verschuldigde bedrag betaald is.

Het advies van NS is overigens om de treinkaartjes in de NS app te laden, en de NS app te gebruiken bij het inchecken. De NS app onderdrukt de NFC functie van je telefoon zodat het poortje of paaltje je niet via OVpay probeert in te checken.
Het huidige systeem van op rekening rijden werkt net zo. Ook zonder check of je geld hebt op je rekening. Al is je rekening compleet leeg getrokken, je kan gewoon reizen op rekening. De incasso komt vervolgens na een paar dagen pas.
Klopt inderdaad. Het enige verschil is eigenlijk dat dit bij OVpay elke dag gebeurd, en bij reizen op rekening eenmaal per maand. En dat je voor OVpay geen OV-chipkaart nodig hebt maar met bankpas of creditcard kan reizen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Als je de NS app gebruikt voor je e-ticket, dan zou hij NFC uit moeten schakelen zodra je het scherm met de QR code open hebt. Dus misschien heb je de QR code los gebruikt? Ook voor de OVPay implementatie waren daar namelijk al problemen mee, en het is een eis ook dat app bouwers NFC uitschakelen zodra het NFC scherm open is.
Om voor een paar dagen een app te installeren van de NS vond ik wat overdreven (gebruik al jaren de app "Rijden de treinen"). Ik heb de e-tickets als pdf.
Goed dat er wel rekening mee wordt gehouden door de NFC uit te schakelen (bij gebruik van de NS app dan)
Dit omdat onze scanners en de poortjes moeite hebben om de QR code op die manier te lezen en om misbruik tegen te gaan

Of in de NS app zetten of het E-Ticket uitprinten dus

[Reactie gewijzigd door schumi1986 op 24 juli 2024 14:21]

En ik reis vaak internationaal met tickets van Deutsche Bahn in the Bahn App.

Bij gebruik van de Bahn App activeert hij vaak Apple Pay als ik de QR-code wil scannen. Ben er nu wat handiger in, maar dit is dus tricky?

Hoe kom ik straks thuis zonder óók nog eens extra te behalen voor tweede klas volle mep?
Dan zou de Bahn dat moeten fixen in hun eigen app. Reizigers uit Duitsland naar Nederland gaan daar anders inderdaad last van krijgen.
Je moet dan dus wel oppassen als je een e-ticket hebt. Door een fout van de NS is mijn abonnement afgelopen en moet ik nu een paar dagen reizen met e-tickets (gekregen van de NS). Het poortje activeerde gisteren mijn bank app tot 3 x toe voordat de QR code wordt gescand. De bank app gaf wel steeds aan betaling van 0,00 euro mislukt.
Als het systeem is geactiveerd, dan had de NS dus een bedrag afgeschreven. Ik kan niet zo goed terugvinden hoe het precies werkt. Misschien zoals bij de anonieme chipkaart? 20 euro afschrijven en dan het verschil terugstorten na het uitchecken?

Voor de zekerheid heb ik nu de bank app maar van mijn telefoon verwijderd totdat ik mijn nieuwe ov chipkaart heb ontvangen.
Had je niet gewoon nfc uit kunnen zetten?
Had ook gekund. Niet aan gedacht, maar mezelf kennende zet ik hem aan in de supermarkt, om het dan weer te vergeten uit te zetten. Ik kan wel een paar dagen gewoon betalen met mijn bankpas, die heb ik toch altijd bij me.
Of gewoon het e-ticket printen :) .

Serieus, ik geef een werkende simpele oplossing voor dit probleem en krijg -1? Komaan mensen...

[Reactie gewijzigd door Andros op 24 juli 2024 14:21]

Dat dat dan wel een beetje in tegen het idee van een e-ticket...
Opent jouw bankapp bij iedere nfc tag waar je hem tegen aan houdt dan en kun je ook nog eens gelijk betalen? Gelukkig gaat dit bij apple gewoon in combinatie met 2x op de fysieke powerknop drukken en altijd een verificatie met faceid.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 24 juli 2024 14:21]

Ik zit bij SNS bank. Bij kleine bedragen hoef ik het niet te bevestigen met mijn vingerafdruk. Bij wat grotere bedragen wel (of omdat het cumulatief op een groter bedrag uitkomt, niet echt op gelet). Bij >50 euro vraagt hij om een pincode (bedrag en pincode zijn zelf in te stellen). De bank app wordt geactiveerd bij een pinautomaat (de NS poortjes worden blijkbaar ook aangezien voor een pinautomaat). Hij wordt niet geactiveerd bij elke willekeurige NFC tag.
Hmm. Tijd om rond te gaan lopen met een uit-elkaar-gehaald pin-apparaatje dus. Wat een raar en onveilig systeem zeg.
Telefoon moet wel unlocked zijn (was ik even vergeten te zeggen), dus het werkt niet als de telefoon in mijn broekzak zit en jij er met een pinautomaat langsloopt.
Oke, dat is al stukken beter inderdaad! Haha.
Dus op zich nog mogelijk om langs iemand te lopen met z'n telefoon in hand (wat nogal vaak is), maar dan valt het wel wat meer op.
Je kan gewoon nfc uitzetten via shortcut menu net als je WiFi kan doen, ik doe dat altijd als ik geen betaling doe, stukje veiligheid.
Dat is wel een goede gewoonte, misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen. Dank voor de tip!
Waarom is het niet gewoon standaard andersom? 8)7
Ik begrijp niet waarom er nog geen manier is om je ov chipkaart als pas op je telefoon te gebruiken. Met OVpay is het wel mogelijk om te reizen als je geen OV chipkaart hebt of als je de pas vergeten bent. Maar als je een abonnement op je OV chipkaart hebt staan, dan kan je niks als je je OV chipkaart vergeten bent
Dat komt door de onderliggende technologie. Er wordt ook gewerkt aan vervanging van de OV-chipkaart in het OVpay programma.
De huidige OV-chipkaart werkt op basis van de MiFare technologie: alle gegevens staan op de kaart opgeslagen. Daarom moet je ook je pas na opladen of voor het ophalen van producten tegen een paslezer aanhouden.
De nieuwe OV-chipkaart en betalen met je betaalpas werkt op basis van EMVc technologie. Hierbij worden transacties niet afgerekend bij check-in check-uit, maar bij een centrale transactieverwerker (Translink) afgerekend op basis van de taps (check-in, check-uit) die je doet.
Dat de abonnementen nu nog op de ov-kaart staan en dat die met MiFare werkt klopt. Maar die MiFare techniek hoeft helemaal niet in de telefoon gezet te worden. Er is nu wel een veilige route tussen een app op de telefoon en de terminal. Er kan in de huidige ov-apps best wel een mogelijkheid komen om daar een abonnement in te zetten. Het is nu blijkbaar vooral dat die stap nog gedaan moet worden.

En of dat abonnement nu een route is of een kortingskaart, dat is dan weer aan de bijkomende software.

Een tussen oplossing zou kunnen zijn in het verlengde van het 'vergeten uit te checken': Nu gewoon voor je route betalen met wat je wel bij je hebt, en dat later, (binnen een bepaalde periode) terugboeken naar je abonnement, eventueel met wat administratie kosten...
Met de manier waarop de MiFare technologie geïmplementeerd is bij de ov-chipkaart, is geheel standalone tussen het poortje of paaltje en de OV-pas. Dat die transacties dan ook nog naar een centrale server gestuurd worden ter controle was vooral iets wat er achteraf bij kwam.

Dat is ook waarom het in het begin mogelijk was om met een speciale reader zelf het saldo op de pas op te hogen, want bij de huidige ov-chipkaart is het de ov-chipkaart zelf die aan het poortje of paaltje vertelt of je wel of niet ingechecked bent, welke abbonnementen je hebt, en hoeveel saldo je hebt. Tegenwoordig zijn die gegevens dan wel versleuteld zodat het niet zomaar meer aan te passen is.

Zelfs met abonnementen waar alles achteraf berekend wordt, zoals NS flex, vertelt je OV-chipkaart aan het poortje of paaltje of je wel of niet ingechecked bent, en dat je het NS flex product op je kaart hebt staan. Het poortje of paaltje keurt dan de check-in/uit goed en stuurt die gegevens pas achteraf door naar de servers van NS waar de prijsberekening plaatsvind.

Dit is ook waarom een paar jaar terug een proef om te reizen met de telefoon mislukte, want in de huidige techniek is het juist wél nodig dat de telefoon de MiFare techniek emuleert. Bij OVpay worden alle transacties wel direct met een centrale server geregeld, waardoor het met OVpay wel mogelijk is om met je bankpas/creditcard/telefoon te reizen zondat dat die MiFare techniek moet gaan emuleren.
Dat komt door de onderliggende technologie.
Nee, dat komt omdat ze er geen moeite in willen steken om dat te implementeren.

De NFC-lezers in telefoons kunnen prima doen alsof ze een mifare-pas zijn. Dat wordt ook voor de OV-kaartsystemen in sommige andere landen (Japan, China, Hong Kong, enkele in de VS) wél gewoon ondersteund. Ik kan ook, zelfs terwijl ik hier in Nederland zit, alvast een Japanse pasmo kaart in m'n telefoon zetten én er geld op laden.

Maar nee, de Nederlandse OV-Chipkaart "ondersteunt dat niet". Omdat ze het niet willen. Niet omdat het niet kan.
Dat komt deels doordat de OV-chipkaart pas later werd geïntroduceerd in Nederland, terwijl de Suica kaart bijvoorbeeld al bestaat sinds 2001.

Toen er in Nederland werd geëxperimenteerd met het emuleren van OV-chipkaarten via de telefoon, konden we al betalen via NFC-betaalpassen, dus is de noodzaak om een nieuw systeem te ontwikkelen lager.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Suica kaart, welke al langer werd gebruikt en voor meer doeleinden dan het OV. Dan is er meer reden om dat werkend te krijgen op telefoons.

In Nederland wilde de NS eerst gebruik maken van de OV-chipkaart om te betalen op stations, maar het implementeren van contactloos betalen was simpeler.

Daarnaast was het bij de Suica kaart ook nodig om nieuwe hardware te implementeren; er wordt namelijk gebruik gemaakt van van FeLiCa i.p.v. NFC. Apple implementeerde ondersteuning voor FeLiCa met de iPhone 7.
Dat verklaard waarom het inchecken in bussen sinds de pilot met bankpassen zoveel langzamer is. Ik voorzie daarmee nog wel problemen als ze dat niet geoptimaliseerd krijgen.
klopt gaat via online mobile internet verbinding naar centrale dienst. En is afhankelijk van de snelheid van het mobile netwerk ter plaatse.

[Reactie gewijzigd door Jochem op 24 juli 2024 14:21]

Dan gaat dat wel een flink probleem opleveren bij mij hier in de buurt. Het is een running joke in mijn vriendengroep dat als je geen data hebt in de trein. “Ah we staan stil in Heino”. Als je dan niet kan uitchecken …
Voor de trein is het probleem minder groot, sinds het in- en uitchecken op de stations plaatsvindt.
Dat opent ook de deuren voor Wearables en Apps?
Jazeker, OVpay zou ook moeten werken met smart watches, zolang die met Google Wallet of Apple Pay overweg kunnen.
Ik zit als reiziger in de pilot en ik kan bevestigen dat ik kan in- en uitchecken met mijn smartwatch.
Ah ja natuurlijk, daarom was het in het begin ook mogelijk om de OV chipkaart zelf op te laden als je zelf een scanner kocht, dat kan natuurlijk niet als de gegevens centraal staan
De infrastructuur van de OV chipkaart zoals we die op dit moment kennen, was nooit bedacht op het gebruik met smartphones. Er zijn eerder al proeven geweest om een ov chipkaart op een smartphone te hebben, maar die proef was mislukt omdat de oplossing veels te complex en foutgevoelig was. Ik heb aan die proef meegedaan, had vier(!) apps op m'n telefoon nodig ervoor en nog mislukte inchecken en uitchecken vaak.

het OVpay project is in het leven geroepen om dit op te lossen. Op het moment is inderdaad alleen nog tweede klas reizen tegen vol tarief mogelijk, maar de bedoeling is dat je in de toekomst ook ov-abonnementen direct aan je bankkaart of smartphone wallet kunt koppelen. De ov chipkaart is dan helemaal niet meer nodig. We zitten nu eigenlijk midden in een transitie fase.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

HUH, dat is exact wat ik nu heb met mijn ING bankpas.
Met een Android toestel heeft ING (en elke andere bank) namelijk direct toegang tot je NFC chip. Dus mobiel betalen doe je met een virtuele bankpas. Werkt ideaal. En dus ook probleemloos in het OV al een tijdje. Alleen de trein pas vanaf volgende week.

Waarom nog een extra ding?
(Ik vind het ook oerdom dat je bij sommige andere banken een aparte app moet installeren voor mobiel betalen.. brengt alleen maar extra kosten voor app onderhoud met zich mee).
Mis hooguit een goede mobiele site waar je een overzicht hebt van je reizen enzo. Maar ik gebruik zelden OV dus doe het liever anoniem zonder account etc.

Ik vind het ook ideaal dat dit dus werkt met mn telefoon/virtuele bankpas/NFC chip zonder tussenkomst van compleet overbodige 3e partijen zoals Google (Pay) of Apple (Pay).

Ik hoef zelfs geen app te openen. Telefoon unlocken en scannen. Klaar.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 14:21]

Je hoeft zelfs niet eens je telefoon te ontgrendelen. Als je scherm maar aan staat. Kan gewoon op je vergrendelscherm blijven. (Bij Android dan, maar dat heb je)
Bij mij is de aan/uit knop ook vingerafdruk, dus meestal unlock ik m wel. Maar goed om te weten, 2 tikjes op het scherm zijn dus ook voldoende :)
Dat ligt aan hoe het ingestelt staat, ik moet de lockscreen autorisatie geven voordat ik de werkelijke autorisatie kan doen, of het nou 5 cent is of 100 euro.
Zou fijn zijn ja, en dan nog het rijbewijs erop. Ik ga vaak genoeg op pad zonder portemonnee voor b.v. een lange wandeling of een tochtje op m’n longboard met alleen m’n iPhone en Apple Watch. Maar als ik dan een trammetje/busje terug wil pakken kan dat niet zo gemakkelijk.

[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 24 juli 2024 14:21]

Als abonnementhouder mag je van de NS sowieso één of twee keer (of zo) per jaar je OV-chipkaart vergeten. Als je een los kaartje koopt, kun je achteraf via een speciaal formulier je geld terugkrijgen.

Ik heb het icm studentenreisproduct in 2015/2016 (dacht ik) een keer gehad. Binnen enkele weken stond het geld weer op m'n rekening.
Mooie toevoeging aan het OV; weer een pasje minder nodig in mijn portomonee en reizen op rekening is dan niet meer nodig. Nu maar hopen dat andere vervoerders dit ook snel gaan invoeren (tram, bus, etc.)
Het kan al op vrij veel plekken in NL, waar is te zien op dit kaartje! https://ovpay.nl/nl/locaties
Volgens het artikel wordt verwacht dat dit eind maart het geval is.
Dit is wel spijtig:
Met OVpay kunnen reizigers alleen met vol tarief ... reizen.
Hopelijk wordt dat binnen niet al te lange termijn alsnog mogelijk gemaakt.
Het is inderdaad de bedoeling dat OVpay in de nabije toekomst ook abonnementen gaat ondersteunen die je dan direct aan je bankpas, creditcard of telefoon kunt koppelen. Als die optie er eenmaal is dan zal de bestaande ov-chipkaart ook uitgefaseerd gaan worden. Wel blijft het mogelijk om een losse OVpay OV-pas te krijgen voor mensen die liever een aparte pas voor OV blijven gebruiken.

We zitten op het moment een beetje in een transitiefase, OVpay in de huidige vorm is eigenlijk vooral voor toeristen en sporadische reizigers geschikt.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

De NS (op NOS) zegt het volgende;
De service om met de bankpas in te checken wordt niet uitgebreid naar abonnementhouders van NS, ook niet op termijn. Dat is omdat de technische mogelijkheden worden ontwikkeld door Translink en dat bedrijf werkt voor alle vervoerders samen, niet voor NS alleen.

Er komt wel een nieuwe versie van de OV-chipkaart, zegt Smit. "Die gaat de OV-pas heten en blijft beschikbaar voor mensen die een aparte kaart willen houden, maar wordt ook beschikbaar in de mobiele telefoon. Zo proberen we steeds meer betaalmogelijkheden toe te voegen. Het draait om gemak. Reizen met het OV wordt straks net zo makkelijk als het afrekenen van je boodschappen."

Dus geen abonnement te koppelen aan de pinpas, ook niet in de toekomst. Wel een nieuwe OV-chipkaart (OV-pas in toekomst) die ook mobiel te raadplegen is straks.

[Reactie gewijzigd door Mr.ZeroNull! op 24 juli 2024 14:21]

Hmm, Dat zou wel erg zonde zijn dan als ze nu besloten hebben om toch geen abonnementen te gaan ondersteunen op pinpas en creditcard. Ik had eerder op de OVPay site gelezen dat abonnementen (van alle vervoerders, niet alleen NS) ook ondersteund zouden gaan worden maar kan het nu ook niet meer terug vinden.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Het gaat wel komen, heb ik gelezen. Maar dit moet nog ontwikkeld worden. Het punt is denk ik vooral de identificatie. Op een persoonlijke OV-Chipkaart staat een pasfoto, en je mag niet zomaar met andermans persoonlijke chipkaart reizen. Bij een bankpas staat er geen pasfoto op.

Dus:
- Of je zult bij de conducteur na aanbieden van je bankpas je verplicht moeten legitimeren met je ID-kaart.
- Of de OV-Chipkaart blijft verplicht, maar wordt dan een persoonlijke OV-pay kaart met pasfoto, die gekoppeld is aan je bankrekening zodat de conducteur kan zien of je ingechecked bent met je betaalpas óf de OV-pay kaart.
Ik lees net in de Volkskrant dat het dus anders is: de bankpas wordt niet aan kortingen gekoppeld, ook niet in de toekomst. (privcay probleem?). De huidige OV kaart wordt vervangen en kan de kortingen natuurlijk net als altijd. Daarnaast komt een mobile app die de nieuwe OV kaart emuleert, en voor dezelfde dingen met korting bruikbaar is. Dus dan scan je je telefoon en mag de paal kiezen of ie van je digitale OV kaart of bankrekening geld pakt. :-)

Hoe gaan ze dit aan ouderen uitleggen??
Bestaande ov pas uitgegaseerd worden...
Dus een verbod op anoniem reizen.
(Iets onmogelijk maken is een verbod)
Je kan nog steeds losse kaartjes uit de automaat halen als je dat wilt. Die staan niet op naam. En het zou goed kunnen dat OVpay ook gewoon een anonieme OV-pas krijgt naast een OV-pas op naam, maar dat weten we nog niet zeker.

[Reactie gewijzigd door Jordy141 op 24 juli 2024 14:21]

Anoniem reizen zonder meerprijs. Dat stelde ik al in een eerdere reactie.
Als ovpay een anonieme kaart wil uitbrengen, dan moet daar dus met contant geld saldo op gezet kunnen worden. Uiteraard weer zonder meerprijs.
Het bericht is niet duidelijk. Is de nieuwe werkwijze verplicht of kan men gewoon de OV kaart blijven gebruiken?
Je kan de ov-chipkaart blijven gebruiken, maar als OVpay eenmaal helemaal ingevoerd is, dan zal de OV-chipkaart uitgefaseerd gaan worden. Wel komt er een vervangende OV-pas die hetzelfde werkt als de huidige ov-chipkaart, als je liever een aparte pas blijft gebruiken voor OV.

De bedoeling van OVpay is dat je in principe geen ov-chipkaart meer nodig hebt. Nu is alleen tweede klas reizen tegen vol tarief mogelijk, maar in de nabije toekomst moet het ook mogelijk worden om ov-abonnementen direct aan je bankpas, creditcard of telefoon te koppelen en dan daarmee te reizen. En voor mensen die liever een aparte pas blijven gebruiken blijft dat dus ook mogelijk, al zal je over een paar jaar waarschijnlijk wel over moeten stappen naar de nieuwe OV-pas.
Zoals eerdere bericht.

De NS (op NOS) zegt het volgende;
De service om met de bankpas in te checken wordt niet uitgebreid naar abonnementhouders van NS, ook niet op termijn. Dat is omdat de technische mogelijkheden worden ontwikkeld door Translink en dat bedrijf werkt voor alle vervoerders samen, niet voor NS alleen.

Er komt wel een nieuwe versie van de OV-chipkaart, zegt Smit. "Die gaat de OV-pas heten en blijft beschikbaar voor mensen die een aparte kaart willen houden, maar wordt ook beschikbaar in de mobiele telefoon. Zo proberen we steeds meer betaalmogelijkheden toe te voegen. Het draait om gemak. Reizen met het OV wordt straks net zo makkelijk als het afrekenen van je boodschappen."

Dus geen abonnement te koppelen aan de pinpas, ook niet in de toekomst. Wel een nieuwe OV-chipkaart (OV-pas in toekomst) die ook mobiel te raadplegen is straks.
Anoniem: 1837468 26 januari 2023 10:33
Mijn vrouw kon vorig jaar al instappen/betalen op de Qbuzz-Bus (Groningen) met haar Apple Watch én betaalpas, mis ik nu iets of loopt de rest hopeloos achter...
Dat zal dan een proefgebied zijn geweest. In plaats van in 1 keer voor iedereen in heel Nederland OVPay invoeren is er gekozen om eerst in een aantal gebieden proeven te doen (waarbij per gebied dan ook verschillen kunnen zijn geweest in de implementatie) om ervaring op te doen en de grootste problemen uit het systeem te halen.
Anoniem: 1837468 @Eupeodes26 januari 2023 10:58
Dat zal dan een proefgebied zijn geweest.
Wellicht vorig jaar dan, en het staat gewoon vermeld op de website van Qbuzz
Reizen met de OV-chipkaart is in Groningen en Drenthe meestal het voordeligst. Maar, een kaartje in de bus kopen is ook nog mogelijk. Let op: in al onze bussen kun je een kaartje alleen met pinpas of creditcard betalen. Contant geld wordt niet meer geaccepteerd.
Maar dan betaal je bij een pinautomaat bij de chauffeur
Je checkt er niet mee in.
Anoniem: 1837468 @daveytje26 januari 2023 11:22
OVpay: in- en uitchecken met je betaalpas
Je stapt in en checkt bij de kaartlezer in met je contactloze betaalpas, creditcard of je betaalpas op je mobiel. Tip! Haal je betaalpas uit je portemonnee bij inchecken. Zo weet je zeker met welke betaalpas je incheckt.
Dat staat niet in je eerder genoemde link van qbuzz en in je geciteerde deel.

[Reactie gewijzigd door daveytje op 24 juli 2024 14:21]

Dat gaat meestal met een aparte pinautomaat. Die zijn al jaren in de bus in plaats van het contante betalen.
Veel busmaatschappijen kunnen het inderdaad al langer, maar NS loopt een beetje achter. Die hebben eind 2022 een OVpay proef gedaan, en vanaf volgende maand wordt het dus eindelijk ook bij NS ingevoerd.
De randstad is wel vaker een beetje achterlijk ;-)
Anoniem: 1837468 @veltnet26 januari 2023 11:08
De randstad is wel vaker een beetje achterlijk ;-)
Wij hebben wel meer dan alleen aardbevingen ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1837468 op 24 juli 2024 14:21]

Je bedoelt de aardbevingen veroorzaakt door het in de ogen van de randstad "wingewest" in het noorden waar diezelfde randstad het gas vandaan haalt omdat ze anders zichzelf niet kunnen verwarmen? Een dergelijke opmerking toont precies het probleem aan met de kloof tussen stad en platteland...
Om weer even on-topic te komen: Bij mij in het dorp is er dus nergens een plek waar ik een ov-kaart kan krijgen. Op zich is dat niet heel erg want de dichtsbijzijnde bushalte is 5km lopen en gaat alleen tijdens de spits, dus openbaar vervoer is überhaupt geen optie.
Anoniem: 1837468 @Andros26 januari 2023 11:57
offtopic:
Ach, onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen, merk vaak dat dit ook geldt voor de Zeeuwen en de Limburgers.
2023, je verwacht het niet! Volgens mij werkt Apple Pay al sinds het begin van Apple Pay in de metro van London, en sinds een jaar of 3 a 4 ook met express checkout, dus zonder authenticatie. Ongelofelijk dat het zo lang kan duren om een copy/paste te doen voor het gebruik in Nederland...
Dat is 1 vervoerder in 1 stad.
In Nederland zijn het meerdere vervoerders over een heel land.
Ja het had sneller gekund. Maar in Nederland zit er ook iets meer aan het systeem gekoppeld dan in de metro van Londen.
Dat is echt onzin, want buiten de metro kun je het ook in de bus e.d. gebruiken. De metro was alleen de eerste.

Het probleem in Nederland is de OV Chipkaart: Die heeft nauwelijks bestaansrecht wanneer je gewoon met je NFC-chip van je bankpas of telefoon kunt betalen. Translink heeft er geen enkel belang bij om de kip met gouden eieren te slachten. Dat is ook precies de reden waarom ze allerlei obstakels opwerpen om het uitfaseren van die OV Chipkaart zolang mogelijk uit te stellen.

Perfect voorbeeld van een vendor lock in: Je wilt met het OV, en je MOET bij Translink betalen. Andere optie is er niet. En dat moet/moest met een (te) dure OV Chipkaart waar je eerst saldo op moet zetten, ook al maak je dat niet op. Nu kan het ook met NFC, maar alleen voor vol tarief waardoor je voor kortingen en abonnementen toch weer wordt gedwongen om die overbodige OV chipkaart te gebruiken.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Het praktische probleem is dat een ov-chipkaart een pasfoto bevat, waardoor persoongebonden abonnementen verkocht kunnen worden.
Op je bankpas staat ook naam, dezelfde als die op je ID staat. En die moet je toch al bij je hebben.
Dat is geen excuus
Dat is een heel goed excuus. Complexe projecten duren eenmaal stukken langer.
De techniek was er in 1997 al klaar voor. Je moet in plusminus 25 jaar toch wel een implementatie kunnen maken.
Kan je het ook uitzetten om te voorkomen dat het verkeerde pasje gepakt wordt ?
Wat bedoel je met "het verkeerde" pasje? Het is niet zo dat je met een willekeurig pasje je bus kunt betalen.
De meeste mensen hebben meerdere bankpassen en/of credit cards.
Het is niet zo dat je met een willekeurig pasje je bus kunt betalen.
Wel met een willekeurige bankpas. En als je er daar meerdere van hebt, dan is dat een probleem met NFC want de mogelijkheid bestaat dan dat je ofwel meerdere keren betaalt (meerdere passen geactiveerd vlak na elkaar), of dat je incheck en uitcheck niet meer bij elkaar horen (incheck met pas A, uitcheck met pas B). Daarom raadt men aan om bij het gebruik van fysieke bankpassen, die uit je portemonnaie te halen.

Uiteraard kun je hetzelfde ook op een andere manier bewerkstelligen, bijvoorbeeld als je een SecrID portemonnee hebt kun je er één in de flap doen en de rest in de pashouder. Toen ik nog een drie-flap portemonnaie had, had ik m'n ov-kaart in het midden zitten en flapte ik 'm open om m'n bankpassen (ook met NFC) te vermijden, aangezien veel van de lezers daar moeite mee hadden en errorden.
En hoe doe je dat dan bij de supermarkt? Betaal je dan ook met een willekeurig pasje?
Voorbeeld, ik stond met mijn telefoon bij bij de deur van de tram.
Ik maakte een stap naar voren om ruimte te maken voor iemand die langs liep. Telefoon werd gescand.

Met terugboeken houdt TransLink gewoon 1,03 in eigen zak.
Nu gewoon makkelijk ovchipkaart in portemonnee icm bankpas en hij pakt gewoon ovchip kaart.
Moet je dus straks pasje eruit gaan halen..
(Of voor mensen die meerdere bankpasjes hebben)
Ja, pasje eruit halen is wel handig. Anders kunnen ¨ze" in theorie je hele portemonaie scannen. Dat wil je denk ik niet.
Om dat te voorkomen adverteert de NS, dat je maar één pasje aan moet bieden bij de poort en niet je hele portemonnee voor de poort moet houden, anders kan het zijn dat de reis tweemaal betaald wordt.
Ik zie meerdere mensen deze vraag stellen, omdat deze mensen blijkbaar heel de portemonnee voor het poortje hielden. Dit snap ik niet helemaal, want als ik mijn portemonnee, telefoon, bankpas of andere pas met NFC chip in de buurt houdt klaagt het poortje dat ik slechts één pas moet aanbieden. Hoe deden andere mensen dit voorheen dan?
Dat weet ik niet, want ik heb nog nooit mijn portemonnee voor de poort gehouden. Het enige dat ik weet, is dat de NS pas geleden een campagne is gestart met posters op de stations om daar aandacht voor te vragen.
Tjongejonge, het zou tijd worden.

Rond 1996/1997 was het al mogelijk (proof of concept) om een ov-kaartje op een betaalpas te zetten d.m.v. de (toen nieuwe) multifunctionele chipknip/chipper. Ondanks de technische vooruitgang is het 25 jaar later daadwerkelijk mogelijk om een ov-kaartje op een bankpas te zetten. Te triest voor woorden dat het zolang heeft moeten duren. Leve de vooruitgang 8)7


https://www.volkskrant.nl...htsstrijd-banken~b8e966fd

https://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaartsysteem

[Reactie gewijzigd door veltnet op 24 juli 2024 14:21]

Je hebt wel gelijk. In Noorwegen kan het al 20 jaar!
Sidenote, nog zoiets raars in Nederland: bij de AH kun je nog steeds niet met een normale creditcard betalen. Heel handig voor buitenlanders...

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 14:21]

Off-topic: Sinds een paar weken zijn Mastercard- en Visa debit cards wel geaccepteerd bij de Albert Heijn.

Meer informatie: https://www.betaalverenig...nsten/pinnen/project-dca/

En vanaf eind 2024 moet Mastercard Credit ook worden geaccepteerd als Mastercard Debit wordt geaccepteerd.
Dat is waarschijnlijk een commerciële keuze, Aldi en Lidl accepteren dat al sinds jaar en dag bijvoorbeeld. Nederlanders hebben altijd al een hele rare ongefundeerde vrees tegen creditcards gehad, waar dat vandaan komt, geen idee...
Er bestaan ook debit cards van Mastercard en Visa. Die werken ook via hetzelfde protocol als Creditcard. Kun je ook niet mee betalen
Die zijn binnen Europa gesplitst en vanaf halverwege dit jaar wordt Meastro uitgezet en kan je alleen nog maar via de debit cards betalen. Overigens betekend dat dus niet dat de credit wordt geaccepteerd. Door een wetgeving vanuit de EU mag je als winkelier niet de extra kosten van een betaalmethode bij een transactie optellen. Dus als winkelier heb je de keuze om alle producten te verhogen met de CC kosten (en daarmee mensen die geen CC gebruiken te naaien) of de CC te blokkeren wat dus veelal wordt gedaan.
Die zijn binnen Europa gesplitst en vanaf halverwege dit jaar wordt Meastro uitgezet en kan je alleen nog maar via de debit cards betalen
Niet correct, er worden geen nieuwe Meastro kaarten meer uitgegeven, alleen Master Debit. Effect is hetzelfde, AH zal dan ook Master Debit (en ook Credit?) moeten accepteren.

Bron: https://www.mastercard.co...0-jaar-met-pensioen-gaat/
Ik heb zelf een Noorse master debit en veel familie over gehad met Visa en Mastercard debit. De regel was gewoon geld pinnen omdat je nergens er mee kon betalen. Hopelijk is t snel afgelopen en kan ik er gewoon mee betalen in de ah.
Ik heb van bunq zo een debit mastercard. Maar heb toch al zeker twee winkels die ze nog niet accepteren. Ook jammer dat de terminal zo negatief reageert 'kaart geweigerd!'.
Je voelt wel even voor schut staan, ik heb ook nog ee mastro voor dezelfde rekening, maar ik hoop wel dat winkels snel zijn met updaten.
Omdat creditcard-bedrijven boeven zijn die zich regelmatig niet aan de wet en fatsoensregels houden. Das best jammer want creditcards kunnen op zich best handig zijn.
Omdat we al snel een bank pin pas hadden is het gebruik van creditcards hier nooit hoog geweest. Voor de winkelier is het veel duurder om geld te ontvangen via een creditcard. Vroeger was het zo als je als winkelier kort een contract had betaalde je erg veel, naar mate dat je langer een contract had werd het goedkoper. Of dat nog zo is weet ik niet.
Anoniem: 1837468 @veltnet26 januari 2023 10:46
Vreemd dat je reactie in de min gaat want je hebt helemaal gelijk, vermoed dat sommigen nog anoniem willen reizen en betalen met stenen en stokjes...
Mijn virtuele pas in google pay creëert een virtuele account nummer als ik hem toevoeg. Dus best goed anoniem naar de winkel/dienst vind ik.
Yes, zou ik graag doen. Ik wil niet traceerbaar zijn. "MAaR HeB jE dAN iEtS tE VerBergEn"? Nou, ja alles. Ik wilde eigenlijk geen ov pasje, toch maar dan, maar gaat never nooit niet via mn foon. Ik wil met abbo, zonder telefoon kunne reizen.
precies dit, anno 2023 wat een prestatie :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.