Inchecken bij ov met bankpas werkt landelijk, opvolger ov-pas volgt volgend jaar

Nederlandse openbaarvervoerreizigers kunnen vanaf dinsdag in het hele land inchecken met hun bankpas. Dat systeem is nu volledig landelijk dekkend. Vanaf volgend jaar wordt de deels digitale ov-pas, die op telefoons kan worden gezet, gefaseerd ingevoerd.

Het Nederlandse systeem om met een betaalpas in te checken in het openbaar vervoer is vanaf dinsdag landelijk dekkend. In Rotterdam was dat bij de RET nog niet mogelijk in bussen en trams, maar inmiddels kan dat wel, schrijft staatssecretaris Vivanne Heijnen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee lukt het bij iedere Nederlandse vervoerder om op rekening in te checken zonder dat een ov-chipkaart nodig is. In 2021 begon een experiment daarmee in Lelystad. Om het systeem landelijk door te voeren zijn ruim 60.000 kaartlezers en toegangspoortjes op stations vervangen.

De staatssecretaris denkt dat het vanaf volgend jaar mogelijk moet worden om met de opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, in te checken. Die kan worden gebruikt als een fysieke kaart, vergelijkbaar met de huidige ov-chipkaart, maar het is ook mogelijk een digitale versie van de kaart te gebruiken. Dat gebeurt in de vorm van een 'wallet', al zijn daar momenteel nog weinig details over. De staatssecretaris verwacht dat die kaart 'volgend jaar gefaseerd wordt ingevoerd'.

Heijnen noemt daar geen concreet tijdspad voor. Aanvankelijk beginnen de vervoersmaatschappijen met het overzetten van 'eenvoudige abonnementen'. Dat kunnen bijvoorbeeld kortingsabonnementen zijn voor specifieke vervoersmaatschappijen. Daarna 'volgen abonnementen die oplopen in complexiteit'. De ov-chipkaart blijft in de tussentijd bruikbaar. Naar verwachting kan die in ieder geval tot 2025 worden gebruikt, maar op termijn wordt de kaart helemaal afgeschaft.

OV-chipkaart

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-06-2023 • 13:17

268

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (268)

268
261
158
13
0
67
Wijzig sortering
Ze hebben nog steeds het probleem niet opgelost met het uitchecken middels een QR-code / digitaal ticket terwijl je ook contactloos betalen op je telefoon hebt ingeschakeld.

Wil je met je digitale ticket van de Eurostar het station af, maar vergeet je je NFC uit te zetten? Dan check je dus in middels je bank pas en ben je of lang bezig met de klantenservice op het station, of je geld kwijt :)
Ja dit zie ik ook als het grootste probleem. OVpay zegt dat ze met de verschillende internationale partijen (Eurostar, Thalys, DB) bezig zijn zodat hun app tijdelijk de nfc uitschakelt als de qr-code is geopend zoals dit nu al in de apps van NS gebeurt.

[Reactie gewijzigd door martijnsch op 23 juli 2024 07:02]

Ook bij de NS-apps werkt dat blijkbaar niet goed. Laatst naar Brussel geweest met een internationaal ticket. QR in de NS International-app (Android), en toch afgeschreven via NFC.
Ik heb hetzelfde probleem met de NS International app, die doet niets met NFC op mijn telefoon. Als workaround kan je via Tasker NFC uitzetten wanneer de NS app open is.

Geen geweldige oplossing maar ik kan nu gelukkig wel mijn gekochte tickets gebruiken :p
Werkt dit anders in Android dan bij Apple ? Voor contactloos betalen moet ik op iPhone dubbelklikken op de powerknop (en dan volgt een gezichtsscan). Als ik dat niet doe, dan wordt geen NFC signaal aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 07:02]

Ook met Android moet het toestel unlocked zijn met biometric_weak (Class 2) om de betaal functie te activeren, maar als je de keystore nodig bent (de meeste bank apps) dan heb je biometric_strong (class 3)
Je krijgt op Android de juiste rechten ook als je het toestel unlocked hebt met een device_credential (password, pin of patroon)
Als ik goed begrijp: domweg de telefoon unlocken maakt de betaalfunctie aktief?
Nee hoor, in veel gevallen (Samsung, Google, OnePlus, nog andere merken?) is scherm aanzetten is voldoende voor betalingen tot en met 50 euro. De telefoon hoeft niet geunlocked te zijn. Volgens mij is een uitzondering dat de telefoon niet in 'lockdown' mag zitten, waarbij biometrie is uitgeschakeld als authenticatie-methode. Bijvoorbeeld als je 5 keer een verkeerde vinger hebt gescand.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 23 juli 2024 07:02]

Hoe verklaar je dan waarom mijn Pixel 7 met Google Pay niet unlocked hoeft te zijn als ik contactloos afreken? Geen pincode of vingerafdrukscanner komt eraan te pas.

Normaal is dit heel fijn en snel, maar hierdoor liep ik wel tegen een klein probleempje aan in het OV. In de tram initieel ingecheckt met mijn oude OV chipkaart, vervolgens checkt ook mijn telefoon contactloos in omdat de zak in mijn jas waar mijn telefoon in zat in de buurt kwam van de scanner in de tram...
Bij NFC opties kan ik op mijn Pixel instellen of apparaat ontgrendeling vereist is of niet voor gebruik. @GraFX

[Reactie gewijzigd door Chicane600 op 23 juli 2024 07:02]

Dat is eigenlijk opmerkelijk, makers van bank apps wordt gevraagd om juist aan de API te gebruiken en het hoogste beveiligingsniveau te gebruiken. Typisch dat Google dat zelf niet doet.
De Volksbank en ING gebruiken dit in iedergeval wel.
Mijn Samsung hoeft dat ook niet, en mijn OnePlus hiervoor ook niet. Ik ken eigenlijk niemand waarbij de telefoon geunlocked moet zijn?

Kan dit nog een verschil zijn tussen Android Pay en Google Pay?
Mijn Pixel 7 moet wel unlocked zijn. Ik kan prima mijn kaart scannen maar krijg dan een auth prompt (in dit geval licht de vingerafdruksensor dus op) voor de betaling daadwerkelijk doorgaat.

Edit: Dit is met Wallet, wat volgens mij de nieuwe naam van Google Pay is?

[Reactie gewijzigd door cascer1 op 23 juli 2024 07:02]

Je hebt in je Wallet van je iPhone de optie om bij 1 kaart expres-ov aan te zetten. Als dit aanstaat kan je zonder faceID in het ov reizen (sneller en gemakkelijker) wellicht dat dit uit staat bij jou.

Edit: “de kaart die je selecteert werkt automatisch zonder dat faceID of je toegangscode vereist is. Houd je iPhone bij een lezer die geschikt is voor het openbaar vervoer.”

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 23 juli 2024 07:02]

Voor die 3 tellen dat dat langer duurt laat ik dat dan lekker uitstaan. Het is eigenlijk niet echt sneller, maar het kan wel veel gezeik opleveren.

Reis dagelijks met OV en heb echt geen enkel gevoel dat het lang duurt met in- of uitchecken. Eerder dat het uberhaupt niet werkt.
Ik heb een OV-chipkaart. Maar voor betalingen doe ik altijd “dubbel-klik & facescan”

Het lijkt erop dat Android betalingen anders werken dan iPhone (zonder dat je echt iets moet initiëren, zoals de dubbelclick)

Dat verraste me, had gedacht dat ze nagenoeg identiek zouden werken. Bij iPhone treed het gemelde probleem dus niet op (immers, als je een QR wilt scannen is je NFC niet zomaar aktief)
Misschien handig om je bankier app altijd om bevestiging te laten vragen

Bij het tankstation bijv. vraagt het ook bevestiging voor het maximale bedrag en schrijft vervolgens af wat je getankt hebt, maar voor een kleiner bedrag moet je dat zelf aanzetten

[Reactie gewijzigd door killerdemon op 23 juli 2024 07:02]

Ergens vind ik het wel een risico om je bankpas contactloos aan te bieden, in de hoop dat er alleen een OV Check-in/out wordt gedaan. Zijn er al gevallen bekend waarbij criminelen een soort skimming uitvoeren bij gehackte incheckpunten? Voor een OV chipkaart wellicht niet echt interessant, maar wanneer men een bankpas gaat gebruiken...?
Er wordt op geen enkele manier informatie uitgewisseld waar iemand iets aan heeft. Contactloos betalen met je bankpas is vergelijkbaar met pinnen, waarbij je in feite een automatische bankoverschrijving doet naar een andere partij. De uitgewisselde informatie is ook maar eenmalig bruikbaar, dus onderscheppen heeft weinig nut.

In theorie kun je wel een tweede betaling doen in de hoop dat de gebruiker dat niet doorheeft en door het bedrag klein te houden kun je (afhankelijk van de instellingen van de gebruiker) wellicht zelfs ermee wegkomen doordat er geen extra bevestiging nodig is.
Maar in de praktijk is dit compleet onrealistisch, de enige manier om daadwerkelijk een transactie te laten plaatsvinden, is door in principe een pinautomaat te hebben. Niet alleen is daarvoor een contract met een provider noodzakelijk, het geld wordt door de bank overgeschreven. Zodra er meldingen zijn van frauduleuze betalingen zal de bank simpelweg het geld niet overschrijven of zelfs terughalen. De gebruiker zal sowieso netjes het geld terugkrijgen. Dit soort betalingen gaan enkel naar Nederlandse bankrekeningen en die worden vooraf gecontroleerd om het pin contract te kunnen krijgen. Banken hebben hiervoor onderling afspraken gemaakt zodat het geld eenvoudig teruggehaald kan worden en de juiste instanties op de hoogte gebracht worden. De contracthouder heeft dan heel wat uit te leggen op het politiebureau.

In de praktijk is een dergelijke methode dus erg omslachtig en zeer lastig voor elkaar te krijgen, met ook nog eens een grote pakkans, om in de praktijk misschien enkele tientallen keren een paar tientjes te stelen.

Maak je dus geen zorgen, contactloos betalen is volledig veilig.
Maak je dus geen zorgen, contactloos betalen is volledig veilig.
Ik zou dat niet veilig willen noemen, maar meer het is ingedekt, dat is wat anders imho...

Stel je gebruikt dezelfde 'mule' methode door een derde te betalen voor een bedrijfje en bankrekening (of via ID fraude) en je weet een draadloze splitser te maken die de betaal opdracht verspreid over verschillende incheckpunten. Je plaatst deze maandagochtend op bv. Amsterdam Centraal en tijdens de spits bij elke check-in schrijf je €50 af. Vervolgens doe je een berg transacties, bv. elke 5min naar een andere rekening zodat het lijkt alsof het maandagochtend betalingen zijn aan bv. leveranciers.

Amsterdam heeft zo een 200.000 passagiers per dag. Dat zou €10 miljoen zijn per dag.

Hoe gaat de bank dat terugboeken? Het staat immers niet meer bij aangesloten banken of er zijn al zaken mee betaald? Of staan die contactloos betalen transacties voor x periode 'vast' op een soort van tussenrekening? Of betaald de bank dat uit eigen zak?

Nu zal het wel even duren voordat dit is ingeburgerd, maar in 2030 zouden dat al 275.000 passagiers per dag zijn... Het is imho niet de vraag of dit een keer gaat gebeuren, maar wanneer...

Bron:
https://www.prorail.nl/pr...tation-amsterdam-centraal
De controles die plaatsvinden voor een dergelijk contract zijn wel redelijk robuust, je komt daar niet zomaar doorheen met een simpele ID fraude. Een legitiem bedrijf zou je dan moeten afpersen om ervoor te zorgen dat ze het geld overmaken naar de oplichters, anders staat het op de rekening van dat bedrijf en heb je er alsnog niets aan.

Dergelijke betalingen zijn niet real-time, je ziet ze in real-time op de bankrekening, maar de uitbetaling naar de ontvangende partij is de volgende dag pas (in geconsolideerde betalingen). Tussendoor overschrijven is dus niet heel nuttig. Daarnaast zou je dat dan naar buitenlandse banken moeten doen (anders worden de transacties simpelweg teruggedraaid voor zo ver nog mogelijk), waar weer een verdere vertraging op zit. Ook kun je hierbij eenvoudig tegen geautomatiseerde controles aanlopen, waardoor de bank de transacties zal tegenhouden tot alles gecontroleerd is.

Een bedrag als 50 euro gaat nooit werken, voor zo ver ik weet hanteren alle banken een max van 25 euro om een betaling zonder extra bevestiging toe te staan. Zodra er wel een bevestiging van de gebruiker tussen zit, loop je natuurlijk binnen enkele transacties tegen de lamp, men verwacht geen transactie te hebben en ineens zegt de telefoon dat je 50 euro moet betalen? Dan ga je toch wel ff aan de bel trekken neem ik aan.

Amsterdam verwerkt wellicht 200.000 passagiers, maar die gaan natuurlijk niet allemaal via dezelfde terminal en zullen zeker niet allemaal met de bankpas betalen. Meerdere terminals ombouwen lijkt me zeer onwaarschijnlijk, gezien het ombouwen van een enkele terminal al onwaarschijnlijk is. Zeker op OV locaties, wat toch iets anders is dan een geldautomaat ergens in een steegje. Op stations en dergelijke, zeker de grote stations, is 24/7 cameratoezicht, loopt beveiliging en politie continu rond.

De bank zal sowieso de gebruiker zijn geld teruggeven, dat zal de bank gewoon uit eigen zak betalen. De kosten aan fraude en dergelijke per jaar wordt gewoon gezien als een noodzakelijke kostenpost.

Al met al is het theoretisch wel mogelijk, maar in de praktijk zijn er zoveel simpelere manieren om mensen geld afhandig te maken, dat het niet zal gebeuren en al helemaal niet op grote schaal.
Ik was een paar maanden terug op een treinstation in Parijs en daar was 3x geprobeerd 25 euro contactloos af te schrijven van mijn pas, dus het gebeurd denk ik al op grote schaal.
Parijs is natuurlijk per definitie een geval apart. Vertrouw niet straatartiesten, vertrouw niet mensen die op straat slapen, vertrouw niet zwangere vrouwen met zielige verhalen. Die hele stad is gemaakt om je geld af te troggelen.
Als ik de mobiele pin uit mijn auto pak en die over random wat handtassen heen aai dan weet ik zeker als bedrag laag genoeg is dat er wel wat blijft hangen hoor.

Hoe ik dat weet? Ik heb per ongeluk eens €20 gepind onbedoeld door mijn terminal op de handtas van mn wederhelft te leggen met die transactie nog op het scherm.

Ja je ziet gelijk wie het gedaan heeft, anoniem pinnen met zo’n ding kan naar mijn idee niet. Maar contactloos betalen met je bankpas heeft eigenlijk nauwelijks beveiliging mits bedrag laag genoeg is. Tis tikken en gaan - vandaar dat je ook dit niet onbeperkt kan doen bij veel banken alvorens die piept om een pincode.
Volgens mij zijn de pasjes in een secrid wel veilig?
Dat klopt maar m’n wederhelft heeft geen secrid maar designermodel waarbij RFID nog niet zo leeft vs looks.

Ging er meer om dat het in een tas zat en blijkbaar legde ik de terminal zo goed neer dat contactloos betalen activeerde.

Overigens heeft ze nu wel een anti scan hoesje. Ook precies de reden waarom m’n autosleutel in een Alu doosje zit ipv los in de la.

Goedkoper dan genezen;-)
Zeker. Het signaal kan niet door metaal heen, dus je kan dan ook niet contactloos betalen.
Heb zelf al m'n pasjes op m'n OV-Chipkaart na in het metalen deel zitten, dus om in te checken hoef ik nu alleen maar m'n portemonnee tegen de incheckpaal aan te rammen en klaar is kees. (Mits ik de goede kant gebruik dan...)
Zij die controles in alle Europese landen even streng? Er zijn vast wel uithoeken waar de controle te wensen overlaat.

Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig een buitenlandse terminal in Nederland inzetten. De meeste mensen hebben contactloos betalen in het buitenland misschien wel aan staan. Is er een reden dat dit niet zou werken?
De gedupeerde krijgen in dit zeer onwaarschijnlijke geval sowieso hun geld terug. Dat zal voor rekening van de banken zijn.

Die zullen zo goed en kwaad mogelijk het geld gaan verhalen op degenen die de politie ervoor weet te pakken…
Contactloos betalen met je bankpas is vergelijkbaar met pinnen
Het is qua techniek een heel stuk veiliger dan normaal pinnen. Misbruik met MitM apparaten is een heel stuk moeilijker al is het voor kleine bedragen weer wat makkelijker, maar als iemand een pinapparaat tegen mijn borstkas drukt, dan heb ik dat waarschijnlijk wel door.
Met een sterke antenne hoef je geen apparaten tegen iemand aan te drukken. Op een bankje in het winkelcentrum gaan zitten en willekeurige transacties aanbieden aan "de omgeving" is genoeg. Het is een kwestie van tijd tot criminelen fake transacties aan gaan bieden. Die passen keuren toch alles automatisch goed zonder gebruikersinput.
Met een sterke antenne hoef je geen apparaten tegen iemand aan te drukken. Op een bankje in het winkelcentrum gaan zitten en willekeurige transacties aanbieden aan "de omgeving" is genoeg.
Bron? Want een probleem van een dergelijke aanval is dat op grotere afstand de benodigde energie voor verzenden en ontvangst exponentieel toeneemt. Verder werkt het bij een draadloze betaalautomaat al niet als twee passen tegen elkaar aanzitten, omdat die elkaar storen. In een gemiddelde portemonnee lijkt mij dit geen probleem (en met een Secrid-achtige portemonnee al helemaal niet).
Bron?
Ik heb vroeger al eens gelezen over experimenten waarbij afstanden van een meter werden gehaald. In een druk winkelcentrum is dat voldoende. Je passeert best veel mensen met zo'n afstand op zulke locaties. Ik kan het artikel ook niet meer vinden, maar wikipedia quote ook afstanden tot een meter voor HF RFID.

En met die energie valt het wel mee. Ik heb hier een HF/VHF multiband radio met 100W vermogen met de afmetingen van een pak hagelslag (Yaesu FT-857). Heb je er alleen nog een 12V accu bij nodig, iets als een RPi om m aan te sturen, en een stukkie draad als antenne. Past allemaal samen in een rugzak. Als je een apparaat specifiek voor die taak maakt kan het nog veel kleiner, want zo'n aanvaller heeft geen ondersteuning nodig voor 10 banden of 10 verschillende modulaties.

Ik heb niet voor niks zo'n portemonnee met RF blocking (waarschijnlijk aluminium folie in de voering). Ik vertrouw die passen niet.
Zelfs dat risico valt mee, die pasjes zelf komen in de praktijk over het algemeen niet voorbij de 50-100cm, laatste keer dat ik keek, ze hebben geen eigen energiebron en zendvermogen is erg beperkt. Daarnaast moet zo'n terminal gecertificeerd zijn en daardoor is misbruik al bar lastig op grotere schaal toe te passen.

Je kan b.v. niet zon pas kopiëren op basis van een enkele draadloze transactie, wat bij het normale pinnen appeltje eitje is. Wat IMO het belangrijkste aspect is. Tja je loopt een heel klein risico misschien 50 of 100 euro kwijt te raken. Je bankrekening wordt tenminste niet geplunderd doordat je pas geskimmed is.
Je kan b.v. niet zon pas kopiëren op basis van een enkele draadloze transactie, wat bij het normale pinnen appeltje eitje is.
Bij chip-pinnen is dat echt niet appeltje-eitje. Bij magneetstrippen was dat vroeger inderdaad makkelijk ('skimming').

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:02]

Dat risico loop je niet, banken garanderen je die 50-100 euro mocht je geskimd worden, zoveel vertrouwen hebben ze er zelf in.
We hebben intussen al flink wat jaar het contactloos betalen.

Op een of twee geruchten na (en daarvoor moest ik goed zoeken, was iets in Twente, geloof ik) is er nog geen enkele geval van dit soort fraude gerapporteerd in de media.

Vergelijk dat met skimmen, waar je regelmatig over leest.
Maak je dus geen zorgen, contactloos betalen is volledig veilig.
nieuws: Betaalvereniging: ov-reizen met bankpas kan ook als contactloos betal...
Mwah...
Maar volgens mij is ook een Engelse draadloze betaling mogelijk, of duitse, of misschien wel een systeem van buiten de EU.
Dus ook al geven de Nederlandse banken een gevoel van veiligheid, hoe is dat bij de rest.
Op dit moment kan er ook een appje op een telefoon geïnstalleerd worden. Waar het redelijk eenvoudig is een eigen rekening aan te koppelen.
nee hoor, er zijn al pin automaten die later op de dag het contact makaen en alles naar de bank sturen.
zo is er ook al de mgoelijkheid om voor een akkoord te vragen via de contactloze betalen uit te zetten voor bepaalde terminals, dit alles om snelheid te houden.

mijn bankpas gaat heir in iedergeval niet voor gebruikt worden en mijn telefoon ook niet.

dan meer niet meer met de trein, wat ik eigenlijk al bijna nooit deed.,

ze brengen je van een plek waar je niet bent, naar een plek waar je niet wil zijn op een tijdstip dat niet uitkomt.
en de reis is in veel gevallen veel langer dan wanneer je met de auto gaat.
zeker als je niet in de buurt van een trein station woont
Wat is daar anders aan dan in een winkel contactloos betalen?
Elke afschrijving (4 euro in streekvervoer, 20 trein) en bijschrijving (teveel betaalde kosten) staat op je bank afschriften, als je heen en terug naar je werk gaat en 2 x moet overstapoen, zijn dat dus per dag 12 onnodige dingen op je afschrift en dat maakt het niet bepaald overzichtelijk... Zoiets als ov moet gewoon apart blijven en NIET worden opgedrongen aan een bankpas of smartphone met internet
...zijn dat dus per dag 12 onnodige dingen op je afschrift en dat maakt het niet bepaald overzichtelijk...
Zo werkt ovpay dus niet: er wordt 1x per dag geld afgeschreven die alle ritten van de dag ervoor dekt. Dus die '12 onnodige dingen op je afschrift' valt dus wel weer mee.
Dat is niet helemaal waar, bij sommige vervoerders word je rit bijna direct afschreven na het reizen, en bij sommigen niet. Die eerste groep is net iets verder en heeft al een pipeline om alles in een keer te doen. QBuzz/U-OV doet dit al, als ik heen en weer van en naar Utrecht ga, heb ik direct bij het uitchecken een transactie. Dus dat zijn er dan twee.
Qat mij opgevallen is met betalen met bankpas in OV is dat overstappen niet bestaat zoals wanneer je betaalt met een OV chipkaart. Een zelfde rit met overstap was bij mij duurder wanneer ik betaal met bankpas dan wanneer ik betaal met ov chipkaart
On Amsterdam gaat het wel goed, dat overstappen.
Misschien als je tussen vervoerders wisselt? Of dat het van de vervoerder af hangt?
Toen ik voor corona dagelijks met verschillende overstappen moest maken was het overzicht op de ovchipkaart site dramatisch, -x bedrag +x bedrag weer terug, het was echt onoverzichtelijk. Fijn dat ze dat administratieve drama niet overhevelen naar de bankpas
Dat zijn nog steeds 5 transacties per week (20+ per maand) als je iedere dag naar kantoor heen en weer reist. Goede manier om de overzichtelijkheid van je rekening om zeep te helpen.
OVpay is natuurlijk ook niet per se bedoeld voor de frequente reizigers. Die hebben vaak ook een abonnement, wat überhaupt (nog) niet kan i.c.m. OVpay.
Ik weet niet hoeveel er en wanneer het wordt afgeschreven. In Londen werd er 1 pond afgeschreven en in de nacht werd dit rechtgetrokken en ging het overige bedrag eraf. Alles hangt of staat met de implementatie ervan, bij voorbaat al negatieve scenario's bedenken en ertegen zijn heelt niets uit.

Volgens het artikel komt er ook een OVPay kaart waarmee je op de "oude" manier kunt reizen.

Ik heb veel liever met de bankpas want ik reis zelden en vind het zonde om 7euro voor een ovchipkaart te kopen voor 1 keer met de tram per jaar. Had er net 1 gekocht en een dag later werd het geïntroduceerd hier in de stad ;( . Had nog helemaal uitgezocht wanneer het geïntroduceerd zou worden maar was nergens te vinden. Communicatie is blijkbaar niet het sterkste punt van de OV bedrijven.
OVPay is het betalen met de bankpas.
Nee, dat is niet waar. OVPay is de vervanger van de OV-Chipkaart. OVPay bied óók inchecken met je bankpas aan, maar vanaf volgend jaar ook de OVpas.

[Reactie gewijzigd door xvilo op 23 juli 2024 07:02]

Gelukkig zijn er 2 opties: een fysieke OV-pas/digitale "wallet" pas, en een optie tot contactloos met de pin.

Probleem opgelost toch? :+
Bij mijn bank (Rabo) krijg ik gewoon een afscrifte van het gereisde bedrag van ovpay. Dus al dat op en aftrekken gebeurt achter de schermen, eigenlijk hetzelfde als bij een benzinestation, waar dat ook zo gedaan wordt.
Dit is niet waar. Aan het eind van de dag worden alle reizen bij elkaar opgeteld en in een keer van je rekening afgeschreven.
Is er uberhaupt ooit al een concreet voorbeeld geweest van skimmen met contactloze passen? Het wordt al jaren geroepen maar skimmen is iets uit de tijd dat de magneetstrip van de pas gekopieerd werd door een voorzetlezer bij geldautomaten. Tegenwoordig richten criminelen zich meer op phishing, buiten wat sterke verhalen ben ik nog geen concrete gevallen tegen gekomen van skimmen met RFID.
Is er überhaupt ooit al een concreet voorbeeld geweest van skimmen met contactloze passen?
Nope. Men (consumenten) was daar bang voor en daarom zijn er die limieten van max 50 euro zonder pincode, maar als 't al voorgekomen is, dan alleen op heel kleine schaal.
Die 50 euro is vooral om te voorkomen dat als je je pas kwijt raakt, de vinder je hele rekening leeg kan trekken voordat je de kans hebt gehad je pas te laten blokkeren.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 23 juli 2024 07:02]

Ik zou graag contactloze limiet op 100 of 200 euro willen. Maar dat is een andere discussie. Ik vind contactloze betalingen het makkelijkste die er is.
Mee eens, maar ik denk dat daar de maatschappelijke opinie nog niet rijp voor is. Komt ooit wel.
Dit zou je eigenlijk gewoon moeten kunnen instellen op je bank. Met disclaimer dat tot €XX maar vergoed wordt. Maakt mij niet uit als iemand contact en pinloos €10, €100, €1000 of een auto wilt kunnen pinnen als je geld genoeg hebt - eigen risico op die manier.

Net zoals Apple nog niet zo heel lang grote downloads toestaat. Ik heb heel lang van mijn hotspot truc gebruik moeten maken om on the go apps te updaten omdat die groter waren dan zoveel mb - terwijl mn data bundel “onbeperkt” was.

Het is tot slot “jouw” bankrekening dus zou je in mijn ogen zelf dit mogen bepalen hoeveel contactloos je mag betalen, mits voorwaarden + waarschuwingen aanwezig.
Het was eerst 25 euro geloof ik, dus dit is al een stuk hoger.
Klopt dat is tijdens corona (toen werd gezegd tijdelijk) verhoogd naar €50 zodat je minder vaak de pincode in zou hoeven voeren.

https://www.consumentenbo...etalen-tijdelijk-verhoogd

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 23 juli 2024 07:02]

Anoniem: 1777010 @letsa6 juni 2023 13:37
Nee. Die angst is er al sinds de uitvinding van de contactloze bankpas.
En dan max €25 pinnen naar een zichtbare zakelijke tegenrekening? Succes daarmee.
Ik denk niet dat criminelen hier iets mee kunnen doen. Stel dat ze EXACT hetzelfde systeem nabouwen als de OV-bedrijven doen. Ze hebben dan aan het eind van de dag een lijst met betaalpassen waar ze dan geld van moeten krijgen. En nu? De bank gaat die lijst niet voor ze uitvoeren, want ze zijn geen OV-bedrijf. Je hebt er dus helemaal niets aan.
De OV chipkaart is ingevoerd vanaf 2005, dat systeem is nu 18 jaar oud. Destijds bestond contactloos betalen ook nog niet, heel dat contactloze gebeuren met pasjes die je nergens meer in moest steken was in 2005 gloedjenieuw. Van welke pot is dat gerukt dat ze destijds niet helderziend waren dan?
Nou ja, destijds bestond de NFC techniek die we nu gebruiken wel. Er had best een meer capabele NFC controller / goed programmeerbare CPU in kunnen zitten.

De communicatie is vast nog ISO 14443 / ISO 7816 gebaseerd. De vorige techniek was natuurlijk MIFARE, maar dual functie kaartlezers bestaan al heel lang.
Er is ook een goede reden dat het OV Chipkaart systeem is zoals het is. In 2005 had je geen volledig dekkend mobiel data netwerk, dus informatie als saldo, waar je nu ingecheckt bent, et cetera werden op de pas zelf opgeslagen. Een bus hield ook een lijstje bij met in- en uitchecks, en werd in de remise 's avonds weer verbonden met het internet om die data te synchroniseren.
Tegenwoordig heeft elke bus, tram, metro, elk paaltje in het station gewoon een internetverbinding en wordt het in real-time bijgehouden.
Het nieuwe pasje is, voor zo ver ik weet, niks anders dan een identifier. Compleet anders dan de OV Chipkaart dus. :)
Dat lijkt me sterk, dat werkt niet voor abonnementen enzo. Dan gaan mensen de ID delen. Weet redelijk zeker dat er een sleutel-operatie nodig is om in ieder geval te authenticeren.
ID is wellicht een beetje kort door de bocht ja. Wel een gevalletje met public & private keys gok ik, maar niet meer dat de reisdata op de kaart opgeslagen staat.
Duidelijk een jong iemand die dit typt. In het zogenoemde "stenen tijdperk" werkte wel met papieren kaartjes tenslotte.

Maar er is inderdaad geen enkele reden om te blijven op het huidige systeem. Een combinatie van een OV kaart met opties zoals abonnementen en kortingen en pinpas voor sporadische reizen is meer dan prima. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit een OV kaart gehad, zelfs niet van iemand anders in handen of überhaupt gezien. Sinds de invoering van de OV kaart heb ik 1 keer met de trein gereisd geloof ik en toen heb ik simpelweg via de NS app een kaartje gekocht.
Ik vind het vooral vervelend omdat ik drie bankpassen (twee uitgezet voor NFC), een rijbewijs en een ov kaart in mijn portomonnee heb. Ik wil zonder gezeur kunnen inchecken en heb helemaal geen behoefte aan beyalen met mijn bankpas.
Dat hoéft ook niet, je OV-Chipkaart werkt. Volgend jaar kan je een OVpas kopen (vervanger met nieuwere technieken). Voor toeristen, en mensen die hun pas zijn vergeten, is dit een handige toevoeging. Niemand forceert je om altijd met je bank pas te reizen, het wordt alleen als extra mogelijkheid/dienst aangeboden.
Het is allemaal sowieso steeds onhandiger geworden. Vroeger had ik een OV trajectkaart. Die kocht ik 1 keer per maand en was daarna voor de rest van de maand klaar. Nu zit je iedere keer met dat in- en uitchecken te klooien. En nu willen ze weer allemaal andere vage troep toe gaan voegen waar alleen de jonge "digitale" generatie op zit te wachten. Ik wil uberhaupt geen systeem waarin al mijn reizen vastgelegd worden. Sinds de invoering van de OV chipkaart probeer ik het OV steeds meer te vermijden...
Nou misschien dat het voor jou onhandiger is geworden, maar ik ben heel blij dat dat geklooi met strippenkaarten voorbij is.
Ik heb er met mijn secrid geen last van maar daar zit alleen de “ov” pas buiten het “niet scanbare” stuk, herken dat probleem wel. Vroeger toen ik zo’n namaak secrid had en nog veel OV gebruikte weigerde sommige paaltjes door de nfc in m’n bankpas en Ov kaart tegelijk te zien. Irritant piepje+rode lamp, haast… en opnieuw inchecken en net trein gehaald.
Ik denk dat BiLLY_daKid bedoelt dat als hij zijn portemonnee tegen de lezer houd, dat hij dan wel wil dat zijn OV-kaart wordt gelezen en niet zijn bankpas (met NFC).
Die bestaat ook gewoon nog? Ik heb geen ovchipkaart dus vind dit een hele fijne toevoeging.
alsof shimmen niet al 20 jaar bestaat. Zeuren maar zelf niet controleren.
Hoe werkt dit met P+R parkeerplaatsen? Dus: Ik parkeer bij P+R Slinge, stap daar op de metro verder de stad in, kom met de metro terug, bij betalen van parkeerbon scan ik mijn OV en is het parkeren gratis. Werkt dit ook gewoon met je bankpas en blijft dit dus gratis?
Hieronder info van de RET:
"OVpay werkt vanaf 6 juni voor reizen op voltarief. Kortingsproducten en abonnementen volgen later. Voor reizigers die gebruik maken van de afgesloten P+R-terreinen, STOPenGO en/ of buurtbussen is het advies om voorlopig nog gebruik te maken van de OV-chipkaart."
Mijn vermoeden is dat dat niet gaat werken en dat daar nog steeds een OV kaart voor nodig is.
De bankpas geeft normaal geen betalingsinformatie terug met genoeg gegevens ivm security.
Je kan hooguit de laatste 5 bedragen die je contactloos hebt betaald opvragen.
Maar de techniek achter betalen met pinpas bij OV werkt op een andere manier (met reserveringen op je rekening, net als een parkeergarage inrijden op betaalpas), dus die zal de pas niet doorgeven bij uitlezen.
Nu heb ik geen kennis van de techniek die achter het betalen met een bankpas in het OV zit.
Maar als ik jou tekst lees:
Maar de techniek achter betalen met pinpas bij OV werkt op een andere manier (met reserveringen op je rekening, net als een parkeergarage inrijden op betaalpas)
Wat ik mij afvraag; hoe werkt een reservering op je bankrekening? Dat het bedrag fictief is 'afgeschreven' begrijp ik, maar wie/wat zorgt er voor dat het uiteindelijke bedrag in rekening wordt gebracht en de reservering verdwijnt? Is dit op aansturing vanuit, in dit geval, de OV-chipkaart? Of laat de bank de reservering vallen als er een zelfde transactie ontstaat voor de zelfde rekening?

Verder zie ik hier wel mogelijkheden voor PSD2 (https://www.dnb.nl/innova...t-u-moet-weten-over-psd2/).
In meerdere opzichten zie ik hier mogelijkheden. Van incasso's van abonnementen die terug te vinden zijn in je transacties, als de transacties van het OV-gebruik.
Ik denk dat er uitzonderingen zij op die 5 keer. Ik gebruik mijn bankpas dagelijks om een qpark in en uit te komen. Iedere keer word het geld gewoon afgeschreven. Ik gebruik deze bankpas zelden voor andere nfc betalingen en heb nog nooit problemen gehad.
Bij bepaalde klassen betalingen wordt alleen naar de correctheid van de pas gekeken.
Zodat je bij de tolpoort niet hoeft te knoeien met een pincode. Risico is dan voor de tolpoort.
Ooit werd zelfs de vervaldatum van een creditcard niet gecontroleerd door die tolpoortjes.
Veel functies op de oude OV-chipkaart zijn stiekem halve hacks van de RFID-chip. Daar is die kaart nooit voor bedoeld, maar het kon en nu zitten ze er dus mee.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de OV Fiets, die nu nog niet te halen is met je bankpas. Dat zou te maken hebben met betaalsysteem: dat int rond middernacht de reizen van die dag, maar een OV-fiets kan je ook meerdere dagen huren, en er is ook een soort automatische borg.
Je fiets stallen in de fietsenstalling (in Utrecht in ieder geval). Daar heb je ook een OV-chip voor nodig.
Maar gelukkig controleren ze erg slecht. Mijn OV kaart is al sinds maart verlopen maar werkt daar nog steeds.
Vorige week op een P+R geparkeerd en daar werd expliciet aangegeven dat dit niet mogelijk is. Alleen met een OV chipkaart of papieren kaartje dat je ter plekke kon kopen. Wellicht dat dit in de toekomst wel kan.
Zolang de kaart apparaten, cash aannemen, blijf ik het zo doen, sorry digitalisering, van mij krijg je geen gegevens voor mijn treinkaartje en waar ik naar toe ga.

Gaat een ieder die een incognito ov pas heeft, mochten die dadelijk ook niet meer werken, ook hun geld ervoor terug krijgen van de aankoop of omruil voor een nieuwere variant?

edit (nieuwere variant)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 23 juli 2024 07:02]

Gaat een ieder die een incognito ov pas heeft, mochten die dadelijk ook niet meer werken, ook hun geld ervoor terug krijgen van de aankoop?
Heeft weinig te maken met de anomieme kaart, aangezien de gehele OV-Chipkaart wordt vervangen door de OV-Pas, waarbij er ook een anonieme variant voor komt.

Ik denk dat er een transitie zal lopen, dat beide blijven werken, zolang de kaart nog binnen de geldigheidsduur periode is, of dat je deze kan inleveren voor een OV-Pas.
De opvolger van de OV-chipkaart, de OV-pas, wordt naar verwachting volgend
jaar gefaseerd ingevoerd. De OV-pas komt beschikbaar als fysieke- en digitale
kaart en kan in digitale vorm in een wallet op de mobiele telefoon. De OV-pas kan
ook worden gebruikt voor abonnementen en anoniem reizen.
Edit: Ze weten nog niet hoe ze de overgang gaan doen.
Er wordt onderzocht hoe de overgang van OV-chipkaart naar OV-pas het beste kan worden geregeld. Dat geldt ook voor de vraag hoe om te gaan met OV-chipkaarten die nog geldig zijn na 2024, wanneer de techniek achter de OV-chipkaart wordt uitgezet.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 07:02]

De website van OV-Pay geeft ook iets meer informatie over de OV-pas (waaronder prijs):
Nieuwe OV-pas: veiliger, goedkoper, digitaal en fysiek
De adviesprijs van de opvolger van de OV-chipkaart is bekend. De nieuwe OV-pas verschijnt in een digitale versie en als fysieke kaart. De adviesprijs van de digitale versie voor gebruik op een mobiel is 3 euro; wie liever een fysieke kaart heeft, betaalt 6 euro. De nieuwe OV-pas is vijf jaar geldig. Dit is besloten in het Nationaal OV-beraad waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de decentrale opdrachtgevers van het OV (provincies en de regio’s Amsterdam en Rotterdam) en vervoerders samenwerken. Dat heeft staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat 2 september 2022 in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Meer keuze
Betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen. De OV-pas is de opvolger van de huidige OV-chipkaart en er komen nieuwe betaalvormen bij. De reiziger bepaalt straks zelf hoe hij of zij in- en uitcheckt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen, waaronder ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard (uiteraard ook op mobiel), worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink tussen 2021 en 2024 landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

De OV-pas is door gebruik van een andere techniek goedkoper, minder fraudegevoelig en maakt het mogelijk aanvullende diensten aan te bieden, zoals het opwaarderen van de tweede naar de eerste klas, inzien van de reishistorie en de reiziger kan via een app zien of hij inderdaad heeft ingecheckt. Ook is saldo opladen niet meer nodig als wordt in- en uitgecheckt met de betaalpas of creditcard. De kosten worden ‘s nachts als een transactie afgeschreven van de betaalrekening die aan de OV-pas is gekoppeld.

Reizen op saldo met de OV-pas blijft uiteraard mogelijk. Net als de mogelijkheid om anoniem te reizen.

Planning
De nieuwe OV-pas verschijnt volgens de huidige planning in de loop van 2023. De bestaande OV-chipkaart blijft voorlopig gewoon bruikbaar. Er wordt onderzocht hoe de overgang van OV-chipkaart naar OV-pas het beste kan worden geregeld. Dat geldt ook voor de vraag hoe om te gaan met OV-chipkaarten die nog geldig zijn na 2024, wanneer de techniek achter de OV-chipkaart wordt uitgezet.

De prijs van OV-pas is tot stand gekomen in overleg met overheden, OV-bedrijven en reizigers- en consumentenorganisaties. De adviesprijs is gebaseerd op kostendekking.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 23 juli 2024 07:02]

Zolang de kaart apparaten, cash aannemen, blijf ik het zo doen, sorry digitalisering, van mij krijg je geen gegevens voor mijn treinkaartje en waar ik naar toe ga.
Dan hoop ik toch dat je je mobiele data verbinding uitzet als je op reis gaat, want anders weten ze alsnog waar je naartoe gaat.
Nog beter, ik neem geeneens een mobieltje mee ;)
Alleen mijn pinpas en mijn sleutels neem ik mee, daar pin ik mijn geld mee om uit te geven en om mijn huis weer in te komen.
Inderdaad. Zelfs als zou je een oude Nokia-telefoon op zak hebben, dan kunnen ze nog zien waar je (ongeveer) geweest bent. :)
Die hebben sowieso een vervaldatum, en ja je kan je nu ook al gewoon saldo ervan terugvragen.
Niet het saldo, maar de aankoop van die blauwe ov pas ;) saldo vat ik.
Die kunt je gewoon blijven gebruiken totdat deze "vervalt".
Nee, een ov-chip kaart is in principe ook maar 5 jaar geldig.
momenteel zijn er anonieme en persoonlijke ov-chipkaarten. Waarschijnlijk zullen er straks ook gewoon anonieme en persoonlijke ov-passen bestaan. Ik zie in dit bericht geen aanwijzigingen, dat de anonieme variant zou verdwijnen in het nieuwe systeem.
De OV-chipkaart heeft een anonieme variant, want alleen maar betekent dat de pas niet persoonsgebonden is en iedereen ermee zou kunnen reizen. Een betere naam was dan ook 'niet-persoonsgebonden ov-chipkaart'. Je kunt daar dus geen persoonsgebonden abonnementen op zetten. Een persoonsgebonden kaart mag alleen worden gebruikt door de persoon die op de pas gedrukt staat.

De OV-pas krijgt straks ook een anonieme niet-persoonsgebonden kaart die je dus kunt delen met bijvoorbeeld je gezin. Het betekent niet dat je onder de radar blijft met die kaart.
In het kader van beveiliging, gebruik ik liever NIET mijn bankpas voor OV.
Dit zijn 2 verschillende entiteiten die niets met elkaar te maken hebben.
Zolang het nog optioneel is en ik een aparte OV-pas kan gebruiken.... graag.
Hmmm... in het kader van beveiliging, gebruik ik liever NIET mijn bankpas voor de supermarkt. Dat zijn 2 verschillende entiteiten die niets met elkaar te maken hebben. Zolang het nog optioneel is en ik contant geld kan gebruiken.... graag.

Ofwel: dat argument kan je eigenlijk gebruiken om elke vorm van bankpas gebruik weg te praten en enkel nog contant geld te gebruiken.

Niet dat ik dat nou onzin vind... denk dat contant geld gebruiken echt nog wel zinnig kan zijn, maar ik zie nog niet waarom het bij het OV anders zou moeten zijn dan willekeurig welke winkel.
Wel lastig als je iedere maand naar een fysiek loket moet om geld op te nemen. Geldmaat is ook een andere entiteit dan de bank. :+
Ik hoop dat deze nieuwe versie van de OV-kaart toch een beetje mee gaat met de tijd. We lopen best achter, digitale passen in samenwerking met Apple/Samsung/Google zijn allang mogelijk. Maar toch lijkt de NS en Nederland in het algemeen toch best achter te lopen met deze technieken.
Wat je vaak ziet is dat de meeste systemen nog op lokaal niveau werken met een soort van strippenkaart of wat Nederland daarvoor had principe, maar dan ook met digitale opties. Het ligt aan de vervoerder, maar je koopt meestal een ticket voor een x aantal ritjes, zones, of minuten/uren/dagen/weken/maanden (abonnement). Dat kan dan meestal fysiek of digitaal, bijvoorbeeld in de bus betalen voor een enkel ritje met muntjes of contactloos via een betaalautomaat, dat laatste kan dan natuurlijk ook via je telefoon waar je dus eigenlijk gewoon direct een individueel ticket koopt. Maar dat kan dan ook via aan aparte OV pas weer je een x aantal ritjes op zet bijvoorbeeld, wat ook via de telefoon kan. De digitale kaarten kunnen dan via Google Wallet of Apple Pay aangeboden worden. Het aanbieden van mobiel betalen in zo een systeem is makkelijker.

Het Nederlands system is helemaal van zo een principe afgestapt ongeveer 20 jaar geleden. Het is wat complexer, ook omdat het 1 systeem is voor het hele land, van landelijk tot regionaal vervoer. Het is een klein land, maar het is nog steeds een land met verschillende regio's en dus ook vervoerders. De OV Chipkaart is al gebaseerd op een idee van de laat jaren 90, ontwikkeling is begonnen in 2000 met in 2001 al de eerste testen. En het gefaseerd landelijk invoeren sinds 2005. Het is dus al redelijk oud, maar voor die tijd een hypermodern system, en liep dus voor op contactloos betalen (bankpassen). Daardoor is wel het hele systemen aan vervanging toe om nieuwe mogelijkheden en systemen te accepteren. Maar in principe blijft alles hetzelfde werken.

Dat principe is dus een landelijk betaalsysteem dat volledig op digitale (NFC) OV kaarten bestond als hoofd betaalmiddel in het OV en verving de strippenkaart. Natuurlijk bestonden individuele tickets nog wel, maar die vielen compleet naar de achtergrond. Met de OV-Chipkaart werd dan in en uitgecheckt moet worden bij de start en het eind van de rit. Daarmee kan je dus met dynamische prijzen werken (per kilometer) en specifieke abonnementen voor maken die bepaalde reisbewegingen voordeliger maakt. Daarnaast betaalde je per saldo (prepaid) en later kon het ook per rekening (postpaid). Dat kon dan op een persoonlijke kaart gezet worden. Het saldo en producten (tickets en abonnementen) op de kaarten kon je fysiek doen bij automaten/servicedesks, of online via apps/websites.

Een redelijk ander en nieuw concept dus, maar een paar Aziatische steden hadden destijds zo een systeem. Mobiel betalen in zo een systeem implementeren is behoorlijk complex. Uiteindelijk is dus gebleken dat het hele system er beter uit kan en met een nieuw modern systeem vervangen moest worden om het goed werkend te krijgen. En nu krijgt het betaalsysteem dat we hebben in Nederland all moderne betaalmogelijkheden die je kan verwachten, terwijl het principe van het systeem hetzelfde blijft. Maar dat principe waarop het hele systeem is gebaseerd is nog steeds relatief modern, Nederland is, was, en blijft, dus echt een voorloper wat betreft betalen in het OV. Dat principe is zelfs redelijk uniek, daar liep Nederland nooit achter. Het is alleen dat door early-adaptor zijn van "slimme" contactloze OV kaarten en de complexiteit van het systeem dat bepaalde nieuwe betaalmogelijkheden implementeren langer duurde dan in bepaalde andere regio's. Maar met OV-Pay wordt er weer een sprong voorwaarts gemaakt waardoor Nederland weer in de voorhoede zit (op landelijk niveau ook) wat betreft betaalmogelijkheden.
Je zegt zelf het probleem 'in samenwerking'. Jij gaat niet jouw hele infrastructuur op de schop gooien zonder duidelijk te onderzoeken of het volledig haalbaar is. Wat als ze er mee stoppen? Wat is een 'niet samenwerking afhankelijke' oplossing? Wat gaat het kosten? Wat is het bereik?
Daar heb je zeker een goed punt. Natuurlijk moet hier van beide kanten iets heel duidelijks afgesproken worden. Maar ik betwijfel zeker niet dat ze hier een poging tot gaan maken, ben zeer benieuwd in hoeverre ze het gaan digitaliseren. De problemen die je opnoemt zijn zeker daar, en daarom ben ik ook blij dat ze nog wel een fysieke pas gaan bieden.
In hoeverre loopt het achter dan? Wat kan er in andere landen wel wat hier niet kan? Enkel een pas op de mobiel? Dat is niet heel boeiend toch?

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 23 juli 2024 07:02]

Wat mij vooral recentelijk stoorde is de manier van het opwaarderen/producten kopen online, het systeem kan nog heel wat gestroomlijnd worden. Het werkt, maar het kan beter. Het digitaliseren van de pas en volledige intergratie in plaats van maar gedeeltelijk online lost dit natuurlijk ook op. Je hoeft dan niet meer bepaalde producten nog "op te halen" bij zo'n paal.
Enkel een pas op de mobiel? Dat is niet heel boeiend toch?
Ik vind dit best wel interessant.
Minder op zak hoeven hebben is altijd beter.

En dan ben je ook af van andere omslachtigheden.
Ik heb bijvoorbeeld een fysiek verleten ov-chipkaart, wat zoveel wil zeggen dat die plastic opdruk los heeft gelaten en dat de fysieke opdruk moeilijker leesbaar wordt. Ik kan prima inchecken.
Maar conducteurs die de voorkant zien vragen me geregeld om een nieuwe aan te vragen.

Maar
A. Dat kost mij 11 euro terwijl die pas op technisch vlak nog prima werkt en pas over 2 jaar uit zichzelf verloopt, en er ondanks de houdbaarheid van 5 jaar maar 2 jaar garantie zit op die kaart.
Mag je al wat van vinden gezien de kwaliteit van die opdruk op die NS passen echt wel wat te wensen overlaat.

B. Dit proces is bizar omslachtig.
Ik moet de huidige pas persé blokkeren want redenen die niemand me kan uitleggen, dan gaan ze me een nieuwe sturen waar een aantal werkdagen overheen gaan, en in de tussentijd moet ik reisvouchers ophalen bij de ns voor de treinritten die ik wil maken die ik anders op mijn abonnement zou maken en kaartjes kopen voor regionaal vervoer.

Ik heb geen geduld voor dit soort nodeloze gehannes.

Dus ik laat hem nu vaak gewoon met de achterkant naar boven zien, omdat de achterkant van de kaart er nog wel acceptabel uit ziet.
In de praktijk lezen ze die hele voorkant nooit en bliepen ze hem alleen maar.
Maar goed, moraal van het verhaal is dat als ik dat ding dus gewoon op mijn telefoon kan hebben is dit hele gedoe sowieso weg.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 07:02]

Misschien iets zuiniger met je spullen omgaan en niet alles in je kontzak stoppen en er dan op gaan zitten wil ook wel helpen. :)
Sowieso zit het niet in mijn kontzak want dan krijg ik last van mijn rug. :')

Maar het is ook specifiek die ov chip kaart van de NS, omdat ze de pas niet bedrukken maar beplakken met een verkapte sticker.
Mijn bankpas ziet er nog prima uit, ziet evenveel gebruik.
Geloof best dat ik de zachtste niet ben, maar de manier waarop ze die ov-passen "bedrukken" is gewoon bout. Ik ben ook niet de enige die hier tegenaan loopt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 07:02]

Ik ben vooral benieuwd hoe ze een onderscheidt gaan maken tussen je bankpas of de ov-pas, indien deze beide op je smartphone toegevoegd zijn.
Ik kan nu ook handmatig selecteren tussen meerdere betaalpassen. Ik gok dat dit niet anders wordt, automatisch lijkt mij pittig in te voeren.
precies dit. Echter wel opletten dat je bij uitchecken, de juiste pas pakt tenzij ze iets implementeren waarmee je bij uitchecken met de verkeerde pas niet kunt uitchecken of een melding krijgt oid.
Het consumenten programma Radar heeft hier item over gemaakt dat er nog een en ander over aan te merken is :

https://youtu.be/duHmg5xyltI
Net gekeken, wel interessant dus, omdat de antenne in een betaalpas beter ontvangst pakt, loop je dus, zelfs als je de pas bij wijze van spreken in je broekzak hebt, het risico dat je ermee incheckt.

Wat ik echter nog erger vind, is dat zelfs als je contactloos betalen uit hebt laten zetten bij je bank, je nog steeds contactloos in kunt checken en er geld van je rekening afgeschreven kan worden. Dat lijkt me toch niet de bedoeling, wat de EU wetten ook voorschrijven.

Jij neemt immers bewust de keuze voor een opt-out voor zoiets. Leuk dat EU wetten voorschrijven dat het met elke betaalpas die Maestro/Mastercard/Visa/Visapay heeft zonder meer mogelijk moet zijn om in/uit te checken maar het schuurt natuurlijk wel met lokale wetgeving als je dat bewust niet wilt en uit hebt gezet.
Bij de ING en ABN AMRO zijn op dit moment de enige bank waar je helaas dat draadloos betalen NIET kan uitzetten wel goed om te weten dat dit NIET kan!!!
Waarom moeten zij iets implementeren omdat jij een fout maakt.
Omdat in de praktijk het vaak zo geconfigureerd is dat het ten bate van de infrastructuur beheerder is en dus een verkapt verdien model kan worden.
Het grootste deel van alle software bestaat uit het voorkomen dat mensen fouten maken en het netjes afhandelen als dat toch gebeurt. Mijn baan zou een stukje simpeler worden als ik altijd zou zeggen 'waarom zou ik dat implementeren omdat jij een fout maakt' maar gebruiksvriendelijker wordt het dan niet. En ik zou ook al snel niet meer ingehuurd worden.
ik neem aan dat ze dat probleem wel kunnen tackelen door middel van de NS-reisplanner te updaten, zodat daar dan de OV-pas op komt ;)
Maar dit soort problemen ga je hiermee wel krijgen.
Persoonlijk zie ik die betalen via bank niet zo zitten, dit omdat het extra onnozel brengt doordat je het goed in de gaten moet houden etc.
Bij een echt poortje zal je er niet uit kunnen, dan merk je het wel. Bij zo'n paal weet die paal natuurlijk niet of je in- of uit-checkt. Tenzij je dan een ingewikkelde check gaat inbouwen op naam o.i.d. die kijkt of je al ingecheckt bent en dus nu misschien de verkeerde pas aanbiedt. Dat is dan ook stukje enigenverantwoordelijkheid, los van wat privacy dingen nog.

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 23 juli 2024 07:02]

In bv de tram doe je inchecken en uitchecken op hetzelfde apparaat. Als je een andere pas gaat gebruiken, dan ga je gewoon inchecken daarmee ipv uitchecken.
Dat klinkt op zich logisch, om een keuze te maken. Maar met de huidige OV pas wals je zo door het poortje, terwijl je even moet zoeken op de telefoon om de juiste pas te kiezen. Op zich geen probleem, maar als 100 man voor de poortjes staan en nog een keuze moeten maken - dan kan het fysieke, logistieke deel nog een uitdaging worden.
Wrsl op dezelfde manier als nu: je geeft aan welke pas je wilt gebruiken. En je kunt 'm defaulten.
voor het gebruik van je contactloos betalen optie in je telefoon/smartwatch moet je de boel eerst unlocken terwijl dat bij de Express-ov-kaart (indien we het daarover hebben) niet zo is.

Maar goed, eerst eens zien of dat idd de optie is waar men het over heeft of dat men toch weer het wiel opnieuw gaat uitvinden met een eigen versie.
indien beide worden gescand afhandelen op basis van prioriteit. Lijkt me met gbv.
*beep* * boop* *beep*
"Bied 1 kaart aan" |:( :(

[Reactie gewijzigd door keranoz op 23 juli 2024 07:02]

Inderdaad wat verlang ik naar de tijd van de railrunner. Controle, gat in kaartje en mooi iets tastbaar van een zomervakantie. Mooie herinneringen en 0 frustratie.
Dit gaat waarschijnlijks straks zelfs automatisch door deze pas als "default reispas" in te stellen.

op de iphone kan je dit o.a. terugvinden op instellingen -> wallet en apple pay -> express-ov-kaart.
In diverse landen kan je dit gebruiken, en ik denk dat Nederland snel volgt.
Dat kies je toch op je smartphone? Ik heb in mijn smartphone 5 betaalkaarten en 2 creditcards zitten, kwestie van de juiste kiezen voor het aanbieden.
Daar zat ik dus ook al aan te denken.
Met een iPhone is het in in sommige landen al mogelijk om een vervoerbewijs aan je telefoon toe te voegen (https://support.apple.com/nl-nl/HT212171). Zou mooi zijn als ze dat hier ook kunnen implementeren.
In de FAQ van OVPay staat een item genaamd: "Kan ik in- en uitchecken met Apple Pay (Express)?"
Hier staat dat ze bezig zijn met de ontwikkeling hiervan.
Dat is iets anders.

@rajeckm heeft het over het toevoegen van een virtuele NFC-pas aan je telefoon. Dwz alsof je je OV-Chipkaart in je telefoon hebt, met reisproducten en saldo en al.

De Express Pay optie is er om je telefoon te kunnen gebruiken om te betalen met je bankpas zonder Touch- of FaceID. Dat is véél handiger maar blijkbaar iets wat enige moeite nodig heeft om te implementeren.
Dat is alleen maar handiger als je dus geen abonnement oid hebt. Ik heb een NS Businesscard, en als ik die samen met mijn telefoon (als daar de NFC chip actief is) pakt hij mijn telefoon, en OV-Pay kan ik niet uitzetten. Ik wil dus graag iets op mijn telefoon hebben, maar dan wel zo dat ik kan kiezen wat ik waarvoor gebruik.
Los van Apple Pay Express zou dat mogelijk kunnen worden. Er komt namelijk een digitale variant van de nieuwe pas. Die zal werken als de fysieke pas, en dat is dus vergelijkbaar met het eerdere artikel.
Nogmaals dat is iets anders, OV-pay gaat over het gebruik van je bankpas om te betalen en met nadruk niet over abonnementen of reizen-op-factuur.

En express pay gaat over het gebruik van bankpassen zonder authenticatie.
Dat komt dus naar verwachting in de loop van volgend jaar.
Werkt dat nu dan niet als je gewoon een bankpas selecteert voor deze feature?
Mijn bankpas kan ik bijvoorbeeld niet (meer) digitaal gebruiken, helaas. In de tekst staat dan weer het volgende:
De staatssecretaris denkt dat het vanaf volgend jaar mogelijk moet worden om met de opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, in te checken. Die kan worden gebruikt als een fysieke kaart, vergelijkbaar met de huidige ov-chipkaart, maar het is ook mogelijk een digitale versie van de kaart te gebruiken.
Hier refereerde ik eigenlijk naar. ;)
Yep, dat is het idee lijkt me zo. Zou geweldig zijn om je abonnement gewoon op je tel te kunnen gebruiken!
Het zou nog veel mooier zijn als er gewoon een open standaard is en dat elke fabrikant die standaard volgt. Alles steeds maar aanpassen op één bedrijf is ook niet echt toekomstgericht.

[Reactie gewijzigd door Andros op 23 juli 2024 07:02]

Wat zijn de spelregels in dit geval?

Zijn er voor en nadelen aan? En betaal je vooraf een vast bedrag waarna de eindafrekening plaatsvind met je werkelijke bedrag of wordt ie echt pas aan het eind van de rit gedaan? En kun je meerdere ritten aan elkaar koppelen of moet je overal in en uit checken?

Wat is de reden om nog vast te houden aan een ov kaart vs bankpas?
Er word net als bij tanken gekeken of je een bepaald bedrag op je rekening hebt.

Ja? Checkt hij in. Nee dan niet.

Voor de trein is die hoger dan voor de bus.
Je bent in ieder geval ook die 20 euro kwijt als er iets mis gaat bij het uitchecken ben ik achter gekomen. Dat kun je nog wel weer terughalen via een site door je uitcheckpunt aan te passen, maar daar gaat wel wat tijd overheen.
Wat zijn de spelregels in dit geval?

Zijn er voor en nadelen aan? En betaal je vooraf een vast bedrag waarna de eindafrekening plaatsvind met je werkelijke bedrag of wordt ie echt pas aan het eind van de rit gedaan? En kun je meerdere ritten aan elkaar koppelen of moet je overal in en uit checken?

Wat is de reden om nog vast te houden aan een ov kaart vs bankpas?
Spelregels: Check in èn check uit met dezelfde pas.
Voordelen: Geen OV-chipkaart meer nodig, dus vooral handig voor de sporadische reiziger en de toerist.
Nadelen: Geen abonnement. Nogmaals, is meer geschikt voor de sporadische reiziger dan voor de abonnementshouder.

Aan het einde van de dag worden de bedragen berekend en afgeschreven. Er wordt niet op het moment van inchecken dus een transactie of check bij de bank gedaan, dat kost te veel tijd en zou erg ingewikkeld zijn in sommige omstandigheden. Ook kan dan worden bekeken of je een overstap van bus op bus hebt gedaan bijvoorbeeld, zodat je niet 2x het instaptarief moet betalen.

Als je buiten het voertuig kunt inchecken (trein, sommige trams, metro, etc), kun je ingecheckt blijven tot je van vervoerder wisselt of wanneer je reis klaar is. Als je in het voertuig moet inchecken, dan moet je bij het uitstappen altijd uitchecken, zelfs al stap je daarna weer in bij dezelfde vervoerder.
Wat is de reden om nog vast te houden aan een ov kaart vs bankpas?
Abonnementen met specifieke kortingsregels
Een beetje klantvriendelijk bedrijf zou automatisch de beste prijs voor zijn of haar klant berekenen. (huidige systeem is daar niet voor geschikt, Translink krijgt dat echt niet geïmplementeerd krijgen in het nieuwe systeem).
Of nog beter; fatsoen- en redelijke prijzen hanteren, zodat korting geven niet nodig is.
Ze zouden naar Londens voorbeeld een pricecap moeten doen. Heb je in een maand meer gereisd dan de waarde van een abonnement, dan betaal je de prijs van het abonnement. Uiteindelijk is het de taak van de politiek om dit soort besluiten te nemen en aangezien we een rechts-georiënteerd kabinet hebben, zie ik het niet snel gebeuren.
Die cap werkt ook alleen binnen bepaalde zones, dat kun je in Nederland al bijna niet hanteren, tenzij je een landelijke maandelijks limiet zou instellen.
Er bestaan ook nog 65plus abonnementen met gratis reizen. Tijdens bepaalde uren.
In principe kan de bank ook wel vertellen of een klant daarvoor in aanmerking komt (nog zonder zijn leeftijd kenbaar te maken)
Ritten worden neem ik aan gesplitst, gebeurt nu bij de ov-chipkaart ook.
Als je dan bij reizen met de trein het station langer dan 35 minuten verlaat worden het twee enkele reizen. Wat uiteraard fors duurder is. Dat is de reden dat zij dit probleem uiteraard nooit gaan oplossen; klantvriendelijkheid moet je als bedrijf gewoon helemaal niet willen.
Schaffen die kaart vanaf 2025 af terwijl de mijne nog tot 2028 geldig is. Krijg ik dan mijn geld terug of kan ik deze gratis inruilen voor een nieuwe? Blijft een raadsel bij dat hele OV. Kan ik ook mijn bankpas uitzetten zodat ie niet gebruikt kan worden om er in het OV mee te betalen? Dat wil ik weten!!!
Kan ik ook mijn bankpas uitzetten zodat ie niet gebruikt kan worden om er in het OV mee te betalen? Dat wil ik weten!!!
Ja en nee, je kunt simpelweg het contactloos betalen op je pas of device uitschakelen. Specifiek kiezen om het alleen voor het OV uit te schakelen is geen optie.
Contactloos betalen uitzetten heeft geen invloed op OVPay. Het is namelijk een vlaggetje server-side, niet op je kaart. Meer info: nieuws: Betaalvereniging: ov-reizen met bankpas kan ook als contactloos betal...
Dan is dit hele systeem nog erger dan ik dacht. Bedankt voor de info!
Als je ovkaart verlopen is krijg je het saldo terug.
Het gaat hier niet om het saldo, maar dat je een pas koopt voor 5 euro, dat 5 jaar geldig is, maar na 2 jaar al ongeldig verklaard wordt door het systeem te vervangen.
Dus ipv van 1 euro per jaar, wordt het €2,5. Ik zou me om andere dingen zorgen gaan maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.