Opvolger ov-chipkaart loopt vertraging op doordat samenwerking met bunq stopt

Translink stopt zijn samenwerking met de Nederlandse bank bunq. De twee bedrijven werkten samen aan een nieuwe ov-pas, die op termijn de huidige ov-chipkaarten moet vervangen. De nieuwe kaarten lopen daardoor vertraging op.

Translink en bunq meldden vorige week aan vervoersbedrijven dat hun samenwerking is beëindigd. Beide bedrijven bevestigen dat nu ook tegenover NRC. De twee partijen konden het niet eens worden over de 'commerciële voorwaarden' van de samenwerking. Uit een intern bericht blijkt dat bunq meer geld wilde, omdat de kosten van de bank zijn gestegen, schrijft NRC.

Translink bevestigt tegenover die krant dat het niet meer wilde betalen 'dan eerder was overeengekomen met bunq'. Een woordvoerder van het ov-bedrijf zegt ook dat de afgelopen maanden is gebleken dat de twee bedrijven 'te veel van elkaar verschillen om de samenwerking op lange termijn succesvol voort te kunnen zetten'.

Doordat de samenwerking tussen Translink en bunq is beëindigd, loopt de introductie van de nieuwe ov-pas vertraging op, schrijft NRC. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de nieuwe ov-kaart per 1 januari 2025 gefaseerd ingevoerd worden, maar die plannen gaan niet door. "Zodra er meer duidelijk is over het alternatief, wordt een nieuwe planning gemaakt”, zegt een woordvoerder van Translink.

Er werd de afgelopen vier jaar gewerkt aan de nieuwe ov-pas, die de huidige ov-chipkaart moet vervangen. De nieuwe pas moet meer opties krijgen dan de ov-chipkaart. Bunq zou samen met Mastercard verantwoordelijk zijn voor de uitgifte ervan. Eigenaren van de ov-pas moesten een bunq-rekening krijgen, waarop het saldo van de ov-kaart gestort zou worden. Bunq zou daarbij geen inzage krijgen in de reisgegevens van klanten en de persoonsgegevens van de reizigers mochten niet gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Translink moet nu op zoek naar een alternatief.

OV-chipkaart

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-08-2024 • 16:59

336

Submitter: Carfanatic

Reacties (336)

336
333
154
4
0
140
Wijzig sortering
Waarom moet er een nieuwe ov-chipkaart komen ?
De NS heeft in combinatie met de ov-chipkaart een heel goede service met een NS Flexabonnement.
Dit doet voor mij alles wat nodig is.
Dit koppelt de reizen met de ov-chipkaart aan mijn eigen bankrekening. (saldo niet meer nodig)
Alles komt 1x per maand keurig op een factuur te staan en wordt automatisch afgeschreven.
Ook voor bus en tram reizen werkt het zo. (en ook OV fiets en NS fietsen stalling worden zo betaald)
Je kan ook inloggen en de huidige stand van zaken bekijken (gemaakte reizen en prijzen)
Je kan per maand 1X je abonnement aanpassen (minimale geldigheid van je gekozen NS Flexabonnement is 1 maand).
Je kan een abonnement van € 0,00 kiezen en dan kost het dus niets extra en gaat elke reis verder gewoon op rekening.
Voor het OV heb ik eigenlijk niets anders meer nodig.
Andere functies kan ik niet bedenken voor een ov-chipkaart, dus lijkt allemaal overbodig.
Waarom moet er een nieuwe ov-chipkaart komen ?
Omdat de huidige passen gebaseerd op MIFARE Classic al lang gekraakt zijn en de NS daar nog steeds gezeur mee heeft, ondanks de softwarematige detectie trucjes dat ze nu uithalen.

Ze hadden tegenwoordig gewoon moeten kiezen voor MIFARE DESFire passen. Die zijn niet te kraken. Althans, niet zo lang als de technology mee zal gaan. Vele malen hogere encryptie en beveiligd tegen kopiëren.

Maar zoals wel vaker probeert de NS het wiel opnieuw uit te vinden.

EDIT: Ow wauw, ik geef inhoudelijk technisch onderbouwde reactie, en ik wordt gedownmod ? Triest.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 21 augustus 2024 19:44]

Mifare Classic is inderdaad al lang gekraakt en onveilig bevonden, en zit daarom sinds ongeveer 2011-2012 al niet meer in de OV-chipkaart. Tegenwoordig zit er een Infineon SLE-66 in, die ook niet per se echt veilig is, maar waarvan ik niet in het nieuws heb zien komen dat ze net zo manipuleerbaar zijn als de originele Mifare Classic-kaarten.
Maar de vraag blijft staan: waarom moet het hele systeem opnieuw uitgevonden worden? Als de kaart niet meer voldoet, kan een ander type kaart worden uitgegeven. Eventueel moeten daarvoor de lezers bij de poortjes worden geüpdatet of vervangen, maar dat is het wel. Een samenwerking met een bank is helemaal niet nodig.

Overigens, ook door anderen al genoemd: NS Flex werkt heel goed en lost een hoop problemen met het systeem al op. Gecombineerd met het feit dat je ook met betaalpassen kunt reizen is het hele systeem wel “af” als je het mij vraagt.
De gewenste samenwerking met een bank komt volgens mij voort uit de saldi die door groepen reizigers op de OV-kaart wordt geladen. Het beheren van dat gestalde geld is als het ware spelen voor bank. Nu is dat TransLink die de facto voor bank speelt. Dat is niet hun core-business en ik vermoed dat de consument ook niet de bescherming geniet zoals bij een bank, gezien TranLink geen bankvergunning heeft. De samenwerking is dan ook op grond daarvan tot stand gekomen. De samenwerkende bank wordt verantwoordelijk voor het op de OV-kaarten geladen saldo.

[Reactie gewijzigd door bazzemans op 22 augustus 2024 10:15]

Dat zou je op kunnen lossen door het gratis NS-flex abonnement standaard op de OV chipkaart te zetten. De keerzijde is dat er een bankrekeningnummer aan gekoppeld moet worden. Mensen die dat niet willen kunnen een kaartje kopen.

Wat mij betreft is de kaart oplaadsysteem sowieso een onwerkbaar gedrocht; je moet eerst inloggen op de site, handelingen uitvoeren, idealen en dan het bedrag ophalen bij een automaat op een station. Ik zie niet in hoe iemand dat prettig zou vinden. Sowieso is het saldo niet van jou zolang het op die kaart staat. Als je zin hebt om daar een broodje van te betalen bij een AH to go, kan dat niet. Dat saldo opladen en daarna afhalen(vooral dit) begin ik nooit meer aan; dat is zo uit de tijd.

Je OV Chipkaart koppelen aan een bankrekeningnummer en je kaartjes achteraf betalen heb je geen omkijken aan.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 augustus 2024 11:02]

Maar dat kan nooit anoniem. Er moet ook een mogelijkheid zijn om echt anoniem te reizen.
Het enige echte anonieme kaartjessysteem is het oude systeem. Je koopt een kaartje op het station met contant geld.

Een anonieme chipkaart is nooit echt anoniem, tenzij je die kan opladen bij een machine die cash geld accepteert. Maar zelfs dan laat die kaart sporen achter en zou dat te herleiden kunnen worden naar jou. Saldo opladen via ideal in een ov-chipkaart omgeving om vervolgens het product op te halen bij een OV apparaat op het station is nooit anoniem. Je laat hiermee digitale sporen achter.
Klopt. Maar wat ik bedoelde is: als je alles oplost á la NS Flex, heb je gegarandeerd geen anonimiteit meer. Het voordeel van saldo op een kaart is dat anonimiteit mogelijk is, mits je inderdaad anonIem kunt opladen, bijv. met cash geld.
Ja goed, maar die optie is sowieso verdwenen. Het nieuwe systeem van Translink moet worden gekoppeld aan... een bankrekening. De reden daarachter is dat Translink geen bank is en daarom geen bankvergunning heeft.

Ik vind het heel omslachtig, onklantvriendelijk en geldverspilling. Je hebt een betaalmiddel dat je altijd en overal kan gebruiken en dat altijd geldig is. Vervolgens moet je dat omzetten naar een saldo, dat je alleen in kan zetten bij het OV. Je kunt niet besluiten een biertje af te rekenen op een terras of een halfje wit te halen bij de bakker. Het is net een cadeaubon die je alleen bij één winkel kan gebruiken. Voor mensen die vaak krap bij kas zitten is het helemaal een verschrikkelijk systeem. Stel dat je honger hebt in de laatste week van de maand, zit je met je OV saldo waar het dagen van duurt voordat je het teruggestort hebt gekregen.

[Reactie gewijzigd door ABD op 25 augustus 2024 20:48]

Ik ben het met je eens hoor! Ik wilde alleen het privacy-aspect ook benoemen.

Er was eigenlijk niet zoveel mis met het oude systeem van papieren treinkaartjes en strippenkaarten. Ik heb altijd gevonden dat de OV-chipkaart een oplossing is voor een niet bestaand probleem.
Het feit dat je met betaalpassen kunt reizen en daarmee het systeem af is, is niet helemaal waar, als je het mij vraagt. Sinds de introductie van het ook kunnen reizen met de betaalpas is men er toentertijd en nog steeds aan voorbij gegaan dat ouderen boven 65 jaar, die met de gewone ov chipkaart reizen vanwege de leeftijd een korting krijgen. Dus als je als oudere een keer je ov chipkaart vergeet en je betaalpas gebruikt betaal je het volle pond. Toen ik dit ter berde bracht in een e-mail vorig jaar, vertelde men mij dat het (nog) niet mogelijk was om de korting voor ouderen op de betaalpassen te introduceren en dat de gangbare ov chip kaart voorlopig blijft bestaan
Inmiddels kan ook de leeftijdskorting aan een betaalpas gekoppeld worden, dus dat is geen probleem meer.
Bedankt, ik had dat gemist. Ik geef nog even de URL:
https://www.ovpay.nl/leeftijdskorting
Infineon SLE-66
Bedoel je daar een Infineon SLE66R35 mee? Volgens een nieuw onderzoek bevat die chip (en een hoop anderen; NXP, Fudan) een backdoor. Zie https://eprint.iacr.org/2024/1275.pdf. Verder totaal geen expert hierin, zag de pdf voorbij komen.
die passen zijn niet uitgegeven door de NS he? De passen komen in werkelijkheid bij translink vandaan.
Een advies: Haal even je reactie achter EDIT weg en doe je beklag op "Het kleine-mismoderatietopic". Dit is de aangewezen plek en het voorkomt verdere (terechte) -1 moderaties. Dat terechte slaat op dat die regel achter EDIT hier niet thuis hoort.
Lichtbakker de ov chip is niet van ns. Waarom dat deze vernieuwd moet worden is mij ook onduidelijk
Je geeft een technische uitstekend antwoord, en gaat vervolgens de mist in door NS de schuld hiervan te geven.
NS Flex zou ik pas echt gaan waarderen als het “tier-afrekenen” wordt.

Moet ik nu van te voren gaan plannen wat voor maand het wordt. Waarom niet omgekeerd: heb ik veel in de spits gereisd, reken me maar een Altijd Vrij. Heb ik alleen maar een paar keer in de daluren een ritje gemaakt, maak er deze maand achteraf maar een Daluren van.

Denk dat als je kunt reizen met de zekerheid dat je nooit “te veel” betaald, dat mensen dan veel meer gaan reizen…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 augustus 2024 17:49]

Dit werkt in Londen al meer dan 10 jaar zo. Je checkt gewoon in en uit en het systeem berekent vanzelf of bijvoorbeeld een dagkaart goedkoper was en rekent dan achteraf dat bedrag af.

TFL in Londen is een non-profit. De NS is een commerciële organisatie waar we toch allemaal elk jaar belastinggeld in moeten storten.
TFL in Londen is een non-profit.
Ik heb het net opgezocht en sterker nog het is gewoon van de gemeente daar. Het is een volledige staatsbedrijf. Snap niet waarom we hier in Nederland alles helemaal privatiseren terwijl men dat in Amerika en VK dus blijkbaar ook niet helemaal doen. NS zou gewoon van de staat moeten zijn zonder dat het een aparte rechtspersoon is zoals nu of een stichting.
NS zou gewoon van de staat moeten zijn zonder dat het een aparte rechtspersoon is zoals nu of een stichting.
Wat is daar precies het voordeel van? Dat beslissingen nog trager gemaakt kunnen worden. Nu is de minister alleen politiek eindverantwoordelijke en niet juridisch. Dan kan iemand met verstand van zaken tenminste de dagelijkse leiding hebben.
Volgens mij word er net uitgelegd dat de systemen in die landen beter werken dan hier, en dat in uberkapilistische landen als de VS en de UK.
Gaan we serieus pretenderen dat de spoorwegen in de VS beter geregeld zijn dan hier? (Daarnaast is dat ook geen staatsbedrijf als wordt gesuggereerd.)

In het VK zijn operatoren ook (nog) geen staatsbedrijven. Daar wordt wel naar toe gewerkt. Daarbij ga ik er van uit dat ze een vergelijkbare constructie zullen hebben als de NS gebruikt.
Ik doelde op het ticketdeel.
Ben het met je eens dat het operationele deel geen schoonheidsprijs verdiend, maar dat komt vooral door politieke keuzes.
Laat de huidige directeur van de NS nou net Wouter Koolmees zijn... Voormalig D66 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo los van de politiek staat de NS dus niet en ik zou deze meneer niet per se classificeren als 'iemand met verstand van zaken'... :D
Maar heeft Koolmees ook nog andere taken die minstens net zoveel tijd vergen als de NS besturen? Nee? Nou dan.
Omdat met alles zodra het geprivatiseerd wordt een puinhoop wordt. Alleen maar overbetaalde managers die slechte beslissingen nemen. Genoeg voorbeelden uit het verleden te bedenken.
100% van de aandelen NS zijn nog steeds van de staat. Dus het is niet privaat in de zin die jij bedoelt.
Het is wel een naamloze vennootschap NV en de staat is inderdaad 100% aandeelhouder maar toch gebruikt de NS allerlei constructies om zo weinig mogelijk belasting te betalen. En Pro Rail is ook apart, wat nergens op slaat.

Het bestuur verdient ook te veel. Maak het een stichting ipv van een NV zodat er geen winstoogmerk is. Een BV of NV moet winst maken en een stichting niet.
Omdat dat in de VK het geval is en het werkt blijkbaar. Zie andere reacties daarover. Wij in Nederland en vooral de politiek hebben een ziekelijke privatiseringsdrang die te ver gaat. Dat doen ze in de VK en VS niet eens.
Hou toch eens op met zeggen dat de NS in private handen is. Dat is het niet! MaAr HeT iS eEn NV.
Het is een losse rechtspersoon, met heel goede reden, meer niet.

De VS benoemen slaat ook totaal nergens op. Ooit met het OV geweest daar? Dat komt niet in de buurt van het niveau NS.

De VK heeft op het spoor nog meer privatisering dan hier. Je wil waarschijnlijk refereren naar TFL. Waar zij zelf geen “private” onderneming zijn, hangen die dan weer onder TFL zelf. Plus daar heb je ook nog eens voor een deel daadwerkelijk private operatoren.

Wat betreft dat ProRail apart is (uit je andere reactie) is 100% logisch. Onderhoud en exploitatie zijn compleet andere dingen. Prorail beheert ook spoor waar nooit een NS trein komt.
Hou toch eens op met je ziekelijke drang om gelijk te krijgen. Doe normaal met je krankzinnig toon.

Ik haat van die extreem rechtse of extreem linkse figuren. Je komt met allerlei nutteloze argumenten. De praktijk heeft dus allang het tegenovergestelde bewezen. Je kan je blauw blijven roeptoeter en maar dat verandert mijn observatie en stelling niet.
Blijkbaar snap je gewoon niet wat bedoelt wordt met privatisering.
Blijkbaar snap jij er geen val van de laaste tientallen jaren van corruptie. Het maakt jij geen reet uit. Komt niet met die onnozele onzin.
De London Underground is wel een rechtspersoon want het is een limited company, maar het is inderdaad volledig eigendom van London.

Best grappig trouwens voor Nederlanders want als je met je bankpas in en uitchipt in de underground staat er op je bank afrekening:

LUL - €xxx


(London Underground Limited)
Op Wikipedia staat dat het een "local government body" is net zoals gemeenten en het rijk openbare lichamen zijn hier in Nederland. En de burgemeester is de voorzitter van het bestuur. Het is onderdeel van de gemeente, zie Wikipedia: Wikipedia: Transport for London
TfL has been responsible for operating multiple urban rail networks, including the London Underground and Docklands Light Railway
Je leest blijkbaar je eigen link niet eens fatsoenlijk.
Ik snap niet wat je wilt zeggen. Maar het maakt mij geen stil uit. Ik ga niet in gesprek met links- of rechts extremisten.
Je moet er wel een kiezen. Ben ik extreem links of rechts? Volgens mij zeg je het alleen maar omdat je niet met een fatsoenlijk argument kan komen. Want nergens in deze discussie heb ik politieke statements gemaakt (dit/dat moet wel/niet). Ik heb je er op alleen gewezen hoe het in elkaar steekt.
Het kan je me geen bal schelen. Ga niet in discussie met mensen die vinden dat alles tot op het bot geprivatiseerd moet worden. Want het is achterhaald en we komen toch niet tot een overeenstemming. Verspilling van onze tijd.
Letterlijk nergens heb ik gezegd dat dingen geprivatiseerd moeten worden. Ik zeg dat de NS geen privaat bedrijf is…
Sterker nog ik vind het totaal nergens op slaan dat altijd gehuild wordt door de politiek dat de NS winst moet maken. Want omdat het juist geen private onderneming is kan de politiek er voor kiezen of dat nodig is.
NS is een privaat bedrijf. Jouw definitie daarvan is gewoonweg anders dan die van mij. Ja, de staat is 100% aandeelhouder. Maar ze konden ook een andere juridische constructie gebruiken waarbij er geen winstoogmerk is, een stichting of openbaar lichaam.
Publiek betekend letterlijk dat de staat de aandeelhouder is. Echt… zucht.
Ja ze hadden een andere juridische vorm kunnen kiezen, daar kun je over discussiëren. Of het winst zou mogen maken of niet, daar kun je over discussiëren. Maar niet of het privaat of publiek is. In handen van de staat maakt het publiek. En daarmee heeft de politiek de macht over (semi-)lange termijn van de NS.
Laten we hierover ophouden. Wij zullen het hier nooit over eens worden. Onze wegen scheiden nu.
Zeuren kun je doen bij de politiek, alles moest onder in vloed van VVD aan de markt worden over gelaten want dan zou het beter en goedkoper worden. Ziektekosten, gas en licht en water enz. Zijn daar lichtende voorbeelden van.
Inderdaad, en men bleef maar VVD stemmen. Keer op keer werd er gelogen en men bleef maar op dezelfde mensen en partijen stemmen. Nu weer met die figuur als Wilders. Het volk is heel makkelijk te overhalen.
In Nederland hebben ook het GVB, de HTM en de RET, lijkt me meer vergelijkbaar met TfL. In het VK zijn ze juist begonnen met spoorprivatisering en daar veel verder mee gegaan dan we in Nederland kunnen dromen. En dat is daar totaal in de soep gelopen.
Dat is toch gewoon een keuze qua prijsvoering die ze mogen maken? Als ze minder geld daaruit halen moeten ze of de dienstverlening verschralen, of andere kaartjes duurder maken. En ik ken niet anders dan dat je bij een abonnement van tevoren kiest wat je wilt. Waarom is dat bij spoorvervoer dan ineens raar?

Snap verder totaal niet waar die opmerking over het belastinggeld vandaan komt. De NS heeft na corona een eenmalige bijdrage gehad. In corona misschien ook wat maar zovelen met hen. Als je het geld voor ProRail bedoelt mag je ook even naar het onderhoud van het wegennet kijken, daar gaan zeeën aan belastinggeld naartoe.
Tja, bij het leven hoort nou eenmaal soms keuzes maken. Vaak zonder van tevoren te weten of het echt de optimale is.
Mwah ... Valt best nog wat te verbeteren. Zo flex is een 'flexabonnement' niet.
Voor sommige dingen zou je denk ik geen nieuwe pas nodig hebben. Maar waar ik tegenaan loop:

1 - Je kunt maar 1 abonnement per kaart hebben.
Ik reis 3x per week op hetzelfde traject in de spits.
De goedkoopste optie is een altijd voordeel abo. (20% korting in de spits).

Ik wil ook een weekendvrij abonnement.
Helaas is het niet mogelijk om dit te combineren ....

2 - Flex?????
NS-abonnementen zijn behoorlijk rigide. Je kunt maximaal 1x per maand een wijziging doorvoeren. Als ik 2 weken met vakantie ga, dan wil ik een trajectabonnement op dat moment even uit zetten. Is niet mogelijk. Als tijdelijk ergens anders werk, dan wil ik mijn trajectabonnement ook kunnen aanpassen.

NB: Voor zover ik kan zien, is de prijsstelling van een trajectabonnement gebaseerd op 52 weken per jaar gebruik maken van de trein.

3 - 'Omchecken'. (Reizen met meerdere vervoerders)
Zeker wanneer de overstap wat krapper is, is omchecken behoorlijk irritant. Het zou mooi zijn als je gewoon bij je begin station kunt inchecken, en bij je eindstation kunt inchecken.

4 - Overzichten maken is ..... meh.
Ik ben geen programmeur, kan zijn dat een nieuwe OV-kaart dit probleem niet gaat oplossen. Maar overzichten maken met de standaard tools is een CRIME. Ik moet ieder jaar een overzicht samenstellen voor het geval de belastingdienst mij vragen gaat stellen. Dit overzicht kan ik alleen maar samenstellen door lekker met Excel te gaan knutselen.
Op zich vind ik Excel leuk. Maar het was gemakkelijker geweest als je bepaalde trajecten kunt aanmerken als 'woon-werk'.
dat is overigens niet alleen technisch maar ook marketing, ze willen de markt segmenteren en dan is het pech als je meerdere segmenten bevat

btw waarom moet je overzichten maken, ik weet dat prive gebruik autos dat eist maar trein?
Wanneer je met de trein naar het werk gaat, dan kun je een vaste bedrag opvoeren als aftrekpost op de inkomstenbelasting.
Je geeft dit op in het stukje 'werk en inkomen'.
Daarnaast kunnen wij u vragen om aannemelijk te maken dat u met het openbaar vervoer hebt gereisd. Bijvoorbeeld met de betaalgegevens van uw persoonlijke OV-chipkaart. Of met een overzicht van uw reizen met uw persoonlijke OV-chipkaart.
Ik krijg een reiskostenvergoeding vanuit m'n bedrijf. Ik kan dus niet alles aftrekken. Maar die vergoeding was zo laag dat het uitkon om de extra hassle van de overzichten.
Ah ja wel eens gezien maar qua km ingewikkeld, gewoon ( gelukkig ) ov abbo op kosten zaak
Geen van die punten wordt volgens mij opgelost met een nieuw pasje. Het kan (en moet wat mij betreft) allemaal veel beter, maar eigenlijk zijn alle problemen waar ik tegenaan loop keuzes van de vervoersbedrijven. Dat zouden ze op de achtergrond kunnen oplossen zonder nieuw pasjes. Ik vermoed dat het een ordinaire centenkwestie, het zal goedkoper zijn om één systeem te hebben dan de huidige twee (OV-Pay en OV-chip).

Mijn grootste ergernis met het huidige betaalsysteem is dat je altijd hoge instaptarieven hebt als je overstapt van trein naar ander OV (of vice versa). Voorbeeld: tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk is de trein verreweg de snelste verbinding (5 ipv minstens 17 minuten). Je gaat naar Centraal met de tram, reist vervolgens met de trein naar Sloterdijk en vanaf daar de bus, je betaalt dan 3x een instaptarief voor 1 reis. Als je een sterrenabonnement hebt voor het OV in een bepaald gebied is die ook nooit geldig in de trein.
Om maar niet te spreken van het feit dat je óf een Flex abonnement van de NS op je kaart kan/mag hebben óf van een busvervoerder alla GVB/Connexxion etc.
Tegelijk kan niet. Wat is dat voor achterhaalde onzin! Maak dan maar het hele OV gratis....
Op de nieuwe OV Betalen pas kan je straks ook meerdere abonnementen van verschillende aanbieders op één pas krijgen. Dat kan nu door techniek niet. Met de nieuwe pas zou je bijvoorbeeld een NS Flex abonnement kunnen combineren met een abonnement bij de RET als je de tram of metro in Rotterdam e.o. moet pakken.

Nu kan je maar één abonnement op één pas hebben, van welke aanbieder dan ook. Mijn zusje moest twee OV-chipkaarten meenemen voor haar werk; eentje voor de treinabo, eentje voor abo bij de bus/tram/metro.
Op de nieuwe OV Betalen pas kan je straks ook meerdere abonnementen van verschillende aanbieders op één pas krijgen.
Volgens mij kan dit nu ook al, bijvoorbeeld een NS abonnement met een GVB abonnement. Ik snap eigenlijk niet precies wat je bedoeld. Kan je met voorbeelden komen die nu niet mogelijk zijn?
In het geval van mijn zusje was het Flex Dal Voordeel i.c.m. abonnement bij de HTM. Dat gaat gewoon niet op één kaart.

Voor zakelijke reizigers met een NS Businesscard is er wel een OV Vrij abonnement.

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 22 augustus 2024 07:16]

Ja, dat kan niet. Je had het over verschillende aanbieders (verschillende vervoersbedrijven) dat kan wel.
Je kunt geen twee Flex abonnementen tegelijk op je pas hebben, of achteraf betalenabonnement.
Oké, dit is inderdaad wat niet kan. Diegene schreef over verschillende vervoersbedrijf en en dat kan wel.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 augustus 2024 22:32]

Nee, dat kan dus niet. Ik kan dus niet een Flex abo van de NS en GVB op één kaart hebben. Zelfde geldt voor een pay-later abo (wat meestal Flex abo (basis) is).
Ooh, 😯😮 vreemd. Dat zou dus moeten kunnen. Wat verwachten ze van je? Een tweede OV-chipkaart te gebruiken? Hoe kan je dit wel gebruiken? Echt vreemd.
Ja, dat betekend inderdaad een tweede ov-chipkaart gebruiken. Heel handig als je die bijvoorbeeld moet gebruiken voor het declareren van reiskosten naar je werk / opdrachtgever. Kan je dus met twee kaarten gaan zitten hannesen en de declaraties daar vanaf trekken.
Dat is inderdaad vervelend. Snap niet waarom we als modern en technisch land dit niet op de goede manier kunnen aanpakken. Maarja de politiek maakt het allemaal niks uit. Zij gaan namelijk nooit met het OV. We worden door de elite gereageerd en die hebben totaal de band met de gewone mens verloren.
Ja dat is dus precies waarom het systeem op de schop gaat. Moderne techniek, andere aanpak.

Het huidige systeem is al bijna 24/25 jaar oud als het gaat om de eerste architecturale gedachtes. Wat voor die tijd redelijke goede keuzes waren, kan beter met de moderne connectiviteit
Zodra dit mogelijk is zal ik meteen een nieuwe pas aanvragen. Ik heb momenteel NS Flex, maar dus geen (regionaal) kortingsabonnement voor de bus op dit moment omdat ik geen zin had in een derde OV-chipkaart.
Kan je m ook al virtuel koppelen aan Apple/Google Pay?
Kan je ook gewoon inloggen met OV Pay en dat de terminal/backend dan zo slim is dit dan automatisch aan je NS Flex abonnement te koppelen?
Nee? Nou, daarom dus.
Nou ja, dat zou dus met de Bunq optie waarschijnlijk dus wél moeten gaan werken. Je kunt een boel van ze vinden (en dat doe ik) maar integratie hebben ze goed onder de knie daar.
Ik ben niet bekend met de hele achtergrond van het nieuwe passenverhaal, maar ik krijg uit bovenstaand artikel de indruk dat in de nieuwe vorm veel overhead/afhankelijkheden uit het systeem worden gehaald.
Maar vervolgens worden nieuwe afhankelijkheden geintroduceerd zoals mastercard en een bunq bankrekening. Met de OV chipkaart was tenminste alles in handen van 1 partij (hoewel dat hele OV-pay verhaal ook vaag in elkaar zit, maar vooruit)

Nou kan ik me voorstellen dat mastercard wordt gebruikt als betaalkanaal/communicatie. Dat lijkt me niet perse de beste optie, voornamelijk omdat mastercard een amerikaanse payment provider is, terwijl we in nederland/europa al diverse goed functionerende alternatieven hebben.

En afhankelijk zijn van specifiek Bung als bank lijkt me ook niet wenselijk. Op zich niks mis mee, maar er worden hier zeer specifieke API's ontwikkelt gekoppeld aan een specifieke commerciele partij. Nu klapt de boel op kosten voordat de boel uitgerold wordt, wat als Bunq later had besloten dat te doen? Voordat ze "too big to fail" zijn. Wie gaat het verschil betalen? OV is inmiddels al weer een flink stuk duurder geworden.

Ik ben helemaal voor concurrentie, maar deze opzet is het tegenovergestelde van concurrentie. Alleen verschuiven van verantwoordelijkheden naar meer commerciele (maar specifieke) partijen. Ik had liever gezien dat je aan alle banken kan koppelen en dat je desgewenst een rekening kan openen bij de OV-bank zodat je een ouderwetse ov chipkaart hebt die gescheiden is van de rest van de bankpassen (lees: business kaart). Of je kan er voor kiezen om je abbo te koppelen aan je eigen bank.

Het liefst zou ik ook willen zien dat er op interbancair verkeer meer concurrentie ontstaat, maar dat is helaas wat lastiger te realiseren.
Omdat al die punten die jij noemt niet mogelijk zijn voor:
- Toeristen (van binnen en buiten de EU)
- Mensen met een krappe beurs (vanaf 2025 geheel onmogelijk voor hun om te reizen met het OV)
- Mensen die graag anoniem reizen
- Mensen die geen smartphone hebben
- Mensen die bewust geen contactloos betalen pas hebben

De werkelijke vraag moet zijn; waarom heeft de Nederlandse overheid en de Nederlandse OV bedrijven bij introductie van de OV Chipkaart gekozen om zelf het wiel opnieuw uit te vinden in plaats van gewoon de technologie te kopen in het buitenland? Waarom hebben ze niet gewoon het SUICA of PASMO systeem in Japan gekocht? Waarom niet gewoon het Oyster-Card systeem? Waarom is er niet ingezet om een Europa-breed systeem wat in alle lidstaten op alle vervoersystemen werkt?

Nee, Nederland vind graag opnieuw het wiel uit onder het motto van innovatie. En waar leid dit toe? Onnodige kosten, onveiligheden en altijd achter de technologie aanlopen.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 22 augustus 2024 10:14]

NS-Flex is ook mijn standaard reisproduct voor privé.
Er zit voor mij één klein minpuntje aan. Je kan achteraf geen geld terugvragen/ de reis corrigeren bij een gemiste of niet geregistreerde in- of uitcheck.
Waarom überhaupt een eigen pas? Alles kan nu al met je bankpas met bijbehorende app op telefoon of smartwatch... Die NS abbos zijn zover ik weet ook gewoon aan je bankpas te koppelen. Net zoals je met de bus via OVpay rijdt en alles kunt inzien
Veel succes met (verschillende) abonnementen aan je bankkaart te hangen. Dat kan (nog) niet.
Het gaat allemaal om volgen. Bij de introductie van ovpay heb ik ze geschreven en ze verzekerden me dat de ov-chipkaart zou blijven om anoniem reizen mogelijk te laten blijven. Blijkbaar willen ze nu toch dat je overal te volgen bent. Ik zie geen andere reden voor de introductie van weer een nieuw systeem.

Mensen staan in de rij om hun privacy te verkopen voor gemak. Onder allerlei drogredenen wordt de muur om je heen steeds verder dichtgemetseld. En de 'domme massa' loopt als makke schapen naar de slachtbank. Dit schaap loopt echter tegen de stroom in. Al jaren.
Heel leuk voor de mensen die Flex hebben, maar er is ook een groot gedeelte wat niet op Flex kan cq mag reizen. Bij de 60 plus reizigers kan je voor zeer weinig geld keuzedagen aanvragen. Keuzedagen kunnen alleen maar aangevraagd worden bij een Dal Voordeel abo en dat is geen Flex product. Daarnaast zijn er ook veel mensen die niet door de krediettest van NS komen (die krediettest is ook belabberd, maar hier niet ter zake). Deze mensen zullen dus allemaal op saldo blijven reizen en derhalve is dit totaal niet overbodig
Eigenaren van de ov-pas moesten een bunq-rekening krijgen
Goed om te weten, als een nieuwe rekening bij wat voor bank dan ook nodig is voor een ov-pas, dan maar geen ov-pas.
Ik heb inmiddels ook meerdere banken, o.a. SNS en Revolut. Het is allemaal zo makkelijk te regelen dat ik het probleem niet zie.
Meerdere banken is niet het probleem, er is geen keuze, de bank zou je worden opgedrongen in dit geval.
Dan heb je zelf een keuze.

Als je met OV wil reizen, maar dan al genudged wordt om een pas te gebruiken omdat een papieren kaartje een toeslag heeft en (even OV-Pay niet meegenomen hierin) die pas dan betekent dat je dan opeens een nieuwe rekening op je naam krijgt bij een bank die je niet kunt kiezen onder voorwaarden "waar je maar akkoord mee moet zijn" om het te gebruiken (waarbij het per persoon kan verschillen of ze zich in die voorwaarden kunnen vinden), dan is dat toch wel een drempel voor mensen die goed stil willen staan bij zaken als dit.

Persoonlijk wil ik ook weg bij Bunq zodra ik een creditcard als normale bankpas krijg via m'n hoofdbank, want ik heb principiële problemen met die partij. Dan kies ik maar ook niet voor een OV-pas zoals deze tot deze berichtgeving moest werken.
Met de bankpas en e-ticket heb je toch ook geen toeslag?
Toegegeven, e-tickets had ik niet aan gedacht. Echter, houd wel in gedachte dat iedere optie z'n eigen voor- en nadelen heeft. Bij e-tickets kom je meer gegevens aan het geven dan een anonieme OV-chipkaart, en met zowel e-ticket als OV-Pay kun je opeens geen gebruik maken van een abonnement.

Maar ondertussen is contant geld bijvoorbeeld ook afgeschaft voor zaken als busreizen, waardoor je wel ergens gegevens op moet hoesten om via openbaar vervoer te reizen. Dan is de vraag wat je ziet als het minste van alle kwaden... Bunq is voor mij persoonlijk niet het minste van alle kwaden.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 21 augustus 2024 17:36]

E-tickets (QR codes, oid) kunnen prima zonder aanvullende informatie, en met abonnementen.

Dat dat momenteel niet aangeboden wordt is natuurlijk ook waar.
E-tickets moet je via internet aanschaffen en afrekenen. Voor sommigen is de mogelijke link IP-adres+bankrekening+reisbeweging al eng genoeg en geen alternatief voor een OV-chipkaart of OVpay.
OVPay heeft vanzelfsprekend ook de bankrekening + reisbeweging.
En bij een gewone OV-chipkaart (anoniem of op naam) wordt de reisbeweging ook geregistreerd.

Daarnaast is een IP adres gelukkig geen persoonsnummer, je kunt het IP adres van iemand anders 'lenen' (bibliotheek, restaurant, VPN, familielid of een kennis).

Dat E-tickets geen volwaardig alternatief bieden voor de vermeende anonimiteit klopt inderdaad wel.

Als je echter een anonieme ov-chipkaart met contant geld wilt opwaarderen, zul je waarschijnlijk door meerdere beveiligingscamera's alsnog vastgelegd worden.
Waar kan je nog een anonieme ov-chipkaart met contant geld opwaarderen?
Dat kan als het goed is bij een NS-balie.
Kom je er niet uit?
Bij een NS-balie helpen we je graag met saldo laden. Je betaalt hiervoor wel € 0,50 extra. Dit geldt niet voor rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar en reizigers met een visuele beperking.
Waar je een "NS balie" kunt vinden staat er helaas niet bij.

Wel zijn er in ieder geval OV Service & Tickets winkels waarvan wèl bekend is waar ze zijn. Wellicht dat dit hetzelfde is, maar met een andere naam.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 23 augustus 2024 14:58]

Als het goed is heeft elk station nog een kaartautomaat met een 'bolle buik', waar je met mubtgeld (geen biljetten) kunt betalen. Het aantal muntjes dat zo'n ding accepteert is wel aan een maximum gebonden, ik meen 20.
Technisch gezien kunnen abonnementen zonder problemen gekoppeld worden aan een betaalpas, echter doen de grote vervoerders het nog niet.
Bijvoorbeeld de GVB doet het al wel: https://gvb.nl/GVB-flex
Dat zag ik je ergens anders ook berichten ja, alleen ben je afhankelijk van wat er regionaal wel en niet te vinden is qua vervoerder, en ik kan je zeggen dat het hier dus niet werkt. Plus als je landelijk moet reizen is NS vaker de enige optie, dus opeens loop je weer tegen hetzelfde punt aan als het wel in je eigen regio kan. Maar ok, dat OV-Pay an sich de limiterende factor is was dan een onjuiste stelling I guess.
Ik weet niet hoe ver andere banken er mee zijn, maar de nieuwe Triodos passen zijn tevens debit/credit cards. Niet voldoende, en het werkt lang niet overal, maar het is een start.
Zou kunnen. M'n eigen hoofdbank is ook creditcard betaalkaarten aan het uitrollen, maar meer garantie dan "misschien is de pas die je nu zou ontvangen er een, misschien ook niet, maar we zijn nu in ieder geval met de uitrol bezig" geven ze niet. Geloof me, ik houd het aandachtig in de gaten.

Maar goed, niet zozeer m'n punt, punt is vooral dat ik Bunq wil droppen en dat men dan hier alsnog die bank probeert te "forceren" bij zo'n samenwerking als deze.
Eh, volgens mij hebben de meeste banken al decennia creditkaarten. Wat jij bedoelt zijn Mastercard/VISA debetkaarten, dat is compleet wat anders. Zijn gewoon pinpassen alleen dan in de vorm Mastercard of VISA ipv maestro of v-pay.
Dat is inderdaad wat ik bedoelde, ik kwam niet op het woord. Leuk dat mensen over semantiek blijven vallen terwijl dat niet m'n punt is. Ongeacht hoe het heet, het verandert niks aan m'n argument.

M'n punt is dat ik problemen heb met een specifieke bank, om wat voor reden dan ook, en dat een project als deze alsnog die bank forceert in plaats van de vrije bankkeuze de je normaal gesproken geniet. De reden doet er niet toe voor het hele argument, de banknaam ook niet.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 22 augustus 2024 12:06]

Nope. Vraag me ook af of het voor de gebruiker uitmaakt, dat iets onderwater zorgt voor een bankrekeningnummers bij (in dit geval) bunq, hoe de techniek precies werkt. Die wil gewoon een ‘OV kaart’.
Vraag me ook af of het voor de gebruiker uitmaakt, (...) Die wil gewoon (...)
Sorry, maar wat ben ik dan? Een robot? Voor afstanden die niet met de fiets te doen zijn in redelijke tijd ben ik ook van het OV afhankelijk, je geeft aan te leunen op de mening van "de gebruiker" terwijl je net zo makkelijk de mening van een gebruiker negeert als het niet met je eigen mening lijkt overeen te komen.
Ik heb het niet over en mening. Tuurlijk, onderwater heb je 'een bankrekening' bij bunq. Maar daar ga je als gebruiker waarschijnlijk niets van merken (we gaan het niet weten, want het gaat niet door). Of het nu bunq, ING, ABN, of een random andere bank had geweest. Is allemaal niet heel belangrijk voor de 'reizier' (wat jij ook bent', die wil gewoon een OV kaart die het doet en makkelijk werkt (lijkt me).

Dus dat jij een 'probleem hebt' met een 'specifieke' bank is leuk voor je, maar het is compleet niet relevant wat een individuele gebruiker van een bepaalde leverancier van de techniek vindt.
Bedankt, dit voelt (oprecht) als een goede toevoeging aan de discussie.

Ik heb wat rondgezocht aangezien het niet direct uit het NRC artikel bleek, maar jouw stelling klopt als ik naar dit artikel kijk:
Elke kaart heeft een, niet voor de reiziger zichtbaar, uniek bankrekeningnummer om saldo te kunnen laden op de OV-pas en uit dat saldo te kunnen betalen voor de ritten.
Dat, gekoppeld met het feit dat ze aan duidelijke regels qua saldomanagement en privacy waren gebonden, betekent in theorie dat het inderdaad niks zou moeten uitmaken dat het bij Bunq of eender welke partij komt te liggen. Dus dat maakt mijn argument daadwerkelijk nietig. Enige vraag is dan eigenlijk waarom Translink meent deze vernieuwing te moeten maken, maar dat is los van mogelijke bezwaren om het wel of niet te gebruiken.

Weer wat geleerd vandaag! :)
Ik ook, maar dat is door omstandigheden, en sowieso een eigen keuze. Vendor-lock in, bij iets basaals als een ov-pas is ZEER onwenselijk, helemaal ook omdat vrijwel iedereen al een bankrekening heeft.
Stel dat iemand bij Bunq is weggeschopt omdat hij de voorwaarden heeft geschonden ofzoiets.
Die koopt een OV kaart en die heeft dan weer een bankrekening bij Bunq. Dat zou je toch als bank niet willen?

Daarbij doe ik zaken met OV, niet met een bank die zij gebruiken. Waarom zou Bunq dan meer gegevens over mij moeten ontvangen? Ik open geen bankrekening, dus zou helemaal niet met de KYC-processen van Bunq in aanraking moeten komen.
Gemiddeld €3/mnd per rekening/account bij de meeste banken (bij Bunq nog veel duurder) maakt het voor jou misschien makkelijk maar voor de meeste mensen die geen geld verbranden niet hoor :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 21 augustus 2024 17:46]

Goed dat dit afgeschoten is. Een bankrekening is duurder dan de chipkaart zelf. Ik heb geen behoefte aan nog een bankrekening, en zeker niet bij die cowboys van Bunq. Op een bankpas kan ik nog geen abonnement zetten, dus een ov-kaart heb ik wel nodig. Wat mij betreft blijft alles bij het oude.
Je kan ook gewoon de betaal pas van jouw bank gebruiken voor het OV.
Waarom er een nieuwe OV chipkaart moet komen ontgaat mij. Behalve misschien voor toeristen?
Mensen: “de OV-chipkaart is te moeilijk in het gebruik”.
*kondigt opvolger aan*
Mensen: “waarom moet er nu een opvolger komen, terwijl de OV-chipkaart zo goed werkt?”.
Er was en is niets makkelijks aan die hele ov-chipkaart.
Inchecken lukt niet ondanks saldo, waarom? Te weinig saldo omdat de vreselijk hebberige OV bedrijven het zo hebben ingericht dat je eerst de volledige rit moet betalen en bij het uitchecken je verschil terugkrijgt. Maak jij een foutje heb jij vervolgens het probleem om je geld weer terug te krijgen.

En dan heb ik het nog niet eens over de treinen met toeslag.

Probeer dan maar eens aan een buitenlander die hier even van A naar B moet duidelijk te maken hoe ons vreselijke OV systeem in elkaar steekt.

Het goede is dat je met 1 pas overal kan in/uit checken. Ze moeten alleen die rotheid (als de hele rit vooraf en toeslag) eruit halen. Zeg simpel: "hier is je kaar, zet er geld op en reis".

[Reactie gewijzigd door markg85 op 21 augustus 2024 18:14]

Het meest stuitende is dat in Denemarken exact hetzelfde systeem wordt gebruikt met dezelfde kaarten en zelfde apparaten en het daar wel klantvriendelijk kan.

Meereizen op dezelfde kaart, geen enkel probleem.
Geen verschillende inscansystemen voor tram, trein, bus of metro, allemaal dezelfde infrastructuur, je hoeft alleen door te scannen bij een overstap en dus niet in en uit.

Het is daardoor wel heel duidelijk dat het inhalige beleidskeuzes zijn geweest om niet klantvriendelijk te zijn.
Na een half jaar in Denemarken te hebben gewoond ben ik het deels met je eens.
Alleen heb je dan weer andere dingen die totaal niet klantvriendelijk/makkelijk zijn, en zeker niet als je er niet woont.
Je hebt dus paaltjes speciaal om in te checken en paaltjes om uit te checken. Bovendien zijn er maar enkele paaltjes waar je meerdere mensen kan inchecken, dus die moet je vaak zoeken. Opwaarderen kan op heel weinig plekken en om de provincie uit te gaan moet je nagenoeg een saldo van €90 (700DKK) op je pas hebben staan.
Ook is veel alleen te gebruiken als je ingezetene bent van Denemarken.
Dus, ik vond zelf dat het niet echt klantvriendelijker was, maar goed, snap ook dat dat me eigen ervaring is.
Laatst op bezoek helaas ook geen ov-pay-achtig iets, alleen autonaten of een app voor kaartjes. En je kan er trouwens ook niet per kilometer betalen maar moet telkens uurkarten kopen, in ieder geval in de Hoofdstadregio...
Al met al, ooo niet perfect:)
Klopt, in Denemarken valt er ook nog genoeg te verbeteren. En ook in Nederland werkt het nog steeds niet overal: zo kun je op de stadsbussen van Meppel bijvoorbeeld nog altijd niet met je OV-chip of OVPay betalen, en op diverse buurtbussen ook niet. Nu is dat relatief kleinschalig in verhouding tot heel Nederland, maar het toont wel aan dat er ‘zwarte gaten’ in de dekking zijn.
Helemaal mee eens. En dat laatste zou ook meteen een ander groot probleem oplossen, namelijk opwaarderen met vaste bedragen. 2 ritjes in mijn buurt gemaakt met de bus? 10 euro van mijn rekening om te voorkomen dat er te weinig saldo op mijn kaart staat (automatisch opwaarderen). Zo gaat het wel erg snel. Dat een ritje duur is, is al zo, maar mensen vergeten vaak ook nog hoeveel dat opwaarderen kost. Die twee ritjes hierboven zijn geen grap, maar dat is serieus zo. Dus als ik 4 busritjes in mijn buurt per week maak, wat qua afstand, tijd en aantal ritten ver onder gemiddeld is, dan ben ik al 20 euro per week kwijt. Doe ik er nog een reisje naar mijn moeder bovenop, die helemaal niet superver weg woont, maar wel bus + trein + bus (klinkt verder dan het is - reistijd is een klein uurtje), dan ben ik al in één klap 30 euro kwijt, want de hele reis + retour kost iets meer dan 20 euro. Dus ja, dan zit ik alweer aan de grens en gaat er dus 3 keer 10 euro af. Zó hard gaat dat, dus.
Dan heb je alternatieven.
Zoals OVpay. Aan het einde van de dag worden de reiskosten van die dag afgerekend. Geen minimumsaldo nodig (alleen kan je bank gaan miepen wanneer je geen saldo hebt en niet rood mag staan). En sinds kort werkt het ook goed met overstappen (tot voor kort werd twee keer het opstaptarief in rekening gebracht wanneer je overstapte, maar nu dus niet meer).
Of zoals NS-flex (wanneer je je reisgegevens aan de NS toevertrouwt). Dan krijg je één keer per maand een rekening voor alle OV-reizen (trein/ bus/ metro) van de afgelopen maand. Flex-Basis kost niets extra's. Je an aanvullende abonnementen afsluiten voor korting etc.

Beide alternatieven kosten niet extra, worden achteraf afgerekend en hoef je geen saldo voor op je pas te hebben staan (waardoor er dus bij verlies/ kwijt verlopen ook geen saldo kwijt kan raken).
Als regelmatige OV-reiziger zonder auto weet ik er alles van. ;) En inderdaad lost OVPay aardig wat van deze problemen op, gelukkig.
Bij anonieme kaarten is vooruit betalen onvermijdelijk, anders checkt niemand meer uit.
Eigenaren van de ov-pas moesten een bunq-rekening krijgen, waarop het saldo van de ov-kaart gestort zou worden.
Dit klinkt alles behalve eenvoudig. Moet je eerst een rekening openen bij een specifieke bank, dan saldo erop gestort krijgen, dan kun je reizen. Komt nog eens bij dat bunq de laatste tijd niet zo goed in het nieuws is.
Maar dat klopt helemaal niet. Ik had me ook aangemeld voor die OV-pasproef bij Keolis en volgens hun had ik geen aparte rekening nodig en werd het geld gewoon direct op de (digitale) pas gezet.
Het klinkt alsof die rekening puur een technisch middel is om het tegoed bij te houden. Lijkt me dat je die rekening niet ziet. Hooguit ergens kunt zien hoeveel tegoed je hebt. Aan de achterkant is dat dan het saldo op de rekening.
Betaalpas is iets anders dan een OV chipkaart.

Veel mensen gebruiken nu hun betaalpas om te reizen. @freshy98 vraagt zich af waarom er dan weer een nieuwe OV-chipkaart moet komen als een betaalpas ook gewoon werkt middels OV-Pay.

Hoewel een OV-chipkaart diverse voordelen heeft (anonimiteit, abonnement, leeftijd gebonden korting, etc) is een betaalpas vaak eenvoudiger voor incidentele reizigers.
Makkelijk he om je privacy in te leveren ??? _/-\o_

Bij de invoering van OVPAy heb ik ze gevraagd of anoniem reizen mogelijk blijft.
De organisatie verzekerde me dat anonieme ov-chipkaarten een mogelijkheid blijven.

Mijn privacy gaat nu dus extra geld kosten. Dat was bij de oude abonnementen niet zo maar big brother kijkt steeds dieper in je prive leven.
Je bent toch anoniem als je met betaalpas reist. Bedrijf A weet waar het rekeningnummer heen reist. Bedrijf B weet wie de persoon achter de rekening is. Dat is even anoniem als met je pas betalen in de supermarkt.
Precies, maar dus een héél stuk minder anoniem dan met cash betalen in de supermarkt - en dat is het hele probleem.

Flinke kans dat na de zoveelste datalek de rekening-naar-persoon informatie van jou gewoon voor een paar cent uit een Dark Web dataset te halen is, waardoor bedrijf A ineens precies weet wie je bent en waar je heen reist.
Ja, en dan?
Dat kan je vervelend vinden maar is het zo verschrikkelijk?
Het is niet anders dan een tankpas, een klantenkaart van een winkel of malware op je telefoon.
Als die gehackt worden of geïnstalleerd raakt op je telefoon, heb je hetzelfde.
Ja, niet leuk en vervelend, zeker. Maar heel erg kan ik het niet vinden.
Dan zijn er wel grotere privacyproblemen te bedenken.
Inchecken met een abonnement zou niet nodig moeten zijn. Er vinden gewoon controles plaats.
En ik hou ook graag een anoniem vervoersbewijs. Ik hecht wel aan mijn privacy en vind het meer dan 'vervelend'. Ik vind het onacceptabel.
Tja, de bedoeling is om die controles af te schaffen en uiteindelijk overal poortjes te hebben.
Dan wordt reizen een stukje veiliger omdat je geen overlast van niet-betalende reizigers hebt.
Je kunt dan nog wel zeggen dat de reisgegevens, het inchecken dus, van abonnementhouders niet wordt opgeslagen. Bij het inchecken even kijken of je een abo hebt en bij het uitchecken ook of je op de juiste plek uitcheckt, maar dat dan niet opslaan. Zou nog wat kunnen zijn. Eventueel wel anoniem opslaan zodat de NS wel statistieken heeft over treinbezetting en dergelijke.
Het probleem met veiligheid is ook een drogreden om een 1984-society in te richten.
Je maakt de situatie veiliger door meer personeel en niet door meer techniek.

Maar laten we anders overal camera's plaatsen en het politiecorps afschaffen .....

Dus, nee, niks opslaan is geen oplossing. En nu niet zzeggen dat ik niet mee ga met de nieuwe techniek.
Het is juist die nieuwe techniek die ons terugbrengt naar de middeleeuwen.
Dat wordt dan eenmalige kaartjes uit de automaat trekken mochten anonieme OV-Chipkaarten geschrapt gaan worden. Als je nu een anonieme kaart hebt en altijd opwaardeert met dezelfde bankrekening dan is dat niets anders dan OV-Pay ;)

Voor eenmalige kaartjes wordt je nu ook financieel voor gestraft, of het OV dan nog leuk blijft is een tweede (niet dat het nu al normale prijs heeft).
Als je pint voor zo'n kaartje wordt je reisactiviteit op dezelfde manier opgeslagen, nietwaar? Of je nu pint om je 'anonieme' (lees: niet persoonsgebonden, dat is iets anders dan anoniem) pas op te laden of om een kaartje te kopen.
Welke automaat? Ja, bij de trein, maar in de bussen kan dat niet altijd meer: niet alle bussen hebben een automaat en sommige busvervoerders hebben losse kaartjes helemaal afgeschaft of zijn dat de komende jaren van plan.

Tenzij je in bijvoorbeeld Meppel woont en van de stadsbussen gebruikmaakt, want daar werkt de OV-chipkaart en OVPay niet en moet je dus wel een los kaartje kopen.
Wie zegt dat ik reis op de kaart die ik oplaad?
Dat kunnen ook mijn kinderen zijn.

Het is dus niet hetzelfde. Mensen moeten hun privacy niet zo makkelijk verkopen.
Hoe verkoop ik de privacy dan? Ik geef alleen aan welke opties er nog zijn als de anonieme chipkaart zou verdwijnen. Nergens geef ik aan dat ik er mee eens ben? 8)7

- koop losse kaartjes met prepaid credit card
- koop een prepaid credit card en gebruik die met inchecken
- koop een kaartje contant bij bepaalde verkooppunten

Als die opties er niet meer zijn dan wordt het lastig.

Qua privacy weten de OV vervoerders donders weinig van me, kwestie van niet met het onbetrouwbare en knetter dure OV gaan ;)
Ik las je reactie verkeerd. My bad!

Het gaat dus om vervoerkaarten die niet op naam staan. Die moeten blijven bestaan. Maar de macht doet er alles aan om die af te schaffen.

Verder doet men er alles aan om bijv. bij geldverkeer, alternatieven zoals PayPal te verbieden/ontmoedigen. Die anti PayPal retoriek geeft aan dat de macht onze privacy niet wil waarborgen.
Ik werk bij de RET en intern is bij ons aangegeven dat de apparatuur (kaartautomaten, tourniquets e.d.) sterk verouderd zijn (de software draait als ik me niet vergis nog op Windows 2000) vervangen moet worden ivm einde levensduur. De vervangende onderdelen worden steeds schaarser en daardoor wordt het onderhoud steeds duurder.
OV-Chipkaart is in 2009 geïntroduceerd, OS zal op zijn minst 2003 of 2008 (zonder R2) zijn op die spullen ?
Voor zakelijke passen misschien nog wel een uitkomst. Zeker als die niet persoonsgebonden is.

Momenteel kan je ook nog geen producten (vooruitgekochte rit, of abbonement) aan je betaalpas koppelen geloof ik.

Zelf hoop ik trouwens dat er iets van een universele chipknip komt, die optioneel digitaal kan via diensten als Apple Pay of Google Pay. Zoiets als Passmo in Japan of Easycard in Taiwan. Voor het OV te gebruiken maar ook in de meeste winkels, maar wel wat los van je bankrekening. Die kaarten kan je ook zo instellen dat je geen biometrische/pin verificatie nodig hebt. Daardoor werken ze ook als je telefoon uit staat (bijv. bij een lege accu). Bij een pas gekoppeld aan mijn betaalrekening zou ik daar toch minder happig op zijn.
Korting kan inmiddels ook gewoon aan de betaalpas gekoppeld worden, zie bijvoorbeeld GVB Flex: https://gvb.nl/GVB-flex
Fijn dat het bij GVB kan, maar bij NS werken hun producten nog niet op de betaalpas. En dat is toch een veel grotere markt dan alleen GVB.
Helemaal mee eens dat het mooi zou zijn als NS het aanbiedt (maar ja, bij een logge organisatie als NS gaat dat helaas net wat minder snel), maar de vraagsteller dacht dat het helemaal nog niet mogelijk was, wat dus niet klopt.
Gaat niet zozeer om de logge organisatie, maar meer om de enorme hoeveelheid reisbewegingen en complexere processen.
Valt mee hoor. GVB zit rond de 800.000 ritten per dag. NS vlak over de miljoen. Dus kwa aantallen niet enorm ver uit elkaar.
Goed om te weten! Ik wist het alleen van het GVB.
Omdat het op dit moment niet mogelijk is om een abonnement te koppelen aan een betaalpas. Daarnaast hebben veel mensen (werknemers) een zakelijke OV-chipkaart maar geen zakelijke bankpas. En het kan zijn dat je je zakelijke OV niet aan je privérekening wil koppelen, bijvoorbeeld omdat je die niet voor privé doeleinden mag gebruiken.
Abonnementen kunnen aan een betaalpas gekoppeld worden, zie bijvoorbeeld GVB Flex: https://gvb.nl/GVB-flex
Dat is makkelijker als je maar een kortingsabbonement type hebt ;)
Uiteraard, maar de stelling was dat abonnementen nog niet gekoppeld zouden kunnen worden, en die claim weerleg ik.
Uiteraard zou het mooi zijn als het ook bij grotere vervoerders mogelijk is, en dat komt er zeker aan, maar helaas zijn grotere vervoerders in de praktijk een stuk logger in dat soort dingen.
Door de betrokkenheid van Mastercard/bunq en achterliggende bankrekening denk ik: OV-Chipkaart meer op OVPay laten lijken, waardoor het vervolgens makkelijker is om verschillende reisproducten (bijv. traject kaart/reizen met korting/studentenreisproduct) op dezelfde manier te implementeren in beide betaalmogelijkheden.
Hier meer info over het waarom van de nieuwe OV-chipkaart:
nieuws: Nederlandse overheid wil ov-chipkaart in 2023 uitgefaseerd hebben
Dat was in 2019, de eerste proef met betaalpassen begon in 2021.

Maar goed, er zijn ook in Nederland genoeg mensen zonder betaalpas (kinderen bijvoorbeeld, en ouderen, en mensen onder curatele). Als die, onder begeleiding en met leeftijdskorting, met het OV willen reizen hebben ze toch echt een OV-chipkaart nodig.
Makkelijk he om je privacy in te leveren ??? _/-\o_

Bij de invoering van OVPAy heb ik ze gevraagd of anoniem reizen mogelijk blijft.
De organisatie verzekerde me dat anonieme ov-chipkaarten een mogelijkheid blijven.

Mijn privacy gaat nu dus extra geld kosten. Dat was bij de oude abonnementen niet zo maar big brother kijkt steeds dieper in je prive leven.
Wat wil je dan precies?
Een kaartje kopen bij het loket met contant geld is nog altijd mogelijk.
Vergeet niet je bivak-muts vanwege alle camera’s die er hangen.
Voor alle andere mensen is het handig om de koppeling te kunnen maken.

Ja, ik vind privacy zeker wel belangrijk maar ik geloof niet dat mijn privacy nu zo in het geding is met deze ov-passen. Of, het maakt mij echt geen moer uit dat Wouter Koolmees kan zien wanneer ik met zijn trein ben geweest. Als hij daar een printje van wil maken en dat boven zijn bed wil hangen, dan vind ik dat prima….
Wat jij zegt, behelst precies waartoe je bent geindoctrineerd. Anoniem is misdaad!

De afgelopen jaren hebben we een voortdurende trend gezien in een zorgwekkende ontwikkeling die mensen maar wat graag bagatelliseren: het criminaliseren van onschuldige mensen om de massa het recht op privacy te ontnemen. Oke, misschien zet ik het wat te zwaar aan voor je.

Laat me het dan maar zo zeggen, we moesten bewijzen dat we niet ziek waren, we moeten bewijzen dat we geen misdaden plegen, en we moeten bewijzen dat ons geld straks niet uit criminaliteit komt.

Het domme credo: je hebt toch niks te verbergen, valt hier in die trend: de Omkering van de Bewijslast. Wist je dat dat totalitaire sovjettactieken zijn. Ook de heksenjachten waren daarop gebaseerd. Zullen we niet teruggaan naar de middeleeuwen maar deze keer wel een keer nadenken?
Ik snap wel wat je bedoelt, ik ben ook al jaren donateur van Bits of Freedom.
Ik vind al die witwas-controles ook helemaal niets en massa-surveillance ook niet goed. Ik ben ook faliekant tegen het kinderporno-filter wat eraan zit te komen.
Ja, dat is een ernstig misdrijf maar de valse positieven zullen enorm hoog zijn. Dat komt door de statistiek. Bij een filter was 90% juist is, worden er dagelijks miljoenen foto’s onterecht als kinderporno aangemerkt. En dan, moeten die dan bekeken worden door mensen? Ik ben bang van wel dus dan zit iedereen je foto’s een beetje door te neuzen.

Maar dit zijn hele andere zaken dan een ov-bedrijf wat je reisgegevens bijhoudt en bijhoudt of je wel of niet een abonnement hebt, vind ik.
We zijn van een maatschappij die was gebaseerd op Vertrouwen naar een maatschappij die is gebaseerd op Controle gegleden. Iedere maatregel met een andere reden. Zo moet je sinds 2005 verplicht je id-kaart kunnen tonen en verplicht je belastingaangifte invullen.

Ook deze technologieen zijn bedacht vanuit het concept van controle en niet vanuit het concept van vertrouwen. En wat was daar de reden voor, in eerste instantie concreet 9/11 maar het criminaliseren van gewone burgers was al langer aan de gang.

Voor heel veel dingen zijn wel goede redenen te verzinnen om ze in te voeren maar het kenmerk dat de laatste decennia overal opduikt is Big Brother of het nou gaat om het milieu, om ziektes, om openbaar vervoer of om geldverkeer.

Er zijn ook alternatieve oplossingen die privacy zeggen te waarborgen maar die zoals bijv. PayPal worden door 'de macht' op heel veel gebieden tegengewerkt in plaats van dat ze zouden moeten worden gefaciliteerd. Dat geeft aan waar het belang van 'de macht' ligt.
Dat is helemaal niet meer mogelijk. Er zijn welgeteld nog 16 treinstations met een loket in Nederland, zo'n beetje alleen de hoofdsteden van de provincie. Ook het aantal automaten wat contant geld accepteert wordt steeds minder.
OV Pay is niet uitsluitend betaalpassen he.. Je zal nog gewoon OV Passen kunnen kopen, maar de techniek erachter is gewoon anders.
Moet je nagaan. In Nederland zo op de borst kloppen dat "we" voorlopen.
In Brussel kon ik in 2020 bij de bus, tram en metro (MIVB) al met de betaalpas reizen. Keurig systeem, wat precies zo werkt zoals het systeem in NL nu.
Dat had dus eerder/sneller gekund.
En wat voor systeem hebben ze daar?
Eén kaartje met een vast tarief per rit/ uur? Of een tarief per afstand+ opstarttarief zoals in Nederland. In het eerste geval is het gewoon een pin-transactie waarbij aan het begin van de rit een paartje wordt afgerekend. In het tweede geval zit er een complete administratie achter (die wanneer meerdere partijen moeten samenwerken al snel nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt).
Het tweede, dus gewoon opstarttarief en kilometerbetaling. En ze maken gebruik van dezelfde incheckapparatuur als in NL.

[Reactie gewijzigd door William_H op 22 augustus 2024 11:22]

Nu kan dat, maar dat zou dus met de nieuwe kaart wel eens heel anders kunnen zijn, waarom anders zouden ze een bunq-rekening moeten openen.
Bunq en OV project leverde voor beide partijen voordeel op. Voor Bunq in ieder geval reclame.
(nog) Niet met OV abo korting. Schijnt heel ingewikkeld te zijn (anno 2024)
Dan moet er een foto op, anders kunnen anderen hem gebruiken.
Maar dan is de koppeling met een verplicht bunq rekening natuurlijk ook onzin
Dat zou ik graag willen. Maar als inwoner van de provincie Zeeland krijg ik niet dezelfde voordelen als het abonnement Zeeland voordeel op een OV kaart als op een betaalpas. Op een OV kaart is er volgens het abonnement een maximum aan kosten, terwijl dit op een bankpas niet van toepassing is en mij veel meer geld kost.

Zeeland voordeel op een OV kaart (140 euro max): https://www.connexxion.nl/nl/shop/flex/zeeland-voordeel

Zeeland voordeel op een betaalpas: https://www.transdev.nl/nl/shop/flex/connexxion-voordeel
De Nederlandse oplossing is voor toeristen, en ook voor Nederlanders met een anonieme OV chipkaart, alles behalve vriendelijk door het niet normaal terug te kunnen krijgen van je saldo en het statiegeld voor de kaart.

Wat dat betreft kunnen ze gewoon een voorbeeld nemen aan de Oyster card in Londen. Die blijven geldig, net als het saldo. Mijn kaart die ik in 2014 heb aangeschaft en daarna niet meer gebruikt deed het gewoon vorige week zonder enig gedoe. Dat is nog eens klant en toerisme vriendelijk!
Ik vermoed dat complexiteit van het openen van een bankrekening volledig wordt weggenomen en dat de te maken transacties beperkt worden tot reizen in het OV + de extra's waar ze het over hebben. De bankrekening wordt volledig voor je verborgen en je krijgt hier niet alle voor- en nadelen van.

De achterliggende bankrekening fungeert alleen maar als saldo-houder voor je transacties (reizen).

Bij een belegginsgplatform als DeGiro of Trade Republic heb je onder water ook een duitse bankrekening, waar je niks mee kunt anders dan wat DG of TR voor je ontsluit in hun web applicatie.

[Reactie gewijzigd door magiel op 21 augustus 2024 17:05]

De bankrekening wordt volledig voor je verborgen en je krijgt hier niet alle voor- en nadelen van.
Daar praat je iets te makkelijk. Het zal niet voor je verborgen worden, anders kan je het immers niet bij gegevens om je belastingaangifte kunnen opgeven. Je moet dus bij je bankrekeningnummer en jaaroverzichten kunnen minstens. Dan komt er nog een hele sloot aan voorwaarden die je zou moeten lezen bij een bankrekening eigenlijk ;)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 21 augustus 2024 17:13]

Gescheiden ouders, een ouder in de schuldsanering. Kind heeft een bankrekening want ov-chipkaart....
Nee hoor, de beoogde bankrekening is in die zin geen "echte" bankrekening waar je als consument bij kan. Je sluit enkel en alleen een overeenkomst met Translink. Niet met Bunq of een andere bank. Daarnaast is het saldo-limiet erg laag waardoor het niet interessant is voor de belastingdienst. Het jaaroverzicht kan je natuurlijk wel bij Translink opvragen maar dat is meer voor het declareren van reizen.
Nu je het zegt. Ik heb nooit de waarde van mijn ov kaart terug gezien bij de aangifte.

Niet dat ik boven het heffingsgrondslag uit zou komen dan. Maar toch, het is wel een bezit met x waarde.
ja grappig genoeg werkt dat nu ook al: je kan gewoon je normale bankpas gebruiken, ook die van bunq, om met het OV te reizen. Alleen abbonementen werken (nog) niet.
Zelf zie ik liever dat ze een abbonement gewoon linken aan je betaalrekening, maar waarschijnlijk is dat met privacywetgeving/implementatie van NFC betalen niet te doen.
Inmiddels werkt korting ook op de betaalpas. Bij de GVB kan je bijvoorbeeld een kortingsabonnement afsluiten: https://gvb.nl/GVB-flex
Dat is leuk als je met het GVB wil reizen, NS is een ander verhaal. En dat is wel een grote landelijke OV organisatie, GVB is dat niet.
Er wordt gesteld dat abonnementen niet werken op een betaalpas, ik weerleg die claim. Dat NS het nog niet aanbiedt betekent niet dat het nog niet mogelijk is.
Is een beetje hoe je die berichten ontvangt. Technisch is (zoals altijd) veel mogelijk, maar als de meerderheid het niet aanbied, dan werkt het gewoon niet voor de consument . Dat het KAN werken betekent niet dat het werkt.
Voor 99% werkt het dus gewoon niet :P
Rare beredenering 8)7
Dus als ik die lijn doortrek: omdat 99% van de wereldbevolking geen astronaut is, bestaan astronauten niet? Dat het technisch mogelijk is, is immers niet meer relevant op deze techwebsite :P
Dat is denk ik wel een verschil in hoe de reacties op de FP en het forum verschillen ;-)
In een OV topic is het een leuke technische discussie, op de FP is het gewoon de beleving dat het het niet kan, en die beleving klopt gewoon, tenzij je zo ongelukkig bent om in Amsterdam te moeten wonen :P
Juist de comments op de FP zijn waardevol, omdat namelijk dingen die niet meer juist zijn eenvoudig gelezen kunnen worden, wat in een draadje op het forum veel eenvoudiger verdwijnt. Dus ja, als iemand beweert dat het onmogelijk is om een abonnement te koppelen aan een betaalpas, dan weerleg ik dat graag voor degenen die daar wél wat aan hebben.

(Wat mensen in Amsterdam moeten weet ik overigens ook niet :P)
(Wat mensen in Amsterdam moeten weet ik overigens ook niet :P)
Ik zie jou voortdurend redeneren vanuit "Amsterdam (GVB)".
Je leeft in een klein wereldje.
Nederland is véél groter dan Amsterdam. Dus wat ze daar doen of kunnen is NIET de norm.
Dan begrijp je mij verkeerd. Ik redeneer niet vanuit Amsterdam, ik redeneer vanuit wat technisch mogelijk is.
Er wordt beweerd dat het niet mogelijk is, ik geef enkel aan dat het technisch wél mogelijk is, met onderbouwing van een link waar iedereen kan zien dat het inderdaad kan.
That's it. Dat jij je misschien achtergesteld voelt daardoor is vervelend, maar ik kan er weinig (lees: niks) aan doen dat op dit moment het GVB bij mijn weten de enige aanbieder is.
De quizvraag blijft dan, wordt het ook mogelijk meerdere abo's op 1 pas te hebben. Want abo's kunnen nu al op de OV kaart, maar niet meer dan 1 tegelijk, wat natuurlijk onwerkbaar is.
Voor de goede orde: andere vervoerders zijn druk bezig met de implementatie hiervan en testen dit voornamelijk in kleine (gesloten) kringen. Dat GVB het als eerste publiekelijk toegankelijk heeft gemaakt is natuurlijk ook wel weer een mooie test maar ik verwacht dat de andere vervoerders "snel" zullen volgen.
Leefttijdskorting gaat het niet worden met een betaal rekening. Al kan het technisch, dan is dat praktisch niet wenselijk. Een betaalrekening openen voor je kind van 5 en die elke keer met opa en oma meegeven als ze met het OV gaan zeker 8)7

Dat een vervoerder het mogelijk maakt om een rekening te koppelen aan een abonnement betekend niet dat de praktijk ook zo werkt. Het werkt pas als de markt het ondersteund en daar heb je NS, RET, Arriva, Blauwnet en alle anderen voor nodig.

Daarnaast heb je een leuke uitdaging als je verschillende abonnementen hebt, zakelijke chipkaart hebt, etc.
Leeftijdskorting gebruiken terwijl je er geen recht op hebt is uiteraard gewoon fraude. Ook nu al proberen mensen dagelijks om leeftijdsgebonden producten te gebruiken, en soms lukt het, en soms lopen ze tegen de lamp. Ik zie niet in hoe dat met de nieuwe OV pas zou veranderen?
Sinds wanneer is het fraude als een kind van 5 met de metro reist met kinderkorting, dat gegeven wordt door bv de RET? Daar geldt de leeftijdskorting van 4 t/m 11.

Vervalt die korting als hetzelfde kind van 5 jaar met een grootouder reist? Is het kind dan ineens geen 5 jaar meer?

Om dit kind dan korting te geven zou je voor hem/haar een rekening met bankpas moeten openen, vervolgens ergens moeten koppelen en dan die bankpas aan iedereen moeten meegeven wanneer het kind reist? Koekoek.

Nu neem je een OV-chipkaart op naam en foto van kind. Oké en oma lenen het pasje wanneer ze met het kind reizen.
Huh? Ik zeg niet dat het fraude is als een kind met kinderkorting reist, ik geef alleen aan dat er ook nu al producten bestaan die recht geven op leeftijdskorting en dat daar ook mee gefraudeerd wordt. Ik zie dat verder niet veranderen, of je nu een betaalpas gebruikt of een ov chipkaart, er zullen altijd mensen zijn die proberen om de boel te flessen.
Dat kan al gewoon met OVpay.

Eenmaal activeren in de app en standaard met 34% korting reizen voor jongeren en ouderen.
Dat is met OV Pay app, niet met je betaalpas in en uit-checken ;)

Dan moet het kind van 5 een eigen telefoon hebben met die app om te laten reizen. Of anderen, waar het kind dan mee reist, moeten het account van het kind dan op hun telefoon zetten. Whoop whoop.
Nee. Je registreert in de app je leeftijd en de bankpas(sen) waarop je de leeftijdkorting wilt gebruiken.
Daarna is die bankpas het enige dat je nodig hebt om met korting te kunnen reizen.
En dan blijf je bij het scenario dat je een kind van 5 een betaalpas moet hebben om:
- te registreren dat er kinderkorting van toepassing is
- bankpas moet meenemen bij het in en uit checken

Als ouder heb je dan voor ieder jong kind een rekening met een betaalpas, ipv gewoon een losse OV-chipkaart. Ik zie echt 0 voordeel om voor een kind een rekening te openen, app te installeren, registreren dat die betaal rekeningrecht heeft op kinder korting om vervolgens een betaalpas moeten meegeven aan anderen als er gereisd moet worden. Daarnaast is het saldo op de chipkaart uitsluitend om mee te reizen en niet aan andere dingen uit te geven.

Wat is hier het voordeel aan ipv een OV-Chipkaart die je los kan opwaarderen?
Zeker voor kinderen is er geen voordeel van een bankpas t.o.v. een OV-chipkaart. Ik zie ouders van 5-jarige kinderen ook niet snel een bankrekening met pin-pas nemen speciaal om hun kind met het OV te kunnen laten reizen.
Maar de jongerenkorting geldt t/m 11 jaar (in Noord-Brabant zelfs t/m 17), wat voor sommige kinderen de leeftijd is waarop ze al een eigen rekening krijgen waar zakgeld en snoepgeld van oma op gestort wordt om zelf kleine dingetjes van te kunnen betalen. Maar dan zal het nog niet veel voorkomen dat ouders verwachten dat hun kinderen op eigen kosten meegaan met het OV.
Er zullen dus inderdaad weinig kinderen met kinderkorting met OVpay reizen.
Derde Vierde keer dat ik jou die link zie plaatsen. Heb je eraan gewerkt ofzo? Of werk je voor GVB? Lijkt bijna reclame.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 21 augustus 2024 18:18]

Nope, nope en nope. Er wordt hier in te veel opmerkingen behoorlijk stellig gezegd dat het niet mogelijk is, ik plaats enkel een link ter onderbouwing van mijn bericht.
Ik kan ook wel een niveautje nu.nl gaan doen en vanalles lopen roeptoeteren zonder enige onderbouwing of kennis van zaken, maar dat lijkt mij hier op tweakers niet gewenst. Als jij dat als spam ziet, so be it.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 21 augustus 2024 18:20]

Maar jouw "hulp" is ook alleen maar een "zie daar kan het wel" waar vervolgens niemand wat aan heeft. Vaak is dit een manier om een discussie dood te laten bloeden "omdat het toch kan"... Als 1 bedrijf met een kleine gebruikersgroep iets wel kan is het nog niet ineens een "ja het kan" situatie geworden. Er is er 1, de rest moet volgen. Ik snap je wel hoor maar het is wat zwart/wit en flauw.

Of als analogie.
Ik kan met een handpers en sinaasappels sap maken wat een paar mensen heerlijk vinden. Houd dat in dat ik dan gelijk dit kan verkopen en op grote schaal kan doen? Nee, er is meer voor nodig, Je heb alleen bewezen dat "het kan" niet dat het schaalbaar werkt.
Kleine gebruikersgroep? GVB verzorgde 816.000 reizigersritten per gemiddelde werkdag in 2023. NS met 1.100.303 ritten per dag zit daar niet zo ver vanaf.

[Reactie gewijzigd door Giekdbw op 23 augustus 2024 00:14]

Dankjewel voor de correctie! Ik had even niet door dat GVB heel Amsterdam verzorgt (er zijn ook zoveel vervoersbedrijven, dacht aan een kleinere). _/-\o_
Dankjewel voor het precies bevestigen van mijn punt! 8)7
Oke, omdat dit de derde keer is dat je het post: Wie wil er nou naar Amsterdam? :Y)

Oh, en pun intended enzo.
Zolang mensen denken dat het niet mogelijk is, post ik inderdaad een reactie dat het gewoon mogelijk is, want dat is het.
Daarvoor zijn volgens mij juist de comments onder deze artikelen zo waardevol.
Veel mensen hebben ergens wel een mening over, en hebben iets gehoord wat eerder inderdaad waar was, maar dingen veranderen en features worden toegevoegd. Dat is dan mooi dat mensen dat ook weten, want wie weet loopt hier wél die ene gekke Amsterdammer rond voor wie het heel handig is :P
Een bankpas is ook niet voorzien van geboortedatum en/of pasfoto, wat een ov kaart met abonnement wel heeft.

Dit is om het moeilijker te maken om een abonnement te delen, wat met een bankpas natuurlijk wel makkelijker gaat (bijvoorbeeld met een gezamenlijke rekening met je vrouw/man/vriendin/vriend).
Mwah ik denk dat dat niet de reden is. Momenteel kan je ook al met een bankpas reizen met een korting op basis van je leeftijd. De foto voeg je dan digitaal toe via de OVpay app.
Volgens OV Pay zelf niet:
https://www.ovpay.nl/veel...ijn-kind-met-ovpay-reizen
Kan ik met mijn kind met OVpay reizen?

Ja, dat kan als je kind een eigen betaalpas heeft.

Goed om te weten:
- Kinderen tot 4 jaar reizen gratis
- OVpay is de uitvoerder van nieuwe manieren van in- en uitchecken in het OV. Bijvoorbeeld met je betaalpas, creditcard of mobiel. Sommige vervoerders hebben voordeel voor kinderen. Dit kan nog niet op een betaalpas of andere OVpay-manier gezet worden. Je kunt dan een los kaartje bij de vervoerder kopen.
Daarnaast is het de vraag of je een kind van 5 een betaalpas wilt geven en mee wilt geven aan anderen als ze het kind meenemen met het OV.
OV-Chipkaart heeft juist de geboortedatum eraf gehaald, pasfoto staat er nog wel op.
Waarom moet er een nieuwe OV-pas komen? Waarom gebruiken we niet gewoon onze bankpas / Apple Pay / Google Pay chips / methodes?

Is dat technisch niet haalbaar? Het is momenteel al mogelijk om te reizen op saldo, alleen abonnementen werken dan niet.
Ik kan mij voorstellen dat er vanwege privacy redenen geen user identifier zit aan zo'n transactie. Zou dat dan ook de reden zijn waarom mensen dan een losse chipkaart moeten hebben?

Edit:
Maar in parkeer garages kan je in- en uitrijden met dezelfde kaart en dan weet hij dus wel wanneer je binnen bent gereden op basis van je banktransactie.

[Reactie gewijzigd door jesse! op 21 augustus 2024 17:09]

Omdat OV bedrijven ook iets bieden als abonnementen, kortingskaarten, trajectkaarten etc of als je vervoer bv door de baas wordt betaald. Voor een incidentele enkele reis van A naar B voldoet inderdaad het huidige OVpay waar we dus inderdaad elke mogelijke bankpas/creditcard/telefoonspul voor gebruiken.

Een voorbeeld. Je woont in Roosendaal, werkt in Breda en hebt een treinabonnement van de baas om dagelijks te pendelen. Nu heb je een keer een vrije dag en gaat op bezoek bij een familielid in pakweg Goirle. Je kunt dus onbeperkt met de trein tot Breda maar blijft dit keer zitten tot in Tilburg om daar de bus naar Goirle te pakken. Hoe ga je dat met het huidig check-in/check-uit systeem zo om dat je toch gebruik kunt maken van dat abonnement en gewoon betaalt voor de rit van Breda tot Tilburg? Je kunt in Breda uitstappen, uitchecken, terug inchecken op eigen pas en dan naar Tilburg gaan maar je mist dan de trein waar je in zit. En dat is maar een voorbeeld, daarom zijn er inderdaad aparte passen nodig.
Ik denk dat je dit "probleem" juist creëert met aparte passen. Want dan moet je dus inchecken in Roosendaal, uitchecken in Breda met je werk abonnement. En vervolgens moet je los inchecken voor Breda - Tilburg.

Als je het met één pas doet, bijvoorbeeld je bankpas of telefoon versie daarvan (Apple Pay / Google Pay) dan check je in in Roosendaal, en uit in Tilburg. OV partij ziet dat op jouw kaart een abonnement staat voor Roosendaal - Breda, en zal die dus niet in kosten rekenen. Je wordt dan alleen afgerekend op Tilburg - Breda.
Je hoeft met een NS trajectabonnement (Flex Traject Vrij) niet tussendoor uit- en weer in te checken. Je reist gewoon naar naar je eindbestemming en de ritprijs wordt automatisch aangepast met inachtneming van het traject dat je hebt afgekocht.
Aan het einde van de maand krijg je een factuur met de gemaakte kosten buiten jouw vrij-reizentraject.
Dan krijgt je baas dus een rekening voor de privé treinreit van Breda - Tilburg, Tilburg - Breda.
Bij een NS Zakelijk trajectkaart inderdaad wel, bij de NS Flex kaart krijg je zelf de rekening.
@jesse! heeft het over een werk abonnement, oftwel NS Zakelijk.

Als je zelf een privé abonnement op naam afsluit, dan krijgt je baas inderdaad geen rekening, maar daar ging het dus niet over.
Je kan ook prima een vergoeding van de baas krijgen om zelf het abonnement aan te schaffen. Genoeg bedrijven die dat doen.
Overigens ook genoeg bedrijven met NS Zakelijk die privéreizen gewoon zonder toestaan, en daarna de kosten buiten het abonnement inhouden van het salaris (mijn eigen werkgever is er zo een), dus krijg je indirect zelf toch de rekening.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 21 augustus 2024 18:49]

Ik geloof er niks van dat dit ingebouwd wordt. Er zijn teveel combinaties van abonnementen en routes denkbaar.
Want je kan die abonnementen niet koppelen aan de betaalrekening/CC? Een nieuwe pas is gewoon overbodig, behalve voor die mensen die geen betaalrekening of kredietrekening met pas hebben, maar dat is maar een heel beperkt aantal mensen.

Daarnaast heb je gewoon virtuele passen tegenwoordig waarmee je via NFC kan betalen/scannen. Dus ook dat kunnen ze doen. Ik zie niet hoe een OV pas met abbo anders is dan een willekeurige klantenkaart van een winkel.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 21 augustus 2024 17:14]

Waarom zou je een abonnement van de baas op je eigen privé betaalpas/rekening willen?
Zie mijn wijziging nog, want zelfs zonder dat kunnen ze het implementeren.
Voordeel ov-pas tov bankpas is dat de vervoerder niet direct jouw bankrekeningnummer hoeft te verwerken. Met de ov-pas is dat obfuscated zodat alleen Translink dat weet. Dus qua privacy is de ov-pas ietsje beter dan de bankpas.

Denk ook aan potentiële skimmers bij incheckpalen etc.

[Reactie gewijzigd door Ionicawa op 21 augustus 2024 17:57]

Het moet dus worden opgelost in het systeem. Je checkt-in in Roosendaal en checkt-out in Tilburg. Het systeem berekent het verschil of de volle mep á la Londen.
OVPay is letterlijk al een ding wat nu, op dit moment, gewoon werkt. Je kan overal inchecken met je bankpas. Enige wat dat dus niet ondersteunt is abonnementen en dergelijke, maar ik kan me niet voorstellen dat daar niet iets voor bedacht kan worden wat niet weer een nieuw pasje nodig heeft. Je kan toch gewoon je bankrekening koppelen aan een reisproduct, waarom doen we nou weer zo moeilijk... :/
Voor mijn hond en ik denk ook voor je fiets moet je nog steeds wat anders doen. Die hebben niks aan OVPay. Dat werkt wel lekker vond ik.
Ook abonnementen werken inmiddels gewoon, zie bijvoorbeeld GVB Flex: https://gvb.nl/GVB-flex
Daar kunnen de meeste mensen in Nederland echter helaas geen gebruik van maken.

Bij ARRIVA, Bravo, BRENG, CONNEXXION, EBS, HERMES, HTM, KEOLIS, NS, OVERAL, OVREGIO IJSSELMOND, QBUZZ, RET, SYNTUS, TEXELHOPPER, TWENTS, WATERBUS, en Westerschelde Ferry kun je geen abonnementen koppelen aan een betaalkaart.
Daar kunnen de meeste mensen in Nederland echter helaas geen gebruik van maken.
Hiermee lever je het bewijs dat Translink het niet WIL ondersteunen. Wanneer de GVB het kan, zou de NS het toch ook moeten kunnen? Of zijn ze bij de GVB zo veel slimmer?
Of zijn ze bij de GVB zo veel slimmer?
Ja, dat zal het inderdaad moeten zijn :P

Translink is onderdeel van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, waar de GVB ook onderdeel van is. Wellicht is er een andere reden waarom alle andere vervoerders dit (nog) niet faciliteren, maar de GVB wel :?
Simpelweg omdat die transitie van OV Chip naar OV Pay nog loopt en enorm complex is. Voor elke vervoerder is dat zo ingrijpend dat dat veel tijd kost. Zeker bij de grootste vervoerder (NS). Alle uitleesapparaten moeten worden aangepast of vervangen (poortjes enzo). Mind you, we zijn het eerste en vooralsnog enige land waar OV met een betaalpas mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Daverius op 21 augustus 2024 23:40]

Je bedoelt, alle ov met één systeem en daarmee betaalpas.

Bij DeLijn in België kun je ook met betaalpas betalen, maar is het niet een universeel landelijk systeem. Bij NMBS (trein) kan dit weer niet (los kaartje nodig)
Bij de MIVB (metro, tram en bus) in Brussel is het al 4 jaar mogelijk om met je betaalpas te reizen.
In Singapore werkte dat anders ook prima hoor.
Mind you, we zijn het eerste en vooralsnog enige land waar OV met een betaalpas mogelijk is.
Ik kan me moeilijk voorstellen wat wij in 2021 het eerste land zijn waar direct betalen met een betaalpas in het OV kan. Ik zeg niet dat je wellicht geen gelijk heb, ik acht het echter onwaarschijnlijk.
Interessant! We zijn dus het eerste land dat het in het gehele land beschikbaar heeft. Andere landen waren ons voor in contactloos betalen, maar niemand heeft het eerder in een geheel land uitgerold.

Weer wat geleerd :-)
Zoals ik ook al in mijn andere reacties heb gezegd: het doet er niet toe dat het op dit moment nog maar bij een enkele vervoerder kan, het is technisch gewoon mogelijk om het te doen.
En ja, ook ik zou graag zien dat de andere vervoerders het gingen ondersteunen. Maar dat is irrelevant voor de stelling dat "Enige wat dus niet ondersteunt is abonnementen en dergelijke", wat dus onjuist is.
"Als OVpay abonnementen ondersteunt, maar vrijwel niemand kan er gebruik van maken, maakt het dan uit dat het technisch mogelijk is?"

Er is op dit moment geen ondersteuning voor het koppelen van abonnementen bij alle andere OV bedrijven.
Maar dat is dus een keuze van die vervoerbedrijven. Een nieuwe pas en/of nieuw systeem gaan daar niks aan veranderen.
Het is absoluut de keuze van die vervoersbedrijven, en door die keuze kunnen jij en ik er op dit moment geen gebruik van maken. En een nieuwe pas/nieuw systeem zal dat ook niet oplossen als de vervoersbedrijven geen zin hebben om het aan te bieden aan hun reizigers.
omdat de banken het niet willen, levert voor hun geen transactie met vergoeding op, alleen reizen betaling staan ze toe.
Dit begrijp ik ook niet helemaal.. Je kunt ook al gewoon inloggen op OV-Pay en je kaart koppelen. Waarom kan je daar dan niet gewoon een abonnement op zetten? Het ID van die kaart blijft immers altijd hetzelfde. Er zal vast wat meer bij komen kijken en het zal ook wel ingewikkeld zijn, maar dit zou naar mijn inziens top zijn.

Ik weet niet of bij het verwerken van OV-Pay transacties het rekeningnummer van de reiziger beschikbaar is, of een encrypted versie daar van, maar het zou zo top zijn als je bijvoorbeeld je NS abonnementen aan je rekeningnummer kan koppelen (en dat zijn ze toch al vaak, bijvoorbeeld met NS Flex).

Maar ja, op je bankpas staat geen foto. Dus dan kan iedereen wellicht met die kaart reizen. Bij de controle wellicht op de scanner van de conducteur laten zien dan?
Ik heb het vermoeden dat de nieuwe OV-chipkaart qua implementatie meer op OVPay moet gaan lijken (zie bijvoorbeeld: achterliggende bankrekening). Waardoor andere reisproducten dan vol tarief op saldo reizen op dezelfde wijze in beide systemen geimplementeerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door ZinloosGeweldig op 21 augustus 2024 17:17]

Als je je vliegtickets via je Apple of Google Wallet kan gebruiken, is koppelen aan een persoon blijkbaar goed te doen.
Apple Wallet is iets anders dan Apple Pay.
Wallet gebruikt gewoon je NFC, maar Apple Pay zit ook nog een verwerking achter met je bank.

Maar het zou misschien wel kunnen dat Translink gewoon Apple Wallet bijvoorbeeld gebruikt. Dan kan je die gewoon als pas selecteren voor je incheckt. Alleen is het weer een extra handeling voor mensen, omdat vaak de bankpas als standaard staat ingesteld.

[Reactie gewijzigd door jesse! op 21 augustus 2024 17:28]

Is het niet goedkoper om gewoon OV echt "openbaar" dus gratis te maken, alle poortjes weg, niet meer controleren, alle infrastructuur met betalingen, klachten helpdesk, finance afdelingen, callcenters, weg. Gewoon gratis maken? Dan zou ik persoonlijk de auto vaker laten staan, en misschien de 2e auto wel weg doen.

Dit zal waarschijnlijk ooit wel gebeuren, maar eerst gaan we nog miljarden (belastinggeld) verbranden in dit soort sneue constructies.

Was in Luxemburg deze zomer, en daar is het openbaar vervoer ook openbaar. Echt prima, schone treinen, geen kaartjes, geen controles, niets. Werkt perfect.

[Reactie gewijzigd door Servowire op 21 augustus 2024 17:58]

Gratis OV bestaat niet. In de meeste landen inclusief Nederland is de zogeheten modal split ongeveer 50-50. Dat wil zeggen dat voor iedere euro die het openbaar vervoer kost ongeveer 50 cent door de reiziger wordt betaald en de overige 50 cent door de overheid. Dat wil zeggen dat als je nu € 30 betaalt voor je treinkaartje daar door de overheid nog eens € 30 bovenop wordt betaald om de trein te kunnen laten rijden.

Stel dat je treinkaartje voortaan gratis zou zijn. Dan kost dat jou niets, maar de overheid moet € 60 aan jouw ‘gratis’ treinkaartje bijdragen. Met andere woorden: voor de belastingbetaler is niets zo duur het gratis OV.
Mijn idee (droom?) zou zijn om een maximum in te stellen voor het OV in Nederland.

Bijvoorbeeld €50 per maand voor bus/tram/metro etc.. en €100 per maand voor treinen erbij.

Voorbeeld: Je gaat paar keer met bus en tram en hebt met je bankpas / ov kaart €50 betaald in totaal, verdeeld over heel Nederland. Gefeliciteerd, de rest van de maand is gratis!

Daarna nog met de trein? Prima, hoeveel je ook reist het is altijd maximaal €100 per maand.

Er hoeft NIKS geregeld te worden van abonnementen. Niemand hoeft het uit te leggen aan buitenlanders. Je hoeft letterlijk alleen dezelfde (bank)pas te gebruiken en klaar is kees, je doet mee.

Zou te doen moeten zijn als je gewoon de regel in stelt dat het per bankpas is, je hoeft alleen maar in de backend het maximum in te stellen bij facturatie, dat is alles. De overheid regelt dan vergoedingen bij de vervoerders, maar daar hoeft de reiziger verder niks van te weten, de vervoerder is gewoon een partij die een dienst aan de overheid levert, in plaats van direct aan de reiziger.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 21 augustus 2024 20:58]

Het probleem is dat je daarmee juist degenen die veel gebruik maken van de dienst een incentive geeft nog meer te reizen. Je vergroot dus eventuele capaciteitsproblemen. Tegelijkertijd zorgt het er niet voor dat OV reizen aantrekkelijker wordt voor diegenen die dat nu nog niet doen. Integendeel zelfs. Door de nog drukkere trajecten hebben automobilisten juist een extra reden niét met het OV te gaan.

En omdat ze dus toch al geen abonnement hebben, zijn het de incidentele trips die dus ook nog een ontmoedigd worden. Dat ene ritje kost dan immers aan benzine (nagenoeg) evenveel als met het OV. Dus waarom de nadelen op de koop toe nemen?

Het principe is mooi hoor. Maar voor niks komt de zon op. En bovenstaand effect zag je ook heel sterk toen in Duitsland het 50€ ticket werd ingevoerd. Een cadeautje voor degene die reeds OV gebruikte. Maar het niet-gebruiken van het OV is zelden een financiële keuze.
Het probleem is dat je daarmee juist degenen die veel gebruik maken van de dienst een incentive geeft nog meer te reizen.
Dat is het punt! Je wil zo veel mogelijk mensen het OV in krijgen. Als ze daardoor een auto laten staan: prachtig! Als ze daardoor vaker een andere stad, familie of wat dan ook bezoeken, ook prachtig!

Het hele punt is juist om het OV, buiten de spits te stimuleren. Je hebt gelijk dat er in ruil voor een systeem als dit, wel een soort spitsheffing zou moeten komen op bepaalde tijden op trajecten om de drukte wat te drukken.

Uiteraard zou er capaciteit bij moeten maar dat moet dan ook. Ik snap dat jij wellicht het traject Den Haag - Amsterdam voor je ziet maar de rest van het OV, buiten de spits, is vaak nog een stuk leger dan voor Corona, en dat is zonde.

Verder zou je natuurlijk de tickets alsnog goedkoper kunnen maken. Als je bedrijven de €100 belastingvrij bij het salaris laat duwen en ongeveer 2 miljoen mensen krijgen dit standaard dan heb je al de helft van de totale ticket inkomsten van de NS binnen. Gooi vanuit de overheid nog studenten, scholieren en ambtenaren erbovenop en je hebt 75% van je totale begroting al binnen voordat de maand is gestart, hiermee kunnen de losse tickets omlaag voor incidentele reizigers.
Je gaat aan de volgende punten voorbij:
De meest milieuvriendelijke reis, is de reis die niet is gedaan.
Een belangrijke reden voor automobilisten om de auto te pakken, is omdat je er geen last hebt van andere reizigers in de vorm van drukte, geluidsoverlast of rotzooi die ze achterlaten.

De boel gratis maken zorgt voor een verdere afwaardering van de dienst, drukkere trajecten en dus ook meer overlast. En dat dus bij stijgende kosten. Alles redenen voor de automobilist om dus met alle liefde z'n premium te betalen om daar geen gebruik van te hoeven maken. Indien prijs dus überhaupt een argument was. Geld kan je terugverdienen, tijd niet.

Reizen buiten de spits is in theorie een leuk idee, maar zolang de maatschappij is gebouwd op schooltijden en het faciliteren van ouders, en degenen die geen kinderen hebben zich hier naar moeten richten in verband met projectwerk, openingstijden detailhandel, ik noem maar wat, ga je het daar ook niet mee redden. Ja, wanneer men halverwege de dag begint, of naar huis mag. Maar parttime werk heeft ook zo z'n beperkingen.

Zoveel mogelijk mensen gebruik laten maken van het OV is een héél andere doelstelling dan de mensen die reeds gebruik maken van het OV dit nog meer te laten gebruiken.

Als je de automobilist de stap wilt laten maken naar het OV, dan dien je je daar specifiek op te richten. Dat bereik je dus niet door OV-reizigers voordeeltjes te geven, maar door bijvoorbeeld mensen met een auto op naam de mogelijkheid te bieden voor korte stukken de auto te laten staan. Of eens in de week met de trein te laten reizen.

Nu is het "ik heb de auto toch al en daarmee de vaste lasten, dus waarom naar de bushalte lopen als ik daar per kilometer niks goedkoper uit ben?"
Dat doorbreken, daar zit de winst :)
Ik denk dat jij onderschat voor hoeveel mensen prijs weldegelijk de bepalende factor is. Fijn dat jij altijd een premium betaald om met de auto te gaan maar voor veel mensen is prijs weldegelijk een doorslaggevende factor. Vooral de trein is nu stervensduur, zeker voor gezinnen.

En daarnaast is dit voorstel ook primair bedoelt om het OV aantrekkelijker te maken voor iedereen, het is niet bedoeld om alleen autobezitters te paaien.

In Duitsland zag je trouwens weldegelijk een afname in autogebruik bij het Duitsland ticket. Niet voor iedereen, zoals je zelf zegt, maar dat hoeft ook niet om succesvol te zijn.
Het Duitse 49 Euro ticket heeft een groot nadeel: je mag daarmee niet met de IC en de ICE reizen. Dat het een cadeautje is voor degenen die al het OV gebruiken klopt dus niet.

Het wordt daarom door forensen maar weinig gebruikt. Voor veel gepensioneerden met veelal een laag besteedbaar inkomen, maar wel met meer tijd, is het daarentegen wèl een goede zaak.
Genoeg forensen die het wel gebruiken, maar dan vooral in- en rond de steden, velen die voorheen dus een jobticket via de werkgever hadden en dus toch al van het OV gebruik maakten. Die treinritten lopen namelijk vooral via RB (Regionalbahn). Voor hen werkten de voorhanden zijnde abonnementen reeds, en is het vooral een cadeautje geweest. IC / ICE worden natuurlijk ook wel gebruikt door mensen die in bijvoorbeeld Nürnberg wonen en in München werken. Maar dat is slechts een relatief kleine groep.

Een verder bijkomend probleem is dat het te goedkoop is om de kosten te dekken, laat staan om dus uit te kunnen bouwen en de dekking in de gebieden te verhogen waar men niks aan zo een goedkoop ticket heeft. Er is dus iets goedkoper gemaakt voor degenen voor wie het sowieso reeds interessant en het oude bedrag waard was, die vervolgens ook nog een hoop extra reisjes konden doen zonder meerkosten, wat heeft ingehakt op de inkomsten van de OV bedrijven, waardoor men juist niet kan investeren in het bereikbaar maken van het OV voor niet-gebruikers.

Het gevolg voor gepensioneerden is in Duitsland nog een ander verhaal. Daar zitten velen op zwart zaad omdat je AOW inkomensafhankelijk is (de generatie huisvrouw is hier bijzonder hard getroffen). Het contrast ten opzichte van de gemiddelde Nederlandse gepensioneerde kon weinig groter zijn, waardoor een vergelijk op dat vlak weinig zin maakt.
Je hebt gedeeltelijk wel gelijk. Ik ken hier veel mensen die per trein naar hun werk reizen en die een treinabonnement van de zaak krijgen. De RB is echter nogal een catrastofe, vooral in het Ruhrgebiet, maar ook hier rondom Berlijn.

Ik reageerde omdat je schreef: Het niet-gebruiken van het OV is zelden een financiële keuze. Dat was het wel degelijk, juist voor degenen die je zelf noemt: de mensen met een klein pensioentje (AOW bestaat niet in Duitsland). In totaal zijn er nu zo'n 18 miljoen gepensioneerden in Duitsland, dus net zoveel als Nederland inwoners heeft. Voor velen van hen was de invoering van het 49 Euro ticket een zegen.

En inderdaad: het Duitse OV is bepaald niet kostendekkend, dat zal in Nederland niet anders zijn. Maar je mag misschien de vraag stellen of het dat wel moet zijn? Ondanks de opkomst van het home-office is en blijft een goede mobiliteit uitermate belangrijk voor de economie, maar ik vind dat het helemaal geen kwaad kan als het accent van de autosnelwegen wat meer in de richting van het OV wordt gelegd.
Zo iets heb je waar ik woon al voor de Metro/Tram. Als je je 3e 90 minuten kaartje van de dag koopt wordt dat automatisch een dagkaart.
Hier in Barcelona heb je ook zoiets. 21 euro per maand onbeperkt reizen in bus, trein, metro, tram en kabeltrein. Ideaal.
Natuurlijk kan je het Luxemburgse model niet zomaar op Nederland toepassen, dat zou gigantische problemen met capaciteit en financiering met zich meebrengen, om nog te zwijgen over (sociale) veiligheid. Maar je gaat wel een beetje voorbij aan het punt van de kostenbesparing die het zou opleveren als reizigers niet (direct) voor het ov betalen. Want reken maar dat al die pasjes, poortjes, abonnementen, enz. een bak geld kosten. Hoeveel kosten er van die 60 euro nog over zouden blijven zou ik niet durven zeggen.
jij misschien, echter alle onderzoek laat zien dat het in de praktijk zo niet werkt.

investeren in ov is niet meer interessant want levert niets op
drukke treinen op een overvol netwerk (waar niemand in wil investeren)

bovenal is het niet gratis want dat bestaat niet.

de vergelijking met luxemburg, dat is in essentie een grote stad met hoogste inkomen van europa maar het is dan nog onbetaalbaar om in luxemburg stad zelf te wonen, dat transplanteren op nederland werkt niet.
investeren in ov is niet meer interessant want levert niets op
drukke treinen op een overvol netwerk (waar niemand in wil investeren)

bovenal is het niet gratis want dat bestaat niet.
Dat is niet waar. Als OV gratis zou zijn dan zou het veel meer gebruikt worden en dus minder auto's. Minder files (die Nederland ook geld kosten), minder beperkingen op stikstofgebied, minder CO2 rechten afkopen enzovoorts. Uiteindelijk zelfs minder wegonderhoud.
Het OV in Luxemburg is alles behalve gratis.


Het systeem werkt met schaduwtol, de cfl krijgt gewoon een X bedrag betaald per reiziger.


Er is een gigantisch ambtenaren apparaat opgezet en veel geïnvesteerd in technieken om uit te zoeken hoeveel mensen er met de trein reizen, immers heeft de CFL recht op een bedrag per reiziger.

De Luxemburgse belastingbetaler betaald dus jouw kaartje plus een ambtenarenapparaat, voor jouw is het gratis maar dat is heel kortzichtig,
Was in Luxemburg deze zomer, en daar is het openbaar vervoer ook openbaar.
Luxemburg heeft een dicht net van treinverbindingen en vooral ook busverbindingen, allemaal gratis, frequent en op tijden vroeg en laat dat dit ook gebruikt/gewenst wordt. Het is allemaal perfect schoon en modern, steden missen heel veel autoverkeer met bijbehorende parkeerproblematiek.
Luxemburg heeft het begrepen!
Eigenaren van de ov-pas moesten een bunq-rekening krijgen, waarop het saldo van de ov-kaart gestort zou worden
Ik zie dat een rekening bij Bunq 10 euro per maand kost. Zouden die kosten gedragen worden door Translink of wordt dat doorberekend aan de gebruiker van die pas?

Als dat laatste het geval is wordt dat voor de gebruiker wel een dure grap, met 120 euro per jaar, en dan heb je nog geen reis gemaakt?
Ik denk dat het een beetje ongemakkelijk is beschreven en het niet om een reguliere rekening gaat. Het is waarschijnlijk een bankrekening op de achtergrond waar de gebruiker niks van mee krijgt met vrijwel alle standaard features uitgeschakeld. Het functioneert dan puur als een soort logboek van jouw reistransacties, saldo en eventuele abonnementen. Dat is de absolute basis van een bankrekening, dus ik begrijp wel waarom Translink het wiel niet weer opnieuw wilde uitvinden. Ik vind het ook een best wel interessante en creatieve oplossing.
Translink hoeft het wiel toch helemaal niet uit te vinden, want wat je beschrijft is precies wat ze al jaren zelf doen. Alleen is bij de huidige OV-Chipkaart die kaart de sleutel, en wordt dat in de toekomst het account. Voor zover daarvoor een wiel uitgevonden moet worden, neem ik aan dat ze bij bunq zijn uitgekomen omdat daar de kennis zit om het rond te breien. Gewoon outsourcen van het ontwikkeltraject, waarbij ze korting kregen door ook de accounts bij bunq onder te brengen.

Die 10 Euro per maand zal het niet gaan kosten, maar je kunt er natuurlijk gif op innemen dat de eenmalige €7,50 die je nu voor een OV-Chipkaart betaalt gaat veranderen in een maandelijkse of jaarlijkse fee die gewoon van je reissaldo wordt afgeboekt. En daarvan gaat een deel naar de partij die tzt de accounts gaat beheren.
niet want "Bunq zou daarbij geen inzage krijgen in de reisgegevens van klanten en de persoonsgegevens van de reizigers mochten niet gebruikt worden voor marketingdoeleinden."

al heb ik er niet veel vertrouwen in hun digitale fratsen zijn bekend
Je vergeet even de digitale fratsen van de andere banken voor het gemak?
het idee, beetje een kronkel vind ik, zou zijn dat de ene kant de reizen zou doen de andere kant de transacties, met een chinese wall ertussen, maar je zou zeggen dat je kunt stellen dat de financiele afhandeling dan niet afhankelijk zou hoeven te zijn van 1 bank
Mijn Bunq rekening kost €3,99, geen idee waar jij €10,- vandaan haalt, ze hebben ook gratis rekeningen...
Je kan in het hele Nederlandse OV al met veel betaalpassen betalen, zowel bankpas als bepaalde credit cards, of met je mobiel als daar een betaalpas in gekoppeld is. Welke nieuwe functies moet de ov-chipkaart dan gaan krijgen om de oude te gaan vervangen. Waarom zou je voor de nieuwe ov-chipkaart een daaraan gekoppelde bankrekening bij Bunq moeten hebben? Zou dat inhouden dat ze graag zouden willen dat je met je ov-chipkaart op meer plekken dan het OV kan betalen, gaat het een soort betaalpas worden?
Met OV pay, betaal je 't volle tarief, met OV chip, reis je op abbo, met korting...
Het moet toch niet zo moeilijk zijn om voor abonementhouders op een account pagina door te geven met welke bankpas er gereisd wordt zodat de producten via die bankpas beschikbaar zijn... zou je zeggen althans.
GVB biedt reeds kortingsabonnementen aan welk ook via ovpay (betaalkaarten) werkt, als enige vervoerder. Het kan dus wel.

https://ovpay.gvb.nl/webshop/reisproducten
EBS doet hetzelfde.

En via OVpay zelf kan je al leeftijdskorting activeren voor 12- en 65+.
Ja, maar waarom moet iedereen dan een rekening bij bunq hebben? Waarom niet je bestaande rekening bij om het even welke bank? Vreemde koppelverkoop. Ik snap niet dat de andere banken hiermee akkoord zijn gegaan. Of die hebben verder vooruit gedacht, en al eerde de conclusie getrokken die bunq nu trekt.
Ik denk omdat er ook een anonieme optie moet zijn. Bankpassen zijn dat nou eenmaal niet.
Ik zie het niet als slecht nieuws. Zelf heb ik geen vertrouwen in bunq, ook na de recente schandalen dat ze hadden. Bovendien snapte ik ook nooit waarom een specifieke bank dit systeem moest beheren. Ik hoop dat ze met een betere alternatief voor de hele implementatie kmoen ipv een andere bank opzoeken die het wel wilt doen.
omdat banken al betalingsverkeer afhandelen en alle infrastructuur ervoor hebben. waarom het wiel opnieuw uitvinden als het al bestaat.
de huidige ov pas ondersteund gewoon iedere willekeurige bankrekening. Dus waarom zo een stap achteruit nemen en je aan een bank binden?
Omdat er ook anoniem gereisd moet kunnen worden.
de huidige OV pas is geen bankrekening, de huidige OV pas heeft een eigen systeem om saldo bij te houden.

[Reactie gewijzigd door t link op 22 augustus 2024 09:23]

Ja, die bank bestaat ook:BNG. Zou gewoon een extra afdeling zijn…..toch

Dit laat maar weer eens zien waarom infra en commercie niet samen gaat. Men heeft het veel te ingewikkeld gemaakt.
Vond deze analyse wel interessant:
https://www.bnnvara.nl/jo...len-over-bunq-een-analyse

Zoals ik het lees was het allemaal heel selectief gebracht. En was de journalistiek twijfelachtig
Ik snap niet wat je hier interessant aan vindt.

Het is een opinie artikel geschreven door iemand die bekend is met mensen achter Bunq/fan is van de oprichter van Bunq, die de suggestie probeert te wekken dat (een van) de journalist(en) die over de wanpraktijken bij Bunq bericht, een dubbele agenda zou hebben.

Daarnaast worden de cijfers in twijfel getrokken, en zonder context behandeld.

Het is (bijna?) een hit piece gericht tegen een van de journalisten (Stijn Bronzwaer) die over Bunq bericht heeft. Ik vind het persoonlijk een vrij riskant en ondoordacht stuk. Wellicht heeft BNN VARA geen online redactie die nauwlettend orde op zaken houdt, of wellicht vindt men dit prima.
het is joop een extreem linkse website die meer activistisch dan journalistiek is en met in dit geval tinkebell (bekend van kunstwerken als haar eigen kat in een tas ombouwen) die een geschiedenis heeft als het gaat om dingen schrijven die niet kloppen maar wel schade aanrichten zie bvhttps://nos.nl/artikel/24...ijs-van-dijk-rectificeren
Tinkebell is zelf een "tevreden gebruiker" en dus ook niet helemaal vrij van beïnvloeding. Ik denk dat Bunq zich prima aan de regels houdt, maar de 4 uur wachttijd bij andere banken is een nuttige voorziening die Bunq ook had kunnen hebben.
Waarom moet hier een bank bij betrokken zijn? (Hoe zit dat nu dan in elkaar?)

De OV-pas is vanuit mijn ervaring niet veel mis mee. Ik mis alleen nog de ondersteuning om geen fysieke pas te hebben, maar om het digitaal via NFC van m'n telefoon te doen. (Dus inclusief NS abbonnement)

De fysieke pas moet er wel blijven (voor de niet-digitale mensen of het uitvallen van bepaalde IT systemen), maar nu worden er kosten in rekening gebracht voor een fysieke pas die voor velen niet nodig zou zijn als het digitaal kon.

Overigens zou inchecken voor meerdere personen op 1 pas ook geen verkeerde optie zijn, dit kan bijvoorbeeld in Denemarken wel. (Je kan mensen "bij boeken" als je incheckt)

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 21 augustus 2024 17:07]

Ik ben er geen voorstander van hiervoor de telefoon te gebruiken. Vaak genoeg sta je te wachten bij zo'n poortje omdat iemand met een telefoon staat te klooien.
Hetzelfde bij de kassa in een supermarkt. Houden ze dat ding niet goed vast en dan gebeurd er weer van alles op de telefoon zodat het scannen niet meer lukt. Staan ze daar letterlijk 10 seconden de telefoon vooruit en achteruit te bewegen voordat ze dat door hebben, opnieuw activeren, opnieuw proberen, zelfde probleem. Superleuk hoor, allemaal om maar geen pasje bij je te hoeven hebben.

Ik ben oud; ik heb gewoon een telefoonhoes waar de pinpas en chipkaart in zit. Klaar.
Maar duidelijk te jong om een 3310 gehad te hebben. Anders had je je pasjes wel gewoon in een portemonnee omdat een hoesje nergens voor nodig is :P
Waarom moet hier een bank bij betrokken zijn? (Hoe zit dat nu dan in elkaar?)
Iemand moet het doen. Ik neem aan de Interlink geen zin had om het zelf te doen en op de markt naar een partner heeft gezocht die het beter/goedkoper kan. Banken hebben veel ervaring met betaalsystemen en pasjes dus daarom lijkt een bank een geschikte partner.
ze hebben op zich een goed product, het werkt ok, je moet alleen bepaalde dingen leren, hoe (inmiddels) meerijkorting te regelen. Dat je als je pas verloopt geen nieuwe moet aanvragen maar ondanks dat de mail dat zegt je moet zeggen een vervangende te willen.

ingewikkelder hoeft het niet, ik been geen digibeet maar ik heb niet zo de behoefte om een pas op een telefoon te zetten.
Translink is in mijn ogen een Ka U Té bedrijf. De hoeveelheid geld die ze binnenkrijgen door ov-kaarten die niet leeg gebruikt worden (ook omdat er altijd een flinke som geld op moet staan en je dat nooit precies op krijgt)
En het vervangen van de kaarten kost ook nog een bak met geld. Heb in mn leven nog nooit zo een slechte kaart gehad.

Intern breekt de spoel makkelijk en de opdruk/folie houdt het gewoon geen 5 jaar uit. Zeker niet nu je die pas uit je portemonnee moet halen omdat hij anders je bankpas gebruikt. Want duh. wie een OV-chipkaart heeft gebruikt het liefst zijn bankpas om te betalen 🤦‍♂️

Ik weet de precieze bedragen niet meer maar een nieuwe OV kaart omdat hij na 4 jaar niet meer werkte was 8 euro en dan kwam er nog 4 euro bij omdat de oude kaart nog geldig was en dus koste dat meer admin werk.

(En ik buig de kaart niet tot 90° bij het aanbieden, houd hem er op een afstandje van 1cm voor)
Als je hem dagelijks gebruikt laat de folie bij de hoeken inderdaad los. Bij een bankpas gebeurt het niet, maar die heeft geen foto. En velen buigen hem om hem plat tegen de lezer te houden. Dat is niet nodig. Ik heb overigens wel eens een kaart gezien die zo krom als een hoepel was en toch nog werkte.
Het is gewoon het aaaaller goedkoopste kaartje wat ze kunnen inkopen. En als je er dan zo een prijs aan hangt dan denk ik. Maak het dan een kaartje dat ook gewoon 5 jaar goed mee gaat. Het kaartje is al krom als je hem krijgt (staat beetje bol, gewoon slecht geproduceerd)
Ik zit al aan de tweede vervangende kaart dit jaar en ik doe er toch echt niets raars mee. Een niet-anonieme ov-chipkaart vervangen kost 11,50 Euro en dat is gewoon asociaal. Om over verkeerde afschrijvingen nog maar te zwijgen. Wanproduct.
Lijkt me toch totaal niet gewenst om banken en Mastercard te koppelen aan een OV systeem?
ik lees het en denk, welke gek heeft een product dat maar 1 doel heeft in iets gemaakt waar je een bankrekening bij krijgt, dan kun je hem nog eerder aan je eigen rekening koppelen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.