Zotac Zone-gaminghandheld krijgt AMD Zen 4-apu en gaat 849 euro kosten

Zotac heeft meer details gedeeld over zijn komende Zone-gaminghandheld. Het apparaat beschikt over een AMD Ryzen-apu met acht Zen 4-cores en een RDNA 3-igpu. De handheld is vooruit te bestellen in Duitsland en kost daar 849 euro.

De Zotac Zone-handheld wordt voorzien van een AMD Ryzen 7 8840U-apu. Die beschikt over acht Zen 4-kernen en zestien threads met een boostclock tot 5,1GHz. Deze chip heeft daarnaast een geïntegreerde RDNA 3-gpu met twaalf compute-units en een kloksnelheid van 2,7GHz. De Zone krijgt 16GB Lpddr5x-7500-geheugen en een 512GB-ssd met een PCIe 4.0-interface en M.2-2280-formfactor.

Verder krijgt de handheld een 7"-amoledscherm met een full-hd-resolutie en 120Hz-refreshrate. Zotac adverteert met een piekhelderheid van maximaal 800cd/m². Het scherm wordt geflankeerd door twee thumbsticks met halleffectsensors, een D-pad, ABXY-knoppen en twee aanrakingsgevoelige touchpads die doen denken aan Valves Steam Deck. Aan de bovenkant van het apparaat zitten triggerknoppen, eveneens met halleffectsensors.

De Zotac Zone heeft daarnaast twee USB4-poorten met snelheden tot 40Gbit/s, een micro-SD-kaartlezer, een 3,5mm-jack, Wi-Fi 6E-ondersteuning en Bluetooth 5.2. De aan-uitknop heeft daarbij een ingebouwde vingerafdrukscanner met ondersteuning voor Windows Hello. Het apparaat krijgt ook een ingebouwde frontcamera en microfoon. Het apparaat draait Windows 11.

Zotac kondigde de Zone al aan tijdens de Computex in Taiwan. Het betrof toen echter nog een prototype en de fabrikant deelde toen ook weinig concrete specificaties of adviesprijzen. Het bedrijf meldt nu dus dat het apparaat vanaf woensdag vooruitbesteld kan worden in 'geselecteerde markten'. Daaronder valt in ieder geval Duitsland, waar het apparaat dus 849 euro kost. Een retailer noemt daarbij een leverdatum van 12 september, hoewel Zotac dat zelf niet bevestigt in zijn persbericht.

Zotac Zone gamescom 2024Zotac Zone gamescom 2024Zotac Zone gamescom 2024

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-08-2024 • 17:21

38

Reacties (38)

38
38
21
2
0
11
Wijzig sortering
Hier wordt door meerderen een kortzichtige vergelijking met de Ally X gemaakt. Maar deze Zone heeft een amoled scherm dat tot 800nits gaat. De Ally X is LCD en gaat tot 500nits. Daarnaast kan je bij dit ding zo te zien de trigger-travel verkorten; een functie die ik persoonlijk niet gebruik, maar voor shooters wel handig kan zijn.

Persoonlijk ben ik van de Ally naar de Legion Go overgestapt, en dat scherm was m.i. echt een flinke verbetering. Helaas is deze Zotac in vergelijking klein (7.0 t.o.v. 8.8 inch), anders zou ik hem zeker overwegen.
Het wordt misschien pas interessant als Valve SteamOS ondersteuning voor dit apparaat uitbrengt. Ze zijn aan het werk voor ondersteuning van de Ally X dacht ik.
Als je zo meteen elke handheld kan pakken en er SteamOS op kan zetten ipv Windows 10/11 (wat qua user interface het gewoon net niet is op een handheld). Ik heb ergens het vermoeden dat Valve zo min mogelijk afhankelijk wil zijn van Microsoft en in het verlengde dus Windows.
Het aantal Linux gebruikers stijgt langzaam, maar is zeker niet meer insignificant met 4.5%.
Het aantal Linux gebruikers stijgt langzaam, maar is zeker niet meer insignificant met 4.5%.
4,5%? Maak dat 2%.
Even wat statistieken linken:Dus het algemene aandeel van Linux gebruikers is gestaag aan het stijgen. Wat niet verward moet worden met het aantal SteamOS gebruikers an sich.

[Reactie gewijzigd door Indir op 21 augustus 2024 18:29]

Even wat nuance citeren:
Is this where we truly get to say it's the year of Linux on the desktop? Not quite. It's only one measurement, and it comes with the usual pinch of salt based on how they pull their data which they say is from "more than 1.5 million sites globally". Still, it's an interesting way to track it and it's still great news.
Door het marktaandeel van Steam denk ik dat het representatief is voor gamers specifiek, ja. Bij statistieken van Linux in het algemeen kan je vraagtekens zetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 augustus 2024 18:49]

Dat is Steam.. kan me voorstellen dat er ook nog Linux gamers zijn die niet per se Steam gebruiken.
Ik geef nergens aan dat het specifiek gamers zijn ;). Ik snap de aanname omdat dit nieuwsbericht over een gaming handheld gaat. Laat niet weg dat ik tot nu toe prima kan gamen op Linux sinds ik nu ongeveer een jaartje over ben.
Waar het mij vooral om ging is dat het fijn is dat Valve de ondersteuning voor SteamOS lijkt uit te breiden en dat mijn keuzes daardoor groter worden gezien ik niet terug wil naar Windows.
Geen probleem met windows 11 op de ally.
GPD gebruikt al jaren windows 10 en dat gaat ook goed.
Althans voor games werkt het perffect.
(eerste gpd win stamt uit 2016)

Zoals altijd begrijp ik dat hele afhankelijkheid van steamos absoluut niet.
Als ik een handhed wil waar ik alleen maar op kan gamen dan neem ik wel een switch of zoiets.
Dat was 1 van de redenen dat ik de steam deck had ingeruild voor een ally.

Verder snap ik niet waarom bedrijven van die loge machines moeten maken ipv een gpd win mini.
(behalve dat de ally, wat mij betreft, de beste koeling en beste fans had/heeft die ik ooit heb meegemaakt voor een windows gaming apparaat)

Zou toch stoer zijn om een gameboy micro formaat mee te kunnen nemen voor pc games...
Het zal vast prima werken, maar het is geen OS voor een handheld; dat is met de Steamdeck anders; althans de volgens de reviews.
Ik snap je punt niet. Nu ben je afhankelijk van Microsoft en dus Windows. Waarom zou je geen 2e optie met SteamOS willen?

Je wilt geen handheld waar je alleen maar op kan gamen? Je weet dat je een extern scherm op een Steamdeck kan aansluiten en je gewoon een volwaardig OS hebt?
Het maakt mij niet uit welk os het precies is.
Mijn ervaring met steamos was dat het een te gesloten omgeving was om er meer mee te doen dan gamen.
En dat games die niet in steam stonden niet te spelen waren.
Althans niet op een hele makkelijke manier.
Maar ik had ook geen zin om daar veel tijd in te steken.
(als het goed is kan je ook windows op de steam deck installeren)

En windows is nog steeds de standaard voor computers.
Ook al ben ik soms echt klaar met de flauwekul van microsoft en hoedanigheid aan zooi die nodig is om het draaiend te houden.
(optimalizaties zijn niet meer van deze tijd)

En ik wil best een handeld waar ik alleen op kan gamen, maar dan gebruik ik wel mijn ps vita of gameboy micro.
Zijn toch een stuk handzamer.
(nee ik vergelijk het niet, want dat is appels met peren vergelijken)

En als je scherm aansluit is het toch nog steeds steamos?
Ah duidelijk, ik heb er zelf nog geen gehad dus mijn ervaring gaat af op reviews en videos die ik heb gezien. Wat ik wel weet is dat SteamOS gewoon een volwaardige Linux omgeving is met KDE als desktop environment, dit maakt het voor mij een interessante keuze.
Zelf draai ik op mijn werkstation XFCE en op mijn laptop KDE. KDE is wat gelikter qua uiterlijk en XFCE is een stukje lichter. Voordeel is wel dat KDE weer groter is en ondersteuning beter, zeker als het aankomt met de migratie van X11 naar Wayland.

Ik vond zelf het formaat Gameboy Color fijn, daarna heb ik eigenlijk geen handheld meer gehad.
Een gpd win mini is een umpc met ingebouwde game controls, het is niet echt een dedicated game handheld. Heb hem zelf niet in handen gehad maar hij lijkt me niet erg comfortabel.
Daarnaast vind ik zelf 7" eigenlijk al echt de ondergrens voor een (Windows/Linux) gaming handheld. Liever juist iets groter.
Zo umpc, dat is een oude term.
Dat is niet vergelijkbaar met een gpd win.
Althans niet zoals umpc's eerder waren.

Het is echt een gaming apparaat maar ook te gebruiken als pc.
Er is zelfs een switch aanwezig met 2 standen, muis en gamepad.(niet altijd nodig om te gebruiken maar wel handig indien een game een speciale instelling heeft)
Werkt zeer goed, verbazingwekkend.
En het voordeel is een toetsenbord, ookal is het af te raden om daar hele verslagen op te typen.

Een gpd win is een stuk comfortabeler dan je zou denken.
Als de gpd win mini niet zo gestoord duur zou zijn dan was dat mijn goto handheld.
(+/- 1000 euro voor een apparaat met dezelfde hardware als een ally is mij veel te gortig)
Misschien is umpc niet helemaal de juiste term inderdaad, maar mijn punt is dat die meer op een laptop lijkt. Dat heeft inderdaad voordelen, maar ook nadelen. Als je doel vooral is om controller-games te spelen dan lijkt het me toch echt minder optimaal dan een handheld met een formfactor zoals een Steam Deck (of dus deze "zone").
De steam deck is veel meer dan alleen een gaming handheld. Het is een zeer geïntegreerde console die voor veel games alles tot de puntjes integreert. Een paar voorbeelden:

- Veel games hebben de juiste grafische instellingen goed staan voor de device zodat je een minimale baseline fps hebt staan
- Button mapping is al gedaan en de games laten de juiste buttons ook ingame zien. Je hebt ook keuze hierbij uit community profiles voor andere favoriete mappings
- Standaard boot er geen ander OS in de achtergrond dus alleen het broodnodige draait wat ten goede komt van het batterij gebruikt en je echt een Console gevoel geeft.

Toch is de steam deck iets anders dan andere consoles. Het geeft je ook de vrijheid om de booten in desktop modus en geeft je dan een user desktop vergelijkbaar met Windows. Hier kan je gewoon andere applicaties op installeren. Deze desktop wordt wel weer netjes afgesloten als je naar console modus gaat.
Heb je ervaring met de gpd win?
Weer een veel te dure Ally kloon met het verkeerde OS voor handhelds. Erg jammer, op dit prijspunt is het geen competitor voor de steamdeck maar wel voor alle andere W11 handhelds.
Het is geen Ally kloon. Het is een Deck kloon. Die Ally misbaksel heeft geen touch pads. Deze gelukkig wel.
Valve is normaal gezien van plan om SteamOS naar 3rd party handhelds te brengen:
https://www.techpowerup.c...arty-handheld-devices?amp
want je kunt geen steamOS-like (bazzite/chimeraOS bijv.) op je ally of dit ding installeren... oh wacht dat kun je wel.
Ik wil dat fabrikanten dat zelf doen. Blijkbaar heeft alleen Valve daar genoeg ballen voor, de rest kiest de makkelijkste weg.
je kunt wel meer willen, wees blij dat je de optie iig krijgt.
ze hadden alle platformen ook op slot kunnen doen zoals consoles en je mag er niks anders op installeren.

steamdeck heeft slechte hardware (ja je kunt moderne game erop spelen, maar het ziet er niet uit), als ik en handheld kan halen met 3x de prestaties (890m handhelds volgendjaar bijv) dan wil ik graag een uurtje opzij zetten om een andere Os erop te zetten en een betere steamdeck kan hebben.
je kunt wel meer willen, wees blij dat je de optie iig krijgt.
ze hadden alle platformen ook op slot kunnen doen zoals consoles en je mag er niks anders op installeren.
Eh het is gewoon PC hardware hoor, je kan er elk OS op zetten wat je wilt. Zeker bij de windows machines...
steamdeck heeft slechte hardware (ja je kunt moderne game erop spelen, maar het ziet er niet uit), als ik en handheld kan halen met 3x de prestaties (890m handhelds volgendjaar bijv) dan wil ik graag een uurtje opzij zetten om een andere Os erop te zetten en een betere steamdeck kan hebben.
Onzin, de steamdeck kan alles draaien met prima graphics. Grafische instellingen maken sowieso weinig uit op een handheld. Voor 3x de prestaties betaal je ook 3x zoveel.
Ballen? Dat is gewoon uit eigen belang. Niet dat er iets mis is met Valve, maar die hebben er totaal geen probleem mee als je alleen in hun tuintje speelt. Wat op een Steamdeck voor velen de weg van de minste weerstand is.

En of we daar nou heen willen... Ook in dit geval is diversiteit gewoon goed.
849 euro :o dat is een hoop geld voor een handheld dat vrij laat uitkomt met deze chip, gezien AMD's strix halo volgend jaar ergens uitkomt met 3x zoveel compute units.
Ook het geheugen en opslag vind ik voor deze prijs wat tegenvallen nu ten opzichte van de nauwelijks duurdere Ally X. Die heeft dan geen oled maar wel vrr wat deze denk ik weer niet heeft en het scherm zou van wat ik begrijp alsnog heel erg mooi zijn.

En inderdaad, dat het niet al te lang meer zou moeten duren dat de nieuwe generatie komt met een mooie sprong in performance en efficiëntie heeft mij ook al doen besluiten om niet voor de Ally X te gaan maar rustig even bij mijn Steam Deck te blijven.
Is het niet zo dat Oled geen vrr nodig heeft ?
Nee, dat heeft niks met elkaar te maken...
Finraziel heeft gelijk dat het niets met elkaar te maken heeft.

VRR, Variabele Refresh Rate, zorgt ervoor dat het verversen van je scherm in enige mate in sync wordt gebracht met de frames die de videokaart (redelijk onregelmatig) genereert. Het scherm kan in een bepaalde FPS range wachten met het verversen totdat er een nieuwe frame binnenkomt en dan gelijk verversen. Het resultaat is dat je monitor zo snel mogelijk ververst als nuttig is en daarmee een soepeler verlopend beeld toont, dan wanneer het scherm op vaste tijden ververst, en al heeft ververst voordat er een nieuwe frame is van de videokaart, waardoor de monitor die nieuwe frame pas kan gebruiken in de volgende ronde wanneer het scherm weer ververst volgens dat vaste schema. Als dit constant gebeurt, wat feitelijk aan de hand is in het gamen bij minder dan ideale hoeveelheid FPS, heb je aan de ontvangende kant als monitor kijker dus effectief constant minder beeldschermverversingen dan wanneer je wél VRR hebt. Eigenlijk ga je slecht om met de frames die de videokaart je biedt omdat je je eigen kadans bepaalt.
En het ligt nog complexer dan dit. Je monitor doet niet in een keer je volledige scherm verven maar doet dit in delen/vlakken, het ene vlak wat later dan het andere. Als exact in de tussenliggende tijd dat 2 vlakken worden gevuld voor een frame al een nieuwe frame wordt in geladen, dan gaan die vlakken 2 verschillende frames tonen. Dit is het zogenaamde screen tearing. https://www.google.com/se...7Z2ARi_hQ3wM&vssid=mosaic
Het veroorzaakt schokkend beeld en moeilijk te plaatsen probleem ondanks dat je hoge FPS hebt, als je deze kennis niet hebt. Ook hier kan VRR veel helpen, doordat er op alle monitor vlakken wordt gezorgd altijd 1 hele consistente frame te tonen, niet een deel van frame 1,een deel van frame 2 en een deel van frame 3,wat voornamelijk bij sneller bewegingen onduidelijk beeld veroorzaakt. Het gaat hier dus om beperken van stotterend/schokkend scherm en dus een zo'n optimaal en soepel mogelijke productie van volledige en consistent nieuwe beelden (frames), voornamelijk merkbaar bij lage en inconsistente FPS van de videokaart. Het zegt niets over de kleuren, beeldkwaliteit op een moment en eventuele vlekken in het scherm bij sneller bewegingen en beeldtransities. Het zegt wat over het verversen van hele frames en een soort synchronisatie met de mate en onregelmatigheid wat de videokaart aan beelden produceert.

Een OLED scherm heeft ook gewoon frames nodig en een liefst een hoge FPS met VRR om soepel beeld te tonen. En toekomstige paneeltypen ook, tenzij je naar een statisch scherm wil staren :). Zo lang je daadwerkelijk gamed op een scherm heb je dus frames en is zoiets als VRR in basis principe nuttig.

Een groot voordeel van OLED, en waar jij mogelijk mee in de war bent, is dat bij OLED de pixels zelf het licht geven om de pixel zichtbaar te maken en helemaal uit gaan indien ze zwart moeten tonen. Dit veroorzaakt mooie echte zwarte en donker kleuren, per definitie en in basis design altijd beter dan een scherm waar een Led lamp achter zit om pixels en kleuren zichtbaar te maken. Maar ook omdat de pixels zo snel schakelen van kleur en niet nabranden (het zijn zelf lampjes met kleur ingebakken, hele snelle ledjes), is de responstijd van pixels heel laag in vergelijking met LCD schermen (IPS, VA, TN panelen etc.). Het zit al een beetje in de naam: liquid crystal display. Zoals ik het begrijp, die liquid kristallen doven niet zo snel uit als een OLED pixel. Op het moment dat de pixel van kleur wisselt, is de kleur van de vorige paar frames nog steeds niet helemaal weg (het zijn geen ledlampjes). Resultaat is een mengelmoes van kleuren op 1 pixel. En dit effect is groter (of eigenlijk alleen maar merkbaar) bij bewegingen (hoe sneller hoe beter merkbaar), want daardoor moet zo'n pixel een grotere range aan kleuren tonen (omdat de pixel over verschillende kleurvlakken wordt verplaats in je spelwereld). Daardoor meng je dus een hoop kleuren samen in je pixel, en als je dan ook nog snel beweegt zie je vanwege de vertraging van het kleurwisselen/uitdoven/responsetijd allerlei donkere uitgesmeerde kleuronjuistheden en treden daarmee artefacten op waar men naar verwijst met bijv. de term smearing. Dit heeft o.a. met de black to grey pixel response tijden te maken. Dit zijn zaken die in vrijwel iedere monitor test van Tweakers naar voren komen. Is zinvol om eens een keer in te duiken en het goed te begrijpen wat er in die grafieken staat.
Maar het gaat hier dus primair om zuivere beeld en kleur productie bij snelle bewegingen. OLED is daar in basis design beter voor uitgerust. Het heeft niets met frames van de videokaart te maken, dit zit veel meer aan de paneel kant ipv een soort sync met de videokaart. Wel is het zo dat een hogere refreshrate dit tegengaat omdat er dan sneller nieuwe kleuren worden weergegeven die sterker aanwezig zijn dan de oudere kleuren. Maar het blijft een probleem bij LCD monitoren. OLED is vanwege base principles hoe dit werkt al zoveel sneller dat LCD hier ws nooit hij in de buurt zal komen.

Sommige mensen zeggen dat ze met OLED minder last hebben van schokkend beeld, zonder VRR op zowel het LCD paneel als het OLED paneel. Ik snap niet helemaal waarom men dit zo ervaart. Ik kan me voorstellen dat de transities tussen frames zoveel anders aan voelt op een OLED, misschien is er in basis wel minder tearing bij OLED zelfs zonder VRR omdat OLED panelen het hele beeld sneller opbouw en en je dit probleem in vlakken minder hebt. Is dit zo? Ik weet het niet. Maar ik denk ook dat men het vaak niet goed begrijpt en heel snel naar de verkeerde verklaringen en terminologie grijpt en zich niet bewust is van alle factoren die de uiteindelijk beeldkwaliteit en ervaring bepalen. Ik denk dat men bijv. van monitor wisselt van een LCD naar een OLED, en daarbij bijv. ook in een keer naar een scherm gaat met een stuk hogere refreshrate. Op een gegeven moment is de refreshrate zo hoog dat screen tearing sowieso nog maar moeilijk merkbaar is, ongeacht of je lage of hoge FPS hebt, het beeld op je monitor wordt gewoon snel opgebouwd. Ik denk eerder dat dit het is. Maar mensen geven dus wel hun verklaringen, die uiteindelijk geen hout snijd, wat het nog verwarrender maakt voor de rest en sommige mensen laat zeggen dat VRR niet nodig is op een OLED, terwijl dat er dus helemaal los van het paneeltype staat en nog steeds een hele nuttige toevoeging is voor OLED.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 augustus 2024 01:43]

Ik begrijp niet waarom de markt overspoeld wordt met gaming handhelds die op Windows draaien. Als SteamOS nog niet zover is om volwaardig voor 3rd parties beschikbaar te worden gesteld, waarom dan niet Bazzite? In elk geval niet Windows 11.
Gewoon Bazzite er op gooien is niet handig voor een bedrijf want dan moeten zij het gaan supporten wat bij Linux een stuk lastiger is en zeker bij een partij die voor zover ik weet totaal geen garanties biedt.

Wat ik me wel voor kan stellen is dat fabrikanten misschien eens wat meer contact met zulke mensen kunnen zoeken om te zorgen dat Bazzite (of een andere distro) vervolgens wel compatible is en gelijk geïnstalleerd kan worden als de klant dat wil. Maar als ze het preinstalled leveren dan zijn zij er denk ik ook verantwoordelijk voor (maar ianal).
Scheelt vaak amper in performance volgens doe reviews die in heb bekeken?!
Omdat het een gamepc handheld is. Als ik maar een game kan opstarten en het werkt dan vind ik het prima.
Via pcgamer.com:
[....] the 48.5Wh battery is on the small side compared to the ROG Ally X's 80Wh battery.
Ouch, geen eens 50Wh. Ook opmerkelijk dat deze informatie niet te vinden is (naar mijn beste zoeken) op Zotac's website.

Edit: de link naar het PCgamer artikel https://www.pcgamer.com/h...ompetition-is-ramping-up/

[Reactie gewijzigd door JSLV op 21 augustus 2024 19:04]

Auch, stevig prijsje voor deze handheld.
Hmm zou dan eerder gaan voor Legion Go, ivm o.a groter scherm of een variant van Asus de instapper of de X afhankelijk van je wensen/prijs.
Dit is echt letterlijk DOA nu een ROG Ally voor 499 kan met dezelfde hardware.
En de ally X bijna zelfde prijs met betere hardware.
Zo te zien kunnen ze het beter de Zotac Clone noemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.