Finraziel heeft gelijk dat het niets met elkaar te maken heeft.
VRR, Variabele Refresh Rate, zorgt ervoor dat het verversen van je scherm in enige mate in sync wordt gebracht met de frames die de videokaart (redelijk onregelmatig) genereert. Het scherm kan in een bepaalde FPS range wachten met het verversen totdat er een nieuwe frame binnenkomt en dan gelijk verversen. Het resultaat is dat je monitor zo snel mogelijk ververst als nuttig is en daarmee een soepeler verlopend beeld toont, dan wanneer het scherm op vaste tijden ververst, en al heeft ververst voordat er een nieuwe frame is van de videokaart, waardoor de monitor die nieuwe frame pas kan gebruiken in de volgende ronde wanneer het scherm weer ververst volgens dat vaste schema. Als dit constant gebeurt, wat feitelijk aan de hand is in het gamen bij minder dan ideale hoeveelheid FPS, heb je aan de ontvangende kant als monitor kijker dus effectief constant minder beeldschermverversingen dan wanneer je wél VRR hebt. Eigenlijk ga je slecht om met de frames die de videokaart je biedt omdat je je eigen kadans bepaalt.
En het ligt nog complexer dan dit. Je monitor doet niet in een keer je volledige scherm verven maar doet dit in delen/vlakken, het ene vlak wat later dan het andere. Als exact in de tussenliggende tijd dat 2 vlakken worden gevuld voor een frame al een nieuwe frame wordt in geladen, dan gaan die vlakken 2 verschillende frames tonen. Dit is het zogenaamde screen tearing.
https://www.google.com/se...7Z2ARi_hQ3wM&vssid=mosaic
Het veroorzaakt schokkend beeld en moeilijk te plaatsen probleem ondanks dat je hoge FPS hebt, als je deze kennis niet hebt. Ook hier kan VRR veel helpen, doordat er op alle monitor vlakken wordt gezorgd altijd 1 hele consistente frame te tonen, niet een deel van frame 1,een deel van frame 2 en een deel van frame 3,wat voornamelijk bij sneller bewegingen onduidelijk beeld veroorzaakt.
Het gaat hier dus om beperken van stotterend/schokkend scherm en dus een zo'n optimaal en soepel mogelijke productie van volledige en consistent nieuwe beelden (frames), voornamelijk merkbaar bij lage en inconsistente FPS van de videokaart. Het zegt niets over de kleuren, beeldkwaliteit op een moment en eventuele vlekken in het scherm bij sneller bewegingen en beeldtransities. Het zegt wat over het verversen van hele frames en een soort synchronisatie met de mate en onregelmatigheid wat de videokaart aan beelden produceert.
Een OLED scherm heeft ook gewoon frames nodig en een liefst een hoge FPS met VRR om soepel beeld te tonen. En toekomstige paneeltypen ook, tenzij je naar een statisch scherm wil staren

. Zo lang je daadwerkelijk gamed op een scherm heb je dus frames en is zoiets als VRR in basis principe nuttig.
Een groot voordeel van OLED, en waar jij mogelijk mee in de war bent, is dat bij OLED de pixels zelf het licht geven om de pixel zichtbaar te maken en helemaal uit gaan indien ze zwart moeten tonen. Dit veroorzaakt mooie echte zwarte en donker kleuren, per definitie en in basis design altijd beter dan een scherm waar een Led lamp achter zit om pixels en kleuren zichtbaar te maken. Maar ook omdat de pixels zo snel schakelen van kleur en niet nabranden (het zijn zelf lampjes met kleur ingebakken, hele snelle ledjes), is de responstijd van pixels heel laag in vergelijking met LCD schermen (IPS, VA, TN panelen etc.). Het zit al een beetje in de naam: liquid crystal display. Zoals ik het begrijp, die liquid kristallen doven niet zo snel uit als een OLED pixel. Op het moment dat de pixel van kleur wisselt, is de kleur van de vorige paar frames nog steeds niet helemaal weg (het zijn geen ledlampjes). Resultaat is een mengelmoes van kleuren op 1 pixel. En dit effect is groter (of eigenlijk alleen maar merkbaar) bij bewegingen (hoe sneller hoe beter merkbaar), want daardoor moet zo'n pixel een grotere range aan kleuren tonen (omdat de pixel over verschillende kleurvlakken wordt verplaats in je spelwereld). Daardoor meng je dus een hoop kleuren samen in je pixel, en als je dan ook nog snel beweegt zie je vanwege de vertraging van het kleurwisselen/uitdoven/responsetijd allerlei donkere uitgesmeerde kleuronjuistheden en treden daarmee artefacten op waar men naar verwijst met bijv. de term smearing. Dit heeft o.a. met de black to grey pixel response tijden te maken. Dit zijn zaken die in vrijwel iedere monitor test van Tweakers naar voren komen. Is zinvol om eens een keer in te duiken en het goed te begrijpen wat er in die grafieken staat.
Maar het gaat hier dus primair om
zuivere beeld en kleur productie bij snelle bewegingen. OLED is daar in basis design beter voor uitgerust. Het heeft niets met frames van de videokaart te maken, dit zit veel meer aan de paneel kant ipv een soort sync met de videokaart. Wel is het zo dat een hogere refreshrate dit tegengaat omdat er dan sneller nieuwe kleuren worden weergegeven die sterker aanwezig zijn dan de oudere kleuren. Maar het blijft een probleem bij LCD monitoren. OLED is vanwege base principles hoe dit werkt al zoveel sneller dat LCD hier ws nooit hij in de buurt zal komen.
Sommige mensen zeggen dat ze met OLED minder last hebben van schokkend beeld, zonder VRR op zowel het LCD paneel als het OLED paneel. Ik snap niet helemaal waarom men dit zo ervaart. Ik kan me voorstellen dat de transities tussen frames zoveel anders aan voelt op een OLED, misschien is er in basis wel minder tearing bij OLED zelfs zonder VRR omdat OLED panelen het hele beeld sneller opbouw en en je dit probleem in vlakken minder hebt. Is dit zo? Ik weet het niet. Maar ik denk ook dat men het vaak niet goed begrijpt en heel snel naar de verkeerde verklaringen en terminologie grijpt en zich niet bewust is van alle factoren die de uiteindelijk beeldkwaliteit en ervaring bepalen. Ik denk dat men bijv. van monitor wisselt van een LCD naar een OLED, en daarbij bijv. ook in een keer naar een scherm gaat met een stuk hogere refreshrate. Op een gegeven moment is de refreshrate zo hoog dat screen tearing sowieso nog maar moeilijk merkbaar is, ongeacht of je lage of hoge FPS hebt, het beeld op je monitor wordt gewoon snel opgebouwd. Ik denk eerder dat dit het is. Maar mensen geven dus wel hun verklaringen, die uiteindelijk geen hout snijd, wat het nog verwarrender maakt voor de rest en sommige mensen laat zeggen dat VRR niet nodig is op een OLED, terwijl dat er dus helemaal los van het paneeltype staat en nog steeds een hele nuttige toevoeging is voor OLED.
[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 augustus 2024 01:43]