ASUS introduceert ROG Ally X met grotere accu, meer ram en 1TB-ssd voor 899 euro

ASUS komt met een nieuwe versie van zijn ROG Ally-handheld. Deze Ally X-variant beschikt over een grotere accu, meer geheugen en wordt geleverd met 1TB aan ssd-opslag. De gaminghandheld krijgt ook verschillende andere wijzigingen, hoewel de gebruikte AMD-soc hetzelfde blijft.

ASUS voorziet de nieuwe ROG Ally X onder meer van een 80Wh-accu, bevestigt de fabrikant tijdens de Computex 2024-beurs in Taiwan. Daarmee verdubbelt het bedrijf de capaciteit ten opzichte van de huidige ROG Ally. Het nieuwe apparaat krijgt daarnaast 24GB Lpddr5x-geheugen in plaats van 16GB. Dat geheugen is ook hoger geklokt, met een snelheid van 7500 megatransfers per seconde.

De maximale opslagcapaciteit die ASUS vanuit de fabriek meelevert, wordt ook verdubbeld naar 1TB. De handheld krijgt daarbij ondersteuning voor fullsize-M.2-2280-ssd’s. In de huidige ROG Ally passen alleen compacte M.2-2230-drives met een lengte van 30mm. In theorie kunnen gebruikers de ssd van de Ally X daarmee handmatig upgraden naar een drive met maximaal 4TB opslagruimte.

ROG Ally Verschillen ROG Ally X
512GB M.2 2230 Ssd 1TB M.2 2280
16GB LPDDR5-6400
(w.v. 4GB igpu)
Geheugen 24GB LPDDR5-7500
(w.v. 8GB igpu)
40Wh Accu 80Wh
28,0x11,7x3,2cm Afmetingen 28,0x11,4x3,7cm
608g Gewicht 678g
1x USB-C 10Gbit/s (DP, PD)
1x ROG XG Mobile
Poorten 1x USB-C 10Gbit/s (DP, PD)
1x USB4 (DP, PD)
€ 799 Releaseprijs € 899

Verder krijgt de ROG Ally X verschillende kleine upgrades. Het apparaat krijgt bijvoorbeeld een licht gewijzigde behuizing. Het apparaat wordt iets dikker en krijgt grotere ‘handvaten’ aan de zijkanten, die moeten bijdragen aan de ergonomie van de handheld. Daarbij weegt het apparaat 60 gram meer dan de voorgaande Ally. Ook wordt de d-pad volgens ASUS verbeterd en is de vorm van de macroknoppen aan de achterkant aangepast. Het apparaat krijgt ditmaal een zwart chassis, terwijl de ‘gewone’ ROG Ally alleen in het wit wordt geleverd.

Verder is de propriëtaire XG Mobile-poort, die gebruikt kon worden om een externe gpu-module van ASUS aan te sluiten, vervangen door een tweede USB-C-aansluiting die compatibel is met Thunderbolt. De fabrikant heeft daarnaast de fans kleiner gemaakt, hoewel die volgens ASUS alsnog een betere airflow mogelijk maken.

De rest van de ROG Ally X blijft ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande Ally. Het apparaat wordt wederom geleverd met de AMD Ryzen Z1 Extreme-processor. Daarmee beschikt de Ally X ook over dezelfde RDNA 3-igpu met twaalf compute-units. Het scherm blijft ook hetzelfde; het betreft een 7"-touchscreen met full-hd-resolutie en een 120Hz-refreshrate. De ROG Ally X is per direct te pre-orderen voor 799 dollar, in onze regio 899 euro, en wordt vanaf juli uitgeleverd. De fabrikant bevestigt ook dat de reguliere ROG Ally gewoon beschikbaar blijft; die is de afgelopen tijd al fors in prijs gedaald ten opzichte van zijn releaseprijs.

Update, 3-6: ASUS laat ons weten dat de Nederlandse adviesprijs voor de ROG Ally X 899 euro bedraagt.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

02-06-2024 • 11:00

75

Lees meer

Reacties (75)

75
75
27
0
0
40
Wijzig sortering
Het spijt mij, maar nu die hele ASUS-hetze bezig is wat betreft de RMA e.d. aan praktijken denk ik toch wel 2, 3x na, eer ik nu nog Asus-spul aanschaf.

Edit: ik weet voornamelijk in de VS, maar helaas blijft ASUS wel een globaal merk.

Bovendien, zoals ik in een vergelijkbaar topic al uitte, iedereen springt nu op de handheld-bandwagon en wat betekend dit voor de e-waste? Het is allemaal pittig duur en een g deegarandeerde afname weet ik zo net nog niet.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 14:05]

Gigabyte is hetzelfde. Als je een serienummer opde website invult, krijg je netjes te zien dat je garantie hebt, maar een directe rma nemen ze niet aan (net weer meegemaakt met een kapotte SSD).
Ik krijg steeds meer het gevoel dat deze bedrijven steeds meer een groot aantal producten als drop ship (door een ander laten maken en leveren naar jouw klant) producten verkopen waarbij ze eigenlijk niets doen, behalve reclame maken. Goed voorbeeld lijkt me de Gigabyte PCIe wifi 7 kaart, waarvan er 3 soorten bestaan en waarbij niemand garandeert welke van de 3 chips erin zit (en die met de Intel chip werkt niet in AMD PCs). Zelfs de maten staan niet op hun website.

Die producten moet je dus gewoon niet kopen. Zijn drop ship producten met slechte documentatie/korte driver support/en slechte garantie als het stuk gaat.
WiFi modules zijn sowieso rebrands, want dat zijn eigelijk altijd Realtek of Broadcom kaarten.
en die met de Intel chip werkt niet in AMD PCs)
Meestal is dat een OS iets, niet echt een hardware iets. Of is het een vendor blacklist in firmware (BIOS)?
Bij wifi 7 heb je Mediatek, Qualcomm and Intel voor zover ik het weet. Maar ze werken niet overal mee.
Het is inderdaad zo dat je moederboard compatible moet zijn met de kaarten, maar als het goed is heb je fallback naar een oudere standaard. Als dat niet is dan ligt dat dus niet aan de kaart maar aan het moederboard.

Ik heb een flink aantal "wifi 7" kaarten geplaatst de afgelopen weken, en de enige problemen die ik ervaar is met het OS (Windows, wat anders..). Pak ik een laptop die het met de combinatie Windows + wifi kaart "niet deed" en boot ik 'm met een Fedora live USB dan werkt het ineens wél.
Ik mis dit inderdaad ook volledig in het artikel, geen enkel stukje historie over dit device en de hardware problemen (SD card reader bijv) die geweest zijn (en of deze nu ook opgelost worden in de nieuwe versie).
Ik ben hier bekend mee en weet niet of dit hier ook het geval is. Voorbeelden die ik ken, zoals van Gamers Nexus, zijn vooral in de VS.
Asus heeft inderdaad in de US / Canada wat te verbeteren. Maar vergeet niet dat we hier een compleet ander RMA centrum hebben waar ik eigenlijk alleen maar goede ervaringen mee heb. En voor een hoop repairs krijg je gewoon te maken met een 3rd party repair bedrijf (in Leiden in mijn gevallen) wat gewoon goed praat.

Voorbeeldje: Laptop met keyboard-cover (external keyboard dus) wat stuk ging, en ik heb 'on site garantie'. Asus support zegt toch dat ik de cover eerst moet opsturen en dan een nieuwe krijg (dus geen gezeur over garantie of user-damage of wat dan ook). Want het is een accessoire, niet het originele product.
Mailtje terug met 'maar het zat bij het originele product en het originele product is waardeloos zonder, het is niet iets als een charger dat ik even wat anders kan gebruiken. Als jullie nu een nieuwe opsturen krijg je de oude retour'. Paar dagen later mailtje met 'we sturen het toch door naar het RMA bedrijf om op te lossen'.
Ook goed. Ik word nog geen dag later gebeld door het bedrijf uit Leiden met 'Hey, zullen we je gewoon een nieuwe opsturen, en als dat je problemen oplost stuur je de oude naar ons terug?'. Top!

Mijn Asus telefoon met user-damage (scherm kapot laten vallen) moest ik opsturen, kwam netjes ophaal code voor binnen en binnen 2 weken had ik 'm weer terug. Repair bill was goedkoper dan een 3rd party bedrijf hier in Brabant die nog eens een aanbetaling wou eerst ook (snap ik ook wel een beetje).

M'n vorige ASUS laptop voor werk, kwam out of the box met een microfoon die niet werkte (was in de behuizing naast de fans gezakt, hoor je niets anders dan fan noise :)). Kwam ook een monteur voor langs die het on-site heeft opgelost. Maar ja, dat is met de extra on-site garantie.

Dus, ik heb nooit hoeven te vechten voor 'ja maar dat is garantie!!' en alles was altijd binnen 2 weken afgehandeld. Ik heb alleen een beetje moeten vechten voor een relaxtere afhandeling van een onderdeel wat in de post kon, maar ook dat was inclusief heen en weer mailen binnen 2 weken afgehandeld.

Maar... dat neemt niet weg dat deze repairs nodig waren :). En ze vallen wel onder de QC-afdeling of zoals de keyboard-cover 'known issues' (ik had het net binnen 2 jaar, zijn veel reports van mensen met het binnen de eerste maand, dus....).
En het ergste van de Ally vind ik dat ze nooit bijzonder transparant zijn geweest over wat nu de oorzaak is en hoe het komt en of het een productie fout is. Ze claimen nog steeds van niet, terwijl het ondertussen duidelijk is wat er aan de hand was (https://hackaday.com/2024...n-ptc-fuse-failure-modes/). (TLDR: Niets met thermals, maar in sommige batches zit een zekering die gewoon bekend is om bagger te zijn. Dus door SD-kaart gebruikt knalt een zekering in het apparaat die er voor is om het hele apparaat te beschermen voor foute SD-kaartjes).

Ik heb begin dit jaar best wat geld voor een privé laptop van Asus neergelegd, direct de on-site garantie erbij, juist omdat ik best tevreden ben geweest met de afhandeling van issues de afgelopen jaren.
Maar wat ik lees van antwoorden die mensen krijgen in US/CA gebied, snap ik dat ze daar pissig zijn en Asus wat heeft goed te maken :).
Ik ben juist fan van deze handhelds, ik zit vaak in het vliegtuig voor een langere duur en wil dan gewoon kunnen gamen. Afentoe ga ik ook eventjes naar kantoor en wil ik in de trein ook gamen. E waste kan mjj gestolen worden. 80% van Nederland kleedt zichzelf in goedkopere rotzooi wat max een jaar meegaat.
Als iedereen dat soort meningen maar blijft ventileren lost het probleem zich natuurlijk nooit op. Zeker niet als je er gelijk achteraan zo'n mooie vingerwijzing doet, "kijk daar dan ook eens naar". Verder alles goed met je? Dit is echt vervelend voor mensen die wél hun best doen om bewustzijn te creëren.
Tegenwoordig met de verduurzaming gaat het trouwens ook te ver, goed werkende dingen worden vervangen voor iets duurzamers terwijl het niet vervangen uiteindelijk veel duurzamer is. Maar ja als ze subsidie krijgen…
Maar nu doe je toch precies hetzelfde; met het vingertje wijzen. Daarnaast speelt dit probleem zich af in Noord-Amerika, waar de consument nu eenmaal veel minder wordt beschermd.
Garantie claim je in principe via de winkel waar je hem koopt. Indirect sturen die hem door, en dus kan je ook nog wel wat impact hebben van hoe de fabrikant het afhandelt, en lange fabrieksgarantie bij bijvoorbeeld een voeding is altijd mooi. Maar ik vraag me wel wat af in hoeverre Amerikaanse problemen relevant voor ons hier zijn.
die hetze is vooral in de vs.

mijn persoonlijke ervaringen hier met rma (oa voor de ally ) waren gewoon heel normaal
Je noemt het een hetze maar zegt in dezelfde zin Asus te vermijden?
Hangt ook af van het type product dan. Ik ben erg te reden over mijn ASUS routers…

En moederborden ASUS waren altijd top modellen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:05]

Op youtube zijn er al twee filmpjes waar ze het merk niet prijzen om te nemen, ondanks de upgrade van de batterij en dat komt door de service en garantie van Asus.

keuzes
Ik houd het lekker bij de steamdeck. Maar als die geupgrade word, ga ik daar zeker naar kijken. Met een steamdeck push je toch meer naar Linux gaming. En steamdeck is echt een goede speel ervaring, gewoon inloggen met je steam account, en even opletten dat de games die je koop steamdeck compatible zijn, en gaan met die banaan. Hier zit toch weer Windows op, met alle geneuzels die daar bij horen.
Ik ben ook blij met m'n steamdeck, maar zou geen nee zeggen tegen een Ally en dus ook zeker niet 'bang' zijn voor Windows op een handheld.

Ja, je zal wat te tweaken hebben (denk dat ik Windows Defender heel snel helemaal uit zet, search indexer helemaal uit en denk zelfs Windows Update helemaal uit en af en toe handmatig checken), en Steam er op die autostart naar big-picture mode en ik denk dat je een heel eind komt.

Neemt niet weg dus dat je wat te cleanen / tweaken hebt, maar als dat eenmaal gedaan hebt kan je best dezelfde ervaring krijgen, toch?
Die indexers en dergelijke heb je helemaal geen last van. De daadwerkelijke overhead is minimaal. Nog geen procent CPU tijd en minder dan 100MB aan geheugen.

Wat betreft de ervaring - waar je het meeste last van hebt is dat het allemaal PC games zijn, en die zijn niet bedoelt voor dit formaat. Veel games gaan ervan uit dat je naast je controller alsnog een muis en toetsenbord binnen handbereik hebt. Als ze al een controller ondersteunen.
Als je eenmaal iets geïnstalleerd hebt kies je gewoon de game uit het lijstje en dan start ie. Weinig gedoe. Soms ben je wel even bezig met de grafische instellingen.
Zal bij Steam Deck weinig anders zijn.
Meeste moderne games spelen prima op een controller
Als je onder de "meeste moderne games" verstaat "alleen action/adventure" games dan ja. In andere genres is het lang niet de norm dat het werkt.
Heb 300+ games in mijn library op alleen al Steam. Er is maar weinig wat ik niet kan spelen op een ROG Ally.
tegenwoordig kan je eigenlijk alleen met rts en zuivere pc mmo moeilijk uit de voeten met controller,
Vrijwel elke Steam game werkt uitstekend met de Steam Deck controls. Tel daar bij de trackpads op voor de muis, en ja dit werkt uitstekend in FPS shooters. Verder is de de gryo nog. Ook zijn er legio aan custom "controller" profielen te downloaden voor elke game. Verder zijn er 4 backpedals op de SD. Alle controls zijn volledig te customizen, alle knoppen zijn aan vrijwel alles te binden.

Het enige nadeel is dat het configureren van b.v. de gyro en de trackpads wel erg ver kan gaan. Iets dat het in combinatie met de default crappy settings wat minder gebruiksvriendelijk maakt voor de niet Tweaker. Het beste is een ytube toturial volgen.

En zoals al wordt aangegeven door So0wblind, vrijwel alle moderne games spelen prima op een controller.

Maar zoals je aangeeft, soms ben je even bezig met de grafische instellingen. Al geeft de steam deck status: verified/playable enz wel aan wat je kan verwachten. Maar het blijft toch een PC in console vorm. Ik pas altijd grafische settings aan op de PC. Ongeacht de leeftijd van de game of GPU die ik gebruik.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:05]

Wat het verwachten van muis en keyboard betreft, dat hangt er denk ik nogal vanaf wat voor genre je graag speelt... Mijn ervaring is helemaal niet zo namelijk. De overgrote meerderheid van pc games tegenwoordig zijn prima met alleen een controller te besturen, dat is juist veel beter geworden dan zeg 10 jaar geleden. Maar ga je meer naar strategie of sim games, dan zou het plaatje heel anders kunnen worden ja.
Die laatste zin is het waar het om gaat. Op de steamdeck is het niet anders, het zijn dezelfde games met dezelfde menu's en zo.

Dus, op de steamdeck heb je hier _zelden_ last van. Op de Ally is dat niets anders... want het zijn dezelfde games. Ook als een game is aangepast om meer controller friendly te zijn of zo, dan zit dat gewoon in de Steam versie, dus heb je dat vervolgens ook op de Ally.

Mocht je een game tegenkomen die echt met een launcher en een login window begint, dan is dat rot, op Steamdeck of Ally of wat dan ook :).

Dus wat is het waarom mensen constant zeggen 'dat Windows rot is voor handhelds'? Ik denk omdat de settings van Windows zelf gewoon nog erg priegelen zijn en niet voor dit formaat gemaakt. En dat zal inderdaad (waar de Steamdeck al zijn system settings ook gewoon als controller input vanuit Steam heeft, zal je hier daarvoor naar de Windows shell moeten).

Maar... 1) je hebt nog steeds touch 2) Stiekem is er best veel van Windows en Windows-settings bedienbaar met een controller, al voor een lange tijd 3) dan praat je over settings, niet iets waar je per se constant in bezig bent.

Sleep support is wel iets waar Windows gewoon slecht voor is (helemaal tegenwoordig) denk ik.
Geef mij maar en PC… zo heeft ieder zijn eigen voorkeur ..
Een PC is zo lastig mee te nemen in een vliegtuig
Ik wil voornamelijk AAA titels spelen en dat vertrouw ik niet bij een SD.
AAA games spelen op een handheld.. Mensen en hun verwachtingen. Als je zo'n apparaat wilt kan je natuurlijk niet (altijd) ervan uitgaan dat je de zwaarste spellen kan spelen. Dat heb ik ook nooit begrepen bij de eerste ronde steamdecks. Veel geklaag over prestaties omdat teveel mensen er te zware spellen op proberen. Daar zijn ze eigenlijk niet echt voor bedoeld.

Edit: Dit is natuurlijk niet persoonlijk naar jou bedoeld maar een kleine rant :P

[Reactie gewijzigd door Forfaxify op 22 juli 2024 14:05]

Je weet niet wat mijn verwachtingen zijn. Ik hoef niet per se dikke visuals, 1080p en hoge fps, want ik snap dit ook wel. Voor wat ik heb gezien zijn bijvoorbeeld Hogwarts Legacy of Spider-Man prima te spelen op 30+ fps op dit apparaat, al is het 720p, low settings en FSR aan.
Ja oke daar heb je wel een punt. Gelukkig zijn er ook mensen die het zo kunnen spelen en daar voldoende aan hebben.

(Ik had het bericht nog aangepast omdat het ook niet specifiek naar jou bedoeld was)
Maar beide genoemde titels werken gewoon op een SD (Steam Deck)...
Linux en de Steam Deck ondersteunen echt mega veel games hoor. Zeker ook heel erg veel AAA games. Check op https://www.protondb.com/ of je games compatibel zijn. Valve/Proton hebben de 15.000(!) speelbare games overschreden recent.

Van al mijn games werkt alleen Call of Duty niet op Linux. (NB: ik heb geen Steam Deck, speel op desktop Linux)

Games als Starfield, Hogwarts Legacy, Forza Horizon, Cyberpunk werken gewoon.
30fps of zelfs minder is voor mij niet speelbaar.
Console games die m op visual mode hebben staan: “am I a joke to you?”
Die zijn inderdaad ook nagenoeg niet speelbaar.
Voor jou. Ik heb er geen enkel probleem mee.
Wie heeft het over 30 fps? Of doel je alleen op de Steam Deck? De Steam Deck presteert niet minder dan bijvoorbeeld een ROG Ally: Zie Gamer's Nexus: YouTube: Valve Goes Hard: Steam Deck OLED Review & Benchmarks vs. ASUS ROG Al...
Een handheld heeft natuurlijk mindere prestaties dan een desktop. Daar kun je Linux of de Steam Deck niet echt voor aanvallen vind ik. Als je AAA titles wilt spelen met hoge frame rates, zul je gewoon een duurdere gaming PC moeten kopen. Veel consoles redden ook maar 30 of 60 fps en vaak ook nog met upscaling.

Ik game zelf (op Linux) met een 5800X3D en een 7800XT op 1440p. Een game als Hogwarts Legacy (net even getest) draait op ultra settings (zonder upscaling) op 106 fps gemiddeld.
Het apparaat lijkt me fantastisch, maar ik heb sinds dit weekend een gesealde ROG Ally retourdeal thuis liggen waar ik €492 voor heb betaald. Die verwachte €900 voor de nieuwe is wel een heel groot prijsverschil. Nu ff lekker twijfelen.
Voor mij geldt hetzelfde. Ik heb hem een half jaar geleden tweedehands (4 maanden oud) gekocht voor 400 euro. Dat is dan wel weer vrij weinig, maar 800-900 euro vind ik echt veel te veel hiervoor.
Als je in de markt bent voor een nieuwe, vind ik het prijsverschil ook wel groot. De oude kost nu ongeveer 600 euro, dus dan is die 300 euro meer een hoop geld. Maar denk wel dat het het waard is, de accu op de oude is echt vreselijk.
Powerbank van 65 Watt en dan een grote lost het probleem ook op.
Leg je gewoon naast je neer en 1 kabeltje doet de rest, merk je erg weinig van.
Oh dat is ook een goed idee ja!

Ik heb hem vooral voor gebruik in huis, dus momenteel heb ik hem óf gewoon aan de lader, óf ik stream met Parsec vanaf mijn PC. Dat werkt opmerkelijk goed! Je kan hem dan gewoon op 10W mode draaien (dan gaat ie wel 2-3 uur mee) en hebt top graphics van de game PC op zolder!
492 is een hele goede deal. Maar dat kostte hij natuurlijk niet op launch dag. De prijzen van de X komen ook wel naar beneden over tijd.

Maar de huidige Ally voor onder de 500 is echt een prima deal.
In dit geval echter maakt het minder uit wat hij op launch kostte... Het is grotendeels namelijk gewoon hetzelfde apparaat, in ieder geval qua scherm en APU wat een heel groot deel van de ervaring bepaalt. Het is niet zoals een echt nieuw model waarbij het vorige model natuurlijk veel goedkoper is maar ook veel minder krachtig. Dus dan wordt de vraag, voor meer accu, werkgeheugen en opslag, is een 50% hogere prijs dan gerechtvaardigd?

Aan de andere kant, we weten de EU prijs nog niet natuurlijk. Als ik zo even kijk bij amazon en bestbuy in de VS dan zie ik dat de oude Ally daar nog voor $700 staat terwijl je hem hier dus voor onder de €600 hebt. En die prijs staat er volgens de pricewatch ook al bijna een half jaar, dus zo recent als het artikel doet vermoeden is hij helemaal niet omlaag gegaan (hoewel dat ook weer lastig met zekerheid te zeggen is, kan zijn dat een of andere shady webshop er al die tijd als goedkoopste in stond en nu zijn het de mainstream stores op die prijs). Dus we moeten misschien gewoon nog even afwachten. Ik had vantevoren €800 verwacht voor de X en als hij hier met die prijs uitkomt lijkt me dat zeker de moeite waard. €900 gaat wat mij betreft net over een grens.
Ik snap wel wat je bedoelt. Eigenlijk hadden deze extra's gewoon opties moeten zijn op de bestaande Ally. Heb er zelf kortgeleden één gekocht, spiksplinternieuw, voor 579,- bij MM. Maar goed, een 2x zo grote batterij, de XG connector droppen en de SD kaart op een andere plek is lastig met dezelfde behuizing.

Maar adviesprijs is adviesprijs, alleen de early adopters betalen die. Wacht tot black friday/kerstvakantie en je kan de X ook wel goedkoper krijgen denk ik zo. Ik denk dat die 800 die jij wil betalen vrij snel binnen bereik komt hoor!
Pas op dat het wel de Z1 Extreme is, en niet de mindere versie, die wil je niet (meestal niet, althans).

Belangrijk punt blijft dat de batterij capaciteit gewoon x2 heeft gekregen. Los van dat de originele Ally best bekoren was (dus 3u haalde je alleen op matige performance profiles), het leuken van deze Z1Extreme apparaten is juist dat ze stiekem best een behoorlijke performance lift kunnen geven ten opzichte van de Steamdeck, _mits_ ze je in een hogere power-modus draait. Dus je kon games spelen op de Ally die gewoon niet lekker genoeg werkte op de Steamdeck, maar met 45 minuten batterijduur :). Zelfs deze extreme gevallen schijnen nu dus meer dan anderhalf uur te halen (wat is de batterij winst wat mensen zeggen, 'verwacht niet 3x zo veel tijd, maar wel meer dan 2x zoveel'...) wat voor een potje gamen met een SoC op 25 watt toch best aardig is. Ik heb in elk geval geen langere game sessies :).

Het blijft tenslotte ook geen 'Ally 2' maar eigenlijk een refresh, die wat andere prioriteiten heeft (het mag iets groter, het mag iets zwaarder, als het maar beter aan voelt in de hand en zolang die behuizing dan maar vol met batterij zit geduwd). Ik denk dat ze nergens verwachten dat mensen hun oude Ally wegdoen in ruil voor deze, of je moet echt tegen de batterijduur van de oude hebben aan gekeken als 'de enige reden dat ik m niet gebruik'.
Wat ook niet geheel onbelangrijk is om te vermelden is dat deze ally x 2 usb-c poorten hebben kan ook erg handig zijn.

Als je nu er een overweegt om er een te kopen dan is het wel goed om er mee rekening te houden dat er een 2de usb-c poort op zit voor die meer prijs!

[Reactie gewijzigd door Havelock op 22 juli 2024 14:05]

Bij mij is de SD kaartlezer netjes door Asus vervangen en daarna geen problemen meer mee. Neem aan dat dit voor de nieuwe versie opgelost is. Zelf zou ik vooral de 2e usb-c poort waarderen. Geen reden voor een upgrade.
Gezien de op dit moment beschikbare APUs en andere hardware wordt dit de best uitgebalanceerde handheld. ASUS pakt precies de tekortkomingen van de huidige Ally aan. Meer geheugen (want gedeeld met GPU), grotere batterij (gelijk 'top of class') en SD kaartlezer op een andere plek.

Heb zelf meerdere handhelds, maar qua usability en software steekt ASUS gewoon ver boven de rest uit. Steam Deck is de enige concurrent op dat gebied, maar die loopt echt achter qua hardware. Geen probleem met bestaande/oudere titels, maar je koopt zo'n apparaat ook voor de toekomst.

900 is een hoop geld, maar dat betaal je bij de concurrent voor vergelijkbare specs ook, of nog veel meer. En ik vermoed dat de huidige Ally nog wel wat gaat dalen en dat is nog steeds een prima apparaat!

[Reactie gewijzigd door NLxAROSA op 22 juli 2024 14:05]

Ik vind persoonlijk jammer dat ze de XGMobile connector niet gewoon Open-source hebben gemaakt en hebben gehouden of hebben vervangen voor een Oculink poort.

USB4 met GPU support is leuk maar latency kan er toch weer voor zorgen dat men geen eGPU wilt aansluiten.
Zou de SD kaart in deze ook verbranden? 8)7
Hoop het niet, ga ervanuit dat ze die verplaatst hebben of verbeterd.
Wat een bakbeest. Hoe "handheld" is dit nog?
Valt wel mee als je het vergelijkt met een Steam Deck oid. De originele Ally is best wel klein vergeleken met andere handhelds die ik heb hier.
Valt mee Heb de Lenovo Legion Go die is een stukje groter.
En laat de versplintering van de markt maar beginnen!
Wat portables betreffen hou ik het lekker bij m'n steamdeck, en windows gaming doe ik liever op mn desktop.
Hoe mee keuze hoe beter, is alleen maar goed. Hopelijk over 2 jaar mooie steam deck 2.
Sowieso is er geen sprake van versplintering onder Windows. De kracht is juist dat iedere fabrikant een Windows PC/laptop/handheld in elkaar kan schroeven en alles draait ook gewoon (gegeven bepaalde kaders qua specs uiteraard).

Versplintering is er juist in een gesloten ecosysteem en om dat te voorkomen is Valve (begrijpelijk) conservatief met wijzigingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.