Qbuzz stopt met reisinformatie delen via X en verhuist naar WhatsApp

De Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz stopt met zijn gebruik van X voor het delen van reisinformatie. Reizigers kunnen voortaan WhatsApp gebruiken om reisinformatie te ontvangen. Alle regio's waar Qbuzz rijdt krijgen een apart WhatsApp-kanaal.

Qbuzz stopt per 17 oktober 2024 met het gebruik van X. De vervoerder zegt in een verklaring dat X onlangs veranderingen heeft doorgevoerd 'waardoor het niet meer zo toegankelijk is voor iedereen'. "WhatsApp daarentegen heeft veel meer gebruikers in Nederland en biedt directe communicatie. Zo komt je berichtje altijd meteen binnen op je telefoon."

Het is per direct mogelijk om reisinformatie via WhatsApp te ontvangen. Reizigers kunnen zich aanmelden voor de WhatsApp-kanalen van Qbuzz voor de regio's Groningen en Drenthe, Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem, en Utrecht. In de kanalen deelt Qbuzz wijzigingen in de reisinformatie, bijvoorbeeld als een buslijn uitvalt of er een omleiding geldt.

Gebruikers kunnen zelf instellen hoe ze meldingen willen ontvangen: als pushbericht of alleen in de app zelf. Reisinformatie van Qbuzz blijft verder beschikbaar via reisplanner 9292 en de website van Qbuzz.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-09-2024 • 14:18

96

Submitter: kevster1991

Reacties (96)

96
90
42
2
1
31
Wijzig sortering
"onlangs veranderingen", "waardoor het niet meer zo toegankelijk is voor iedereen"? Welke veranderingen dan?
De veranderingen van X, als niet X lid kan je nu heel veel berichten niet meer zien. Ik heb zelf geen X maar voorheen kon je op een embed drukken en zag je het artikel op X inclusief filmpje/foto, nu krijg ik een melding dat ik een X account nodig heb om het bericht op X te zien.
Heb je dan ook geen account nodig om op Whatsapp deze berichten te kunnen zien?
Je zal je in WhatsApp moeten abonneren op het qbuzz kanaal naar keuze lijkt me dan.

Ik weet niet of ik dit nu een goede wijziging vind, daar ook niet iedereen Whatsapp gebruikt.
Wat is er mis met gewoon een website/RSS iets op te zetten waar iedereen gewoon naar kan browsen (en desgewenste abonneren op RSS)

edit: typfouten

[Reactie gewijzigd door DonJunior op 19 september 2024 14:32]

Je bedoelt... ik hoef geen whatsapp, doe mij maar gewoon de website?

https://www.qbuzz.nl/gd/r...leidingen-en-verstoringen
Dat is zeker waar, mijn persoonlijke ervaring was wel dat er op Twitter sneller updates verschenen dan op de website. Een kort berichtje op Twitter was toch sneller. Geen idee hoe dat met Whatsapp werkt, maar ik moest toch even zoeken naar waar 'kanalen' in de app zitten. Deze zitten dus goed verstopt onder 'Updates' wat ik een hele onlogische plek vind. Telegram doet dit toch net weer wat beter qua overzichtelijkheid.
Slechts een klein aantal mensen gebruikt nog RSS, voornamelijk IT'ers en enkele oudere generaties. Ik begeef me in diverse groepen en merk dat 99% van de mensen niet eens weet wat RSS is.

Tweakers zullen moeten accepteren dat WhatsApp het dominante communicatieplatform is geworden en dat bedrijven dit ook steeds vaker gebruiken, aangezien >90% van de bevolking dit gebruikt. Als tweaker kun je niet verwachten dat anderen overstappen naar een ander platform alleen omdat jij geen fan bent van WhatsApp. Het is prima als je het niet wilt gebruiken, maar ga niet klagen als je daardoor buitengesloten wordt of nieuws mist.
Het is bizar hoe erg RSS in verval is geraakt. Je kan al (bijna?) niet meer subscriben op security CVEs via RSS feed. Moet via JSON API. Je zou denken dat juist de technische knakkers de voorkeur geven aan RSS.
Misschien moeten ze gewoon een Mastodon server gebruiken, profielen hebben een RSS-feed out of the box.
Misschien moet de EU of NL overheid sociale netwerken verplichten om het mogelijk te maken om (overheid)organisaties te kunnen volgen via activityPub (lees Mastodon).

Overheden hoeven dan niet perse een account aan te maken bij een social netwerk, mensen op de sociale netwerken kunnen ze blijven volgen, en mensen die op Mastodon of andere (fediverse) open netwerken kunnen het ook gewoon volgen.

[Reactie gewijzigd door martijnsch op 19 september 2024 15:39]

Die JSON APIs worden dan ook door niet technische knakkers in elkaar gezet over het algemeen.
Waarom moeten tweakers (en anderen overigens ook) dit accepteren? Dat is werkelijkwaar de grootste kolder die er is. Bedrijven en overheden moeten maar eens leren dat het zo niet werkt. Zet het gewoonweg op een eigen website o.i.d.

Dit is al net zo idioot als bedrijven (en dan met name al die grote bedrijven) die het zo lastig mogelijk maken om telefonisch bereikbaar te zijn door het verstoppen van hun telefoonnummer en meestal ook mailadres (je moet maar zo'n chatbot gebruiken die je niet verder kan helpen). Service is geen sprake meer van. Waarom betalen we dan nog voor die "diensten"?
Wat is er precies idioot?

Ze bieden het aan via whatsapp (gesloten systeem) en via hun website (open systeem).

Jij zegt, zet het dan op een website oid. Wat ze dus ook doen.

Daarna volgt een rant die helemaal niks met het bericht te maken heeft.
Ik gebruik geen whatsapp (of telegram, signal whatever) en ook al gebruikt “>90% van de bevolking” dit vind ik het nog steeds nonsens dat informatie voorziening of contact met een bedrijf via zo’n medium moet.

Nou vind ik dat ook wanneer het via X, FB of iets anders moet, ik heb gewoon een website met contact formulier waarop m’n klanten me kunnen bereiken (of bellen/ sms of email), ik zou mijn klanten niet willen verplichten een app van zo’n bedrijf te hebben om met mij in contact te komen of informatie van me te krijgen.

Misschien een beetje een flauwe vergelijking maar laatst op een project rookte (of een vorm daarvan) 8 van de 10 mensen, had ik dan ook mee moeten doen?? Ik vind Meta in de kern net zo slecht als Philip Morris, maargoed… slechts mijn mening…

[Reactie gewijzigd door micnocom op 19 september 2024 15:47]

Dat kan, velen zullen het ook klantvriendelijk vinden en WhatsApp wordt meer gebruikt dan bellen en sms'en, dus jij dwingt juist mensen om dit te gebruiken 😉
Dat kan, velen zullen het ook klantvriendelijk vinden en WhatsApp wordt meer gebruikt dan bellen en sms'en, dus jij dwingt juist mensen om dit te gebruiken
Dat is te makkelijk. Als je een smartphone hebt, dan kan je SMS-en en bellen. Ik ken niemand die wel WhatsApp heeft, maar geen e-mail. Het grote verschil tussen WhatsApp / X / Facebook / Insta / etc enerzijds en SMS / E-Mail anderzijds is dat laatsgenoemden open standaarden zijn en het eerste rijtje allemaal gesloten systemen zijn.

Er is een fundamenteel verschil tussen iemand “dwingen” een account te hebben op een gesloten systeem, of iemand “dwingen” een open systeem te gebruiken. Je kunt namelijk kiezen waar je een e-mail account neemt bijvoorbeeld. Bij WhatsApp is het slikken of stikken.

Dat gezegd hebbende: bij QBuzz is er geen sprake van dwang, want de informatie is ook beschikbaar via hun website.
Ik denk dat je me niet helemaal goed begrepen hebt. Ik zeg nergens dat ik me buitengesloten voel toch? Ik gebruik gewoon whatsapp maar ik ken genoeg mensen die dat niet doen.
Mijn vraag was meer waarom bedrijven zich zo toewijzen aan een platform in plaats van zelf gewoon een site beschikbaar stellen waar mensen gewoonn naar toe kunnen navigeren zonder afhankelijk te zijn van eender welk platform.
RSS was meer een opmerking als optioneel voor mensen die zich graag willen abonneren.
Waarom niet ouderwets een mailinglist? Het is bejaard, maar werkte wel en was voor iedereen toegankelijk.
Dat was niet tegen jou, maar ik irriteer me aan het anti-WhatsApp-sentiment hier op Tweakers, sorry als het als een aanval voelde.

Ben het daar ook deels mee eens, zelf gebruik ik nog actief RSS om zoveel mogelijk junk te vermijden en alles georganiseerd te kunnen lezen. Het zou QBuzz wel sieren om inderdaad wat meer open platformen te ondersteunen.
Waar zie je dat ik pro-WhatsApp ben? Ik geef alleen de feiten aan :). Cijfers liegen niet, en je moet niet verwachten dat bedrijven iets gaan implementeren dat nauwelijks door Nederlanders wordt gebruikt; dat kost geld. Je kunt blijven janken en schoppen als een driejarige kleuter met ADHD, maar het feit blijft dat WhatsApp nu eenmaal de nummer één berichtendienst is in Nederland, en jouw tirades tegen WhatsApp zullen daar geen verandering in brengen.
Nu doe je precies hetzelfde. Alsof ik (meervoud) tirades hou, dus hier op Tweakers alleen maar dat doe en tegen Whatsapp ben.
Hoe is dat gezegde ook alweer over statistieken en leugens?
Nergens beweer ik dat Whatsapp niet veel gebruikt wordt, of groeit. Wat ik wel zeg is dat het niet overal de standaard is, iets wat jij wel beweerd. En dat een app ergens geïnstalleerd staat zegt niks over gebruik. Daarnaast zijn er geen onafhankelijke instellingen die die statistieken communiceren. Dat doen de SM bedrijven zelf, dus dan gaan we weer richting statistieken.

Maar goed, blijft mijn punt dat je Whatsapp moet (blijven) gebruiken om een openbaar! vervoersbedrijf te volgen met actuele reisinformatie. Een gesloten platform, terwijl ze ook voor een Mastodon hadden kunnen gaan.
(Maar daar ga je dan niet inhoudelijk op in ;) )
Als ik goed tussen het heen en weer gesteggel heen lees, dan blijft het volgende over.

@evers97
Het zou QBuzz wel sieren om inderdaad wat meer open platformen te ondersteunen.
@William_H
Wat is er mis met een Mastodon-pagina aan te maken voor Q-buzz. Openbaar toegankelijk, zelfde functionaliteit als Twitter, en veel meer controle over. Je deelt de link / zet het op je website en je hebt hetzelfde effect.

Nu gaan ze van een gesloten systeem naar een...gesloten systeem.
En dat voor een openbaar! vervoersbedrijf.
@evers97
Cijfers liegen niet, en je moet niet verwachten dat bedrijven iets gaan implementeren dat nauwelijks door Nederlanders wordt gebruikt; feit blijft dat WhatsApp nu eenmaal de nummer één berichtendienst is in Nederland
@William_H
dat een app ergens geïnstalleerd staat zegt niks over gebruik. Daarnaast zijn er geen onafhankelijke instellingen die die statistieken communiceren. Dat doen de SM bedrijven zelf, dus dan gaan we weer richting statistieken.

Maar goed, blijft mijn punt dat je Whatsapp moet (blijven) gebruiken om een openbaar! vervoersbedrijf te volgen met actuele reisinformatie. Een gesloten platform, terwijl ze ook voor een Mastodon hadden kunnen gaan.
Mijn conclusies:

@evers97 pleit voor open standaarden en voor veelgebruikte social media. Hij beweert dat (Mastodon, RSS, open apps?) nauwelijks gebruikt worden in Nederland, maar WhatsApp wel (maar dat is dus niet open).

@William_H wijst erop dat de statistieken onbetrouwbaar zijn, dat Mastodon ook als website toegankelijk is en als app sowieso open. Gesloten naar gesloten is geen vooruitgang, wat ongewenst is voor een openbaar vervoerbedrijf.

Ik weet niet of QBuzz in België opereert. In dat geval zou de opmerking over WhatsApp gebruik daar van belang zijn.

Is dit het ongeveer?

Edit: Naam van William_H ontbrak boven een quote.

[Reactie gewijzigd door wooha op 19 september 2024 22:30]

Bedrijven willen communiceren via kanalen die mensen gebruiken.

Als ik als klant door hoepels moet springen dan gaat het niet werken. De Belastingdienst kan dat nog doen met DigiD maar een bedrijf komt daar niet mee weg.
Ik denk dat we het meer eens zijn met elkaar dan je denkt. Wie kent / gebruikt nu Kanalen op Whatsapp. Denk dat de meeste mensen het niet kennen. Daarnaast genoeg mensen in NL die geen Whatsapp (actief) gebruiken.
Een open platform waar iedereen zo naar toe kan surfen zonder app te moeten installeren en registreren, dat is het makkelijkst. Dat is en was altijd de essentie van het internet, maar lijkt tegenwoordig meer dichtgetimmerd te worden.
Tweakers zullen moeten accepteren dat WhatsApp het dominante communicatieplatform is geworden en dat bedrijven dit ook steeds vaker gebruiken, aangezien >90% van de bevolking dit gebruikt.
Zolang er een alternatief is (site met reisinformatie, bijvoorbeeld): prima. En uiteraard bij voorkeur RSS-ondersteuning, zoals je noemt in een andere reactie. ;)
Het aantal mensen dat gebruik maakt van Whatsapp zal in ieder geval stukken groter zijn dan van X. Wat dat betreft is het dus een verbetering. En ik kan me zomaar voorstellen dat het ook wel online te vinden is (weet ik niet zeker, niet gecheckt). In dat geval zou het dus extra zijn.
Ik gebruik een ad blocker dus veel X berichten die mensen linken zie ik niet eens. Dat was vroeger met Twitter toch anders meen ik me te herinneren.
Idd je hebt een mobiel nummer op zijn minst nodig en als je non android ios hebt zoals jola dan heb je nog meer pech.
En het is niet echt te google...
Jola telefoons of war dan ook is nog in de minderheid. De meerderheid zal gewoon android of iOS gebruiken.

Whatsapp heeft vrijwel iedereen. Misschien die enkele tweakers niet. Maar ja..m

Site kost geld, kost onderhoud en je moet iemand hebben die ook telkens op tijd alles aanpast op de website. En dan moet je dus 1-2 mensen extra inhuren.
Whatsapp koppeling kost geld en je moet iemand inhuren om op tijd te posten. Dus dat is geen argument. Whatsapp heeft vrijwel iedereen, een website bezoeken kan wel door iedereen, dus is whatsapp een minder goede oplossing. Dat zou de rationele redenering zijn.
Ik zat nog te denken aan de notificaties. Je wil natuurlijk niet dat mensen actief naar je site moeten gaan voor vertragingen.

(Whats)Appjes kun je notificaties van krijgen. Ik weet eigenlijk niet of dat standaard aan staat voor WhatsApp kanalen, die gebruik ik nooit (groepen wel).

Maar websites kunnen tegenwoordig ook notificaties geven, na goedkeuring door de gebruiker. Ze zouden dan wel een site/subdomein per gebied moeten aanmaken, of gebruikersaccounts om bij te houden in welk gebied iemand geïnteresseerd is.

En interactiviteit, voor het beantwoorden van vragen van klanten.

Social media zijn daar natuurlijk bij uitstek op gericht.

Dat is ook mogelijk met een chatfunctie op de site. Als nadeel daarbij zie ik wel dat je geen historie van de chat hebt en dat je niet automatisch contactgegevens hebt voor latere terugkoppeling. Daarvoor zou je weer een account aan moeten maken of ander gedoe.

Of ze vragen om een chatintegratie met de 9292 app. Die zou sowieso de rest van de functionaliteit moeten doen.

Ah, vergeet ik toch bijna marketing. Die willen contactgegevens voor niet functionele doeleinden.
het is x dus de site is er al en je hebt met whattsapp ook mensen nodig...daarbij dus minderheid moeten we maar laten stikken?
Whatsapp heeft vrijwel iedereen. Misschien die enkele tweakers niet. Maar ja..m
Dat zou je nog verbazen.
Op mijn middelbare school ongeveer 5 jaar terug was er bijna niemand die whatsapp gebruikte omdat ze allemaal instagram hadden en ze zagen het nut er niet van in.
Wel een verschil tegenover mijn middelbare schooltijd dan, 2012-2016. Iedereen had WhatsApp (want groepsapp), iedereen had Snapchat en iedereen had Instagram. Facebook was zelfs nog redelijk in gebruik (al zij het kortstondig) toen, en een tijdelijke Twitter opleving heb ik ook nog mee mogen maken. Praktisch niemand weigerde de ene app omdat de ander het zelfde kon. toch vond voor het grootste gedeelte het echte chatten enkel en alleen via whatsapp plaats. Dat was toen, bij verre, de meest prettige manier van (groeps-)communicatie. Naar mijn idee is dat nu nog zo, desondanks de groepchat functies die insta en snap nu hebben.

Ik gebruik(te) insta niet om te chatten (niet veel of lange verhalen iig) omdat het simpelweg minder goed is voor chatten dan dat WhatsApp is. En, eerlijk, lijkt het mij vrij sterk dat jou klas in zijn geheel/merendeel Insta boven Whatsapp verkoos voor het chatten. Wellicht uit gemakzucht, daar kan ik nog inkomen. Maar toch zeker niet vanwege gebruikscomfort?

Ja, er waren toen klasgenoten die op den duur niet snapten waarom we 3 tot 5 verschillende diensten hadden waarmee je kon chatten, al gingen de meesten er gewoon in mee.
uiteindelijk gebeurde het merendeel van het chatten toch echt op Whatsapp; nauw gevolgd door Snapchat. Insta DM was voornamelijk memes/posts door sturen. werkte helemaal niet prettig voor (groeps-)chats.
Mijn kinderen hebben Whatsapp omdat ze anders niet weten wanneer ze zijn ingeroosterd bij hun bijbaantjes |:(

Echt belachelijk dat je daarvoor Whatsapp moet gebruiken.

Alle communicatie met hun vrienden gaat via Snapchat… Snap ik ook niet maargoed, ik ben oud 8)7 :*)

[Reactie gewijzigd door micnocom op 19 september 2024 15:51]

Niet flauw, het is allemaal maar normaal geworden en iedereen loopt het maar te verdedigen.

Koekoek…
Alhoewel je punt valide is in de context van X, zegt het weinig. Berichten worden op meer media gedeeld en zijn ook op de website beschikbaar.

Uit cijfers uit 2023 blijkt dat bijna 11 miljoen mensen Whatsapp gebruiken in Nederland, tegenover 3 miljoen voor Twitter. Mijn aanname is dat die getallen nog verder uit elkaar zijn gelopen op dit moment. Voldoende argument om de overstap te verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 19 september 2024 14:35]

Je zult Whatsapp nodig hebben. Het verschil is echter dat Twitter/X vroeger voor ook niet account houders vaak was in te zien. Dit is niet meer het geval en dat voordeel is dus weg gevallen. Dat zorgt er voor dat andere nadelen die X wellicht heeft ten opzichte van andere methodes (zoals Whatsapp) nu doorslag gevend zijn.

De beslissing van Elon om X grotendeels dicht te gooien was om mensen zonder account te dwingen een account te laten maken. Een account maken is echter een barrière. In Nederland hebben waarschijnlijk veel meer mensen Whatsapp dan X. Dus met het voordeel van X om berichten te kunnen lezen zonder account weg blijven alleen de nadelen van X over t.o,v. Whatsapp. Ik begrijp de keuze wel.
Uiteraard, als je Whatsapp wilt gebruiken heb je een Whatsapp-account nodig.
O nee hè, doet X dat tegenwoordig ook? Jammer zeg. Het was juist een kracht van X dat het voor iedereen zichtbaar was. : (

[Reactie gewijzigd door Chotto Toire op 19 september 2024 14:26]

Dus dan maar lid worden van meta/whatsapp om reisinformatie te ontvangen.. het verschuift alleen het probleem
Het is overgenomen door E. Musk. Dat.
Van de regen in de drup... Stoppen met X is een héle goede zaak, maar om nou naar WhatsApp over te stappen? Het hele voordeel van Twitter was dat je daar dingen kon posten die meteen publiek, zonder account te lezen waren. Echt niet dat ik een bedrijf ga volgen op WhatsApp.
Ik volg zelf ook niks op WhatsApp, maar niet uit 'principe'. Waarom zou je dat niet doen als je op die manier snel zinvolle informatie kunt krijgen voor iets dat je mogelijk nodig hebt?

Ze moeten niet via datzelfde kanaal reclameuitingen gaan spammen natuurlijk. Dan zou ik er ook snel klaar mee zijn, maar datzelfde zou gelden voor X.
Het is niet uit principe, het is gewoon enorm onhandig. Dan moet je zo'n community in en daar de juiste kanalen gaan zoeken en krijg je allemaal berichten binnen op dezelfde plek als andere chats... nee dat lijkt me echt helemaal niks.
Twitter was gewoon veel handiger voor dat soort informatie, alleen jammer dat X dat niet meer is.
Ik zit er net naar te kijken. Ik heb bij 'Status', 'Kanalen'. Ik heb 'voor de grap' onze regionale RTV-zender nu 'gevolgd' staan.
Terwijl ik schrijf, heb ik nu ook Qbuzz Drechtsteden gevolgd staan. Die komt daar ook bij te staan. Volgens mij is dit wel een oké methode?
Ik volg zelf ook niks op WhatsApp, maar niet uit 'principe'. Waarom zou je dat niet doen als je op die manier snel zinvolle informatie kunt krijgen voor iets dat je mogelijk nodig hebt?
Een antwoord: privacy. WhatsApp is van Meta en ik wil dat Meta geen data van mij verzamelt.
Dat is weer een ander verhaal. Dan deed je ook al niks op X, want is net zo'n verwerpelijk bedrijf natuurlijk :)

Maar als iemand toch al WhatsApp gebruikt, dan is dit volgens mij best een aardig mechanisme om op deze manier 'nieuws' te ontvangen van specifieke organisaties. Ik had er voor vandaag eigenlijk niet naar gekeken.
Jammer dat er niet echt een (breedgedragen) Europees alternatief is. Meta is nou niet echt een schokkende verbetering wat dit betreft.
Signal, werkt onder Zwitserse recht
Waarom geen eigen communicatie platform o.i.d? Als het puur 1 richtingsverkeer is lijkt mij een feed met status updates etc meer dan genoeg. Is ook niet heel moeilijk om op te zetten. Heb je ook geen last meer van dit soort praktijken. WhatsApp is ook een drama, ik heb al genoeg app groepjes en daarnaast wil niet iedereen zijn privacy opgeven voor simpele reisinformatie.

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 19 september 2024 14:30]

Het is een kanaal en niet een groepchat waarin gepost word. Volgens mij kan daardoor Qbuzz niet jouw gegevens zien (of jij wie er nog meer lid is van dit kanaal) In het geval van het Utrecht (u-ov) kanaal, zie ik dat er 76 volgers zijn, niet wie die volgers zijn.
Xcrements waren niet meer geheel toegankelijk zonder account, maar whatsapp kanalen zijn helemaal niet toegankelijk zonder account. Hoe is dit dan een verbetering voor de consument?
Ik denk omdat er veel meer mensen op Whatsapp zitten dan op X, en omdat je op X (tegenwoordig?) zonder account een hoop content niet meer kan zien is je potentiele publiek veel groter op Whatsapp.

Het gros van de mensen is niet zo bezig met privacy, hoe kut het moederbedrijf is etc. Dus ik vind het wel een logische keuze. Als alternatief is er natuurlijk altijd nog de website.
Dan kan je beter Telegram pakken, dan kan je een kanaal maken met alle informatie.

Bij whatsapp groepen kan iedereen elkaars nummer zien.
Het is dan ook geen Whatsapp groep die ze gebruiken, maar een whatsapp kanaal.
Hopelijk volgen er meer bedrijven en instanties in het stoppen met X.
Hoezo? Heb je er last van?
Nou zit ik zelf niet op X (of welke SM dan ook), maar volgens mij is X een goed mechanisme om snel storingsinformatie aan de man te brengen? (Voor 'erbij' dus. Niets als enige.)

Ik weet niet of ze betalen om op X te posten, of dat daar dure software/licenties voor nodig zijn, maar ik heb over de jaren software voorbij zien komen, waar je vanuit één tool in één keer, naar meerdere SM-platformen kunt posten. (inclusief WhatsApp)
Ja ze mogen ermee stoppen, maar Whatsapp is niet een goed alternatief. Je moet iets hebben waar je zonder account bij kunt en waar je het liefst ook met een zoekmachine bij kunt komen.

Dit is geen verbetering. Ook omdat je eigenlijk alleen de relevante businfo wilt zien, niet van elke Qbuzz in de regio. Ik volg ook diverse youtube of X kanalen niet omdat ze zoveel andere zooi posten die ik niet in mijn tijdlijn hoef te zien. Whatsapp heeft verder dat je wel iets kunt archiveren, maar zodra er een nieuw bericht is, komt er weer zo'n tellertje te staan en bij dit soort bedrijven gaat die vrijwel elk uur wel iets plaatsen.

Je merkt wel het gebrek aan goed alternatief in dit soort situaties. Zowel Reddit als X zijn gewoon niet top meer, maar de alternatieven zijn gewoon niet goed genoeg, laat staan populair genoeg.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 september 2024 14:35]

Ik gebruik geen X en volg niet alles zo op de voet. Maar dacht begrepen te hebben dat Elon uit was op een open en vrij platform zonder enige form van censuur.
Wat is er dan in jouw ogen zo slecht aan X?
Ik gebruik geen X en volg niet alles zo op de voet. Maar dacht begrepen te hebben dat Elon uit was op een open en vrij platform zonder enige form van censuur.
Dat is alleen het geval voor dingen die in zijn radicaal-rechtse gedachtengoed vallen.

Als je bijvoorbeeld de normale en neutrale term "cis" (als van cisgender) gebruikt, wordt je al geblokkeerd. Deze term is juist uitgevonden om neutraal te zijn (als term voor mensen die niet trans zijn). Overigens wordt die term ook in de LGBTIQ+ gemeenschap alleen gebruikt in gevallen waar dit onderscheid echt uitmaakt, zoals in bijv. medische discussies.

Dus ja, free speech maar alleen als Elon het er mee eens is. Het hele platform is zijn prive speeltuintje geworden waar hij koning van is.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 19 september 2024 15:54]

Wat is er dan in jouw ogen zo slecht aan X?
Het op grote schaal bewust faciliteren van criminaliteit.

Mijn vrouw is langdurig via X bedreigd door tientallen idioten die haar wel even zouden verkrachten, haar gezicht met messen bijwerken, doxing, etc. Wanneer wij op een zondagmiddag door de politie uit een restaurant worden getrokken omdat er foto's van ons zijn gepubliceerd waar wij ons op dat moment bevinden, dan ben je er echt wel klaar mee.

En X vindt het allemaal prima: Vrijheid van meningsuiting!

Musk wil chaos creeeren en in stand houden. Dat levert hem meer macht op, in chaos is het makkelijker om mensen te manipuleren. Beetje ziek mannetje.
Klopt Elon is uit op een platform zonder enige vorm van censuur zolang het hem uit komt.
Meningen die hem niet zo heel erg bevallen worden uiteraard wel netjes gecensureerd.
Ik heb ook geen X account, echter van wat ik er van meekrijg, is het één grote beerput met misinformatie. Verschillende kennissen/collega's welke voorheen Twitter wel gebruikten, hebben X inmiddels verlaten om die reden.
Ja, ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Veel mensen posten anoniem allerhande nonsense en niet gevalideerde feiten. Of -als het over een meningskwestie gaat- worden ze de dieperik inge'pest' door mensen met gewoon een andere mening.
Maar als je X enkel gebruikt als platform om specifieke firma's en mensen te volgen, is het daar ook zo slecht?
Laat ik het zo zeggen, ik ken een paar organisaties die inmiddels ook X willen verlaten (de nodige zijn hun al voorgegaan). Simpelweg omdat men zich niet meer wil associeren met X, deze (slechte) reputatie heeft Musk inmiddels opgebouwd sinds hij Twitter omgedoopt heeft in X.
Nee, dan is het helemaal niet verkeerd. Eigenlijk sla je de spijker op zijn kop. De gemiddelde Nederlander gebuikt X onder meer om politici, opiniemakers en dergelijke te volgen. Het gespreksonderwerp is dan vrijwel altijd maatschappelijke kwesties waarover een verscheidenheid van meningen bestaat en waarover flink hard gediscussieerd kan worden. Omdat X een erg liberaal moderatiebeleid hanteert (liberaal in de zin van veel vrijheid geven), mag het er scherp aan toegaan. Ook het posten van desinformatie is niet verboden--er wordt vertrouwd op de zelfregulerende werking van het debat: wat je voor doms zegt is openbaar en voor iedereen zichtbaar, dus wie zich van desinformatie bedient kan daarop de nodige kritiek verwachten, al dan niet versterkt door de figuur van community notes. En eigenlijk vind ik dat in theorie schitterend, want een sociaal medium dat zelf modereert (en dus bepaalt) wat desinformatie is en wat niet, daar zitten ook de nodige haken en ogen aan. Maar het is niet te ontkennen dat X desondanks goed te gebruiken is voor het verspreiden van desinformatie. Ook het feit dat er aardig hard gediscussieerd mag worden vinden veel mensen niet fijn. Het is toegestaan om 'niet aardig' te zijn, zeg maar.

Maatschappelijke kwesties interesseren mij geen barst, en ikzelf gebruik X om mijn tekeningen op te posten, contact te leggen met andere tekenaars en met mensen die dezelfde hobby's hebben als ik. Het is heerlijk om er te praten over bands, videospellen, kunst, evenementen en andere dingen die je leuk vindt. Gewoon met andere mensen die er graag over praten en er interessante dingen over te laten zien hebben. Een tijd terug was er een concert in Amerika waar ik niet bij was, maar vrienden die ik ken op X wel, en ik smulde van de foto's en video's die zij postten. Van al dat gescheld en die desinformatie krijg ik niks mee. Andersom krijgen de lui die zich alleen maar met maatschappelijke kwesties bezighouden niks mee van al het leuks dat er op X te vinden is. Het is het schoolvoorbeeld van een 'bubbel'.

Hier op Tweakers staat X voornamelijk bekend als 'beerput' en zo. Vanwege mensen die het medium gebruiken zoals ik in de eerste alinea omschrijf. Het zal hen misschien verbazen dat wat ík gemerkt heb van de overname van Twitter door Elon Musk bijna alleen maar positief is. Vóór de overname door Musk had het bestuur van Twitter een ietwat activistische inborst. De trending topics werden bijvoorbeeld gemanipuleerd zodat er bepaalde politieke onderwerpen in verschenen, terwijl die in werkelijkheid helemaal niet trending waren. Dat gemanipuleer verdween met de overname door Musk, en nu zie je in de trending topics alleen nog wat er werkelijk veel besproken wordt op dat moment. Mij worden dus geen activistische dingen meer door de strot geduwd, terwijl ik gewoon leuk wil kunnen kletsen over kunst en zo.
Je ziet wereldwijd een afname van whatsapp, signal groeit als kool, het is ook een veel lastiger medium als x, ik zou als bedrijf die overstap nooit maken
Je ziet wereldwijd een afname van whatsapp
Ik weet niet hoe je hierbij komt maar WhatsApp groeit juist in gigantisch tempo:
As of June 2024, there are 2.96 billion unique WhatsApp users worldwide.
From January 2020 to June 2024, the number of WhatsApp users increased by more than 1.1 billion, a rise of 63.1%.
Zie https://www.oberlo.com/statistics/number-of-whatsapp-users (staat ook een tabelletje met user-aantallen).

Signal komt daar niet eens bij in de buurt:
Signal had 40 million active users in 2022, most of which came from WhatsApp’s poorly received privacy update
Zie https://www.businessofapps.com/data/signal-statistics/
Signal komt er niet bij in de buurt maar groeit sneller, whatsapp gebruikt hun encryptie grappig genoeg, verschil is dat signal een non profit is met uitstekende juridische dekking, ik meen dat Wired een uitstekend artikel had, https://www.wired.com/story/meredith-whittaker-signal/
Tuurlijk, er is altijd wel een bron te vinden die het zo schrijft zoals je het wil hebben.
Niet dat ik wil ontkennen dat Whatsapp groot is en groeit. Maar die laatste over Signal is gewoon niet het hele verhaal.
Er is juist geen positievere bron te vinden over Signal. '40 miljoen gebruikers' in januari 2021 op basis van een januari 2021 versie van bovenstaand artikel. Later is het bijgewerkt en de huidige versie stelt dat Signal op basis van SimilarWeb '40 miljoen jaarlijkse gebruikers in 2022' telt.

Signal wil dit blijkbaar niet corrigeren. Of dat is omdat het slechte marketing zou zijn of omdat ze niet meer aandacht op zich willen vestigen, dat blijft gissen.
Gezien de beroerde sfeer, het gebrek aan moderatie, en de stortvloed aan bots en hate-speech die er tegenwoordig (sinds de overname van X) op het platform heersen lijkt me dit een begrijpelijk en terecht besluit.

Dat is inderdaad niet heel erg toegankelijk voor gewone gebruikers als je je eerst door een heleboel bot-reacties of op de man spelende reacties moet worstelen om wellicht nog ergens één normale reactie tegen te komen. Dat schrikt veel mensen logischerwijs nogal af.

Wat mij betreft mogen meerdere bedrijven X vaarwel mogen zeggen om op die manier de klantvriendelijkheid en toegankelijkheid te verhogen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 19 september 2024 14:27]

Het is maar net wat je volgt dan blijkbaar, heb daar totaal geen last van in mijn volgerslijst. Je beschrijft eerder het oude Twitter waar reacties lezen vrijwel onmogelijk was omdat daar altijd bende onder stond.
Het is maar net wat je volgt dan blijkbaar, heb daar totaal geen last van in mijn volgerslijst. Je beschrijft eerder het oude Twitter waar reacties lezen vrijwel onmogelijk was omdat daar altijd bende onder stond.
Veel dingen die ik te zien krijg van X komt niet eens van mensen die ik volg

Kijk 1 keer een post over de politiek en ik wordt helemaal dood gegooid met politieke shit die me niks interesseerd.. irritante Trump supporters en dergelijk

Sinds Twitter, X is geworden is het echt verschikkelijk wat je soms tegen komt op X.. duidelijk dat er ook nul moderatie op zit.. behalve als je de meester tegen zijn scheen stoot

Bijvoorbeeld de opmerkingen die onder post worden gezet.. bloed onder me nagels
Of dat de comments nu gebruikt worden voor reclame.. denk je even kijken wat mensen er van vinden.. staat er niks relevants

Echt een verschrikkelijk platform imo

[Reactie gewijzigd door Sinester op 19 september 2024 14:59]

Er staat niets in je Following List wat je niet zelf volgt dus dat doe je toch echt zelf dan.
Ik gebruik X nagenoeg nooit, in heb een wegwerp account waar ik af en toe op zit, ik volg blijkbaar 1 account (Red Bull Racing) en wordt niet gevolgd.
Als ik X open staat mijn tijdlijn vol met troep waar ik helemaal niks mee heb en voor 90% ook echt niet wil zien.
Qbuzz kan op X gewoon berichten plaatsen en reacties uitzetten.
Of dat ee reden is, geen idee, het is wel een logischer keuze dan whatsapp of een

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.