Microsoft maakt Kladblok weer beschikbaar in Microsoft Store

Microsoft heeft Kladblok na enkele maanden afwezigheid weer in zijn Microsoft Store gezet, zonder verdere informatie over de terugkeer van de applicatie voor basale tekstverwerking. In december vorig jaar verwijderde Microsoft Kladblok uit zijn winkel.

Kladblok staat weer in de Microsoft Store en is daarbij voorzien van het nieuwe logo voor de applicatie. Om de tekstverwerker te kunnen draaien, is Windows 10 Insider Preview Build 19541 vereist. Microsoft maakte deze in januari beschikbaar voor testgebruikers. Als releasedatum is augustus 2019 vermeld, waarmee er geen nieuwe functies aanwezig lijken ten opzichte van de Store-release van Kladblok van vorig jaar.

Vorig jaar augustus maakte Microsoft bekend dat Kladblok in de Microsoft Store zou komen, met als voordeel dat updates voor het programma dan niet meer afhankelijk zouden zijn van Windows-updates. In december vorig jaar haalde Microsoft Kladblok echter weer uit zijn softwarewinkel, zonder een reden te geven. Microsoft meldde alleen besloten te hebben de Store-versie niet voor klanten beschikbaar te stellen.

Misschien is Kladblok nu weer via de winkel beschikbaar gemaakt vanwege de komst van de Windows 10 May 2020 Update. Microsoft liet Kladblok jarenlang ongemoeid, maar bij de laatste update, in 2018, kreeg de applicatie onder andere uitgebreidere 'zoek en vervang'-functionaliteit, de optie om snel op tekst in te zoomen en prestatieverbeteringen bij het openen van grote bestanden.

Microsoft Kladblok Store-versie 2020

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-04-2020 • 10:40

158

Submitter: TheVivaldi

Reacties (158)

158
151
90
7
0
32
Wijzig sortering
Ik vind het zo'n onzin om dit uit windows te halen en dan als windows store app terug te brengen om zeker later te zeggen, kijk onze windows store wordt toch wel gebruikt terwijl in feite bijna niemand iets uit die store haalt. Mensen willen de vrijheid om zelf hun programma's te installeren.

Sinds dat ik Windows 10 draai heb ik misschien 3-4x in die store gekeken en dacht ik laat maar.
Mijn gok is dat ze dit doen zodat ze het programma kunnen updaten buiten de normale windows updates om. Google heeft dit bij android ook gedaan met zijn Google Play Services.

Van mij mag notepad wel nog meer functies krijgen. Tabs en linenumbers bijvoorbeeld. Dat zou voor mij al 50% van de extra functionaliteiten zijn dat notepad++ mij biedt.

De store kan best wel handig zijn. Ik heb er Spotify van en ook Paint.Net en beiden zijn ze nu altijd netjes geüpdatet als ik ze open in plaats van dat ik een irritante popup krijg.
Nee, zo simpel mogelijk houden. Als je meer wilt zijn daar al andere tools voor. Als je tabs en linenumbers wilt dan pak je gewoon notepad++.
Ben ik het op zich mee eens, maar als je regelmatig op allerlei verschillende pc's van andere mensen zit om snel iets aan te passen, dan is het handig om wat uitgebreidere standaard tools te hebben.

[Reactie gewijzigd door diondokter op 22 juli 2024 20:39]

Is een USB stick met zogenaamde 'portable' apps niet handig dan? Op die manier heb je een setje aan programma's die je naar iedereen meeneemt. Als je die vervolgens op een USB zet met 'schrijf beveliging' dan heb je ook geen last van virussen enz.
Los van dat ik USB stickjes niet fijn en gebruiksvriendelijk vind (drivers, vieze poorten, kapotte poorten, wirwar aan specs, wel/en niet ondersteunde bestandssystemen, virusscanners van allerlei apparaten die over de inhoud gaan crawlen, IO bottlenecks, traag, etc) lijkt me dat voor de veiligheid al helemaal geen goed idee.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juli 2024 20:39]

Traag ? Drivers ??????

USB 3.0 is vlot zat ... bovendien zijn portable apps over het algemeen zeer compact ...
dus laadtijden ?

En sinds wanneer drivers ??? Ik heb voor een USB stick nog nooit drivers hoeven installeren ...

En FAT32 wordt door elk nu bekend besturings systeem gelezen en geschreven...

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 22 juli 2024 20:39]

Ik heb bij Student aan Huis gewerkt en geloof me, er zijn veel (óók Windows 10) computers die nog moeite hebben met USB stickjes. Er zijn dan ook hele rare USB stickjes in de omloop, varierend van stickjes die zich gedragen als kaartjes, removable SSDs en sticks die zowel een readonlyCD Drive presenteren met drivers voor het stickje als een daadwerkelijke opslag partitie.
USB 3.0 is vlot zat ...
Zeker, maar mijn punt was, probeer die maar eens te vinden! Vele iets goedkopere of oudere desktops hebben alleen aan de achterkant USB 3.0, en dan nog hopen dat ze blauw gekleurd zijn en dat je niet hoeft te zoeken naar een klein icoontje. Laptops met een strak kleurenschema hebben soms ook visueel geen onderscheid tussen 2.0 en 3.0 poorten, dan moet je het gewoon weten.
Traag
Je moest eens weten hoeveel mensen gare zware slome virusscanners hebben (AVG, grrr) die éérst je hele stickje gescand willen hebben voordat je er interactie mee mag hebben, waardoor je soms minutenlang (!!) moet wachten tot je eerste bestand opent.

Ja, bij jouw eigen setup die jij als ware Tweaker in elkaar hebt gezet werkt alles vlekkeloos, USB 3.0, geen driverproblemen, etc. Maar dat is echt niet het geval bij
verschillende pc's van andere mensen
zoals diondokter noemde.
USB 3.0 sticks zijn gelukkig backwards compatible ...

Maar echt, ik heb nog nooit, waar dan ook, drivers hoeven installeren om op een stickje te komen ...
Maar daarbij moet ik wel zeggen, ik gebruik alleen stickjes van zeer bekende merken, geen verbatim meuk.
Kost een paar centen meer, maar dan heb je ook wat...
Ehm.... Funai from Japan zul je bedoelen.....
Verbatim is een bekend merk en maakte in de tijd van de DVD-R een van de beste schijven.
Verbatim is een bekend merk en maakte in de tijd van de DVD-R een van de beste schijven.
Verbatim was ook het merk 3,5" en 5¼" floppies dat significant sneller kapot ging als die van 3M of andere merken. Het merkje op de buitenkant zegt meestal heel weinig over wat er in zit. Wat CR-R's betreft was er één hele goede fabrikant die aan alle grote merken leverde, maar al die merken kochten ook elders in, en het kwam op de markt met dezelfde verpakkingen. Pas als je in je brander uitlas wat de werkelijke maker was, wist je of je wat goeds had gekocht of rommel.

Wat SDHC-kaartjes betreft, ik heb verschillende merken gehad, waaronder Kingston (waarvan gezegd wordt dat je maar moet afwachten wat er binnenin zit, maar ik nooit problemen mee had) en Sandisk (meestal als nr 1 gezien) waarvan de 4Gb "Ultra" varianten steeds problemen geven in mijn camera. De Sandisk 2GB en andere merken 4Gb en 8Gb werken prima.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 20:39]

Wat CR-R's betreft was er één hele goede fabrikant die aan alle grote merken leverde, maar al die merken kochten ook elders in, en het kwam op de markt met dezelfde verpakkingen.
Dat moet dan Taiyo Yuden geweest zijn - ze zijn er wel mee gestopt ondertussen. Je vond ze o.a. bij Sony, Maxell, Plextor, .... en ook Verbatim.

Maar bij elke batch was het inderdaad bang afwachten of je geen Ritek's of CMC's had.
Dat moet dan Taiyo Yuden geweest zijn -
Inderdaad die. Ik kon me de naam niet meer herinneren en had geen zin om te gaan zoeken. In de winkels hier was het volgens mij allemaal Ritek, zowel Maxell, TDK, Plextor als de andere. De goede batches werden er volgens mij bij de distribiteurs al uit gehaald, mochten niet naar de provincie.
Ik bedoelde gwoon een merkloze stick ... Zoiets als Intenso of Silicon Power ...
Bij usb 3.0 kaartjes moet je ook drivers installeren. Denk aan de NEC Renesas chips etc.
Ik heb een usb 3.0 externe harde schijf en die case kan zich voordoen als hdd, cd-rom en ram drive.
Voordeel is dat je meteen een iso kan laden en Windows (10) kunt installeren na de boot.

Normale usb 3.0 sticks zijn meestal geen probleem. Windows installeert zelf de driver.

Een beetje usb stick kan snelheden ruim over de 150mb/s halen. Goedkope stickjes van een paar euro echter niet. Raad eens welke de meeste mensen gebruiken... ;) :O
Volgens mij gebruik ik al meer dan 5 jaar geen USB sticks meer, ze gaan of stuk of je bent ze kwijt en alles kun je via je webmail / google drive of onedrive prima oproepen. Dingen doorsturen gaat daar ook mee, evt. wetransfer.
Dan heb je of een bijzonder stabiele Windows of je draait Linux ...
Uh? Ik draai windows 7 sinds 2012 en na een update 10. Nooit een crash of blue screen gehad. Maar of ik windows of linux draai is irrelevant voor het gebruik van een usb stick....
Een USB stickje gebruik ik over het algemeen om Windows te installeren ...
En hoe installeer je Linux dan als er nog niks op het systeem staat???
Same, ook via USB ...
Maakt geen verschil he? ;) Maar je punt is helder hoor: voor installatie heb je een CD/DVD of USB stick nodig over het algemeen. Aangezien ik Linux, macOS etc alleen maar in een VM installeer, kan ik daar met een ISO op disk prima mee uit de voeten. Mijn OS van mijn PC installeer ik zelden opnieuw, daar is geen noodzaak voor en ik heb er vooral geen zin in. Installatie + drivers is relatief snel gepiept, maar voor je al je applicaties en de juiste config van zowel Windows als alle individuele applicaties weer hebt zoals je wilde, ben ik veel te veel tijd kwijt.

Eigenlijk heb ik vanaf Windows 7 nooit meer een crash gehad cq. een BSOD gezien.
Ik dacht dat USB's wel redelijk Universeel.. waren. Maar jij hebt daar dus andere ervaring mee. Los van compabiliteit zou veiligheid geen probleem moeten zijn wanneer er een fysieke schrijfbeveiliging op zit. Of bedoelde je dat anders?
Hoef je bij ons niet mee langs te komen.
Alle USB poorten zijn beveiligd
Aan de andere kant, ik gebruik Kladblok juist omdat hij zo min mogelijk functies heeft. Ik wil echt alleen een plek om een zo kaal mogelijke tekst te kunnen schrijven.
Het een sluit het ander niet uit... Je kunt best de default simpel houden en line numbers als optie toevoegen.
In de nieuwe versie zit een feature waar ik heel erg blij van wordt: ondersteuning voor unix line endings. Gewoon irritant om op een server een config file aan te passen om er achter te komen dat de file ooit is aangemaakt in Linux of macOS en dat daardoor onleesbaar is in kladblok.

Dit soort features zijn super fijn, maar passen ook in de simpele aard van Kladblok. MS heeft als grote editor VS Code.
Dan gebruik je toch Wordpad?

Ik ben volgens mij de enige persoon in de wereld die meer wordpad gebruikt dan word zelf. Vind het nog fijner werken.
Dan zou het mooi zijn dat je zelf de interface kunt kiezen.

Net zo als bij de calculator (Standard, Scientific, Programmer, enzovoort)
Gewoon een functie erin dat je kunt kiezen voor de standaard notepad of een programmer/code notepad.
Anoniem: 894165 @diondokter20 april 2020 16:28
Dan pak je Wordpad?
Het voordeel van Notepad is juist dat alle opmaak eruit "valt" zodra je er ergens vandaan iets inplakt.

Zeker als je je tekst daarna in een console van bv. een router plakt weet je bij notepad altijd zeker dat er geen hidden linefeed of andere 'vage' karakters mee worden geplakt.
Ja precies, dat is het fijne van notepad. Nadeel echter is dat Unix linefeeds niet gezien worden.
Dat hebben ze recent in de update gefixt toch?
Bijna 2 jaar alweer, zie ook dit artikel van Tweakers.
Uitgebreidere kladblok is natuurlijk: Notepad++, al jaren...
Die veranderingen gaan nog wel met simpel hoor. Je moet het alleen goed implementeren.
Op zo'n beetje elk ander OS hebben zelfs de eenvoudigste standaard kladblok-apps ondersteuning voor regelnummers en vaak ook tabbladen. Ik bedoel niet dat Microsoft dan per se daar in mee moet, maar het is dus zeker niet ongebruikelijk in een standaard kladblok-app.
Helemaal mee eens, ik gebruik Kladblok om stuurtekens uit om een Word-bestand te halen, simpel en goed.
Het grootste ding waar ik me aan irriteer bij vanilla notepad is dat Ctrl+Z maar één actie teruggaat. Zou dat al eens een keer gefixed zijn? :D
Of Ctrl-G om naar regel nummer te springen
Van mij mag notepad wel nog meer functies krijgen. Tabs en linenumbers bijvoorbeeld. Dat zou al 50% van de extra functionaliteiten zijn dat notepad++ biedt.
Daarmee doe je Notepad++ toch echt tekort.
Klopt en dat weet ik ook. Heb het aangepast om het meer op mezelf te betrekken.
Helemaal mee eens. Ben al jaaaren een tevreden gebruiker van Notepad++. Het enige dat ik er op tegen heb is dat je zo ongeveer elke keer als je het opstart eerst een update moet installeren.
Het Windows kladblok vind ik een van de meest nutteloze applicaties in Windows. Er zijn gewoon talloze (gratis) alternatieven die veel en veel beter zijn. Probleem was echter dat je het maar met moeite kon deïnstalleren, omdat Bill cs. het meteen weer gingen terugzetten...
Oke, dat je het niet gebruikt is prima, maar om nou Notepad te willen deïnstalleren? Wat biedt dat als voordeel dan?
Het wordt telkens toch weer naar voren geschoven als standaard-app voor diverse fileformaten. Daarbij heb ik gewoon een hekel aan bloatware, wat dat notepad dus feitelijk is...
Tja, wie heeft er nu notepad nodig als er ook notepad++ is.... (voor hen die windows gebruiken)
Zelf hou ik het dan op gedit als het om quick and dirty tekst bestandjes gaat, of in geval van config files op nano.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 22 juli 2024 20:39]

Heel veel mensen gebruiken notepad ook gewoon als een... notepad :)
Iemand aan telefoon geeft een tel nummer door: rap effe opschrijven in notepad.
Iemand geeft de geboortedatum van een patient door: rap effe opschrijven in notepad.
Een lijst van 5 namen die ik heel even moet onthouden voor straks: rap effe opschrijven in notepad.

Mensen zoals mij hebben al die extra dingen heb ik niet nodig, daarvoor is Notepad++ ideaal.
.oisyn Moderator Devschuur® @michielRB20 april 2020 13:16
Ik hoef die bloated rotzooi niet, doe mij maar Notepad2 :)
Ik vind het fijne aan kladblok juist dat het zo simpel is. Het reageert eigenlijk altijd gewoon op wat je doet, maakt niet uit waar de computer verder mee bezig is.

Hetzelfde heb ik met Paint, veel fijner om te gebruiken dan Paint 3D, Paint 3D doet er veel te lang over om op te starten en voelt gewoon traag aan, vooral als de computer ook met andere dingen bezig is.

Nu zouden een paar nieuwe functies daar waarschijnlijk niet veel invloed op hebben, maar dan blijf je doorgaan, en uiteindelijk is het ook gewoon zo traag als stront. Dan heb ik toch liever twee verschillende programma's.

[Reactie gewijzigd door TheGiantPotato op 22 juli 2024 20:39]

Een simpele editor is een must, en het eerste programma dat je nodig hebt in een OS om configuraties aan te passen. (denk ook aan nano voor linux/mac, en edit.com voor dos). Trouwens waarom heeft Windows geen editor in de terminal? of is die er wel?
Notepad :) Werkt ook op Core :) En in Windows PE. Notepad is geweldig ondanks de beperkingen.
Er komen ook wel verbeteringen in. In de komende versies bijvoorbeeld regelnummers (met word-wrap ingeschakeld) en sinds een tijdje kan je ook bestanden met Unix line-endings prima inladen. Nu nog UAC support en ik ben helemaal gelukkig.
Ik gebruik eigenlijk als standaard text editor tegenwoordig visual studio code. Ik vind het beter dan notepad++ en er zitten al heel veel mogelijk al standaard in.
Met dat soort opties krijg je het probleem wat elke tekstverwerker heeft; opmaak overnemen.

Kladblok is geniaal voor het strippen van alle opmaak die je gekopieerde tekst kan bevatten.

Als ik even snel iets moet opslaan; kladblok.
Moet ik even snel iets van online in een Word document zetten; kladblok

Waarom zou ik een 20kb bestand willen hebben met 3 regeltjes tekst erin om even iets op te slaan, als kladblok ditzelfde kan in 5b of minder?

Nee. Het is zoals @K-aroq zegt; wil je meer functies dan wat Kladblok bied, dan moet je Notepad++ nemen of een andere tekstverwerker.
Dat kunnen ze al, net als dat ze Silverlight, Skype en andere troep via Microsoft Update meesturen.
Als ze zelfs drivers automatisch kunnen installeren is een simpele binary vervangen toch niet zo ingewikkeld lijkt me.
Tabs zijn al in notepad, linenumbers zou ook leuk zijn maar staan opzich ook al in de statusbalk onderin, line en column number.

Verder ben ik het helemaal met je eens, als er een optie is een programma uit de store te installeren doe ik dat altijd. Werkt veel beter dan 20 losse updaters die steeds aandacht willen (of nog erger, gaan updaten zodra je het programma wilt gaan gebruiken).
Notepad nog meer functies? Het doet perfect waar het voor is, notities maken, wil je meer dan is er Onenote.

Adobe Reader was ooit ook zo'n mooie slanke tool, daar wordt ook steeds meer meuk bij aangebouwd :X
Updaten is een, maar store apps hebben nog meer voordelen: sandboxed, dus meer secure en makkelijk te verwijderen zonder dat er register bende achter blijft.
Sinds dat ik Windows 10 draai heb ik misschien 3-4x in die store gekeken en dacht ik laat maar.

Je gebruikt de appstore toch echter wel meerdere keren per dag. Dit gebeurd alleen zonder jou weten.
Alle ingebouwde Windows (UWP) apps komen namelijk uit de Windows store en worden continu geupdate en geinstalleerd op jou computer. Zo mogelijk nu ook Notepad (of in de toekomst).
Voor die enkele keer dat ik Windows nog gebruik installeer ik liever iets als Chocolatey. Alle voordelen van Linux package managers, makkelijk te begrijpen en te scripten, geen rare folder structuren, en alles met een enkele opdracht te upgraden.

Alle door mij gewenste software zit (veelal gratis en/of vrij) in Chocolatey en veel mist in de Windows Store. Waarom zou ik dan nog voor het laatste kiezen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:39]

Er zit ook veel "rommel" tussen hoor bij Chocolatery. Het zijn ook maar gewoon wrappers om een installer of nog erger, een internet download. Dit wil ook toch niet gaan vergelijken met wat je op Linux hebt.

Neem bijvoorbeeld de Chrome installer: https://chocolatey.org/packages/GoogleChrome

This package always installs the latest version of Google Chrome, regardless of the version specified in the package. Google does not officially offer older versions of Chrome for download. Because of this you may get checksum mismatch between the time Google releases a new installer, and the package is automatically updated.

Ja doei, dat kon ik 20 jaar geleden ook al. Maar hiermee kan je geen rollback doen naar een oudere versie, wat je misschien wel wil kunnen als je dit op grote schaal gebruikt. Chocolatery had ook al lang een echte package manager kunnen zijn, in mijn ogen een gemiste kans.
Maar er is wel degelijk software beschikbaar in de Windows Store. En als die daar beschikbaar is, dan download ik die daar ook het liefst. De automatische updates via de store zijn echt goed geregeld. Je merkt er namelijk niets van en je hoeft er ook niets voor te doen. Mijn Spotify client bijvoorbeeld hoeft mij er dus niet meer om te vragen. Bovendien zijn die apps dus ook makkelijk te verwijderen en draaien ze in een meer beveiligde omgeving.
Chocolatey is voor de meeste mensen eenvoudig maar je hebt daardoor niet meer in de hand wat er op je systeem gebeurd. Het is ook niet helemaal te vergelijken met een Linux package manager.
Ok het werkt meestal maar heb je ooit de PowerShell code bekeken ?
Dat is mijns inziens voor veel verbetering vatbaar.
Ook zijn er nogal wat packages die niet goed in elkaar zitten of niet worden onderhouden.
Het concept is goed bedacht maar er zitten voor mij veel te veel haken en ogen aan.
Probleem is dat je dan aan chocolatey gebonden bent, ook voor updates.
Als je iets installeert, dan wordt ook in de bin directory van chocolatey een .exe aangemaakt, die dan op je path wordt gezet. Als je dan buiten die tool een update installeert, wordt die exe niet bijgewerkt.

Aanvankelijk vond ik het ook een goede tool. Maar dat is nu een stuk minder.
Aha dat is hem dus. Ik had al wat rare gevallen van 2 verschillende versies van de zelfde app door chocolatey.
ipv Chocolatey kun je ook WSL installeren, dan heb je een Linux package manager en kun je alle Linux packages installeren.
Beetje kortzichtige reactie. Het heeft alleen maar voordelen dat Microsoft de native applicaties uit Windows haalt en die via de Store beschikbaar maakt. Je spreekt jezelf namelijk een beetje tegen; vrijheid om zelf programma's te installeren wordt hier namelijk mee bereikt. En bovendien wordt de footprint van Windows kleiner en wordt Windows dus op deze manier meer modulair. Ik zou het toejuichen als Microsoft dit met meer native Windows apps gaat doen. Haal het standaard uit de installatie en plaats een Notepad, Wordpad, Powershell, Hyper-V, Calculator maar ook Internet browser(s) en commandline tools maar in de Windows Store. Los van het OS en te installeren met 1 muisklik. Met daarnaast de voordelen van automatische updates los van de Windows Updates.

Daarnaast biedt de Windows Store wel degelijk interessante apps: Kodi, WhatsApp Desktop, Adobe, TeamViewer, Easy CD-DA extractor en nog veel meer desktop applicaties etc. etc. Best handig en het OS wordt er niet door vervuild. En de apps worden volautomatisch voorzien van de laatste updates zonder user-interactie.
Het is inderdaad wel jammer dat de Store zo weinig wordt omarmd. Het is w.m.b. een win-win voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.
We kunnen toch nu alles installeren wat we maar willen, hoezo hebben we daar een gemodereerd platform voor nodig als een store die juist allerlei beperkingen oplegt? En ik hoef geen meer modulaire windows als je dat wil stap over naar Linux. Overigens als jij kladblok wil deinstalleren of verwijderen is dat nog steeds mogelijk, ik zou niet weten waarom dat perse wilt.. Windows levert maar een minimum aan basis spul mee en niemand verplicht jou om dat te gebruiken.

Al die door jou aangegeven interessante apps of software zijn gewoon zonder de store te installeren. Dus nogmaals wat voegt zo'n store dan toe behalve controle en meer macht door een groot bedrijf.

Ik heb een het idee dat sommige hier gehersenspoeld zijn door clouddiensten en bedrijven dat ze niet meer realistisch kunnen nadenken.
Als ik modulaire Windows wil, moet ik over stappen naar Linux? Die moet je even uitleggen. Sinds wanneer werken alle Windows programma's probleemloos op Linux dan?
Al die door jou aangegeven interessante apps of software zijn gewoon zonder de store te installeren. Dus nogmaals wat voegt zo'n store dan toe behalve controle en meer macht door een groot bedrijf.
Wat een onzin. Je hebt blijkbaar helemaal geen idee wat de Store voor voordelen brengt, dus waarom oordeel je er dan over?
Ik heb een het idee dat sommige hier gehersenspoeld zijn door clouddiensten en bedrijven dat ze niet meer realistisch kunnen nadenken.
Realistisch nadenken is iets waar jij zelf niet door gehinderd bent, zo lijkt het.
Het lijkt mij eerder dat jij geen benul hebt, jij wilt alleen voordelen zien die er nauwelijks zijn, maar je hebt geen oog voor de vele vele nadelen die kleven aan die store.

Juist nu heb je de mogelijkheid om een bepaalde versie van software te installeren en ongeacht dat er een nieuwe versie is te laten staan. Met dat store concept zou die waarschijnlijk verplicht ge-update worden, dus juist minder vrijheid. En dan hebben we nog niet over alle diagnostische data die al die apps met zich mee brengen. Juist in de app scene is daar weinig controle over. (denk maar aan je telefoon)
De voordelen wegen op tegen de "nadelen" imo.
Diagnostische data? Heb je daar een bron van? Veel apps sturen diagnostische data om de performance, bugs etc. te kunnen monitoren. Niets mis mee zolang er geen privé data meegestuurd word, en daar heb ik geen bewijs van gezien...

De voordelen die ik van toegevoegde waarde zie zijn
  • De app is met 1 klik te installeren
  • De app draait in een sandbox en heeft geen mogelijkheid om het register oid te vervuilen
  • De app wordt automatisch ge-updatet
  • De app wordt automatisch op virussen en malware gecheckt
  • Reviews van de app in de Store.
  • Makkelijk herinstalleren op een ander systeem omdat de apps in je account staan
  • LiveTiles - waar deze zijn gebruikt althans
Als je perse een andere versie wilt installeren, dan ben je idd aangewezen op het www, maar ik zie maar weinig redenen om dat te doen.

[Reactie gewijzigd door LCP op 22 juli 2024 20:39]

Notepad in de store plaatsen maakt het OS niet kleiner, het moet toch altijd nog in-box zitten omdat het een mogelijke vereiste is om netwerkfunctionaliteit werkend te krijgen. Zelfde verhaal met PowerShell en een redelijk groot deel van de command-line tools, die ook wel eens aangeroepen worden door allerlei installers. Het enige dat je bereikt is dat je een heel stuk complexiteit toevoegt aan de updatecyclus (denk aan LTSC/Server waar geen Store is) om deze misschien ietsjes te versnellen.
Ik heb het niet alleen over Notepad natuurlijk ;) Als het Windows OS meer modulair zou worden (wat Microsoft met Windows 10X aan het doen is geloof ik) dan zou het OS een duidelijk kleinere footprint hebben. Wat bijv. met Windows Server het geval is; je installeert de Roles & Features die je nodig hebt. De repositories zouden dan online kunnen staan of op de installatiemedia om de footprint van de WIndows installatie an sich kleiner te houden - en wellicht daarom de performance van Windows iets soepeler? -
Helemaal mee eens! Ik ben juist erg blij met de store. Ik hoop dat er nog veel meer software bij komt. Vooral voor bijvoorbeeld mijn ouders, gewoon veilig en makkelijk een programma installeren zonder uitgebreide installatieprogramma’s die ze ingewikkeld vinden. Om nog maar te zwijgen van de soms vage bronnen op internet en alle troep die je mee installeerde als je de verkeerde vinkjes aan laat staan. Houd je OS lekker schoon en veilig.
Probleem is alleen wel dat in veel bedrijven de Windows Store wordt geblokkeerd of überhaupt geen internet verbinding voor bepaalde machines toestaan (bv interne servers). ;)
Dus alles wat daarnaartoe wordt verplaatst is niet meer te installeren op die machines.
Voor sommige tools (b.v. powershell, Hyper-V) toch wel een groot gemis.
Je hoeft ook niet heel vaak in de store te kijken. Het is niet alsof je dagelijke ene nieuwe app nodig hebt.
Maar er zijn best wel zinvolle apps in de store om te gebruiken zoals Whatsapp, Spotify, Ziggo Go of Netflix
Maar de meeste van die applicaties (behalve netflix) zijn zonder de store ook wel te installeren.
Zou ik niet weten want ik heb ze direct in de store opgezocht.
Waarom zou ik moeilijk doen om apps die ik op een mobiel uit een store haal op Windows ineens buiten de store te vinden.
Dat is toch onzinnig.
Ik vind het zo'n onzin om dit uit windows te halen en dan als windows store app terug te brengen
[..]
Mensen willen de vrijheid om zelf hun programma's te installeren.
Je geeft zelf al aan waarom het eigenlijk geen onzin is. Men wil graag keuze hebben.


Ben verder met je eens dat de store niet echt uitnodigend is en dat kladblok wellicht niet het programma is om uit Windows te halen (want zo'n groot programma is het nu ook weer niet)
Je geeft zelf al aan waarom het eigenlijk geen onzin is. Men wil graag keuze hebben.
Ik heb geen idee wat je nu bedoeld, heb je geen keus dan als kladblok onderdeel van Windows blijft? Je kunt toch alles installeren wat je wilt, juist het windows store principe gaat er toe lijden dat buiten de store om geïnstalleerde software door microsoft op termijn als onveilig zal worden bestempeld mocht het ooit zover komen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 20:39]

Hij bedoelt dat je nu geen keuze hebt: Je krijgt gewoon Notepad bij Windows. Wil je een nieuwe versie, PECH! Wacht maar lekker tot er een nieuwe versie van Windows uitkomt. Wil je een oudere versie blijven gebruiken? PECH! Dan moet je ook geen Windows updates meer draaien.

Door het los te trekken van Windows krijg je zelf de vrijheid het te installeren zoals het jou uitkomt (en wellicht ook zelfs helemaal weg te laten)
Wat is dat voor rare denkwijze? Microsoft levert een paar basis tools mee, als Microsoft perse kladblok wil updaten kan dat prima via de reguliere windows updates. Ik vind eigenlijk dat er ze vanaf moeten blijven want het is een basis tool maar goed dat is mijn mening.

Als je een programma met uitgebreidere functionaliteit wenst kun je dat zelf installeren, nogmaals daar is geen store voor nodig. En waarom zou je kladblok moeten weglaten, wat bereik je daar mee? Zit dat ene EXE en DLL bestandje jou dan zo in de weg?
Ik reageer alleen even op het feit dat het verplaatsen van Notepad naar de Store ten opzichte van een onderdeel van Windows (en dus de Windows release cycle) je meer keuzevrijheid geeft.

Of die keuzevrijheid in dit voorbeeld wel of niet nuttig is en/of de standaard Notepad.exe je in de weg zit laat ik daarbij even buiten beschouwing.

Ik ben het met je eens dat Notepad deïnstalleren een beetje onzin is, maar ik zou wel graag wat meer gebruiksgemak zien in standaard Notepad, vooral voor wanneer je deze even nodig hebt op bijvoorbeeld een Windows Server of een andere machine die niet je eigen werkstation is.

Dingen als CTRL+Click voor selectie, of ALT+Drag voor box selectie en multiple cursors zijn dingen waarvan ik merk dat je ze al snel nuttig kunt toepassen die ik daardoor dus ook erg mis in standaard Notepad.
.oisyn Moderator Devschuur® @Terrestrial20 april 2020 14:45
Wat is dat voor rare denkwijze
Ik zie hier maar 1 met een rare denkwijze. Alleen omdat je denkt dat MS Store stats belangrijk vindt, kan het maar beter gebruik maken van het veel onoverzichtelijke Windows Update mechanisme om specifieke software te updaten, ipv de Store waar iedereen heel duidelijk kan zien welke apps geupdate zijn en makkelijker selectief kunnen zijn over welke updates ze kiezen.

Store stats kunnen mij gestolen worden, maar ik vind het wel fijn dat de standaard apps nu een beetje losgetrokken worden en regelmatiger updates krijgen, op een manier die ook overzichtelijk is.
Er waren in het verleden nogal veel wijzigingen in Notepad...
Jij hebt cijfers? Deel die dan met ons.
opmerkelijke statement en precies tegengesteld aan wat ik zou willen beschouwen als 'beproefde methode'

kijk maar eens naar Apple en het succes van zijn app stores, android evengoed, maar ook al jaren daarvoor de verschillende package-managers in linux en BSD.

Al die ontwikkelaars en ze doen allemaal precies hetzelfde, toegegeven de ene gebruikt methode A en de ander methode B maar in essentie zijn het allemaal App-stores.

Er is één uitzondering, en laat dat nu net hét platform zijn met:

A: De meeste piraterij,
B: Het grootste aanbod aan malware
C: De gemakkelijkste manier van malwareversprijding (zie a).
D: Het grootste aantal installaties van verouderde software ...

Het is heel grappig om te zien, maar uiteindelijk is de Windows store één aanpak die alle bovenstaande bezwaren enigszins mitigeert.
Wellicht zou men beter af zijn geweest wanneer MS voor de PPA aanpak had gekozen, zoals ubuntu dat bijv doet: de ontwikkelaar maakt een tool: "Apt",
de software boer zet in een bepaald formaat zijn software online; "repository",
en de user zegt tegen apt welke software en uit welke bron hij die software wil ophalen; "software management".

Er zullen nu ongetwijfeld mensen roepen dat je voor zoiets 3rd-party tooltjes als chocolate kunt downloaden en installeren, maar eerlijk gezegd zou ik nooit een 3rd-party hobbybob software update tool inzetten. A: omdat er geen fatsoenlijke security audits plaats vinden, B: omdat elke ziel er software op kan proppen zonder authenticiteitscontrole,
Eens, Notepad moet gewoon een stabiel onderdeel van het OS blijven.
Een halfjaarlijkse update ervoor is prima.
.
Als mensen meer toeters en bellen willen, zijn er zat alternatieven,
met Notepad++ bovenaan.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 20:39]

Ik weet niet of je wel eens Linux hebt gebruikt, maar bijvoorbeeld bij Ubuntu, heb je de "App store" waarin _alle_ applicaties staan die je gebruikt onder linux. de app store is daarin de package manager voor alle geinstalleerde applicaties, zodat deze los van de Linux Kernel (of Ubuntu updates) geupdate kunnen worden. Zodat je dus ook makkelijker zelf alternatieven kunt kiezen en gebruiken, terwijl die up to date blijven door een gecentraliseerde tool (net zoals op je telefoon trouwens)

Dit is een stukje verandering in OS'en en software, die voor een hoop variaties goed lijkt te werken, en wat Microsoft ook wil gebruiken.

Zo simpel mogelijk hierin is dus:
- Alles wat puur met het OS te maken heeft zit in Windows (en bij de updates)
- Alles wat een applicatie is, wat niet perse gekoppeld is aan de versie van het OS, staat in de Store en wordt daarlangs geupdate.
ijk onze windows store wordt toch wel gebruikt terwijl in feite bijna niemand iets uit die store haalt. Mensen willen de vrijheid om zelf hun programma's te installeren.
in persoonlijke sfeer ben ik dit met je eens.
Echter als ik kijk naar het gemak wat behaalt wordt voor dommige klanten.

Een klant die een scala aan applicaties gebruikt die ook in de Windows store te vinden zijn, haalt hier een behoorlijk voordeel uit. Hiermee heb ik een stuk minder onderhoud omdat deze applicaties zichzelf wel up-to-date houden.

De windows store bied behoorlijk wat voordelen, echter zou ik niet willen dat applicaties buiten de store om ooit geblokeerd zullen worden (zoals apple dit actief tegen gaat op osx)
Ja ik ben ook geen fan van alles via de Windows Store te doen. Draai zelf LTSC zodat ik 3 jaar lang geen gedoe heb (er is vrijwel nooit gezeik met een brakke update in die versie) en daar zit de Store app niet in.
Ik vind het zo'n onzin om dit uit windows te halen en dan als windows store app terug te brengen om zeker later te zeggen, kijk onze windows store wordt toch wel gebruikt terwijl in feite bijna niemand iets uit die store haalt. Mensen willen de vrijheid om zelf hun programma's te installeren.
Nogal tegenstrijdig.

Overigens heb je met de store toch zelf de vrijheid om programma's te installeren? Of je ze nou van een vage website download of van een store. Over het aanbod van de store zijn de meningen verdeeld. Ik poersoonlijk vind er best veel in staan wat ik gebruik, echter missen er natuurlijk ook zat titels.
Ik vind het juist wel prettig. Veel zaken die als overbodig worden gezien kunnen zo uit Windows gehaald worden en wil je het alsnog hebben kun je via de Store je eigen config samenstellen. En zoals al opgemerkt is kan zo apart up to date gehouden worden.

Ik zou persoonlijk juist graag zien dat zo veel mogelijk in de Windows Store aangeboden zou worden zodat we niet steeds naar de websites van developers hoeven om zaken te updaten. Zeker als het om zaken als mediaspelers gaat, ervaar ik het als ronduit irritant om dit steeds maar te moeten doen. Dit vanuit het idee dat als het in Android en iOS kan, waarom niet in Windows.

Maar goed, kennelijk is de werking dermate gecompliceerd dat dit niet probleemloos voor elkaar te krijgen is, waardoor projecten als Foobar2000 en VLC hun Windows Store-versie niet meer updaten.
Notepad is niet de enige app die ze hebben verplaatst naar de store, zo is de rekenmachine ook een store app geworden.

https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab

Zo zijn er meerdere kleine en grote apps verplaatst naar de store. Ze zitten nog steeds bij een nieuwe installatie, alleen het update pad is anders.

Dus jah, who cares? Als Microsoft het nodig acht om zo'n simpele app updates te geven dan is dat maar zo.

Overigens, store apps worden ook automatisch geupdate dus het zal zeker niet zomaar zorgen voor extra verkeer.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 20:39]

Je kunt zonder problemen apps downloaden uit de store zonder email adres of MS account.
Dat is gewoon niet waar. Als ik nu naar de Windows store ga en ik wil een (gratis) app installeren, dan is het eerste wat hij vraagt om in te loggen met een MS-account. Voor de hele pc welteverstaan (ik gebruik nu een lokaal account). Alternatief is 'inloggen per app', maar hij geeft zelf al aan dat dat 'not recommended' is.

Ik wil niet inloggen. Ook niet per app. Ik wil geen MS-account. Ik wil gewoon dat Notepad standaard met Windows wordt meegeleverd, zoals dat al 20 jaar gebeurt.

Ik wil geen support calls van familie en kinderen die geen idee hebben wat dat voor vraag is en die gewoon kladblok even willen gebruiken. Ik wil geen productieve tijd kwijt zijn omdat MS zonodig mensen naar hun store wil pushen. Doe dat dan voor nieuwe apps, maar niet voor iets dat al 20 jaar standaard bij Windows zit.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 20:39]

Na het aanklikken van installeren krijg je 2 opties. Nee bedankt en Aanmelden. Klik op "Nee bedankt". Of update je Windows, want volgens mij was dit op de 1ste grote upgrade van Windows 10 al aangepast.

Overigens komt de laatste Windows ISO/Media nog steeds met Notepad. Het is niet weg.
Nee, dat gebeurt dus niet. Na het aanklikken van 'Install' moet ik meteen mijn Windows-loginmethode aanpassen naar een Microsoft account. Als ik kies voor 'inloggen per app' dan vraagt ie alsnog meteen naar een Microsoft-account. Er is geen methode om de app te installeren zonder Microsoft account. Mijn Windows (versie 8.1 uiteraard, want Win10 is troep) is volledig up-to-date ;)

Maar ik begrijp dat het dus in de nieuwste Win10 wel kan. Dat is mooi. Maar het was nog mooier als het gewoon niet nodig was.
Je gebruikt Windows 8.1 om Windows 10 af te zeiken, hoe serieus denk je dat men je nu nog neemt?
Ik had geen reden om aan te nemen dat het in Win10 anders werkt dan in Win8. Dat is ook helemaal niet logisch. Maar dat blijkt dus wel het geval. In mijn post hierboven geef ik aan dat dat mooi is.

Ik weet niet waarom je me daarom niet serieus zou nemen?
U begint zelf met het argument dat het geen reden is om Windows 10 te gebruiken, maar daar Windows 8 argumenten voor gebruikt. :?

Zou dus juist een keuze kunnen zijn om die Windows 8.1 sleutel te gebruiken om daar Windows 10 overheen te gooien.

Een gecentraliseerde appstore was broodnodig voor Windows en had eigenlijk met Vista al geïntroduceerd moeten worden. Het had misschien wat meer op de repositories van Linux mogen lijken, maar zitten daar ook weer niet zo ver van af. 20 euro om zonder verdere kosten en rare restricties apps in de store te kunnen gooien is nou ook weer niet een groot probleem.
Ik ben ook niet perse tegen een appstore voor Windows, daar zie ik ook wel voordelen in. Vooral automatische updates. En voor ontwikkelaars heeft het inderdaad ook voordelen. Zelfs verplicht inloggen vind ik niet meteen een probleem. Ook dat kan voordelen hebben (snel al je apps weer installeren op een nieuwe pc).

Waar ik van baal is dat Microsoft basic Windows features die er al 20 jaar in zitten nu naar de appstore verhuist. Okee, als het een feature is die veel ruimte inneemt kun je daar nog een voordeel in zien, maar Notepad is zo klein, daar heeft geen enkele pc te weinig ruimte voor.

De belangrijkste reden dat ik niet aan Win10 begin is het update-beleid. Ik wil graag zelf bepalen wanneer mijn pc opnieuw start (namelijk, nooit) en wanneer features opeens verdwijnen. Of instellingen weer teruggezet worden naar default. Ik gebruik mijn PC teveel om na iedere update weer over die flauwekul te moeten nadenken. Ik wil dat de basic Windows features het gewoon (blijven) doen en dat instellingen die ik aanpas ook aangepast blijven.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 20:39]

Misschien off-topic maar hoeveel wordt de Ms/windows store nu eigenlijk gebruikt? Wat is nu het voordeel ten opzichte van gewoon een programma downloaden en installeren.

De enige keer dat ik het gebruikt had was voor slack installatie ooit eens.
Voor endusers: makkelijk installeren en deïnstalleren, en vooral, automatische updates zonder allerlei systray of extra achtergrondprocessen per programma.

Voor developer: zichtbaarheid en vindbaarheid, en een makkelijke manier om betaald te worden. Kost je eenmalig 20eu, en hoeft slechts 5% of 15% van verkoop/iap af te dragen aan MS (vs 30% in de playstore en appstore). En ook voor developers, automatische updates, geen klanten op oude versies, geen eigen achtergrondupdaters moeten schrijven, geen hosting nodig.
Nadeel voor de klanten :

-updates geven erg vaak problemen.
-verwijderen van functies die mensen handig vinden.
-veranderen de interface wat slecht is voor de workflow.
-mogelijk nieuwe features die eerder in de weg zitten dan dat ze at toevoegen.
-vaak gebruiken programma's steeds meer resources na updates.
-gebruiker heeft bijna geen controle meer over zijn eigen systeem.

het is niet allemaal maar rozegeur en manenschijn. Ik blokkeer alle update servers altid meteen zodat ik dat soort problemen niet heb. Pas als ik iets mis ga ik op zoek naar een fix/update en kijk dan eerst wat de mogelijke nadelen zijn door gemaakte veranderingen.

Ik kan me geen update bedenken de afgelopen 5+ jaar waar ik iets er bij kreeg zonder dat er ook iets slechter geworden is.
Verkoop afdragen hoeft niet eens als je je eigen betalingsplatform gebruikt.

@computerjunky
-Niet updaten geeft ook problemen
-Dat heb je bij normale apps ook
-Veel store apps houden redelijk dezelfde interface aan en dit nadeel vind je net zo goed in Win32 apps.
-Ook hier, wat is hier anders met oude Win32 apps?
-UWP apps zijn beduidend zuiniger op de hardware resources dan hun Win32 tegenhangers (iTunes is een mooi voorbeeld)
-Mod- en configureerbaarheid mag beter bij UWP apps, maar hier wordt aan gewerkt.

Handmatig updaten enkel als je tegen problemen aan loopt 8)7 Kun je beter 1 a 2 weken achter lopen om de mogelijke problemen en kinderziektes te voorkomen.
Het viel me op dat Lenovo Vantage, voor het automatisch installeren en updaten van drivers op Thinkpad, ook wordt verwezen naar de store. Een alternatieve download vind ik dan niet snel en dan gebruik ik de store. Voordeel is wel dat je gratis applicaties (iig Vantage) direct kunt installeren zonder MS account
Ja maar dat kan ook zonder de store via windows updates, het is maar net hoe je het opzet. Microsoft wil het store principe doordrukken omdat ze dan een percentage kunnen vragen aan ontwikkelaars en ik kan me zo voorstellen dat die daar weinig zin in hebben. Bovendien krijg je dan een gecensureerde omgeving want Microsoft gaat bepalen welke apps of software men in de store aanbiedt.

Het zal niet gebeuren maar van mij mag die store vandaag nog verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 20:39]

Windows update is niet de goede methode om apps te updaten. Direct ook de reden waarom MS enkel Windows en Office updates geeft via dat platform. En noem eens een appstore waar de leverancier van die store geen mogelijkheid heeft om apps te verwijderen.

Leuk dat jij vindt dat de store mag verdwijnen. Gelukkig is het niet aan jouw om daarover te beslissen. Niemand verplicht het gebruik van de store op dit moment dus ik zou zeggen: laat ieder zijn ding maar doen.
Ondanks dat de windows updates niet echt een fijne manier zijn om überhaupt iets te updaten, is dat juist wel de plek om apps te updaten. Bijna alle Linux distributies doen al jaren hetzelfde, alleen dan op een betere manier. Ik doe `yay -Syyu` en mijn hele systeem word geupdate. Zowel de apps als het OS.
Alsof Microsoft niet kan bepalen wat er over Windows Update wordt verstuurd? Je zult voor nog lange tijd gewon zelf applicaties kunnen blijven installeren, kijk maar naar macOS hoe erg Apple het ook probeert, macOS is nog steeds een unix waar je vrijwel alles kan doen.
Ik dacht dat je voor de store een Microsoft-account nodig had? Of is dat veranderd?
Is al best lang niet meer nodig. Je kan de store ook prima gebruiken zonder account.
Dit is hoe Microsoft langzaam de Store weer probeert te pushen. Zo zijn de NVidia control panels nu ook gekoppeld aan de Windows Store:
https://appuals.com/nvidi...ages-no-longer-available/

Waarom? Gecentraliseerde macht welke zo goed kunnen uitmunten op de lange termijn.
Ach, hou toch op, hele punt van lostrekken van applicaties en OS is het kunnen updaten van de apps buiten de Windows updates om. De store is een middel, niet het doel. Zo wordt het ook, als dat nog niet het geval is, mogelijk om UWP apps buiten de store aan te bieden. Voordeel van de UWP is volgens mij al redelijk duidelijk: containerized apps die niet zomaar toegang hebben tot alle functies van je PC. Daarnaast clean uninstalls en makkelijker up-to-date te houden. Voor het gros van de applicaties is dat meer dan voldoende. Dat is de grootste reden waarom ik bv Spotify en WhatsApp uit de store heb geïnstalleerd.
Ik denk dat de store voor Microsoft zeker wel een doel is. Immers valt daar heel veel geld mee te verdienen. Dat Windows onderdelen daardoor beter geupdate kunnen worden ipv via updates oid, wil niet zeggen dat ze om die reden een dure store bouwen. (Ik denk zelfs persoonlijk meer dat het een excuus is). Daar zouden andere methoden veel goedkoper voor ontwikkeld kunnen worden. (Bijvoorbeeld een W32 update API)

De store gaat niet alleen om verkopen maar je hebt meteen een publiek voor reclames en redelijk veel informatie van de gebruikers icm het Microsoft account dat je op steeds meer plekken moet gebruiken.

Appel gooit het bijvoorbeeld over de veilige apps toer. Dat is zeker waar, maar absoluut niet de hele waarheid.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 22 juli 2024 20:39]

De reden dat ik zeg dat het een middel is, is omdat Microsoft het verplicht om de Store te gebruiken sinds ze hebben aangekondigd dat iedereen UWP apps buiten de Store gaat kunnen installeren.
Misschien off-topic maar hoeveel wordt de Ms/windows store nu eigenlijk gebruikt? Wat is nu het voordeel ten opzichte van gewoon een programma downloaden en installeren.
Een belangrijke reden alleen al is dat het niet 'eng' is; een store kan over komen als vertrouwd, zeker omdat je het op je telefoon en je tablet ook al zo gebruikt.
Bijkomend voordeel is inderdaad het automagisch updaten van applicaties, zonder 'moeilijke' UAC prompts, waarvan je (als gewone gebruiker) net geleerd hebt dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn, met als gevolg allemaal outdated applicaties, met dus mogelijke beveiligings-risico's.

Voor diegenen die aangeven dat er toch niks in de store staat:
Ook applicaties als VLC, Kodi, Netflix, en 7-zip staan 'gewoon' in de store.

Daarnaast heeft een store nog een voordeel dat er met ratings en commentaren gewerkt kan worden, zonder dat je afhankelijk bent van wat de ontwikkelaar zelf publiceert. Dat werkt op dit moment (nog steeds) maar beperkt in het Nederlandse taalgebied, simpelweg omdat 'we' de store nog te weinig gebruiken, of nog te weinig serieus nemen. (waardoor het aantal reviews vaak te laag is.)
Wat MS met die store zou moeten doen is dat applicatie-makers er zelf sources (uiteraard met beheerdersrechten) in kunnen hangen a la de linux package managers.

Dus dat de code van de store gebruikt wordt voor installeren, updaten en verwijderen, maar niet perse de servers van MS.
Dat kan in een AD omgeving.
Zeker, maar ik bedoel voor iedereen.
Dan zou die store een stuk nuttiger worden.

Ook als je een applicatie er buiten installeert dat ie zich aan de store voor de updates hangt.
Chrome doet dat bijvoorbeeld onder Linux.
Voor diegenen die aangeven dat er toch niks in de store staat:
Ook applicaties als VLC, Kodi, Netflix, en 7-zip staan 'gewoon' in de store.
Naast tien malafide versies van Mozilla Firefox:
https://www.microsoft.com/en-us/search/shop/apps?q=firefox

De Windows Store bied zo weinig garantie voor kwaliteit en veiligheid, dat ik het iedereen nu zou afraden om te gebruiken.
Als ik jouw link volg kom ik geen Firefox tegen. Wel Firefox Guids, wat ook duidelijk staat aangegeven. Ik zie niet in wat er malafide aan die apps is. Er staan ook review bij en uitleg wat de app doet, dus waar kan het fout gaan en onveilig zijn?
Eerlijk gezegd ben ik het vaker en vaker gaan gebruiken. Het is wel prettig dat apps automatisch updaten en dat ik niet op zoek hoef te gaan op websites voor een hoop programma's. Niet dat ik *alleen* de store zou willen, de vrijheid is heel prettig, maar voor een hoop zaken neemt het simpelweg werk uit handen.
Ach, die hele store is natuurlijk een relikwie uit de Windows Phone (en Windows 8 ) tijd. De opzet was op zich natuurlijk leuk bedacht: ontwikkel eén app voor smartphone, tablet en PC en de gebruiker kent de omgeving al en ziet op alle devices dezelfde applicaties. Als Windows Phone gebruiker vond ik dat ook best prettig.

En nu kijk ik er nooit naar, en om Kladblok erheen te verplaatsen is een rare stuiptrekking van MS, vandaar ook dat ze het toch maar weer hebben teruggedraaid..

[Reactie gewijzigd door Arjan P op 22 juli 2024 20:39]

De grote vraag is meer of microsoft het kladblok standaard installeert met een verse windows installatie? Allerlei andere programma's komen ook standaard mee met een nieuwe windows installatie en worden ook via de windows store geupdatet, ik zie eigenlijk geen probleem als dat met het kladblok ook gebeurt.
Alleen is het kladblok zo oud en simpel dat ik mij afvraag wat het updaten via de store voor voordeel is of biedt voor een programma dat volgens mij zelden verandert en nog bugs heeft? Heeft Microsoft plannen met het kladblok om nieuwe functies te gaan toevoegen waar een windows store meer update mogelijkheden biedt met updaten dan een halfjaarlijke windows update?
Nee, maar het handige is wel dat bij een nieuwe versie van windows (10x) je je niet meer druk hoeft te maken welke app het wel of niet doet. Als ze allemaal netjes als uwp app gebuild worden is er bij een release van een nieuwe windows minder omkijken naar.

Dat scheelt weer, en zo kan je de basis zo klein mogenlijk houden.

Alleen maar handig toch.
Was dit een poging om meer Word licenties te verkopen?
Opvallend dat het icoon in de store en in de screenshot in de store niet overeen komt. Lijkt mij erg verwarrend.
Ik begreep sws niet de reden om notepad te verwijderen.
Ik vind de store handig vanwege de automatische updates en het makkelijk installeren op meerdere apparaten. Er zijn zeker ook goede programma's te vinden.
Ik gebruik eigenlijk standaard Notepad++ , dus gemist heb ik notepad niet echt. Lijkt me wel verdraaid handig als je na een freshinstall toch al wat simpele dingen even kunt aanpassen als de nieuwe install niet werkt of netwerk problemen hebt.

Ik neem maar eens als voorbeeld Linux systemen, bijna elk systeem hoe uitgekleed ook zit meestal wel een Nano of andere simpele tekstverwerker in.

[Reactie gewijzigd door habbekrats op 22 juli 2024 20:39]

Windows 10 Insider Preview Build 19541 vereist
Misschien is Kladblok nu weer via de winkel beschikbaar gemaakt vanwege de komst van de Windows 10 May 2020 Update.
Vraag ik teveel als ik wat basic inzicht van Tweakers verwacht? Eerst en vooral heeft Kladblok al in de Store gestaan sinds ze ermee begonnen te testen in 2019 (of zelfs 2018?) en is het er sinds dien niet uitgeweest, in tegenstelling tot wat dit artikel beweerd, maar de May 2020 Update is build 19041. Iets dat heel makkelijk op te zoeken is. En toch word deze conclusie getrokken in het artikel.

Aan de andere kant, waarschijnlijk is het teveel verwacht, want Tweakers noemt het ook nog steeds "Windows Store", wat al jaren niet de naam hiervan is.
Ik begrijp de reactie van sommige mensen niet.
Dus Microsoft steekt zijn notepad in de Windows Store. Logisch toch; nano, vim, vi, ... zijn allemaal bij Linux toch ook in de repository. Of deze default bij de install ook mee geïnstalleerd worden of niet is een andere kwestie, maar je kan hem altijd deïnstalleren.

Zo vaak zie je van "overtuigde mensen" (om geen fanboys te zeggen :-)) dat Apple, Linux, Windows, FreeBSD,... hét beste is. Een van de super handige punten van alles buiten Windows was altijd de repository en de eenvoud om dingen te installeren en deinstalleren. Nu is Microsoft ook die richting aan het uit gaan en plots is dit iets slechts...

Notepad wordt te uitgebreid wordt er ook gezegd. Wat een nonsense. Met de komst van WSL is het toch logisch dat notepad ook onder de loep genomen wordt om UTF-8 en unix regeleindes te ondersteunen?
Ze denken na over wat er nodig gaat zijn voordat WSL er is. Is toch goed?

Ik aanzie de windows store dus ook als een repository en koop er momenteel nog weinig op. Anderzijds is het wel handig dat bepaalde tools gewoon voor de rest van mijn leven aan mijn account gekoppeld zijn. Geen sleutels meer bewaren etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.