Ja sorry, maar voor deze is zo vaak gewaarschuwd, dan ben je toch wel een enorme sukkel als je dat toch doet.
Maar mensen klikken nou eenmaal graag en ik vind het onterecht dat banken daar telkens voor moeten opdraaien. Want uiteindelijk betalen we allemaal mee aan die domheid en mensen lijken het nooit te leren tot het ze zelf geld kost.
Uitzonderingen zijn wel als je er echt niets aan kan doen (zoals eerder met skimming).
Tegenwoordig is het wel lastiger om een te zien of het gaat om een malafide site. Ik kreeg gisteren mail op mijn spam mail account (een mail account die ik gebruik voor evaluatieversies en waar op een of andere manier enorm veel spam was gekomen), in die mailtje stond dat mijn Apple ID was geblokkeerd doordat er iemand inlogde vanaf een onbekend IP adres. Toevallig klopt het wel dat ik op die mail account een Apple ID heb aangemaakt, maar de mail klopte voor geen meter

Waar Apple een zwarte huisstijl heeft, was deze 'huisstjl' geel, maar had wel een case ID en mail ID
Even over de link hooveren kwam ik erachter dat het doorverwees naar een IP adres, die werd gehost door digitalOcean in USA. Ook meegemaakt dat zogenaamd mijn PayPal account geblokkeerd was omdat er x duizend dollar is overgemaakt. Verzender nagekeken en kwam erachter dat het geen echte PayPal adres was.
Je kan erop blijven hameren dat de bank nooit om je pincode zal vragen, of je pasje met pincode opsturen naar een adres...
Maar mensen zijn of te naïef of ze vergeten het weer, klikken op de link, vullen hun gegevens in, komen er dagen later pas achter en maken er een melding van. Dit is hetzelfde als het gebruiken van dezelfde wachtwoorden voor elke site. Natuurlijk heb ik ook wel een aantal wachtwoorden die ik gebruik voor sites waar ik geen waarde aan hecht, zoals bijv. Quora. Maar voor kritische sites als DigiD, bank en overige zaken, gebruik ik verschillende wachtwoorden en pas ik ze ook minimaal 1 keer per jaar aan.
Ik snap niet dat mensen blijven intrappen in een Whatsapp berichtje van hun familie / kennis die zegt dat hun nummer is geblokkeerd en geld nodig hebben, een belletje is toch net wat beter dan een appje? Of hun inloggegevens van hun bank invullen. Ouderen zijn vaak de target, alleen kunnen jongeren ook makkelijk te target zijn, gezien zij niet altijd even goed opletten.
Netzoals de fake downloaders als je bijv. iTunes download intikt in Google, meestal krijg je een softtonic site waar je alles behalve de software zelf download.
Het helpt al helemaal niet sinds Google het groene / rode slotje heeft weggehaald.
Ook mijn vader krijgt zo nu en dan via Marktplaats dat hij €0.10 moet overmaken zodat de koper kan verifiëren dat de gegevens juist zijn... Nu kan mijn vader wel gelukkig het zien dat gaat om phishing, maar hij kreeg ook laatst een SMS van 'zijn bank' dat zijn rekening geblokkeerd is en dat hij zijn pincode moest invullen. Daarvoor heeft hij mij geroepen en al snel kwam ik erachter dat het ging om een malafide site die gebruik maakte van de SMS identifier van de bank zelf.
Je moet voornamelijk de URL in de gaten houden en dat ik iets wat niet veel mensen weten / kunnen onthouden. Wij als IT'er / Tweakers kunnen vanuit de URL zien of de site wel of niet goed is, maar meeste mensen kijken naar de inhoud ervan en of de juiste logo's er bij staan. Vaak denken mensen dat het juist is, omdat in de email hun naam voorkomt. Ook helpt het niet als er gebruik gemaakt wordt van social engineering en mensen gebeld worden om bijv. 'mee te doen aan tevredenheidsonderzoek' en hun gegevens doorgeven, waarna de hackers met hun gegevens er vandoor gaan.
Dat je je geld kwijt bent omdat je pas geskimd is, is iets wat je zelf niet in de hand hebt. Die skim devices zijn zo klein, dat het niet opvalt dat je pas 2 keer gelezen wordt, 1 keer door de automaat en 1 keer door de device. camera bovenop de pin invoer en ze hebben je gegevens. Je hand ervoor houden voor de pin invoer werkt meestal wel, tenzij zij hitte camera's gebruiken, die de hitte registreert.
Maar Als jij je geld kwijt raakt, omdat je je pasje naar 'je bank' hebt gestuurd of heb ingelogd om 'je account' te deblokkeren, dan is het eigen schuld.
Hier een filmpje van Techquickie en
hier een filmpje van iemand die het tegen is gekomen in Wenen.
Erop blijven hameren wordt op een gegeven moment vervelend en mensen gaan dan niet meer luisteren, netzoals de veiligheids instructies in het vliegtuig. Er wordt altijd aandacht besteed vanuit de fabrikant / bedrijf / overheid, maar niemand luistert er naar. Dit kan je zien als de privacy kwestie, mensen willen privacy hebben, maar klikken doodleuk op alles accepteren en achteraf gaan klagen dat de fabrikant / app developers niet goed zijn...
Daarnaast zijn er mensen die bijv. geloven dat een Nigeraanse prins aan hun geld willen geven, alleen zit die geld in een vault en moet er eerst $10.000,- overgemaakt worden, waarna jij het tienvoudige terugkrijgt. Of dat een 'verre, verre, verre' familielid gestorven is en jou $1.000.000,- heeft overgelaten, vul al je gegevens in en je krijgt het geld op je rekening... Óf dat je ergens een 'achterstallige rekening' open hebt staan en als je het niet betaald dat er beslag op je spullen wordt gelegd
Zolang mensen er in blijven trappen, zullen dit soort praktijken sneller toenemen. Daarnaast zullen dit soort dingen heel moeilijk te stoppen zijn, gezien er altijd een weg wordt gevonden om criminaliteit / fraude te blijven plegen.
Het liefst zou ik het willen zien dat iedereen elk jaar een soort van security cursus doet en daarna een leuke diploma krijgt, wat achteraf ook kan werken dat eventuele schade op hun kosten komt. Nu is dat niet echt netjes, maar het verplaatst het risico naar de gebruiker zelf. Nu klinkt dat wel bot, maar er moet op een of andere manier geleerd worden dat je goed moet kijken of iets wel klopt.