Het bedrijfsklimaat in de VS is vele malen beter dan hier in Europa. Het is daar een stuk makkelijker om een bedrijf op te starten en hier mee te groeien.
Ik ken best wat mensen die een eigen bedrijf gestart zijn, en die zijn drukker bezig met onzin van de overheid en gemeente, dan met het ontwikkeling van hun bedrijf. BV: Zo heeft mijn oom een best succesvol bedrijf, met pijn en moeite jarenlang de grootste in zijn markt hier in Nederland (en net over onze grenzen) geweest. In de tussentijd tienduizenden euro's boete mogen betalen aan de gemeente vanwege een reclame bord, op zijn eigen terrein! Geen nieuw terrein mogen kopen want "insert bullshit redenaties" en niet kunnen uitbreiden. Heeft een gehandicapte dochter, zet zich in om de mentaal beperkten aan het werk te stellen (zonder ze uit te buiten, absoluut niet), heeft hem bakken met geld gekost, 'normale' medewekers zouden goedkoper zijn geweest. (Ondertussen zet de gemeente wel gehandicapten bij andere bedrijven voor een prikkie aan het werk, want ja, gemeenteraadsleden in het bestuur, of geeft het een gratis bedrijfspand aan een buitenlands bedrijf om een stad verderop te kakken te zetten). Ondertussen is die druk om te groeien helemaal gesloopt en is hij gewoon blij met een beetje leuk inkomen en vind het prima. Helemaal mentaal en financieel aan gort geslagen door achterlijke regeldruk vanuit onze overheid.
Net zo goed als een bedrijf van kennissen die ik ken. Was een goed familie bedrijf, die hadden 15 jaar geleden nog wilde dromen om door te breken in de Europese markt, door te groeien en een erg belangrijke speler kunnen worden. Kapot gemaakt door de gemeente, heeft bijna 10 jaar moeten wachten voordat ze terrein bij mochten kopen, uit konden breiden en ondertussen zijn ze overgenomen door een Amerikaans investeringsfonds door de opgelopen achterstand. Want er was geen geld meer om die investeringen te doen die nodig waren en houden zich nu nog steeds voornamelijk bezig met de Nederlandse markt. Jeuj.
In de VS worden zulke bedrijven aangemoedigt of zelfs geholpen om te groeien. Een bedrijf starten en toch failliet gaan wordt daar cultureel ook niet gezien als falen, terwijl dat hier wel het geval is.
Dan heb je in beide "landen" het belastingsklimaat dat zodra iemand marktleider wordt, ze geen strobreed in de weg gelegd wordt en er dus niet makkelijk een nieuwe partij kan opstaan om die markt in te stappen, maar dit helpt bv wel enorm in het uitbreiden naar andere markten, door een sterke thuis basis te hebben. Waardoor we in het westen ondertussen ingehaald worden door Azië en als die Afrikaanse Unie een beetje goed zijn best doet, straks misschien ook door Afrika. Niet erg dat ze mee komen en mee doen. Maar we moeten het ons bedrijfsklimaat niet achterlijk moeilijk maken dat we straks op een achterstand komen te staan.
We kijken veel te nationaal in Nederland. KPN, ING, KLM, Shell, Philips en anderen hebben we keihard lopen beperken om onze eigen markt te beschermen onder het mom van monopolies en concurrentie. Ondertussen is het internet nauwelijks nog Nederlands, is ING een gemiddelde bank en de KLM half Frans, Shell meer Brits dan Nederlands, Philips in de consumentenwereld eigenlijk nergens meer te bekennen. En zo nog vele voorbeelden meer. We moeten ook als Nederland juist meer op Europees niveau gaan meedenken en meespelen. We moeten bedrijven zeker geen vrij spel geven, maar de laatste decennia kijken we gewoon veel te nationaal en ruilen we onze eigen monopolies in voor buitenlandse monopolies. Wat hebben we hier nu aan gewonnen als volk? We hadden genoeg techreuzen in Europa. Philips, Nokia, Siemens, Technicolor. Nu staan Apple, Google, MS, Samsung, Sony etc hier de skepter te zwaaien.
Het lijkt er sterk op dat we hier in Nederland(EU?) een erg sterke "Tot hier en niet verder" regeling hebben voor ons eigen bedrijfsleven.
Bedrijven zoals Google, Microsoft, Apple, Samsung etc gaan hier echt niet weg omdat ze meer belasting moeten betalen. Ook met hogere belastingen valt hier nog altijd veel te veel geld te verdienen om onze markt links te laten liggen. Maar wat de afgelopen decennia jaar gebeurd is, dat bedrijven Europese landen tegen elkaar uitgespeeld hebben en hier hebben wij als Nederland misschien wel enorm van kunnen genieten(Die Dutch Sandwich brengt wel miljarden onze staatskas in), maar als Unie enorm voor mogen boeten, want als Europa hebben we nog veel meer miljarden mis gelopen.
De huidige belastingvoordeeltjes voor grote bedrijven is een grote factor in het niet opstaan van nieuwe spelers. Het bedrijfsklimaat in Europa is tevens een grote factor. Want stel je voor dat overheden helpen, bijstaan of zelfs subsidiëren. Ondertussen zijn grote delen van onze markt met hulp van overheden overgenomen door het buitenland. Als je denkt dat Microsoft, Apple en Google geen hulp van hun overheid of het door hun gecreërde bedrijfsklimaat kreeg. Of een Boeing, Huawei, Samsung etc.
Overheden en het klimaat/mogelijkheden dat ze creëren zijn grote factors in het doorbreken , stagneren of vallen van bedrijven. En dit moeten we in de Europese Unie uniform gaan aanpakken om goed op te lossen. Onze markt is te waardevol om zo afhankelijk te zijn van derden en grote stapels van ons geld onze unie uit zien glijden.
1% belasting of minder is gewoon veel, veel te weinig. Kijk naar het inkomen van onze overheid, hoe de fuck is de inkomstenbelasting waar ~132miljard in zit gezien een inkomen van 34k op een beroepsbevolking van 3,9miljoen, gelijk aan de belastingsinkomsten uit bedrijven, waar zo ontzettend veel meer miljarden verdient wordt? Bedrijven ontwijken meer belasting in Nederland dan dat de werkende bevolking verdient! Het is de afgelopen paar generaties helemaal scheefgetrokken.
[Reactie gewijzigd door batjes op 26 november 2019 22:45]