Google maakt Android-keuzescherm voor zoekmachines gratis en toont meer opties

Google gaat de opzet voor het zoekmachinekeuzescherm dat Europese Android-gebruikers zien bij een nieuwe installatie van het besturingssysteem wijzigen. Deelname wordt voor zoekmachines gratis en er worden meer zoekmachines getoond.

Googles keuzescherm voor zoekmachines 2021Vanaf 1 september moet het nieuwe keuzescherm geïmplementeerd zijn; gebruikers krijgen dan een scrolbare lijst met zoekmachines waarvan de volgorde semi-willekeurig wordt opgesteld. Gebruikers kunnen kiezen uit maximaal twaalf zoekmachines, waarbij de hoeveelheid afhangt van de regio. Deze zoekmachine wordt dan de zoekmachine voor de zoekbalk in het thuisscherm, in Chrome en de app van deze zoekmachine wordt op de smartphone geïnstalleerd.

De vijf populairste zoekmachines verschijnen bovenaan, waarbij Google gegevens van StatCounter gebruikt om per land te bepalen welke dienst het populairst is. Google zal ook in dit overzicht verschijnen. Deze volgorde wordt iedere keer dat het keuzescherm wordt getoond willekeurig bepaald. Maximaal zeven overige zoekmachines worden eveneens willekeurig getoond. In het geval dat er meer dan zeven overige zoekmachines zijn in een land, dan kiest Google iedere keer dat het scherm wordt getoond willekeurig welke zeven zoekmachines er worden getoond. Zo worden er in totaal nooit meer dan twaalf zoekmachines getoond. Googles zoekmachine wordt altijd getoond.

Zoekmachines hoeven niet te betalen om in het keuzescherm te verschijnen, ook niet als een gebruiker voor een zoekmachine kiest. Voorheen organiseerde Google iedere vier maanden een veiling om in dit keuzescherm te kunnen verschijnen, iets waar sommige zoekmachines het niet mee eens waren. Dit zou tegen de geest ingaan van de eisen van de Europese Commissie en zou ervoor zorgen dat op privacy gerichte zoekmachines minder succesvol zouden zijn in die veilingen.

Google stelt wel een paar eisen op om in het nieuwe keuzescherm te kunnen verschijnen. Het moet ten eerste gaan om 'algemene' zoekmachines. Specialistische zoekmachines die bijvoorbeeld over een specifiek onderwerp of thema gaan, kunnen niet verschijnen in het keuzescherm. Ook mag een bedrijf niet meerdere zoekmachines aandragen en worden zoekmachines die Google-zoekresultaten gebruiken ook niet goedgekeurd.

Zoekmachines moeten verder localized zijn voor het land, waarbij de Engelse taal voor veel landen acceptabel is. Een zoekmachine hoeft dus niet per se in het Nederlands te zijn om in Nederland of België gebruikt te kunnen worden. De zoekmachine moet verder als gratis app beschikbaar zijn in Google Play en er zijn bepaalde technische benodigdheden.

Partijen die mee willen doen aan het nieuwe keuzemenu kunnen zich jaarlijks in juni aanmelden. Google zegt dit nieuwe keuzescherm op nieuwe smartphones binnen de Europese Economische Ruimte en het Verenigd Koninkrijk op, of voor 1 september te tonen.

Google zegt het nieuwe keuzescherm te hebben ontwikkeld op basis van 'feedback' van de Europese Commissie. Het keuzescherm is onderdeel van de recordboete van 4,3 miljard euro die de Commissie in 2018 aan Google oplegde en werd in 2020 voor het eerst aan gebruikers getoond.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-06-2021 • 15:57

53

Reacties (53)

53
52
25
3
0
26
Wijzig sortering
De vijf populairste zoekmachines verschijnen bovenaan, waarbij Google gegevens van StatCounter gebruikt om per land te bepalen welke dienst het populairst is. Google zal ook in dit overzicht verschijnen.
Mijn eerste gedachte was waarom ze dit zo bouwen als het makkelijker is om alle zoekmachines random te tonen. Maar dan kan Google dus ook ergens onderaan staan wat ze natuurlijk niet willen. En aangezien Google in zowat ieder land het meest gebruikt wordt zul je krijgen dat Google alsnog in (bijna) elk land bovenaan het lijstje staat. Dat voelt mij toch heel erg aan als vals spelen.
Het is Google, je ziet aan alle kanten dat Google dit besluit voor een keuzescherm dwars probeert te zitten.

Als ik zie hoe Google zijn best doet om zich in alle bochten te wringen om die "vrije" keuze zo veel mogelijk dwars te zitten, vraag ik me toch het volgende af: Waarom pikken we dit van Google wel?

Microsoft heeft -vrij terecht- heel vaak de maatschappelijke wind van voren gekregen, Google komt echt met belachelijk veel shit gewoon elke keer weg. Zelfs als ze op de vingers getikt worden, ontlopen ze het zo veel mogelijk. En "het internet" vind het allemaal maar prima..... Google ontvangt met hun onzin nog niet eens een fractie van de ophef die Microsoft ontvangt voor de Windows 10 telemetry.... En die W10 telemetry is maar een fractie van wat Google (en Facebook) over iedereen naar huis telefoneert.
Google presenteer het in ieder geval nog als een 'neutrale' keuze, je hebt een aantal zoekmachines, Google staat er 'normaal' tussen.
Dat is nog altijd iets heel anders dan wat Microsoft doet, de door Microsoft geprefereerde opties in duidelijke keuze knoppen te presenteren, en de overige opties zo goed als mogelijk te zien verstoppen, om zodoende de eindgebruiker te zien misleiden dat er geen andere keuzes zijn.
En dan doel ik op oa. het gebruiken van een offline account tijdens W10 installatie (ergens linksonder in een hoekje met een kleinere font) en de popup die je te zien krijgt als je van webbrowser wilt switchen.
Ze zijn beiden geen haar beter van elkaar wat dat betreft.
Selecteer je favoriete zoekmachine en zoek op "dark patterns". Dat is de truc die gebruikt wordt om cookies te accepteren, nieuwsbrieven aan te zetten en wat windows in de bovenstaande beschrijving doet.

https://duckduckgo.com/?q...patterns&va=b&t=hc&ia=web

https://www.bing.com/sear...2F5B9B2D1A&FORM=QBLH&sp=1


https://www.google.com/se...XdpesABAQ&sclient=gws-wiz

[Reactie gewijzigd door Guus... op 23 juli 2024 03:06]

YouTube video:

https://youtu.be/kxkrdLI6e6M

Hmm weeral Google hoe kan het anders?
Microsoft heeft -vrij terecht- heel vaak de maatschappelijke wind van voren gekregen, Google komt echt met belachelijk veel shit gewoon elke keer weg.
In dit geval lijkt het daar niet op:
Google zegt het nieuwe keuzescherm te hebben ontwikkeld op basis van 'feedback' van de Europese Commissie.
Google noemt dat 'feedback', aldus Tweakers. In hoeverre sprake is van drang weten we niet. Volgens deze bewoording zou je kunnen denken dat die er niet is. Verder waren de maatregelen die de EU aan Microsoft oplegde mbt MSIE en WMP niet enorm streng. Ze kwamen vooral heel erg laat.

Wat mij betreft is ook niet of of maar en en.

Hier, voorbeeld van gisteren: nieuws: EU-Commissie onderzoekt of Google zijn advertentietechnologie voorran...

Google wordt wel degelijk onderzocht. En dat is maar goed ook.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 03:06]

Mee eens hoor, maar het is ook niet optimaal als je eerst door een random gesorteerde lijst van tig (obscure) zoekmachines heen moet bladeren om je favoriete te vinden...

Het gevaar is natuurlijk dat je op deze manier een "self fulfilling prophecy" maakt doordat de zoekmachines die hoog in de lijst staan een grotere kans krijgen om vaak gekozen te worden. Maar vanuit het perspectief van een individuele gebruiker is dat toch wel het gebruiksvriendelijkst.
Alleen dan worden de mensen weer boos omdat Google het meest populair is en dus standaard bovenaan komt te staan.. :)

Ik moet eerlijk zeggen, bij het installeren van mijn laatste telefoon moest ik kiezen voor een zoekmachine, en ik had eigenlijk zoiets van; hou Google gewoon standaard en geef in de instellingen de optie om een andere zoekmachine te kiezen.

Oké, als je 'n andere zoekmachine wilt moet je een beetje moeite doen, maar het kan wel gewoon, het is toch niet gek dat een bedrijf zijn eigen producten als standaard instelt, zeker niet als het de meest gebruikte is ( en dus wat de meeste mensen verwachten )?
....
Ik moet eerlijk zeggen, bij het installeren van mijn laatste telefoon moest ik kiezen voor een zoekmachine, en ik had eigenlijk zoiets van; hou Google gewoon standaard en geef in de instellingen de optie om een andere zoekmachine te kiezen.

Oké, als je 'n andere zoekmachine wilt moet je een beetje moeite doen, maar het kan wel gewoon, het is toch niet gek dat een bedrijf zijn eigen producten als standaard instelt, zeker niet als het de meest gebruikte is ( en dus wat de meeste mensen verwachten )?
Die vraag is al talloze malen beantwoord in het verleden 🙂

Google heeft een monopoly en dan ontstaat er een ongezonde situatie ivm schaalgrootte.

Overigens zijn er andere search-engines die redelijk direct goede resultaten geven zonder te veel aanvullingen.

Duckduckgo en yandex zijn redelijk bekend,
daarnaast heb je swisscows dat redelijk is en je hebt metager dat relatief makkelijk een paar grote aanbieders uitsluit met een cookie en voor de rest ook anoniem is.
Tot in hoeverre is een DuckDuckGo, Startpage of Ecosia een echte zoekmachine aangezien ze in feite de machines van anderen gebruiken? Ecosia gebruikt Bing, DuckDuckGo o.a. Yahoo! en Startpage gebruikt Google. En zo zijn er nog een paar. Stel dus dat je een alternatief gebruikt die weer gebruik maakt van Google, dan ben je alsnog afhankelijk van een monopolist en heb je er feitelijk geen belang bij om die positie aan te willen tasten omdat het dan ten koste kan gaan van je eigen kwaliteit.
De theorie is dat searches via desbetreffende partijen gaan waardoor de privacy “gewaarborgd” blijft.

Daarnaast “mag” je parallelle advertenties gebruiken en ben je niet compleet afhankelijk van google.

En ik zet het tussen haakjes omdat inderdaad google of bing ten alle tijden haar model kan aanpassen en je kan blokkeren of je partners opkopen.


Overigens is het redelijk makkelijk om je search profiel zodanig aan te passen dat je bepaalde sites niet meer tegenkomt zoals vb facebook, twitter, amazon, alibaba, twitter, bepaalde nieuws kanalen, andere grootmachten.
Als dat iedereen massaal doet dan ziet google er vrij snel heel anders uit.
Nou, dat is wel een beetje mijn punt. Stel dat men massaal afstapt van Google en naar Startpage gaat. Dan wordt Google feitelijk nog steeds gebruikt maar verdient er geen fluit meer aan. Dat zal Google natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Daarnaast zijn 'we' nog steeds afhankelijk van Google. Als Google de stekker eruit trekt (geheel ondenkbaar en hypothetisch) dan is Startpage ook dood. Als Yahoo! er mee stopt, dan wordt DuckDuckGo ook aardig vleugellam.
Je wilt iets anders dan de grote jongens... maar onder water ben je nog steeds van hen afhankelijk.
het is toch niet gek dat een bedrijf zijn eigen producten als standaard instelt, zeker niet als het de meest gebruikte is ( en dus wat de meeste mensen verwachten )?
Het is niet gek (9/10 mensen zou die keus waarschijnlijk maken als ze in hun schoenen stonden) maar bij bepaalde macht/monopoly mag dat dus simpelweg niet. En de wet staat nou eenmaal boven wat jij of ik gek vinden ;)
Mijn eerste gedachte was waarom ze dit zo bouwen als het makkelijker is om alle zoekmachines random te tonen. Maar dan kan Google dus ook ergens onderaan staan wat ze natuurlijk niet willen.
Google kan het natuurlijk ook voor iedereen behalve zichzelf willekeurig maken. Bijvoorbeeld:
Wij van Google adviseren:
X Google

U kunt ook kiezen uit:
o DuckDuckGo
o Bing (maar wie kiest die nou...?)
o (...)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:06]

Waarom niet gewoon alfabetisch sorteren. :D Ja dan staat Google waarschijnlijk ergens op een kwart/halverwege, maar als je zelf weet van ik wil DuckDuckGo dan hoef je niet een random gesorteerde lijst door te zoeken om hem te vinden. Maar dat is waarschijnlijk te moeilijk voor Google om te begrijpen.
en worden zoekmachines die Google-zoekresultaten gebruiken ook niet goedgekeurd.
Dan ben ik benieuwd of Startpage zal worden geweerd. Die serveert namelijk gewoon google zoekresultaten als ik het goed heb.
Je kan hem zelf toevoegen met de zoekterm:
https://www.startpage.com/do/dsearch?query=%s
Verschil met duckduckgo?
Ik gebruik Startpage en DDG door elkaar heen en merk niet heel veel verschillen. In een blinde test zou ik het er denk ik niet uithalen, maar Startpage (dus Google) levert me voor mijn gevoel nét iets betere resultaten op, speciaal wanneer ik wat obscuurdere dingen zoek; de meeste zaken vinden ze beide wel. Als beide geen bevredigend resultaat geven, zoek ik nog wel eens via Google zelf, maar dat is echt zelden.
Voordat iedereen over mijn vaag heen valt; het is puur interesse en ik hoop dat een van mijn mede-tweakers hier antwoord op kan geven. De reden dat Google hierop aangesproken is en dus een keuzemenu moet maken is voor zover ik weet gebaseerd op het marktaandeel van Google.

Misschien een stomme vraag maar het marktaandeel van Apple (iPhones) is toch ook groot genoeg in Nederland en Europa. Ik heb geen iPhone en weet niet eens op Applie intussen überhaupt andere browser toestaat. In hoeverre speelt deze zoekmachinekeuze ook op iPhones?
Belangrijk aspect daarin is ook dat Apple geen besturingssystemen verkoopt, enkel toestellen met daarop de noodzakelijke software om het toestal als geheel deftig te kunnen gebruiken.
Je bedoeld een soort systeem? Om de hardware mee te besturen ? :+
dat zit inderdaad op de toestellen, maar het wordt niet verkocht. Als ik morgen een toestel ontwerp en bouw kan ik bij meerdere leveranciers terecht voor een os daarop, maar niet bij apple want zij zijn niet actief op de markt voor besturingssystemen.
Misschien niet direct. Maar mensen kopen Apple toestellen toch wel echt voor het OS
Volgens mij snap ik wat je punt is, maar heb je het een beetje verkeerd uitgelegd. Wat jij zegt klopt namelijk niet, je kunt niet zeggen 'Apple verkoopt geen OS, maar de software die zorgt dat de hardware werkt', dat is namelijk letterlijk het OS. Lijkt me uberhaupt een lastig iets om te verkopen dat iOS geen OS is, de marketeers en juristen van Apple zijn goed maar daar onderuit komen zou wel een prestatie zijn ;)

Wat ik denk dat je meer bedoelt is dat Google een OS levert aan anderen, die het daarna op hun apparaten zetten. Maar ook dat is niet echt de reden denk ik, waar het meer om draait is het feit dat Google het OS en de zoekmachine levert en dus zichzelf kan voortrekken. En dat is precies wat Apple ook doet door hun eigen software te pushen en alles dicht te houden. Het enige verschil is dat in Europa Apple gewoon een laag marktaandeel heeft (en ik denk dat ze in de US gewoon wat minder fucks geven, daar zit Apple volgens mij net boven de 50%), en dus kun je niet spreken van het misbruiken van marktaandeel.

Je maakt dus volgens mij een goed punt, alleen niet helemaal met de goede argumenten ;)
Dit speelt niet omdat het marktaandeel van iOS veel kleiner is dan dat van Android. Daarnaast heeft Apple zelf geen zoekmachine.
Je kunt op een iPhone gewoon een andere browser installeren. Onder water zijn het wel allemaal dezelfde engines als Safari. Maar een andere browser gebruiken is geen enkel probleem.
Het marktaandeel van Apple in Europa is ongeveer 20%, de overige 80% is vrijwel geheel Android. Er is nog wel een groot verschil in schaal, 20% is bij lange na niet voldoende dat men kan spreken van een monopolie positie.

Daarnaast heeft Apple zelf geen zoekmachine
Iedereen bedankt voor de Informatie op mijn vraag. Ik werd wel nieuwsgierig na de opmerking dat Apple zelf geen zoekmachine heeft en ben daarom verder gaan zoeken. Zoeken op internet op iPhone gaat inderdaad vanuit Safari (of een andere browser die dan de Safari engine gebruikt).

Mooi detail wat ik hier wel vond is dat de standaard ingestelde zoekmachine in Safari dan meteen Google is. Via een drop-down menu is daar dan een andere te kiezen. Het lijkt hier wel te gaan om een 'vast' lijstje met de keuze tussen Google, Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Hierbij is het bij DuckDUckGo natuurlijk gewoon gefilterde Bing resultaten; dus eigenlijk keuze uit slechts drie zoekmachines. .
Mijn eerste gedachte was de zoekmachine Google staat bovenaan als default of aanbevolen gekenmerkt.

Moet bekennen Google is wel een zeer goede zoekmachine, ik heb laatst eens met Bing geprobeerd maar dat viel mij toch zwaar tegen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 03:06]

Ik had dat ook heel lang. Zoeken met Bing leverde meer frustratie dan resultaten op. Zoeken met Google wil ik bewust niet vanwege het spioneren.
Nu gebruik ik al een hele tijd Startpage in mijn browser en DuckDuckGo op mijn iOS telefoon.

Startpage is ruimschoots voldoende en geeft mij in 90% van de gevallen een prima zoekresultaat.

DuckDuckGo is wat lastiger maar soms ook wel verrassend omdat het gewoonweg andere resultaten geeft die soms ook interessant zijn.

Maar Google gebruik ik sowieso niet meer. Hoe goed hun zoekmachine ook is.
Startpage gebruikt de Google zoekresultaten dus is het niet gek dat je daar blij mee bent als je blij was van de Google resultaten.
Dat zal al een kleine stap de goede richting uit zijn... Want zoekmachines zoals DDG konden het zich simpelweg niet veroorloven om elke keer te moeten betalen (zie ook nieuws: 'DuckDuckGo verliest plek op Android-keuzescherm in veel Europese lan...)
Dat viel mij ook op. Nu moest ik uiteindelijk PrivacyWall maar installeren ofzo. Terwijl ik nooit specifiek een app gebruik voor zoeken en uiteindelijk toch de Google-app op mijn telefoon stond die ik niet kan verwijderen. Nep-keuzes dus. PW ook nog nooit gebruikt trouwens, ik zoek in Opera met DDG als ik iets nodig ben.
Mooi dat de keuze er is!
Maar ik weet bijna zeker dat een groot gedeelte van de gebruikers voor Google zal kiezen omdat ze dit niet anders gewend zijn.

De andere zoekmachines zullen vooral handig zijn voor de mensen die hier bewust voor kiezen zoals een DuckDuckGo.
Lijkt me dat Google dit gedaan heeft om niet verder in de crosshairs van de EU te komen en te kunnen zeggen we maken gebruik van onafhankelijke partij om te bepalen wie in de top 10 komt ( dat ze zelf grotendeels bovenaan staan ivm marktaandeel is mooi meegenomen).

De grootste vraag komt pas op het moment dat google marktaandeel verliest en dus niet meer in die top 10 zou komen maar android nog steeds het operating system is want dan zit je met een grote motivatie van google om het systeem dan weer om te gooien :+
Het eerste waar ik altijd vanaf wil is de zoekbalk op het startscherm. Vreselijke ding en ik gebruik hem nooit.
Ow grappig. Ik knal hem altijd gelijk naar onderen net boven de navigatie. Zoek bijna alles wat betreft.
Oplossing is simpel: een andere shell installeren, bijvoorbeeld Nova
Launcher 10 in mijn geval...
Allemaal heel leuk en aardig, maar Henk & Ingrid zullen toch blijven bij de zoekmachine die ze kennen, 'de Google'.
Dat klopt, maar dat hadden ze anders ook gedaan. Wellicht dat sommige mensen van ddg gehoord hebben en nu het op een presenteerblaadje wordt aangegeven wel proberen, of dat edge gebruikers voor Bing kiezen. Geen zoekmachine geven is natuurlijk niet erg klantvriendelijk.
Tja, ik startte vandaag eens Chrome op de telefoon en die kwam vragen of ie standaardbrowser mocht worden.
Kortom het nieuwe wangedrag is begonnen. Net als die "Assistant" die je niet helemaal kan uitzetten (de trigger blijft aanwezig).
Is daar iets nieuws aan? Ik heb nog nooit een browser geinstalleerd die niet heel opdringerig is met 'je leven wordt 14% beter als je mij als standaard instelt'. Van mobiel tot desktop, overal wordt dat heel aggressief gemarket, of je moet iedere keer weer een balk wegklikken met 'Weet je zeker dat je Chrome niet gebruikt', 'Edge geeft de beste ervaring', 'Met Firefox heb je 21% meer succes in het liefdesleven'.

Irritant is het zeker, nieuw was het misschien in de tijd dat browsers net nieuw waren ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.