DuckDuckGo: veranderen standaardzoekmachine in Android vereist te veel stappen

Het wijzigen van de standaardbrowser of standaardzoekmachine in Android vereist te veel stappen, zo betoogt DuckDuckGo. Google maakt zichzelf de standaard met een verplichte widget op het homescreen en met Chrome als standaardbrowser.

Het wijzigen van beide kan niet standaard in de set-up en vereist minimaal vijftien klikken, zegt DuckDuckGo. Google beweert volgens de concurrent dat een alternatief altijd slechts een enkele klik verwijderd is, maar volgens DuckDuckGo is dat dus niet waar.

DuckDuckGo pleit ervoor dat gebruikers tijdens de set-up de keuze krijgen om een andere zoekmachine te kiezen. Dat is in Europa wel het geval en DuckDuckGo verloor onlangs de veiling om als optie genoemd te worden in veel landen. Buiten Europa bestaat het keuzescherm niet. Het is nog onbekend hoeveel invloed de keuzeschermen in Europa hebben op het marktaandeel van Google op de mobiele zoekmarkt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-10-2020 • 18:58

111 Linkedin

Reacties (111)

Wijzig sortering
1, Open Google Play
2, Search “DuckDuckGo” (technically at least three clicks)
3, Tap DuckDuckGo Privacy Browser
4, Tap Install
5, Navigate to the DuckDuckGo icon
6, Long-press the DuckDuckGo icon
7, Tap the widgets icon
8, Long-press the widget and place on home screen
9, Long-press the Google widget
10, Tap Remove (process may differ and doesn't work on all devices, e.g., Google Pixel phones – go figure!)

Now you need to either make DuckDuckGo your default browser or make DuckDuckGo your default search engine in your preferred browser. Similar number of steps in either case, but we'll do the former since it is much better for privacy.

11, Open Settings
12, Search “browser” (technically at least two clicks)
13, Tap Default browser app
14, Tap DuckDuckGo
15, Tap Home


15 Stappen inderdaad.
Ik zie maar 5 stappen voor configuratie van de default browser, de rest is installatie van de app & gedeeltelijke deinstallatie van de bestaande browser (widget)
Je zult toch echt de browser app eerst moeten installeren (4 stappen) voordat je hem als default browser kan selecteren.
Moeten alle alternatieve zoekmachines dan op voorhand geïnstalleerd worden?

Sorry, maar het installeren van DDG als 4 stappen meetellen vind ik absolute onzin. Als 1 stap, sure. Maar claimen dat een app installeren moeilijk is (want daar komt het op neer als je dit als vier stappen opsomt) is absurd.
Anoniem: 1463186
@kiang15 oktober 2020 09:20
Sowieso kun je alles moeilijk laten lijken als je de stappen zo uitgebreid gaat opschrijven. Denk even aan iemand bellen.

1. Zet je telefoon aan
2. Eerste getal pincode
3. Tweede getal pincode
....
x nummer drie van het telefoonnummer.

Als je het maar ver genoeg uitsplitst gaat iedereen met je mee, want Google is slecht en de absolute deiteiten van DDG zijn goed. Al heb ik steeds meer het idee dat het een paar 14 jarigen zijn, van de naam tot het huilerige gedrag.
Oké, laten we in dat geval de installatie van Google search als -4 stappen meetellen. Dan is iedereen blij!
Waarom zou je duizenden mensen extra opties geven in de setup van hun telefoon. Dit wordt door een groot deel van de gebruikers als heel lastig ervaren.

Laat de mensen die iets speciaals willen (en waarschijnlijk weten waar ze het over hebben) dat lekker zelf installeren. en dan kunnen we heel moeilijk gaan doen dat het misschien 10, 11 of 20 stappen is maar als je zo graag iets anders wil dan alle andere dan moet je er maar een klein beetje moeite voor doen.
Volgens mij is dat het hele punt. Je moet mensen die optie wel geven, anders zie je dat google zijn macht misbruikt en hun eigen diensten kunnen pushen op mensen onder het mom "mensen willen toch geen opties".
Dat het wellicht iets irritanter is voor de gebruiker is dan de prijs die wij consumenten moeten betalen om machtsmisbruikt (een beetje) tegen te gaan.
99% zal meteen op Google klikken want dat kennen ze en willen ze.
99% zal meteen op Google klikken, want dat staat er al en dan hoeven ze niets meer te doen.
There, fixed it.

Dat betekent dus niet dat als die persoon de keuze zou hebben en eerlijk gewezen wordt op de voor- en nadelen hij of zij niet een andere keuze zou hebben gemaakt.
Tja, zo kan ik wel op 100 stappen uitkomen.
- De telefoon moet gemaakt zijn
- De telefoon moet verscheept zijn naar het westen
- De telefoon moet bij mij terecht gekomen zijn
- Ik moet hem opladen
- Ik moet hem aanzetten
- Ik moet 1 cijfer van een telefoon-code invoeren
- Ik moet nog 1 cijfer van een telefoon-code invoeren
etc. etc. etc.

Praktisch gezien is het 4 stappen om de default browser in te stellen :
11, Open Settings
12, Search “browser” (technically at least two clicks)
13, Tap Default browser app
14, Tap DuckDuckGo
En die kan je niet veel korter doen.

En dan ook nog eens 4 stappen om duckduckgo er op te krijgen :
1, Open Google Play
2, Search “DuckDuckGo” (technically at least three clicks)
3, Tap DuckDuckGo Privacy Browser
4, Tap Install
En die is praktisch ook niet veel korter te doen. Je wilt nu eenmaal geen home-screen met daarop 10.000 buttons zodat alles via 1 button aanklikbaar is, je wilt een indeling.
Zou toch gewoon veel beter zijn als je in de play store een menutje kan openen bij de DDG app (3 puntjes submenu?) en dan kan klikken "Install as default ...", en dan een nieuw menutje waar je kan aanvinken:

X WebBrowser
X Search Engine
X Media Player
X ... wat nog meer van toepassing is

> Install < > Cancel <

En natuurlijk ook andere apps.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 15 oktober 2020 08:16]

Het zou beter zijn, maar is het gek dat het niet kan? Het zou ook beter zijn als je maar één winkel hebt waar je alles kan kopen tegen de laagste prijs, maar dat is ook geen realiteit.

Ik ben het deels wel met DDG eens, maar ze maken het wel erger dan het is. Net zoals 'je kunt de Google Widget niet verwijderen op Google telefoons'. Tja, dan maak je een eigen telefoon in plaats van zeuren dan Google in hun eigen telefoon hun eigen software maakt.

DDG is voor mij een beetje verschoven van voorvechter naar zeiken om alles. Ik snap dat dat hun doel is, zo lang mogelijk zeiken totdat iedereen DDG of een aanverwante gebruikt, maar ze doen er niet echt moeite voor.
Wat is daar beter aan?

Je dupliceert enkel maar functionaliteit en je zorgt er enkel maar voor dat niemand meer simpel kan googlen "hoe zet ik ddg als standaard" want opeens is het antwoord daarop afhankelijk van of je ddg al geinstalleerd hebt of niet.

Momenteel staat het op 1 duidelijke plek. Als je submenu's gaat toevoegen, waar wil je dan gaan stoppen? Want ik wil hem dan als default web-browser zetten en direct het recht geven tot internet (anders is dat uiteraard weer 1 click teveel) maar niet recht tot contacten, en ook geen recht tot bluetooth, maar hij mag ook weer geen onbeperkte data gebruiken.

Veel plezier met al die opties in 1 submenu verwerken want als je er eentje niet doet, waarom zou je die dan niet doen?
Niemand gaat toch in Windows naar Settings > Apps > Default Apps > zoeken naar extensie > Programma kiezen?

Wanneer had iemand dat ooit nodig? Ik neem aan bij uitzonderlijke situaties als er iets mis is.

Omslachtig. Zelfde op Android - alleen het verschil is dat bij installeren van apps op Windows, je een vinkje kan zetten "Use as default for xxx". In Android moet je altijd de omslachtige manier gaan doen - je hebt geen andere keuze, zowel niet als developer, en niet als gebruiker.

Ik snap DDG volledig.

Ik hoor bij Windows niemand zeuren over dubbele functionaliteit (genoeg dingen om over te zeuren overigens).

En really wat boeit nou een extra vinkje bij een installatiescherm? (natuurlijk moeten het er niet 10,000 worden uiteindelijk, overdrijven is ook een kunst)

Als mensen dingen willen om te zeuren laten we ook even erbij halen dat apps bij de-installeren een webpagina kunnen openen (stomme surveys). Waarom kan ik dat niet permanent uitschakelen? Waarom mogen ze het OS instrueren om een pagina te openen maar niet bij installeren het OS een verzoek geven voor default app worden?

Als je consistentie wil bijvoorbeeld tussen installeren<=>deinstalleren, begin daar.

Genoeg inconsistente dingen die niemand verder storen, behalve mij. Dus consistentie is geen aandachtspunt zoals ik merk..

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 15 oktober 2020 14:11]

Heb even de stappen geteld op de iPhone. Maar het scheelt 1 stap. Het is dus niet ‘eenvoudiger’ of beter dan op Android.

Veranderen zoekmachine
1. Open instellingen
2. Klik op Safari
3. Klik op zoekmachine
4. Kies DuckDuckGo

Verander browser naar DDG
1. Open App Store
2. Klik op ‘zoek’
3. Vul ‘DuckDuckGo’ in en klik op enter
4. Klik bij DuckDuckGo op ‘installeer’
5. Bevestig je aankoop (TouchID of FaceID).
6. Open DuckDuckGo Browser.
7. Klik in de wizard op ‘Set as default browser’
8. Klik op DuckDuckGo in de instellingen app (deze wordt geopend vanuit de browser)
9. Klik op ‘Standaard browser’
10. Kies ‘DuckDuckGo’

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 14 oktober 2020 22:35]

Ik kan niet lezen, sorry.

Kan me overigens wel voorstellen dat ze het jammer vinden dat ze niet meer worden meegeleverd als standaardoptie in Android, en dat 'iets moeten installeren' (of welk ander omslachtig proces) de drempel voor doorsnee gebruikers wel een stuk hoger legt.

[Reactie gewijzigd door epoman op 14 oktober 2020 23:33]

Het is zeker jammer maar dat komt doordat Google de eis stelt dat ze de standaard zoekmachine moeten zijn.
Wat is het alternatief, 15 optionele zoekmachines standaard mee installeren?

Ik heb vroeger wel browsers gezien die die kant op gingen, dat was het ook niet.
Je maakt mensen dan wel bewuster van het bestaan van alternatieven. Eventueel per regio op volgorde van wat daar populair is oid. Voor iets dat je wereldwijd levert kan dat best een optie zijn, lijkt me.
Dus niet veel meer dan met willekeurig iedere andere app.
Dat maakt het nog niet zo makkelijk als het “only one click away” argument van Google tegen antitrust onderzoek. Dat is waar dit om gaat.
Het is one click away... Als je in het juiste menu zit.
In wezen moet je stap 1 tot 3 altijd doorlopen om een browser te veranderen, het zou zwaar inefficient zijn om alle mogelijkheden voor de default browser app standaard te tonen op je homescreen.
11, Open Settings
12, Search “browser” (technically at least two clicks)
13, Tap Default browser app

En dan is het one click away om er duck-duck go in te krijgen.
14, Tap DuckDuckGo

Net zo goed als het one-click away is om er weer google in te krijgen als je een andere default browser hebt geselecteerd.
Volgens mij was het ook de bedoeling dat je bij een nieuwe telefoon, of een reset, je een keuze scherm kreeg, zoals eerder met Windows en een browser kiezen.
Maar dat gebeurt dus nauwelijks, waardoor je dit soort stappenplannen krijgt.
Tsja, het verdienmodel van Android/Google mag natuurlijk niet te makkelijk in gevaar komen, dus maken we het de gebruikers niet te eenvoudig om DuckDuckGo te kiezen.

Op de iPhone is dit wel eenvoudig en in 3 kliks geregeld. Maar Apple heeft dan ook een ander verdienmodel dan Google: geld verdienen met dure apparatuur in plaats van gegevens van gebruikers.
Tijd voor een softwareplatform waarvoor je gewoon voor diensten gaat betalen i.p.v. "gratis" via advertenties. Als je ziet hoeveel mensen veel geld over hebben voor Apple, maar ook voor topmodellen van de andere merken is geld niet het probleem.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 14 oktober 2020 19:42]

Ik snap niet waarom dat zo'n exotische optie is tegenwoordig. Betalen voor dingen die geld kosten lijkt me superlogisch. Maar dan krijg je reacties als "ja maar dan moet je opeens betalen voor een mailadres/browser/etc.".
Ja, en?
Ten eerste betaal je er sowieso voor, maar dan met je gebruikersdata, en ten tweede verwacht ik toch ook niet dat ik gratis melk krijg, om vervolgens door frieslandcampina in de gaten gehouden te worden en ads te krijgen wanneer ik een glas melk drink?
De vergelijking met Frieslandcampina is leuk, maar helemaal niet zo ver weg:
Vele supermarkten geven kortingsbonnen, spaarpunten,... als je hun klantenkaart en/of app gebruikt.
Vervolgens maken ze een profiel van jouw aankoopgewoonten die ze gebruiken om hun voorraad op af te stemmen en sommigen geven al aangepaste aanbiedingen in de hoop dat je dan meer gaat kopen.

En de meeste mensen vinden dat allemaal super! Want goedkoper en dus meer geld over op het einde van de maand :)
Betalen voor dingen is logisch, maar als je wat krapper zit...
De keuze om jezelf te koppelen aan die bewuste kortingskaart ligt toch echt bij jezelf lijkt mij.
Er zullen meer winkels zijn met een klantenkaart, maar bij de AH is de kaart in ieder geval gewoon anoniem te gebruiken.

De data over voorraadbeheer gaat al prima via het kassasysteem, daar komt immers ook prima uit naar voren hoe hard bepaalde artikelen de winkel uit vliegen.

De aanbiedingen zijn er sowieso al, daar heb je geen kaart voor nodig.
Ik kan niet uit ervaring spreken over persoonlijke kortingen, maar ik vraag mij af of ze speciaal voor 'jou' de oude kaas van merk x vandaag goedkoper maken. Of dat ze op basis van landelijke aanbiedingen voor iedereen zeggen dat omdat je vaak (die) kaas koopt, dat je genotificeerd wordt over de korting daarop (voor als je de folder niet leest).

Indien het wel specifiek per klant is dan is het een leuke toevoeging, maar die korting betaal je dan met je eigen data.
Het is klant-specifiek, want je krijgt die bonus pas als je ook jouw bonuskaart scant. Zonder jouw bonuskaart krijg je ook die korting niet. Sterker nog, zonder bonuskaart krijg je bij Appie helemaal geen kortingen, want alles met korting is "in de bonus" en vereist die kaart.

Je kunt 'm vaak nog wel gewoon anoniem krijgen. Moet je natuurlijk niet registreren, maar ik zou dan ook overwegen om niet meer te pinnen, bijvoorbeeld. Wie weet kunnen ze via die route je naam achterhalen...
Maar waarom denkt iedereen dat je naam belangrijk is?
Die bedrijven koppelen jou gewoon aan het nummer van je klantenkaart.
Voor hen ben je letterlijk een klant met nummer x.

En inderdaad, van zodra je met kaart betaald, krijgen ze via de bank je naam...
We kunnen het ook gewoon gratis houden en voor free software gaan, welke thuis te hosten is met een Raspberry Pi.
jammer alleen dat er geen goede software (of zelfs hardware) bestaat om zoiets te doen.

om je een idee te geven, wanneer ik bij de mediamarkt of de bol.com een nieuwe synology kan kopen (of soort gelijke) waarbij ik na het doorlopen van een eenvoudige wizzard een kant-en-klaar private-cloud heb opgezet zou ik daar best wel wat in zien.

1. pak uit de doos,
2. registreer een domeinnaam, of koppel je bestaande domein aan de juiste dns-servers.
3. voer je creditcard/paypall/ideal gegevens in voor de ddns en smarthost server (20 euro per jaar lijkt me meer dan voldoende),
4. maak mailusers mailboxen etc aan.
5. klaar om van start te gaan.

zoal het nu gaat moet je je rasberrypi in elkaar vrutten een nextcloud image flashen, dan nog een mail oplossing bedenken, erachter komen dat het niet lekker samenwerkt. de boel fixen en er dan achter komen dat port 25 dicht zit, dat je geen reverse dns hebt en dat je nu zonder enige hulp alsnog een smarthost moet gaan zoeken.

dan is een outlook of google account een stuk praktischer.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 14 oktober 2020 21:08]

Het is inderdaad heel makkelijk. Maar ik kan alleen kiezen tussen Google, Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Ik wil graag startpagina.com instellen, wat helaas niet gaat op mijn iPhone.
In Edge is het ook zo aangepast. Als privacy je lief is, dan heb ik zo mijn bedenkingen bij Chrome.
In Edge is het ook zo aangepast. Als privacy je lief is, dan heb ik zo mijn bedenkingen bij Chrome.
Als je privacy je lief is, blijf je zo ver mogelijk bij Android vandaan lijkt me O-)
Aantoonbaar niet juist:
https://www.apple.com/ios/carplay/
(Je kan daar sowieso óók Apple Maps aan toevoegen dus je verhaal gaat sowieso niet op 8)7 )
Ik weet niet of dit een reactie is op het privacy deel, maar ik snap niet zo goed waar dat maps en carplay vandaan komt.

Gaat het toch om het privacyvraagstuk dan is het heel naïef om informatie van de fabrikant/uitgever zelf te geloven, en zeker om dan te zeggen dat het 'aantoonbaar niet juist' is en dat die aantoonbaarheid de fabrikant zelf is. Iets met 'Wij van wc duck'.
Slecht geïnformeerd en populistisch schreeuwen maakt het nog geen waarheid. Al is Apple ook een groot bedrijf wat winst moet maken is het verdien model van Apple wezenlijk anders dan die van Google. Bij Google draait de hele machine maar om 1 ding: zoveel mogelijk data verzamelen om daar, veelal door advertenties, geld mee te verdienen. Om data te verzamelen bieden ze veel gratis of veel te goedkope diensten en devices aan, als mensen maar bijten.
Apple verdient hun geld juist met devices en services, dingen die jij als klant bij hun moet kopen dus. Daarom is het voor Apple commercieel veel interessanter om jouw niet te belazeren door je gegevens door te verkopen, dat weegt simpelweg niet op tegen de andere inkomsten. Het zou dus niet alleen dom maar ook volstrekt onlogisch zijn voor Apple om jouw privé data te verhandelen en dat doen ze dus ook niet. :)
Daarom is het voor Apple commercieel veel interessanter om jouw niet te belazeren door je gegevens door te verkopen, dat weegt simpelweg niet op tegen de andere inkomsten. Het zou dus niet alleen dom maar ook volstrekt onlogisch zijn voor Apple om jouw privé data te verhandelen en dat doen ze dus ook niet. :)
En de grote grap is juist dat als Google jouw prive data gaat verhandelen dat ze dan de kip met de gouden eieren weggeven, oftewel Google zal zeker jouw data niet gaan prijsgeven...

Enkel Google verzamelt het wel zeer actief, wat Apple minder doet.
Maar qua verhandelen van prive data zit je bij Google beter dan bij Apple hoor, bij Google is het gewoon hun verdienmodel dat hun het niet uit handen geven.
Targeted advertising is 100% het verdienmodel van Google, je kan het zelf lezen in de voorwaarden van bijvoorbeeld Gmail. Zij analyseren en gebruiken de inhoud van jouw e-mails, nogmaals dat verzin ik niet dat zeggen ze zelf. Waar jij jouw verhaal vandaan haalt weet ik niet maar zelfs Google is het niet met jou eens. Dit zijn gewoon de feiten, ik zal weer een een downmod krijgen omdat het niet populair is om te zeggen maar Apple doet dat feitelijk gewoon beter, dat is de realiteit. En nee dat betekend niet dat ik ALLES wat Apple doet fantastisch vindt, verre van zelfs, maar op dit gebied doen ze het objectief beter dan Google. :)
(en nee ik ben niet boos op Google maar wel heel teleurgesteld, hier een mooi stukje met wat meer achtergrond info: https://thetechnoskeptic.com/google-evil/ )
Targeted advertising is 100% het verdienmodel van Google
Dat ontken ik ook niet, alleen het ging hier niet over targeted advertising, het ging hier over het verhandelen van prive-gegevens.
Kijk, Google harkt alle persoons-gegevens binnen die ze maar kunnen krijgen en inderdaad op basis daarvan bieden ze targeted advertising aan, alleen ze geven die persoonsgegevens niet vrij aan anderen.
ik zal weer een een downmod krijgen omdat het niet populair is om te zeggen maar Apple doet dat feitelijk gewoon beter, dat is de realiteit.
Wat doet Apple volgens jou dan feitelijk beter? Targeted Advertising of wellicht verkopen van persoons-gegevens? Want op alletwee doen ze het aantoonbaar slechter dan Google... Maarja sommige mensen leven blijkbaar in een alternatieve realiteit.

Het grote verschil is simpelweg dat Google nooit jouw gegevens aan FB zal verkopen, waar Apple dat wel heeft gedaan.
Het is het verschil of 1 bedrijf jouw persoonsgegevens heeft of de hele wereld.
[...]

Enkel Google verzamelt het wel zeer actief, wat Apple minder doet.
Maar qua verhandelen van prive data zit je bij Google beter dan bij Apple hoor, bij Google is het gewoon hun verdienmodel dat hun het niet uit handen geven.
... dus omdat het hun verdienmodel is, “zit je bij Google beter”? Slaat natuurlijk nergens op.
Als het je gaat om je prive data verkopen idd. Als je targeted advertising net zoveel inbreuk vind maken (en dat kan een heel geldig standpunt zijn) dan ben je bij Google (ook?) de .....
Jij begrijpt dus niet waar Apple mee bezig is.
Ik heb meer vertrouwen in DDG dan Apple betreft Privacy
Als je privacy je lief is, blijf je zo ver mogelijk bij Android vandaan lijkt me O-)
Ik had heel graag bij Windows Phone gebleven, heb soms zelf apps geschreven om de app-gap te beperken, maar Microsoft had andere ideeen :( Apple ligt me niet, dus je moet toch iets...
In juni 2018 investeerde Google 22 miljoen dollar in KaiOS, nadat het eerder al de webapps Assistant, Maps en YouTube voor het OS had ontwikkeld.[11][2] Enkele toestellen hebben een fysieke knop waarmee Assistant direct gestart kan worden. Met behulp van de virtuele assistent kunnen de telefoons ondanks hun beperkingen - ten opzichte van smartphones - toch snel bestuurd worden.
Vraag me af hoe lang dat nog goed gaat.
....In Edge op een Windows is dit ook wel aan te passen.....

Maar als je een nieuw tabblad opent in Edge, dan krijg je het verdienmodel van MicroSoft, Bing weer voorgeschoteld en dat is niet aan te passen....

Tenminste ik heb het nog niet kunnen vinden waar....
Zo heeft iedereen z'n verdienmodel :(
In de browser is het zo aangepast, settings en gelijk bovenaan staat search engine. En ja de widgets zijn van Google zelf en komen vanuit de Google app. Dat aanpassen is onlogisch lijkt mij. Wat betreft de widget is het 1 klik om te verwijderen op mijn OnePlus, kan een Pixel eigenaar vertellen of het voor hem ook zo simpel is? Dat is specifiek het apparaat dat Duckduckgo benoemt namelijk

[Reactie gewijzigd door DamirB op 14 oktober 2020 19:06]

Bij een pixel kun je de zoekbalk/widget niet (zomaar) verwijderen.
Met Nova launcher kan dat toch?
Dat is wel een tip, maar niet het punt. De hele standaard-launcher vervangen om een andere zoek-widget in te kunnen stellen kost inderdaad ontmoedigend veel moeite voor een concurrerende zoekmachine om aan te prijzen.
Ai balen, ook niet in je launcher instellingen?
Helaas niet. Gebruik het ding werkelijk nooit, maar neemt wel prime-space in.
Die zoekbalk kan ik niet weghalen op mijn Motorola One Vision (android one). Het enige wat ik voor elkaar kan krijg is de balk kapot maken door de Google service te disabelen. Dan heb je een loze zoekbalk die niets meer kan doen. Maar weg issie niet.
Ik heb dus 2 balken om mijn telefoon: De kapotte zoekbalk van google, en de DDG balk.
"Do no Evil"

naar:

"We are a Monopolist and don't bother with Privacy"

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 16 oktober 2020 13:12]

Ik kreeg de slappe lach. +1
Nou met IOS is het veel eenvoudiger (bellen WTF?), 3 stappen.
Een verplichte widget? hoe komen ze hierbij?
Omdat mijn Motorola gewoon een zoek balk hebt die je niet kan uitzetten, als je de app stopt in het processbeheer is hij niet meer te gebruiken maar vervuild nog wel de onderste regel van het home venster.
Dit is echter niet Android maar Motorola die dit op deze manier in elkaar gezet heeft.
Dat is niet duidelijk voor een standaard gebruiker.
en wat heeft google daar dan mee te maken, dan moet je gewoon de gebruiker weizen op alternatieve lauchers zoals nova. die toch al beter is dan bijna alle andere.

duckduckgo wil gewoon gemakkelijk kunnen profiteren van andermans werk en dat houd een keer op. misschien moet je dan gewoon even wat beter te best doen OF je eigen telefoon op de markt brengen (al dan niet samen met een samsung een xiaomi of een TCL).
Is dat zo? Gebeurt op mijn motorola one vision ook. Maar die draait android one. Het doel van One was toch juist zo min mogelijk fabrikanten spul erin te hebben? (Ik heb geen ander android toestel ter referentie, dus oprechte vraag).
Ik dacht dat je in Android alles zelf kon regelen en instellen? iOS wordt vaak verweten dat je als gebruiker geen keuze hebt en Apple alles bepaalt. Dat lijkt hier ook zo te zijn?
Het is voor de gemiddelde poweruser die iets anders wil ook prima haalbaar om de Android-ervaring om te gooien met andere zoekmachines, virtuele assistenten en dergelijke. Echter ben je dan wel meer moeite kwijt dan nodig zou horen te zijn om de zoekmachine aan te passen.

Het argument dat op Android van alles en nog wat is is aan te passen geldt nog steeds: Ik kan var een Windows-achtige tileomgeving naar een iOS-achtige startschermomgeving naar een Google-achtige appdrawer / bureaublad wisselen wanneer ik dat wil, en vaak 1001 aspecten van die ervaring aanpassen. Maar daar zit wel het configuratie-prijskaartje van customizability aan. De laatste jaren begint de invloed van Google steeds meer de standaard-ervaring te bepalen en Googlificeren en het lastiger te maken om kleine aanpassingen te maken in die standaardervaring.
Android zelf is dat ook. Dit gaat om het standaard startscherm (launcher) van de toestellen van een paar merken. Dat los je simpel op door een ander startscherm te installeren via Google Play. Maar het feit dat een paar merken een paar dingen beperken doet er dus niet aan af dat Android an sich gewoon behoorlijk aanpasbaar is.
Maar wat is Android dan precies? ;)
En is dat ook wat de gemiddelde consument denkt?
maar moet je google verantwoordelijk stellen voor datgene wat zijn afnemers ervan bakken.
Het zijn niet de afnemers die dit soort 'voorwaarden' verzinnen.
Daar heb je in principe gelijk in. Maar telefoonfabrikanten die Android gebruiken kunnen een launcher meeleveren die bepaalde instellingen blokkeert of dicteert.
Dat is op zich makkelijk op te lossen door een andere launcher te installeren (eenvoudig te doen vanuit de Play Store), maar die moet je dan wel vaak naar eigen inzicht configureren voordat het lekker werkt.

Bij sommige telefoonfabrikanten heb je dus de keuze tussen beperkte instellingsmogelijkheden of een overdaad. Maar het loont de moeite om tijd te investeren in het zoeken naar een launcher die aan je wensen voldoet en deze helemaal naar je eigen zin te configureren. Meestal kan je de instellingen opslaan en een backup maken (vaak samen met apps, de door de apps gebruikte data, SMS-jes, etc.). Dan hoef je bij een nieuwe telefoon enkel de launcher te installeren en de backup terug te zetten waarna je nieuwe telefoon over dezelfde instellingen en apps beschikt.
Natuurlijk, maar dat mag je niet zeggen... Android is 'open', iOS niet...
Net zoals je een Android device ook moet rooten om dingen in te kunnen stellen, terwijl dat bij iOS 'jailbreaken' heet.
Je kan gewoon een andere launcher installeren uit de play store.

Het probleem is dus dat dit teveel moeite kost.
Natuurlijk, maar dat mag je niet zeggen... Android is 'open', iOS niet...
Net zoals je een Android device ook moet rooten om dingen in te kunnen stellen, terwijl dat bij iOS 'jailbreaken' heet.
En dat terwijl Apple Car play opener is, dan de Google tegenhanger. Zo kan je daar weer geen andere navigatie instellen dan Google Maps en Wase...
Voor mij is rooten fijn omdat ik dan het lettertype kan aanpassen. Ik kan het standaardlettertype niet zo goed lezen omdat ik een lettertype met meer ruimte tussen de letters nodig heb en ik heb geen telefoon van bijv. Samsung die zonder root aanbiedt het lettertype te vervangen (zoals op computers trouwens ook heel normaal is).
Helaas, ja. Er is een verplichte Google zoekbalk aanwezig op je home screen, die je niet kan verwijderen. Mijn vorige telefoon was een Nokia, daar kwam die balk na een update. Mijn huidige telefoon een pixel, die had hem vanaf begin. Enige manier om er af te komen is een andere launcher installeren. je kan de zoekmachine niet instellen, altijd google.
Zoals dat hierboven in opmerkingen al genoemd is, verschilt dit dus per fabrikant.
En kan het dan alsnog weggehaald worden met een andere launcher. Dus verplicht zou ik het echt niet noemen.
In firefox is het ook zo aangepast.
Instellingen --> zoeken
Alleen het aanpassen naar DDG in Chrome is vier klikken. De widget is dus meer werk?
Niet helemaal waar. Ik kan maar uit een beperkte lijst van 5 zoekmachines kiezen, waaronder Google.
Wil ik een andere, bijvoorbeeld om dat ik in een ander land ben. Kan dat niet eenvoudig. Je kan geen URL ingeven.
Het vervangen van de widgets en aanpassen van de default instellingen in de browser is nog tot daar aan toe. Maar als ik op m'n home screen omhoog veeg krijg ik altijd de Google zoekmachine naar voren. Voor zover ik weet is dit niet aan te passen, en dat vind ik veel kwalijker.
ik heb al jaren de google widget niet meer op mijn scherm (bij achtereenvolgens lg, samsung en huawei), bij een shell als apex of nova kun je gewoon kiezen of je de widget wil hebben.
Dit is bij mij hetzelfde, en het is ook welke browser je download. Bij bijvoorbeeld Firefox kan je in de settings heel gemakkelijk de zoekmachine aanpassen.

Hier heb ik zelf nooit een probleem mee gehad.
ik zie nu door jouw post dat er ook een zoekmachine "quant" is, iemand ervaring hiermee?
1. Standaard Browser: Exact 6 clicks vanaf mijn homescreen.
2. Search Engine binnen een browser: 4 clicks.
3. Verplichte Widget; gebruikt zo te zien Chrome? dus zie 2.

DDG begint een beetje zeurderig te worden?

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 14 oktober 2020 19:25]

Of Google praat uit de nek? Dus zeker niet 1 klik verwijderd....
Maar het "1 klik" verhaal moet je niet al te letterlijk zien. One-click shopping bij Amazon is ook veel meer dan 1 klik.
ALS je een plekje hebt gekregen in het keuze scherm zou het idd wel eens 1 click kunnen zijn.
Alleen dat keuze scherm kan slechts 1 click aanbieden omdat er maar een beperkte selectie staat.

Bij 1000 zoekmachines kan je niet echt 1000 keuzes tonen (ongeordend) en dan zeggen : Het is 1-click.

Oftewel er vind een selectie plaats voor dat keuze scherm en die selectie vind plaats onder de zoekmachines zelf op basis van veiling / opbieden.

Het lijkt mij een eerlijke manier (en vooral winstgevend voor google maar dat is bijzaak) om zo te werken. Aangezien er gewoon te veel zoekmachines zijn, of je moet arbitraire keuzes gaan maken waarom DDG belangrijker zou zijn dan 999 andere zoekmachines.
Ok, die 12klikken moet je ook niet letterlijk nemen dan... Wat is je punt?
Of Google praat uit de nek? Dus zeker niet 1 klik verwijderd....
Én ipv of lijkt me beter passen. Het is niet binnen 1 klik aan te passen, maar het is zeker geen ingewikkeld process.

Indien een gebruiker niet eens in de instellingen kijkt, dan lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat ze persé DDG willen gebruiken...
Hoe meer moeite Google voor een gebruiker opwerpt hoe moeilijker het is om als concurrent de voorkeur te krijgen boven het standaard aanbod (Google). Anders had Google er net zo goed voor kunnen kiezen om hun eigen producten net zo 'makkelijk' aan te bieden. Dat doen ze niet, ze hebben het voor concurrerende diensten tal van malen ingewikkelder voor gebruikers gemaakt dan wat Google zichzelf aan meet. Zelfs in het meest gunstige geval.
Voor ons is dit misschien een non-issue, maar de doorsnee gebruiker is misschien niet zo vaardig...
Die 6 clicks zijn er allemaal 1 uit zeg maar 10 klikbare dingen op elk scherm in die reeks.

Dus zeg maar 6^10 = 60 miljoen mogelijkheden om er op uit te komen voor de leek. Ja, jij en ik weten waar we moeten klikken, de gemiddelde consument weet de 3 stipjes voor de instellingen in chrome al niet eens te vinden.
Sjah, en die zullen ook niet zo snel afstappen van een standaard zoekmachine of browser van Google...zelfs niet als je ze een directe keuze geeft tijdens de installatie.

Dus wat zeggen die 15 of 6 stappen nou eigenlijk?
Het hangt ervan af hoe je het brengt. Met een duidelijke 'privacybijsluiter' erbij.

Als je alleen maar plaatjes of namen toont dan heeft het geen zin inderdaad.
Ja, maar volgens die redenatie zul je dus alles moeten kunnen instellen rechtstreeks vanaf het homescreen. Ik denk niet dat het er eenvoudiger of overzichtelijker op wordt als je voor alle mogelijke opties een toggle op het homescreen gaat zetten.

Dit is echt een non-issue. Als je de eerste 10 stappen beschrijft als het installeren van de DDG-app zet je je eigen theorie in dit geval wel buitenspel wat mij betreft. Iedere gebruiker kan Whatsapp installeren, en dat werkt exact hetzelfde. Dat is gewoon 1 stap: installeer de DDG-app.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee