Samenwerkingsverband van Europese banken rondt overname van iDEAL af

De overname van iDEAL door het Europese bankensamenwerkingsverband EPI is afgerond. Ook de overname van Payconiq, het bedrijf achter de technologie van iDEAL, is klaar. Met de overnames wil EPI een uniform Europees betaalsysteem maken.

Het afronden van de overname betekent dat alle toezichthouders hun goedkeuring hebben gegeven voor de overname. Het European Payments Initiative deelt geen overnamebedragen. IDEAL is overgenomen van Currence, opgericht door acht Nederlandse banken, waaronder ING, ABN AMRO en Rabobank. Die banken zitten ook in EPI, samen met onder meer Deutsche Bank, KBC, Belfius en DZ Bank. Payconiq was voorheen van een Luxemburgs bedrijf en maakte de technologie van iDEAL en het Belgische Bancontact.

EPI wil met de overnames een 'alomvattende betaaloplossing' maken die onder één merk een digital wallet en 'account-naar-accountbetaaloplossingen' moet maken. Die digitale portemonnee moet Wero heten. Het eerder genoemde betaalsysteem moet eerst in België, Frankrijk en Duitsland uitgebracht worden, daarna Nederland. Later moet het platform ook in andere Europese landen verschijnen. Bij de aankondiging van de overnames in april dit jaar werd gesproken over een test eind dit jaar in Frankrijk en Duitsland, met een bredere uitrol voor begin volgend jaar.

IDEAL en Payconiq blijven vooralsnog werken zoals ze dat al deden. "De geleidelijke integratie van iDEAL naar Wero zal in 2025 beginnen", schrijft iDEAL. Met de wallet moet het niet alleen mogelijk worden om betalingen te doen, het moet op termijn ook als digitale identiteit fungeren.

iDeal Payconiq Wero EPI

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-10-2023 • 16:57

286

Lees meer

Reacties (286)

286
281
162
1
0
78
Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd in hoeverre ideal nog meerwaarde blijft bieden de komende jaren. Meastro wordt nu uitgefaseerd, en dit gaat over op het Mastercard en/of Visa debit systeem. Heb nu van drie banken de nieuwe bankpassen in huis, en daarmee doe je ook gewoon online aankopen. Je "creditcard" nummer invoeren, bevestigen in de app, en je hebt betaald. Dus ik denk dat de meerwaarde van ideal op korte termijn al snel verdwijnt.
iDeal kan hiermee een alternatief worden voor de grote (boze) Amerikaanse bedrijven v.w.b. online betalen. Daarnaast kan het zijn dat iDeal goedkoper is / wordt dan MasterCard & Visa (doordat het dus een samenwerking van de banken is, i.p.v. een derde partij met "extra" winstgevend oogmerk bovenop dat de banken natuurlijk winst willen maken).
iDEAL is al goedkoper dan Mastercard / Visa. Mollie rekent bijvoorbeeld 0,29 eur per betaling met iDEAL en 0,25 + 1,8% - 2,9% per creditcard betaling (dus alleen betalingen onder maximaal 2,20 eur zijn goedkoper, als je die al mag uitvoeren).

Er zijn als webwinkels nog meer voordelen aan iDEAL over Creditcards. Zo is iDEAL van jongs af aan bekend (iedereen kan iDEAL gebruiken, creditcards niet zo snel), heel bekend en is de gebruikersinterface consistent voor elke betaling (iets wat bij creditcards soms echt over-engineered is, en dus een toegankelijke nachtmerrie).

Vervolgens is er vanaf komend voorjaar het iDEAL profiel, wat gaat concurreren met betaalprofielen zoals PayPal, Google Pay en Apple Pay. Dan heb je dus een omgeving waar je je contact- en adresgegevens hebt staan, en betaald.

Tenslotte is het als verkoper vaak ook makkelijker. Credit/debitcards kunnen een chargeback krijgen, die kosten vaak een goede duit (soms 2 eur, soms 25 eur), wat je als kaarthouder met een paar klikken kan doen en waarna de verkoper flink aan het werk moet om de charge te verantwoorden. iDEAL terugboeken gaat alleen na een fraude-onderzoek door een bank en het geld is meteen van jou als verkoper.

Edit: DEAL profiel toegevoegd (ik wist niet zeker of deze info al openbaar was).

[Reactie gewijzigd door SirQuack op 22 juli 2024 14:30]

Je switcht van voordelen voor de consument naar voordelen voor de verkopende partij. Terwijl juist dat laatste een enorm nadeel is van iDEAL.
Je hebt als gebruiker nu eenmaal minder rechten bij een iDEAL betaling en eventueel dispuut dan bij een normale credit card. En verkoopfraude komt nog steeds enorm vaak voor. Sowieso is de klantenservice, met uitzondering van enkele grote namen, zeer belabberd als het gaat over betalingen, verloren pakketten en garantieclaims.

Daarnaast heb je volgens mij bij ongeveer iedere CC aanbieder een standaard verzekering voor dat soort ellende. Zonder dat dit per sé de verkoper benadeeld.

'Iedereen kan iDEAL gebruiken' is nogal subjectief, in Nederland Ja. Buitenlandse webshops? Not so much. Wellicht dat daar voor Europa nu verbetering in komt, maar wereldwijd is creditcard nog altijd het meest bekend.

Qua rechtspositie ben je met een CC objectief beter af dan met een iDeal betaling. En het enige wat daar echt tegenover staat is het hedendaagse gebruiksgemak met een QR code. Iets wat niet specifiek toegeschreven is aan iDEAL en ook voor CCs geïmplementeerd kan worden.
De nieuwe betaalpassen worden geen creditcards. Dat worden gewoon Master/VISA debit cards. De voordelen die jij nu benoemt gelden echt alleen voor credit cards. En in Nederland heeft gewoon bijna niemand een credit card. En met de invoering van Master/VISA debit verwacht ik dat dat aantal nog eens zal dalen ook, aangezien er vast een deel is die alleen een credit card heeft voor (online) betalingen in het buitenland, die je binnenkort dus ook gewoon kan doen met je normale betaalpas.
Dat jij geen creditcard hebt betekend niet dat anderen ‘m niet hebben.

60% van de Nederlanders heeft een creditcard
Uit onderzoek van ICS, marktleider in het uitgeven van creditcards waaronder Visa en MasterCard, in 2019 bleek dat 60% van de Nederlanders een creditcard heeft.
60% noem ik nu niet bepaald “bijna niemand”.
Jups. Ik heb een credit card voor betalingen op reis - voornamelijk buiten europa. Na een vervelende ervaring met een louche webshop gebruik ik m'n credit card voor webshops waar ik niet eerder besteld heb. Levering bleef uit en ik kreeg geen contact met de webshop. Wat blijkt: met iDeal is het nagenoeg onmogelijk om je geld terug te vorderen.
Volgens de voorwaarden van iDeal is het niet eens mogelijk om geld terug te vorderen.
Omdat "je weet immers aan wie je betaald hebt" is de redenatie vanuit iDeal.

Ben hier al eens tegenaan gelopen in het verleden.
Jup. Overigens is wat mij overkomen is geen oplichting - blijkbaar. Het is slechts een 'wanprestatie' als je 1. de bestelling niet opstuurt en 2. totaal niet bereikbaar bent.

Ik heb de verkeerde carrière gekozen, dat blijkt wel.
Maar het schurkt wel tegen oplichting aan. Ik weet niet hoe oud je bent, maar een carrière switch is zo gemaakt. Ik weet alleen niet of je er lekkerder door slaapt.
Maar het schurkt wel tegen oplichting aan. Ik weet niet hoe oud je bent, maar een carrière switch is zo gemaakt. Ik weet alleen niet of je er lekkerder door slaapt.
Nog geen 30, dus dat lukt wel. De rest daarentegen...
Dat is wel triest inderdaad ja. Ook met oog op phising. Ik zat laatst voor de lol een gesprek te voeren met een of andere scammer, deed alsof ie van het CJIB was. Die stuurde even een betaallinkje om meteen 'de boete' te voldoen. Een linkje naar daadwerkelijke bankpagina overigens, een betaalverzoekje "PayPal Opwaarderen". Ik denk dat aardig wat mensen dat negeren of het zelfs niet perse snappen. Dan is "Je weet immers aan wie je betaald hebt" ook een lekkere cop-out; nee, dat wist je dus niet - je dácht het te weten. Net als dat je dácht die ene webshop wel te kunnen vertrouwen, maar je toch heel erg blij bent dat je met een MasterCard/VISA hebt betaald en gewoon lekker kan terugclaimen als het malafide blijkt te zijn. ;)
Ook bij debit kan je een chargeback aanvragen hoor. :) Een verzekering is optioneel, maar inderdaad niet gangbaar. Overigens kon dit ook al met Maestro, alleen niemand van de banken (op bunq na) die een pasnummer en CVC-code aanbood; allemaal verhuld, waardoor je daar zelden online mee kon betalen. ;)
Bij een debitkaart zijn je garanties daartoe aanzienlijk lager dan een officiële creditcard.
Je pasnummer en CVC-code staan toch op je pas? Ik weet niet hoe het bij andere banken gaat, want ik heb al jaren bunq. (Een echte bunqer schrijft het zonder hoofdletter :) )
Nee bij andere banken staat het daadwerkelijke pasnummer (zoals in het achterliggende systeem) van Maestro-passen niet op het pasje; is vaak niet te krijgen en de CVC-code al helemaal niet. Dat is echt uniek van bunq binnen Nederland. Bij bunq staat overigens de CVC-code niet op je pas maar in de app. :P
Gebruik eigenlijk nooit mijn fysieke creditcard, dus moest het even uit het geldkistje halen. Bij CVC staat dat duidelijk dat het nummer in de app staat. Je hebt volkomen gelijk. Wel zo veilig.
bij pechhulp in het buitenland heb je voor een vervangende auto een cc nodig, is maar dat je het weet.

betalen bij een eshop in nederland met ideal is eigenlijk gokken, half tweakers staat vol met mensen die kunnen fluiten naar hun geld bij alle faillissementen in ons geweldig landje.

6,7 miljoen nederlanders hebben een creditcard.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 22 juli 2024 14:30]

Bij creditcards betaal je (of laat je de verkoper betalen) voor een verdelede verzekering. Qua rechtspositie ben je niks beter af met CC, als je je gelijk hebt kun je het in beide gevallen behalen.

Qua onderhandelingspositie zit je wel beter bij een CC, de gemiddelde webwinkel kan of mag een creditcard chargeback niet weigeren en dus wordt je sneller in het gelijk gesteld.
Nee, je bewijslast is lager (en t.o.v. de CC maatschappij i.p.v. een rechter) en indien terecht bevonden wordt het dispuut overgenomen door de CC maatschappij en ben je zelf geen partij meer in een eventuele rechtzaak.
Met iDeal is het vrijwel onmogelijk om je geld terug te vorderen zonder een civiele procedure te starten als de verkopende partij geen gehoor geeft. Ik spreek helaas uit ervaring.
Als je dus een grote betaling doet via marktplaats, wat neem ik aan incidenteel is kan je eenmalig een creditkaart gebruiken of PayPal.

Geen reden om ideal te vervangen als het voor de meeste transacties veel beter werkt.
Mijn geval was geen marktplaats maar een webshop dus.
En als het een laag bedrag is, dan begin je geen procedure. Lekker verdiend als je veel betalers (geen klanten) hebt met lage bedragen.
Oke maar de meeste mensen bestellen vooralsnog het merendeel in Nederland en aankopen van het buitenland, laat staan buiten de EU zijn incidenteel voor de grootste gros. Dus het argument dat Amerikaanse bedrijven geen Ideal gebruiken(overgins gebruikt Amazon in Nederland gewoon ideal) is een leeg argument.

Waarom switchen naar een inferieur werkend systeem, als het huidige Ideal denderend goed werkt.

Daarnaast als je bang bent dat iemand je gaat belazeren kan je altijd PayPal gebruiken of een eenmalige creditkaart.

Debit systeem is gewoon een stuk beter voor de consument, want je kan niet zo makkelijk geld uitgeven wat je niet hebt. Wat bij credit kaart veelste makelijk gaat.
Oke maar de meeste mensen bestellen vooralsnog het merendeel in Nederland
Als je China tot Nederland rekent. Wat hebben we toch veel inwoners ineens. _/-\o_
Maar de strekking van je verhaal is duidelijk en ik kan mij daar in grote lijnen in vinden.
Ik heb vroeger met mijn supermarkt-baantje een PS3 bij elkaar gewerkt. Online gekocht, maar die site accepteerde alleen bankoverschrijving (wat een paar dagen zou duren), of creditcard. M’n ouders gesmeekt om hun creditcard te gebruiken.

Site levert niet. Ik een halve hartaanval, tot mijn ouders het geld gewoon terug kunnen blijken te boeken via de creditcard.

Heb ondertussen zelf het hier en daar ook wel eens meegemaakt.

Koop nooit, maar dan ook nooit iets online via iDeal/bankoverschrijving. Is echt heel erg dom. Als het misgaat heb je geen poot om op te staan namelijk.
Koop nooit, maar dan ook nooit iets online via iDeal/bankoverschrijving. Is echt heel erg dom. Als het misgaat heb je geen poot om op te staan namelijk.
Huh? Dit klinkt als een uitspraak van zo’n twintig jaar geleden.

Al vele, vele jaren kopen wij thuis alles online en betalen via iDeal. Nooit gedoe. Het zijn juist de vage shops waar je allen maar met creditcard kunt betalen waar je wel eens gedonder mee hebt. Maar dan ben je weer in de val van ‘de goedkoopste’ getrapt.

Als je koopt bij gevestigde bedrijven die een goede klantenservice hebben, kun je prima via iDeal afrekenen hoor.
Dat is echt niet iets van twintig jaar geleden, ik heb het vorig jaar nog meegemaakt dat ik van een webshop van een keten met meerdere fysieke vestigingen ik maar niet mijn bestelling kreeg uitgeleverd. Bleek uiteindelijk failliet te gaan en ook zij boden iDEAL aan.

Andersom ook meegemaakt met iDEAL betaald, niet geleverd. Meerdere beloftes om het op te sturen. Pas na een (aangetekende) brief met het verzoek tot ontbinden van het koopcontract kreeg ik alsnog het bestelde.

Allemaal anekdotisch natuurlijk, maar voor mij wel de reden om het advies te geven grotere (online) aankopen altijd via CC te doen.
Bij een faillissement kun je ook achteraan de rij aansluiten als je met een creditcard had betaald.
Nee hoor, mijn CC maatschappij mocht achteraan sluiten. Ik heb netjes mijn geld terug gekregen.
Ja maar zeg maar als je op een vage webshop iets duurs koopt en je wordt dan opgelicht dan heb je het toch echt zelf gedaan.

Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is te mooi om waar te zijn. Trap er niet in, wordt je ook niet opgelicht.
En toch blijft het veiliger via CC. De macht ligt dan bij de consument in plaats van de verkoper. Wel zo fijn. Daarnaast is afrekenen met CC en al helemaal met methodes als Apple Pay vele malen sneller en fijner dan iDeal, dus dat is ook mooi meegenomen. :) Win-win.
En toch moet het geld om die 'zekerheid' mogelijk te maken ergens vandaan komen. Je betaalt er gewoon zelf voor.
Prima. Betaal ik ook voor bij iDeal, maar dan krijg ik er niets voor terug.
Ik doe het al 25 jaar, ik ben niet dom, ik vertrouw de banken en verkopers (ik koop niet bij schimmige webshops), ik denk goed na, en heb er al een kwart eeuw goede ervaringen mee.
Tot je een geschil hebt en je de tegenpartij dwars ligt, of simpelweg geen gehoor geeft.

Twee kliks en je hebt je geld terug, of er een flinke zwik tijd en stress tegenaan moeten gooien.
Dit dus ^
De poster waarop je reageert is super naïef.

Natuurlijk geeft die persoon aan dat die alles in zijn macht doet om niet met schimmige merchants/sites betalingen te doen, maar indien dat toch per ongeluk een dag kan gebeuren, dan ben ie er inderdaad ongelooflijk veel tijd aan kwijt, waarbij het met een creditcard aanzienlijk minder is, want de creditcard maatschappij is dan grotendeels degene die het uitzoeken - niet dat je dan als consument totaal geen extra tijd kwijt bent, maar staat niet inverhouding tot een ideal/debit transactie.
Yep. Ben zelf wel eens gescammed door een site die er volledig legitiem uitzag. Bleek achteraf toch niet het geval geweest te zijn toen er iets te lang niet werd geleverd en ik maar eens op zoektocht ging online. Dat laatste doe je simpelweg niet bij iedere aankoop.

Daarnaast is er tegenwoordig nog het probleem van de post. Zaken die niet aankomen of simpelweg verdwijnen. De leverancier is verantwoordelijk totdat jij het product in handen hebt, maar de regel is eerder dat deze er z’n handen van af trekt zodra het pakketje daar de deur uit is. Het resultaat: Spiderman meme

Leverancier wijst naar de post, post wijst naar de leverancier of naar jouw gefalsificeerde krabbel en jij trekt aan het kortste eind want je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
Neen, als je bestelt bij een vage webshop met veel lagere prijzen dan elders verdien je opgelicht te worden.

Een webshop als Mediamarkt gaat je niet zo makkelijk oplichten, maar een site duidelijk niet te vertrouwen is moet je dan dus ook niet gaan bestellen.
Voor de duidelijkheid hoe makkelijk het kan gebeuren dat het van voordeel is:
Ik was verleid nadat ik op Facebook een advertentie had gezien voor een mooie verzamelbox van de werken van Studio Ghibli. De prijs was plausibel voor wat net zo goed een mooie Black Friday aanbieding had kunnen zijn. De website was tot in de details volledig correct opgezet. Je gaat er van uit dat business partners door grote partijen als Meta gescreened worden, voordat men er mee in zee gaat en hen laat adverteren. Kennelijk is dat niet het geval.

Een ander voorbeeld is toen ik het bedrag voor aankoop op de website van de Deutsche Bahn teruggevorderd. Hun reclamatiessyteem is veel te omslachtig en inflexibel voor een online dienst anno 2023. Kloten met archaïsche systemen doe ik onder werktijd, betaald. Als ik degene ben die betaalt, verwacht ik een goed werkende service. Wanneer je er dan na 5 minuten kloten nog niet uit bent, of brieven mag gaan schrijven, ben ik blij dat ik even bij m'n bank in kan loggen en hetzelfde kan bewerkstelligen middels een chargeback.

Fijn dat je er zelf nog nooit gebruik van hebt hoeven maken. Zo is het nu eenmaal met alle verzekeringen. Anderen geeft het juist een flink stuk gemoedsrust én heeft geld gespaard. Ideal is leuk voor de exploitant, maar vanuit consumentenperspectief, is de creditcard de betere optie. Maar dat is vloeken in de Nederlandse kerk lijkt het vaak.
Komt nog bij dat bij mijn CC er ook nog een 180 dagen verzekering bij zit voor verlies, diefstal en breuk.
Maar dat is dus wel een vrijbrief om vooral de schimmige webshops op te zoeken met prijzen die eigenlijk te goed zijn om waar te zijn. Heb je mazzel dat het toch een restpartij betrof voor die prijs, krijg je je product. Heb je pech en blijkt het een nepshop vorder je je geld terug via de CC-maatschappij. Net zo makkelijk.
Ondertussen worden oplichters fors gesponsord door verzekerde betalingen en worden de kosten voor de gebruikers hoger om alle terugbetalingen te kunnen dekken.
Ik koop *altijd* via iDeal / bankoverschrijving en ook in 20+ jaar nog nooit een issue gehad.
Anekdotes/persoonlijke ervaringen zijn geen bewijzen voor stellingen.
Ik zou ook zeker niet met bankoverschrijving, vooraf, betalen.
En daarnaast een beetje bedenken bij welke webshop je wat koopt.
Betaal m'n hele leven alles met Ideal in Nederland. 0,0 problemen gehad.
Ik koop ook veel met creditcard (Buiten nederland) en eveneens 0,0 problemen.

Je hebt ook consumentenbescherming in Nederland, welliswaar wat gecompliceerder dan ff terugboeken via je CC natuurlijk.
Een betaling via de nieuwe Mastercard/Visa debit cards die de komende jaren de Meastro-passen gaan vervangen zijn voor acceptanten met zo duur als de huidige betalingen via de Maestro-pas.

Die nieuwe kaarten hebben vaak geen charge back-optie.
Ze hebben ook geen verzekering van producten etc. Dat zijn de diensten die worden betaald uit de winkelierskosten.
Dat klopt niet. Er zit wel degelijk prijsverschil in.

De Mastercard Debit is namelijk al sinds begin dit jaar in omloop (bron) en de prijzen zoals vermeld bij Mollie zijn niet prijzen enkel voor "Mastercard Credit", maar gelden voor "Mastercard: Persoonlijke kaarten". Als je doorklikt op de Mollie site zie je ook staan dat "er een verschil [is] tussen transacties binnen en buiten de Europese Unie en persoonlijke of zakelijke kaarten" (bron), maar dus niet tussen de typen kaarten.

Er zit wel een verschil in pinnen. Hierbij zijn creditcards van Mastercard duurder dan debitcards (ook om de uitrol te versoepelen, lijkt me) (bron).

Tenslotte zijn zowel Visa als Mastercard al sinds dag 1 fan van percentage-prijzen in plaats van stuksprijzen. Dit is natuurlijk deels om de klantkosten te dekken, maar het zal ze ook echt geen windeieren opleveren. Ik zie ze dus ook niet snel hier van afwijken.
Ik refereerde aan het feit dat volgens de banken een betaling via Maestro hetzelfde kost als via Mastercard/Visa debit.

Bron: https://www.rabobank.nl/b...-en-visa-debit-accepteren
Ideal is een prachtig systeem voor de verkoper, niet voor de consument. Ik gebruik ideal bijna niet, alleen voor kleine aankopen, ik gebruik credit card en als dat niet kan paypal, daar is mijn cc aan gekoppeld, om de bekende reden, dat de consument bij failissement of fraude naar de aankoop en de centen kan fluiten. Als bonus is de aankoop extra verzekerd. Al deze zekerheid en gemoedsrust is mij die schamele €19,80 wel waard. Ik verdien het sowieso terug, omdat ik aankopen in landen waar men geen ideal accepteert.

Recent voorbeeld: Een week geleden kwam mijn nieuwe Italiaanse prosumer espressomachine uit Italie binnen voor een zeer,zeer scherpe prijs. Ik heb daar een hoop gedoe mee gehad; de verzending duurde anderhalve week langer dan noodzakelijk omdat het bedrijf een verzendfoutje had gemaakt en de koerier niet te bereiken was. Dat had een hoop stress kunnen opleveren, want het ging om een aardig bedrag, maar die credit cardbetaling gaf heerlijke rust.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 14:30]

Ik gebruik het regelmatig omdat de Rabobank het gebruikt voor consument naar consument betalingen ipv Tikkie.
Daarnaast voor het extra aflossen van hypotheek en achteraf betalen bij bol.com.
En zo zijn er nog een aantal zaken die via iDeal lopen op het moment dat ik een qr code van t scherm scan (theaters, concerten en andere bekende bronnen).

CC gebruik ik alleen bij zaken die ik niet 100% vertrouw of bij boeken van hotels waar ze een garantie willen hebben.
Ja exact, QR code scannen is zo chill.
Vervolgens is er vanaf komend voorjaar het iDEAL profiel, wat gaat concurreren met betaalprofielen zoals PayPal, Google Pay en Apple Pay. Dan heb je dus een omgeving waar je je contact- en adresgegevens hebt staan, en betaald.
Dat is geen voordeel. We moeten juist naar minder PII in de cloud. Bijvoorbeeld voor Apple Pay staan je adresgegevens in je device. Bij betaling heb je dan de keuze of je die informatie wil meesturen en wat precies. Werkt heel gebruiksvriendelijk en je houd volledig de regie.
Mollie is ook wel 1 met een aparte pricing structuur voor creditcards aangezien ze een hoge interchange fee rekenen..
Je kan echt niet zomaar met een paar muisklikken een chargeback uitvoeren op je kaart. Jij, als koper, moet die aanvraag verantwoorden. Vaak moet je ook aantonen dat je geprobeerd hebt om er met de tegenpartij uit te geraken zonder hulp van de kaart issuer. En als dat mislukt zullen zij er naar kijken en ook nog eens gaan navragen hoe de vork in de steel zit om dan uiteindelijk te beslissen wie in het gelijk wordt gesteld. En de chargeback komt in de basis ook van de volgende transacties die worden uitbetaald. Geld dat je reeds ontvangen hebt kan men je niet afnemen. In weze dus niet veel anders dan bij iDEAL, alleen wel vaak met de garantie dat als er niets terug te halen valt, je alsnog een verzekering hebt die het verlies zal afdekken.

Het is echt niet zo simpel als: ik bestel iets, ben niet tevreden, klik op een knop en heb onmiddelijk mijn geld terug.
Helaas is het wel zo simpel. En dat zag ik met ervaring uit de horeca branche. Wellicht is het in andere branches anders maar zelfs mét customer verification sta je als ondernemer met de rug tegen de muur.

Ontvangen geld niet kunnen terug vorderen? Het wordt gewoon ingehouden van de uitbetalingen. Je hebt het maar te accepteren, bezwaar aanleveren, handtekeningen en zelfs een keer camera beelden om aan te tonen dat de persoon ter plaatsen was.
Als Visa of Mastercard de betwisting (chargeback) goedkeuren kun je als ondernemen helemaal niets.

Bij ideal is het inderdaad veel interessanter, de kosten zijn vast en over het algemeen lager. En chargebacks bestaan niet.
Als verkoper zul je inderdaad weleens meemaken dat een consument misbruik maakt van de eenvoud waarmee een chargeback bij sommige banken is uit te voeren.

Maar het mes snijdt van twee kanten. Ik zou als consument nooit iets bestellen bij een voor mij onbekende webshop waar ik alléén met iDeal kan betalen. Dat geeft mij niet voldoende bescherming tegen fraudulente verkopers. Zo’n webshop laat ik links liggen, ten gunste van een webshop die wél creditcards accepteert.
Helaas is het wel zo simpel.

Ik heb 15 jaar voor een van de grootste credit card aanbieders gewerkt, en dit is een resoluut: nee, het is niet in beide gevallen zo simpel.

Dat jij in een horeca gelegenheid hebt gewerkt geeft jouw totaal geen inzicht in de verschillen tussen debit- en credit-betalingen, en wat er allemaal wel niet achter de schermen afspeelt als een betaling gedisputed wordt (of het blijkt in ieder geval niet als je met bovenstaande stelling komt)

[Reactie gewijzigd door Anomnomnomymous op 22 juli 2024 14:30]

Dat is dus waarom ondernemers in Nederland geen credit kaarten accepteren.
Uit eigen ervaring. Zo simpel is het dus echt wel.
Uit eigen ervaring. Zo simpel is het dus echt niet.

Ik heb echt een hele stapel documenten moeten aanleveren naast dat ik eerst meermaals heb moeten proberen om er met de frauduleuze webshop uit te komen. Ook al was van het begin af aan duidelijk dat de webshop niet van plan was om te leveren wat ik besteld had of om het geld terug te betalen. Sterker, de webshop was aantoonbaar bezig om bewijzen te verdoezelen.

Edit:
Mijn punt is dat N=1 helemaal niets zegt. In het ene geval gaat het heel moeilijk, terwijl het in het andere geval heel makkelijk gaat. Waarom dat irrelevant zou zijn, maar een bericht waarin simpelweg wordt gezegd dat het simpel zou zijn, ontgaat me.

[Reactie gewijzigd door sjirafje op 22 juli 2024 14:30]

Uit eigen ervaring, zo simpel is het dus echt wel. Wij verliezen dagelijks tientallen chargebacks terwijl we opnames van de gebruiker hun browser hebben, ondertekende contracten en alle transacties zijn middels 3DS geauthenticeerd.

Voorak digitale banken zoals Bunq, N26 en Monzo hebben er een handje van elke chargebacks zonder reden goed te keuren.
Mijn punt is dat N=1 helemaal niets zegt. In het ene geval gaat het heel moeilijk, terwijl het in het andere geval heel makkelijk gaat.

Je geeft aan dat je dagelijks tientallen chargebacks verliest. De chargebacks die echter door de bank worden afgekeurd daar zul je waarschijnlijk nooit iets over horen. Tientallen zegt dus niets over hoeveel procent er goedgekeurd wordt en zegt ook niets over hoe makkelijk/moeilijk het gaat.

Uiteraard zijn onterechte chargebacks vervelend, net zo goed als dat terechte chargebacks die onterecht worden afgekeurd evengoed vervelend zijn.
De chargebacks die echter door de bank worden afgekeurd daar zul je waarschijnlijk nooit iets over horen.
Zeker wel, je wordt over elke chargeback geïnformeerd, want je krijgt altijd de kans om tegenbewijs te leveren. In ons geval verliezen we een kleine 92% terwijl we van elke transactie 3DS authenticatie hebben, schermopnames, akkoord met terms etc. en van sommigen zelfs een handtekening, het maakt allemaal niets uit. Feit is, dat het veel te makkelijk is. Dat is mijn ervaring en zo te zien ook van anderen hier. Als jouw ervaring anders is, dan ben ik blij voor je.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 22 juli 2024 14:30]

Kun je uitleggen hoe dat er uit ziet wanneer een klant een chargeback wil uitvoeren en van de bank direct te horen krijgt dat deze afgewezen is? Krijg je dan bericht dat een klant een specifieke transactie betwist maar dat de bank het verzoek al heeft afgewezen? En waarom zou je in zo'n geval tegenbewijzen willen aanleveren als het verzoek al is afgewezen?
hoe dat er uit ziet wanneer een klant een chargeback wil uitvoeren en van de bank direct te horen krijgt dat deze afgewezen is?
Nee, want die optie is er niet bij chargebacks. Het is altijd een process waar beide partijen informatie kunnen aanleveren
Dat jij een moeizamere ervaring hebt op het gebied van chargebacks betekent niet dat het voor anderen niet gemakkelijker is. Afhankelijk van de bank/uitgever kan het soms echt best simpel zijn. Bij iDeal kan je bijna niks, dus dat is gewoon een wezenlijk verschil.
Precies! Dat het bij de een moeilijk gaat wil niet zeggen dat het bij de ander makkelijk gaat en andersom wil dat het bij de een makkelijk gaat niet zeggen dat het bij de ander moeilijk gaat :)
Sorry hoor, maar heb het ook wel eens op PayPal gedaan en het is letterlijk een paar knopjes en charge back is gedaan.
Het ging in mijn geval om een creditcard betaling. Met paypal was het inderdaad een stuk makkelijker.
Uit eigen ervaring voor de specifieke ervaring die jíj hebt gehad.

Wat is het toch met mensen die denken dat hun ervaringen meteen ook alle scenario’s dekken???

Wat er allemaal wel niet achter de schermen afspeelt als een betaling gedisputed wordt, is totaal onzichtbaar voor je!
Ik heb jouw reacties gelezen en ze komen tot nu toe neer op:
"Het is niet zo simpel, omdat ik zeg dat het niet zo simpel is en ik heb er gewerkt".
Vervolgens krijg je een heleboel voorbeelden van ondernemers (of werknemers) hier dit aangeven wat ze allemaal moesten doen en hoe ze dan alsnog het geld kwijt waren.
En dat doe je dan af als 'onzin, omdat ik het zeg'.
Misschien kun je je beweringen iets beter onderbouwen dan?
Waarom is het volgens jou wel heel moeilijk?
En komt de credit card maatschappij er wel aan te pas? Als ik een rekening met kaart heb bij N26, is het dan niet gewoon N26 die de beoordeling doet en niet MasterCard/Visa zelf?
Ik heb bij een Payment processor gewerkt en dat gaat wel zo makkelijk helaas.
Je bent wel heel stellig zonder in je reacties ook maar uit te wijden over waarom het bullshit is.
Je beroept je op ervaring/autoriteit terwijl er inmiddels hiel legio voorbeelden van ondernemers die aangeven dat het lastig is vanuit de ondernemende kant om in te gaan tegen de disputes.

Heb je wellicht van meeer inzage waarom je aangeeft dat het "niet zo makkelijk" gaat?
Er moet daadwerkelijk een legitieme reden gegeven worden dat je een dispute wilt uitvoeren.
Bijvoorbeeld alleen “ik wil deze aankoop ongedaan maken (omdat je spijt hebt)”, kan over het algemeen alleen direct van de merchant gevraagd worden, maar als die weigeren (bijvoorbeeld het product is al verstuurd), maak je weinig kans dat je CC zegt dat zij het voor je terugkrijgen.

Ander geval zou bijvoorbeeld zijn dat een familielid op je iPad in-game currency voor een spelletje koopt; in dat geval kan je dit ook niet disputen bij je CC.

Er werd hier gesuggereerd dat er alleen een klik op de charge nodig was om het ongedaan te maken, en er zijn uitzonderingen (alhoewel natuurlijk miniem - daarom betaal je met een CC en betaal je hun jaarlijkse fees).
Sinds vorig jaar zijn de network fee voor MasterCard en Visa voor de debit kaarten vastgezet op 1 cent zodat dit gelijkwaardig is aan iDeal...
Tja, sigaar uit eigen doos. Dan gaan andere fees gewoon omhoog.

Die hele fee structuur is zo ondoorgrondelijk als mogelijk (gemaakt). Onder aan de streep betaal je gemiddeld enkele procenten over het transactie bedrag.
De afspraak over de hele keten is dat deze gelijk wordt gemaakt aan een iDeal betaling. Welk deel vind je ondoorgrondelijk? Je kan het gewoon opzoeken. (een keer googlen: https://www.mastercard.co...ntry-Interchange-Fees.pdf). Ik zie dat het twee cent is, nog steeds peanuts.

Ik heb een paar PSP's gegoogled, en je ziet gewoon de kosten van het acceptern van een betaling. Tot de invoering van PSD/2 was het inderdaad procenten, maar dat is het al lang niet meer na wat druk van de EU.

Al lijking nog niet alle PSPs de betaalautomaten te hebben aangepast, ik sta nog regelmatig een oude pas te zoeken om met Maestro te kunnen betalen omdat ze na anderhald jaar nog steeds geen MasterCard Debit accepteren.
Ik betaal nooit meer met iDEAL maar alles met mijn gratis CC, ben ik ook mooi verzekerd in tegenstelling tot iDEAL wat dé tool is voor oplichters en je als consument altijd machteloos staat. Dag iDEAL.
Als je bij reputabele winkels koopt heb je evenveel rechten als bij CC.

Je regelt je recht dan namenlijk via de wet en via de rechtsspraak, in plaats van hopen dat het creditkaart bedrijf jouw verhaal gelooft en niet dat van de scammers.
Alleen bied het geen consumenten garantie… doen de cc’s wel… en extras zoals 5% cash back etc etc, zie ik ideal nimmer doen
Die cashbacks daar moet je niet aan willen.

De macht van creditcard maatschappijen op ondernemingen in de VS is alom door die cashbacks. Veel te hoge tarieven die creditcard maatschappijen van bedrijven eisen.Die cashbacks worden in feite gesubsidieerd door klanten van bedrijven die niet met credit card betalen.

er zijn zeer goede systeemargumenten voor een verbod op cashbacks bij credit cards.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 14:30]

Helemaal met je eens met extra/opdrijven van kosten, want CC-bedrijven’s bestaansrecht is inderdaad wel vanuit een soort dwang (het niet willen uitsluiten van een aanzienlijk gedeelte van de consumer markt vanuit de merchant).

Als iemand die 15 jaar voor een van de grootste credit card maatschappijen heeft gewerkt ben ik wel benieuwd naar je onderbouwing voor je laatste zin.

[Reactie gewijzigd door Anomnomnomymous op 22 juli 2024 14:30]

Met systeemargumenten bedoel ik financieel systeem en een gezonde betaalmarkt. Dus liever niet de creditcard cashback dominantie in de VS (en dominantie van credit scoring wat een bizarre driver is voor credit card gebruik). Ik bedoelse met ‘systeem’ dus niet technisch-operationeel ofzo.
In Amerika zijn ze zo gek dat ze in credit card debt gaan om het weer af te betalen om zo een hogere credit score te halen om zo meer in het rood te kunnen staan 8)7
Aha, duidelijk!
Dank je wel!
Maar dat heeft niets met het systeem te maken. Als men morgen ook zo'n garantie wil geven kan je dat zo invoeren. Maar dan zullen de kosten omhoog gaan.
Je krijgt geen garantie van de creditcard. De garantie wordt gedekt door bv de uitgevende bank waar jij een maandelijkse fee betaald om een credit card te mogen gebruiken.

En 5% cashback krijg je in NL ook niet met een credit card. Er zijn maximale percentages die bv Visa en Mastercard mogen rekenen aan winkeliers, en daar kan geen 5% cashback vanaf. In de VS is dat anders. Maar uiteindelijk betaal je die cashback zelf.
Eeeh, ik wil nu niet helemaal mijn precieze werkverleden prijsgeven hier, maar ik heb 15 jaar gewerkt voor een aanbieder van CC’s die voor sommige van hun producten wel 5% cashback gaven (natuurlijk onder bepaalde voorwaarden/restricties)
Dat mag je gerust uitleggen. Hoe hard ik ook zoek, kaarten met meer dan 1% heb ik in Europa nooit kunnen vinden. 5% is ook meer dan een winkelier aan commisie betaalt (en wettelijk mag betalen) bij het afrekenen. Dus dan zou de creditcard uitgever er geld op toeleggen.
Nee die betaal je niet zelf, die betalen 1) de schuldenaren van de creditcard maatschappijen (interest income) en 2 ) winkels via de fees. Effectief zijn het vooral niet-met-credit card betalende klanten van deze winkeliers die dit betalen / subsidieren.

Cashbacks bij credit cards zou in de VS wettelijk verboden moeten worden.
Sorry hoor... Maar fees die winkels betalen aan een credit card maatschappij betaal je uiteindelijk gewoon zelf. Cashback bij een creditcard aankoop is gewoon een sigaar uit eigen doos.
Doet het wel, via het concumentenrecht dat je in Nederland via een civilie zaak kunt afdwingen.
Je kaartnummer invoeren vind ik persoonlijk niet bepaald gebruiksvriendelijk en nogal foutgevoelig. Doe mij maar de QR-scan van iDeal in mijn bankapp.
Kaart nummer staat in de wachtwoord manager of in de browser. Eigenlijk alleen even de cvc code invoeren en bevestigen in de app. Gaat net zo snel als ideal, al heeft nog niet iedere bank de app helemaal op orde dat je ook snel kunt bevestigen.
Gaat dus niet zo snel als ideal. Niet iedereen gebruikt wachtwoordmanager. CVC code is een extra handeling. iDeal is QR code scannen en op bevestigen drukken op de telefoon die dan al in je hand hebt. Met iDeal hoef je niets in te voeren, op te slaan of te weten/op te zoeken.

Het punt van iDeal is juist dat ik geen nummer hoef te weten/op te slaan.

[Reactie gewijzigd door CaptainEvillian op 22 juli 2024 14:30]

Een code invullen of een telefoon ontgrendelen, app openen, scan starten en bevestigen.
Waar haal ik die code dan vandaan? En wat als iemand anders die code weet? En moet ik mijn telefoon niet ontgrendelen en een app te openen om de transactie goed te keuren?
Die code haal je van je pas, of bij meer digitale banken in je app als je 'm daarna niet onthouden hebt (ik ben een uitzondering want ik ken 6 creditcard nummers, m'n BSN en paspoort nummer uit m'n hoofd...).

In sommige gevallen zul je inderdaad je app of sms moeten openen voor authorisatie. Uiteindelijk is er vrij weinig verschil qua hoe lang het duurt of hoe moeilijk het is om een betaling te doen. Feit is wel, dat een heel groot deel van de wereld op deze manier betaald. Ik ben dus oprecht benieuwd of iDeal & Bancontact het gaan overleven.
Niet iedereen gebruikt wachtwoordmanager.
Net als dat niet iedereen een bank app gebruikt (ken zat mensen die dat niet doen)

Dan moet je alsnog alles zelf invoeren en bevestigen met een los apparaat.

Uit ervaring ben ik het wel mee eens dat QR sneller werkt (ik gebruik een bank app), maar het is enorm overdrijven dat alles los invullen "slechter" zou zijn, beetje geduld kan geen kwaad.
iDEAL is sneller en paar klikken gedaan.
iDeal is zelden sneller dan met kaart en in geen enkel geval sneller dan Apple Pay. ;)
Het is sneller dan handmatig credit card invoeren en ook alleen als je het ccv nummer moet invoeren. Bij mijn bank is het letterlijk 1 klik, code inscannen en nog een klik.
Bij mijn banken is het letterlijk 1 klik met Apple/Google Pay, app openen en nog een klik. Er zit geen verschil tussen, je bent er gewoon niet aan gewend.
Ik heb ook Google Pay en gebruik het vaak als ik me pas vergeet.
Sneller dan handmatig invullen zal vast, maar dat doet bijna niemand. :P M’n telefoon onthoudt veilig m’n kaartgegevens en webwinkels zoals Amazon onthouden de kaart autorisatie ook; one-click checkout. Misschien dat de eerste keer invullen net iets trager gaat dan iDeal, voornamelijk vanwege eenmalige 3D/VISA-Secure verificatie of jij het wel bent en de webshop goedkeurt, maar daarna is het absoluut onmogelijk voor iDeal om sneller te zijn dan dat. Ook geen gedoe met codes scannen, bankieren apps openen, noppes. En als bonus is het zo nodig omkeerbaar, met iDeal is het fluiten naar de centen.

Apple en Google Pay zijn nog sneller. Al helemaal als je als gast ergens wil afrekenen. Geeft automatisch shipping info mee en krijgt van de webshop evt verzendkosten mee. Ook handig als ik dan met een andere kaart/rekening wil afrekenen, 2 tikjes en alles is geregeld.

Nee ik vind iDeal, na handmatige overboeking, toch wel een van de meest omslachtige en trage systemen; zelfs bij mobiel bankieren. En ik vind dat onomkeerbare waarbij de verkoper alle macht heeft niet okee.

Naja goed, iedereen moet gebruiken wat ze fijn vinden natuurlijk - daar niet van. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:30]

Je browsers onthoud bijna alles behalve je creditcard CVV die moet je nog steeds handmatig invullen. iDEAL en Google Pay zijn denk ik bijna gelijkwaardig in het snel betalen.
Je browser wellicht, maar je hebt bij de meeste webwinkels en partijen als Mollie en Stripe gewoon de optie om je kaarten te onthouden. Ik heb hier in het VK al maanden mn CVC nummer niet ingevuld en ik heb toch minstens 20 bestellingen gedaan bij verschillende webshops. Ik klik letterlijk op "Bestellen" en alles is klaar.
Ik heb zojuist Stripe gebruikt en moest letterlijk alles weer invullen. Misschien koop je dingen vaker online dan ik? Ik koop misschien wel elke 2 maanden paar dingen.
De CVC kan m'n browser ook opslaan, alleen ik kies er bewust voor om dat niet te doen. Ik heb de CVC-code in principe bij webshops maar één keer nodig, daarna onthouden ze de kaart. (Tenzij ik kies om het niet te onthouden, maar dan verwacht ik niet terug te komen dus ook maar één keer nodig.).

Hmm hoe Google Pay werkt weet ik niet, eerlijk gezegd nog nooit gebruikt. Bij Apple Pay is het heel simpel, je klikt op de knop "Betaal met Apple Pay" en je defaults worden meteen geselecteerd. Je gezicht of vingerafdruk scannen en de betaling is klaar. Zo nodig kan het systeem meteen het shipping address meegeven aan de shop (en shipping kosten berekenen). Als ik een ander account wil gebruiken: andere kaart kiezen en hopsa.

Dat gaat toch een stuk sneller dan je bank selecteren, dan omleiden naar de bank, dan moet de app van de bank openen, authenticatie en dan wordt je teruggestuurd naar een andere webpagina die vervolgens de app weer opent of in browser meldt dat de betaling voltooid is. En dat is op mobiel. Op desktop is het nog omslachtiger, dan moet ik eerst m'n bank kiezen, dan wordt ik omgeleid naar een site van de bank, dan moet ik m'n telefoon erbij pakken, de bankieren app openen, daar authenticatie uitvoeren, dan een QR-code scannen met de camera, dan de opdracht bevestigen (vereist soms code) en dan is het klaar.

Naja, in mijn geval is Apple Pay in ieder geval 10x sneller, makkelijker en veiliger dan iDeal en betalen met DC/CC is in de meeste gevallen ook 10x sneller dan iDeal; maar bij de eerste keer bij een webshop waarschijnlijk ongeveer even snel. (I.v.m. CVC invullen en dan 3D/VISA-Secure verificatie doorlopen ALS de webshop daar om vraagt, wat ook in de bankieren app moet. ;))
Oké, maar Google Chrome slaat alleen de creditcard nummers op en niet CVV nummer (beveiligingsnummer van 3 getallen). Volgens mij is dit express zo uit veiligheid, ik weet niet hoe het geregeld is in andere browsers maar ik denk hetzelfde anders zou dit gevaarlijk zijn.
Ja maar niet iedereen heeft een iPhone, gelukkig ook maar want die zuigen
No way dat mijn kaardnummer in enige browser wordt opgeslagen.

Ik gebruik óf Ideal óf Paypal
Je hoeft je kaartnummers ook helemaal niet in je browser op te slaan. Ik stop al dat soort zaken in mijn wachtwoordmanager (bitwarden). Die kan je ook nog zelf hosten ook als je dat veiliger vindt.
Ook Bitwarden heeft zover ik weet in het verleden te maken gehad met hacks/flaws; niets is onfeilbaar.

Zie bijvoorbeeld:
https://www.forbes.com/si...ch-reveals-attack-vector/
Noem eens iets dat 100% veilig is. Ik denk dat mijn data veiliger is bij Bitwarden dan op mijn eigen systeem.

We kunnen zo wel nog een paar jaar in rondjes blijven draaien, maar een briefje in je zak is ook niet veilig. Niets is veilig als ze specifiek naar jou op zoek zijn.
Een kaart in je portemonnee is ook zo gestolen.
Daarom bevestig je de betaling ook nog met de app van je bank :-)
en nogal foutgevoelig
Vervelend, ja, maar niet zozeer foutgevoelig. Probeer maar random fouten te maken in een banknummer met een overschrijving. Door het ingebouwde controlegetal is het nogal ingewikkeld om per ongeluk een verkeerd nummer te gebruiken. Je moet dan, naast je typfout, ook het controlegetal per ongeluk goed verkeerd typen, anders wordt het door jouw verzonnen nummer niet geaccepteerd.
Het punt is dat je überhaupt een fout kunt maken bij het intypen van je code, terwijl het vrij lastig is om een QR code fout te scannen. Dat de fout afgevangen wordt is niet meer dan logisch. Sterker, het zou zeer kwalijk zijn als dat niet het geval was...
in principe wel minder handelingen. Dus het kan ook voordelen bieden. Ik kan mijn bankrekeningnummer zo intypen. Zonder dat ik mijn telefoon erbij moet pakken of iets moet via een app.

Het is goed dat de consument hier een keuze krijgt, waarbij elke variant natuurlijk zijn voor en nadelen heeft.
Maar dan maak je een typfout, en in de meeste gevallen is de eerste reactie dat je alle karakters gaat controleren. En dan weer opnieuw intikken. Kost dus relatief veel tijd tov een QR code scannen.
Het een kun je handmatig met je handjes doen, het andere niet en moet je uitlezen met een camera en heeft foutcorrectie (QR heeft dat). Allebei zo voor- en nadelen. Zo kan ik zonder een mobiele telefoon of camera een handmatige betaling doen.
Kaartnummer invoeren doe je 1x, zie bijvoorbeeld hoe dat met Apple Pay, Google Pay en Samsung Pay wordt gedaan. Online en offline betalingen doe ik dan op precies dezelfde wijze en komt geen bankapp aan te pas. Daarnaast werkt het dan ook buiten EBA.
100% mee eens en voelt betrouwbaarder en de facturen zijn een stuk beter grip op te houden. Bij creditcard krijg je een ‘verzamelfactuur’. Zakelijk is dit echt een drama!

Ik zie enkele voordelen maar 80% zeker nadelen! Go iDeal/ Apple Pay ;)
dat stuk QR-code scannen is al de payconiq-integratie bij de verschillende Belgische grootbanken, geen idee hoe dat nu nog in Nederland loopt, maar op het eerste zicht lijkt het er op dat iDeal gewoon gaat verdwijnen op termijn. Afhankelijk van de betaalmethode neemt deze trouwens je credit of debitkaart en blijven je gegevens niet bij nog eens een 5e partij zoals Paypal, Google, Apple of Alipay (1e ben jij, 2e is de verkoper, 3e is de bank en 4e is de payment provider), aangezien de banken verenigd zijn in EPI.
Dat vind ik ook een slechte ontwikkeling, ik wil gewoon kunnen authenticeren dat geld wordt afgeschreven en niet 3 nummers invoeren en hopen dat het niet in de handen van hackers valt. Ik zou die optie het liefste gewoon uitzetten en alleen voor een half uurtje activeren als ik er echt niet omheen kom.
Waar haal jij vandaan dat je 3 nummers moet invoeren? Het zal echt niet complexer worden dan iDeal nu al is lijkt mij. Ik snap de weerstand niet.
visa nummer
expire date
security code
oh, op die manier. Dat hoef ik al lang niet meer. Ik heb twee mogelijkheden: mijn password manager of Google Pay. In beide gevallen hoef ik alleen nog de security code in te voeren. Het valt dus best wel mee denk ik. Of je moet geen pwd mgr willen gebruiken.
Ik denk dat je flink overschat hoeveel mensen een password manager gebruiken. Sterker nog, in mijn ervaring (en zeker bij de wat oudere generatie) is de password manager gewoon een notitieboekje ergens. In ieder geval geen automatische methode.
Lang verhaal kort, de optie blijft er voor jou en voor die dat wel willen hebben we nu ook kaartnummers om mee te betalen, prachtig.
Ik overschat niets. Ik sprak voor mijzefl. Ik gebruik zo'n ding. Wel is het zo dat ze nog niet 100% fool proof zijn. Ik kan er bv geen enkele aanbevelen voor mijn moeder. Want soms werken ze niet lekker met bepaalde sites of programma's en dan is het voor een digibeet veel te ingewikkeld. Maar verder ken ik best wel wat mensen die zo'n ding gebruiken hoor. Nog niet genoeg helaas, maar ze zijn alles behalve obscuur.
Tot nu toe moest ik alle betalingen ook bevestigen in de app. Weet niet precies of dit inderdaad een vereiste is, maar heb nu niet de indruk dat iemand lukraak geld kan afschrijven.

Voordeel bij Wise vind ik dat je virtuele kaarten kunt aanmaken en die ook direct aan je telefoon koppelen. Dus als je ergens niet vertrouwd betaal je met een tijdelijke kaart.

Een incasso instructie kan ook bedrijf zomaar doen, daar heb je zelf geen enkele invloed op. Pas als een bedrijf dit regelmatig verkeerd doet wordt dat afgesloten.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 14:30]

Ik heb de visa pas pas net en 1 betaling gedaan. Is nog niet afgeschreven en heb ook niks hoeven bevestigen in de app.
We zullen wel zien hoe het zich ontwikkeld.

Het verschil met incasso is, dat het bedrijf moet zijn ingeschreven, terwijl iedere dodo een formulier op de site kan zetten waar je de gegevens moet invullen om deze vervolgens bij andere sites te gaan gebruiken.
Ideal is goedkoop voor de aanbieder dus dat is wel een reden. Creditcard betaling zijn heel veel duurder.
Is misschien zo maar wel veiliger voor verkoper en koper… goedkoop is niet altijd beter.
De extra services van creditcards zijn niet gratis.
Het nieuws is juist dat de banken iDeal onder brengen bij het betaalproduct Wero. Dat betaalproduct kan waarschijnlijk net zo goed zowel via een rekeningnummer van een nationale bank als een code van Visa/Mastercard werken, waarbij er keuze en concurrentie zou zijn. Het lijkt me daarbij sterk dat de banken het gaan accepteren dat het kennen van nummers die op een bankpas zichtbaar zijn genoeg authenticatie is. Creditcardbedrijven dekken dat risico met aanzienlijke rente naast kosten van de rekening. Om banken toegankelijk te houden is dat geen redelijk verdienmodel voor 'gewone' rekeningen.
Maestro passen worden komende weken/maanden vervangen door vrijwel alle banken. Dus daar zal over nagedacht zijn, want je kunt straks met elke bankpas gewoon online betalen bij alle winkels die een creditcard accepteren.
Nou, ik heb net een nieuwe Maestro-pas ontvangen, de komende 5 jaar betaal ik nog met Maestro.
Word dat dan direct afgeschreven? Of word alles opgespaard tot het einde van de (volgende) maand zoals met een creditcard?
Debit, dus direct afgeschreven. De Debit passen van MasterCard en Visa zijn de directe opvolgers van respectievelijk Maestro en V-Pay. In de basis identiek, met als extra online kunnen betalen. En technisch dan het verschil dat de MasterCard & Visa ("credit") netwerken nieuwer / moderner zijn dan Maestro/V-Pay en de overstap naar de MasterCard / Visa het dus ook op de "gewone pinpas" toepast.
Visa en MasterCard zijn allebei Amerikaanse bedrijven die moeten dansen naar het pijpen van de Amerikaanse overheid.

Dat zie je terug in keuzes die ze maken, preutsheid die voorkomt uit de Amerikaanse cultuur (moorden is prima maar geen blote borst van het slachtoffer laten zien) of soms een regelrecht verbod rechtstreeks vanuit de Amerikaanse overheid, zoals het verbieden van het faciliteren van donaties aan WikiLeaks.

Een onafhankelijk Europa kan niet hebben dat hun consumenten afhankelijk zijn van Amerikaanse bedrijven of hun overheid. Al helemaal niet nu de VS sterk neigen naar fascisme en wij daar in Europa slechte ervaringen mee hebben.
“Neigen naar facisme”

God…
Wat een onzin.

Ik ben de laatste die de US (regering/beleid/cultuur) zou verdedigen, maar dit is echt je reinste onzin!

Heb nou eens door dat het onterecht gebruiken van beladen termen zoals facisme (maar ook “racisme”), je totaal de kracht van het woord wegneemt.
Wanneer het gebruik van de term fascisme onterecht zou zijn heb je gelijk. Maar @Maurits van Baerle heeft wel een punt.

Kenmerken van fascisme zijn het verheerlijken van de eigen staat, het creëren van een ideologie rond een glorieus verleden ('make America great again' en het idoleren van een sterke leider die de schuld van alle problemen van het luidste deel van de bevolking neerlegt bij één of meerdere andere groepen. Feiten en slechte karaktereigenschappen worden daarbij ondergeschikt aan de boodschap en hoe deze gebracht wordt.
Dat is overduidelijk op dit moment in de VS aan de gang. Dat wil niet zeggen dat ze morgen met hakenkruizen of andere symbolen een wereldoorlog gaan beginnen. De 'goede oude tijd' van de VS is geen tijd van territoriale expansie, maar meer van een soort isolationisme waarbij de belangen van de VS op afstand werden behartigt.

Helaas zie je dezelfde trent ook in Nederland opkomen, met partijen als FvD, PVV en de diverse afsplitsingen daarvan.
Verheerlijken van eigen staat is altijd een dingetje geweest voor de Amerikanen - die gasten plaatsen ‘s ochtends een vlag in hun cornflakes en starten de dag. Altijd zo geweest en er is altijd op dat sentiment binnen hun samenleving aangesproken (vanuit beide partijen) op deze America-fuck-Yeah!-houding.

Ook is het creëren van een groot verleden geïntegreerd in de Amerikaanse samenleving - ze hebben altijd gedacht (zeker na WWII), dat zij de verlossers zijn geweest, en nu ook nog die rol wereldwijd moeten blijven vervullen.

Dit is niet specifiek iets waar alléén in de Trump periode in ene keer iets mee werd gedaan, en sterker nog - de idolatie van een Biden is een net zo’n belachelijke vorm als die adoratie voor een Trump.
Neigt Biden voor jou ook naar fascisme?

Ik neem aan dat je ook door hebt gehad hoe de slechte karakter eigenschappen van bijvoorbeeld een Biden (iemand die zo seniel is, zou niet het machtigste land ter wereld moeten kunnen leiden) ondergeschikt zijn geraakt aan de boodschap vanuit de Democratische kant? (De boodschap o.a. zijnde “At least he’s not the Orange bad guy.”, meer dan daadwerkelijk goed langdurig stabiel beleid te integreren?

Grappig dat jij feiten hier benoemd die tot een bepaalde mate actief waren in de Trump presidency - we zijn nu alweer bijna 4 jaar mee Biden bezig. En het “neigt naar facisme?” Echt?

En ja, ik ben het helemaal met je eens dat populisme (vanuit zowel een Republikeins- als óók het Democrats-kamp) in peil gehouden dient te worden. Maar met deze massieve stem verschuivingen waar achtereenvolgens een van die twee partijen aan de macht zijn, IS een label als “‘neigt naar facisme” een ongelooflijke overdrijving.

Je kleur is ongelooflijk zichtbaar in je comment, en ik zou je nogmaals willen vragen om het willekeurig gebruik van het woord “fascisme” te beperken tot landen zoals bijvoorbeeld een Noord Korea, zodat niet elke dode NK-opstandeling (die strijdt tegen écht facisme) voor niets is gestorven…
Ik zeg niet dat het ineens is opgekomen met Trump. Dit is al decennia aan de gang. Republikeinse leiders worden door hun achterban net geïdoleerd als democratische leiders. Ik heb wel de indruk dat het verherlijken van het eigen verleden en buitenstaanders de schuld geven van de eigen problemen net iets meer speelt bij republiekeinen dan democraten.

Over Biden ben ik met je eens dat hij ongeschikt is om een land te leiden. Maar hij luistert naar adviseurs, zijn beleid zwalkt niet naar gelang het huneur waar hij 's ochtends mee opgestaan is en hij schoffeert geen staatshoofden en regeringsleiders in een tweet, die hij een paar dagen eerder in een gezamelijke persconferentie zijn grootste vriend heeft genoemd.

Jouw kleur is ook goed zichtbaar in jouw comment, net als de kleur van de bril waar je alles mee bekijkt. Het is óf zwart, óf wit.
Wanneer iets niet zo erg is als het meest extreme voorbeeld wat je er van kan bedenken, betekent nog niet dat het er niet naar neigt.
Dus het is al decennia aan de gang, maar je geeft voornamelijk voorbeelden uit de Trump-tijd.

Vind je het ook niet vreemd dat je Biden zijn politiek voornamelijk neerzet als “ja, maar hij is geen Trump”, in plaats van het noemen van concreet beleid die hem/de Democrats beter maakt dan “de tegenpartij”? Je realiseert je dat Trump alweer bijna 4 jaar weg is, hè?

Grappig dat je meent mijn politieke kleur te kennen: doe eens een gok? Ik ben vrij zeker dat het getint zal zijn door je eigen vorm van zwart-wit denken waar je mij van beticht.
@CivLord @Anomnomnomymous
Het gaat nog een stuk verder dan dat, en ook een stuk verder terug. Sommige mensen leggen het keerpunt rond “9/11” als het begin van het afschaffen van vrijheden, en je kunt waarschijnlijk nog wel een stuk verder terug gaan (het toevoegen van "One Nation, under God" aan de Pledge of Allegience in de jaren '50 zouden sommige mensen betogen).

Het punt is dat Fascisme veel verder gaat dan wat mannen in uniformen en glanzende laarzen die iedereen de gevangenis in gooien. Hoewel de VS natuurlijk wel wereldleider zijn in het percentage van de bevolking dat in gevangenschap leeft en je de vraag kunt stellen of de Amerikaanse politie er is om het volk te beschermen of te onderdrukken.

Zie de beweging rondom het verbieden van boeken, of het proberen bibliotheken te laten sluiten, of het stelselmatig ondermijnen van openbaar onderwijs, of de aanvallen op onafhankelijke journalistiek, of de aanvallen op openbare en gratis informatiebronnen als Wikipedia. Dat soort bewegingen zie je niet alleen bij Fascisten maar je zult nooit Fascisme zien zonder die bewegingen.

Er zijn de beroemde 14 kenmerken van het Fascisme en daar scoort de VS al een paar decennia vrij hoog. En Fascisme gaat verder dan alleen terreur, het gaat ook om bepaalde keuzes.

Een kenmerk van Fascisme is vermindering van de waarde van het individu terwijl het (grote) bedrijfsleven verheerlijkt wordt. In de VS kun je dat zien in zaken als de uitspraak in Citizens United v. FEC waardoor in de praktijk een hoop democratische macht van de kiezer naar het bedrijfsleven met diepe zakken werd verplaatst. Een hoop van de huidige problemen zijn toe te wijzen aan die verschuiving.

Verder gebeuren er hele enge dingen onder de eufemistische titel "Tort reform" waarmee eigenlijk het recht van burgers om bedrijven voor de rechter te slepen steeds verder uitgehold wordt. De VS waren nooit een land van het vooraf regelgeving opleggen aan het bedrijfsleven maar de dreiging van rechtszaken achteraf als je product spontaan in de brand vliegt of ernstig kankerverwekkend is dwong altijd een mate van voorzichtigheid af. Door burgers de mogelijkheden van rechtszaken af te nemen en ze gedwongen een soort arbitragetraject in te sturen met de dader delven individuen massaal het onderspit tegen grote bedrijven.

Kijk naar het gemak waarmee dubieuze Amerikaanse bedrijven als Palantir of ClearView toegestaan wordt gigantische surveillance databases op te bouwen met alle data over burgers, van gezichtsscans tot medische gegevens. Die doen dat niet om de mens van dienst te zijn, een groot deel van surveillance capitalism is er niet om het individu of de mens van dienst te zijn. Ik denk dat de Verenigde Staten niet onderdoen voor China als het gaat om surveillance van de eigen bevolking, het voornaamste verschil is dat het in China gebeurt door een overheidsdienst en in de VS door een combinatie van private partijen. Die private partijen zijn natuurlijk net zo goed ondergeschikt aan nationale wetgeving omtrent het delen van informatie "for national security" en worden met lucratieve overheidscontracten in toom gehouden.

Dan kun je je afvragen waarom je daar als Europeaan zorgen over zou maken, je moet gewoon niet naar de VS gaan, zoals als je ook niet naar Saoedi-Arabië of Rusland gaat. Daar zou ik tegenin willen brengen dat Amerikaanse bedrijven die floreren in een proto-fascistisch bedrijfsklimaat ook een bedreiging zijn voor de gemiddelde Europese man en vrouw in de straat zodra dat soort bedrijven hier hun diensten kunnen gaan aanbieden.

Om weer on-topic te komen. Hoe sneller Europa minder afhankelijk is van Amerikaanse invloed in het bancaire verkeer, hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:30]

Ik vind vrij weinig van je betoog een rechtvaardiging om te zeggen dat de US “neigt naar facisme”, en kan eigenlijk alleen maar volmondig instemmen bij de inhoud van je laatste paragraaf, en misschien dat gedeelte met betrekking tot de surveillance society - iets waarin Europa zich aan niets onderdoet t.o.v. de US: Neigt Europa ook naar facisme?

Zie ook m’n eerdere comment op de originele poster met die neigen-naar-facisme claim: Zoals ik daar aangeef - mensen die proberen op te staan tegen het FACISTISCHE beleid in bijvoorbeeld een Noord Korea of China, die dagelijks gevangen gezet worden daar (en/of geëxecuteerd); Díe zelfde mensen beledig je door het beleid van de US te labelen als het “neigen naar facisme.”, omdat er een paar oneigenlijke meningen geventileerd worden door wat mafklappes daar.

Ik vind de erosie van het woord “facisme” schandalig in deze.

Just my two cents.

[Reactie gewijzigd door Anomnomnomymous op 22 juli 2024 14:30]

Die twee jaar tot ze overgaan naar Wero is wel te overbruggen. Je moet iedereen ook een beetje de kans geven om over te stappen en 'te wennen' aan een nieuwe naam. Ik heb er zelf geen moeite mee, maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het maar ingewikkeld vinden. Die hebben net geleerd dat ze op het iDeal icoontje moeten klikken.
Ik denk niet dat het een kwestie is van toegevoegde waarde, maar van keuze voor de klant. Ik kan in principe overal met de credit card betalen, maar ook met PayPal of iDeal. Het is maar net wat je op dat moment wil gebruiken. Internationaal gezien zul je altijd wel verschillende systemen houden denk ik.
Ik woon in Zweden en hier gebruikt men Swish, vergelijkbaar met Tikkie. Alles buiten Swish duurt 1-3 werkdagen. Gelukkig gebruiken veel webshops Swish, maar er zijn nog veel plekken waar jein een zeer verouderde bankomgeving (UI-wise zitten ze hier in 2010) transacties moet overboeken.
De winst zit em aan de achterkant. Mastercard & VISA staan niet bekend als goedkope oplossingen en daarnaast zijn het Amerikaanse bedrijven, wat politiek gevoelig ligt.
Denk het niet, ik ga geen cc nummers invullen elk willekeurige website. Ik zie mijn creditcard nummers al lekken.. Ja je bent misschien wel beschermd.. maar dat kost ook centen.

Een QR code scannen is vele malen makkelijker dan je cc nummers in te vullen.. Dus ik zie de meerwaarde van ideal zeker wel van in
Vooral met alternatieven zoals Apple Pay.
Als je op je mobiel af wilt rekenen in een webshop, gaat er niets zo snel als Apple Pay. Geen redirects of andere apps openen, gewoon een pop-up waarin je akkoord gaat.
Daar kan iDeal niet tegenop.
En bij een onbekende webshop betaal ik sowieso niet met iDeal, dan wil ik een aankoopverzekering.
En hoe gaat dat wanneer ik de webshop op een Windows PC bezoek?
Geen idee van iDeal maar payconiq vereist deftige authenticatiemechanismes. Bij Mastercard en Visa is dat optioneel, wat nog altijd meer gedoe met zich kan meebrengen.
Met wero is anonimiteit van de ontvanger veel lager waardoor de kans dat iemand er aan hangt als die misbruik wil maken, veel groter is.

Mastercard en Visa zijn dan weer verzekerd tegen misbruik, dus ja, ieder zijn eigen voor en nadeel, maar een systeem dat in Europa wijdverspreid is, heeft een voldoende marktaandeel om succesvol te zijn zonder dat al je gegevens door de USA zijn op te vragen.
Ik heb letterlijk nog nooit in me leven een creditcard gebruikt, en nog nooit behoefte aan gehad
Denk dat vele Nederlanders het zelfde zijn aangezien een creditcard niet echt een standaard is binnen Nederland (geen flauw idee hoe dat trouwens is in andere EU landen)

Maar ik denk niet dat dit snel zou veranderen, zeker niet voor Nederland
De nieuwe passen zijn geen creditcards, maar debitcards. Die werken dus net zo als anders, alleen heb je er naast je bankrekening een kaartnummer opstaan waarmee je betalingen kunt doen zoals je ook met een creditcard doet. Alleen wordt het met een debitcard wel direct afgeschreven.

En het veranderd wel snel, want de banken zijn nu al bezig om te passen te vervangen.

Zou goed zijn als tweakers hier eens een achtergrond artikel over maakt, want er ljjkt heel veel verwarring te zijn over wat het is.
Je "creditcard" nummer invoeren
Dit miste ik altijd al met het huidige systeem. Om bijv. aankopen te doen was het gewoon niet mogelijk zonder een credit card (gevalletje hotel booking online).
Ik heb sinds een jaar ook Revolut, en die bied je een debit card als een credit card, dus wordt het mogelijk om zulke betalingen te doen, waar je anders niet omheen kunt.

Verder is ideal altijd wel prima geweest, echter zou ik liever een paypal systeem zien, waarbij je 30 dagen de tijd hebt om een geschil aan te gaan (heel handig tegen oplichters!). Met ideal (betaalverzoek/tikkie) ben je het geld kwijt bij het overmaken.
Mooizo, ik schrijf veel over betaalmethodes en dat iDeal nu internationaler gaat kan ik alleen maar toejuigen. Het is niet voor niets in Nederland de absolute marktleider.

Zoals ze van iDeal dan een allesomvattende betaalmethode maken, wordt iDin dan een een digitale identiteit?

Zou je in zo'n identiteit dan ook je rijbewijs en verzekeringspolissen op kunnen slaan? (en een stempas?)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 14:30]

Wat is de meerwaarde dat mijn bank weet dat ik stem op de partij van het spaghettimonster? (Of vul iets in)
Laten we essentiele zaken in godesnaam gescheiden houden...
Stel: mijn rijbewijs heb ik laten verlopen ( of is ingenomen wegens veel te snel rijden)
Dan is het setje van ID middelen incompleet en kan ik geen betalingen meer doen.
Dat lijkt me geen goed plan.
Je kan op een stempas niet zien waarop je stemt, dat is het stembiljet. Je kan enkel zien dat je gerechtigd bent te stemmen.
De bank kan wel zien aan welke partij jij lidmaatschap of een donatie of iets bij een bijeenkomst betaald.

[Reactie gewijzigd door Cobalt op 22 juli 2024 14:30]

Dat kan nu ook al in theorie (mag niet van de AVG).
Maar niet vanwege / via de stempas, dat heeft dus niet echt invloed op de discussie.
Wat verandert deze oplossing daar aan?
Wat is de meerwaarde van telefoneren, emailen, appen, bankieren op een apparaat met een continue internet verbinding en cameras en microfoons?

Een apparaat om te hacken en ze hebben je hele leven te pakken. :)
Het is niet voor niets in Nederland de absolute marktleider.
Wat ook weer logisch was...het was een samenwerkingsverband van (bijna?) alle Nederlandse banken....

Dus was het omdat het zo goed werkte of omdat de ondersteuning meteen bij alle banken beschikbaar was? O-)
Beiden. Je kon al overschrijven via je app, je had al je bankkaart op te betalen. Dit was een extra betaalmiddel, hetzelfde met payconiq, werkt goed en zeer populair in België.
Ideal is de enige… cc worden tegen gewerkt etc… ideal is gepushed door de banken.. heb het altijd een gedrocht gebonden.. niets vriendelijk of service voor de klant (ideal is er voor de bedrijven)
Hoeveel service heb je nou echt nodig dan? Misschien op dodgy sites, maar voor de vertrouwde bedrijven verwacht ik de service eerder van de webshop dan van het betalingsbedrijf? Dus ik vind het geen probleem dat de marge voor de betaling bij de verkoper terecht komt.
Ik vond het (zeker in de begintijd) altijd wel een erg mooi alternatief voor een credit card, waar kosten aan zaten (en ik die om die precieze reden ook zo lang mogelijk heb weten af te houden).
Maar je moet altijd wel beter opletten waar of hoe je iets naar stort (maar dat is hetzelfde als een bank matige overschrijving te doen).
Hoezo wordt CC tegengewerkt? Op de meeste sites kan ik naast iDeal óók voor CC kiezen en de banken duwen je tegenwoordig bijna een CC spreekwoordelijk door de strot.
Net een akkefietje achter de rug met een Duitse webwinkel die én niet leverde én niet terugbetaalde, dan ben je toch heel blij met een credit card. Dan is er namelijk een garantie dat je je geld terugziet, bij iDeal is die garantie er niet.
iDeal werkt als een zonnetje. Maar in het bieden van zekerheid schiet het product tekort. Dat maakt dat het eigenlijk alleen te gebruiken is voor vaste of bekende relaties.
iDeal is ook geen creditcard, maar een elektronische overschrijving, meer niet.
Vergelijkbaar issue gehad met IKEA. Eén belletje naar de CC, wat emails van IKEA doorgestuurd over het niet leveren van het product en het geld werd door de CC retour gestuurd. Probleem opgelost.

Geen idee of ik ooit nog eens iets van de IKEA hoor, daar is het akelig stil.
Misschien ken je het niet maar je kan ook Klarna gebruiken wanneer je geen creditcard hebt want via Klarna kan je namelijk een tijdelijke creditcard aanmaken en gebruiken.
Laten we hopen dat IDEAL ook gewoon blijft werken zonder een 'Wero' account.
Ik wil helemaal geen account, ook niet met Wero.
Je hebt een account bij een bank, dat is een wero account.
Anoniem: 334725 31 oktober 2023 20:15
Waarom werkt dit systeem niet simpelweg met credentials + totp authenticator? Waarom moet alles met een nieuw duur systeem?
Omdat dat minder veilig is. Als ik zie hoeveel mensen hun wachtwoord en TOTP in dezelfde app opslaan wordt ik gewoon gek. We steken zoveel moeite in het uitvinden van betere beveiliging en dan heb je een grote kudde die er voor kiest om die onmiddelijk weer weg te werken.

Maar oh wee als er geld van hen gestolen wordt, dan is het ineens de schuld van de banken en moeten de banken maar tussenkomen om hen schadeloos te stellen.
Hoe sla je een TOTP dan op bij je wachtwoord? De code is toch eenmalig? Of bedoel je die sleutel?
Sommige wachtwoord managers zoals bitwarden hebben een TOTP functie, als het wachtwoord voor je wachtwoord manager dan gekraakt wordt dan kunnen ze overal op inloggen, maar het helpt nog steeds wel tegen hacks/leaks van andere websites
Gaat straks de iDeal integratie op webwinkels dan ook wijzigen?
Gezien de impact ervan, verwacht ik wel dat ze werken met een vloeiende overgang. Zou zomaar kunnen zijn dat webwinkels niet eens iets hoeven te veranderen aan hun kant. En de webwinkels gebruiken 9/10 keer toch modules van derden. Dus die modules bijwerken zou dan voldoende moeten zijn. Ik verwacht, en zou slim zijn als ze dit doen, dat er nauw samengewerkt gaat worden met verschillende betaalproviders.
maar het moet op termijn ook als digitale identiteit fungeren.
waar is dat goed voor? willen ze de standaard worden voor het Europees paspoort waar al je informatie wordt op bijgehouden?
Dat je niet meer voor bv. telefoonabonnementen foto's van je paspoort op moet sturen waarvan je maar af moet wachten of die goed bewaard/ vernietigd worden.
Met een digitale identiteit bij een bank, zegt de bank tegen de telecomprovider: "Wij hebben de identiteit van degene die toegang heeft tot deze app al gecontroleerd." Je moet alleen zorgen dat vreemden geen toegang tot je bank-app hebben.
en dat is dan een taak van de bank?
Dat is niet per se de taak van een bank.
Maar een bank heeft wel één van de meest strikte vormeen van identiteitscontrole. Dus wanneer de bank er op vertrouwt dat jij jij bent, kunnen anderen daar ook op vertrouwen.

Wil je die taak niet bij een bank onderbrengen, dan wil je dat automatisch ook niet bij een andere commerciële instelling plaatsten. Dan wordt het dus een overheidstaak. Voor officiële zaken zoals overheidsdiensten is dat geen probleem, zoals dat nu met DigID gaat is dat geen probleem. Maar het is de vraag of je dat ook voor commerciële diensten moet willen.
Want zodra het mogeloijk wordt om een identiteit makkelijk te verifiëren, zullen steeds meer commerciële bedrijven dat gaan eisen. Nu moet je je nog identificeren voor een nieuwe bankrekening en een telefoonabonnement. Maar Bol.com en Marktplaats willen ook graag weten wie jij bent, voor extra zekerheid wanneer je iets aankoopt of verkoopt. Is het voor die opartijen dan niet makkelijker om aan te sluiten bij een systeem waar ze nu al gebruik van maken voor hun betalingsverkeer, dan om een ander systeem te moeten implementeren dat daar nu nog niet voor bedoeld is?
Wat is er mis met gewoon betalen met een creditcard ?
Of creditcard optie toevoegen aan ideal.
Credit card transactie zijn relatief duur.
En bijzonder veilig want ik kan als consument nog heel lang mijn geld terug eisen. En krijg het dan ook.

Met iDeal heb je niets, geen enkele bescherming voor de consument.
Betalen met debit creditcard in de winkels is even duur als een betaling met meastro pasje.
Debit en credit zijn een beetje tegenovergesteld. Je kan óf een debit card hebben óf een creditcard. Je bent waarschijnlijk in de war met Maestro <> Mastercard. Maestro is inderdaad altijd debit, maar Mastercard heeft ook debitkaarten.
Je kan óf een debit card hebben óf een creditcard.
Nee, ik heb hier een card die zowel een debit als een credit faciliteit heeft. Eén kaart, met één nummer, één vervaldatum en één cvc die ik zowel debit als credit kan gebruiken. En die keuze kan ik op de POS of ATM ingeven, maar ook op de websites waar ik een betaling wil doen.

Dat dit in Nederland nog niet kan, zegt iets over Nederland maar niets over de diensten die een bank aan een kaart kan koppelen. Ik heb dit zelf sinds 2007.
Nee hoor je kan een credit en een debit card hebben
Maar geen debit creditkaart. Het is ofwel debit, waarbij het direct van je saldo afgaat, of credit, waarbij je nu geld uitgeeft dat je later, eventueel gesprijdt, terugbetaalt.
Met twee pasjes. Niet één pasjes
Gaat perfect, nuja perfect, mijn vriendin haar visa kaart is zowel debet als credit kaart. Op 1 kaart.

Sommige betaal terminals doen er wel lastig op, voor in kleinere winkels. Maar dat is omdat er was niet bancontact op staat zoals bij de meeste Belgische debetkaarten
Op mijn creditcard heb ik beide
Maar niet voor de winkelier.
Jawel. Meastro gaat er helemaal uit.
Dat ligt aan z'n contract. En die ken ik niet.
De huidige contracten gaan qua kostenstructuur 1-op-1 over met de introductie van de nieuwe debitkaarten.
Niet iedereen heeft (of wil) een creditcard. In Nederland bijvoorbeeld maar 37 procent van de mensen, zie bijvoorbeeld https://www.statista.com/...-rate-european-countries/

Daarnaast zitten aan creditcard-betalingen behoorlijk hoge kosten verbonden voor de winkelier.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:30]

Het kan zijn dat je niet in aanmerking komt voor een creditcard. Bijvoorbeeld bij te weinig inkomen.

Als je een debit card bedoeld, competitie.
Ik wil niet op krediet kopen.
Als je een creditcard zonder mogelijkheid tot gespreide betalingen neemt telt dit niet als krediet en krijg je ook geen registratie bij het BKR.
Het is wel een krediet, maar het is een niet opgenomen krediet. Om de kaart te kunnen krijgen moet je wel degelijk een kredietovereenkomst aangaan, Je bent dan ook op elk moment in staat om de manier van terugbetalen aan te passen.
Hoeft ook niet, koppel je cc aan je bankrekening en laat deze automatich betalen einde van de maand…
Dan koop je nog steeds op krediet... Dat je aan de einde van de maand terugbetaalt.
Zelf vind ik dat verschrikkelijk onhandig voor het inzicht in mijn financiën.
Dit ja. Creditcards zijn nagenoeg uniform geaccepteerd, bieden 'chargeback' (erg nuttig), vaak een aankoopverzekering, en geven ook nog 'krediet' in ieder geval tot het einde van de 'kaart-maand'... waarom zou ik in hemelsnaam een vaag Hollands systeempje gaan gebruiken wat dit allemaal niet heeft?
Credit card laat geen persoon tot persoon betaling toe.
ken iDeal niet, maar zeker payconiq wordt daarvoor gebruikt.
ook winkels/ restaurants die een relatief lage digitale omzet hebben, gebruiken payconiq om te betalen (is gratis tot 500€ per dag).
Er zijn meer methodes om zich te verplaatsen dan met paard en kar.
Met iDeal kan je ook direct van bankrekening naar bankrekening betalen. Ik gebruik het meestal wanneer ik geld van mijn ING-rekening naar mijn Bunq rekening over wil maken.
Dan start ik in de Binq-app een iDeal transactie die ik vervolgens in de ING-app direct goed kan keuren. Om de een of andere vage reden duurt een overboeking vanuit de ING-app naar mijn Bunq-rekening vaak enkele uren tot een paar dagen. Zowel de helpdesk van Bunq als van ING snappen niet waarom het niet onmiddellijk van de ene rekening op de andere staat.
Het belangrijkste punt is natuurlijk dat Belgen en Nederlanders elkaar eindelijk gemakkelijk kunnen betalen zonder dagen lang te wachten op een overboeking.
Dat is nogal overdreven, en was vroeger wellicht zo, maar met Instant Payment (een Europese standaard/afspraak), wat de meeste banken tegenwoordig (vanaf 2019) gebruiken, is een overboeking naar een ander Euro-land doorgaans nog dezelfde dag, of hooguit de werkdag erna, afhankelijk van wanneer (tijdstip) je de overboeking doet.
Een Eurobetaling (uitgaande of inkomende overboeking binnen SEPA in euro's) verwerken we dezelfde of de volgende werkdag.
Zie https://www.rabobank.nl/p...ingen-naar-het-buitenland
het woord instant betekend "meteen" er zijn dus effectief banken waarbij je van BE -NL meteen het valuta ontvangen hebt. Helaas is dat niet voor elke bank zo, zelfs binnen een eigen land zijn er genoeg banken die niet instant transfer doen of waar je extra voor moet betalen.
Daarom zeg ik dus ook; de meeste banken doen er aan mee. Inclusief alle groten: Rabobank, ING, ABN Amro, Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN), Knab, Triodos, Nederlandse Waterschapsbank, LeasePlan Bank, BNG Bank, Van Lanschot Kempen, Volkswagen Bank.

Dan heb je, zeker qua betaalrekeningen, ongeveer 99.5 procent van de rekeningen wel afgedekt.

Buiten eurogebied kan een overschrijving nog wel eens wat langer duren, maar binnen het eurogebied heb je in de praktijk binnen 2 werkdagen het geld al op je rekening staan, soms nog sneller dus.

Daarom heb je in Europa ook TIPS en TARGET2:
TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) is a market infrastructure service launched by the Eurosystem in November 2018. It enables payment service providers to offer fund transfers to their customers in real time and around the clock, every day of the year. This means that thanks to TIPS, individuals and firms can transfer money between each other within seconds, irrespective of the opening hours of their local bank.

TIPS was developed as an extension of TARGET2 and settles payments in central bank money. TIPS currently only settles payment transfers in euro. However, the central banks of Sweden, Denmark and Norway have shown interest in joining TIPS and settle instant payments in their national currencies.
Zie What is TARGET Instant Payment Settlement (TIPS)? en Facts and Figures bijvoobeeld
En met deze overname kan dit dus wellicht nóg sneller verlopen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:30]

Als ik een overboeking doe van mijn Nederlandse rekening naar mijn Duitse (N26) is het binnen een seconde bijgeboekt. Dus echt instant.

Het kan dus wel.
Het opmerkelijke is dat veel Duitse banken het wel ondersteunen, maar niet aan hun eigen klanten aanbieden. Jij kunt iemand sneller betalen dan zij jou.
Betaling naar div. Spaanse banken afgelopen jaar : <minuut.
En zelfs niet Europese banken doen hier aan mee. Enkele jaren terug had ik iets voor een collega in het midden-oosten gekocht en zijn terugbetaling stond 1 dag later al op mijn Europese bankrekening.
En dat kost belachelijk veel geld.
Als je die koffie van 3 € wil terugbetalen aan je vriend, mag je met een overschrijving ineens een volle euro bijtellen. Ridicuul.

.'if all you have is a Hammer, everything looks like a nail'
Payconiq is zeker de moeite en terecht populair. Veel minder gedoe.
Het belangrijkste punt is natuurlijk dat Belgen en Nederlanders elkaar eindelijk gemakkelijk kunnen betalen zonder dagen lang te wachten op een overboeking.
Uhhh, heb je ooit eens van SEPA gehoord? Al jarenlang kun je binnen SEPA in enkele seconden een transactie uitvoeren. Of de betaling dan van Nederland naar België of Spanje gaat, dat maakt niet uit, binnen enkele seconden staat het geld daar op de rekening.

Vanuit Nederland naar de VS of Brazilië gaat ook binnen een dag. Het is mij een raadsel waarom jij denkt dat het dagen duurt.
Uit praktijkervaring? In Nederland is het misschien anders, maar in Belgie betaal je bij zowat de helft van de grootbanken grof geld voor een instantbetaling. Daarom is dit een goede zaak.
Een SEPA betaling is instant. Je kunt (in elk geval in Nederland) ook kiezen voor Spoed, maar dat is niet sneller en kost wel meer. Of de banken in België voor een standaard product extra geld rekening, dat is mij niet bekend.

https://www.europeanpayme...a-instant-credit-transfer
Uit uw eigen ref:
An optional scheme
PSPs operating within SEPA are not obliged to adhere to the SCT Inst scheme. If a PSP wishes to adhere, it must at least be reachable in the role of beneficiary's PSP.

Het is niet standaard. Het is optioneel en kan dus geld kosten.
overschrijving is ook meer gedoe met al die getallen waar dan nog een redundancy checks op zitten.
een QR code scannen en authenticeren en de betaling is in orde. Een factor 10 sneller, minstens.
Jouw banking app kan toch gewoon een QR uitlezen om de SEPA betaling aan te maken? Dat werkte ook al met acceptgiro's en cheques.
Kan ze er ook één aanmaken? Plus de ontvanger krijgt met de app direct bevestiging dat het gedaan is, wat wel handig is bij mensen die je niet al te intiem kent.
De bevestiging dat er geld is ontvangen, kun je als ontvanger zelf instellen. Tenminste, wel bij de banking apps die ik gebruik. Dan krijg je hem als notification in je scherm, op de telefoon, iPad en/of Watch.
Ja dat krijg je, eenmaal het geld is overgeschreve', wat niet instant is, noch bij standaard sepa. Noch bij de banking apps.. En een volle euro betalen om instant 4€ voor die koffie terug te betalen aan je collega is nogal zot, de banking app lost dat probleem op.

Er is duidelijk een use case voor systemen zoals ideal en payconiq. De adoption rate is ook best hoog, wat is er mis met competing technologieen die gelijkaardige dingen net anders aanpakken?

Voordeel van payconiq is ook dat dit systeem werkt ongeacht bij welke bank je bent. Sommige banks hadden dit systeem snel opgenomen in de banking app, andere banken zijn notoire laat ermee. Toch kon iedereen met de standaard payconiq app dit al doen, ongeacht of de bank moeite deed of niet, terwijl die bank misschien wel interessant was voor haar 'hoge rentes' of lage kosten of gewoon voor luiigheid...

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 14:30]

Ik doe regelmatig betalingen binnen de SEPA landen en ik vind het inmiddels volkomen normaal dat het binnen een uur aankomt, vaak zelfs binnen vijf minuten.

Het zijn eigenlijk voornamelijk de weekenden die nog een beetje een probleem zijn. Als je vrijdag na iets van 15:00 betaald is het er vaak pas in de nacht van zondag op maandag.
En dat probleem lossen payconiq en ideal een stuk op. Ze geven een instant bevestiging van de betaling of niet of het nu weekend, avond of dag is, en dat ongeacht bij welke bank je collega, kameraad etc is... Het is een handig systeem dat best wel wat aantrek heeft.
In de tijd dat we nog bij de Postbank met TAN-codes moesten hannesen, heb ik me vaker afgevraagd waarom de bankcomputer ook ATV-dagen en vrije weekenden had. De reden schijnt te zijn dat Griekse IT-ers geen zin hadden om bij een storing op zondag van hun familie weggerukt te worden. En omdat het bankverkeer in alle deelnemende landen op dat punt uniform moest zijn, kon heel Europa wachten tot maandag.
Blij dat dat verleden tijd is.
Wat heeft een bank met mijn digitale identiteit te maken, laat ze lekker bij hun core business blijven.
Zolang het niet verplicht is om via je bank je te autoriseren maar het een van de mogelijkheden is, heb ik er geen problemen mee.

Ik heb vandaag nog gehad dat een betaling is geweigerd omdat ik als telefoonnummer 0612345678 opgaf. Dit met bunq. Met mijn vrouw's Rabobank werkte het wel. Mollie/Klarna 8)7 puur omdat ze me niet geloven dat ik het ben want bunq.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 14:30]

omdat ze me niet geloven dat ik het ben want bunq.
Niet alleen dat, Bunq is in Nederland met afstand de grootste leverancier van witwas faciliteiten. Dus alles met een Bunq rekening is ietwat meer verdacht dan een betaling met een Rabo of ING rekening. En daarom worden regelmatig betaling van en naar Bunq rekeningen geweigerd.
Daar denkt het OM heel anders over *kuch* ING *kuch*
Nee, dat ging over het KYC/AML proces op zich. Niet over de hoeveelheid shit die zich binnen de muren van Bunq bevindt.

Het hele witwassen is in Nederland bijzonder ingericht: je MOET dit als bank faciliteren, mits je het OM (lees: FIU) op de juiste wijze en tijdig informeert. Die doen er vervolgens jarenlang niets mee, gebrek aan capaciteit, en gaan dan nog eens kijken of jij als bank iets fout hebt gedaan.

Dus wanneer Bunq hun shit tijdig en volledig bij de FIU neerlegt, is er "niets aan de hand". Jammer van de vele miljoenen euros aan financiële schade, maar dat probleem ligt elders, namelijk bij de slachtoffers. En dat is niet het probleem van Bunq, laat staan van het OM.

Criminele geldstromen stoppen, is geen doel en vaak zelfs niet toegestaan.
https://fd.nl/dossier/witwasaffaire-ing

Absoluut niet alleen over KYC/AML.

Banken hebben overigens wel degelijk het recht om transacties uit eigen beweging te weigeren.
Absoluut niet alleen over KYC/AML.
Ik ben redelijk bekend met die zaak.
Banken hebben overigens wel degelijk het recht om transacties uit eigen beweging te weigeren.
Dat recht gebruiken, is niet geheel zonder risico voor een bank. Transacties die lijken op witwassen, worden in Nederland niet of nauwelijks geblokkeerd.

Zie de 50.8 miljoen euro aan transacties die allemaal succesvol zijn witgewassen. En dit is dan het witwassen waarbij er in Nederland een slachtoffer is die zich meldt.

Wanneer je alleen naar witwassen kijkt, zijn er slechts 47.325 als verdachte transactie doorgemeld. Alleen de fraude uit naam van de bankhelpdesk betreft meer dan 20.000 transacties. En Bunq betreft minstens een 10.000 transacties in 2022.
In dit geval heeft Mollie het bedrag afgeschreven, maar bij Klarna kwam het er vervolgens niet doorheen. Hopelijk stort Mollie het netjes terug...
Zolang het niet verplicht is om via je bank je te autoriseren maar het een van de mogelijkheden is, heb ik er geen problemen mee.
Maar dat is dus geen garantie.

Daarnaast vormt dit de combinatie van identificatie en bancaire gegevens wel een gigantisch risico. Wie garandeert er dat je geld veilig is als je ID gehackt is?

Ik sla nog even over.
Ehm, banken doen al sinds 2016 aan identiificatie hoor. Waar dacht je dat iDIN voor was, bijvoorbeeld?

Dit is daar gewoon een verdere ontwikkeling van. Niet meer, niet minder.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:30]

Digitale identiteit is hun core business. Al lang voordat we de kreet digitale identiteit kende. Je wordt al sinds heel veel jaren geïndentificeerd met nummers. Eerst basaal met een bankrekeningnummer en TAN-codes, later wat geavanceerder.
Als er 1 instantie bij gebaat is je identiteit te kennen, is het wel een bank. Als er 1 instantie is die gereguleerd moet worden dat ze met uw gegevens geen shenanigans gaan verkopen zoals ING een tijd geleden wou doen in Nederland, dan zijn het wel banken. Twee vliegen in 1 klap lijkt me. Waarom zou er nog een derde instantie al die dingen over u moeten weten (waar je inlogt etc...). De enige andere oplossing is een overheidsinstelling die weer een eigen technologische brakke oplossing moet realiseren of ervoor betalen (hello 'itsme'...), waarbij je een apart overheidsorgaan hebt dat weer anders gereguleerd moet worden en uitnodigt tot massa surveillance omdat je maar bij.1 orgaan terecht kan.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 14:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.