@
CivLord @
Anomnomnomymous
Het gaat nog een stuk verder dan dat, en ook een stuk verder terug. Sommige mensen leggen het keerpunt rond “9/11” als het begin van het afschaffen van vrijheden, en je kunt waarschijnlijk nog wel een stuk verder terug gaan (het toevoegen van "One Nation, under God" aan de Pledge of Allegience in de jaren '50 zouden sommige mensen betogen).
Het punt is dat Fascisme veel verder gaat dan wat mannen in uniformen en glanzende laarzen die iedereen de gevangenis in gooien. Hoewel de VS natuurlijk wel wereldleider zijn in het percentage van de bevolking dat in gevangenschap leeft en je de vraag kunt stellen of de Amerikaanse politie er is om het volk te beschermen of te onderdrukken.
Zie de beweging rondom het verbieden van boeken, of het proberen bibliotheken te laten sluiten, of het stelselmatig ondermijnen van openbaar onderwijs, of de aanvallen op onafhankelijke journalistiek, of de aanvallen op openbare en gratis informatiebronnen als Wikipedia. Dat soort bewegingen zie je niet alleen bij Fascisten maar je zult nooit Fascisme zien zonder die bewegingen.
Er zijn de beroemde
14 kenmerken van het Fascisme en daar scoort de VS al een paar decennia vrij hoog. En Fascisme gaat verder dan alleen terreur, het gaat ook om bepaalde keuzes.
Een kenmerk van Fascisme is vermindering van de waarde van het individu terwijl het (grote) bedrijfsleven verheerlijkt wordt. In de VS kun je dat zien in zaken als de uitspraak in
Citizens United v. FEC waardoor in de praktijk een hoop democratische macht van de kiezer naar het bedrijfsleven met diepe zakken werd verplaatst. Een hoop van de huidige problemen zijn toe te wijzen aan die verschuiving.
Verder gebeuren er hele enge dingen onder de eufemistische titel "Tort reform" waarmee eigenlijk het recht van burgers om bedrijven voor de rechter te slepen steeds verder uitgehold wordt. De VS waren nooit een land van het vooraf regelgeving opleggen aan het bedrijfsleven maar de dreiging van rechtszaken achteraf als je product spontaan in de brand vliegt of ernstig kankerverwekkend is dwong altijd een mate van voorzichtigheid af. Door burgers de mogelijkheden van rechtszaken af te nemen en ze gedwongen een soort arbitragetraject in te sturen met de dader delven individuen massaal het onderspit tegen grote bedrijven.
Kijk naar het gemak waarmee dubieuze Amerikaanse bedrijven als Palantir of ClearView toegestaan wordt gigantische surveillance databases op te bouwen met alle data over burgers, van gezichtsscans tot medische gegevens. Die doen dat niet om de mens van dienst te zijn,
een groot deel van surveillance capitalism is er niet om het individu of de mens van dienst te zijn. Ik denk dat de Verenigde Staten niet onderdoen voor China als het gaat om surveillance van de eigen bevolking, het voornaamste verschil is dat het in China gebeurt door een overheidsdienst en in de VS door een combinatie van private partijen. Die private partijen zijn natuurlijk net zo goed ondergeschikt aan nationale wetgeving omtrent het delen van informatie "for national security" en worden met lucratieve overheidscontracten in toom gehouden.
Dan kun je je afvragen waarom je daar als Europeaan zorgen over zou maken, je moet gewoon niet naar de VS gaan, zoals als je ook niet naar Saoedi-Arabië of Rusland gaat. Daar zou ik tegenin willen brengen dat Amerikaanse bedrijven die floreren in een proto-fascistisch bedrijfsklimaat ook een bedreiging zijn voor de gemiddelde Europese man en vrouw in de straat zodra dat soort bedrijven hier hun diensten kunnen gaan aanbieden.
Om weer on-topic te komen. Hoe sneller Europa minder afhankelijk is van Amerikaanse invloed in het bancaire verkeer, hoe beter.
[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:30]