denan schreef:
Hoe zou je die vangnetten voor je zien?
Bijvoorbeeld:
a) Een realistische beschrijving van de risico's die gebruikers lopen, afhankelijk van hun digitale vaardigheden en de veiligheid van hun smartphone. Een eerlijke voorlichtingscampagne waaruit
overduidelijk blijkt dat het een rat-race met cybercriminelen blijft, die hun uiterste best doen om slachtoffers te maken.
Nodig minder digitaalvaardige mensen uit voor voorlichtingssessies en wees
ook daarbij eerlijk en geen marktkoopman.
Als voorbeeld hoe het
niet moet: nergens op de CoronaMelder website en in de overheidscommunicatie over die app werd gewaarschuwd dat als jouw app
niet (of nog niet) waarschuwde, je wel degelijk besmet kon zijn geraakt en zelfs al besmettelijk kon zijn (De Jonge zei zelfs: "die app werkt prima, als je hem gebruikt"). Dat was grove misleiding met het risico dat niet door hun app gewaarschuwden, lichte symptomen negeerden en naar oma of hun werk gingen.
Dus de waarheid, geen bij elkaar gelogen marketingverhalen.
b) Een instantie waar slachtoffers van identiteitsfraude snel terecht kunnen, worden geloofd
én geholpen (dus niet de politie). O.a. doordat zij contact hebben met authenticeerders (o.a. social media bedrijven) waarbij de EU die authenticeerders verplicht om met zo'n instantie samen te werken. Bijvoorbeeld om afgesloten accounts na wangedrag door een identiteitsfraudeur weer terug te krijgen.
c) Een landelijk fonds voor schadeloosstelling (evt. deels) van slachtoffers. Mensen die nu slachtoffer worden van bankfraude dachten dat hun spaargeld, net als vroeger, veiliger was op de bank dan thuis in een sok - maar komen nu bedrogen uit. Als het digitaalvaardige deel van de maatschappij vindt dat bankfilialen dicht kunnen omdat alles online kan, vind ik het onze plicht om de
minder digitaalvaardigen
niet aan hun lot over te laten. Tenzij je onverhoopt vroeg overlijdt, komt er een tijd dat
ook jij (elke lezer van deze tekst) de ontwikkelingen niet meer allemaal kunt bijbenen.
denan schreef:
En wat is de impact daarvan op privacy/decentraliteit en unlinkability?
Gezien de enorme privacyrisico's die je sowieso loopt als je een smartphone of PC gebruikt, apps installeert en websites bezoekt, zie ik privacy voor doorsnee Nederlandse gebruikers niet als het grootste probleem (in bijv. Hongarije zou ik mij meer zorgen maken, en buiten de EU helemaal).
M.b.t. punt 1 (betrouwbaarheid van authenticerende websites) schreef denan:
Dat zou inhouden dat je voor elke partij die online attributen opvraagt een validatieproces in moet richten. [...]
Ik heb me de laatste tijd veel in passkeys verdiept. Ik weet even niet meer waar ik het las maar ik meen dat een Google medewerker in een blog erop wees dat de authenticerende website vrij zou moeten zijn van meekijkende analytics en andere Javascript van third party sites (zie bijv.
deze Yubico pagina).
M.a.w. eigenaren van websites zover krijgen dat mensen daar
veilig (met beperkte = acceptabele risico's) op kunnen authenticeren, is al allesbehalve simpel. Nog los van hoe je kunt weten van welke organisatie een website is waar je op terechtgekomen bent. Deze feiten negeren (of de risico's niet jouw probleem vinden) vind ik uiterst onverstandig.
denan schreef:
Verder werkt social engineering op alle vlakken. [...]
Je breidt het probleem uit, flink zelfs. Je zorgt dat mensen hun
identiteitsbewijs (of een deel daarvan) aan ook brakke websites met incompetente beheerders, of ordinaire nepsites, "laten zien". Als ik mij niet vergis is het aantal beroepen dat
in Frankrijk om jouw identiteitsbewijs mag vragen, enorm beperkt (in NL mag iedereen vragen, alleen bij sommige officials mag je niet weigeren).
M.b.t. vereiste beveiligingsmaatregelen voor websites waarop je met DigiD mag inloggen, schreef denan:
En ook die zijn weer te omzeilen.
Dat is flauw. Je kunt door Logius geaccepteerde websites niet vergelijken met phishing sites.
M.b.t. punt 2, AitM in smartphone, schreef denan:
Zou je de exacte aanval eens kunnen beschrijven? (note: Als je een situatie beschrijft waarin een aanvaller toegang heeft tot je telefoon en root heeft.. ben je sowieso f-caked. Maar als dat aan de hand is heb je grotere problemen.)
M.b.t. dat laatste: hoe nieuwer jouw smartphone, hoe minder malware deze zal kunnen rooten. Maar oudere smartphones, vooral die geen updates meer ontvangen, kunnen hier zeer kwetsbaar voor zijn. Ook al ben je dan "sowieso f-caked", een digitaal paspoort is dan simpelweg een flink extra risico (vooral als je niet internetbankiert op die smartphone). Maar als de ID-Wallet uitsluitend op recente en prijzige smartphones zou werken, krijg je veel te weinig gebruikers.
Terug naar de "user space" AitM: de accessibility privileges zijn er bijvoorbeeld voor mensen die slecht zien. Je kunt dan een app installeren die
beter leesbaar maakt of voorleest wat er normaal gesproken op jouw scherm zou verschijnen, waarbij bijv. een full-screen keyboard de toetsen groter maakt.
Effectief is dat hetzelfde als een mens die voorleest wat er op jouw scherm staat en invoert wat jij zegt dat er ingevoerd moet worden.
Als je die "Mens in the Middle" niet kunt vertrouwen, is het m.i.
fundamenteel onmogelijk om jezelf te beschermen - tenzij er sprake is van een betrouwbaar kanaal buiten die mens om en/of je uit je hoofd asymmetrische cryptografische berekeningen kunt uitvoeren (met voldoende bits).
Wat wij E2EE (End to End Encryption) en de daarbij vereiste E2EA (-Authentication) noemen, is dat helemaal niet - want dat is niet van persoon tot persoon maar van apparaat tot apparaat. Als één (of beide) van die apparaten gecompromitteerd zijn, ben je "f-caked".
Om veilig te kunnen authenticeren (en andere gegevens uit te wisselen) is het dus noodzakelijk dat de apparatuur en software aan beide kanten betrouwbaar is, en dat de andere kant is wie jij denkt dat deze is.
M.v.t. punt 3 schreef danon:
[...] Met alleen heel hard roepen dat dingen anders moeten kom je vaak niet verder.
Om te beginnen roepen de voorstanders van de Wallet-ID/IRMA app heel hard dat online authenticatie anders moet, niet ik.
Aan de andere kant vind ik de huidige online "authenticatie" methodes ook volstrekt onacceptabel. Een flinke verbetering is nodig, alleen vind ik dat een aantal randvoorwaarden daarbij niet genegeerd mogen worden.
Wat je nu ziet is dat de EU kaders enorm aangepast zijn op basis van het IRMA gedachtengoed. Dat is al een eerste winst.
Het glas is half vol?
Beveiliging hoort geen politiek compromissen-spelletje te zijn. Als je veilig op vakantie wilt, zul je niet alleen de voordeur op slot moeten doen, maar ook de achterdeur.
De controle moet terug naar de gebruiker.
Ja, maar dan moet die gebruiker er wel op kunnen vertrouwen dat wat zij/hij ziet klopt, en een redelijke garantie daarop geeft nu niemand. Sterker, er lijkt gesuggereerd te worden dat er geen problemen bestaan, en als die al zou bestaan, dat deze (eenvoudig?) oplosbaar zouden zijn.
[Reactie gewijzigd door ErikvanStraten op 16 december 2022 20:17]