Europees Parlement stemt in met invoering van digitale wallet als ID-bewijs

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de invoering van een digitaal identiteitsbewijs voor Europese burgers. In de aangenomen wettekst staat dat de wallet altijd alleen op vrijwillige basis moet blijven bestaan. Ook moet de wallet opensource worden.

Het Europees Parlement stemde op donderdag met 335 stemmen vóór de resolutie om een Europees digitaal identiteitsbewijs te laten bouwen. 190 Europarlementariërs stemden tegen, 31 onthielden zich van stemming. Met de stemming is de weg bijna vrij om de software te ontwikkelen; het voorstel moet nog door de Europese raad van ministers.

In de wet is opgenomen dat lidstaten een European Unique Identifier kunnen laten ontwikkelen. Vorig jaar zette de Europese Commissie al referenties online waaraan zo'n digitale wallet moet voldoen. Met een digitaal identiteitsbewijs kunnen Europeanen zich via een app op hun smartphone identificeren bij officiële instellingen.

Critici zijn bang dat de app in de toekomst verplicht wordt en kan worden misbruikt om burgers bijvoorbeeld te volgen of te dwingen zich sneller te identificeren. Het Europees Parlement zegt dat er in de wettekst waarborgen zijn opgenomen om dat te voorkomen. Zo staat er in de wet dat het gebruik van de wallet altijd vrijwillig moet blijven en dat burgers niet mogen worden gedwongen de wallet te gebruiken. Er mag 'geen discriminatie plaatsvinden voor burgers die ervoor kiezen de digitale wallet niet te gebruiken', schrijft het Parlement.

Verder is vastgelegd dat de broncode achter de wallet opensource beschikbaar moet worden. Er komt daarnaast een privacydashboard waar burgers kunnen inzien welke data over hen is opgevraagd en waarin het mogelijk is die data te laten verwijderen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-03-2024 • 18:08

163

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (156)

156
139
62
1
0
27
Wijzig sortering
Bestaat er zoiets al in VS / China?
In die twee landen, nee.

https://www.dock.io/post/digital-id-wallet
Estonia

Estonia has been a leader in digital identity solutions, implementing a digital ID card system in 2002. Estonians can use their digital ID cards to access a range of government services and sign documents digitally.

South Korea

South Korea has implemented a digital ID system called i-PIN, which is used for a range of online services, including e-commerce and financial services.

India

India has implemented a digital identity system called Aadhaar, which provides each citizen with a unique 12-digit identification number. The system is used for a range of government services, including social welfare programs and financial services.

Norway

Norway has implemented a digital ID system called BankID, which allows users to access a range of online services and sign documents digitally.

Singapore

Singapore has implemented a digital identity system called SingPass, which allows users to access a range of government services and sign documents digitally.
Estonia verwachtte ik al, India was een verrassing.
Finland gebruikt ook bank-IDs. Voor bankzaken, maar ook gezondheidzorg, overheidszaken, gemeentezaken, verzekeringen, e-post (post wordt niet geprint en bezorgd maar via e-post bezorgd in een app), etc. Tot een paar jaar geleden met codes op papier, tegenwoordig met app en telefoon.
Hier in Zweden ook. Ik gebruik het dagelijks om me te identificeren voor pakketjes, snel geld overmaken, inloggen bij private en overheidswebsites, verificatie van credit card-betalingen, etc.

Erg handig, maar ik moet zeggen dat zonder BankId het dagelijkse leven behoorlijk lastig is.
Wat dat betreft is het in Zweden goed geregeld als je in het systeem zit, uit eigen ervaring weet ik dat het drama is om nog niet ingeregeld te zitten in het Zweedse systeem. Wat dat betreft zal het voor de mindere technisch begaafde personen steeds lastiger worden mochten deze technologische ontwikkelingen zich door zetten. Ik zelf heb hier echter geen probleem mee, maar ik vind wel dat basale communicatie voor iedereen zowel online als offline beschikbaar moet blijven (okay nu mand :9)
Er zijn ook genoeg mensen die er geen probleem mee hebben om in een digitaal systeem te zitten, zonder daarom in het systeem te willen zitten. Er is altijd een systeem dat als eerste doorbreekt, de de facto standaard wordt, en dan langs alle kanten gepromoot wordt onder het mom van Toekomst, Efficiëntie en Mee Zijn (of "je wil terug naar de jaren '50!"). Het gevolg daarvan is dat je als samenleving geen intelligente discussie kan hebben over de wenselijkheid van concrete digitale systemen, omdat de discussie altijd vernauwd wordt tot "mensen die mee zijn" versus "mensen die niet mee zijn omdat ze niet kunnen of willen". Terwijl het in realiteit altijd een discussie is over concrete implementaties die, omdat ze de facto reeds de standaard zijn op het moment dat er over gediscussieerd wordt, andere mogelijkheden uitsluiten naarmate ze steeds intensiever genormaliseerd worden.

Die tweede groep wordt dan, niet in het minst door mensen die geacht worden genuanceerd te kunnen denken over technologie, neergezet als "het probleem", de hindernis die overkomen moet worden om als samenleving maximaal efficiënt te kunnen zijn. Dat is nl. een voorwaarde zonder dewelke niet voor collectief overleven in een neoliberale context. Ben je oud of mentaal gehandicapt, dan is er nog enig begrip en wil men je op neerbuigende manier helpen. Maar wil je niet mee, dan staat er geen grens op hoe ver men durft gaan in de demonisering, want dan ben je zogezegd tegen "efficiëntie" (efficiëntie zoals geconceptualiseerd door mensen voor wie dat een sociale identiteit is, maar die vaak niets van systeemdenken kennen). En, nogmaals, wie tegen "efficiëntie" is, is tegen het medicijn dat noodzakelijk is om de politieke collectiviteit te doen overleven in een neoliberale context.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 13:28]

Een heleboel tekst dat ondervangen is in de wet, zoals in het artikel staat:
"Zo staat er in de wet dat het gebruik van de wallet altijd vrijwillig moet blijven en dat burgers niet mogen worden gedwongen de wallet te gebruiken. Er mag 'geen discriminatie plaatsvinden voor burgers die ervoor kiezen de digitale wallet niet gebruiken', schrijft het Parlement."
Misschien dat dit in de toekomst verandert, maar voorlopig staat dit nog in de wet.
Niets van waar ik het over had is ondervangen in welke wet van ook. Ik heb het over hoe de motivaties van mensen om niet mee te doen met concrete implementaties van digitale systemen geconceptualiseerd worden in het publiek debat.

Anders gesteld: ik heb het niet over het feit dat mensen uitgesloten worden. Waar ik het over heb is dat we als samenleving gewoon niet in staat zijn gesofisticeerd te denken over de motivaties van waarom iemand niet mee zou willen doen met [digitaal hypedingetje van het jaar dat zogezegd de efficiëntie verhoogt]. En als gevolg daarvan zien we niet dat er goede redenen zijn (bv. digital resilience) om niet-digitale systemen te behouden, zelfs voor mensen die geen sukkelaars of technofoben zijn. Momenteel worden die nog behouden, maar als we het behouden van niet-digitale systemen niet zien als dingen die nuttig zijn zelfs voor niet-sukkelaars en niet-technofoben, dan hebben we niet het noodzakelijke ethos om die ook op lange termijn te behouden. Dan is de tendens op lange termijn er een naar het juridisch toelaten van discriminatie van mensen die niet meedoen met [digitaal hypedingetje van het jaar dat zogezegd de efficiëntie verhoogt], tenzij ze in steeds restrictievere categorieën vallen van "sukkelaars waarvoor je begrip moet hebben dat ze digitaal niet mee zijn".

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 13:28]

[...] Er mag 'geen discriminatie plaatsvinden voor burgers die ervoor kiezen de digitale wallet niet gebruiken', schrijft het Parlement."
Misschien dat dit in de toekomst verandert, maar voorlopig staat dit nog in de wet.
Is discrimineren mensen naar een gemeentehuis sturen als ze zich niet digitaal kunnen identificeren? Of is dit "onderscheid maken op een grond die er *wel* toe doet".
Ik zou er andere woorden voor gebruiken, maar ben het volledig eens met de strekking: publieke diensten moeten voor iedereen beschikbaar zijn.

Als je bedenkt dat ergens tussen de 1 op de 6 en de 1 op 5 inwoners laaggeletterd is, betekent dit dat het aantal mensen dat moeite heeft met digitale vaardigheden nog hoger ligt. Je mag van meer dan 20% van je bevolking geen tweederangsburgers maken.

Dat betekent regelmatig dat je een analoog alternatief aan moet kunnen bieden. Denk aan accepteren en beschikbaar houden van contant geld, een fysiek loket en papieren kaartjes in het OV. Wat mij betreft. zou dat wettelijk geregeld moeten worden.
Zoals ik schreef: efficiëntie is niet iets waar we als samenleving momenteel op een intelligente manier over kunnen discussiëren. Efficiëntie (en technologie als concreet middel daartoe) zijn in de eerste plaats sociale identiteiten. Er is het efficiëntieverhogend dingetje van de dag, en je moet dat overal liggen pushen als je jezelf wil profileren als pro-efficiëntie en pro-technologie. Compartementalisering" daarentegen, als een kenmerk van een systeem dat "goed faalt", is iets waar nooit over gesproken wordt, omdat noch de doorsnee tech-nerd als de doorsnee non-tech-nerd iets weet van systeemdenken.

Dus cash is dan geen noodzakelijk element in een mix van betaalmiddelen die onze betaalinfrastructuur minder fragiel moeten maken, nee, het is gewoon ouderwets, inefficiënt, iets voor bejaarden, iets dat je moet meesleuren alsof je portefeuille 100kg weegt. Zie ook al de off-topic "ik heb al X jaar niet meer met iets anders dan mijn Apple Watch betaald"-comments telkens wanneer het over betaalmiddelen gaat. In het hoofd van wie dat post zijn die comments on-topic, omdat efficiëntie en technologie voor hun in de eerste plaats sociale identiteiten zijn.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 13:28]

Ik ben het helemaal met je eens. Overigens zouden de nerds het moeten kennen als "graceful degradation".

Het nadenken over vormen van redundantie, compartimentalisering of weerbaarheid is inderdaad in tegenspraak met "lean". In het kader van de huidige oorlogsdreiging is nadenken over systeemfalen misschien nog wel zinvoller dan alleen de uitgaven aan defensie verhogen. Dat kun je naar mijn idee ook niet aan "de markt" overlaten, dat moet je als overheid zelf goed regelen.

Maar dat is voorbereiden op dingen die gaan komen.

Mijn punt is dat je gewoon met cijfers kunt bewijzen dat de noodzaak er nu al is. Je kunt geen overheid en nutsvoorzieningen hebben die in potentie 1 op de 5 inwoners degradeert tot tweederangsburgers - omdat jouw ambtenaren toevallig wel met een Watch overweg kunnen.
Het systeem in Finland is naar mijn mening vooral irritant, daar je jezelf niet op een andere manier dan met je bankrekening kunt identificeren bij dergelijke instanties. Zelfs de HSL (ov) app maakt gebruik van “strong authentication”. Dit maakt het voor niet-finnen erg lastig om dit soort zaken te organiseren.
Totaal geen probleem mee gehad, toen ik verhuisde kon ik alle officiele zaken in een dag of 2 regelen (tijdelijk huurhuis, immigratie dienst, bankzaken, ID etc). Was wel 16 jaar geleden. Hoorde jaren later van een tijdelijke collega dat hij meer problemen had, hij kreeg wel een bankrekening, maar geen IDs.
Het is tegenwoordig heel erg, alles duurt lang en het land is super bureaucratisch. Ook als je je KELA-card wilt hebben kun je lang wachten.
Het duurt allemaal maanden. En hulp voor niet-finnen is ook erg slecht.
Dat heb je hier ook dat heet iDIN.. maar nog niet zo populair hier
Jawel hoor, in de VS kun je je rijbewijs/id in je wallet zetten in een paar staten. Werkt i.i.g. met Apple wallet, wellicht ook wat andere apps. China geen weet van verder.

Lijkt mij wel fijn persoonlijk. Liefst zo min mogelijk pasjes op zak.

[Reactie gewijzigd door i7x op 22 juli 2024 13:28]

In China hebben ze dat niet nodig; ze scannen gewoon je gezicht en weten precies waar je de afgelopen 20 jaar elke minuut van de dag was….
Eigenlijk best een mooi systeem, jammer dat het waarschijnlijk ook tegen je gebruikt kan en gaat worden.
Klopt niet volledig; in bepaalde Amerikaanse staten is het al een aantal jaar mogelijk, te weten:
Arizona, Colorado, Maryland en Georgia.

Bron: https://www.apple.com/new...-and-state-ids-in-wallet/

(Dit artikel van 2021 spreekt alleen over Arizona en Georgia als staten waar het ID te gebruiken is maar het is het oudste artikel dat ik kan vinden)
India met Adhaar is er zeker een met kanttekeningen(uitsluitingen van dienstverlening in de private sector), verder heb je dan nog deze eIDAS, Mossip, state level initiative(US), Kenya digital ID, Ndaga Muntu

Video: https://media.ccc.de/v/37c3-12004-please_identify_yourself
Digital Identity Systems proliferate worldwide without any regard for their human rights impact or privacy concerns. Driven by governments and the crony capitalist solutionism peddled by the private sector, official statistics estimate that 80 % of the world’s population is condemned to use them by the end of this decade. These identification systems are a frontal attack on anonymity in the online world, might lead to completely new forms of tracking and discrimination and they are a gift to Google and other companies which are monitoring the behaviour of people on a large scale. In this talk we focus on how the recent EU reform played out, how the UN is becoming a central player in promoting their hasty adoption and which strategies civil society and hackers can deploy to fight back.

After over two years of intense negotiations, the EU recently agreed to their Digital Identity Reform (eIDAS). In this talk we analyse the result, what safeguards we can realistically expect and how our online and offline interactions might change because of this new European Digital Identity Wallet.
Other regions in the world are much further ahead in this issue and we will also try to learn from the experiences from India and Kenya. Both countries had unique strategies from civil society to fight back against the introduction of digital identity systems, focusing on interrogating their design, raising awareness, strategic litigation and civil disobedience post deployment .
Lastly, this issue pops up in many countries and is actively promoted as "Digital Public Infrastructure" by global organisations like UNDP and the World Bank - often with little to know credence to privacy or local realities. This global trend is very worrying due to the shiny veneer hiding their dark reality of exploitation by local and foreign actors. We will showcase strategies how local actors have resisted and shaped the introduction of these systems with a combination of technical, advocacy, and interdisciplinary ally building. Our goal is to provide knowledge about how exactly these systems work, who benefits from them and what strategies could be deployed against them.

[Reactie gewijzigd door hachee op 22 juli 2024 13:28]

In sommige staten van de VS kun je je rijbewijs in je Apple wallet zetten. T lijkt er wel een beetje op.

Hahaha, spuit 11 ben ik ook.

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 22 juli 2024 13:28]

Waarschijnlijk zal ik hier gebruik van willen maken. Tegenwoordig moet je altijd je ID en, wanneer je aan het rijden bent, je rijbewijs bij je hebben.

Het zou veel handiger zijn als dit in een digitale app geplaatst kan worden, aangezien de meeste mensen hun telefoon bij zich dragen.

Dit zou mij een portemonnee besparen. Natuurlijk moet dit (voorlopig althans) niet verplicht worden, net zoals contant geld ook blijft bestaan.
Wat zeker ingebouwd moet worden is dat het tonen van je ID moet kunnen zonder ontgrendelen van de smartphone. Dit om te vermijden dat het misbruikt wordt bij ongeoorloofde verzoeken tot toegang tot je toestel..
Dat klinkt weer als een privacy probleem. Als je het ID kan tonen zonder ontgrendelen kan iedereen je ID opvragen als ze je telefoon kunnen aanraken. Dat lijkt mij geen optie.
Niet per se. Kijk naar Wallet. Kan je openen zonder je telefoon te ontgrendelen maar je moet wel Wallet ontgrendelen... Dus in je wallet zou het kunnen.
Dat is op te lossen door een aparte ID omgeving die te unlocken is met bv je code of vingerprint
Ja, en dan doen we dat los van de telefoon; als een soort plastic pasje ofzo….
Hihi dat hebben we al
Je zou het zo kunnen maken dat alleen geautoriseerde partijen het kunnen opvragen zoals de politie.
Dubbele ontgrendeling. Ene voor enkel ID.
WTF? Dat wil je JUIST niet! Jij wilt dat als iemand je telefoon jat, hij ook meteen kan zien wie je echt bent? Ik dacht het niet! Het voordeel van dit soort dingen bewaren in electronische wallets is juist dat JIJ de enige bent die kan bepalen wie ze kan inzien. En als je je telefoon verliest, kun je die op afstand wissen zodat een dief geen oneigenlijk gebruik kan maken van jouw id-kaart.
Ik vermoed dat wordt bedoeld dat het net zo werkt als de digitale bankkaart, dus ook met een beveiliging voordat je kan betalen maar zonder de toegang tot de telefoon te ontgrendelen.
Je hoeft niet altijd je ID bij te hebben. Er is een toonplicht, maar geen draagplicht. Zeer groot verschil.
Op papier is er misschien een verschil, in de praktijk komt het er wel op neer dat je het bij je moet dragen om het überhaupt te kunnen tonen.
Nee. Want de politie moet een gedegen reden hebben om om jouw ID te vragen.
Ze mogen het uiteraard vragen, maar dat wil niet zeggen dat het op dat moment legitiem is.
Ken je rechten.
https://www.rijksoverheid...titeitsbewijs-en-wanneer#
Maar jij als burger weet van te voren niet waar en wanneer de politie een legitieme reden heeft om te vragen. Dus in de praktijk zou je hem altijd bij je moeten hebben.
Die gedegen reden kan ook een signalement zijn waar je aan voldoet en dat kan altijd gebeuren, dus los van dat ze het moeten hebben moet jij altijd voorbereid zijn op legitimering.
Daarvoor moeten ze je wel eerst staande houden of aanhouden.
lol ze mogen je gewoon op straat naar je ID vragen om tig redenen, dat kan al onder verdacht gedrag of dat je lang op een plek ophoudt, hangen in wijken waar je niks te zoeken hebt, tig redenen en je kan aanvechten wat je wilt. Ze mogen je gewoon checken.
Nee, dat mag niet. Men mag het alleen als dat nodig is voor een handeling. Als joj je ergens hinderlijk ophoudt kunnen ze je vorderen om te vertrekken. Daar hebben ze geen ID voor nodig en zullen ze ook niet vragen. Als jij je verdacht gedraagt is er wel een reden.
Nou hoe groot is dat verschil? Lijkt wel iets te zijn, maar niet zo schokkend: https://www.rijksoverheid...20bij%20u%20moet%20dragen.
Je hebt zeker gelijk, maar het proces (weer de papierhandel moeten doen om van de boete af te komen) is dan de straf.

Onder agenten ook wel bekend als de "boete verdubbelaar". Want de meeste mensen lappen toch wel.

Papieren!
Tuurlijk, want om je zaak te bepleiten moet je ergens in persoon verschijnen om 10u30 dinsdagochtend. Dat je daarvoor een hele dag vrij moet opnemen zal hen een zorg wezen.
Je begrijpt hopelijk dat iedereen op hetzelfde tijdstip laten komen na werktijd een onmogelijkheid is? Vreem dat je alleen een hele dag vrij kunt nemen ook. Dat is meer een raar iets van de werkgever.
Yep, geen enkel probleem hier met dat soort dingen.
Ja, ziet er goed uit, altijd blij met dit soort grensoverschrijdende initiatieven. Go EU Go.
Maar de bankpas blijft gewoon in mijn broekzak ;-)
Anoniem: 80910 @joezzt1 maart 2024 19:30
Precies mijn idee, ik zou niet graag met mijn telefoon moeten betalen bij zaken als pinnen. Zie je hem net uitgaan bij een transactie...
Of dat ik mijn portemonnee thuis heb laten liggen met mijn pasjes.
Als je het niet bij je hebt krijg je in Nederland meestal een waarschuwing, maar je kunt er een bekeuring voor krijgen ja.
Ik heb 9 uur op het bureau door mogen brengen na een verkeersovertreding die ik per ongeluk had gemaakt (geen boete voor gekregen). Na 10 minuten hadden ze mijn ID al omdat een collega het langs had gebracht.
En wat als je geen batterij meer hebt? :)
> En wat als je geen batterij meer hebt? :)

Een batterij kopen?
Of je portemonnee vergeet? Zelfde probleem.
De politie gaat worden uitgerust met snelladende powerbanks met USB-c, zodat je altijd snel je smartphone kan opladen. Bij andere vaste loketten, zoals winkelkassa's (18+ identificatie) komen simpele snellaad zuilen.
ik plug toch echt geen usb blokje in een trein, restaurant of andere openbare plek. Als ik het doe, lees ik alles uit wat erop zit aangesloten :) ook al die mensen op openbare wifi :)
Wellicht had ik er bij moeten vermelden dat ik dit met een kleine sarcastische ondertoon bedoel.
Wellicht had ik er bij moeten vermelden dat ik dit met een kleine sarcastische ondertoon bedoel.
:P
Ik heb mn ID en rijbewijs nooit bij mij. Nog nooit problemen mee gehad. Paar keer aangehouden door politie en die hadden genoeg aan een foto en paar controlevragen.
Totdat iemand daar ineens geen genoeg meer mee neemt en je er een boete voor krijgt. Kwestie van tijd
Dat is nu ook al mogelijk met de App "One Read" Let Op! er zijn meerdere apps in de Stores dat je de goede pakt deze is zonder reclames. Je zet deze dan als Foto op je tel en zet deze dan om naar .PDF werkt perfect.
Op zich handig, maar wat zijn “officiële instellingen”? Kan ik tzt m’n paspoort thuis laten bijv? En mag ik er dan ook vanuit gaan dat ik m’n Apple Wallet mag gebruiken ipv de zoveelste app van de overheid?
Daar komen wij later pas achter. Zal waarschijnlijk verschillen per land.
Wat als de batterij leeg is als je onderweg bent?
Batterij kun je opladen. Wordt pas vervelend als je telefoon stuk gaat of gestolen wordt.
Daar komen politici ongeveer 2 jaar na invoeren achter.
nee dan zoek je de eerste de beste internetverbinding op, Find My Phone en je wist m,
dat je die service niet aan zet is je eigen schuld dan.
Daar komen politici ongeveer 2 jaar na invoeren achter.
Top dat de app open-source wordt, jammer dat het überhaupt een noemenswaardig feit is. Het wordt betaald door belastinggeld voor gebruik door EU-burgers, natuurlijk moet dat open-source worden. Met een beetje geluk gebruiken ze niet platform specifieke talen en wordt het gemakkelijk te porten naar bv Linux Mobile. Dat zij het niet doen prima, maar ik houd graag de mogelijkheid om dat op zijn minst zelf te regelen ;)
Ja leuk hoor. Ik wil hem gewoon in mn standaard wallet op mn iPhone. En ik neem aan dat Android daar ook een warm plekje voor heeft. Nu dus weer een extra app erbij. (third world problems, I know...)
Er staat nergens dat het een app moet zijn, als ze een open standaard bouwen waar android en iOS hun eigen app voor kunnen bouwen dan zou dat wel mogelijk zijn.
De vraag is natuurlijk wat ze gaan doen, maar dat lijkt me niet onlogisch.
Leuk als je die database kan hacken....... Kan je op wachten.
Ah je want onze gegevens staan nu nergens opgeslagen.
Nou ja, niet alles op één plek bewaren. Dat is aanzienlijk veiliger dan alles op één hoop te gooien, vooral gezien het feit dat onze overheid niet bepaald uitblinkt in het beschermen van de gegevens van haar burgers. Er zijn genoeg nieuwsartikelen waarin wordt gemeld dat de gegevens van overheidsorganen zijn gehackt.

Er bestaat een aanzienlijk verschil tussen een database waar slechts mijn e-mailadres staat, mogelijk samen met mijn telefoonnummer of adres, en een allesomvattende database.
Wie zegt dat het allemaal op één plek komt te staan?
Dit systeem wordt gewoon gekoppeld aan de systemen die er al zijn.
Daarnaast wordt dit systeem opensource, dus het staat je vrij om de broncode te onderzoeken op beveiligingsfouten.

Ik ga er vooralsnog vanuit dat de database volledig encrypt wordt en je de data bv. alleen met je eigen private key eruit kan halen of dat de app bv. alleen een QR code genereerd die de politie, etc dan weer kan scannen waarbij zij volledig toegang krijgen, niet veel anders zoals dat nu ook al werkt met je rijbewijs.
Anoniem: 80910 @SunnieNL1 maart 2024 19:35
Weet je hoe moeilijk hacken is gemaakt anno2024 ? Zo'n rowhammer bug is echt niet door een gemiddelde tweaker te vinden. Als ze een target zijn, komen ze binnen en dan hebben criminelen jou gegevens. Ze hacken waarschijnlijk de servers waarvan de code geheim is, als het goed is, die moet je niet willen openbaren...

En als je wilt zoeken in de database, kun je niet encrypten, niet elk veld is zomaar te encrypten, daarnaast moeten de Keys op een andere server bewaard worden dan de database.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80910 op 22 juli 2024 13:28]

Waar denk je waar jouw gegevens nu staan dan? Juist, ook bij de overheid en alle andere overheidsinstellingen.
Niet in één database.
Hoeveel rijbewijs databases denk jij dat er bestaan? Lijkt mij toch dat die allemaal in eentje zitten.
Anoniem: 80910 @deniz2801 maart 2024 19:32
Belastingdienst
Dus meerdere plekken gied beveiligingen vs 1 goed plek beveiligen?

Hmmm....
Database, zit op je telefoon, en bevat jouw gegevens, niet die van anderen. Althans dat is wat het id is in decarf ban deveudi wallet wat door de eidas werkgroep verzonnen wordt.
Je weet toch dat er een basisregistratie personen bestaat toch?
digID accounts in bulk te koop op het darkweb, mensen bewaren hun kopie id op computer. hacked alleen maar vanwege cracked software en illegaal series kijken. Leuk he torrent sites.. en gratis stream diensten..
Jammer, die Thierry Breton heeft het weer voor elkaar. Hij probeert al tijden dit er doorheen te krijgen. Sinds het corona paspoort zag hij het al helemaal voor zich (Nee ik ben geen wappie, dit plan is echt een doortrekking van de initiatieven uit die tijd). Uiteraard met zijn geliefde bedrijfsleven dat er flink aan kan verdienen.

Ik vind het ook zorgelijk dat de drempel voor identificatie gaat verlagen. Momenteel moet je inderdaad ID bij je dragen op straat maar dat doe ik nooit omdat ik er tegen ben (al sinds de jaren '90 toen dit werd ingevoerd) en ik ben er sowieso nooit om gevraagd. Als het wel een keer gebeurt dan zie ik het wel. Neem niet aan dat ze je helemaal gaan arresteren om die reden en het bij een boete blijft, dan betaal ik die gewoon.

Maargoed zolang het optioneel blijft en je niks hoeft in te stellen is het prima. Ik heb sowieso geen google account ingelogd op mijn telefoon dus als het daarmee moet kan het sowieso niet werken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:28]

Uit interesse, waarom ben je er op tegen om een ID bij je te hebben als je in het openbaar beweegt?
Met name omdat ik het niet eens ben met de redenering omtrent de invoering. Het is ooit ingevoerd met de reden "terrorisme" terwijl er nooit is aangetoond hoe dit terrorisme zou voorkomen (alsof terroristen die zelfmoord gaan plegen er ook maar iets om geven of ze zich aan de ID wet houden 8)7 ).

Ondertussen wordt het wel voor allerlei andere veel kleinere akkefietjes ingezet zoals zwartrijden in het OV. Dat doe ik nooit dus ik ben er ook nooit om gevraagd. Maar ik accepteer het niet om zomaar zonder reden om ID gevraagd te worden.

De gemiddelde Nederlander is helaas te veel van "Niets te verbergen" maar ik ben altijd erg kritisch op de staat (helemaal nu natuurlijk nu we waarschijnlijk een PVV kabinet krijgen).

Overigens heb ik nog een andere reden: Mijn ID bewijs is een keer gezakkenrold en toen heb ik veel kosten moeten maken in het buitenland om een nieuwe te krijgen. Daarom neem ik hem ook niet meer mee tenzij ik echt iets doe waar ik hem voor nodig heb (iets regelen bij de bank ofzo)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:28]

ah oke. Ik bestond nog niet toen deze werd ingevoerd dus daar kan ik dan ook niet veel over kwijt. Maar in mijn optiek is de ID uitermate handig voor juist het soort kleine akkefietjes die U benoemt, en ook juist als legitimatie voor dingen zoals bankzaken of belastingen. Zou U het wel hebben goed gekeurd als de regering destijds dit als redenering had aangegeven? inplaats van als anti-terrorisme maatregel
Handig ja, maar ik vind het een enorm ingrijpende maatregel. Dus nee, daar was ik het niet mee eens geweest. Maar ik had dan wel meer discussie verwacht van de oppositie.

In die gevallen nemen ze maar gewoon iemand mee naar het bureau zoals ze nu ook gewoon zullen doen als er geen ID op zak is.

PS: Ik ben geen "U" :) Ik gebruik die aanspreekvorm eigenlijk nooit meer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:28]

Ah excuses, ik gebruik U standaard vanuit beleefdheid.
Ik snap niet helemaal waarom je het hebben van een plastic kaartje met je naam erop ziet als een ingrijpende maatregel? Voor mij is dit niets anders dan het hebben van een bankpas. uiteindelijk zou je echte naam toch naar boven moeten komen als er een overtreding gemaakt wordt of als je gebruikt wilt maken van een persoonsgebonden dienst. het lijkt me voor iedereen beter als dit snel afgehandeld kan worden doormiddel van een legitimatiebewijs. Het zou natuurlijk kunnen dan jij je vooral stoort aan de ID kaart en niet zozeer aan alle vormen van legitimatie, in dat geval mijn wel gemeende excuses.

Bedankt trouwens voor het rustig uitleggen van je standpunten, misschien raar dat het gezegd moet worden maar het is niet standaard op het interweb :>
Een voornaam probleem is dat er amper verschil in de praktijk is, maar je loopt als burger wel een extra risico op een boete omdat je toevallig een andere jas/broek/tas mee had. Vandaar het beeld als boete-verdubbelaar. Daarnaast is het gewoon een extra 'wij vertrouwen u niet' maatregel.

Vóór de ID-plicht was het gewoon heel gebruikelijk om iemands naam/geboortedatum te vragen en even in de computer op te zoeken. De meeste mensen antwoorden naar waarheid en werkt dit prima, en de hardnekkig weigeraar moest mee naar het bureau voor beter onderzoek.

Het verkooppraatje was natuurlijk dat de politie veel minder tijd met die laatste groep kwijt zou zijn. Maar zoals boven al aangehaald - hardnekkige overtreders trekken zich niet zo veel aan van een overtreding meer of minder. Dus..

Na de ID-plicht, hebben de meeste mensen een ID - die ze dan in computer even controleren. Heb je die niet bij, dan vragen ze naam/geboortedatum en zoeken ze je zo in de computer op. De hardnekkige weigeraar moet mee naar het bureau voor beter onderzoek. Alleen nu krijg je in die laatste 2 gevallen nog een boete er bij.
Zolang het rijbewijs nog niet aan een wallet app kan worden toegevoegd én er op sommige plaatsen nog altijd enkel met contact geld kan worden betaald, kan de portemonnee niet thuis blijven helaas.
Zo kon ik laatst bij een openbaar toilet in een parkeergarage alleen met een muntje betalen.

Maar het gaat de goede kant op, zeker binnen de EU. :-)
Tja, het is niet zo dat ik nou erop sta te springen dat die app er komt maar als die er is zal ik hem denkelijk toch wel gaan gebruiken. Uiteindelijk ontkom je er toch niet aan dat veel tegenwoordig via de smartphone werkt dus tja dan maar deels erin mee gaan.
Als ze ook een back trace mogelijk maken. Dat je kan zien wie je gegevens heeft opgevraagd en waarom zou het een aanwinst zijn.
Dit is natuurlijk gewoon een 1e opstapje, dat je op bepaalde sites moet identificeren zoals porno en social media sites.

Waarom zou je anders grote platforms dwingen om deze optie toe te voegen?
Is dat een probleem dan? Wellicht kan een website wel zo verifiëren dat je 18 bent, maar persoonsgegevens hoeven niet uitgewisseld te worden.
Ja natuurlijk is dat een probleem. Ze beloven zelf dat dat namelijk niet gaat gebeuren.

Daarnaast zouden ze je dus makkelijk kunnen volgen wat je wel en niet doet, de site ziet misschien geen persoon gegevens maar het staat op je id wallet echt wel genoteerd waar je wel of geen checks hebt genoteerd.

Zeer onwenselijk als je het mij vraagt. Maar ik zal wel de enige zijn die niet graag te koop loopt met welke porno ik kijk.
Anoniem: 623295 @Ablaze1 maart 2024 19:09
Het probleem blijft dat, afhankelijk van implementatie, een partij je identiteit gaat kunnen koppelen aan je activiteit online. Want je wisselt sowieso iets uit met die partij en wees er maar zeker van dat die dat iets gaan koppelen aan al je API requests.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623295 op 22 juli 2024 13:28]

mensen gebruiken al jaren hun creditcards voor onlyfans die dingen staan ook op je naam en bedrijven kopen die data zelfs op. Er is geen verschil.
Huh what? Dus omdat een deel het niet erg vind om aan porno gelinkt te worden, moet iedereen het maar oke vinden? Wat een grote onzin zeg

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.