Hebben ze dat dan slecht gedaan? Ik zag eerder een reportage waarin virologen China juist prezen omdat ze zo snel de oorzaak als een nieuwe virus hadden weten te identificeren. Dat is heel lastig als de symptomen erg lijken op bekende ziekten. Ook het aantal doden zegt weinig.
In Mexico stierven in een plaats in korte tijd honderden mensen waardoor men dacht dat men met een uiterst gevaarlijke griepvariant te maken had. Daarom hebben wij voor 4 mrd van het onwerkzame TamiFlu ingekocht (en weer vernietigd). Later bleek de Mexicaanse griep niet gevaarlijker dan een gewone griep. Waarom stierven er dan zo veel mensen? Omdat ongemerkt al honderdduizenden mensen besmet waren. Het was slechts het puntje van een ijsberg. Dat laat zien dat uit paniek handelen ook niet de manier is.
Zolang je nog niet weet wat mensen mankeren en niet kan testen hoeveel mensen dezelfde aandoening hebben, kan je de omvang van het probleem niet vaststellen. Daarvoor moet je eerst de ziektenwekker identificeren en vervolgens een test ontwikkelen om de verbreiding vast te stellen. De Chinezen die in het blinde moesten werken, hebben dat juist heel snel gedaan. Begrijp ook dat wij maar een paar procent van de virussen in kaart gebracht hebben. Het is geen vliegtuig. Het is niet zo dat ineens er een onbekend virus op de radar komt. Het barst van de onbekende virussen en varianten. Zoek maar eens uit welke de problemen veroorzaakt.
Het is zeer de vraag of wij het hier in Nederland eerder zouden hebben vastgesteld en nog twijfelachtiger of wij dan in hetzelfde tempo effectieve maatregelen zouden hebben genomen. Dat hebben wij namelijk zelfs met de voorinformatie uit China niet gedaan. En dat is best wel beschamend en tekenend voor de toestand van ons systeem. We hadden na Sars zelfs geen draaiboek klaar liggen. Eigenlijk kijken we nu al een jaar naar paniekvoetbal waarbij men elkaar loopt te beschuldigen en de communicatie van de geledingen hopeloos faalt (vandaag weer met treinen en bussen). Ondertussen wordt de schuld op de bevolking gelegd, maar juist met een vrijgevochten volkje zijn consistente maatregelen en eenduidige communicatie hoofdzaak. Men heeft zijn krediet onnadenkend verspeeld.
Hoe anders gaat het in China er aan toe. Pas werd in een miljoenenstad een nieuwe besmetting ontdekt. Er werden in een paar dagen tijd 3 miljoen(!) mensen getest. De Chinezen hebben hun zaakjes goed op orde. Zij hebben net zo goed te maken met nieuwe uitbraken, maar ze reageren er veel sneller en daadkrachtiger op waarbij wel alle geledingen hun rol kennen.
Waarom al die constante kritiek op China en Rusland? Ik denk dat dit veel te maken heeft met de groeiende ontevredenheid in het westen over het opgedrongen neoliberale systeem dat als sociaal systeem faalt en protest uit de bevolking monddood maakt. Mensen lezen dat in China in tien jaar tijd 800 miljoen mensen uit de armoede zijn getild, terwijl in VS en Europa mensen al 40 jaar verarmen. Dat steekt.
Daarvoor moet de schuld elders worden gelegd. Dus moeten de opkomende naties worden voorgesteld als onderdrukkende regimes en mensenrechtenschenders om de ontevredenheid te dempen.
Ik denk niet dat men verwacht had dat China überhaupt in zou stemmen met een onderzoek, want het is nog al vernederend met al die beschuldigingen en stemmingmakerij vooraf. En je kunt je afvragen of je nog wel een eerlijk proces krijgt als er op de WHO zoveel druk wordt uitgeoefend door de VS. En wat haalt het uit? Als ze niets kunnen vinden, wordt dat doodleuk weer als bewijs van China's corrumperende invloed op de WHO afgeschilderd. Er is gewoon geen scenario waarbij China er goed uitkomt in onze media.
Het doet een beetje denken aan het onderzoek naar massavernietigingswapens in Irak. Daar kwam niets uit, maar dat werd steeds stelselmatig afgewezen en zo werd de invasie evengoed doorgezet. Geen enkele maatregel van Irak kon de VS tevreden stellen. Want het was maar een stok om de hond te slaan. En zo zoeken westerse machthebbers steeds maar stokken om de hond te slaan om hun eigen falen te verbergen.
Dat ons systeem zo faalt in de aanpak is onverwacht maar vind ik niet het grootste probleem. Een pandemie in deze omvang is een nieuwe situatie. Waar ik mij meer zorgen over maak is ons vermogen om lering te trekken, omdat wij ons falen verbergen achter ontkenning, zelfverheerlijking en beschuldiging naar anderen. Bijvoorbeeld niet toe willen geven dat wij met kortzichtige neoliberale bezuinigingen de IC-capaciteit hebben afgebroken.
Of dat wij de overheid zover h
ebben afgebroken (privatisering) dat de noodzakelijke uitvoerende kennis bij de overheid op veel terreinen is verdwenen. Ons onvermogen om nog met kritiek om te gaan, en
de inefficiente gezagsstructuren die we hebben geschapen.
Dat baart zorgen over hoe wij toekomstige nog gevaarlijkere andemieën gaan aanpakken en de lang genegeerde
obesitas-epidemie. En willen onze machthebbers ooit inzien dat dit slechts een van de verwoestende neveneffecten is van de wereldhandel?
China heeft de Sars-epidemie indertijd verkeerd aangepakt. Dat is een feit, maar dat was geen verrassing want ze hadden geen ervaring met zoiets en liepen in kennis flink achter op het westen. Maar zij hebben daar wel de juiste lessen uit getrokken en naar westerse adviseurs geluisterd. Daardoor hebben ze met Corona juist heel voortvarend gereageerd. China was niet arrogant. Ze heeft altijd ingezien dat ze veel van ons kon leren. Het Westen kijkt zo op China neer dat ze weigert om iets van China te leren, maar ook van de andere Oost-Aziatische landen. Zij zijn kopieerders waarvan wij niets van leren kunnen. Onze leiders en media blijven maar hangen in de rol van schoolmeester.
Het trieste daarvan is dat we met die arrogante, vijandige houding en kopieerbeschuldigingen het krediet dat we bij die landen hebben voor onze hulp juist helemaal verspelen. We blijven ze maar miskennen en vernederen. We halen zo alleen maar de slechte koloniale herinneringen die ze aan ons hebben boven. Iets waar onze machthebbers weigeren verantwoordelijkheid voor te nemen. Het is niet alleen ethisch verkeerd, het is gewoon dubbel dom. Wij leren niet van onze fouten, en anderen krijgen een hekel aan ons.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 11 februari 2021 17:51]