Gerucht: Facebook bouwt kloon van audiochatapp Clubhouse

Facebook zou werken aan software die de functie van audiochatapp Clubhouse nadoet. Dat schrijft The New York Times. Twitter was al bezig met een dergelijke functie met de naam Spaces, al is die functie nog beperkt beschikbaar.

De Facebook-versie is nog in een vroege fase van ontwikkeling, schrijft The New York Times. Daardoor is het onduidelijk hoe het gaat heten, wanneer het uitkomt en wat het precies kan. Facebook wil met de nieuwe software vermoedelijk kijken of het mogelijk is om de functie van Clubhouse deels over te nemen.

Clubhouse is een app in bèta die nog alleen voor iOS beschikbaar is. In de app kunnen gebruikers gesprekken volgen in Rooms. Ook kunnen ze virtueel hun hand opsteken en zo mogelijk zelf spreker worden. Het gaat om gesprekken die alleen via audio plaatsvinden, zonder mogelijkheid om beeld of presentaties te tonen.

Facebook-voorman Mark Zuckerberg was afgelopen zondag te vinden in een gesprek over AR en VR. Ook onder meer Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk en de Nederlandse minister-president Mark Rutte hebben gecommuniceerd via Clubhouse. Voor de app is een uitnodiging vereist van een andere gebruiker. In januari waardeerden investeerders de app op een miljard dollar.

Facebook probeert vaker functies van nieuwe sociale media in eigen platforms te integreren. Zo was Stories uit Instagram een kloon van Snapchats functie met dezelfde naam en kopieerde Instagram vorig jaar TikTok-filmpjes in de vorm van Reels.

Twitter werkt al langer aan een functie zoals Clubhouse, dat sinds vorig jaar bestaat, het aanbiedt. Die functie heet Spaces en is sinds december in bèta. De bedoeling is dat Spaces binnenkort op grotere schaal beschikbaar wordt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-02-2021 • 09:31

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Het is wel weer heel erg typisch facebook. Mensen gebruiken direct messaging apps en gaan weg van onze chat -> ze kopen whatsapp. Mensen gebruiken minder facebook en stappen over naar andere platforms -> ze kopen instagram. Mensen gebruiken snapchat voor een tijdlijn die zichzelf verwijdert -> instagram stories is een ding. TikTok word groot -> instagram reels. En nu dus met clubhouse precies hetzelfde.

Ik snap het wel. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar ik vraag mij bij alles toch af: is het goed gejat?
Ze bouwen wat mensen willen, niet wat ze zelf denken dat mensen gaan willen, terwijl die mensen dat nog niet weten.
Apple doet dat een stuk beter, vooral in de tijd van Jobs.
Dan ben je aan het innoveren. Maar dat is ook een groot risico.
Dit is niet alleen Facebook, veel grote bedrijven doen dit. Je had ooit Twitpic en dat soort diensten, en toen kwam Twitter zelf met een foto dienst.
Met Periscoop volgens mij hetzelfde verhaal.

Als mensen graag stories willen, dan bouwen die bedrijven dat natuurlijk. Want top plek om advertenties in te knallen.
Tiktok is een succes, maar mist toch nog wat dingen om bekend te worden als je net begint met je Tiktok account. Maar als jij al een Instagram account met duizenden volgers hebt, kies je toch eerder voor Reels.
Voordeel van hetzelfde format, is dat iemand die Tiktok al gebruikt, en misschien wat ontevreden is, makkelijker kan overstappen naar Reels, omdat de video's redelijk cross platform te posten zijn.
Mwa...ik weet niet of Apple zoveel beter is op dit gebied. Tijdens de tijd van Jobs was het op de eerste plaats een hardware boer. En iTunes was niet het schoolvoorbeeld van een goede device management app in mijn ogen. Met Apple Music waren ze natuurlijk aan de late kant, want Spotify was er al een tijd.

Op het moment dat je marktleider bent geworden, is de noodzaak om te innoveren minder. Dan ga je je positie verdedigen. Je kijkt wat anderen ontwikkelen en wat aanslaat en dan ga je er vervolgens overheen of je koopt de innovator op. En dan blijkt dat bij sociale media de schaalgrootte heel erg mee speelt.
Apple doet niet aan innovatie. Zelfs de eerste iphone was geen innovatie. Er bestonden al mobiele telefoons die wifi-connectiviteit hadden toen de iphone 1 uitkwam. Ze zijn eerder een trendsetter die gebruiksgemak verbeterde van bestaande technologie.


Bovenstaand geld mischien niet voor hun imac zooi, ik zou het niet weten.
Gebruiksgemak verbeteren is ook innoveren.
Dat klopt niet helemaal en al zeker niet als het over Apple gaat. Apple is groot geworden omdat mensen het in de eerste plaats kochten voor hun imago en als 2de reden wat het product bracht. Als enkel het product van belang was zou de zeeman veel meer verkopen.
Je doet Apple te kort. Maar goed, da's verder jouw mening.
Nee ik zeg hoe het is, ik zeg niet dat ze rotzooi verkopen moest je dat denken. Ik heb zelf een Iphone(6s) gehad en dat was gewoon een goed toestel maar vernieuwend was het nu ook weer niet.
Ik zal zo'n functie per definitie niet gaan gebruiken omdat ik klaar ben met die macht die Facebook heeft. Ik hoop met mij vele anderen, zodat ik ook niet via sociale druk 'gedwongen' (fomo, etc) wordt om alsnog daar aan mee te doen.
Dan gebruik je toch Clubhouse zelf of de Twitter versie?
Dan gebruik je toch Clubhouse zelf of de Twitter versie?
Related: Clubhouse - The next privacy nightmare you've never heard of

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 11 februari 2021 13:07]

Uit je link:
as a company you CANNOT use personal data provided by a third party unless that data has been provided lawfully and sadly, as illustrated above, unless there is consent, disclosure of personal data in this way is NOT lawful.
Hoe zit dit met WhatsApp? Ik lees overal dat het adresboek van gebruikers geüpload wordt, maar als ik niet wil dat mijn nummer naar Facebook gaat is het dan ook onwettig dat dit gebeurt?
Dit artikel is ook het lezen waard. Deze is meer vanuit het perspectief van een gemiddelde gebruiker.

Intruder Alert! The Clubhouse App is a Stalkers Dream and Your Worst Nightmare

Ik zou iedereen aan raden dit social netwerk als de pest corona te vermijden. Het is duidelijk dat privacy van gebruikers bij Clubhouse totaal niet serieus genomen wordt. Als we al deze privacyproblemen al aan de oppervlakte kunnen vaststellen, vraag ik me af hoe de bedrijfscultuur is en hoe systemen op de achtergrond werken.
Dat is exact wat ik ook doe. Alleen vanwege het netwerk effect dat Facebook heeft kunnen zij het veel sneller schalen naar honderden miljoenen gebruikers. Waar ClubHouse eerst nog bekend moet raken, geïnstalleerd dient te worden etc, drukt Facebook gewoon een nieuwe functie in de bestaande app en klaar.

Dat gemak is voor de consument te lekker, maar men vergeet wat er achter de schermen allemaal gebeurt en hoe weinig echte keuze je stiekem nog hebt. Ja ik kan bijv. overstappen op Signal ipv WhatsApp, maar dan moet ik weer eerst bij een hoop mensen 'leuren' om die app geïnstalleerd te krijgen. Het is gewoon lastig.
ik was gisteren in een clubhouse chat die hierover ging en daar zei ik eigenlijk ook al.

Vroeger toen IEDEREEN aan IRC deed was er in zekere mate (of toch in de chats die ik bezocht) van discussie en awareness van het onderwerp en hoe dat in verhouding stond met jou en jouw 'beliefs-system'
Verder waren er builitin board en soort gelijke zaken die voor meer permanente informatie gingen..

toen facebook en consorten op de markt kwamen verschoof de internet-vibe van wij naar ik als centraal punt. ik #ga-ervoor #examenstres of #ik #milehighclub #ididit

nu blijkt dat egocentrisme toch niet helemaal te zijn hoe de mens in elkaar steekt en zoeken mensen andere apps en diensten om zich te uiten.

de vraag alleen is al snel: leent een netwerk dat gebasseerd is rond het IK zich wel om 'gemakkelijk' en natuurlijk om te schakelen naar het 'wij'

Om als voorbeeld te nemen: stel je wilt deelnemen aan een heftige discussie, wil je dan ook dat oma van 96 dit ook leest ... die volgt jou immers op facebook vanwege de mooie foto's die je post of de leuke verhaaltjes die je plaatst over de vakantie met je nieuwe vriendin.

Er is een psychologisch 'basis'principe dat stelt dat het heel lastig is om reeds aangeleerde gedrags- en verwachtings-patronen te ontwennen vooral als die steeds weer worden her-bevestigd. een werkend voorbeeld daarvan is : dat je beter een kantoor op zolder kunt hebben dan in je 'huis- of slaapkamer' maar dat je NOG beter een kantoor kunt hebben in het schuurtje / tuinhuis dan op zolder. maar dat het het beste is om gewoon naar kantoor te lopen/fietsen/rijzen Dit heeft alles te maken met afleidingen zoals: mijn kind huilt snel even kijken, ow de tv staat nog aan, de was moet in de droger.... voor je het weet ben je alles aan het doen behalve werken! en omdat je iedere avond de asociaatie hersteld met het 'thuis zijn' zul je nooit echt wennen aan het 'op kantoor zijn in je huis'

op die zelfde manier zul je nooit meer echt in een 'clubhouse' zitten op facebook

[Reactie gewijzigd door i-chat op 11 februari 2021 11:01]

Ja, niet normaal. Ben een aantal weken overgestapt. Enkel mijn broer wilde nog wel Signal installeren, maar niemand echt niemand peinst er over om over te stappen, of Signal te installeren, en dan tegen mijn klagen dat sms-en hen geld kost. Ik van: 'Je hebt 1000 apps op je mobiel, dan kan Signal er ook wel bij', maar helaas.

Maar goed. Facebook weet heel dat een Clubhouse-kopie nog meer data oplevert, dus nog meer macht en winst. En hoeven ze natuurlijk Clubhouse over een aantla jaar niet voor zoveel miljard op te kopen.
En switch je van Whatsapp naar Signal..
Ik heb dit geprobeerd met google maar als het grootste gros van de mensen dit blijft gebruiken ben jij diegene die steeds verder achterop gaat geraken. Verder ben ik het wel met je eens hoor maar we zitten als wereld bevolking te diep in deze bedrijven om nog makkelijk terug te kunnen.
Achterop raken?
Ik gebruik al jaren geen Facebook meer en heb echt totaal niet het gevoel alsof ik achter geraak.
Ik heb toevallig een paar dagen geleden voor het eerst in jaren weer gehoord dat iemand mij wilde uitnodigen voor een Facebook event, en ze mij niet kon vinden.
Als ze mij echt zo graag erbij willen hebben, weten ze mij op andere platformen te vinden.
Hypocriet genoeg via WhatsApp bijvoorbeeld.
Alleen is mijn main punt voor het skippen van Facebook (het platform, niet het bedrijf) de hoeveelheid onzin die daar op staat waar je niets tegen kan doen.
WhatsApp krijg ik die onzin niet, omdat ik makkelijker kan bepalen welke berichten ik wil ontvangen.
Geen Facebook gebruiken heeft geen zin, je moet dan ook geen Whatsapp, Instagram en meer gebruiken. En al je contacten moeten jouw nummer dan ook niet in hun telefoon opslaan en binnen Whatsapp gebruiken, want dan heeft Facebook alsnog jouw nummer (naast alle andere info die ze al van je hebben).
Dat is toch prima zo? Ik heb zelf sinds 2009 geen Facebook meer, WhatsApp verwijderd van zodra bekend werd dat FB het ging overkopen, en een giga-serverlist in pi-hole staan die alles van FB (en instagram, ...) blokkeert. Niet klagen maar actie nemen.
Dat FB een verborgen profiel van mij heeft via mijn telefoonnr in andermans gsm daar valt weinig aan te doen.
Nouja, het ligt eraan. Op die manier verzamelen ze nog steeds je data. Het maken van een Facebook profiel of het gebruik van 1 van hun apps voegt niet heel gek veel toe voor Facebook volgens mij.
Zolang fb geen cookie kan plaatsen omdat pi hole het blokeert kunnen ze niks verzamelen. En als je geen profiel bij hen hebt heeft het weinig nut ook aangezien ze die data gebruiken om hun klanten gerichte advertentie ruimte op hun platforms te verkopen. En ookal tracken ze je surfgedrag dan nog kunnen ze het niet linken aan je gsm nr. als jijzelf die niet geeft.
Dat heb ik dus gedaan.
Facebook kan mijn telefoonnummer wel zien maar ze kunnen het nummer niet aan metadata koppelen.
Het gaat erom dat je in de tracking en profiling draaimolen komt van deze bedrijven. Wat je er mee doet of van vind doet er eigenlijk helemaal niet toe. Of dat nou via Facebook is, Whatsapp of instagram ze weten het.

Ik doel met achterop raken dat je een OS / systemen / platform kiest die buiten de grote tech liggen maar die ontwikkeling raakt zo snel achter op deze grote bedrijven dat je als consument wel verplicht wordt hieraan mee te doen. En als er een nieuw platform komt kopen ze het toch op? Dat je dat niet wilt doet er wederom niet toe de meerderheid gaat hier in mee (hype) dus die enkeling die denkt joh niks meer voor mij nemen ze voorlief.
Ja ik sluit me bij jou aan. Ik heb FB en Instagram verwijderd en geprobeerd WhatsApp te verwijderen. Maar helaas ben ik daar zakelijk ook te afhankelijk van.
Och ik mijd Facebook als de pest, heb nooit een account gehad.
Anoniem: 474132
11 februari 2021 09:40
Zeker een fijne app dat Clubhouse, vaak goede content en eyeopeners daar.
Heeft niet zozeer met de app te maken, meer met de mensen die er momenteel op zitten.
Als het populairder wordt, en publiekelijk toegankelijk (zonder invite elite bullshit) dan zal je zien dat op den duur de kwaliteit enorm zal afnemen.
Op Twitter stond vroeger ook goede content, nu een stuk minder. (Ja, afhankelijk van wie je volgt. Maar als je bijv searches op hashtags doet of reacties op bepaalde tweets dan zie je direct de rest van het niveau)
Ook Facebook was nuttig vroeger en kwam je interessante items op tegen. Heb het idee dat dat nu helemaal niet meer is.

Overigens niets ten nadelen van Clubhouse hoor. Heb het zelf niet geprobeerd, en zal vast top zijn. Maar dat is meer aan de mensen die er nu op zitten, verwacht niet dat dat blijft.
Diezelfde mensen die er nu zo vroeg op zitten, zitten er op omdat ze overal zo vroeg bij zijn. Eerste kans voor een nieuw populair platform en ze switchen weer.

Zie steeds meer een trend in tijdelijke successen. Daarna hoor je er amper meer wat van en blijft het alleen nog low key bestaan voor mensen die het nog leuk vinden.
Fortnite, Among Us, Fall Guys, en zo zie ik afgelopen jaren wel vaker nieuwsitems van diensten die stoppen, terwijl relatief weinig mensen van het bestaan wisten. (Bijv Google of Facebook diensten, zoals Slingshot)
Was ook altijd zo met festivals. Die waren dan een paar jaar fantastisch, vervolgens kwam het klootjes volk er ook en ging het bergafwaarts.
Ja, met alles is dat. Zelfs met woorden.
Zodra "de ouderen" het gaan gebruiken is het niet meer "cool"

Maar dat is ook wel een deel van het succes van Snapchat; oudere snappen de app niet. Dus ze beginnen er niet aan.
Het verbaasd mij énorm dat er geen goed Snapchat alternatief is.
Maar overstappen van Snapchat is lastig, want streaks. Het is verslavend. Zo verslavend dat kinderen hun wachtwoorden aan vrienden geven als ze niet op hun telefoon kunnen. Om de streaks maar te laten bestaan
(streaks zijn een oplopend nummer van elke dag dat je met een persoon een snap foto naar elkaar stuurt. Mis je een dag, dan wordt de teller gereset naar 0)
Als je al 350 dagen bezig bent elke dag een foto naar elkaar te sturen, en vervolgens ineens straf hebt en je telefoon moet inleveren. Dan kan je weer opnieuw beginnen, en dat valt vaak niet zo licht :+

Ook telt aandachtsspanne mee voor mensen denk ik. Telkens hetzelfde wordt saai. Dan komt er weer iets nieuws en wil je dat.
Grootste probleem hiermee, is sociale druk. Want je wil niet je vrienden op het oude platform verliezen. Dus iedereen moet in één keer over gaan. Zo niet, dan ga jij ook niet.
Zie WhatsApp, ik denk dat heel veel mensen WhatsApp allang verwijderd hadden, was het niet dat familie en vrienden nog alleen WhatsApp gebruiken, en geen Signal of Telegram.
Zelfs Bitcoin. We zijn bijna op het punt dat Linda de Mol roept: "Ja, natuurlijk heb ik ook Bitcoins" Nu maar weer opzoek naar iets anders, waar we initieel scheef aangekeken worden/of voor gek worden verklaard
Precies.

Daarom is het fijn dat we facebook\twitter etc zoveel mogelijk negeren,juist omdat we goede content willen.
Ironisch genoeg lijkt me dit best een goed idee. Clubhouse staat nu bol van de rechtse conspiracy theories, veel anti-vax misinformatie en journalisten worden actief geweerd uit de channels van mensen die graag ongestoord onrust zaaien. Daar zitten best prominente alt-righters tussen en onder het mom van hippe Silicon Valley vooruitgang zijn ze ouderwets nazi's aan het kweken.

Facebook is wellicht iets beter in staat om dat in te dammen.
Interessant. Ik wist er weinig van maar er lijken wel wat dingetjes te spelen. As Tech Darling Clubhouse Grows, So Does Scrutiny.

Als je actief journalisten weert en geen mogelijkheden biedt om inhoud buiten het netwerk te krijgen dan duurt het ook wat langer voordat dat soort dingen uitkomen.
ik weet niet ik ben pas een paar dagen actief op dat platform maar ik ben nog geen extreem-rechts-anti-vax persoontjes tegen gekomen.

bovendien kun je ook niet zeggen dat FB en de andere grote Platforms persé beter zouden zijn tegen dat soort praktijken, de grootste Nazi-kwekerij van de afgelopen 5 tot 10 jaar vond plaats op een site/platform genaamd twitter door ene @realdonaldtrump

het nadeel van een platform als clubhouse is natuurlijk wel dat je die spraak eerst moet gaan omzetten naar text om er machinelearning en hatespeech-detection overheen kunt gooien dat kost bergen meer rekenkracht per 1000 woorden dan wanneer het in een random facebookpost staat.

verder kun je weinig zinnigs zeggen over een dergelijke platform. het moge duidelijk zijn dat functionaliteit voor zo'n beginnend idee voorop staat en dat moderatie zeker in het begin geen prioriteit zal hebben. Dat zal ongetwijfeld worden opgemerkt door die mensen die daar misbruik van wensen te maken. met als reactie dat het platform met een oplossing zal moeten komen.

denk bijvoorbeeld maar niet dat #wirhabensnichtgewusst al vanaf dag 1 op twitter op een blacklist staat (ervan uitgaande dat dat nu wel zo is).
Dat is wel een goed punt, moderatie is veel lastiger als je niet op keywords kunt filteren en zoeken. Ze zullen het vast niet bewust hebben gedaan maar het levert in de praktijk wel een flinke complicatie op.
Overigens werd Clubhouse zelf recentelijk nog geblokkeerd in China:
https://www.nrc.nl/nieuws...ijk-vanuit-china-a4031057
Het was op zich wel te verwachten dat Facebook dit zou doen of serieus zou overwegen. Eigenlijk worden alle SM-platforms op deze manier steeds meer een eenheidsworst. Alle platformen bieden nagenoeg dezelfde functionaliteiten, die net op een andere manier zijn geïmplementeerd. Persoonlijk vind ik dat zonde.

Wat me ook opvalt is dat de bekende "influencers" als Gary V etc. inmiddels ook behoorlijk op Clubhouse zijn gedoken. We bewegen imho een beetje van Hype naar Hype op deze manier.


Oftopic: Iemand nog een invite over voor clubhouse? ---> DM

Dank!

edit.= typo

[Reactie gewijzigd door Marco_Dijk op 11 februari 2021 10:57]

Daar sluit ik me bij aan :-)
Heeft iemand nog een invite voor mij over?
-->DM
Al vast bedankt _/-\o_
Ik krijg echt schijt van de facebooks en googles. Ik probeer ervan af te kikken maar het is niet zo eenvoudig omdat een mens niet puur voor het platform kiest maar eerder voor toegang tot de kudde. En de kudde zit momenteel bij facebook and google. We zouden op Europees niveau eens een Signal day moeten houden.Met zen alles op die dag overstappen.. Whatsapp is ene prachtige app maar het is een tool geworden om ons kaal te plukken.
Mooi.

Weet ik gelijk wat ik straks niet moet installeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee