Discord introduceert Clubhouse-achtige functie voor audio-evenementen

Discord voegt zogeheten Stage Channels toe aan zijn platform. Met deze Clubhouse-achtige functie kunnen gebruikers live audiogesprekken uitzenden naar een kanaal met luisteraars. De feature komt beschikbaar op alle platforms.

Discord bracht Stage Channels op woensdag uit, hoewel het bedrijf meldt dat de functie mogelijk pas later deze week uitrolt naar de Android-app. Stage Channels kunnen toegevoegd worden aan Discord-servers, maar zijn niet beschikbaar in reguliere groepsgesprekken.

Anders dan reguliere audiokanalen, die al jarenlang onderdeel uitmaken van Discord, zijn Stage Channels ontworpen om alleen bepaalde mensen aan het woord te laten, terwijl overige gebruikers alleen naar het gesprek kunnen luisteren. Deze speakers worden ondersteund door moderators, die een topic kunnen toevoegen aan het kanaal en sprekers kunnen toevoegen, verwijderen of dempen.

Overige serverleden kunnen zich bij Stage Channels voegen als luisteraars, waarbij hun microfoon automatisch wordt uitgeschakeld. Gebruikers kunnen een verzoek om te spreken indienen bij de moderators, waarna ze als spreker aangesteld kunnen worden en deel kunnen nemen aan het gesprek. Er kunnen momenteel maximaal 1000 gebruikers deelnemen aan een Stage Channel, hoewel dat aantal later wordt opgehoogd. Discord schrijft dat de nieuwe functie bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor 'ask me anything'-gesprekken, interviews, boekenclubs of karaoke.

Discords nieuwe functie toont grote gelijkenissen met Clubhouse. Dat is een app die de afgelopen tijd sterk in populariteit is gegroeid. In die app kunnen gebruikers gesprekken volgen in Rooms. Ook kunnen ze virtueel hun hand opsteken en zo mogelijk zelf spreker worden. Het gaat om gesprekken die alleen via audio plaatsvinden, zonder mogelijkheid om beeld of presentaties te tonen. Clubhouse bevindt zich momenteel nog in een bètafase. De app is momenteel alleen beschikbaar voor iOS, hoewel er ook aan een Android-versie wordt gewerkt. Tweakers publiceerde onlangs een Plus-artikel over de opkomst van Clubhouse.

Discord is niet het enige bedrijf dat werkt aan Clubhouse-achtige functies. Zo zou Facebook momenteel een kloon van de app ontwikkelen. Twitter introduceerde recentelijk al een Spaces-functie, die gebruikers ook naar enkele sprekers luisteren.

Afbeelding via Discord

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-03-2021 • 21:04

32 Linkedin

Submitter: juliank

Lees meer

Reacties (32)

32
31
15
2
0
13
Wijzig sortering
Ik begin steeds meer (als oude nerd) het overzicht kwijt te raken met wat nu de trends zijn online....
Wat is hier nou precies het doel van? En waarom zitten mensen hierop te wachten?
Het doel van clubhouse is om als een platform te functioneren dat online seminars, lezingen en ook gewoon gesprekken mogelijk maakt. Het wordt ook veel gebruikt om te netwerken, informatie te verkrijgen en lijkt regelmatig ook op een interactieve podcast. Qua hoeveelheid mensen zijn er meestal meerdere moderators die een poging trachten dat iedereen die wilt spreken daar ook de kans voor krijgen.

Denk dat de behoefte momenteel heel goed inspeelt op de leegte die achtergelaten wordt door corona betreft netwerken, communicatie en gewoon gesprekken voeren. Een Room werkt dus alleen via stem, dit voegt voor veel mensen een bepaald gevoel van authenticiteit toe en connectie dat veel mensen missen momenteel. Zelf gebruik ik het vooral voor informatie in mijn vakgebied (fotografie) maar heb er ook regelmatig leuke gesprekken met like minded people.

Ik ben mij ervan bewust dat er apps zijn die soortgelijke functies vervullen maar CH heeft ook gewoon goede marketing en spreekt mensen aan die programma's zoals Discord niet doen. De look en feel en UI dragen ook erg bij aan het succes.

[Reactie gewijzigd door Ergo op 31 maart 2021 23:07]

Ik zie er wel wat in voor bijv. conferenties. Je kan voor de hele conferentie 1 discord server hebben, meerdere paralel lopende tekstkanalen voor discussies, wat van deze Stage channels voor sprekers. Beter dan steeds een losse zoom meeting voor elke sessie en mensen die de links kwijtraken of door elkaar halen. En ja, je kan ook scherm delen, en video, en dat werkt best goed op ook crappy verbindingen. Het is meer dan enkel 1 audiokanaal waar duizenden mensen door elkaar heen lullen zoals sommigen lijken te denken.

Voor een remote studie die ik nu volg (was al remote voordat covid-19 er was) hebben we met onze jaarlaag ook een Discord server, per vak een tekstkanaal voor discussies en een audiokanaal om samen aan opdrachten te werken of te oefenen (het is een taal studie). Paar tekstkanalen voor off-topic discussies of het delen van public announcements over de studie etc. Veel beter dan alles in 1 chaotische whatsapp/FB groep en dan voor studie sessies elke keer een losse zoom/teams/meets/whatever opzetten.

Je kan het nog het beste met Slacks/Teams vergelijken. Maar dan geschikt voor veel grotere en minder gebonden groepen. Meer focus op discussie en minder op werken aan documenten. Vrij ideaal voor online communities. Nu ik er over nadenk, misschien kan je het beter nog met IRC vergelijken maar dan iets meer aangepast aan de smaken van de 'jeugd' (zat ouderen er op ook hoor, maar je kan ook gifs delen en je hebt een legioen aan smileys) :)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 1 april 2021 02:28]

Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor streamers als alternatief op Twitch.

Ik denk dat dat zeker een goed teken is.
Maar dit gaat toch alleen om audio?
Ik probeer me een situatie te bedenken waar dit een oplossing voor is.
Online lezingen/seminars wellicht?

Begrijp me niet verkeerd, maar de constante nieuwe hippe apps die uitkomen lijken mij meer een nieuwe behoefte te creëren dan er eentje op te lossen :p
I feel you. Ik zou mezelf toch wel kwalificeren als powernerd. Maar Discord kan ik af en toe niet mee overweg...

offtopic: laat staan dingen als fortnite. Dat gaat echt totaal aan me voorbij.
Het internet wordt ondertussen compleet gedomineerd door bedrijven die zoveel mogelijk tijd van de gewenste doelgroep kan claimen. Ik zag al berichten staan dat het leuk was dat hun favoriete influencer op de betreffende app te vinden was.

Ik val duidelijk niet onder die doelgroep (te oud waarschijnlijk :P). Maar het is wel jammer om te zien dat het open internet dat ik destijds voor ogen had nu de nieuwe MTV geworden is.
Voor onze server (een game studio) zal dit worden gebruikt van AMA's en misschien wel developer chill sessies (casual AMA?), helaas zit er een cap op van max 1000 gebruikers tot zo ver en dat is te weinig maar die gaat later wel omhoog
Ik geef je gelijk dat discord onderhand echt overboord gaat met nutteloze features maar mijn punt is dat dit al een rede is om bijv podcasters een ander platform te geven voor de audience die de live opnames willen zien bijv.
Eens.

Of ik wordt heel oud en snap vernieuwing niet. Of de wildgroei aan gehypte, met venture capital opgepompte 'hippe' apps zonder duidelijke meerwaarde verergerd met de dag. Denk combi van beiden.

Dit is een reactie op club House. Dat is een audio chatbox gehyped door iedereen. Combi van podcast waarop je kan inbellen. Soort radio waar iedereen zonder de telefoon te pakken kan meepraten (wauw). Ik zie met alle come-and-go Google apps, alle chatboxen, samenwerktools, berichtenservices en gehypte Socials het bos niet meer.

Zelfde voor Discourt (chatbox). Ze hebben nu in principe de mute knop verschoven van een gebruiker naar een moderator?

Ik was al afgehaakt bij Instagram. De meeste mensen die ik ken zijn gestopt met alle Social onzin na de studie (geen tijd meer). Enige wat die luisteren is een podcast (vaak slechte kwaliteit radio). Zelfs in corona tijd: digitale borrel was even leuk maar niemand heeft nog zin in een scherm..

Maar ondertussen wordt elke nieuwe app gehyped in de media (clubhouse). Vraag me af hoe veel platformen er user bases hebben die echt actief blijvrn. E.g. Twitter; naar mijn idee alleen gebruikt door narcisten en journalisten (zegge 1% van die user bases doe het bedrijf zo duur maakt).

Ik ga maar weer lineaire tv kijken, als daar niets op is zet ik wel een stream aan of start is de PS...

[Reactie gewijzigd door SEtechnology op 1 april 2021 07:32]

Live podcasts zie ik hier snel gebruik van maken. Voor de rest kan ik niet snel iets bedenken.
Dit is super handig voor thuis les imo.
Daar is video toch veel handiger voor.
Eens, zie het nut niet en heel het clubhouse gedoe is ook niets voor mij. Maar er zal wel een markt voor zijn zeker ?
Heeft niks met oude nerd te maken. Mensen zitten hier niet op te wachten. Je zegt het zelf namelijk al.. Het is een trend. Niet aan meedoen en keihard negeren. Allemaal gebaseerd op zogenaamd leuk vinden en kijk mij eens.. Scheelt je enorm veel kopzorgen al dat gezeik en geschreeuw. Ga lekker de natuur in!
Nouja, je mag toch hopen dat als je in een online community zit dat het geen wildvreemden meer zijn.
Dit maakt het juist leuk want de celebrity/influencer zit hier ook op. Als er een paar andere bekenden of collega's zitten kan het best leuk zijn, juist in deze tijden.
Het idee is juist dat mensen niet door elkaar kunnen praten.
Los van het feit of je er wél of niets van snapt, gaat het bericht eerst eens lezen :Y)
Eigenlijk met een server mute en een botje had je deze volledige functionaliteit al.

Maar goed, fijn als het helemaal native in discord zit. Toch beter als een app die alleen werkt voor iphone gerbuikers en met allemaal de zelfde crappy microfoon.
Dat was inderdaad de redenering van Discord waarom ze deze functie inbouwde, zodat je niet met bots, commands en permissions hoeft te stoeien
Aangezien de app voor Android van Clubhouse nog steeds niet uit is, kan dit behoorlijk wat schade toebrengen aan de momentum van Clubhouse. Ik ben benieuwd waar dit toe zal leiden.
Aangezien de app voor Android van Clubhouse nog steeds niet uit is, kan dit behoorlijk wat schade toebrengen aan de momentum van Clubhouse. Ik ben benieuwd waar dit toe zal leiden.
Ik ben ook benieuwd of dat zo gaat zijn. Zelf verwacht ik eigenlijk van niet, elke “bekende” die ik zou willen volgen zit op Clubhouse en ik heb al aan een zwikje leuke sessies meegedaan.

In mijn directe omgeving ken ik maar bar weinig mensen die echt heel fanatiek op Discord zijn. Paar gamers die het gebruiken als TeamSpeak maar verder eigenlijk niet.

Zou mij verbazen als er echt een grote overlap is tussen die platformen.
Twitter Spaces zijn eerder een doodsteek
Is zoiets niet veel interessanter als er ook beeld bij is?
Begrijp ik nou dat de sprekers niet hun webcam kunnen laten zien/scherm presenteren? Dat zou onhandig zijn! Dit zou namelijk ook gewoon prima zijn voor een webinar.

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 31 maart 2021 21:42]

Met hoe de interface er uit ziet, ziet het er naar uit alsof ze makkelijk video kunnen toevoegen, tot zo ver werkt het ook prima om 1 gebruiker zijn scherm te delen en de rest zit in het voice kanaal, hierdoor kan je ook prima streamen of een webinar houden alleen het is niet ideaal natuurlijk
Maar daar heb je dan weer handigere programma's voor die daarvoor zijn gemaakt (Zoom, MS Teams, etc.)
Mooie ontwikkeling, maar ik hoop wel dat met dit soort ontwikkelingen Discord eens met een degelijke ASIO driver support komt. Bij het gebruik van een audio interface (die ASIO support) werkt momenteel of de microfoon, of de audio niet met Discord. Ik gebruik nu Voicemeeter Banana om dit probleem te verhelpen maar optimaal is het niet.
Waar is de tijd van bellen met zijn 10en tegelijk? Mis het 5 intoetsen voor terugbellen ook wel. Chinese ambassade bellen is een drama.
Even voor alle leken hier in de comments, om uberhaupt op Clubhouse te komen moet je heel interessant doen/zijn. Clubhouse wil op dit moment geen simpele zielen. Invites gaan van man op man net zoals bij Facebook aan het begin.

Maar gezien de controverse rondom Clubhouse zie ik dit als een welkome concurrent en durf ik het met Discord in ieder geval wél aan om het eens te proberen.

EDIT: Blijkbaar zijn zowel LinkedIn en Facebook ook bezig met hun eigen versie.

Linkedin: https://techcrunch.com/20...-clubhouse-rival-too/amp/

Facebook:
https://www.nytimes.com/2...roduct-clubhouse.amp.html

[Reactie gewijzigd door JimmyMars op 1 april 2021 01:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee