Discord test functie om gebruikers samen naar YouTube-video's te laten kijken

Gaming-chatapp Discord heeft een functie om samen met anderen YouTube-filmpjes te bekijken in bèta geïntroduceerd en dat op een kleine hoeveelheid servers. De feature verschijnt kort na de gedwongen sluiting van een aantal Discord-muziekbots.

De functie, die Discord Watch Together heet, functioneert ongeveer hetzelfde als de bots die recent op zwart moesten gaan. Gebruikers die in hetzelfde spraakkanaal zitten, kunnen Watch Together inschakelen, waarna een of meerdere gebruikers de afspeellijst kunnen vullen en het afspelen van de video's kunnen bedienen. De optie om één iemand de controle over het afspelen te geven, is er ook.

Recentelijk heeft Google de makers van de Discord-bots Rythm en Groovy gesommeerd hun functioneren neer te leggen. De bots maakten het mogelijk om in een spraakkanaal met meerdere gebruikers naar muziek te luisteren, afkomstig van bronnen als YouTube. Hierbij werd echter geen reclame afgespeeld, waar Google niet mee gediend was. Bij Discord Watch Together is beeld inbegrepen en worden ook reclames getoond.

The Verge schrijft dat de functie tien maanden geleden in de vorm van een kleinschalige test al verscheen. "We hebben vernomen dat er wat haast achter de functie is gezet na de recente afsluitingen van de muziekbots", voegde de techsite daaraan toe.

De functie wordt volgens The Verge momenteel geïntroduceerd op Friends & Family-servers, gevolgd door kleinere servers en daarna alle servers. Discord probeert de functie uiterlijk eind oktober voor iedereen beschikbaar te maken.

Screenshots van de functie, via The Verge

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-09-2021 • 10:46

50 Linkedin

Reacties (50)

50
49
20
4
0
25
Wijzig sortering
Vandaar dus de dwingende sluiting van de tot heden bekende YTmuziekbots op Discord. Dit verklaart een hoop. :+

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 23 september 2021 11:16]

Net andersom: deze feature extra snel wegens de sluiting, niet de sluiting vanwege de feature. Het was ook Google achter de sommaties, niet Discord.
Deze functie is al sinds april/mei dit jaar beschikbaar voor bots (Discord Activities), heb eigenlijk geen idee waarom het nu pas naar voren komt (zal al een langlopend project zijn tussen Discord en YouTube). Heb onder eerdere artikelen over Discord bots die moeten stoppen ook aangegeven dat deze optie er al is en waarschijnlijk binnenkort de officiële vervanger wordt. Het heet op dit moment alleen "YouTube Together", blijkbaar gaan/hebben ze dat hernoemen/hernoemd en ook wat functionaliteit aangepast te zien aan de screenshots.

Blijkbaar is de test van afgelopen jaar nu voorbij en wordt het uitgerold in de UI van de client. Ben wel benieuwd of de andere activiteiten ook meteen uitgerold worden (fishington, betrayal, poker, etc.)

[Reactie gewijzigd door drocona op 23 september 2021 10:59]

Niet helemaal, ik zou omdenken in dit geval. Discord implementeert nu deze functie en was hier al langere tijd in ontwikkeling (bij Discord), geeft deze vrij aan een selecte groep servers, inclusief reclame op de videos en de ToS van Youtube er volledig in geïntegreerd.

Ik kan mij bijna niet voorstellen, dat er niet een deal is tussen Discord en Google. Ik weet bijna zeket dat Google hier een belang heeft. Want waarom zou je niet deals sluiten dan met de mega populaire muziekbots? Die al freakingly veel gebruikt werden? Maar wel met Discord?

Hier is meer gaande :-) Krijg wel een "0" offtopic op mijn hoofdreactie. Maargoed, ben het gewend :*) O+

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 23 september 2021 11:28]

Discord voegt dit nu toe om de waarde van het bedrijf te verhogen zo vlak na de kapitaal injectie van 500 miljoen. Op naar de 30 miljard waarde!

Dat de gebruikers walgen van de reclames, who cares.

[Reactie gewijzigd door moepie op 23 september 2021 12:59]

Discord voegt dit nu toe, omdat er ook een overeenkomst is met Google / Youtube, anders zouden ze hun vingers er niet aan branden om een cease and decist te ontvangen.
Ja, de geïmpliceerde deal met google is een endorsement die waarde verhogend is.

Dat de meeste gebruikers bij de eerste reclame gaan afhaken is niet van belang.

Dat dit ervoor zorgt dat nog meer informatie van gebruikers naar google gaat… is ook een minor detail.

[Reactie gewijzigd door moepie op 23 september 2021 14:03]

Dat maakt mij ook verder helemaal niks uit, mijn hoofdreactie was, vandaar dat al die externe bots cease and decists krijgen van Google om hun diensten te stoppen. Paar weken later komt het systeem dat Discord heeft ontwikkeld met vermoedelijk dus volle toestemming / overeenkomst met Google over de Youtube omgeving.
Wil je geen reclame? Neem je Youtube Premium Simpel toch?

Wil je niet betalen voor Youtube premium? Waarom moet Google genoege nemen met gebruikers die wel gebruik maken van het platform maar niet betalen voor de content die zij mede beschikbaar stellen?

De videos die men bekijkt worden gehuisvest op hun platform, in hun data centers, op hun hardware die hun stroom gebruiken wat voor Google kosten meebrengt. En dan heb ik het nog niet eens over de Miljarden streams elke dag, de heledag door die hun netwerk en netwerk apperatuur belast. Onderhoud en het in de lucht houden van die infrastructuur is echt niet gratis.

Dus laat ik je stelling anders zeggen;

"Dat Google walgt van free-loaders is niet van belang, Ik heb mijn gratis content waar ik niet voor betaal."

Google stelt de content beschikbaar,kosteloos, onder de voorwaarde dat ze je advertenties voorschotelen. Even los van het feit dat ze dat wel steeds ongecharmeerd doen en het door de strot duwen (2 tot 4 advertenties op sommige video's, waarbij ze je regelmatig 2 voorschotelen nog voor dat de video begint)

Mijn vraag zou eerder zijn...

Hoe zit het met premium gebruikers? Krijgen zij ook reclame als ze via Watch together content nuttigen?
Dat zou ik eerder kwalijk vinden dan dat er reclame in een video zit... Want je betaald immers onder de voorwaarde dat je geen reclame krijgt wanneer je betaald. Dus persoonlijk ben ik heel erg benieuwd hoe dat gebalanceerd word. Zou je bijvoorbeeld, per Server kunnen instellen dat er geen reclame is met watchtogether en dat hier dan een bepaalde Fee aanzit? Of een regeling dat met genoeg boosts je geen reclame meer hebt? om maar iets te roepen.
Niet alle muziekbots, alleen die gebruik maakte van Youtube, al vielen zo'n beetje alle muziekbots daar wel onder.

Radio's mogen bv nog wel
Tussen de regels doorlezen. Maar ik zal youtube specifiek vermelden!
Anoniem: 1657372
23 september 2021 10:59
Dit is toch een concept wat ik nog steeds niet helemaal goed snap, dat je via een online dienst samen maar apart in je eigen huis filmpjes gaat kijken. Dat is toch een teken dat ik oud word denk ik (en zo oud ben ik niet), want voor mij is YouTube vooral iets waar ik zelf wat op kijk, of wat we aanzetten als we echt met vrienden bij elkaar zitten.
Er staan ook complete speelfilms op YouTube.
De betaalversie heeft ook YouTube originals (series). Ik denk dat leeftijd niets te maken heeft met dit concept. Ik hoor ook niet meer bij de jongere generatie. Maar ik kan me nog goed herinneren dat we samen op Teamspeak/Ventrilo zaten om vervolgens dezelfde film op te zetten.
We moesten dan alleen aftellen en tegelijk op "play" drukken. Zo keken vrienden samen (maar toch apart) naar een film.
Het voordeel met dit is, dat pauzeren of doorspoelen ook mogelijk is (vermoed ik).
Anoniem: 1657372
@msole23 september 2021 11:11
Ik snap dat er ook films e.d. op YouTube staan, maar ook met Netflix snap ik het concept niet. Ik zou nooit via internet samen een film gaan kijken, dan ga ik of zelf een film kijken of je spreekt fysiek af met mensen.

En ik snap ook wat de voordelen zijn als je het wel doet, maar ik kan me dat dus al niet voorstellen. Maar goed, ik ben me ook goed bewust dat ik dus niet de doelgroep ben van een dergelijke functie :) Ik blijft Discord wel lekker gebruiken om te praten tijdens het gamen, en als we dan een film gaan kijken zet ik het uit ;)
Dit werkt bijvoorbeeld ook zeer goed bij internationale groepen waar je in zit. En Discord zie je dat zeer vaak. Dus daarom is het best wel een handige feature. :)
Je snapt het concept niet? Maar je snapt wel het concept van samen naar de film gaan (fysiek).

Wel dit is (zoals Elcivor ook aangeeft) de "tussenoplossing" voor vrienden die niet bij elkaar in de buurt wonen.
Het enige verschil is dus dat je elk op je bank zit, ipv naast elkaar op de bank.

Is toch niet zo vreemd? Ieder zijn ding natuurlijk...
Anoniem: 1657372
@msole23 september 2021 12:32
Nou maar voor mij gaat samen kijken dus om fysiek samen zijn, wat ik veel fijner vind dan constant naar een scherm praten met een koptelefoon op. Juist de gezelligheid van het samen zijn is wat voor mij belangrijk is, niet dat je perse dezelfde film kijkt. Voor mij is de film vaak meer de bijzaak van de activiteit. En voor mij is daar best een verschil tussen of je naast elkaar zit of via het internet, maar ik ben zelf ook bijvoorbeeld helemaal niet blij met thuiswerken. Online dingen zijn mooi dat ze kunnen, maar hoeven van mij niet normale interactie te vervangen.

Maar zoals ik zeg, ik weet ook dat ik niet de doelgroep ben en ik zeg ook werkelijk nergens dat het vreemd is, alleen dat ik het niet snap (aka een mening/gevoel).
Duidelijk. Ik snap dat als dat je insteek is, deze functie niet zo nuttig klinkt.

Bedankt om het helder uit te leggen. Geeft toch weer wat inzicht :)
Ik heb het in mijn schoolcarrière ook meegemaakt dat we de opdracht kregen om een bepaalde film te kijken voor een vak. Dan kon je natuurlijk bij je vrienden afspreken, maar je kon dan ook gewoon Skypen of Discord aanzetten en de film tegelijk starten. Dit zou hiermee natuurlijk makkelijker gaan.

Een andere use-case zou bv. zijn dat je een game aan het spelen bent met vrienden, je een tutorial van iets nodig hebt en i.p.v. dan een linkje door te sturen naar het exacte moment in die video, start je gewoon deze nieuwe feature en toon je wat je wilt tonen. Je kan dan zelf op de goede momenten nog zelf extra info geven zonder dat je eerst moet zeggen "ga naar minuut x en seconden y".

Maar ik denk dat het vooral een feature zal zijn dat gebruikt zal worden om muziek te streamen en op die manier naar dezelfde muziek te luisteren. Dus er zal niet echt gekeken worden, maar het zal eerder draaien op de achtergrond tijdens het gamen, studeren, werken, etc.
I.p.v. dat je allemaal naar de radio luistert (die bij iedereen gelijk loopt) zal je nu op deze manier allemaal van op afstand naar dezelfde muziek en podcasts kunnen luisteren.
Het is ook vooral het samen luisteren naar muziek dat wat via de bot wordt afgespeeld,terwijl je samen of appart aan het gamen bent.
En dat brengt wel echt een extra dementie in het samen online zijn.
Het is meer bedoeld om gewoon naar dezelfde muziek te kunnen luisteren tijdens het gamen. Daarnaast lijkt het me sterk dat je nooit eens een video wilt laten zien aan je vrienden, om dan elke keer te wachten tot je fysiek met al je vrienden bij elkaar bent is natuurlijk ook onzin.

Je moet ook iets breder denken dan alleen je eigen situatie, misschien heb jij al je vrienden op loop afstand maar een van mijn vrienden woont in spanje, soms heb je ff geen zin meer in gamen, waarom zou je dan persee in je eentje naar youtube moeten kijken. Samen is altijd gezelliger toch

Hoewel ik regelmatig de rythm bot gebruikte, ga ik deze nieuwe optie denk ik gewoon helemaal niet gebruiken.. Als we een filmpje willen zien doen we dat al gewoon via screen share en muziek met non stop reclame tussendoor zit ook helemaal niemand op te wachten. Dan maar gewoon niet samen muziek luisteren.
Voor de Covid-19 epidemie ging ik altijd naar 1 toe en deden we samen een potje civ6. Biertje bij, kletsje, chipje en afsluiten met een Russian Car Crash filmpje.
Dat was al vrij snel naar Discord verhuisd tijdens de avondklok. En omdat meerderen toen alleen thuis zaten, is dat een beetje gegroeid naar 4-6 personen op de vrijdag. Nog steeds sluiten we de sessie af met een YT crash filmpje. Nu via een gedeeld scherm, maar als dat via een watch-together optie kan, prima. Scheelt in de framerates en resolutie. Ook gaf audio vaak issues. Te zacht vaak. Ook al zette je het volume overal op 100, niet te horen door de anderen.
Inmiddels ga ik wel weer naar m'n maat toe op de vrijdagavond, maar sluiten er via Discord nog steeds 2-3 aan. Erg gezellig. Oh, en Civ6 is ingeruild voor o.a. Carcassonne. Dat red je wel op een avond. 😁
Ik zie het in enkele server al gebeuren dat er een bot of website voor wordt gebruik, zoals het artikel ook vermeld.
Fijne ontwikkeling om te zien dat het nu in Discord zelf zit verweven, scheelt extra diensten.
Ik ben wel benieuwd hoe het in de praktijk zal zijn..
Fijne ontwikkeling om te zien dat het nu in Discord zelf zit verweven, scheelt extra diensten.
Ik ben wel benieuwd hoe het in de praktijk zal zijn..
Ik betwijfel het of het wel zo fijn wordt. Zit ik net lekker reclames te luisteren, komt er ineens muziek tussendoor. Heb je enig idee hoe irritant dat is? /s

[Reactie gewijzigd door Lanfear89 op 23 september 2021 11:13]

Ik heb daar ook mijn twijfels over.. Ik ben best gesteld op mijn reclames en die muziek tussendoor is inderdaad aardig storend. /s

Als ik zie hoeveel reclame er ingeduwd wordt op bijv. de smart TV app, soms zelfs voor én na een video, verwacht ik het niet veel beter in de Discord app.
Lijkt me dat Youtube Premium de ads ook hier weg zullen houden. Misschien Discord Nitro ook, geen idee.
Dat denk ik niet. Je streamed dit toch samen met de mensen in je channel? Hoe werkt dat dan als de ene helft wel premium heeft maar de andere helft niet? Denk ook niet dat Discord Nitro uitmaakt tenzij Discord een deal heeft met Youtube.
Lijkt me dat ze wel iets van een deal hebben, maar wel grote kans dat reclames er gewoon in blijven op z'n minst met Discord Nitro.

Met Youtube Premium heb je een goed punt, maar het zou wel heel sneu zijn om alsnog reclames te krijgen terwijl je Premium hebt en het met Discord gelinkt hebt. Out of sync is uiteraard ook geen optie dus ben bang dat je gelijk hebt.
Er staat letterlijk in het screenshot dat er ads weergegeven (kunnen) worden, dus lijkt me niet dat ze überhaupt rekening houden met Premium
Ik gebruik Raveberry om muziek te luisteren in de voice channels op discord.
Pluspunt dat ook spotify hierbij gewoon werkt, iets minder functies dan Rythm, maar geluidskwaliteit is wel 10x beter :).
Dat project had ik nog nooit van gehoord, bedankt voor de tip!
Heb zelf wel mopidy als party jukebox gebruikt op LAN parties (los van Discord), blijkbaar is Raveberry hier op gebaseerd en hebben ze een Discord bot extension gemaakt, erg interessant!

[Reactie gewijzigd door drocona op 23 september 2021 11:24]

Zou ook best grappig zijn als er een soort gelijke feature komt voor films in netflix bijvoorbeeld
Disney+ heeft dit volgens mij wel, heet GroupWatch. Werkt volgens mij met groepen tot zes clients. Daar zit het in de Disney app zelf ingebouwd, dus hoef je niet per se een webbrowser te gebruiken om de verschillende spelers te synchroniseren.
Je kan gewoon je beeldscherm delen en het op die manier samen kijken. Dit is eigenlijk geblokkeerd maar als je hardwareacceleratie uitschakeld in je browser dan werkt het gewoon.
Vergeet niet dat dit niks meer is dan een sync optie voor YouTube video's, zoals Plex, Disney+, en Netflix (mbv een plugin) ook kunnen.

Het voordeel is dat YouTube open en gratis is, dus ze kunnen gewoon de player embedden in de Discord client, maar dat werkt bij betaalde spelers niet zo goed
Wat een toevallige toevalligheid dat nu net die bots moesten stoppen met werken /s
Om auteur van dit artikel @Mark_88 te quoten:
Net andersom: deze feature extra snel wegens de sluiting, niet de sluiting vanwege de feature. Het was ook Google achter de sommaties, niet Discord.
zoiets mis ik keihard in Zoom of Teams.
Als je met een hele groep in HD naar een opgenomen filmpje wil kijken zou dit ideaal zijn.
straks moeten we dus gewoon overschakelen op Discord hiervoor...
Met Jitsi kan dit anders prima
Daar had ik dan weer problemen zodra er veel gebruikers waren... Ondertussen wel al tijdje geleden dat ik die nog getest heb. Samen YouTube kijken zat er toen toch nog niet bij
De eerste implementatie was idd wat buggy, maar werkte prima de laatste keer dat ik het gebruikte (met 40 in een kamer). Heb wel eerst heel even filmpje gepauzeerd voor eventuele trage gebruikers :).
Killer functie van Jitsi wmb. Dat was meerdere screenshares tegelijk ook (super voor ontwikkelaars), maar dat kan Zoom inmiddels ook geloof ik.
Btw. De betaalde JaaS kan inmiddels 500 in 1 kamer, dat heb ik op onze server nog niet getest.
Kan wel handig zijn omdat dit via discord te doen, momenteel gebruiken mijn maten en ik hiervoor cytu.be. Dan word die ook overbodig
Maar je kunt toch:

1) Ga live en deel je applicatie
2) Mensen kijken je stream die mee willen kijken
3) Start youtube video

?
Daar zit dan alsnog meer vertraging tussen :) het kan best dat middels een feature als-deze die vertraging kleiner kan zijn én discord spaart daarmee bandbreedte uit die anders via haar server verstookt had geweest aan streams.

De vertraging die er is is soms ook wat onvoorspelbaar, de ene keer een seconde grofweg (wat ruim behapbaar is) maar soms ook een ruim tiental of meer, en dan moet de streamer de stream herstarten voordat dat soms "spontaan" anders is, soms helaas ook meermaals.
Vertraging? Ik heb hier anders nooit last van bij kijken van YT/videos/ziggogo etc

Sterker nog ben je meer gesync'd dan als je allemaal apart ziggogo kijkt. Dus lijkt me minder dan 1 seconde vertraging.

[Reactie gewijzigd door Loekino op 23 september 2021 13:08]

Bij ons is het vooral in het weekend wel wat meer wisselvallig geweest, wat vooral tijdens het doorstreamen van F1 wat vervelend kon zijn wanneer iemand zon 10sec achterliep :p
"YouTube-filmpjes te bekijken in bèta geïntroduceerd en dat op een kleine hoeveelheid servers."

Waarom zou je dit nogmaals op je eigen server willen hosten? Terwijl het al op de servers van Google staat. Kan er niet een soort API gemaakt worden die dit mogelijk maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee