Gerucht: Twitter wilde Clubhouse kopen voor vier miljard dollar

Twitter wilde naar verluidt live-audiochatapp Clubhouse kopen voor vier miljard dollar. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg. De deal ging om onbekende redenen niet door en de overnamegesprekken zijn inmiddels gestopt.

De gesprekken vonden afgelopen maanden plaats, zegt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het is onbekend waarom die stuk zijn gelopen. Clubhouse is ongeveer een jaar oud en had enkele maanden geleden vermoedelijk ongeveer zeven miljoen gebruikers. Twitter had ongeveer vier miljard dollar willen betalen om het eigendom over de app over te nemen.

Twitter heeft al een eigen variant op Clubhouse met de naam Spaces. Het sociale netwerk test de functie sinds december en heeft die recentelijk opengesteld voor meer mensen en Twitter werkt ook aan een desktopversie daarvan.

Intussen probeert Clubhouse investeringen op te halen met een waardering van rond vier miljard dollar. Het is onbekend of dat lukt. Aanvankelijk groeide het platform hard. Intussen zijn er meerdere concurrenten. Naast Twitter Spaces heeft Discord een soortgelijke functie en is Facebook begonnen met zijn test van Hotline.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-04-2021 • 09:09

26

Reacties (26)

26
24
14
1
0
6
Wijzig sortering
App bestaat krap een jaar, de hype begint nu een beetje op te komen, 10 miljoen downloads in ios store, 2 miljoen actieve gebruikers en het is nu 4 miljard dollar waard? Blijkbaar leven we in het jaar 2000. Ik snap dat je dit soort dingen "op de groei(potentie)" koopt. Maar als de hype overwaait of de concurrent komt met een beter alternatief, dan is het 4 miljard down the drain. Ik vind het nogal gewaagd.
Er is niemand die 4 miljard cash betaald.
Waardering wordt op 4 gezet. Voormalige eigenaren krijgen certificaten met de waarde van 4 miljard. Zit waarschijnlijk een flinke constructie aanvast met eisen. Alleen na bv 4 jaar met minimaal x groei etc kunnen de certificaten omgezet/verkocht worden.
Media maakt er altijd een leuk bericht van. Maar er zit dus meer achter.
Goed verwoord.

Ik wilde het simpeler zeggen: het geld wordt vooral rondgepompt, dus als iets faalt dan wordt het wel weer doorgesluisd.
Een deel van die 4 miljard zal wel degelijk cash zijn. Want waarom zou je anders verkopen als je alleen maar geld te zien krijgt bij x groei na x jaar? Dan heb je verkocht maar ligt het risico nog steeds bij jou... dat kan natuurlijk niet.
Jawel dat kan wel. De upsell is namelijk 4 miljard potentieel. Dat was anders lang niet zoveel. Binnen venture capitalists zijn dit soort constructies doodnormaal. Ik heb hier zelf veel mee te maken.
Het gaat hier niet om venture capital. Dit gaat om een overname. Appels met peren.
App bestaat krap een jaar, de hype begint nu een beetje op te komen, 10 miljoen downloads in ios store, 2 miljoen actieve gebruikers en het is nu 4 miljard dollar waard?
Surveillance capitalism. Gebruikers als product zijn in de huidige bubbel steeds meer geld waard.
Blijkbaar leven we in het jaar 2000. Ik snap dat je dit soort dingen "op de groei(potentie)" koopt. Maar als de hype overwaait of de concurrent komt met een beter alternatief, dan is het 4 miljard down the drain. Ik vind het nogal gewaagd.
We praten hier niet over de minste bedrijven. Vier miljard is veel, maar niet iets waar ze aan ten onder gaan. Big risk, big reward. Tenminste, totdat de bubbel knapt. ;)

De bubbel wordt ook gevoerd door het klassieke idee dat gepersonaliseerde advertenties en user tracking de beste manier zijn. Ook T.net trapt in deze valkuil:

plan: We passen de cookiewall aan en maken abo's trackingvrij

En voldoet nog steeds niet aan wet- en regelgeving:

R4gnax in 'plan: We passen de cookiewall aan en maken abo's trackingvrij'

Het punt is dat het net sluit, en dat krampachtig wordt vastgehouden aan het verleden om er zo de laatste centen uit te persen. Op een gegeven moment houdt dat op, en heeft men geen nieuwe businessmodellen klaar staan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Kunnen we deze reactie even waarderen naar zijn waarde,

Dat bepaalde mensen hun eigen feitelijke onwaarheden blijven geloven en maar niet naar de juristen en andere bekwame personen willen luisteren omdat die een minder populair beeld laten zien, maar wanneer je jouw onwaarheden overal moet posten en in elke bericht of artikel redenen zoekt om jouw verhaal te posten dan ben je gewoon een troll

In het bericht dat je linkt staat gewoon heel duidelijk dat de AP het weigeren van tracking tegen betaling als mogelijke optie ziet en ook in de AVG is geen specifieke bepaling opgenomen die ‘gratis trackingvrij’ verplicht stelt of die ‘trackingvrij tegen betaling specifiek verbiedt’.

Immers als betalen voor iets nadelig is dan zo het kopen van eten in de supermarkt verboden moeten zijn,
De overeenkomst tot koop is volgens Nederlands en EU recht namelijk ongeldig als de verkopende partij onredelijk nadeel geeft voor de koper. Bijvoorbeeld: wanneer er sprake is van afpersing of misbruik van macht/en of misbruik van onredelijke omstandigheden.

Dus: zonder eten ga je dood, als je mij niet betaald heb je geen eten, dus zonder mij te betalen ga je dood, dus afpersing. <- u begrijpt zelf wel dat het zo niet werkt
Eerlijk gezegd heb ik het idee dat het slechts een hype van een week was en dat de aandacht inmiddels alweer is gaan liggen. Ik heb er een week lang elk nieuwsmedium over horen praten en erna doodse stilte. Dus of dat het waard is? Ik betwijfel het ten zeerste.
Ik heb er een week lang elk nieuwsmedium over horen praten en erna doodse stilte. Dus of dat het waard is? Ik betwijfel het ten zeerste.
Beetje post-Trump Twitter dus?
Ik betwijfel zeker of het het waard is maar dat de media het er niet over hebben, betekent niet dat het niet meer relevant is. Ik hoor juist ook meer teams over het starten van een Clubhouse groep als een soort nieuwe Snapchat of Instagram. Ik heb zelf geen iPhone maar als ik het van anderen hoor, klinkt het als een erg relaxed medium.

Ik denk alleen dat Clubhouse zoveel potentie weggooit door gewoon geen Android app te hebben.
Ik ben inderdaad echt benieuwd wanneer de huidige techbubbel gaat knappen. Het zal me niets verbazen als de schade vele malen groter is dan in 2001
Hoe zo geld is gratis tegenwoordig zo wel de EU als de VS printen miljarden extra per maand... voor een bedrijf als Twitter is het niets om even 4 miljard te droppen en dat een paar maanden later weer af te schrijven. Natuurlijk zal iemand zij/haar baan verliezen en zullen de boven hen geplaatste een korte tijd met wat meer aandacht kijken naar dit deel van het bedrijf maar voor dat er een volgende aankoop gedaan wordt zullen ze al weer de andere kant op kijken zo dat zij niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het falen mocht de verkoop niet goed uitpakken net als de vorige keer. Lukt het wel dan is het natuurlijk hun leiderschap dat dit soort geweldige acties mogelijk maakt en het bedrijf zo hard doet groeien.

Het probleem met dit soort apps is inderdaad dat het helemaal niets speciaals is het is simpel weg een leuke nieuwe manier om te communiceren en dat slaat aan of niet als dat aanslaat dat moet je eigenlijk als bedenker/eigenaar hier van zo snel mogelijk verkopen want als jij zo'n app kunt maken dan kan iedereen dat en de kans dat je de nieuwe Google of Facebook zal worden is zo extreem klein dat verkopen eigenlijk altijd een betere keuze is dan denken dat je het wel even kunt op nemen tegen de grote spelers op de markt en al die andere kleine apps die binnen een paar maanden een zelfde oplossing in de markt weten te zetten.

Ik begrijp dan ook niet helemaal waarom men niet gelijk verkocht heeft. Je kunt dan als het een beetje mee zit een flink bedrag vangen binnen het bedrijf van de nieuwe eigenaar met een mooie titel en weinig echte verantwoordelijkheid als het een beetje mee zit. En mocht het niets worden dan zit je als nog met miljoenen op je rekening en een fors inkomen tot het moment dat je met een gouden handdruk naar huis gestuurd wordt.
Natuurlijk is de droom een eigen geweldig bedrijf op te zetten en nog heel erg veel groter te worden maar denk je eens in als de Mojang jongens Minecraft niet verkocht hadden dan hadden ze nooit zo veel kunnen verdienen als ze nu gedaan hebben. Ze zijn al weer jaren bezig met lekker een beetje aan klooien leuke dingen doen omdat ze leuk zijn en als ze geen zin hebben lekker helemaal niets. Als ze niet verkocht hadden dan hadden ze waarschijnlijk nog steeds zich dood verveeld met steeds maar weer een nieuw blok aan Minecraft toevoegen.Wat dat betreft hebben ze het veel beter gedaan dan de clubhouse crew die nu de concurrenten ze aan alle kanten voorbij ziet rennen terwijl zij zich kapot werken om te proberen dat bij te houden. Terwijl ze met de resources van een Twitter veel meer kans hadden gehad die strijd te winnen.
Uiteindelijk moet je kiezen wat het beste bij jouw past maar realistisch gezien denk ik dat als je claimt het beste men je gebruikers voor te hebben je het beste kunt verkopen dan denken dat je wel even de wereld kunt veroveren met een relatief simpele app.
Het momentum is voorbij. De grote jongens maken nu een eigen variant. Scheelt weer een flinke investering. Gaat de Meerkat kant op. Ben benieuwd wie dat nog kent.
Dat zijn weer de standaard uitspraken. Is overvalued, concurrentie komt eraan. Uiteindelijk kan je niet in de toekomst kijen. Na Whatsapp zijn er ook concurrenten gekomen. TikTok is ook nog steeds populair.
Het voordeel van eerste zijn is de voorsprong en het is altijd afwachten hoe ze die voorsprong willen gaan behouden.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 23 juli 2024 05:10]

Twitter heeft het zelfs al, een aantal gebruikers zitten in een testtraject als ik mijn TL mag geloven.
Als clubhouse met een functie komt om de live podcasts later te beluisteren, zouden ze spotify kunnen inhalen wat betreft podcasts. Clubhouse kan een platform worden waar mensen kleinschalig een podcast kunnen starten zinder fysiek contact. Het heeft best veel groeipotentie, maar alleen als ze de functie van het opslaan van de podcasts toevoegen, anders zie ik de waarde niet. Ik ga niet op een bepaald moment op de dag de tijd nemen om naar een live podcast te luisteren.
Een deel van het hele clubhouse verhaal is inderdaad dat je gesprekken niet kunt terugluisteren als een soort podcast, en ander deel is dat ze vooral heel erg roepen dat een ‘clubhouse’ is en dus niet een soort ted-talk, maar dat dat in werkelijkheid niet klopt.

Een aantal redenen waarom een clubhouse geen community is:
• Er is een podium, alleen mensen op het podium mogen praten
• Na dat podium is er een soort VIP-sectie, waarin alle mensen zitten die contact hebben met de mensen op het podium, de kans dat VIP’s op het podium komen is groter dan dat iemand anders daar komt
• Clubhouse heeft geen goede profielen dus de kans dat jij als. Expert-spreker herkent word is niet verbonden aan je kennis of je opleidingen maar alleen aan het aantal mensen dat jij op het podium kent.
• er is binnen clubhouse geen manier om in contact te komen (privé) met bijvoorbeeld de gespreksleider, je kunt je dus ook niet identificeren als. Expert, je kunt ook geen vragen stellen als je niet op het podium staat waardoor bijvoorbeeld kritiek veel onwaarschijnlijker en de discussies dus ook veel eenzijdiger zijn


Ik laat even in het midden of dit allemaal by design zo is en of het dus intentional is, maar stuk voor stuk zorgen deze punten voor een ‘elite-kliek cultuur’
Ik weet het nog niet. Zal me niet verbazen als het een stille dood sterft. Het mist voor mij nèt wat podcasts zo interessant maken; het later kunnen terugluisteren wanneer het jou uitkomt. Knappe persoon die het lukt om mij buiten werktijd klaar te laten zitten voor een gepland praatrondje.

Zo kreeg ik na even wachten een invite via een collega om een account te maken. Gedaan en vervolgens niet 1 keer geluisterd. Het past niet in mijn leefstijl om perse op een bepaald tijdstip ergens naar te kijken / luisteren.
De hosts kiezen vaak een tijdstip, zodat ze daarna zelf nog een avond hebben. En dat tijdstip komt dan weer totaal niet overeen met het moment in de avond dat ik zélf mn handen vrij heb. Dáág.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 05:10]

Intussen zijn er meerdere concurrenten. Naast Twitter Spaces heeft Discord een soortgelijke functie en is Facebook begonnen met zijn test van Hotline.
Zo verrassend, dat Facebook weer het idee moet gaan na-apen. Ze hebben het idee van Snapchat inmiddels ook op hun platforms uitgemolen en sinds kort is Tiktok ook aan de beurt.

Bewijst maar weer. Hoe groter een bedrijf is hoe minder creativiteit binnen de organisatie lijkt te zijn.
Er zijn technologiebedrijven die veel diensten leveren, zoals Amazon AWS, Google, Microsoft, ... Dat die bedrijven veel geld waard zijn is nog wel te begrijpen. Die hebben een hoge maandelijkse omzet, een gezond businessmodel (betalen naar gebruik) en in veel gevallen een flink vendor lock-in. Dat die bedrijven veel geld waard zijn kan ik me heel goed voorstellen.

Daarnaast heb je de "one-trick ponies", zoals dit soort partijen. Volgens mij is het hele businessmodel er op gericht om concurrentie te worden voor Twitter of Facebook (incl. WhatsApp en Instragram) en te gokken op overname. Zowel Twitter als Facebook zijn eigenlijk ook one-trick ponies en de enige manier om niet ingehaald te worden is de concurrentie op te kopen. Dat zie je dan ook continu gebeuren.

Het is natuurlijk waanzin om $2.000 per actieve gebruiker te betalen, maar je zou nog kunnen speculeren op een exponentiële groei. Dat is echter hoogst onzeker met alle alternatieven in de markt. Wat ik van ClubHouse heb begrepen is het een soort van group chat-dienst, dus relatief hoge kosten voor de hosting en data-vergaren is duur (gesproken woord analyseren is CPU intensief). Krijg dat maar eens rendabel. Ik kan eigenlijk alleen concluderen dat het is om concurrentie uit de markt weg te kopen en te hopen dat je het kan controleren of er toch nog wat aan kan verdienen.

Ik zou met 4 miljard in een jaar er een strik omheen gedaan hebben en tot ziens...
Klinkt een beetje als een FOMO bod van Twitter. Kijken naar de cijfers slaat 4 miljard natuurlijk helemaal nergens op.
Nee hoor, sterker nog; ik heb 3 jaar geleden een huis gekocht.
Nooit van gehoord iemand die kan uitleggen wat het is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.