Release Clubhouse voor Android duurt minimaal nog paar maanden

De release van audiochatapp Clubhouse voor Android duurt nog minimaal een paar maanden, zo hebben de oprichters laten weten. Het probleem zit hem onder meer in het algoritme om relevante live-gesprekken aan te raden bij een groeiende groep gebruikers.

Als er meer gebruikers bij komen, toont de openingspagina van de app vaak gesprekken in een taal die gebruikers niet eens spreken, zeggen de oprichters van Clubhouse in de opname van een 'Townhall'-live-gesprek waar Techcrunch naar linkt. De app heeft problemen met het aanraden van de juiste gesprekken aan de juiste gebruikers. Clubhouse beloofde in januari snel aan een Android-versie te werken.

Ook gaat het uitnodigingssysteem van Clubhouse er in de komende maanden vanaf: op dit moment is Clubhouse alleen te gebruiken na het krijgen van een uitnodiging. Hoe goed dat systeem nog werkt, is onduidelijk: het moest een idee van exclusiviteit geven, maar door de vele uitnodigingen die online circuleren, kan vrijwel iedereen die dat wil makkelijk naar binnen.

Clubhouse is een app, waarin gebruikers alleen live gesprekken kunnen volgen en voeren. De app kampt met diverse privacyproblemen: zo was het uploaden van het adresboek in het begin verplicht voor diverse zaken in de app en dat is tegen de AVG. Bovendien stuurde de app data onversleuteld door naar de Chinese maker van de back-end. In Frankrijk loopt een onderzoek naar de privacyproblemen. Tweakers scheef in februari een Plus-artikel over Clubhouse.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-03-2021 • 07:42

32 Linkedin

Reacties (32)

Wijzig sortering
Ik vind het vooral treurig dat na facebook, instagram, whatsapp, etc. er nog steeds een erg grote groep mensen is die de inbreuk op je privacy door dit soort "gratis" software/apps niet wil inzien. Waarschijnlijk is het te laat voordat iedereen er een beetje achter is. Volgende stap is de instagram voor kinderen die volgens geruchten al wordt gemaakt...

[Reactie gewijzigd door Fugitive2008 op 23 maart 2021 07:52]

Ik vind het nogal arrogant om te denken dat iedereen die Fb gebruikt dat op een niet privacy-bewuste manier doet en iedereen die niet op Fb zit wel privacy bewust leeft

Om maar een voorbeeld te geven: Door altijd maar die (van alles trackende) tweakers cookies accepteren laat je ook meer data achter dan je lief is en welke alleen maar meer wordt zolang je ze niet verwijdert met de rest van je temp files

Maarja, w’app en Fb bashen is natuurlijk goedkoop scoren.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 23 maart 2021 08:48]

Ik vind het nogal arrogant om te denken dat iedereen die Fb gebruikt dat op een niet privacy-bewuste manier doet en iedereen die niet op Fb zit wel privacy bewust leeft
Facebook gebruiken op een privacy-bewuste manier komt even geloofwaardig over als roken op een gezondheid-bewuste manier.
Je kan Facebook alleen je voornaam, achternaam en emailadres geven en dan weten ze vrij weinig van je. Of je kan alle profieldata helemaal volledig invullen, met elke vage kennis vrienden worden, alles wat je interessant vindt liken en onderwerpen volgen, overal inchecken, elke foto taggen met alle mogelijke metadata. Dat is nogal een verschil.
Als je op Facebook zit vragen ze soms gewoon om je is te verifiëren met een paspoort of identiteitskaart als ze denken dat je een fakeprofiel hebt. Vandaar dat ik er niet meer zit.
En er is geen enkele wet die je verplicht een authentiek paspoort of identiteitskaart aan te leveren.
Hoe gebruik je facebook dan op een privacy-bewuste manier?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 maart 2021 11:40]

WhatsApp en Facebook bekritiseren zouden meer mensen moeten doen.

Eerlijk gezegd voelt jouw reactie aan als goedkoop bashen op een zeer terecht geuite zorg.
Niet vreemd, want als er één groep is die gevoelig er voor is om 'er bij te horen', dan zijn het wel kinderen. Vergis je niet, (verslaving-)psychologen zijn waarschijnlijk de best betaalde werknemers van partijen als Facebook, Twitter, etc..
Wat ik vreemder vind is dat echt bekende personen zoals Mark Zuckerberg en Elon Musk ook hebben deelgenomen aan gesprekken op Clubhouse. Daarvoor hebben zij dus ook hun adresboek moeten uploaden. Of ze hebben speciaal hiervoor een burner phone natuurlijk ;)
Burner, media-training en een team van mensen die staat in te fluisteren. Om Zuckerberg en Musk hoef je je denk ik geen zorgen te maken. Het effect van hun “voorbeeld” echter..
Ik verbaas me er niet over ik vind het vooral schrijnend om te zien...
Vergis je niet, (verslaving-)psychologen zijn waarschijnlijk de best betaalde werknemers van partijen als Facebook, Twitter, etc..
Freemium en AAA spelontwikkelaars/-uitgevers...
Of wel inzien maar het niet uitmaakt? Tot die groep behoor ik. Als zij happy zijn met mijn data gaan ze hun gang maar lekker.
Probleem is dat het niet alleen jouw data is (was, in elk geval). Het gros van de data in je adresboek betreft data van anderen, die jou geen toestemming gegeven hebben die data te delen met Clubhouse en wie er zoal nog meer meeleest in die data.
Correct, dat is wel degelijk zeer kwalijk.
Als je kijkt naar welk dingen er mis gaan met de app dan zijn die wel op te lossen. Ik heb hier Release Notes gevonden en ze werken wel aan diverse zaken, zo is het sinds de laatste update mogelijk om iemand op nummer uit te nodigen dus dan neem ik aan dat je toegang tot contacten uit kunt zetten: https://www.notion.so/Rel...d56cf4718b6486f5f670db6ad
Het is nog in Beta, veel gebruikt excuus door game developers dus daar zijn Tweakers wel bekend mee denk ik. Zelf vind ik het een interessant platform en zie ook zakelijke toepassingen waar ik best voor zou betalen.
Het andere probleem is dat de wet tegen dit soort bedrijven en gebruikers zou beschermen, maar er is geen bescherming door gebrek aan controle en handhaving.
Zelfs als er al handhaving komt lijkt het niets uit te maken. Gebruikers hebben met de persoonsgegevens van anderen hun zin al gekregen en het bedrijf het al verwerkt.
Zeker, en je hebt als overheid een belangrijke taak in het beschermen en het handhaven van de privacy van je burgers. Dat kan zijn door te eisen dat bepaalde data niet meer mag worden gewonnen of dat er van bepaalde algorithms om privacy gevoelige data te verzamelen en media en communicatie te beinvloeden niet meer mag worden gebruikt.
Bij facebook is het zo dat je niet eens de (eind)gebruiker bent, maar vooral niets meer dan grondstof voor facebook - de eindgebruikers zijn de org. waar facebook data aan levert, waaronder ook overheden.

Het verschilt wel per app. Deze app is gericht op 'inhoudelijke' praat-discussies (net als ooit twitter pretendeerde) en het vrije debat. Zodra er commerciele belangen in het nauw komen zal er al snel gestuurd gaan worden in dat zogenaamde vrije.
[qVolgende stap is de instagram voor kinderen die volgens geruchten al wordt gemaakt...[/q]
Deze is leuk:
I am reminded of an old Letterman gag from the 1980s. It was during a bit called “Rejected FDA Products”, and one of them was “Gerber’s Cigarettes for Infants”.
Wat een slap verhaal, zo een aanraadalgoritme is toch volledig onafhankelijk van het platform? Dus als ze het niet voor Android voor elkaar hebben, hebben ze het ook niet voor elkaar voor iOS.

Enige manier waarop ik dit bericht dan kan lezen is dat hun algo het aantal mensen niet aankan (lees: het gewoon een slecht algo is) en ze dus het aantal gebruikers proberen te beperken. Dat staat dan echter weer haaks op de melding dat ze van invite-only af gaan...
Dit klinkt als een interviewer die doorvraagt met 'ja maar WAT werkt er dan niet' vragen en een engineer die het zat is en zegt ja *random bug die we toevallig ook hebben*
Het is ook kapot op iPhone, daar zie ik ook allemaal Chinese dingen die ik niet begrijp.
Ze willen waarschijnlijk gewoon geen stortvloed aan klachten krijgen en de testgroep klein(er) houden.
Het is een nogal slechte uitleg voor 'we willen het aantal gebruikers beperkt houden'. Makkelijkste manier om dat te doen naast de toegang op uitnodiging is een platform geheel uitsluiten.
Maar als ze die toegang op uitnodiging los kunnen laten en er miljoenen iPhone gebruikers kunnen toetreden is dat geen reden om Android uit te sluiten, want een enorme groei in gebruikers krijg je dan toch wel.
Hoezo vertraagt een algoritme voor het aanraden van gesprekken de Android-implementatie? Dat algoritme is toch iets wat op de server wordt uitgevoerd? Of willen ze dat eerst afmaken of verbeteren en moeten diezelfde developers daarna aan Android werken? Dat zou raar zijn want dat zijn nogal verschillende disciplines.
Als de Android versie beschikbaar komt zullen er meer gebruikers bijkomen. Zal het algoritme nog slechter worden. Zullen gebruikers minder relevante gesprekken voorgeschoteld krijgen, zal het gebruik van de app afnemen.
Eerst je zaken op orde hebben voordat je zo'n grote nieuwe groep binnen laat lijkt mij een logische stap.
Dat algoritme is natuurlijk lariekoek, ik denk eerder dat het komt omdat hun systeem slecht in elkaar zit en ze dunne marges per gebruiker hebben. Android-gebruikers kopen doorgaans minder apps en services and iOS-gebruikers, dus als je platform te duur is om goed te schalen, ga je geld verliezen door een Android-variant te lanceren voor je een goede manier hebt om inkomsten te genereren die ook daadwerkelijk verkocht wordt.

Op zich erg knap om een app gebaseerd op andermans API zo slecht schaalbaar te maken, wellicht wordt de API te duur als je andere platformen of te veel gebruikers accepteert.

Natuurlijk draaien ze nu op investeerdersgeld en niet op een echte subscription service, maar dat investeerdersgeld is op een gegeven moment ook op en nieuwe investeerders willen straks een inkomstenbron zien.
Elke reden om geen Android app te maken heeft puur te maken met exclusiviteit. Schaarste creert nu eenmaal een gevoel van ergens bij willen horen of het te willen hebben.

Alles wat ze doen bij Clubhouse is dus pure marketing.

Je ziet het aan de volgende zaken:

- Enkel een app voor iPhone. Qua massa bereiken was Android logischer geweest. iOS heeft echter een specifiekere doelgroep.
- Invite only. Je moet een uitnodiging hebben om 'erbij' te horen.
- Spreker op het podium en de categorie er onder 'followed by the speakers'. Ook een soort van exclusiviteit.
- Alleen de meest 'actieve' leden mogen zogenoemde clubs openen. Er staat helaas niet bij wat 'actief' dan precies inhoudt.

Laat je niet ompraten door technische lulkoek dus.
Er zal uiteindelijk wel een grote Messenger app met dit concept aan de haal gaan omdat ze zichzelf buitenspel hebben gezet door zo beperkt beschikbaar te zijn en exclusief te blijven.
Ik gebruik al een maand een versie voor android die gewoon perfect werkt. staat ook gewoon in de playstore.

https://play.google.com/s...id=app.clubhouse.br&gl=NL
Heb al geen interesse meer. Twitter Spaces is er al.
Telegram heeft intussen ook al zoiets zag ik: Live talk in channels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee