Google bevestigt dat Android-apps crashen door probleem System WebView

Google heeft bevestigd dat een probleem met crashende apps te wijten is aan een update van System WebView, een toepassing in Android die apps gebruiken om webcontent te laten zien. Onder meer Gmail gebruikt die toepassing.

System WebView in de Play Store

Een fix komt eraan, zegt Google tegen The Verge. Het is onduidelijk wanneer de fix precies zal komen. Op de pagina voor Google Workspaces bevestigt Google dat in elk geval Gmail is getroffen en raadt het bedrijf aan om via de browser de desktopversie van Gmail te benaderen. Samsung zegt dat het deïnstalleren van updates van System WebView kan helpen.

De crashes komen door een update voor System WebView die op 22 maart in de Play Store is verschenen en die op veel telefoons automatisch is geïnstalleerd. System WebView is een in-app browser die voor veel apps een frame voor webcontent verzorgt. De update van 22 maart was bedoeld voor 'prestatieverbeteringen en bugfixes', aldus de listing in de Play Store.

Er kunnen problemen optreden met veel soorten apps. Gebruikers melden problemen met onder meer de ING-app, maar AlleStoringen laat ook problemen met de Rabobank-app zien. Het is nog onbekend wanneer het probleem zal zijn opgelost.

Update, 7:48: Google meldt op zijn statuspagina dat het probleem is opgelost. WebView heeft een update gehad naar versie 89.0.4389.105 en die lijkt het probleem te hebben opgelost, meldt tweaker PeacekeeperNL.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-03-2021 • 07:25

124 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (124)

124
124
48
7
0
70
Wijzig sortering
Vanochtend nog een nieuwe update gehad en het is nu weer opgelost!

Bij mij werkten opera en Gmail bijv. niet. Nu wel weer. Huidige versie is 89.0.4389.105

[Reactie gewijzigd door TweakGr op 23 maart 2021 07:29]

Maybe offtopic maar dunno, better safe then sorry:
Sinds ik gisteren een update heb gehad werken gestures niet meer,, is er een verband met deze update van laatst en meer issues like mine?
Xiaomi telefoon toevallig? Zo ja, bij de Pocofone F2 van mijn pa was het inderdaad een kwestie van Webview updaten (uiteindelijk). Mocht dat toch niet baten, kwam ik tijdens mijn troubleshooting het volgende tegen:

Als je MIUI 12.2.4 hebt, de "Random apps crashen" en/of: "Recent apps werkt niet meer bij gebruikt 3rd party launcher" en/of je gestures werken niet, dan werd er voorgesteld om MIUI optimizations in developer options uit te schakelen.

Dit kan als volgt:
1. Zet ontwikkelaarsopties aan (tik 5x op het build nummer in 'About phone')
2. Ga naar ontwikkelaarsopties (Zit bij Xiaomi onder 'Andere instellingen')
3. Scroll helemaal naar beneden
4. Zet MIUI optimalisaties uit

Bij mijn pas was dit uiteindelijk niet nodig en heb ik het zelfs weer aangezet na het updaten van Webview. Maar wellicht dat je wat aan deze informatie hebt.
Heel heel heel erg bedankt, webview updaten deed het em niet en inderdaad een xiaomi

Edit: helaas ook de miui optimalisaties uitzetten heeft geen soelaas geboden.

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 23 maart 2021 22:10]

Vergeet Gmail, de belangrijkste app in de hele play store, 9GAG, crashte constant. Ik geraakte de dag niet meer door :+
Ik heb al een paar weken geen updates meer gedaan dus het lag zeer zeker niet aan een update van system webview. Ik begin me toch enige zorgen te maken. Het lijkt er meer op dat google online iets heeft aangepast waardoor apps niet meer werkte. Als dat zo is dan betekend dit dat ze op afstand dus ervoor kunnen zorgen dat apps niet meer werken en aangezien bijna geen enkele app meer werkte zou het me dus ook niets verbazen als google alle web content uit die apps kan inzien en opslaan.

Ik vind dit eerlijk gezegd extreem zorgwekkend.
Even handmatig webview updaten vanuit de playstore en je kunt het probleem direct oplossen mocht dit niet automatisch zijn gelukt (zoals bij mij).
https://play.google.com/s...droid.webview&hl=nl&gl=US

[Reactie gewijzigd door lakigucci op 23 maart 2021 09:31]

Dank je, gelukt met de link en probleem opgelost!
Topper! Moeders vooral problemen met outlook en standaard mail app op haar telefoon, werkt weer naar behoren!
Ik krijg geen optie om te downloaden?
Heb de laatste versie geïnstalleerd en nog werkt het niet.
Bij mij staat nergens een knop update. Ook niet in het menu. Iemand een idee hoe je deze app dan wel kunt updaten? Bvd..
Ik heb in de Play store gezocht naar webview, hij stond bij mij namelijk ook niet in de lijst. Van daaruit kon ik eenvoudig updaten en was het probleem opgelost.
Gelukt, thanks.
Ik heb een Xiaomi Mi A2 en na de update via de playstore werkt alles weer.
De servicedesk van Google gaf mij het advies om Android opnieuw te installeren, konden zij tegen betaling doen...
Ben blij dat ik dat niet gedaan heb en nog even op deze site gekeken heb :-)
Update in Play store blijft bij mij nog steeds hangen....
Dat had ik ook, bij mij pas opgelost na verwijderen Data van Playstore app (alleen Cache was bij mij niet voldoende).
Dank je is bij mij nu ook gelukt, na verwijderen van meer dan alleen Cache inderdaad)
Hoe moet dat?? Dan ga ik dat ook proberen...
Bij Settings/Instellingen zoeken naar Webview, app-info openen van webview naar Data/Opslag. Nu kun je onderaan de data/gegevens wissen en de Cache legen.
Dankjewel, gelukt! Het helpt alleen helas niet voor alle apps.. spelletjes en facebook etc worden nog steeds afgesloten..
Je moet dit doen bij de Playstore app zelf. Daarna controleren of de Webview app wel weer updatet.
hier een poco die "MSA" laat crashen - geen idee of het hieraan gerelateerd is, maar probleem speelt wel sinds gisteren... Zal eens kijken of ik een update heb.

edit: Zojuist een update in de play store van System Webview - versie 89.0.4389.105
Problemen met apps (o.a. ing, marktplaats, aliexpress) zijn allemaal weg en "MSA" crashed niet meer.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 23 maart 2021 07:40]

Msa is xiaomi's advertentie app om het zo maar ff te zeggen.
Tip: je kunt Msa uitschakelen onder 'instellingen' >>'wachtwoorden en beveiliging' ga daarna naar 'toestemming en intrekking' en dan het schuifje naar links van Msa
Thanks, meteen even gedaan.
Maar eens gaan kijken wat er nog meer uit kan/moet en of ik van Global naar EU kan.
Op xda zijn wel instructies te vinden voor t debloaten van je telefoon, dit vereist wel enige computerkennis!
Zo heb ik mn hele poco F1 'schoon' gemaakt
Dit werkte voor mij tijdelijk. Nadat ik de mi9 opnieuw op startte, bleef MSA opnieuw crashen. Ondanks dat de toestemming ingetrokken is.

Het crashen stopte nadat ik de updates voor de MSA app verwijderde. Dit was voordat ik de update voor Webview gedownload had.

Ik weet niet of meer mensen dit gemerkt hebben, maar ik vond het redelijk zorgwekkend dat de app bleef crashen na terugtrekking van de toestemming.

[Reactie gewijzigd door Michielleke op 23 maart 2021 14:17]

Ik had dit uitgeschakeld, maar dat loste het niet op: ik bleef de melding krijgen.
Nu dacht ik natuurlijk dat het aan mijn telefoon lag (die al 2,5 jaar zonder énig probleem werkt, nog vrijwel even snel, batterij nog top, ben echt blij met m'n Xiaomi!), dus even een grondige schoonmaak gehouden, aka terug op fabrieksinstellingen. Voor niks dus, had ik eerst maar even op internet gekeken, oeps... 8)7
Zojuist een update van webview gehad. Probleem opgelost.
Hier gelukkig ook. Ik ben blij dat ik die factory reset niet meteen heb uitgevoerd en eerst ben gaan zoeken op het web (o.a. The Verge wist het te melden). Ik vrees dat er velen zijn die al wel een factory reset gedaan hebben.
Ik had ook het probleem. Dacht ook dat ik aan een factory reset toe zou gaan komen. Had cache van de specifieke apps waar ik problemen mee had reeds geleegd, vervolgens via recovery de cache geleegd en 'restore apps' uitgevoerd (apps optimaliseren). Gelukkig ging ik daarna eerst nog checken voor updates, maar ik stond ook op het punt om een factory reset uit te voeren.

Maar gisteravond rond uur of 2200 was er bij mij nog niks aan de hand, de apps werkten nog prima. Vanmorgen vroeg merkte ik pas problemen. Update van WebView naar versie 89.0.4389.105 heeft bij mij het probleem opgelost.
Ik heb hier precies dezelfde handelingen verricht voordat ik ging slapen. Vanochtend nog maar eens een zoektocht gedaan en gelukkig was er een oplossing. :D

[Reactie gewijzigd door sjaool op 23 maart 2021 22:21]

Ik heb dezelfde problemenen maar bij mij blijft dr web vieuw maar instaleren
Als WebView blijft installeren (dus de installatie loopt niet door) moet je even de Play Store geforceerd stoppen en de cache van de Play Store legen. Kan via Instellingen, Apps, en dan de Play Store erbij pakken.
Zodra je dan de Play Store opnieuw opent en de update weer installeert zou het probleem opgelost moeten zijn.
Helaas hielp dit bij mij niet. Nog andere tips?

Edit: heb het voor mijn telefoon weten op te lossen. Individueel updaten werkte niet. Moest blijkbaar update all gebruiken

[Reactie gewijzigd door Thoeman op 23 maart 2021 12:42]

ervoer hetzelfde probleem. heb de beta geinstalleerd. die werkt wel :)
Bij de beta doet de marktplaats app het niet meer hier. Hardnekkig probleem. Mijn huisgenoten hebben ook problemen, maar hebben nooit van webview gehoord.
Bij mij werkte het ook alleen via de update all. Bedankt voor de tip!
De laatste update versie 89.0.4389.105 moet het probleem oplossen.
Op de Nokia 5.3 van mijn zoon (Android One), staat dat er een update voor Webview zou zijn, maar hier op update (of update all) klikken lijkt niets uit te halen.
De update blijft gewoon staan...
Inmiddels toch opgelost

[Reactie gewijzigd door Renep321 op 23 maart 2021 19:41]

Factory reset was sowieso nergens voor nodig. Een reset van de specifieke app was genoeg om de boel te fixen voor de meeste apps.
Nee, bij mij kwam het probleem terug. Ook na herinstallatie van apps. Daarna dus die factory reset..
Yes, factory reset hier. 😡

Maar er zijn ergere dingen.
Ik ook, factory reset. Oeps, helaas. Nou ja, wilde toch mijn telefoon al eens een keer grondig opschonen, dus dan is dat maar gelijk gebeurt.
Krijg alleen niet gelijk weer de goede versie van Android + MIUI, dat is wel spijtig. Even kijken hoe we dat gaan oplossen.

[Reactie gewijzigd door Owly491 op 23 maart 2021 18:58]

Ik zie de app in de store staan als Android System WebView geïnstalleerd staan, maar kan er zelf niets mee doen. Niet updaten en ook niet de-installeren.
Je krijgt vanzelf een update. Ze zijn het nu aan het uitrollen. Zie anders mijn reactie hierboven, alle updates installeren via je play store account en je krijgt een nieuwe versie van chrome die meteen we webview update.
Bij sommige devices gaat het om Chrome, had ik ook. Uitschakelen, inschakelen, en geen update uitvoeren verhelpt het voor nu.
Wachten op een nieuwe versie!
Op dit ogenblik op 2 telefoons het probleem dat sommigen apps niet meer werken.
De updates komen bij de meeste mensen alleen automatisch binnen als de telefoon aan de lader ligt. Worden vandaag dus een hoop mensen wakker waar vanacht de versie met de bug wel gedownload is, maar waar de herstelde versie dat niet is.

Was achteraf gisteren ook de verklaring waarom alleen mijn telefoon van alles liet crashen, en die van mijn vrouw niet.

Edit: weet eigenlijk niet zeker of dat ook geld voor unmanaged device.

https://support.google.co...work/answer/9350374?hl=en

[Reactie gewijzigd door Mirx_NL op 23 maart 2021 08:26]

Hier hetzelfde tel van mij geen probleem mijn vrouw gmail crashed.
Ik heb de update inmiddels op 1 telefoon geinstalleerd. Hij werkt nu weer normaal. alleen whatsapp bleef telefoonnummers aangeven ipv namen.
Nefit Easy app sluit direct weer hier. Niet zeker of het gerelateerd is aan webview, maar lekker irritant.
Na update nog steeds geen sjoege......
Gelukkig werkt het nog wel via spraakopdracht Google Home>IFTTT>Nefit

*ook op andere devices een probleem. Doorgestuurd via contact formulier naar Nefit-Bosch

*Nefit werkt aan een oplossing : https://www.nefit-bosch.nl/help/actuele-meldingen

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 23 maart 2021 18:45]

Nefit Easy werkt bij mij sinds vandaag ook niet, ook niet na de System Webview update van vandaag.
Gisteren nog alles in orde, en volgens Play store heeft er de afgelopen dagen geen update van de Nefit app plaatsgevonden.
Same here, maar ik heb volgens mij ook net vanochtend pas de bewuste update van 22 maart binnen gekregen voor Webview.......
Ik had eerder Tweakers moeten checken, dan had ik de update uitgesteld ;-)
Bij mij het zelfde. Erg onhandig. Hopelijk snelle oplossing. Op de Nefit website staat dat het het probleem onderkend worst en er aan gewerkt wordt.

[Reactie gewijzigd door Johnm-1964 op 23 maart 2021 15:05]

Hier werkt die ook niet meer
Idem bij mij, voorlopig de enigste app die steeds crasht.
Mail app opnieuw geïnstalleerd en werkt weer.
Nefit blijft crashen
Hier nog steeds geen update gehad op mijn galaxy s9+. Ik hoop dat ze eerst de nieuwe devices uitrollen en dat ik later op de ochtend aan de beurt ben. Ik lees dat veel mensen de update al hebben. Bij mij is de app uitgeschakeld en ik kan geen rollback doen of updaten. 8)7
Wat je kan proberen is de playstore openen en dan zoeken naar webview en die van android kiezen. Keer erop klikken zodat je de info ziet en versienummer. Moest ik hier bij ouder toestel ook doen welke nog steeds crashte, toen ik via bovenstaande stappen keek werd het wel bijgewerkt.
Inmiddels heb ik in de app store op update all geklikt en toen popte een nieuwe versie van chrome op. Die geïnstalleerd en nu werkt alles gelukkig weer :D
Die probeerde ik vanmorgen ook en zag chrome er ook bijstaan. Jammer alleen dat gmail er boven stond en die crashte steeds. Totaal niet in me opgekomen om die dan even uit te zetten ook zodat de andere wel door konden 8)7
Het rare is dat de problemen voor mij pas in de avond begonnen. Omstreeks 22:40 begon de home assistant op te crashen, samen met nu.nl. Rabobank en Gmail werkten gewoon bij mij.
Hier het zelfde was blij dat mn Token voor het werk gewoon bleef werken.
Maar bv buienradar werkte vanmorgen uur later niet meer en zo met meerdere apps.
Wat wel werkte wat app verwijderen en weer installeren dacht met al die apps :-(
Dan maar een backup en factory reset en alles terug dacht ik.
gelukkig allemaal niet nodig......
Bij mij ook, niets hielp en het was alleen bij rondom apps lege van cache helpte niet soms wel voor even alle data uit de app verwijderen. maar was snel weer terug.
Heb me telefoon gebacked up en een fabrieks instellingen terug gezet, alle apps weer terug laten zetten, toen alles weer terug gezet met een backup. Nu lees ik dat het komt door een foutje bij Google. aaaghhr...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee