Google stopt met Play Movies-app op smart-tv's en verwijst door naar YouTube

De Google Play-app voor films is vanaf half juni niet meer te gebruiken op smart-tv's. Google waarschuwt dat bezitters van een televisie van Samsung, LG, Vizio en Roku vanaf dan van de YouTube-app gebruik moeten maken om films te kopen en te huren.

Google waarschuwt gebruikers in een mail en via een blogpost dat het stopt met ondersteuning voor de apps. Dat gebeurt per 15 juni van dit jaar. De ondersteuning van de Play Movies-app stopt dan voor Samsung-, LG-, Vizio- en Roku-smart-tv's. In die apps zelf verschijnt ook een waarschuwing.

De apps zijn vanaf die datum niet meer te gebruiken. Gebruikers die een film willen kopen of huren, kunnen dat vanaf dan in de YouTube-app doen. Films die in het verleden zijn gekocht, kunnen via YouTube worden bekeken, zegt Google. Ook blijft het mogelijk films aan te schaffen via Play-credits en films die via Family Library zijn gekocht, blijven ook beschikbaar via de YouTube-app. Nieuwe aankopen via YouTube kunnen echter niet via Family Sharing worden gedeeld, waarschuwt het bedrijf.

Ook is de Watchlist niet langer beschikbaar op YouTube. Google zegt dat gebruikers als alternatief een Playlist kunnen maken, maar er is geen methode om de Play Watchlist om te zetten in een YouTube Playlist. Amerikaanse gebruikers lijken een promocode te krijgen als compensatie voor de aanschaf van een film, maar in de e-mail naar Nederlandse gebruikers staat dat niet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

13-04-2021 • 07:56

56 Linkedin

Reacties (56)

Wijzig sortering
Eh... Die kop deed het lijken alsof je geen apps meer zou kunnen installeren op je Android tv... De play app is daar in eerste instantie gewoon je app store.

Edit: de aangepaste kop is een stuk duidelijker, thanks :)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 13 april 2021 08:19]

De play app is daar in eerste instantie gewoon je app store.
Dat is de Play Store. Lang geleden heette dat onder Android 'Android Market'. ;)

Maar ik kan begrijpen dat onder de meesten in Europa 'Google Play' niet geassocieerd wordt met een videostreamingdienstapplicatie. Volgens mij is dat meer een Amerikaans dingetje. De verwarring is hierom terecht, maar die ligt niet bij T.net maar bij Google. Die is niet altijd even consistent met hun marketing en benamingen.

"Google stopt met stream-app Play op smart-tv's" was misschien een betere titel.

[edit]
Oh, en natuurlijk moet hij weer genoemd worden: de Google Graveyard. ;)

[edit2]
Titel is aangepast. Er wordt nu expliciet gerefereerd naar Play Movies.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 april 2021 09:28]

Die werkt hier ook gewoon. Eén keer maar nooit meer. Extra moeten betalen voor HD en dan alsnog 480P rommel voorgeschoteld krijgen, zonder ondertiteling.
Dat is de schuld van de aanbieder. Klagen bij Google helpt vaak. Grote kans dat je transactie wordt teruggedraaid.
Kan best... maar voor diegene die net als @Wolfos dat ding eens probeert en dan meteen zo'n ervaring heeft is het natuurlijk snel over & uit - daar had Google dat soort zaken van te voren effectiver moeten regelen.
Dat soort zaken staat meestal in de voorwaarden voor de aanbieders. Google controleert dat niet, maar grijpt wel in als er klachten komen.
Als google ongecontroleerde troep verkoopt moeten ze zich niet verbazen dat gebruikers niet enthousiast zijn over de winkel.

Als de AH verrotte kaas verkoopt en je dan het geld terug geeft met een opmerking "dat ligt aan de leverancier, niet onze fout, wij maken zelf geen kaas" ga je volgende keer toch ook naar de Jumbo, niet?
Google verkoopt die content niet, maar is slechts een doorverkoper. De content leverancier is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de content. Je moet het dus meer zien als een (semi)zelfstandige slager die in de AH een slagerij heeft. De AH heeft niet de (volledige) controle over wat de slager verkoopt.

Zowel de AH als Google kunnen zich natuurlijk niet verkopen als een aanbieder binnen hun winkel troep verkoopt en zullen toch regelmatig moeten controleren of de kwaliteit nog een beetje voldoet aan de standaard die ze voor de winkel willen aanhouden. Ook al hebben ze niet de zeggenschap over de aanbieder of slager, slechte producten maken wel dat de klant uiteindelijk naar een ander gaat. Google heeft dus zeker wel een verantwoordelijkheid!
Tevens mijn eerste gedachte...
Ik deed het al via YouTube want de app was echt heel slecht. Maar eigenlijk vind ik het van de zotte dat ze die app gewoon niet een beetje ondersteuning geven. Ik heb daar een paar films gekocht en niet in YouTube. Je zou toch van een Google mogen aannemen dat ze dat wel kunnen (blijven) faciliteren. Maar ja de recente geschiedenis toont anders aan helaas.
Die films kun je als het goed is gewoon in YouTube vinden. Ik zit even niet bij mijn tv, maar op mijn mobiel kan ik in de YouTube app gewoon die ene film die ik ooit (in play) voor 10 cent aangeschaft heb zien. Staat in je library en dan your movies (of iets wat daar op lijkt als je het op Nederlands hebt staan).
Klopt inderdaad, nadeel voor mij is echter dat ik voor YouTube een ander account heb dan waar ik de play films op heb aangeschaft.
Ik maak me hier wel enigszins zorgen over. Die Youtube app en interface op TVs is echt zo slecht. Ik ben benieuwd hoe makkelijk het zoeken en aanschaffen/huren van een film gaat zijn daar. Te veel functies en brak geimplementeerd.

- Leuk dat Youtube Music, maar op de TV totaal onbruikbaar. Zeker als je het vergelijkt met Spotify. Als dat hetzelfde is met films, dan pas ik ervoor.
- Zoeken alleen via het ingeven in eigen interface, ipv gebruik te maken van universeel toetsenbord.
- Gewoon reclame voorschotelen, terwijl je voor Premium betaalt.
- Die voorgestelde video's zijn iedere regel hetzelfde. Laat dan gewoon 1 overzicht zien.
- Onmogelijk om een videobeschrijving te lezen.
etc...
YouTube music (en het ter ziele gaan van Google music) is ook de reden dat ik terug ben bij Spotify ja... Zo zonde dat ze naar zo'n inferieur product gegaan zijn. En daarmee kom ik ook maar weinig op YouTube meer want 13 euro alleen voor geen advertenties is belachelijk, maar met advertenties is YouTube bijna ondraaglijk geworden om te gebruiken buiten het hoogst noodzakelijke.
Google works in mysterious ways...
Dat heb ik nou met de play movies app, wat een gedrocht altijd als eerste van mijn apparaten verwijderd.
En dat is waarom je al die smart-troep in TV's moet ontwijken. Ik zou dan ook geen aankopen meer doen op YouTube als dit is hoe ze omgaan met hun apps, je weet maar nooit wanneer ze de volgende features van je afpakken.

Als de YouTube-implementatie zo slechts is als die van YouTube Music, zou ik per direct overstappen op de concurrent. YouTube is best goed in veel dingen, maar een alternatief voor de Play-diensten is het gewoon niet. Aangezien ze Family Sharing al preventief uitschakelen, zit dat er gewoon aan te komen.
Het ergste is nog bij de ingebouwde YouTube variant dat je meer reclame en tevens ook langere reclames voorgeschoteld krijgt dan dat je vanaf jouw telefoon maar Chromecast jouw gewenste video's afspeelt.

Afgelopen weekend was ik bij iemand op visite en keek daar mijn "Later Kijken" video's op een LG OLED televisie en bij iedere video kreeg ik 2x45 seconden reclame. Ik was er snel klaar mee en ben gestopt.

Thuis wanneer ik naar Chromecast stream is er in mindere mate reclame aanwezig. Tot vorig jaar zelfs nauwelijks. Maar hoe lang duurt het nog voordat casten naar YouTube via Chromecast op het reclame niveau van smart televisies zit?
Aangezien elk jaar de reclames steeds agressiever worden en steeds meer prominent aanwezig is zal het niet lang meer duren.

Ik zou het wel weten en liever investeren in een Chromecast. Maar ik ken mensen die kopen alleen een televisie als deze smart functionaliteit heeft. Dit zijn vaak mensen die minder technisch aangelegd zijn. Die willen een alles in 1 oplossing en geen gedoe met een smartphone want dat is ingewikkeld. Helaas na een paar jaar is deze smart televisie dom omdat apps niet meer ondersteund worden en uiteindelijk kan de gebruiker alsnog een Chromecast kopen of in het ergste geval een nieuwe televisie bij onwetendheid.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 13 april 2021 09:30]

Ik gebruik de Chromecast ook, maar ik krijg wel vaker reclame. Het ligt er ook maar aan welke content je bekijkt, de maker ervan heeft er iets van controle over en YT lijkt dit aan te passen aan het aantal views/subscribers.

Het nadeel blijft dat Chromecast een eigen DNS gebruikt en mijn pi-hole buitenspel zet, dat vind ik persoonlijk kwalijker.
Helaas zijn er best een boel apparaten die dit doen. Niet alleen de Chromecast. Ook de Athom Homey doet dit en ik was in het verleden ook andere apparaten tegengekomen.

Je kan dit, mits je een beetje te configureren router hebt, afvangen met wat firewallregels.
(Dan komt het neer op: Alle DNS-verzoeken die niet van je pi-hole afkomen, worden naar je pi-hole omgeleid)

Als je router die optie niet heeft, dan kan je allicht de Google DNS servers hard blokkeren. De Chromecasts gaan dan uiteindelijk de standaard DNS-servers in je netwerk gebruiken (die zet hij op de derde (en vierde) plaats). (de Athom Homey werkt dan helemaal niet meer). Mogelijk dat hij in de eerste instantie dan wat traag is, maar na verloop van tijd heeft ie door dat de Google DNS servers niet beschikbaar zijn.
Wellicht een pi-hole in je netwerk bouwen?
Pi-hole of Adguard Home in je netwerk haalt voor Youtube niet zo veel uit. De domeinen die de advertenties serveren zijn dezelfde als de domeinen die de inhoud serveren. Er zijn wel wat trucjes die je kan uithalen, maar die werken vaak maar half en tijdelijk.

Op m'n telefoon (iphone) heb ik persoonlijk een alternatieve Youtube-app gesideload, die de advertenties niet laat zien. Voor m'n Apple TV heb ik nog geen oplossing. Ik weiger in elk geval meer dan 10 euro per maand te betalen voor geen advertenties op Youtube. Als het nou 1-2 euro per maand was, had ik het zo gedaan.
Het ergste is nog bij de ingebouwde YouTube variant dat je meer reclame en tevens ook langere reclames voorgeschoteld krijgt dan dat je vanaf jouw telefoon maar Chromecast jouw gewenste video's afspeelt.

Afgelopen weekend was ik bij iemand op visite en keek daar mijn "Later Kijken" video's op een LG OLED televisie en bij iedere video kreeg ik 2x45 seconden reclame. Ik was er snel klaar mee en ben gestopt.
...En ik wil daar nog aan toevoegen voor Samsung TV’s: enquêtes in de YouTube app met daarin o.a. vragen hoe je de reclames vond heb je 20s de tijd voor. Je kunt ze gelukkig ook wegklikken.

Even off-topic:
Ik was al klaar met “Smart TV’s” voordat ik er één had, maar nu helemaal! Ik heb zo’n beetje alle Samsung domeinen geblokt in mijn router, omdat we anders ook nog reclame in onze home balk krijgen. Waardeloos!

Ik heb er nu een Ryzen mjni PC met Windows 10 om mijn TV smart te maken.

Jammer dat er te weinig/geen goede 16:9 monitoren zijn van 40-60” met 4k, HDR, FreeSync, etc.
Maar dat is een bekende - loop met een grote boog om Samsung heen, tenzij je van advertenties houdt. Met LG heb ik een paar keer aangegeven dat soort zooi niet te willen en nog nooit een advertentie gezien. Apps en AB werken ook prima!
En dan nu graag de YouTube app onder handen nemen, met een goede optie voor afspeellijsten en kijklijstenb(eigenlijk een combinatie daarvan die je dan ook makkelijk kan delen met je (eigen) phone, tablet en tv!

Belachelijk dat zulke essentiële opties na jaren nog steeds missen.
Dat kan je toch al? Of bedoel je meer filter opties voor die lijsten? Dat mis ik nu vooral.
Sorry voor de onduidelijkheid, zit tussen verschillende talen in en dan is er ook nog het verschil tussen YouTube op een Windows/browser, Android app, Android app icm Chromecast en de app op mn TV.

Beetje off-topic daarom misschien, maargoed.

Mijn grootste frustratie is dat als ik Youtube via m'n chromecast gebruik, ik video's als "watch next" toe kan voegen, maar dat die lijst verdwijnt op het moment dat ik m'n chromecast los koppel (bijvoorbeeld wanneer ik van de woonkamer naar bed ga) zodat ik niet verder kan kijken.

Hiervoor wil ik niet de "watch later" functie gebruiken, want daar zet ik enkel video's die ik misschien op een later moment (ooit eens) wil gaan kijken als ik op een moment even niets anders interessants kan vinden of aangeraden krijg. Daarnaast zou de "watch later" lijst automatisch videos moeten verwijderen zodra ik ze 1x helemaal gekeken heb.

Maarja, Google wil sowieso niet snappen dat ik 99% van de video's die ik kijk niet nog een keer wil kijken (gezien de hoeveelheid "suggested videos" die ik al gezien heb - op hetzelfde account op hetzelfde apparaat)

Laatste en grootste frustratie is de bediening op Android: op een tablet in landscape modus zit het super kleine priegelige icoontje voor fullscreen te dicht op de suggested videos, zodat ik te vaak een ander video krijg ipv volledig scherm.
op een telefoon het probleem dat dubbel tikken op het scherm om door/terug te spoelen, ook te vaak mis gaat waardoor je de vorige of volgende video te zien krijgt.

Anyway, misschien ligt het ook wel aan mijn verwachtingen, ik vind de Netflix app bijvoorbeeld ook net zo slecht, Amazon prime weet ik eigenlijk niet, want die bedient m'n vriendin altijd.
Nu voor smart tv straks wordt het helemaal uit gefaseerd. Zo ook met youtube music die via mijn smart tv ook beluisterd wordt via youtube app zelf, op android/iphone heb je daar nog een aparte app voor. zal ook niet lang meer duren dat die samen worden toegevoegd.
Apple was ook veel apps aan het samenvoegen, maar is daar uiteindelijk ook wel iets op teruggekomen omdat het voor gebruikers verwarrend is.

Het voordeel van apps gaat ook wel echt verloren op die manier. Wat is er precies mis met meerdere apps die ongeveer hetzelfde doen? YT is/was erg gericht op user content, bij iets als Play Movies niet. Die twee samenvoegen voegt dan ook niet veel toe en lijkt me juist dat gebruikers daarvoor misschien afhaken.. een hogere pief zou wel bedacht hebben dat dit meer oplevert omdat mensen sneller voor andere content betalen.
YT is/was erg gericht op user content, bij iets als Play Movies niet.
Paid user content komt er zeker aan. Hoe ga je dat dan inrichten?
Play movies leek mij al gewoon overbodig. Je moet dan als video consument steeds heen en weer switchen tussen Youtube (user content) en Play Movies (betaalde content). Niet handig, en met een kans je consument tijdelijk kwijt te raken aan concurrenten als Netflix en Disney+.
Google heeft met Youtube al een uiterst bekende en succesvolle streamingdienst. Een betaalde knop/sectie eraan toevoegen binnen dat ecosysteem lijkt mij gewoon slimmer dan weer een aparte app voor betaalde films e.d. Met Youtube bereik je meteen een miljoenenpubliek in een bekende omgeving met een verleidelijk betaalknopje.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 13 april 2021 09:49]

Klopt je moet inderdaad niet alle apps samen voegen maar een app voor al je (google) content vind ik zo slecht nog niet, Dus youtube voor user conent, films, en muziek. all in one entertainment.
YouTube is ook allang niet meer wat het ooit was, het is nu enorm commercieel en dat zie je ook weer terug aan exclusieve content dat gepaard gaat met premium etc.
Misschien is het een manier om zo makkelijker een compleet beeld van iemand's kijkgedrag te krijgen?
Google heeft geen geintegreerde Youtube/Movies app nodig om alles van je te weten ;)
Ik zeg ook niet dat ze het nu niet weten. Ik zeg dat ze het misschien zo (nog) makkelijker weten.
Voor de categorie "misschien vind je dit leuk" wel inderdaad.

Persoonlijk hou ik wel van dedicated apps. Ik luister podcasts liever in een aparte app dan in Spotify.

En ik heb liever een App-store app, boeken-store app en film-app dan 1 grote vergaarbak.

Ik gebruik de movie app best vaak om een film te huren, ik kan me niet voorstellen dat ik blij wordt van een alles-in-een Youtube app.
Ik denk dat ze de scheidslijn tussen gratis (YouTube) en betaald (Play Movies) wat willen laten vervagen. En het is natuurlijk "allemaal video" dus we zullen zien. Maar het moet inderdaad niet te ver doorgevoerd worden. Een soort van super-app met alle media erin zie ik ook niet zitten.
Google Play Movies?? ... ah ja, dat is die app waar ik mijn vrouw dan weer uit moet halen als ze per ongeluk op de verkeerde knop heeft gedrukt. Ik hoop dat ze wel even een Android TV update uitbrengen waar die app verdwijnt.
Ik heb op mijn Sony TV een gigantische knop op mijn afstandbediening naar play movies (die ik nog nooit heb ingedrukt) Ik hoop dat deze knop dan ook wordt omgezet naar YouTube..

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 13 april 2021 10:09]

Ik snap dat niet in de blogpost van Google. Waarom worden alleen Samsung-, LG-, Vizio- en Roku-smart-tv's genoemd?
Het suggereert dat Play Movies bij andere tv-merken en op de smartphones en tablets gewoon blijven werken.
Met android App Button Mapper - is dit perfect aan te passen.
1 klik - open met.. [kies uit een lijst opties]
2 klikken - open met [kies uit een lijst opties]
3 Lang ingedrukt - open met [kies uit een lijst opties]
Als het Android is, kun je een button remapper gebruiken. Mijn "Netflix"-knop start tegenwoordig Kodi op 😀
Tja Google, leuk bedrijf, altijd wat nieuws.
Maar voordat je er geld & tijd in investeert: bedenk dat het volgende week weer weg kan zijn...
De volgende omzetting. een jaar geleden werden de Digital copies op de Flixter service omgezet naar Google Play Movies en nu is het weer Youtube.

Youtube wordt een beetje het allegaartje. Het is de webversie van wat iTunes bij Apple was voordat ze het daar uit elkaar splitsten.

Allemaal met het doel om je een abonnement aan te smeren, want daar word je bij elk bezoek steeds weer om gevraagd. #datwilikniet
En om alle trends door te zetten gaan ze tot slot YouTube ook nog een andere naam geven?! 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee