Facebook kondigt Clubhouse-kloon Live Audio Rooms aan en komt met Soundbites

Facebook brengt in de komende maanden verschillende nieuwe audiofuncties uit in zijn app. De opvallendste is Live Audio Rooms, de verwachte kloon van Clubhouse. Ook wordt het mogelijk om korte audioberichten op te nemen en om podcasts te beluisteren in de app.

Live Audio Rooms lijkt veel op Clubhouse, het nieuwe sociale netwerk dat de laatste maanden aan populariteit wint. In Live Audio Rooms kunnen gebruikers binnen Facebook-groepen met elkaar praten. In die kamers zit een aantal mensen die met elkaar praten, terwijl anderen kunnen meeluisteren. Facebook geeft voorlopig nog niet veel details over hoe de functie werkt. Het bedrijf zegt dat er aanvankelijk verschillende bekende personen beginnen met hun eigen Live Audio Rooms. De functie komt voor de zomer beschikbaar in de Facebook-app en later in de zomer ook op Messenger. Gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om met Live Audio Rooms geld te verdienen door er geld voor te vragen, zowel via een eenmalige donatie als met een abonnement.

Facebook Live Audio Rooms

Naar de Audio Rooms wordt het ook mogelijk zogeheten Soundbites te delen. Het gaat dan om korte audioclips, maar de functie lijkt vooral gericht te zijn op 'creators' en niet op doorsnee gebruikers. Facebook werkt ook hierbij samen met verschillende contentmakers. Soundbites wordt volgens het bedrijf 'in de komende maanden' getest en komt daarna beschikbaar voor iedereen, maar de tijdlijn daarvan is niet bekend.

Audio die gebruikers opnemen, kan in de toekomst ook worden bewerkt via Sound Studio. Gebruikers kunnen daarmee geluidseffecten toevoegen aan een opname, verschillende audiotracks met elkaar mixen, stemfilters toepassen en audiofragmenten bijknippen. Tot slot voegt Facebook podcasts toe aan zijn app. Die kunnen gebruikers via de app beluisteren. Ze krijgen daarbij ook aanbevelingen voor nieuwe podcasts op basis van hun interesses en de kennis die Facebook over hen heeft.

Facebook Soundbites

Het was al langer bekend dat Facebook werkte aan een eigen kloon van Clubhouse. Ook andere sociale netwerken zoals Twitter en LinkedIn doen dat. Tweakers schreef over die ontwikkeling onlangs nog een Plus-artikel.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-04-2021 • 08:14

52 Linkedin

Submitter: Schuurdeur

Lees meer

Reacties (52)

52
50
23
4
0
20
Wijzig sortering
Volgens mij is dat ontbinden van grote tech-bedrijven nog niet zo'n slecht plan... Op deze manier is het beginnen, behouden en groot worden met een succesvolle start-up toch gewoon onmogelijk?! Waar het eigenlijk op neer komt is dat je als start-up of akkoord moet gaan met een overname of zo sterk in je schoenen moet staan dat tegen een kloon op kunt boxen van jou product. Maar dan wel binnen de app van een miljoenenbedrijf.

Misschien zie ik het fout en is dit gewoon meeliften met iemand anders zijn succes. Maar nu met Facebook zie ik vooral een bedrijf dat zijn imperium nog groter wil maken.

[Reactie gewijzigd door n9iels op 20 april 2021 08:28]

veel startups mikken er juist op groot/interessant genoeg te worden om te worden 'gekocht' door Big Tech. (exit strategie).

verder eens, big tech opsplitsen is goed - maar vooral om andere redenen.
big tech opsplitsen is goed - maar vooral om andere redenen.
Zoals?
Privacy? Er is niet 1 mega groot bedrijf meer dat overal je data vandaan harkt.

Macht? Je hebt meerdere wat kleinere bedrijven over, met minder absolute macht. Big tech lijkt wel eens onaantastbaar. Ze worden wel eens op de vingers getikt links en rechts. Met miljoenen boetes tot gevolg. Dit is gewoon een ingecalculeerd risico voor de grote jongens.
Privacy? Er is niet 1 mega groot bedrijf meer dat overal je data vandaan harkt.
Nee, dan zijn het kleinere bedrijven van dezelfde eigenaar die vervolgens onderling data uitwisselen.... Wat is het verschil? :)
Daar zit een enorm verschil. Data is beschikbaar binnen een bedrijf, want het bedrijf heeft één klant. Maar één klant van één bedrijf mag niet zomaar de data geven of verkopen aan een ander bedrijf. Ook niet als dat onder dezelfde holding valt. Daar is e.e.a. nog wel op te lossen met algemene voorwaarden, maar het mag niet zondermeer wat binnen één bedrijf wel een optie is.
Dat is een beetje een kip en ei verhaal, want ze mikken er op omdat ze anders toch nauwelijks een kans hebben...
niet helemaal, startups zijn sowiso er om een probleem op te lossen met de hoop dat dusdanig schaalbaar te maken dat men er wat moois aan overhoudt.

Dat kan enerzijds door gewoon te blijven bestaan - of door gekocht te worden.

Niet dat ik het persoonlijk ermee eens ben; mijn inziens is het geld een resultaat van de waarde die je levert. Praktijken zoals een Uber of Thuisbezorgd of soortgelijk (waarin je met genoeg Capital Funding onder de marktprijs iedereen kapot concurreert - als enige overblijft en dan de prijzen opdrijft) vind ik zeer schadelijk.

Daarnaast, een startup beginnen met een exit strategie in gedachte is een manier, maar mijn inziens een heel rare manier van denken. Begin eerst maar het probleem te vinden en goed te fixen :)

Of Big Tech nu de startup koopt, of een ander bedrijf of een ander investeerder, maakt niet zo heel veel uit eerlijk gezegd. Enige verschil is dat "Big Tech" een hoop kennis/kunde heeft in hetzelfde veld.

Aan de andere kant denk ik, wat verwachten we dan in het kapitalistische systeem? Vrije markt is niets anders dan doorconcurreren totdat er 1 of 2 overblijven.
"miljoenenbedrijf" miljarden bedrijf bedoel je :+

Facebook wilt gewoon het internet/platform zijn, ik verwacht ook op langere termijn dat WhatsApp en Instagram opgaan in Facebook zelf.
Er is als kleine start-up niet tegenop te boksen. Of je moet een dermate grote investeerder achter je weten te krijgen zodat je ook grote stappen kan maken. Probleem dan is vaak dat de startups eerst nog de problemen van het opschalen naar grote player moeten overwinnen. Die hebben de grote firma's al lang geleden achter zich gelaten, dus die kunnen nog veel sneller schakelen.
Dat ontbinden zou dan wettelijk moeten gebeuren, als je kijk naar de invloed die bedrijven (lees digitale overheden) als facebook en google kopen in de EU is de kans hierop uitermate klein. De mede-oprichter van facebook heeft voor een splitsing/opdelen al regelmatig gepleit o.a. in deze uitgebreide column in de NYT.
Dat zal zeker wettelijk moeten gebeuren, maar is al eerder gedaan.
Misschien zie ik het fout en is dit gewoon meeliften met iemand anders zijn succes. Maar nu met Facebook zie ik vooral een bedrijf dat zijn imperium nog groter wil maken.
Dat is niet alleen met FB zo, bijna ieder bedrijf wil dat tegenwoordig, alles draait om macht en geld maar tegenwoordig is het nooit genoeg, alles moet méér méér méér en dan nog is het niet genoeg.
Gewoon rijk is niet goed genoeg meer, vulgair rijk is het nu en dan nóg is het niet genoeg.
Dat neo liberalisme sloopt de hele wereld uit elkaar, we gaan terug naar vroeger met alleen nog stinkend rijk en straat arm en daartussenin niets meer...

Helaas is de meerderheid van de mensen veranderd in lemmingen die al rationaliserend 1 voor 1 de afgrond in lopen.
Ikke ikke en de rest kan stikken.

Politiek en media doen hier gewoon aan mee, en grote bedrijven zoals FB worden niets in de weg gelegd, af en toe eens een voor hen lachwekkende boete en thats it, is namelijk wel een lekker verdienmodel voor regeringen/politiek die hun vriendjes/dinnetjes dan weer in een nieuw controle orgaan of commissie baantje kunnen voorzien.

Nou kom er maar weer in met de rationalisaties...!
Ik heb het nut van Clubhouse nog niet ontdekt en het feit dat het iOS-exclusief is wekt alleen maar afkeer op bij mij.

Daarnaast denk ik dat er ook niet veel mensen zitten te wachten op een nieuwe dienst van Facebook. De meeste mensen zijn wel klaar met Facebook maar gebruiken het nog uit gewoonte en voor bepaalde groepen (zoals ikzelf), verwacht ik.
Populariteit zit hem deels ook in de timing. Mensen zitten thuis en missen het bij elkaar zijn, op deze manier heb je door clubhouse wat het gevoel dat je toch onder de mensen bent. Daarnaast kunnen mensen ook aanschuiven en gewoon meeluisteren.

Er zijn tig apps die iets vergelijkbaars doen, maar ik denk dat het voornamelijk met het sociale aspect te maken heeft, daarnaast werkt het vrij simpel wat de drempel weer erg laag maakt. (ik negeer hier even het feit dat de app alleen beschikbaar is op iOS)
Het werkt gewoon het even wat fijner dan constant te typen,
Je weet dat je met een telefoon ook gewoon kunt bellen?
Bellen is "ouderwets" dit soort voice apps zijn de nieuwe "hype"
Je bedoelt het sarcastisch mag ik hopen?:)
Nee? Want je ziet het gebeuren toch
Ja, maar dan zit facebook er niet tussen. Laten we zoveel mogelijk delen met advertentieverkopers, dan weet je zeker dat je op afstand beinvloed wordt.

Kan me namelijk geen ander zinvol doel voorstellen van dit soort apps
Ik ben het eens met de gedachtengang maar sinds wanneer kan ik met twintig man tegelijk bellen?
Je kunt bij de meeste providers prima een conference call houden.
Hoezo wil je met 20 man tegelijk bellen?
Dat is dus mijn punt, met Discord,Clubhouse en co kan dat dus wel.
En dat is exact wat deze generatie jongeren wil, in groepen bellen en push to talk
Dat kon toch al veel langer met Whatsapp?
En dat is nou precies wat Facebook probeert anders te doen, er zitten ook streamers en gamers en andere groepen die hun 06 nummer niet willen delen maar wel willen praten, nou dat kan dus zo op die manier
Hoezo beïnvloed? Ik ben niet vatbaar voor reclame want ik koop alleen van de bekende merken! :+
Tsjah dan kun je ook Discord gebruiken toch?
Heeft iedereen discord? Nope, meer mensen hebben Facebook en Instagram dan discord
Ik verwacht dat die stelling wel klopt. Er werd gezegd heeft iedereen Discord? Dat jij het hebt haalt de zegt nog niet dat iedereen het heeft. Ik gebruik geen het geen van allen. Maar in mijn omgeving waar de meeste mensen amper iets van computer weten kennen inderdaad geen Discord maar wel Facebook. Instagram kennen er wel aardig wat van die mensen qua naam (omschrijving meestal iets met foto's of plaatjes) maar wordt niet echt gebruikt. En deze memsen hebben ook niet de kennis nog de zin om een eigen Discord server te gaan maken. Die bellen liever of doen wel typen on een WhatsApp groep.
Het grappige is, dat de oudere generatie dat altijd ventileert tegen de jongere gen.

Ik heb geen idee hoe oud je bent, maar elke keer als er iemand roept dat het nut er niet is, maken miljoenen mensen er gretig gebruik van. Lijkt mij wel nut dan, minimaal voor FB haha.


Maar!
Het is wél slechter nieuws voor privacy. Eerder werden geschreven teksten in big data opgeslagen. Toen gezichten (foto's), bij de overheid en telefoons vingerafdrukken. En nu heel, heel veel stemmen!

Ja maar youtube heeft dit toch ook ivm met beeld in de vorm van video's?
Ja, maar in veeeeel mindere mate. Er zijn wel miljoenen video's, maar als Facebook, of all companies, óók je stem verkrijgt hebben ze, op je DNA en geest na, letterlijk alles van je!
Stemmen hebben ze al; Whatsapp spraakberichten ;)
Mjah, wel waar, maar bij lange na niet zo masaal als dit gaat worden denk ik.

FB gaat dit allemaal analyseren, en dat werkt vele malen beter met bulk. WhatsApp geeft wel af-en-toe een zin ed, maar geen volle bak stem data. 1:1 gesprekken worden, dacht ik, niet opgeslagen. Dit nieuwe gedrocht word natuurlijk centraal opgeslagen en misbruikt.
Goed punt. Het kunnen herkennen en snappen van gesproken teksten in normale spreektaal, met accenten, sarcasme en grappen is de volgende holy grail in AI denk ik.
Klopt helemaal, en dat is precies waarom FB die big data zo graag wil!
Het verbaast mij dat in een tijd waar je een scheet nog kunt patenteren, ze van zoiets gewoon een kloon kunnen maken? Of zit hier nog één of andere miljoenen licentie deal achter?
Ik heb mijn Facebook enkele maanden geleden stopgezet. Nu ben ik bezig met het maken van een podcastreeks en loop ik tegen het probleem aan van: Hoe maak ik reclame? Ik heb zelf geen Instagram, Facebook en Twitter..... Begin dan maar eens een luisteraarspubliek op te bouwen... Iemand tips?
Spotify schijnt best goed te zijn voor podcasts (geef het vooral een goede titel), en pak gelijk alle andere apps mee waar je ze op kunt zetten, nee het is geen reclame maar geloof wel dat je veel luisteraars er mee kunt bereiken.
zeg niet dat het een slecht idee is hoor Clubhouse , maar dat het nu $4 miljard waard is?, je had vroeger de Babbelbox "Bellen met z'n tienen tegelijk" , doet me daar nog het meeste aan denken.
Ik zal wel oud zijn maar ik begin zo ondertussen zo moe te worden van al die creatieve ideeën die dan iedereen kopieert met het idee om meer data te genereren of weer eens de hipste te zijn.
Live video, korte filmpjes, stories, messengers en nu live gesprekken.
Mja, vroeger was iets uitzenden voor de radio/TV makers. Tegenwoordig kan iedereen uitzenden via zijn mobiele telefoon. En daar valt heel veel geld mee te verdienen.

Dus ik snap wel dat er een hoop mensen zijn die hierin duiken in de hoop de volgende PewDiePie of iets dergelijks te worden.
Anoniem: 30722
20 april 2021 08:16
Leuk voor ze. Gaan we niet aan mee doen. 👋
Ik ook liever niet maar ik krijg nu bijna dagelijks een nieuwe richtlijn van whatsapp onder mijn ogen en ik vrees dat er binnen kort een dag komt dat ik hem niet meer weg kan klikken en moet accepteren anders werkt whats app niet meer, overgaan naar een andere app werkt niet echt door je omgeving.

Zo zal dit met deze tool ook gaan, iedereen heeft al facebook en whatsapp dus de stap naar hun huiskamergesprekken van hun zal gemakkelijker zijn voor de grote meute waarna jij wel gedwongen bent om het te gebruiken wil je niet achter blijven.
Anoniem: 30722
@bamboe20 april 2021 08:36
Ja sorry, dan gaat WA er gewoon uit.
Zoekt de rest het maar lekker uit, sturen ze me een sms ofzo. (als ze dan geen telegram of signal willen...)

Maar zie nog elke week mensen er bij komen op die 2 platformen.

De stap om Facebook er uit te gooien was ook wel even een dingetje bij mij, geen seconde spijt van gehad. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 20 april 2021 08:36]

Ik ook liever niet maar ik krijg nu bijna dagelijks een nieuwe richtlijn van whatsapp onder mijn ogen en ik vrees dat er binnen kort een dag komt dat ik hem niet meer weg kan klikken en moet accepteren anders werkt whats app niet meer, overgaan naar een andere app werkt niet echt door je omgeving.
Ja snapt dat dit voor een deel van je omgeving precies hetzelfde werkt? Ergeren, eigenlijk niet willen accepteren maar uiteindelijk toch doen "want m'n omgeving"? Als je aan diezelfde omgeving voorstelt om b.v. SIgnal te installeren en te gebruiken, dan ben je alweer een stap dichterbij WhatsApp gedag kunnen zeggen. Ik heb dat 6 jaar geleden gedaan en het bevalt me opperbest - mijn omgeving gebruikt inmiddels ook voor 90% Signal en/of Telegram en de rest bereikt me via SMS.

Waarom lijkt het voor veel mensen onvoorstelbaar om een extra berichten-app te installeren (en te gebruiken) terwijl het prima is dat je voor je elektrische tandenborstel, koekenpan, lego-set of haarborstel een nieuwe app moet downloaden?

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 20 april 2021 09:02]

Het wel of niet meedoen met een Social app gaat er niet voor zorgen dat ik achterblijft hoor. Direct persoonlijk contact is nog steeds voor vrijwel iedereen de belangrijkste manier van communicatie en het onderhouden van de relatie. Relaties op afstand (lees via Social media) zijn niet vergelijkbaar met de relaties die je hebt met mensen waar je ook fisiek contact mee hebt.

Ik vergelijk het met het dragen van bepaalde merken kleding. Als je dat niet doet dan "hoor je er niet bij". En net zoals met kleding is Social media ook iets wat van generatie naar generatie en sneller wisselt. Over 5 jaar hebben we weer een nieuwe rage.

Precies wat jij omschrijft is wat FB ook al lang weet, de druk van anderen om ook maar mee te doen. Ik doe daar bewust niet aan mee want ik ken de gevaren. En de mensen bij wie ik achter blijf, die komen vanzelf wel terug als ze in de problemen komen en om advies vragen. Zo is dat altijd gegaan. Het leven van een Tweaker ;)
En na een xx periode zal er vast en zeker een aankondiging end of life volgen.......

[Reactie gewijzigd door beezjeh op 20 april 2021 08:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee