Chinese Marsrover rondt primaire missie af en blijft onderzoek doen op Mars

De Chinese Marsrover Zhurong heeft zijn primaire missie op de rode planeet voltooid. De Marsrover zou 90 sols, of ongeveer 92 Aardse dagen, onderzoek doen naar het Marsoppervlak. De rover blijft de rode planeet onderzoeken, ook nu zijn missie is voltooid.

De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA schrijft dat Zhurong al zijn vooropgestelde taken succesvol heeft afgerond, schrijft de organisatie. Sinds de Marsrover medio mei landde in het Marsgebied Utopia Planitia, heeft het onder andere ongeveer 900 meter gereden over het Marsoppervlak en verschillende soorten gesteentes en andere oppervlakken geanalyseerd. Zhurong verkeert volgens de CNSA 'in uitstekende staat' en is volledig opgeladen.

Zhurong landde op 15 mei op de rode planeet en deed daar sindsdien onderzoek in Utopia Planitia, een gebied op Mars waar vroeger mogelijk een oceaan was en waar mogelijk ijs onder de grond zit. Zhurong deed onder andere onderzoek naar het Marsoppervlak en ging op zoek naar tekenen van leven op de planeet. De Marsrover had hiervoor zes verschillende meetinstrumenten voor bodemonderzoek, waaronder een radarinstrument dat door het oppervlak van de planeet heen kan kijken.

Volgens de CNSA werken de meetinstrumenten van Zhurong goed en heeft de Marsrover 10GB aan ruwe wetenschappelijke gegevens naar Aarde gestuurd, met behulp van diens Tianwen 1-orbiter. Deze orbiter zou eenmaal per dag boven de positie van Zhurong gevlogen zijn om data door te sturen naar de Aarde, schrijft ook Space.com.

De hoop is dat deze gegevens wetenschappers uiteindelijk kunnen helpen om Mars en zijn geschiedenis beter te begrijpen. "Hopelijk kunnen we, door deze gegevens aan onze wetenschappers te verstrekken, een dieper begrip krijgen van de geologie van Mars, en dan zelfs kijken of we bewijs kunnen vinden voor het bestaan van een oude oceaan in Utopia Planitia", vertelde de hoofdontwerper van Tianwen 1 aan CCTV.

Tussen medio september en eind oktober staakt de Marsrover zijn activiteiten tijdelijk. Dat is vanwege een verwachte onderbreking van zijn communicatie met de Aarde, die wordt veroorzaakt door elektromagnetische zonnestraling. Hierna zal Zhurong zijn missie weer hervatten.

Zhurong op het Marsoppervlak

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-08-2021 • 11:17

81 Linkedin

Submitter: wildhagen

Reacties (81)

Wijzig sortering
Gek dat een missie maar 90 dagen duurt.. Vooral omdat het naar mars gaan al langer duurt (dacht ik).

1 vraag blijft overigens wel hangen. Hoe heeft de chinese rover een selfie kunnen maken op mars ?
Gek dat een missie maar 90 dagen duurt.. Vooral omdat het naar mars gaan al langer duurt (dacht ik).
Ja, de reis duurde een stuk langer: rond de 6 maanden meen ik.

Dat de primaire missie zo kort duurt is domweg omdat het heel moeilijk is apparatuur te laten overleven in de omstandigheden op Mars, helemaal als je daar nog geen ervaring mee hebt. Ingenuity (het helicoptertje op Mars) had zelfs maar een primaire missie van 60 Sols (~ dagen).
Precies. Zeker voor een eerste missie zet je dan conservatief in qua verwachting om geen te hoge verwachtingen te kweken.

Alles wat hij dan, zoals nu, langer blijft functioneren is dan mooi meegenomen en een mooie bonus.
"Alles wat hij dan, zoals nu, langer blijft functioneren is dan mooi meegenomen en een mooie bonus" De zin loopt leuker als de tweede dan een dat is :)
Alleen als de zin begint met 'Als hij dan'. De originele zin klopt feitelijk gewoon (al kan hij mooier).
"Alles wat hij dan, zoals nu, langer blijft functioneren is dan mooi meegenomen en een mooie bonus" De zin loopt leuker als de tweede dan een dat is :)
Edit: onzinbericht van mij, dhr BackBeat heeft gelijk, ik zit er naast.
Sojourner had maar een missieplan van 7 sols en heeft het uiteindelijk 83 sols gehaald :)
Gek dat een missie maar 90 dagen duurt.. Vooral omdat het naar mars gaan al langer duurt (dacht ik).
Het is de eerste Mars missie van China, dus ze zullen de verwachtingen niet te hoog hebben willen maken. Het staat gewoon beter om te kunnen zeggen dat je rover het langer vol houdt dan gepland dan dat je hebt geroepen dat je jarenlang Mars gaat verkennen en dat je rover na een half jaar de geest geeft.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 augustus 2021 11:39]

Zie foto in het nieuwsbericht. Het ziet er uit als een render. Maar dat is letterlijk een selfie genomen met een losse camera.
1 vraag blijft overigens wel hangen. Hoe heeft de chinese rover een selfie kunnen maken op mars ?
The robot, which landed in May, positioned a wireless camera on the ground and then rolled back a short distance to take the snap.
Zie http://www.bbc.com/news/science-environment-57441757.amp
Zo gek is dat toch niet? Een goede maaltijd bereiden duurt ook veel langer dan het opeten. En de voorbereidingen voor bijvoorbeeld een film kosten ook veel meer tijd dan het filmen en bekijken van de film. Of om het bij tweakers te houden: het schrijven van dit artikel kost veel meer tijd dan het lezen er van.
China wil vooral weten wat ze kunnen doen op mars tov de maan. De amerikanen net zo lijkt me.


Er is op mars materiaal gevonden dat duidt op water , mars heeft een licht atmosfeer en lucht en organische materialen en veel duidt erop dat 4-5 miljard jaar mars dus leven kende en in de praktijk zou mars net zoals venus ,zoals de aarde in de juiste positie zitten voor leven. Er is duidelijk aardse structuren van lang ,waterlijnen en rivieren en land kan gemaakt worden, maar hoe en wat is nog SF.

Het is wel zo dat de aarde +70% water is en het vermoeden is dat mars veel minder water had, waardoor het uiteindelijk uitgedroogd is. SF aanhanger en sommige wetenschappers denken dat iets anders mars de das heeft omgedaan en dat is de wezen op de planeet zelf.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 augustus 2021 12:46]

Sommige beweren dat mars geen magnetische kern heeft en dat deze invloed heeft op de atmosfeer.
En dat daardoor het water verdwenen is.
Sommige beweren
Het ontbreken van een magnetisch veld rond Mars is gewoon een gegeven. Er is niemand die beweert dat Mars wél een magnetisch veld heeft dus je zou ook kunnen zeggen dat iedereen beweert dat Mars geen magnetisch veld heeft, maar dat klinkt wel erg gek :)
Mars heeft geen "interne" dynamo, een roterende kern, zoals de aarde en Mars genereert dus geen eigen magnetisch veld. Dat is vervelend want daardoor is de atmosfeer niet beschermd tegen de straling van de zon, waardoor inderdaad indirect ook water is verdwenen uit de atmosfeer.
Het ging meer om het verdwijnen van water, door het ontbreken van magnetisch veld.
Dat klopt, maar de zin beginnen met "Sommigen beweren" is een beetje vreemd in deze context. Als in: "Sommigen beweren dat de maan geen atmosfeer heeft". Het is een beetje miereneuken, dat geef ik toe.
Wat ik mee eigenlijk al af vroeg was waarom er water was en dus zeer waarschijnlijk ook in de atmosfeer.
Welke krachten speelde toen maar dat gaat misschien te ver hier.
Sommige beweren dat mars geen magnetische kern heeft en dat deze invloed heeft op de atmosfeer.
En dat daardoor het water verdwenen is.
Ja klopt dat mars geen magnetische kern heeft en mars heeft wel een magnetisch veld, alleen is die veel zwakker dan op aarde. Mars heeft wel een magnetisch kern gehad en oceanen, maar die zijn inderdaad helemaal weg en juist door die reden idd.
Ik denk dat hij/zij het heel lief aan Perseverance heeft gevraagd ;-)
Dan is het geen selfie?
zulke termijnen zijn dan ook maar een inschatting van hoe lang het ding het minstens zou moeten uithouden. alles daarna is bonus
Het gaat voornamelijk om een "design parameter" en niet zo zeer om de precieze duur van de missie. Al het materiaal wordt ontworpen om met een hele hoge zekerheid minstens 90 dagen te blijven werken. Ook zijn de onderzoekstaken van te voren vast gelegd.
Na de officiële missie kan er wat meer geëxperimenteerd.
Afhankelijk van de bouwkwaliteit en een beetje geluk kan een missie tot 10 keer de geplande lengte duren. Ook dit is by design en geen toeval.
deployable mini-camera ;)
Vraag me af of de chinezen ook samenwerken met niet chinese wetenschappers?
De bedoeling is inderdaad wel om de data, na de gebruikelijke peer reviews uiteraard, in de wetenschappelijke literatuur te publiceren.
Ik vermoed van wel. De wetenschappelijke wereld overstijgt meestal de politiek wel, in ieder geval op dit soort gebieden. Als je echt serieus genomen wilt worden als wetenschapper wil je dat zo veel mogelijk van de 'peers' je werk 'reviewen', niet alleen gelijkgestemden.

Wat @wildhagen zegt inderdaad ook. De meeste gerespecteerde wetenschappelijke journals komen uit de westerse wereld vandaan en daar wil je gewoon in staan met je publicatie.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 augustus 2021 11:49]

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Deep_Space_Network
All stations comply with the provisions of the Consultative Committee for Space Data Systems (CCSDS), so data exchange with the systems of other space agencies is possible despite different technical equipment.
Ze doen heel veel zelf, maar delen ook informatie gelukkig.
Ik vraag me af of ISS ook chinese wetenschappers toelaten.
Oh, wacht even dat mocht niet van Amerika, dus bouwt China maar zelf 1.
Lijkt mij geen fair deal als China nu wel deelt, maar ze doen het toch.
Kuddo's aan China, ipv alleen maar dat negativiteit op te gaan zoeken.
Wetenschappelijk onderzoek dat op het ISS wordt uitgevoerd, wordt gewoon gedeeld met de wereld.
Wat de VS niet toestaan is dat het ISS wordt gebruikt voor en door Chinezen.
In mijn branche gebeurt dat in ieder geval wel.
Als die rover het net zo goed doet als die van de VS dan kunnen we hier nog wel de nodige informatie vandaan krijgen.
Flauw: en uiteraard doet hij minstens zo goed want het is vast een kopietje 😂
Heeft iemand een idee of de vs en china hebben samengewerkt of kennis gedeeld?
Heeft iemand een idee of de vs en china hebben samengewerkt of kennis gedeeld?
Ik weet dat NASA en CSNA afspraken gemaakt heben om hun orbiters onderling te coördineren, zodat ze geen hinder van elkaar hebben.

De wetenschappelijke uitkomsten zullen uiteindelijk in de diversen wetenschappelijke literatuur gepubliceerd worden.

Missie-technisch is er verder volgens mij geen samenwerking. Zou ook minder praktisch zijn, omdat beide rovers dik 1000 kilometer van elkaar verwijderd zijn, ze hebben dus geen hinder van of contact met elkaar.

Zeker omdat ze zo traag zijn (die van NASA haalt 160 meter per uur, de Zhurong is met 200 meter per uur wat sneller) zullen ze nooit in elkaars vaarwater komen.
Het is NASA (helaas) wettelijk verboden om samen te werken met de China:
The Wolf Amendment is a law passed by the United States Congress in 2011 that prohibits the United States National Aeronautics and Space Administration (NASA) from using government funds to engage in direct, bilateral cooperation with the Chinese government and China-affiliated organizations from its activities without explicit authorization from the Federal Bureau of Investigation and the U.S. Congress.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_Amendment

Dat betekent dat voor elk wissewasje er expliciete toestemming nodig is:
During China's 2019 Chang'e 4 mission, NASA collaborated with China to monitor the moon lander and Yutu 2 rover on the lunar far-side using NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter. NASA was able to do so by getting congressional approval for the specific interaction and sharing data with researchers globally.
Klopt. Dat is ook de reden dat China nu dus zoveel op eigen houtje doet. Niet alleen de maan- en Mars-missies, maar ook hun eigen ruimtestation enzo.

Beetje jammer allemaal dat politieke gedoe. Met samenwerking bereik je doorgaans veel meer en heb je veel minder kostbare redundantie nodig, en hoeft niet elke keer het wiel opnieuw uitgevonden te worden.
Is juist met ruimtevaart niet gebleken dat je juist met concurrentie veel meer bereikt?

SpaceX zou ontzettend traag gaan als ze zouden samenwerken i.p.v. concurreren.
Samenwerken is niet het tegengestelde van concurrentie. Autofabrikanten werken ook samen, gebruiken elkaars technologie, maar zijn evengoed concurrenten.
SpaceX heeft geen concurrentie. En toch gaan ze wél goed. Puur vanwege de drive.

Kijk naar de space tak van Boeing, Lockheed Martin, ULA. Dat is niet meer dan een banenmotor. Het zoveel mogelijk uitzuigen van overheidsgeld voor zo min mogelijk prestatie. En ook die hadden geen concurrentie. Okay, misschien de Soyuz, maar that's it.

Je bereikt meer met drive dan wat anders. Concurrentie zal er echt niet snel komen in de launch-sector. Daarvoor is SpaceX echt mijlenver voorop. Alleen als zij hun tech gaan licensen, zodat er gewoon meer capaciteit op de markt komt, dan pas kan er daadwerkelijke concurrentie plaatsvinden. Maar ook eigenlijk niet meer op basis van capaciteit. Ik hoop echt dat SpaceX zijn Falcon ontwerpen vrijgeeft als ze echt volledig willen overstappen op de BFR. Die Falcon 9 lijkt een prima uitontwikkeld technologieplatform te zijn, dus why not over een paar jaar.
China deelt ook geen wetenschappelijke gegevens, evt wel resultaten. Tenminste niet zomaar in mijn vak, aardwetenschappen (data mag het land niet uit) . Ik kan me voorstellen dat ze deze gegevens in eerste instantie ook niet delen. In de US geldt over het algemeen dat gegevens met overheidsgeld verzameld beschikbaar zijn voor het publiek.
Jammer dat een westerse organisatie niet mag samen werken met een organisatie die verantwoordelijk is voor het onderdrukken van miljoenen mensen, het vermoorden van tegenstanders, het massaal uitmoorden / bannen van eigen cultuur.

Nee we moeten ALLE banden breken met china en ze lekker afsluiten in hun eigen grondgebied.
Dat werkt averechts, net zoals het censureren van andersgezinden in eigen land averechts werkt.
Als mensen niet meer bereid zijn met je te praten/werken dan rest maar één uitweg: fysiek geweld.
Het is dus áltijd essentieel om communicatie te behouden.. mits je geen (burger)oorlog wenst.

Dit is ook waarom ik het een erg kwalijke zaak vind dat allerlei personen van mainstream (social)media verbannen worden.
"The only solution against bad speech is more (good) speech"

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 augustus 2021 23:43]

Jammer dat een westerse organisatie niet mag samen werken met een organisatie die verantwoordelijk is voor het onderdrukken van miljoenen mensen, het vermoorden van tegenstanders, het massaal uitmoorden / bannen van eigen cultuur.
Jeetje, is de CNSA daar verantwoordelijk voor?

Je gaat de NASA toch ook niet verantwoordelijk houden voor het Afghanistan debacle?
Nee, "Het is NASA (helaas) wettelijk verboden om samen te werken met de China" staat er dus NIET. Alleen maar dat ze daarvoor geen government funds voor mogen aanwenden.
zou toch wel geniaal zijn eigenlijk.. fotos van elkaar nemen 8)7
Zeg nooit nooit. Die afstand zouden ze in zo'n 208 dagen kunnen overbruggen ;) :Y)
Een beetje zoals een Chinese Nasa wetenschapper met toegang tot veel data die opeens verdwijnt en voor China bleek te werken.

Was een tijdje geleden in het "nieuws", alleen geen idee of het echt was.
Deze Marsmissie bestaat uit een orbiter, een lander en een rover. In één keer gelukt.
Een meesterwerk.
Weet iemand hoe die foto is gemaakt?
De foto is gemaakt in een studio, waar ook de maandlanding is gemaakt :+

"Bij de opmerkelijke ‘selfie’ werd volgens SpaceNews-journalist Andrew Jones een kleine draadloze camera op het oppervlakte van de rode planeet geplaatst waarna de Chinese Marsrover een foto van zichzelf op enige afstand kon nemen."
Wat mij betreft wel een +1 voor de chinese PR afdeling, want het is wel een leuke schattige foto die bij de gewone mens goed zal aanslaan.
Het artikel spreekt zelfs over “epic”.

Typische drama uit de VS waarbij ze dus ook niks uitleggen maar de lezer in het ongewisse laten om emoties te verkopen.

Het is geen hoofd maar een telescoop stang met enkele sensoren. Hierdoor kun je de omgeving beter scannen maar je kunt ook dichter bij de wagentje scannen met minder dode hoeken en zonder meer complexiteit die je zou hebben met meerdere camera’s of een beweegbare arm.
Typische drama uit de VS waarbij ze dus ook niks uitleggen maar de lezer in het ongewisse laten om emoties te verkopen.
Wat een negativiteit. Je zou ook kunnen zeggen: typisch een foto die helpt om een breed publiek te enthousiasmeren voor deze marsmissie. Verreweg het meeste wetenschappelijke marsonderzoek is zeer relevant voor wetenschappers, maar is voor de gemiddelde leek een ver-van-mijn-bed-show. Stel bijvoorbeeld dat er een krantenkop zou verschijnen: Chinese marslander detecteert hoge concentratie gehydrateerde mineralen in bodemmonsters. Zou jij daar warm van worden? Een marswetenschapper zeer waarschijnlijk wel, want hij weet dat dit bewijst dat er ooit water is geweest op Mars. In een krant kun je beter schrijven: Chinese marslander vindt bewijs dat er ooit water was op Mars. Dat laat de lezer totaal in het ongewisse over hoe dit is bewezen, maar zal een veel breder publiek interesseren.

In deze context moet je de selfie van de marslander zien. Die foto heeft weinig wetenschappelijke waarde, maar is des te relevanter om een breed publiek te interesseren voor deze marsmissie. En dat is hard nodig, want zonder publieke interesse is er weinig kans dat er geld beschikbaar wordt gemaakt voor volgende marsmissies. En daarmee dient deze foto wel degelijk een relevant doel.
Je zou ook kunnen zeggen: typisch een foto die helpt om een breed publiek te enthousiasmeren voor deze marsmissie.
Je bedoelt dat het entertainment-gehalte omhoog moet 😁

De VS is lang geleden afgehaakt omdat ze het simpelweg niet meer verkocht kregen aan de burgers en vandaag de dag proberen ze het meer te commercialiseren en ook dat zet meer vraagtekens. Ruimtereis voor miljonairs door Bezos zet veel kwaad bloed terwijl zo veel mensen armoede lijden.


Ik pleit juist voor meer pragmatisme en breder onderzoek en niet de populariteitsprijs dat China ook bewust inzet voor het Westen, dan krijg je momentum, hype, en daarna juist de negatieve kanten die langer blijven hangen.

Zo is China vb zelf al meer aan het inzetten van voortstuwing door middel van plasma wat zijn oorsprong kent uit ruimtevaart en zij kunnen dat ook makkelijker kwijt aan de bevolking omdat het ook deels millitair wordt ingezet.
De VS is lang geleden afgehaakt omdat ze het simpelweg niet meer verkocht kregen aan de burgers en vandaag de dag proberen ze het meer te commercialiseren en ook dat zet meer vraagtekens.
Toen het peperdure Spaceshuttle-programma ten einde kwam, had NASA dermate veel geld nodig om zelf het bemande en onbemande ruimtevaartprogramma voort te zetten, dat het gedwongen werd om fors te bezuinigen. Het Amerikaanse congres vond toen inderdaad dat de hoeveelheid geld die NASA opsoupeerde buiten proporties was.

NASA heeft toen moeten besluiten om de ontwikkeling van ruimtevaartuigen en het uitvoeren van ruimtereizen uit te besteden aan organisaties die zeiden dat veel goedkoper te kunnen doen dan NASA het zelf kon. Om niet op één paard te wedden en ook om voldoende marktwerking te krijgen, heeft NASA toen drie partijen contracten gegeven: SpaceX, Boeing en Blue Origin. Die aanpak heeft uitstekend gewerkt: SpaceX blijkt erg succesvol en betrouwbaar voor een fractie van de kosten die NASA zelf had moeten maken, Blue Origin is aardig op weg en Boeing speelt nog niet zoveel klaar.

Daar waar jij stelt dat dit veel vraagtekens oproept, is de werkelijkheid volstrekt anders. Bottom line is dat wat deze drie partijen tezamen voor elkaar hebben gekregen, veel meer is dan NASA in dezelfde tijdspanne voor elkaar had gekregen en dat dat bovenal tientallen miljarden (!) dollars minder heeft gekost. Dit is een schoolvoorbeeld van de voordelen van uitbesteding aan commerciële partijen. Een groter succes was nauwelijks denkbaar geweest.
Blue Origin heeft nog niets laten zien. Zij hebben nog geen enkel ruimtevaart tuig in een baan om de aarde weten te brengen.
"Niets laten zien"? Dat is maar net waar je de grens legt.
Als je even kunt wegstappen van het hijgerige "Er is een ruimterace aan de gang en SpaceX wint!", dan zul je zien dat Blue Origin op technologisch vlak een absolute topprestatie neerzet die het respect moet krijgen dat het verdiend.
Als je bedoeld een raket naar 100km sturen en weer laten landen?
Ja, dat is knap (dat laten landen dan), maar dat is mijlenver van een bemande missie in een baan om de aarde.
ULA wacht nog steeds op de beloofde BE4 raketmotor die al jaren geleden af had moeten zijn.
Wellicht verrast Blue Origin ons nog met de New Glenn die verwacht wordt Q4 2022, maar ik zou er niet op durven wedden
Nu doe je het weer!
Als een bemande missie naar een baan om de aarde je criteria is, dan is Blue Origin daar nog niet. Klopt. Als je criterium een bemande missie naar een baan om de maan is, dan is SpaceX daar nog niet. 50 jaar geleden (!) deed NASA dat meerdere keren achter elkaar.
Als je criterium is een groep ongetrainde burgers naar 100 km hoogte schieten is, dan heeft Blue Origin dat als enige gedaan. Virgin Galactic komt in de buurt en SpaceX moet nog beginnen.

Dus: je kunt een willekeurig criterium nemen en Blue Origin daar tegenaan houden en mooie praat maken, maar daarbij mis je mijn punt volledig: Blue Origin heeft wel degelijk iets laten zien en heeft iets gedaan dat feitelijk alleen SpaceX nog maar voor elkaar heeft gekregen. Het verdient daarvoor gewoon respect en "niets laten zien" is popie-jopie gewauwel van mensen die te weinig technische kennis hebben om te waarderen wat er op dit moment op ruimtevaartgebied allemaal wordt klaargespeeld door heel veel bedrijven, niet alleen SpaceX en Blue Origin en Virgin Galactic. De ruimtevaartindustrie ondergaat op dit moment een enorme ontwikkeling en alle spelers daarin doen iets heel, heel bijzonders.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 23 augustus 2021 13:38]

Het ging hier om het commercieel aanbieden van bemande ruimte missies na het uitfaseren van de space shuttle. Dit project ging naar boeing en space-x, maar Blue Origin zou komen met New Glenn. Dat project is ondertussen al jaren vertraagd. Dat bedoel met Blue Origin heeft nog weinig laten zien. Dat ze voorop lopen in de ruimte toeristen industrie dat is wat anders. Dat is een andere tak van sport.
Eén van de uitdagingen van NASA is dat het in feite ook een "banenmachine" is voor de staten waarin NASA actief is. Ze zijn daardoor genoodzaakt om veel werk te verdelen over verschillende afdelingen, locaties, en subcontractors. Dit maakt NASA onnodig inefficiënt. Het is goed dat dit zo doorbroken wordt.
Je bedoelt dat het entertainment-gehalte omhoog moet 😁
Jij doet echt je best om er een negatieve draai aan te geven....

@Tomatoman omschrijft het wat mij betreft uitstekend: er zijn meerdere redenen om het brede publiek, dat niet technisch of wetenschappelijk ingevoerd is, mee te nemen in je ontdekkingstocht. Eén van die redenen is dat dit soort projecten afhankelijk zijn van publiek geld en men dus min of meer verplicht is om de belastingbetalers te vertellen wat er met hun geld gebeurt.
Bovendien zegt @Tomatoman niet voor niets "enthousiasmeren". Het is ook noodzakelijk om die financiele ondersteuning door het grote publiek voor de toekomst te garanderen en dus moet je de belastingbetaler enthousiast maken voor wat je doet. Dat hoeft niet per definitie via "entertainment", maar gezien de aandachtsspanne van de gemiddelde wereldburger is entertainment wel een efficient medium.
De VS is lang geleden afgehaakt omdat ze het simpelweg niet meer verkocht kregen aan de burgers en vandaag de dag proberen ze het meer te commercialiseren en ook dat zet meer vraagtekens. Ruimtereis voor miljonairs door Bezos zet veel kwaad bloed terwijl zo veel mensen armoede lijden
Hier haal je twee dingen door elkaar. "De VS" financiert de algemene activiteiten van SpaceX of Blue Origin of Virgin Galactic niet. Ze financieren specifieke projecten waarin die bedrijven een bijdrage leveren.
En de VS is helemaal niet afgehaakt, NASA doet nog steeds ongelooflijk veel op ruimtevaartgebied.
Zo is China vb zelf al meer aan het inzetten van voortstuwing door middel van plasma wat zijn oorsprong kent uit ruimtevaart en zij kunnen dat ook makkelijker kwijt aan de bevolking omdat het ook deels millitair wordt ingezet.
???? China die iets moet verkopen aan de bevolking en dat werkt goed omdat het militair ingezet wordt?
???? China die iets moet verkopen aan de bevolking en dat werkt goed omdat het militair ingezet wordt?
Hoe bedoel je ?? China maakt er geen geheim van dat het op millitair vlak op zijn minst gelijkwaardig wil zijn aan de VS.
Achterkant;
https://www.bbc.com/news/business-53598874

Voorkant;
https://www.newsweek.com/...c-missiles-planes-1613374


De VS is ook vaart aan het zetten op dese soort “hypersonic” wapens. Die hebben ze niet.
Ik bedoel dat de Chinese overheid in ons beeld helemaal niets geeft om de interesse van het volk en daarom ook niets hoeft te verkopen. Daarnaast impliceer je dat militaire macht kennelijk voor Chinese burgers een belangrijke reden is om beleid van de overheid te steunen.
Beide zijn vergezocht imho
Dat “westers” beeld is allang achterhaald.

https://edition.cnn.com/2...ution-intl-hnk/index.html
Xi told top leaders from the ruling Chinese Communist Party on Tuesday that the government must establish a system to redistribute wealth in the interest of "social fairness," according to a summary of the speech published by Xinhua, the official state news agency. He said it was "necessary" to "reasonably regulate excessively high incomes, and encourage high-income people and enterprises to return more to society."
Kan zo in elke westers land worden overgenomen.
Het aparte is dat hij mondiaal de wind mee heeft. Deze discussie loopt al jaren,
denk aan de hype van jaren geleden met Piketty,
https://www.vn.nl/piketty-ongelijkheid/
alleen nu heeft covid aangetoond dat het toch wel erg extreem scheef loopt, ook ik China met de lockdowns daar.

Het risico is in China groter gezien de positie van bepaalde bedrijven als Alibaba en Tencent en dat er nog op veel plaatsen veel armoede is.
Dat “westers” beeld is allang achterhaald.
Op basis van opmerkingen van Xi? Dat is nauwelijks een betrouwbaar gegeven. Bovendien, wat hij daar zegt is volgens mij basis-communisme en het dus wel vreemd dat dat benadrukt moet worden door de leider van een communistisch land.

Los daarvan: het ging erom dat jij stelde dat het Chinese volk achter het ruimtevaartprogramma staat omdat het militair gezien een goede stap is. Daar zie ik nog helemaal geen onderbouwing van.
Hij kan het zeggen maar corruptie is redelijk groot en vriendjes politiek in china om banen die veel verdienen aan elkaar geven.
"Het is geen hoofd maar een telescoop stang met enkele sensoren."

Dan heb je duidelijk WALL-E niet gezien. :) Lijkt toch echt op een hoofd. Je kunt het ook omdraaien: er is een goede reden waarom onze ogen zo staan als ze staan, en ook op een 'steeltje'. Het is dus beslist geen toeval dat die rover er zo uitziet, en WALL-E incluis.

N.B. Leuk voor een caption contest "EEEEVAA!"
Doe je dat 24 uur per dag, zeuren over de VS/"het westen"? Het is een artikel over een Chinese maanlander.
De foto is gemaakt in een studio, waar ook de maandlanding is gemaakt :+
Klopt, de maanlanding is eigenlijk gefilmd op Mars :+
Let maar op, bij de volgende missies worden Mars Rovers bewapend zodat ze de Mars rovers van andere landen kunnen uitschakelen.
Wie geloofd dat ' we willen meer over de geschiedenis van Mars weten' nog? Volgens mij is er een dikke race gaande over wie er het eerste iets van waarde kan vinden. Niet meer en niet minder.
Gezien de instrumenten aan boord lijkt het me voor de hand liggend dat ze meer over de geschiedenis te weten willen komen.
En natuurlijk heeft iedereen het doel om informatie met zo veel mogelijk waarde te vinden. Of dat nu sporen van leven zijn, het mysterie van het verdwenen magnetisch veld of water.

Wetenschap is geen hobby. Het is een industrie die kennis met waarde produceert.
Zou deze Marsrover in het Engels Made in China geprint hebben op de onderzijde?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee