China deelt eerste door Marsrover gemaakte foto's van rode planeet

De Chinese Marsrover Zhurong, die vorige week succesvol landde op de rode planeet, heeft zijn eerste foto's doorgestuurd vanaf Mars. Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA publiceert ook enkele korte gifs, die tonen hoe Zhurong de ruimtecapsule verlaat op weg naar Mars.

Foto's Chinese Marsrover Zhurong
Klik voor een gif.
Afbeelding via de CNSA

De CNSA publiceert twee foto's op zijn website. Volgens de CNSA werden de beelden op 17 mei een voor een teruggestuurd, nadat de Marsrover een stabiele communicatieverbinding met de aarde tot stand wist te brengen.

De afbeeldingen tonen het Marsoppervlak vanaf de voor- en achterkant van de Marsrover, die op het moment nog niet is begonnen met het verkennen van de rode planeet. Uit de afbeeldingen is bovendien te zien dat alle onderdelen, zoals de zonnepanelen, antenne en de hellingbaan vanaf het landingsplatform, succesvol zijn uitgeklapt na de landing.

Op dit moment bereidt Zhurong zich nog voor om het landingsplatform te verlaten, laat de CNSA weten. Uiteindelijk moet de Marsrover onderzoek doen naar het Marsoppervlak, en ook op zoek gaan naar mogelijke sporen van leven op Mars. De rover heeft bijvoorbeeld zes instrumenten aan boord voor bodemonderzoek, zoals een radarinstrument dat door het oppervlak van de planeet heen kan kijken. De Chinese ruimtevaartorganisatie hoopt dat de Marsrover 90 sols, of ongeveer drie Aardse maanden, actief blijft. Zhurong is geland op Utopia Planitia, een groot gebied waar vroeger mogelijk een oceaan was, en waar mogelijk ijs onder de grond zit.

Zhurong werd vorig jaar in juli gelanceerd als onderdeel van de Tianwen-1-ruimtemissie. De Mars-sonde kwam in februari terecht in een baan rond de rode planeet, en bestudeerde vervolgens drie maanden lang de beoogde landingsplaats. Met de geslaagde landing van Zhurong, is China het derde land dat succesvol een Marsrover heeft laten landen op de rode planeet. De Verenigde Staten en Rusland gingen China voor.

Foto's Chinese Marsrover ZhurongFoto's Chinese Marsrover Zhurong

Afbeeldingen via de China National Space Administration

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-05-2021 • 21:05

122

Submitter: Tassadar32

Lees meer

Reacties (122)

122
115
49
10
2
35
Wijzig sortering
Weet iemand of de rover beschikt over meerdere camera's? En of deze foto dan is gemaakt met de 'main' camera?
Is dit de kwaliteit waar we het mee moeten doen vanuit China of kunnen we betere foto's verwachten?

Edit:
Maar even zelf de bron vertaald
The picture above was taken by the front obstacle avoidance camera of the rover...
The picture above was taken by a navigation camera....
Klinkt alsof er nog wat beters aan boord hangt. :D

Tevens is er ook een .gif gepubliceerd
The image above is an image of the separation process of the landing patrol captured by the orbiter's surveillance camera.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 16:48]

Ik vermoed dat de bandbreedte van de datalink van mars naar de aarde de bottleneck is, niet de kwaliteit van de camera. Aangezien ze snel wat willen kunnen tonen hebben ze low qualli bestanden verstuurd. Dat zal als er meer tijd wordt genomen in de toekomst vast beter worden.
Weet je toevallig of ze de bestaande orbiter als uplinks gebruiken of dat ze zelf een uplink hebben?
De missie bestaat uit een orbiter, een satelliet met 2 camera en de lander met de rover. De Tianwen-1 orbiter wordt gebruikt om de data & foto's terug naar aarde te sturen. De satelliet met camera's moest de orbiter fotograferen, het hitteschild van de lander en de radioverbinding van de orbiter testen.

Ze werken met verschillende landen samen, onder andere met Argentinië, waar China een tracking station heeft staan. China moet echt alles zelf doen, en dat is best een aardige prestatie als je je bedenkt dat de VS een enorm netwerk heeft aan tracking stations om al hun missies te monitoren en data te ontvangen over het Deep Space Network. China mag daar geen gebruik van maken.

Volgens mij is het maken van hoge resolutie foto's niet een van de hoofd mission objectives. Blijkbaar is dat tegenwoordig bij het grote publiek een maatstaf van succes van je interplanetaire missie. Net als het volhangen van je raket met GoPro's om zo spectaculaire beelden te tonen van de lancering. Uiteraard is dat heel gaaf, en ik vind het ook mooi om te zien. Maar uiteindelijk is het hoofddoel de wetenschap die er bedreven wordt. En dat doen ze meestal met sensoren en niet in de eerste plaats met fancy camera's. We zijn denk ik een beetje verwend geraakt.
Uiteraard is dat heel gaaf, en ik vind het ook mooi om te zien. Maar uiteindelijk is het hoofddoel de wetenschap die er bedreven wordt. En dat doen ze meestal met sensoren en niet in de eerste plaats met fancy camera's. We zijn denk ik een beetje verwend geraakt.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Die spectaculaire beelden van bijvoorbeeld SpaceX maken wel dat meer mensen enthousiast worden van een raketlancering. Dit moet tot veel mensen hun verbeelding spreken en zal op de lange termijn zeker het draagvlak voor wetenschap en ruimtevaart enorm vergroten en is alleen hierdoor al enorm belangrijk. :)
Onzin, wetenschap heeft wel degelijk belang bij publieke opinie. Denk aan geld maar ook aan mensen die aan je project willen werken of die de zelfde richting willen studeren

Het is juist goed dat wetenschap uit de stoffige hoek gaat, al is het maar om de jeugd gemotiveerd te krijgen!

Iedereen heeft het nog over de eerste beelden van de maanlanding en niet over de data van sensor 3498

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 16:48]

Ik zeg ook niet dat dat niet zo is. Maar uiteindelijk zijn het wetenschappelijke missies, en dát is het hoofddoel. Publieke opinie is belangrijk, maar je zit nu eenmaal met het probleem dat elke kilo geld kost en elke toevoeging een extra risico met zich meedraagt. De camera's aan boord zijn (net als bij de andere rovers) voornamelijk voor 'obstacle avoidance' en navigatie. Bovendien gebruikt men het liefst zwart wit camera's omdat je daar de scherpste beelden uit krijgt en kleur op een andere planeet sowieso lastig is om te bepalen. Daar zijn oplossingen voor uiteraard, maar het maken van pretty pictures van Mars is niet het hoofddoel. Daarmee is niet gezegd dat ze niet belangrijk zijn, maar dat het misschien niet de geweldige snaps zijn die je uit je iPhone haalt.

Trouwens...bij de Amerikaans Mars missie moesten we ook best lang wachten voordat de eerste echte mooie foto's op aarde waren. Dat is hier niets anders. De bitrates die ze halen op een verbinding naar Mars zijn natuurlijk om te janken, dus zeker in de eerste fase zijn de gegevens over het wel en wee van de rover en orbiter veel belangrijker dan mooie plaatjes. We krijgen later vast wel mooiere plaatjes.
tuurlijk zijn hoge resolutie foto's ook wetenschap
* compressie algoritme
* verbetering van gebruik van de communicatie naar aarde
* eventuele encryptie
enz... enz...
Ja Science-fiction is veel leuker dan science zelf. :D Natuurlijk dienen deze missies ook andere redenen: het is mooie reclame/propaganda voor de PRC.
Alles is propaganda. Als de Amerikanen weer een keer zelf poppetjes lanceren zien we toch ook heel groot 'Launch America' in beeld. De Russen lachen zich krom....zij doen het al 60 jaar en zijn nooit gestopt.
Ooh absoluut. En dat gaat verder dan alleen naties hier, ook bedrijven vinden het blijkbaar OK om een soort van totalitaire zelf-censuur en verbloeming te onderhouden. Waarom toch ... heeft een bedrijf in godsnaam merchandise (pullovers, t-shirts, sleutelhangers, ...) en debiele teambuilding #hashtag challenges nodig ?
Voor Tesla/SpaceX werkt het.
Geen idee, ik herinner me alleen dat eerste NASA foto's ook low res waren i.v.m. de beperkte bandbreedte. Vandaar mijn opmerking.
Dan duurt het alleen iets langer maar de foto’s van de nasa rover zijn veel scherper

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 16:48]

als je kijkt naar de kwaliteit van het logo, dan zie je enorm veel compressie en dat zal er heus niet op mars zijn opgeplakt, dus ik denk dat dit niet representatief is voor de échte beeldkwaliteit
Het zijn vergeleken met de westerse nasa/esa rover wel een beetje Ali express camera kwaliteit foto’s
Een vergelijkbare foto van de nasa rover
https://mars.nasa.gov/res...ps-on-perseverance-rover/

Een fotocollage
https://mars.nasa.gov/mul...resource_list&category=51

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 16:48]

Er wordt extreem veel geld besteed aan het neerzetten van de rover op Mars dus het zou zeer bijzonder zijn als er vervolgens op de camera bezuinigd zou worden. Of denkt u van niet gezien de aliexpress vergelijking?

Zoals hierboven aangegeven zijn er meer camera's aanboord, los staand van de vraag of de kwaliteit goed zal blijken of niet ; verbaasd het mij dat u nu al de vergelijking kunt maken met de hoge resolutie beelden van de NASA.

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 22 juli 2024 16:48]

Betreft bandbreedte beperkingen, snel beschikbaar = lage resolutie.

Camera's zijn inderdaad zeker weten veel beter dan dit (gok ik ;) ).
Zo bijzonder zou het ook weer niet zijn.

Je redenatie gaat fout op de aanname dat een bezuining op de camera maar een klein beetje scheelt op de kosten van de hele missie: een klein beetje op de aanschaf en niets op de lancering.

In werkelijkheid is een betere camera ook een zwaardere camera. En als je nog niet veel ervaring hebt met Mars-missies, dan is dat serieus problematisch. Je hebt extra brandstof nodig voor het extra gewicht van de camera, een extra-grote parachute voor de landing op Mars, en daar ook weer extra brandstof voor. Het gaat exponentieel, enn die exponent is ook nog eens slechter bij gebrek aan ervaring.

Kortom, een gram besparen op Mars is veel meer dan een gram besparing tijdens de lancering
Zou goed kunnen dat hogere kwaliteit beelden later volgen in verband met de super lage bandbreedte.
Perseverance is toevallig de rover met de meest hoge resolutiecamera's aan boord. Dus om die dan gelijk tot maatstaf te bombarderen is een beetje onredelijk. Curiosity deed het ook met camera's die een stuk slechter waren. Daarnaast haalt ook NASA eerst lage resolutiefoto's binnen om later pas te pronken met de originele kwaliteit. De bandbreedte is nogal beperkt daar he.
Maar wel eerder gelanceerde dan deze.

Waneer sporter een nieuw wereld record neer zet is dat ook de nieuwe maatstaaf. Waar je andere prestaties van andere mee vergelijkt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 16:48]

Weet je hoe lang de ontwikkeltijd van zo'n rover is? Als je halverwege bent en een "concurrent" komt met iets beters dan kun je niet zomaar je jarenlange voorbereiding overboord gooien. Met die instelling zou er bovendien niemand nog iets nuttigs kunnen produceren omdat je altijd de ander zou moeten verbeteren. Zo werkt het natuurlijk niet. De Chinezen doen hun eigen onderzoek en als de camera daarvoor voldoet is het prima. Ze zijn daar niet om vakantiefoto's te schieten of het Mars-record gigapixel panorama te verbeteren.
Dat ben ik zeker met je eens. Maar dat doet niets af aan dat nieuwe norm wel is gezet en dat de foto kwaliteit daarmee zal worden vergeleken.

De media zal bij voorkeur foto’s van beste camera gebruiken en dat is voor het publiek de norm/standaard
De media zal bij voorkeur foto’s van beste camera gebruiken en dat is voor het publiek de norm/standaard
Als er op Mars iets spectaculairs gebeurt wat zowel de Perseverance als de Zhurong op de foto hebben gezet, dan misschien wel. Maar zolang de Zhurong zelf het nieuws is zal de media wel erg dom zijn om daar een foto van een andere rover bij te zetten, alleen maar omdat die scherper is. :+
Dat andere discussie en dat weet je zelf ook wel
Misschien is de kwaliteit wel AliExpress, maar verzending naar Mars is tenminste wel gratis. :+
Als AliExpress kwaliteit werkt op Mars dan is dat eerder reclame dan negatieve publiciteit.
Ali express is natuurlijk een grapje vanwege de korrels in foto die vaak terug ziet bij goedkope camera’s.

Niemand verwacht dat China echt een €0,50 sensor zal gebruiken.
Vanaf juni of juli moet er btw betaald worden :+
Anoniem: 1322 19 mei 2021 22:26
En al snel een korte update van Scott Manly: At last: First Photos from China’s Mars Rover #shorts

Highlights:
Het duurde even voordat de foto's op gang kwamen omdat de datasnelheid naar de aarde behoorlijk langzaam was: 16 bits/seconde. Dit kwam omdat de orbiter in een andere baan moest komen zodat deze iedere dag over de lander heen 'vliegt'. Er zullen vanaf nu meer beelden binnenkomen.
Zie de video voor meer info...
Geweldig goed van die Chinezen, gefeliciteerd met het succes. We krijgen vast foto's met een hogere resolutie en resultaten van de meetinstrumenten.

Dat een land wat zo tegengewerkt wordt voor "westerse" technologie dit toch voor elkaar krijgt ... We kunnen nog veel verwachten van China.
Ze hebben Spirit en Curiosity nagemaakt maar met net wat minder kwaliteit.. kijk maar naar de foto's.... :X


Maar ik ben er helemaal voor meer landen en meer rovers en meer marsvervuiling. Ben er helemaal voor!
Mao's progressieve ultra-radicalisme toch ergens goed voor geweest. Hij schrok in de late jaren 50 dat andere landen bezig waren met satellieten in de ruimte knallen en het balletje voor een inheemse ruimtevaartprogramma begon te rollen. De Amerikanen moeten ook worden bedankt voor de Chinese Exclusion Act ISS wat 10 jaar later toch goed blijkt te zijn geweest voor CNSA.

[Reactie gewijzigd door Kaido op 22 juli 2024 16:48]

De Amerikanen moeten ook worden bedankt voor de Chinese Exclusion Act ISS wat 10 jaar later toch goed blijkt te zijn geweest voor CNSA.
Exact! Die boycot heeft er alleen maar toe geleid dat ze veel sneller dan de rest zich aan het ontwikkelen zijn. China is geen ontwikkelingsland; ze hebben heel veel geld en veel poppetjes. Ze hebben in rap tempo allerlei zaken oontwikkeld, aanvankelijk door kopiëren (wie doet dat niet?) maar daar leer je van en gaandeweg ontwikkelen ze zelf hun eigen spullen.

Kijk maar hoe Huawei momenteel bezig is met andere bedrijven om zelf chips te gaan maken. Hebben ze straks misschien wel een ASML concurrent.

Zoals zo'n beetje alle grote acties van de VS, gaat ook dit enorm backfiren op ze. China komt alleen maar sterker uit deze strijd. Het is niet als Rusland, waar men nauwelijks nog geld heeft. In China klotst het geld tegen de plinten, en je ziet gewoon dat ze zich in een razend tempo ontwikkelen. En iedereen kan leuke grapjes maken over AliExpress, maar voorlopig zijn ze hard bezig om ons in te halen.
Juist door Mao is China nu pas op het punt dat ze de ruimte verkennen. Mao had er namelijk nogal een handje van om alle leraren en intelligente mensen op te ruimen en het land in diepe armoede en hongersnood te storten. Mao was een massamoordenaar, niks meer en niks minder.

De economische boom en stappen in wetenschap zijn onder de huidige regering geweest die de puinhopen van Mao mochten opruimen. Dat is overigens pas ontstaan toen het communisme los werd gelaten want stiekem is china gewoon kapitalistisch met een totalitair sausje eroverheen.
Mao probeerde de Chinese geschiedenis zelfs uit te wissen met in eerste instantie zelfs een verbod op Chinese Geneeskunde!

Volgens mij zei Churchill het destijds mooi: zorg dat China zich niet op de rest van de wereld gaat richten, maar met zichzelf bezig zijn, anders zijn ze niet te stoppen.
Ja maar ze richten zich juist op de wereld, kijk maar naar Afrika of zelfs naar Oost Europa...
Ze gaan harden dan je denkt en lijken niet te stoppen...

Edit: links toegevoegd

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 22 juli 2024 16:48]

Dat is waar ik op doelde, door al die uitsluitingen etc richten ze zich nu juist op de rest van de wereld!
Mao heeft traditionele chinese geneeskunde juist populair gemaakt omdat echte gezondheidszorg leveren aan alle Chinezen een onmogelijkheid was. Het handboek volksgeneeskunde uit die tijd is de directe voorouder van veruit de meeste "chinese traditionele geneeswijzen" die je nu tegenkomt.

Een beetje onder het motto placebo plus is beter dan niets.
Nee Bob, Mao wilde dat in eerste instantie niet, tot hij een plattelandsbevolking had die aan hongersnood en ziektes dood ging en hij ongeveer 50 westers getrainde artsen had in zijn land om dat te behandelen. Toen werd de klassieke Chinese medische leer pas uit de mottenballen gehaald (de Jezuïetenorde had die eerder ook al verboden in het land).
Toen hebben ze de basis gelegd voor de huidige TCM met een nieuwe universitaire opleiding gebaseerd op de beste tcm artsen uit het land. Voorheen werden mensen van meester op leerling getraind en was er niet echt centrale scholing voor. Op die manier konden er snel nieuwe Chinese medici opgeleid worden die daarna het platteland opgestuurd werden als de "bare foot doctors".
De meeste Chinese traditionele geneeswijzen die je tegenkomt zijn niet op Mao zijn boekje gebaseerd, maar op de Huangdi Neijing, maar dat terzijde.

Het motto placebo is beter dan niets en "echte geneeskunde was onmogelijk" laat overigens zien dat je de Chinese geneeskunde ernstig tekort doet.

[Reactie gewijzigd door -TheNose- op 22 juli 2024 16:48]

Dank voor de uitgebreide versie, maar dat is wat ik dus net al in het kort meldde.

Echte geneeskunde is evidence based. Dat zijn traditionele geneeswijze niet. Dus ik doe het niets tekort.
Goed? Dat weet ik niet. De wereld en wetenschap zou toch een stuk verder zijn als we allemaal eens gewoon normaal samen konden werken. Een utopie, helaas.
Anoniem: 454358 @The Realone19 mei 2021 22:25
wetenschap, tja, ik ben bang dat ze het alleen om de grondstoffen daar te doen is. Met een jaar of 10 zie ik op de maan en mars nog wel de eerste mijnbouw bedrijven.
An sich heb ik daar weinig problemen mee gezien het een goede motivator is om voortgang te maken op technisch vlak, daar hebben we allemaal voordeel van. Er zijn planeten genoeg in het universum en gezien we weinig kwaad kunnen doen op planeten waar toch geen leven is...
De manier waarop gaat wel een probleem vormen want de strijd die we al eeuwenlang onder elkaar op aarde voeren zetten we dan gewoon door.
Mwah, dat zal altijd duurder zijn dan hier wat dieper de aardkorst in te gaan, daar zit nog enorm veel. Tenminste als je bedoelt voor productie hier op aarde. Voor lokale productie ten behoeve van Mars/Maanbasissen is het misschien wel beter het daar te doen.

Het grootste probleem op aarde is de vervuiling. Maar duurzame delvings methoden op aarde zullen nog heel lang goedkoper blijven dan enige winning op andere hemelse objecten.
Inderdaad het is een beetje degoutant dat we met licht miljarden transistoren kunnen etsen op een enorm klein oppervlakte maar dat we nog altijd vastzitten aan een immer falende politiek en de mensonwaardige situaties die daaruit ontstaan.
Zou beter zijn als alle landen eens samen gaan werken.
Ze werken ook best vaak samen hoor :)
China werkt weer met anderen samen. Voornamelijk Rusland, zoals te zien is aan het ontwerp van hun nieuwe ruimtestation. Dat ziet er nog steeds uit als het oer-ruimtestation Almaz (voorloper van Salyut) en dat is zo'n 50 jaar oud. Maar ja, wat werkt, dat werkt.

Voor deze missie werken ze samen met Argentinië, waar hun tracking station staat. Ook heeft een Oostenrijks wetenschappelijk instituut geholpen met de magnetometer en heeft Frankrijk een calibration target geleverd voor hun Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) instrument. Dat target is een kopie van de target op de Curiosity, zodat ze de twee datasets met elkaar kunnen vergelijken.
Verder werken ze ook samen met de ESA in de zin dat de Mars Express orbiter gebruikt kan worden als backup als de Tianwen orbiter het niet zou doen.

Net als de boycots op andere terreinen, is het uiteindelijk alleen maar goed voor de ontwikkeling van China. Het maakt hen sterker Kijk maar hoe Huawei nu zelf hun chips gaat maken, waarbij ze misschien wel straks een concurrent kunnen worden van ASML. Iedereen is daar sceptisch over omdat het best ingewikkeld is, maar aan de andere kant: ASML heeft het ook gedaan, dus waarom zou China dat niet kunnen Het is overigens niet alleen Huawei, maar een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven in de chipsector.
Zoals we zien, maken ze grote sprongen en zijn ze best in staat om dit soort complexe missies succesvol uit te voeren. Uiteraard worden ze geholpen door de samenwerking met Rusland, en de cynici zullen roepen dat ze alles stelen en kopiëren. Dat zal best voor een deel waar zijn, maar Chineze zijn niet achterlijk en ik denk dat ze ook heel veel zelf ontwikkelen. Tenslotte hebben ze ook zelf een quantumsatelliet gemaakt, en die kon nergens van gekopiëerd worden...
ASML maakt geen chips en is daarmee dus geen concurrent voor een Huawei die zelf chips gaat maken.

Sterker nog: ASML levert waarschijnlijk gewoon DUV litho machines aan Huawei, voor zover ik weet zit op die tech geen restrictie (i.t.t. EUV).
Dat weet ik, maar het hele verhaal is dat Huawei met diverse fabrikanten samenwerkt om ook machines voor chipproductie te maken. Dat is een poosje terug hier in een nieuwsbericht verschenen. Dus op die manier zijn ze in de toekomst wellicht een concurrent. Ik merkte toen al op dat die boycot dus precies niet doet wat men ermee beoogt: China in een hoek drukken zodat ze op hun knietjes komen vragen of ze weer mee mogen doen. Dat doen ze niet, want 1 miljard Chinezen en een enorme regio waar zij nog steeds heel veel invloed hebben. Ook buiten Europa en de VS zijn er nog (grote) landen die zaken doen met China. Voor hen is er dus geen probleem. WIJ komen zo in een positie dat WIJ op onze knietje bij China moeten vragen of WIJ mee mogen doen...

Maar goed, dat was niet de topic, dus weer over Marsmannetjes lullen nu... :+
Ik denk dat China grotendeels het kopiëren stadium wel voorbij is nu.
Toen DJI 2 jaar terug met hun digital FPV system kwam voor drone vliegen zei ik "nou ik wacht wel op de Chineese clone want dit vind ik nog te duur". Kort daarna bedacht ik me dat DJI Chinees is... :D

En er lopen veel meer (slimme) mensen rond in Azie vergeleken met Amerika dus ik denk dat de voorsprong al is genomen. Dat zie je wel met robothond Spot van Boston Dynamics. Amerika roept heel hard en trots dat ze dit hebben ontwikkeld. Maar dat is maar 1 bedrijf. Pas zag ik een filmpje van een Chineese techbeurs waar wel 10 van die honden rondliepen van verschillende bedrijven.
En er lopen veel meer (slimme) mensen rond in Azie vergeleken met Amerika dus ik denk dat de voorsprong al is genomen.
Ja omdat wij (Amerika en Europa) ze opleiden.
Haha true!
Hoewel ik de laatste jaren wel minder Chinezen zie rondlopen hier in het ziekenhuis. Dus misschien is dat ook al voorbij...
Ik denk ook dat Amerika in middels begint in te zien dat China een gevaar is als het aankomt op hun leiderschap wat betreft technologie en ontwikkeling. Steeds meer mensen zien dat de meerderheid van de mensen die het goed doen binnen de wereld van universiteiten en onderzoeksgroepen in Amerika in middels niet meer Amerikaans is en de meerderheid van de niet Amerikaanse mensen uit China komen.

Ook zien steeds meer mensen dat als je naar onderzoeksrapporten kijkt dat er steeds vaker Chinese namen op de lijst met onderzoekers staan. Wat inhoud dat steeds meer van de hardcore science in China gedaan wordt.

Waar China vroeger nog een goedkope productie locatie was is het inmiddels ook een zeer belangrijke research en development locatie waar zeer veel innovatie te vinden is. Binnen niet al te lange tijd zullen de meeste nieuwe vindingen ook uit China komen simpel weg omdat ze inmiddels alle ingrediënten beschikbaar hebben omdat te doen en voor een groot deel al tijden doen.

Ik denk dat zoals mensen in de jaren '80 dachten dat Japan de nieuwe wereld leider zou worden op gebied van ontwikkeling en productie mensen dat nu van China verwachten. We weten allemaal dat het Japan niet gelukt is om die verwachtingen ook waar te maken, maar China heeft daar veel van geleerd en doet dingen op een net even andere manier. Waar Japan wel eens waar wetenschappers had valt het in het niets bij de hoeveelheid zeer vooraanstaande wetenschappers China in middels heeft (in alle mogelijke gebieden van de wetenschap). Ook heeft China de productie kroon al jaren in handen en is het enige dat men nog mist om de nieuwe motor van vooruitgang te worden de R&D. En laten ze daar nu steeds vaker ook bewijzen dat ze zeker met de beste mee kunnen doen.
Ik denk dan ook dat China de verwachtingen van vele dat zij de nieuwe leider gaan worden nog wel eens waar zou kunnen maken. Dit is dan ook de reden dat Amerika zich steeds harder tegen China verzet... ik denk niet dat dat nog echt gaat helpen ik denk dat ze in Amerika te laat wakker geworden zijn en in middels alleen nog maar kunnen vertragen maar de Chinezen niet meer kunnen verslaan.
Dit is dan ook de reden dat Amerika zich steeds harder tegen China verzet.
Inderdaad, maar dat heeft dus in geval van China het omgekeerde effect. Ze hebben de Chinezen gewoon verkeerd ingeschat. Wellicht dankzij dat communistische systeem is er een veel grotere saamhorigheid en trots onder de bevolking. Het wordt hen er vanaf jongs af aan al ingeramd dat het collectief belangrijker is dan het individu, en ze lijken voor het grootste deel ook wel bereid zich in te zetten ter meerdere eer en glorie van het vaderland. Kom daar maar eens om bij ons verwende Westerlingen.

Helaas is iedereen ook een beetje in slaap gesust door het mantra dan China alleen maar kan kopiëren en niets zelf ontwikkelt. Dat zeiden ze van Japan ook, totdat ze op enig moment zowat de gehele auto- en motorindustrie op zijn knieën hadden gedwongen. En ook de consumenten-electronica kwam voor het grootste deel uit Japan. Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan, maar dat is inderdaad inmiddels omgedraaid. Misschien zijn er toen ook extra importheffingen geweest op Japanse spullen. De Japanners hebben in ieder geval laten zien dat ze ook gewoon veel betere spullen konden maken.

China heeft denk ik daarvan geleerd en heeft een andere houding aangenomen. Bovendien hebben ze een plan. Ik zeg wel eens dat zij niet van plan zijn het rijkste ontwikkelingland ter wereld te worden. En inderdaad, er wordt veel gekopiëerd, maar daar leren ze van en ondertussen komen er ook originele producten. En het is lang niet allemaal rommel. Je krijgt rommel als je dat bestelt, maar er komt ook hoogwaardig spul vandaan.
Samenwerken is idd 1 ding, het zal alleen al mooi zijn dat er int. afspraken kunnen komen te liggen over verkenning, bewoning en exploitatie van planeten.

Nu is het nog een prestige race, dat kan heel snel veranderen als landen bepaalde gebieden op een planeet zich gaan toe eisen
Er is al internationaal afgesproken dat landen niet zo maar territorium mogen claimen in de ruimte. Ook China heeft het Outer Space Treaty ondertekend.
Ja, ze ondertekenden ook de UVRM, veel goed dat dat doet.
Anoniem: 170109 @Kimbo7220 mei 2021 01:02
Helemaal mee eens
Dat ziet er uit als een hele smalle en gladde helling om vanaf te rijden...
Vergeleken met curiosity en perseverance ziet dit er inderdaad wel heel krakkemikkig uit. Maar als het werkt prima.
Preseverance is 1025 kilo.
Deze Chinese rover is slechts zo'n 240 kilo.
In Mars termen is het verschil of je met een Lada of een Vespa de helling wil afrijden.
gelukkig is de zwaartekracht een stuk minder en is die rover niet zo groot.
Anoniem: 22438 19 mei 2021 21:31
En krijgen we nu Robot Wars Mars edition China vs NASA?
De Perseverance plet die nieuwe Chinese rover met één wiel :+

De Chinese rover is qua grootte vergelijkbaar met NASA's eerdere Marsrovers Spirit en Opportunity, die daar in 2004 zijn geland (en beiden inmiddels buiten werking zijn). D.w.z. een wagentje zo groot als een middelgrote hond ofzo; terwijl de grote rovers Perseverance en Curiosity zo groot zijn als een kleine auto.
Anoniem: 22438 @jj7120 mei 2021 00:20
Ik vind het wel bizar dat we nu al een andere planeet aan het vervuilen zijn met rommel voordat we er ook maar een voet op gezet hebben.
Die "rommel" wordt er juist heen gestuurd om meer over Mars te weten te komen, zodat we er in de toekomst mogelijkerwijs veilig mensen heen kunnen sturen. Bovendien lopen deze wagentjes 100% op zonne-energie, dus van vervuiling is nauwelijks sprake.
Anoniem: 22438 @rbr32020 mei 2021 00:35
Tjah, ik blijf het een onzinnig project vinden. We zijn hier op een planeet met perfecte leefomstandigheden die we aan het verknallen zijn, en we richten ons op een planeet waar we geen seconde kunnen overleven en er zijn zelfs idioten die een zelfmoord missie willen uitvoeren daar naar toe.

En China doet dit alleen maar om te laten zien dat ze niet onder doen voor de VS. Een miljoenen kostende pissing contest.
Tja het was ook zo onzinnig om op schepen alles te verkennen over zee. we hadden het toch zo goed in onze bos of grot.

we konden ook makkelijk in onze stro broekjes blijven en de aarde zou gegarandeerd niet vergaan, wie weet welk komeet binnen een jaar of 1000 inslaat.

maar blijkbaar zijn er mensen die nieuwsgierig zijn en meer willen weten waardoor we nu dus ook weten dat we de klimaat aan het verkloten zijn.

Nu proberen we het te ontkloten maar we hebben de antwoord nog niet gevonden, maar wie weet met wat voor bevindingen we kunnen komen door meer exploratie (iets wat de mensheid altijd heeft gedaan) en misschien hebben we ook gelijk een oplossing kunnen vinden tegen die ene komeet over 1000 jaar.
Tja het was ook zo onzinnig om op schepen alles te verkennen over zee. we hadden het toch zo goed in onze bos of grot.
Niet echt een heel indrukwekkend voorbeeld. Wat hebben we de wereld gebracht? Kolonialisme, uitbuiting, genocide, slavernij, racisme, ongelijkheid. Nog steeds worstelen talloze landen met die erfenis.
En juist omdat we die weg zijn gaan lopen met uitbuiting/genocide/slavernij hebben we geleerd ermee om te gaan en er verandering erin te brengen, het is niet de vraag van of het wel of niet gebeurt maar juist wanneer het gaat gebeuren.

Als je kijkt naar hoeveel oorlog er in het verleden werd gevoerd en dan juist door vooruitgang kunnen we dingen in een ander licht zien. Datzelfde zal dan ook gelden voor exploratie richting de ruimte. Vooruitgang kan ons inzicht bieden op iets wat wij op dit moment nog niet weten en dan maakt het niet uit in welke richting. Positief of Negatief effect? ik zou het echt niet weten maar het is beter dan niks doen.
Anoniem: 22438 @Acers2k20 mei 2021 14:52
Het is natuurlijk zo dat als we in staat zijn om op Mars te overleven, dat dat hier ook kan. Maar tenzij het mogelijk wordt om terravorming uit te voeren, vrees ik dat de mens op Mars een deprimerend bestaan zal leiden. Kijk wat een (semi) lockdown voor corona al met ons doet, en bedenk dan dat je op een klein stukje planeet leeft. Het idee alleen al lijkt me afschuwelijk. Los van het feit dat je nooit meer direct met familie of vrienden kunt spreken, simpelweg omdat radiosignalen er een kwartier over doen om hier te geraken.

Als er kometen komen (en die komen regelmatig) hebben we hier gelukkig nog een atmosfeer en een maan die ons helpen tegen de onmiddellijke ondergang. Op Mars komt elk brokje komeet keihard binnen. Erg vervelend als je koepel doorboord wordt door een komeetje ter grootte van een baksteen en al je zuurstof en wamte naar buiten geblazen wordt.

We zullen het waarschijnlijk niet zien, want voorlopig is het niet zover en als je kijkt naar de ontwikkelingen in ruimtevaart sinds de eerste maanlanding, zal het ook nog wel even duren.
waar gaat al dat geld en onwikkelde techniek heen? knopen ze dat allemaal aan die raket en doei of gebeurt daar wat anders mee?
Wel eens klittenband gebruikt? Zonnepanelen? Met een zuinige airbus of dreamliner gevlogen? MRI scanners?

De hoeveelheid tech om je heen die je dagelijks gebruikt.. Alles is op een of andere manier gekoppeld aan de space race of de (koude) oorlog. van chips tot klittenband, van internet en Ip netwerken tot de techniek/wetenschap achter allerlei medische foefjes van nu: allen zijn gebaseerd of afgeleide van research voor ruimte/defensie onderzoek.

(ik weet dat jij al ernstig hint naar dit antwoord en je waarschijnlijk dit al wist maar ik dacht, ik kop 'm maar in voor het nageslacht.)
je vergeet de accuboormachine. ;)
Die techniek zorgt ervoor dat we in de toekomst wellicht een kolonie ter plekke op kunnen zetten. Best handig, voor het geval de aarde nog eens een dikke steen op moet vangen of iets dergelijks. Of een pandemie, zou zomaar kunnen.
Het ding is dat die rover ernaartoe gaat zodat het geen zelfmoordmissie (zonder spatie ;)) is. Je begint met verkennen, creëert infrastructuur, en pas als je een fatsoenlijke habitat gereed hebt, kun je eens gaan denken aan mensen daar neerzetten.

Daarbij ontsluit (semi)-permanente aanwezigheid ook wel verdomde veel interessante paden van verder wetenschappelijk onderzoek dat we beter vanaf daar kunnen doen dan vanaf thuis.
Anoniem: 22438 @Spatienazi20 mei 2021 14:39
Ah ja zelfmoordmissie, ik schrijf tegenwoordig zoveel in andere talen dat ik soms mijn eigen moerstaal vergeet :D

Het is natuurlijk zo dat de omstandigheden de mens dwingt om creatief te zijn. Maar goed ik zie ons (en gelukkig ga ik dat ook niet meer meemaken) niet leven op een dode planeet waar je altijd in een soort van koepel moet leven om niet dood te gaan. Je zult er nooit een lekkere boswandeling kunnen maken. Lekker een duik kunnen nemen in de zee. En zeker de eerste generatie die gaat, zal niet terug kunnen naar onze blauwe parel. We zullen zien of ik het nog ga meemaken, ik zal met verwondering toekijken vanuit mijn oude vertrouwde planeetje.
Bovendien lopen deze wagentjes 100% op zonne-energie, dus van vervuiling is nauwelijks sprake.
Perseverance - de nieuwste van Nasa die er rond rijdt - heeft een nucleaire energiebron:

https://mars.nasa.gov/mar...t/rover/electrical-power/
Bovendien lopen deze wagentjes 100% op zonne-energie, dus van vervuiling is nauwelijks sprake.
Nou ja. Er zijn natuurlijk meer soorten vervuiling dan uitlaatgassen. Ik kan me niet voorstellen dat er niet stukje metaal/plastic/enz. loskomen tijdens de landing van die apparaten.
zodat we er in de toekomst mogelijkerwijs veilig mensen heen kunnen sturen
Als dit oprecht het primaire doel zou zijn, dan zou ik heel erg tegen dit project zijn. Ik ben echt van mening dat we het hier op onze eigen bolletje beter op orde moeten maken voordat we dit als 'eind-doel' hebben. Ik snap uiteraard de kick van naar een andere planeet gaan. Ik vind het ook allemaal erg stoer en superinteressant.
Met heel de ruimtevaart leren we gaandeweg als mens natuurlijk wel heel veel dingen die we ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken. Zaken als robotarmen, LEDs, babykunstvoeding, zonnepanelen, gevriesdroogd voedsel en insulinepompen zijn typisch goede voorbeelden waar de ruimtevaart echt aan heeft bijgedragen.
Of ze er niet (of op hetzelfde niveau) hadden geweest zonder, kunnen we niks/weinig over zeggen natuurlijk. Of het al die vele miljaren euro's waard is geweest terwijl er hier zat mensen zijn die niet eens fatsoenlijk te drinken of eten hebben of een dak boven de hoofd hebben, is ook zeer te bediscussiëren natuurlijk.

Ik denk dat er geen makkelijk antwoord op is.
Te zien in het tweede seizoen van Space Force.
Die serie is hilarisch :)
Zie Battlezone (1998) en met name de The Red Odyssey uitbreiding (China tegen de Sovjet-Unie en de VS, en VS tegen China in twee campaigns). Battlezone speelt zich deels af op Mars.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:48]

Wat een gruwelijk vette game was dat! Helemaal kapot gespeeld, heerlijke sfeer!

Ik moet de remaster nog maar eens aanslingeren, toen ik die had gekocht liep die niet zo smooth op mijn PC.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 22 juli 2024 16:48]

Nja, een echte remaster is het niet. vind ik. imho hadden ze verschillende textures nog wel wat beter kunnen oppoetsen.

En inderdaad, BZ en BZ2 hebben zo'n geweldig sfeertje.
ik kreeg dit spel bij mijn eerste pentium pc... soms ga ik even terug naar battlezone, beetje nostalgie te proeven.

Zeer unieke game in zijn tijdperk.
We zijn misschien wat verwend met al die beelden, maar waarom zit er zoveel verschil in kwaliteit op deze beelden van de NASA en China hun missie? Je zou bijna denken dat een van de twee missies fake is, adv het verschil in kwaliteit.
Exact dezelfde opmerkingen werden gemaakt over de eerste beelden van Perseverance. Totdat bleek dat
1) de lenskap nog op de camera zat, die werd volgens plan later verwijderd
2) de foto's van de "obstacle avoidance" camera's waren en niet van de kwalitatief betere mast-camera's

Dus: nog even geduld, betere foto's zullen volgen.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 22 juli 2024 16:48]

Goed om weten! Thanks!
Graag 5 kilo palladium voor mij, ligt daar ten overvloede zie je links op de foto.
Ik ben bang dat de portokosten een stuk meer zijn dan de opbrengst van je 5 kg palladium :P
Hoezo? China verstuurd toch gratis? 8)7
Je moet vanaf 1 Juli wel 21% BTW betalen :P
Dat hangt er vanaf waar ze de shuttle met de Palidium laaten neerstorten/landen.
Met een beetje geluk kan het recht voor je deur.
Dan nog moet je het aangeven bij de douane.

Astronauten die op aarde landen hebben zelfs ook visas nodig voor het land van landing :p
Benieuwd hoe ze dat willen doen als je nagaat dat het nu vaak al een verstopping is van pakketten uit China die ze niet snel genoeg kunnen wegwerken, binnenkort een paar duizend nieuwe vacatures bij de douane, of maanden vertraging wordt de norm.
Vragen we gewoon of ze 5 dollar op het pakketje schrijven :p
NL douane kan het pakketje onderscheppen, dan gaat Postnl inklaringskosten rekenen e.d.
Dat wordt leuk. Bestel je iets van 50 cent, komt er 15€ kosten bovenop... 8)7

[edit]
Oh ja, en nog 10 cent BTW :P

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 22 juli 2024 16:48]

Rhodium is een stuk leuker....
Graag 5 kilo palladium voor mij, ligt daar ten overvloede zie je links op de foto.
Dit moet je even uitleggen.
On Earth, vast volcanic landscapes are called large igneous provinces (LIPs). Such places are sources of nickel, copper, titanium, iron, platinum, palladium, and chromium. Mars's Tharsis region, which contains a group of giant volcanoes, is considered to be an LIP.
Aldus Wikipedia. Ohja, en Palladium is momenteel meer waard dan goud. :)

[Reactie gewijzigd door Chippu op 22 juli 2024 16:48]

Denk dat de verzendkosten van 5KG van mars --> aarde hoger zijn dan de waarde van 3,5 ton...
De Russische rover ging 20 seconden na de succesvolle landing stuk, dus de chinezen zijn al verder. De Russen stuurde overigens er 2, 1tje is gecrashed tijdens de landing. Dus de amerikanen lopen echt lichtjaren voor met 5 succesvolle missies tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Kev-in op 22 juli 2024 16:48]

[aluhoedjeop] Ik ben toch wel benieuwd of zij met andere beelden komen dan de amerikanen.
Mocht je dingen achter willen houden, is dat toch lastiger met een 2e man op het dek. [/aluhoedjeop]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.