China lanceert drie astronauten naar zijn Tiangong-ruimtestation

China heeft met succes een raket met aan boord drie astronauten gelanceerd. De drie zijn op weg naar de Tianhe-module voor het in aanbouw zijnde Chinese ruimtestation Tiangong. Ze verblijven drie maanden in de module.

De drie zijn donderdag gelanceerd met een Long March 2F-raket aan boord van een Shenzhou-12-module, vanaf een lanceerplatform in Jiuquan in de Gobi-woestijn. Xinhua toont beelden van de lancering. De astonauten gaan drie maanden doorbrengen in de 16,6 meter lange Tianhe-module, die zich op 380 kilometer hoogte in een baan om de aarde bevindt.

Daar gaan ze onderhoudswerkzaamheden verrichten in aanloop naar de bouw van het Tiangong-ruimtestation. Tianhe is de belangrijkste module voor dat ruimtestation, dat uit drie modules gaat bestaan. Eind april vond de lancering van Tianhe plaats. China wil de bouw hiervan eind 2022 gereed hebben. In totaal zijn er elf missies gepland voor de bouw, waarvan er nu drie gelanceerd zijn.

Het gaat om de eerste bemande ruimtemissie in bijna vijf jaar voor China, dat grote ambities heeft op ruimtevaartgebied. Het land heeft in het afgelopen half jaar bijvoorbeeld een robotvoertuig op Mars gezet en brokstukken van het maanoppervlak opgepikt.

China Shenzou 12 lancering

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-06-2021 • 07:53

81

Reacties (81)

81
75
45
6
0
16
Wijzig sortering
Live Webcast docking: https://www.youtube.com/watch?v=cXJYIbptp3A

[Reactie gewijzigd door moonlander op 23 juli 2024 09:34]

De Chinezen gaan als een speer momenteel. Alsof ze een blik raketten open trekken. Op zich een mooie ontwikkeling hoewel ik alles wat China doet toch wel met argusogen bekijk. Ze zijn in staat om de halve ruimte voor zichzelf te claimen en het vol te hangen met camera's.
Naast alle niet-Chinese camera's die al tijden om de aarde heen draaien? ;)
Zo denk ik er ook over. Wat ik ook best zorgwekkend vind is dat als ze bv de mogelijkheid hebben om vanaf Mars weer terug naar de aarde zouden kunnen komen dat ze dan materialen vanaf Mars meenemen waar bv virussen in zitten. Die chinezen kijken niet zo nauw.
"die chinezen kijken niet zo nauw"
wie bedoel je nou eigenlijk, de politiek, de astronauten, de wetenschappers of een van de 1.2 miljard anderen.. makkelijk heh, dat soort uitspraken. Die hollanders maken altijd alles kapot in het buitenland, die fransen... etc etc
Dan weten we iig dat er leven op Mars is :)
Virussen van Mars? Het gevaar is dat we daar virussen heen brengen en denken dat we leven ontdekt hebben terwijl we het eigenlijk zelf meegenomen hebben... niet andersom.
Valt ook wel mee denk ik; die virussen zijn hier dan al bekend. 1+1=2

Overigens vind ik marsvirussen niet zo schokkend. Die overleven zelfs in de ruimte en er gaat constant (relatief) puin heen en weer tussen de planeten.
Heb je ook een bron voor dat laatste? Ik kan me niet herinneren dat in de recente geschiedenis (sinds er leven is) zomaar stenen losraken van de bodem en naar mars vliegen of visa versa. Daar heb je toch wel grote komeet inslagen voor nodig. (hele grote)
Die zijn er ook geweest. Ik ga ze niet allemaal op zoeken maar ik kan je als voorbeeld geven de astroide die de Dino's uitroeide 60 miljoen jaar geleden.
Leven is er al zo'n 3 miljard jaar dus dat is een heel andere tijdschaal.

Als je dan virussen vind op Mars die hier voorkomen dan kan dat van aarde zijn, of juist andersom.Vindt je virussen op Mars die hier niet voorkomen dan kunnen ze daar ontstaan zijn, of zelfs een interstellaire oorsprong hebben. Of, ze zijn gemuteerd en je weet niets (ik ben geen bio engineer dus geen idee of en hoe snel dat gaat).
In elk geval kan je m.i. dan niet de conclusie trekken dat op Aarde en Mars beide onafhankelijk leven is ontstaan, als je virussen al leven noemt.
Ik denk dat je op Mars op zoek moet naar eencelligen met DNA dat niet in onze Tree of Life voor komt, maar eerst op zoek naar eencelligen en dat doen ze door water en voedingsstoffen met de Marsbodem te mixen en te kijken wat de reactiegassen zijn.
Dit was te verwachten natuurlijk: Meer mensen, uiteindelijk ook meer ontwikkeling.
Zolang die mensen in leven blijven en niet door andere landen worden uitgebuit.
De Chinezen gaan als een speer momenteel.
Ze lopen maar 21 jaar achter.
"Gaan als een speer" heeft met snelheid te maken.... Toen Amerika 60 jaar geleden de ruimte in ging rekenden de chinezen nog met telramen. Nu staan ze op vrijwel hetzelfde niveau, dat klinkt als een hele flinke inhaalslag waar ze gewoon alle respect voor verdienen.

En de eerste die het woord "kopieren" gebruikt is af.
En wat nu als we ‘spioneren’ gebruiken? Zijn we dan meer of minder af?
en dat doen de Amerikanen en de Russen niet? Zo is de ruimtevaart begonnen.
flinke inhaalslag waar ze gewoon alle respect voor verdienen.
Nu nog zorgen dat de draagraketten gecontroleerd op aarde neerstorten.
de wet van de remmende voorsprong. Ze profiteren van ontwikkelingen van anderen, zoals alle wetenschap en engineering. niks mis mee.
Chinezen noemen hun ruimtevaarders taikonauten.
TijsZonderH Nieuwscoördinator @hcQd17 juni 2021 08:29
We hebben hier ooit discussie over gehad op de redactie. Ik gebruikte namelijk altijd taikonaut maar onze eindredacteur merkte op dat als je dat doortrekt, je voor ieder land een andere naam moet gebruiken. Dan zou een Nederlandse ruimtevaarder bijvoorbeeld een Nedernaut moeten worden, of een Australische een Austronaut (die zou wel awesome zijn trouwens). Daarom kiezen we meestal voor "astronaut", wat gewoon de Nederlandse gangbare term is.
Ehmm, ze zijn niet naar de landen vernoemd, maar naar de naam voor ruimte in de betreffende taal. Een Nederlander zou dan eventueel ruimtenaut zijn, alhoewel wij "astro" ook al gebruiken, net als kosmos trouwens. Kosmonaut kan in het Nederlands dus ook. Een Australiër blijft astronaut.
Anoniem: 696166 @TijsZonderH17 juni 2021 08:52
We hebben hier ooit discussie over gehad op de redactie. Ik gebruikte namelijk altijd taikonaut maar onze eindredacteur merkte op dat als je dat doortrekt, je voor ieder land een andere naam moet gebruiken. Dan zou een Nederlandse ruimtevaarder bijvoorbeeld een Nedernaut moeten worden,
Zo werkt het helemaal niet. Taikonaut(China), cosmonaut (Sovjets) en astronaut (usa, later alle ruimtevaarders die uit bevriende landen komen en met de space shuttle werden gelanceerd) duidt aan aan welk land de ruimtevaarder geaffilieerd is.
Sinds de val van de Sovjet-Unie is die semantische discussie zijn relevantie verloren.
Waarom noemen we André Kuipers dan een astronaut? Omdat hij uit 'een bevriend land van de VS' komt? Dat is heel arbitrair en vreemd.
Anoniem: 696166 @TijsZonderH17 juni 2021 09:05
Waarom noemen we André Kuipers dan een astronaut? Omdat hij uit 'een bevriend land van de VS' komt?
Ja
Dat is heel arbitrair en vreemd.
ja
Maar Kuipers is gelanceerd vanaf Russische bodem met een Russische raket, dus cosmonaut?

Ben het met Thijs eens. Gewoon niet beginnen aan dat onderscheid.
Van Wikipedia:
"Astronaut" technically applies to all human space travelers regardless of nationality or allegiance; however, astronauts fielded by Russia or the Soviet Union are typically known instead as cosmonauts (from the Russian "kosmos" (космос), meaning "universe", also borrowed from Greek) in order to distinguish them from American or otherwise NATO-oriented space travellers.[3] Comparatively recent developments in manned spaceflight made by China and other East Asian nations have also led to the rise of the term taikonaut (from the Mandarin "tàikōng" (太空), meaning "space"), although its use is somewhat informal and its origin is unclear.
Waarom noemen de Duitsers de zee "Meer" en een meer "See"? Het is heel arbritrair en vreemd. En wie heeft er gelijk?

Taal past zich nu eenmaal niet aan aan wat jij en ik logisch vinden of willen, althans dat is mijn ervaring.
Ja, dat doet taal wel. We hebben het namelijk in Nederland over Keulen en Aken, niet over Köln en Aachen.
De Noordzee en de Oostzee noemen ze anders toch echt gewoon -see hoor.
André Kuipers is eigenlijk een ruimtevaarder, dat is de Nederlandse uitdrukking voor astro-/cosmo-/taikonaut
En wat is dan de juiste term voor een Indiase ruimtevaarder? Als die met de spaceshuttle is gelanceerd een Astronaut en met een Sojoez een Cosmonaut? Wellicht dan beter om helemaal te kappen met de lokale termen en gewoon Ruimtevaarder aan te houden.
Sterker nog, je zou de vreemde situatie kunnen krijgen dat je in een artikel over de lancering van een russische raket naar het ISS zou moeten melden dat er een Astronaut, een Cosmonaut en een Taikonaut aan boord waren :)
Gewoon "astronaut", dat begrijpt iedereen.
Het is al jaar en dag gebruikelijk om Cosmonauts en Taikonauts te gebruiken. Nedernaut slaat nergens op, nooit gebruikt en zal waarschijnlijk ook nooit gebruikt worden. Dit is geen discussie over woorden, maar over gangbaar woordgebruik. En dat is gewoon astronaut, cosmonaut en taikonaut.

Voor mensen die al jaar en dag nieuws over ruimtevaart volgen is dit ineens ongebruikelijk. Denk niet dat je een Russische cosmonaut een astronaut moet gaan noemen. Astronaut is wellicht het alomvattend beroep, maar niet de juiste benaming.

En dan moet elke ruimtetoerist die boven de 100km ook ineens een astronaut gaan noemen? No way.

[Reactie gewijzigd door siggy op 23 juli 2024 09:34]

De meeste normale mensen noemen ruimtevaarders gewoon astronauten, ongeacht hun nationaliteit. kosmonaut is misschien iets gangbaarder maar ik heb letterlijk nog nooit iemand gehoord over een taikonaut. De meest gangbare Nederlandse aanduiding voor een ruimtevaarder is gewoon astronaut.
Ik ben wel benieuwd hoe je dan hier mee om gaat:
Sterker nog, je zou de vreemde situatie kunnen krijgen dat je in een artikel over de lancering van een russische raket naar het ISS zou moeten melden dat er een Astronaut, een Cosmonaut en een Taikonaut aan boord waren :)
Nee, kosmonauten en taikonauten zijn niet gangbaar voor de doorsnee Nederlander. De term kosmonaut kennen ze soms nog wel maar taikonaut zeker niet. De term astronaut is voor het doorsnee publiek veel beter om te gebruiken omdat die term wèl zeer algemeen bekend is.

In ruimtevaartkringen is het dan wel redelijk gangbaar ja, maar dit bericht is niet enkel geschreven voor ruimtevaartgeïnteresseerden.
Inderdaad. Je zou in theorie kunnen stellen dat astronaut, cosmonaut en taikonaut apart zouden kunnen bestaan als termen omdat dat de enige landen zijn die zelf ruimtevaarders (kunnen) lanceren, maar dat voelt als een best arbitrair onderscheid. En bovendien loop je dan aan tegen het probleem dat jij zegt: is een Amerikaan in een Soyuz dan nog een astronaut of wordt hij dan een cosmonaut?
Een taikonaute, een austronaute, en een nedernaute zitten in de ISS. De taikonaute zegt: 'China is de grootste beschaving: je kunt onze muur vanaf hier zien.' De nedernaute zegt: 'Nederland is beter: daar is onze 12e provincie; gemaakt uit water.' De austronaute zegt: "Dat is nog niets. Kijk: wij hebben het Great Barrier reef mooi wit gebleekt."
Beetje vreemd om zo'n gekke term als "policor" er ineens bij te halen. Zoals ik al zei is dit een puur etymologische discussie dus ik weet niet waarom je ineens met die term komt.
Misschien had ik er een smiley bij moeten doen. Het was niet zo serieus bedoeld. 'Policor' sloeg in dit geval op 'een term dat deze discussie vermijdt', niet op 'politiek correct'. ;)

Ruimtevaarder is een synoniem voor astronaut, dus dat zou zo vervangen kunnen worden. Het maakt mij overigens niet uit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:34]

Op zich zou het wel leuk zijn om dat soort details ook in een artikel over Chinese astronauten te vermelden.

Zoals iedereen cosmonaut wel zal kennen lijkt het niet onverstandig taikonaut wat gangbaarder te maken gezien hoe China bezig is :) Bedankt ik kende het niet en nu wel.
En wij noemen ze astronauten, en als je zo nodig de afkomst erbij wil halen, Chinese astronauten. We moeten voorkomen om straks voor elk land het woord of verzinsel voor astronauten te gaan gebruiken, dat lijkt me nogal ingewikkeld en onnodig. Ik zag bij de NOS ook al beide termen gebruikt worden. Leest voor geen meter.
Spanjaarden noemen hun timmermannen carpintero, dat vertalen we toch ook niet. Ik vind het juist goed van Tweakers dat ze gewoon de in Nederland gangbare term gebruiken. Word nog knap lastig als we voor elk land moeten gaan bijhouden welke term ze daar gebruiken.
Anoniem: 696166 @AWiersma17 juni 2021 08:48
Chinezen noemen hun ruimtevaarders “yuhangyuan”, niet taikonaut
Het is jouw invulling dat het vertaald zou moeten worden, het bericht van @hcQd kun je ook lezen als ter kennisgeving ;)
Wel gaaf dat er nu 2 bemande ruimtestations zijn. Hopelijk zorgt dit er ook voor de Amerika meer geld vrijmaakt voor nieuwe plannen, want het ISS is dichtbij het einde van zijn levensduur en ik heb zo vermoeden dat Amerika het maar niets vind als China straks de enige is met een ruimtestation.
Da's helemaal niet gaaf. Het ISS was een van de weinige (of misschien zelfs de enige?) plekken waar men gebroederlijk samenwerkte als menselijk ras ;(
Niet helemaal, want niet iedereen mocht meedoen in het ISS. China werd bijvoorbeeld expliciet geblokkeerd van deelname aan het ISS, dat is nou juist de reden dat ze nu dus bezig zijn met het opzetten van een eigen ruimtestation, Tiangong, a.k.a. "Hemels Paleis".
Nou ja, zo simpel zit het ook niet in elkaar.

Als je mee wilt doen aan de ISS moet je nou eenmaal wel een beetje aan regels voldoen; dit is bijvoorbeeld niet JPL proberen te hacken:
Later, trust issues would become the source of the United States’ unwillingness to work with China on the International Space Station. Two matters of distrust, including the use of an anti-satellite weapon and the hacking of Jet Propulsion Laboratory intellectual property, purportedly fueled a bill passed in 2011 to ban China from the International Space Station.
Ook kan je niet zomaar meedoen met het ISS je moet wel bewezen hebben iets te kunnen, zoals de Russen met MIR. Nu ze dat bewezen hebben (eigenlijk al in de vorige ruimte missies) moesten ze zich wel aanpassen aan de techniek van de ISS. Ik kan mij nog herinneren dat ze de tekeningen voor het docken moesten afgeven om de veiligheid te kunnen waarborgen dat wou China niet en dat is één van de redenen waarom de VS heeft gezegd dat ze China niet vertrouwen. (citaat nodig)

Al met al; er is onderling gewoon heel veel wantrouwen.
Het gave deel is dat er nu 2 ruimtestations zijn, niet dat het ISS straks verdwijnt. Dat is mijn punt. Hopelijk ziet de Amerikaanse overheid ook in dat dat niet ''gaaf" is ;) En wordt er een groot nieuw project gestart.
Nou ja, het ISS begint ondertussen toch langzaamaan wel bejaard te raken. Er is ook al veel over nagedacht hoe het ISS ten einde moet gaan komen (https://www.space.com/how-to-destroy-a-space-station-safely). En aangezien je niet zomaar even een ruimtestation in elkaar zet is het wel fijn als je op tijd met een nieuwe begint. Jammer genoeg zal er niet zo snel meer een internationaal ruimtestation komen vrees ik.
De VS willen een ruimtestation tussen de maan en aarde brengen. Ook als tussenstop naar mars.
Vergeet niet dat Rusland ook een eigen station gaat maken. Dus Amerika en Europa zullen wel moeten.
Heeft het maken van weer een ruimtestation dat rondjes draait om de aarde nog wel zin?

Ik begreep dat men experimenten doet/deed aan boord. Maar het lijkt me dat je na een tijdje toch wel klaar bent met experimenteren. En dat je dan kijkt naar een volgende stap. Voor de prestige hoeven ze het niet meer te doen.
Blijkbaar heeft het zin, anders zouden ze het niet doen.
zal je verbazen de magnitude van "status" of "ego" projecten....
De 500ste kernbom maken voor in je arsenaal heeft ook geen zin, immers de aarde kon met de 499 ook volledig van leven worden beroofd, maar ja je moet nou eenmaal de meeste hebben...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 23 juli 2024 09:34]

Het is maar net door welke bril je de wereld bekijkt. Vanuit een puur wetenschappelijk oogpunt gezien zijn de honderden experimenten die op het ISS worden gedaan en zijn gedaan ontzettend interessant.
Lees dit maar eens.
Maar goed, via wat kromme en kortzichtige logica kun je ook wetenschappers voorzien van een opgeblazen ego en een ongezonde behoefte aan status en daarmee elk wetenschappelijke activiteit afserveren als egotripperij.
hhmm ben bang dat je me reactie volledig verkeerd hebt geïnterpreteerd...
Ik reageerde op de opmerking "blijkbaar heeft het zin, anders zouden ze het niet doen".
Dit in algemene zin, oftewel niet specifiek over over ruimtestations, en wel dat er genoeg projecten uitgevoerd worden die geen zin hebben buiten het aansterken van een imago of ego... Ergo, lees ook mijn voorbeeld (kernwapens) wat dan werkelijk niets te maken heeft met ruimtestations...
Wel fijn dat je vervolgens heel volwassen en grenzend aan het beledigend gaat reageren terwijl je er dus helemaal naast zit. Jij was zeker altijd de gezelligste bij feestjes....

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 23 juli 2024 09:34]

Ik heb je post nog eens gelezen en ik kan er toch niets anders van maken dan dat je suggereert dat rondjes draaien om de aarde wel eens het product kan zijn van grote ego's en een behoefte aan status. Dat is namelijk waar die opmerking "blijkbaar heeft het zin, anders zouden ze het niet doen". Dan kun je het nu, achteraf, wel proberen breed te trekken, maar dat is in dit specifieke geval l(onderzoek in het ISS) vreemd.

Jouw post was voor mij onbegrijpelijk omdat er al die jaren dat het ISS om de aarde draait, heel veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan dat ook nog eens mooie resultaten oplevert.
toch staat er echt "de magnitude van ego projecten"... als in projecten, meervoud, dus niet een (1) ruimtestation... Vervolgens geef ik als voorbeeld (ego project wie heeft de meeste kernwapens) heel specifiek iets wat niets te maken heeft met ruimtestations, dat licht ik zelfs toe...
Dat jij er niets anders van kunt maken en je conclusie trekt na het lezen van enkel de eerste zin dat kan. Hoop dat je niet op diezelfde manier je conclusies trekt na het lezen van enkel een krantenkop of de titel van een whiepaper....
Enig idee met welke experimenten de ruimtevaarders in het ISS dagelijks bezig zijn, na tientallen jaren?
Nee, geen idee. Daarom vroeg ik het ook ;) Maar ik zou verwachten dat er na tientallen jaren andere uitdagingen zijn dan rondjes draaien om de aarde.
De astronauten in het ISS doen vrijwel niets anders dan experimenten. Met elk vracht-ruimtevaartuig wordt weer een nieuwe lading experimenten gebracht en resultaten terug naar de aarde genomen. Er is (kennelijk) erg veel belangstelling voor onderzoek in micro-zwaartekracht. Er wordt bijvoorbeeld voortdurend onderzoek gedaan naar de invloed van gewichtsloosheid op beestjes en planten en de astronauten zelf zijn ook een onderzoeksobject.
Hier vindt je een mooi overzicht:
https://www.nasa.gov/miss...arch/experiments_category
Dan heb jij overduidelijk geen idee hoe gigantisch veel onderzoek er mogelijk is en nog gedaan moet worden. Praktisch gezien raken we nooit uitgeëxperimenteerd.
Niemand die benieuwd is of ze de trap weer dumpen? Of zeg ik nu iets doms :)
Ze dumpen hem niet, ze doen er helemaal niets aan en laten hem gewoon ongecontroleerd terugvallen. Dus we zien wel wanneer hij waar terechtkomt. Ze gokken erop dat het wel goed komt.
Das alleen bij een bepaald type raket. De volgende lancering van dat type is pas in 2022 geloof ik.
Dus bij deze laten ze de resten van de raket wel gecontroleerd neerstorten? Als leek vind ik dit namelijk nogal zorgwekkend.
Zo gaat het altijd, pre SpaceX era. Ook in de VS hebben alle raketten een onderdeel wat gewoon de zee in valt. Voordeel is dat dit wel berekend kan worden. Alleen bij China's gigantische raket heb je het issue dat een deel om de aarde heen gaat wentelen voordat ie neerkomt en dus de koers niet bepaald kan worden. Maar deze raket is niet gebruikt bij deze lancering.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 23 juli 2024 09:34]

Hoeze ''pre-SpaceX era''? Voordat SpaceX aan de slag ging zijn er ook afspraken over gemaakt hoor. Het hangt sterk af van wat er precies naar beneden komt. Sinds de jaren 70 mikken ze al op een gebied in de Stille Oceaan.

SpaceX's tweede trap komt ook niet altijd even ''netjes'' naar beneden.
SpaceX (en NASA) doet het niet bewust. China wel... Op het moment van opstijgen wisten ze al dat ze geen idee zouden hebben waar die trap zou neerkomen (en het interesseert ze ook helemaal niks).
Als ze geen extra maatregelen nemen doen andere organisaties dat juist wel bewust gezien het geringe risico. Zo'n grote trap had in het geval van ESA, NASA en SpaceX wel bijsturing gehad, daar heb je gelijk.
Dat bedoelde ik met dumpen 😅
Bij Chineze astronauten moet ik onwillekeurig meer aan 31 december denken dan aan ruimtevaart. Omwille van dat onderscheid hou ik het wel op taikonauten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.