Blue Origin deelt plannen voor commercieel ruimtestation Orbital Reef

Blue Origin heeft zijn plannen gedeeld voor een toekomstig commercieel ruimtestation, genaamd Orbital Reef. Dit ruimtestation wordt gebouwd door verschillende ruimtebedrijven en moet tussen 2025 en 2030 operationeel worden.

Het station moet onder meer functioneren als een soort 'bedrijvenpark voor gemengd gebruik', schrijft Blue Origin. Orbital Reef moet een verblijfruimte in lage aardbaan bieden aan onderzoekers en aan industriële en commerciële klanten. Qua volume zou het station bijna evenveel bewoonbare ruimte hebben als het ISS, meldt het bedrijf aan CNBC.

Volgens Blue Origin moet het Orbital Reef-station ruimte bieden voor maximaal tien mensen, met losse modules met woonruimte en plekken om wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren. Blue Origin vertelt aan Amerikaanse media dat het gebruik zal maken van zijn New Glenn-raket om modules van het ruimtestation te lanceren, schrijft The Verge. Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos levert ook verschillende onderdelen voor het ruimtestation, waaronder 'utility-systemen' en de core-module, zo meldt het bedrijf in zijn blogpost.

Bron: Blue Origin

Samenwerking met andere bedrijven

Naast Blue Origin werken ook Boeing, Sierra Space, Redwire Space, Genesis Engineering en Arizona State University aan het toekomstige ruimtestation, die verschillende onderdelen en technologieën leveren voor gebruik bij het Orbital Reef-project.

Sierra Space zou daarbij een large integrated flexible environment-module leveren. Dat is een soort opblaasbare ruimtestationmodule die woonruimte biedt. Volgens het bedrijf is de LIFE-module onder andere geschikt voor gebruik in een lage aardbaan, waar het ruimtestation zich zal bevinden, en voldoet de module aan NASA's eisen om bestendig te zijn tegen inslagen van micrometeoren.

Verder verzorgt Redwire Space de payloadoperaties van Orbital Reef en zal het bedrijf 'inzetbare structuren' bouwen. Datzelfde bedrijf is verder van plan om Orbital Reef te gebruiken voor onderzoek naar microzwaartekracht en R&D-werkzaamheden. Boeing bouwt de module voor wetenschappelijk onderzoek en gaat de activiteiten van het station leiden en onderhoud uitvoeren. De Starliner-capsule van het bedrijf zou daarnaast gebruikt worden om crewleden en goederen naar Orbital Reef te vervoeren.

Genesis Engineering biedt zijn ruimtepak-alternatief, dat het bedrijf een single person spacecraft noemt. Daarmee kunnen crewleden ruimtewandelingen maken en met externe robotische armen onderhoud uitvoeren aan het ruimtestation. Het ruimtepak zal dan ook gebruikt worden voor routine-onderhoud en wordt ook ingezet voor toeristenexcursies. Arizona State University leidt verder een wereldwijd consortium van universiteiten die onderzoeksadviezen bieden.

Commerciële ruimtestations

De aankondiging van Orbital Reef komt niet geheel als een verrassing. Blue Origin publiceerde vorig jaar al vacatures die wezen op de komst van een commercieel ruimtestation, merkte SpaceNews destijds op. Daarin meldde het bedrijf dat het werkt aan 'een visie van miljoenen mensen die in de ruimte wonen en werken'. Een bewoonbaar ruimtestation in lage aardbaan zou daarbij 'de eerste stap' zijn.

NASA kondigde in maart van dit jaar al een Commercial LEO Development-programma aan, waarmee de ruimtevaartorganisatie commerciële ruimtestations van bedrijven deels zou financieren. Blue Origin werd al vermeld in een downloadbaar pdf-bestand met geïnteresseerde partijen, naast grote concurrenten als SpaceX en Virgin Galactic. Die twee bedrijven hebben vooralsnog geen plannen voor een ruimtestation gedeeld.

De core-module van Orbital Reef. Bron: Blue Origin

Door Daan van Monsjou

Redacteur

25-10-2021 • 19:42

128 Linkedin

Lees meer

Reacties (128)

128
127
48
1
0
63
Wijzig sortering
volgens mij denkt blue orgin dat tijd buiten de dampkring anders loopt dan hier op de grond, na 12 jaar ontwikkelen is de BE-4 motor die dit allemaal moet gaan doen tot zover alleen nog met een kraan van de grond gekomen. dus hoe ze in 4 jaar een compleet ruimtestation willen bouwen met het huidige nivo van mismanagment en werknemers die met busladingen tegelijk ontslag nemen om vervolgens bij spacex te gaan werken blijft een raadsel...
volgens mij denkt blue orgin dat tijd buiten de dampkring anders loopt dan hier op de grond
Ja, eigenlijk wel :P ;)
https://www.sciencealert....r-on-earth-and-here-s-why

[Reactie gewijzigd door D-Three op 25 oktober 2021 20:05]

daar zat ik al op te wachten. :+
Zo wil Bezos dus 300 worden!
Hier word tijds dilatie goed uitgelegd, https://www.youtube.com/watch?v=b_TkFhj9mgk

Tevens is het jaartal waarop het operationeel moet worden nogal een uitspraak van meerdere dwazen, het lijkt mij dan ook een uitspraak om snel onwetende binnen te harken met mooie praatjes zodat er vlug geld in de lade komt.
Vrijwel alle cruciale onderzoeken zijn al door het ISS uitgevoerd.
Daarin meldde het bedrijf dat het werkt aan 'een visie van miljoenen mensen die in de ruimte wonen en werken'. Een bewoonbaar ruimtestation in lage aardbaan zou daarbij 'de eerste stap' zijn.
Juist ja, misschien ben ik wel de enige, maar de mens is een dwaas.

De mens zal voor altijd gebonden zijn aan deze planeet, het heelal is simpelweg te groot voor ons.
We kunnen misschien betaalbare reisjes naar de maan ontwerpen om vervolgens daar even rond te huppelen, maar daar blijft het ook bij.
Over 100.000 jaar zien wij er misschien weer wat anders uit met de chemische verbindingen die wij vandaag de dag in onze atmos/bio sfeer massaal introduceren.

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 25 oktober 2021 21:54]

Star trek zal altijd fictie blijven, maar hoe jij het hier voorstelt is wel erg pessimistisch.

Afstanden als de maan en mars zijn overbrugbaar. Er zullen altijd pioniers en gelukszoekers zijn en in de ruimte valt genoeg te doen. Astroidenmijnbouw, of wat dacht je van een reuze-ruimtetlescoop in een maankrater?
Met die industrie en daarbijbehorende doorontwikkeling van raketten, brandstof, voorzieningen (ruimtestations, desnoods miljardair-hobbyprojecten) wordt er vanalles mogelijk voor weer de volgende durfal.

Het 'echte' ruimtereizen laten we over aan robots, maar spelevaren in ons eigen zonnestelsel is er zeker bij
Star Trek is mogelijk, maar er moet een fundamenteel andere, betere aandrijving uitgevonden worden dan het actie-reactie uitstoten van deeltjes. En waarmee je, als het even kan, ook sneller dan licht kan gaan.
In Theorie is er al een functionele "warp-drive" uitgewerkt, aan de praktische kant moet er alleen nog even het kleine probleempje opgelost worden om voldoende energie op te wekken.
Tweakers heeft hier al wel eens over bericht:
nieuws: Onderzoekers denken dat warp drive mogelijk is

De verdere technologische ontwikkeling van de mens zal zoals dat altijd gaat met hollen en stilstaan gaan maar vooruitgang zal er zijn. Er zat pakweg 60 jaar tussen het eerste vliegtuig en de maanlanding. Daarna vertraagde de voortgang richting de ruimte wat maar nu dat er commerciële mogelijkheden gezien worden zien we weer progressie.
Ongetwijfeld zijn er al mensen bezig met dingen 5 stappen verder die voorlopig nog buiten bereik liggen.

Isaac Arthur heeft in zijn mega engineering serie interessante mogelijk toekomstprojecten zitten. Sommige hiervan zijn technisch al mogelijk maar vereisen investeringen die op dit moment niet haalbaar zijn.
https://www.youtube.com/c...QM5CKUjx6grh54g/playlists

[Reactie gewijzigd door Tommy_K op 26 oktober 2021 11:02]

Ja in theorie, en die theorie is eerder wat wiskundig gebrei wat nogal wat natuurwetten negeert.
Die hele warp drive theorie is dan ook niets meer dan 10 A4 tjes.

https://www.researchgate....e3bde39e78000000/download

Als jij een mogelijkheid hebt om de massa van jupiter tot een radius van wat meters te drukken om je experiment uit te voeren.... succes.

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 26 oktober 2021 11:19]

zoals ik al zij....een klein probleempje met energie opwekking.
Als jij een mogelijkheid hebt om de massa van jupiter tot een radius van wat meters te drukken om je experiment uit te voeren.... succes.
Dat is alleen nog maar het 'makkelijke' gedeelte. Het moeilijke gedeelte is het breken van natuurwetten (snelheid v/h licht, negatieve energie)
Tja als je zo denkt , als je pioneers vertelde in t wilde westen , dat je van London naar San Fransicio kon vliegen binnen 10 uur,(wat toendertijd 3 weken duurde) dan hadden ze je voor gek verklaard en dat was 150 tot 200 jaar geleden!.

Het mens gedraagd zich als een virus , en virussen muteren ;)
we zullen ons vast wel verspreiden in ons zonnenstelsel , en andere ... maar dat zal in ongeveer 1100 jaar zijn en geen 100 jaar

[Reactie gewijzigd door Metallize op 26 oktober 2021 14:15]

Het gaat wel exponentieel sneller natuurlijk, waar we nu nog over denken dat het 1100 jaar zal duren is met onze huidige techniek. Niet met de techniek die we over 20 tot 50 jaar hebben. De techniek zal significant anders zijn dan dat we ons nu überhaupt voor kunnen stellen.

50 jaar geleden was er niet iets zoals internet (misschien Arpanet). We kunnen nu ziektes genezen waar men 50 jaar geleden nog niet eens de ziekte had ontdekt, ga zo maar door. Zodra ruimtevaart in een nog snellere stroomversnelling komt dan gaat het wel hard hoor.
Er zijn inderdaad wat mogelijkheden binnen ons eigen zonnestelsel waar wij even zoet mee zijn.
Maar de mens heeft daar niets te zoeken en mochten de eerste pioneers op mars arriveren dan zullen ze het waarschijnlijk geen tweede keer meer willen ervaren.

Alles buiten ons eigen zonnestelsel is te ver, zelfs voor robots, tegen de tijd dat zij ergens aankomen is die apparatuur allang vervallen en aangetast door tijd en ''ruimte erosie''
Mochten we in theorie een percentage van de lichtsnelheid kunnen halen dan zal ieder minuscuul deeltje een enorm kinetische ontlading hebben bij iedere botsing en blijft er ook niets meer van over.
Voyager 1 en 2, 44 jaar oud, zijn nog (deels) operationeel en gaan met een snelheid van 38.000mph / 0.0000566643 van het licht. :D
https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/status/
Yup, mochten ze richting onze buurster alpha centauri gaan dan moeten wij nog 80.000 jaar wachten voordat ze zouden aankomen, tegen die tijd is er niets meer van over.
Op deze snelheden zullen botsingen met kleine deeltjes niet veel uithalen en heeft het gewoon wat langer nodig om het materiaal te laten degraderen.
Hogere snelheden zullen alleen wat destructiever uitpakken.

Zon --> Voyager 1--> 155AU
Zon --> Centrauri --> 268,770AU
Jammer genoeg beseffen te weinig mensen dit, TV en film helpt natuurlijk niet met de beeld van space exploration. De enge meer staalharde waarheid is dat het heelal eenvoudigweg te groot is. Brian Cox heeft daar een mooie serie over.
Aan deze planeet denk ik niet. Dit zonnestelsel wel.
Mars, en de andere planeten in ons eigen zonnestelsel zijn met ons huidig technologisch nivo haalbaar - maar te kostbaar op dit moment. Mars en Venus (aerostat) zijn mogelijk bewoonbaar te maken. Wellicht zelfs Titan - onder die dikke ijslaag.

Ik denk dat de ruimte zeer interessant zal zijn in de toekomst, voornamelijk voor industriele doeleinden. Mijnbouw in planeten zonder ecologisch systeem om te vernielen - of van het delven van ruimtepuin. Zonder atmosfeer in de weg zijn zonnepanelen zeer effectief. En er zijn een paar plekken waar je een ruimtestation makkelijk in een stabiele baan om de zon kan leggen. De zgn Lagrange punten - waar de aantrekkingskracht van zon en planeet om de zon (of maan en planeet) elkaar opheffen waardoor je zonder brandstof stationair kan blijven hangen.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar ik laat je ideeën voor wat is het is.
De realiteit is dat de mens verbonden blijft aan de aarde en vooral dit zonnestelsel, het delven van grondstoffen hebben wij nog niet eens nodig, of wij moeten producten zo massaal creëren waar wij op aarde niet genoeg van die grondstof hebben door schaarste.

De mens is wat het is, een zoogdier, en ook al kunnen wij een ballonnetje laten drijven in de atmosfeer van venus.. massaal daar gaan wonen is voor ons niet weggelegd.
Ik voorzie wel complete ruimtesteden, in de ruimte is er *uhm :+* genoeg ruimte. Zodra mijnwinning van asteroïden betaalbaar/winstgevend genoeg is, is het zeker haalbaar om gewoon in de ruimte te gaan wonen.

Ja er zullen wat ongelukken gebeuren, niet altijd fijn maar dit hoort er nu eenmaal bij. *Droomt verder*
Als je kijkt wat ze tot nu toe hebben bereikt, is het zeker een lachertje, Bezos mag dan wel heel trots zijn op zijn eerste vlucht, en ik en een hele hoop mensen waren best blij voor William Shatner dat hij eindelijk ook echt in de ruimte is geweest.

Maar als je kijkt naar de resultaten, New Shepard haalde de niet eens de hoogte die de originele Project Mercury Freedom 7 vlucht met Allen Shepard haalde met 107km vs 117km, en dat was in 1961 en alles nog uitgevonden moest worden hoe men daadwerkelijk in de ruimte moest komen, wel heeft de New Shepard grotere ramen dan de Mercury capsule. _/-\o_

Waar Bezos letterlijk miljarden heeft voor zijn hobby, heeft Musk het gedaan met geld dat hij verdiende met verkoop van PayPal, en had hij letterlijk zijn laatste geld in de eerste succesvolle vlucht van de Falcon 1 gestoken, en haalde de lading een hoogte van 635km.

Jeff met zijn Bleu Origine is de lachertje en vooral een parasiet van de huidige ruimtevaart, met al zijn rechtszaken, waarmee hij de ruimte probeert te veroveren in de rechtszaal ipv gewoon beter dan de anderen te zijn.

Ben benieuwd wanneer de New Glen de ruimte haalt, 2030 zou een aardige realistische datum moeten zijn als we naar de huidige voorgang kijken. :+
De BE4 is wellicht verder ontwikkeld dan je het hier voorstelt, hoewel inderdaad nog niet actief gevlogen. Ze worden namelijk ook aan ULA geleverd, de eerste op 1 juli 2020. Dat gebeurde en deed men natuurlijk pas nadat deze uit de ontwikkelfase kwam. Deze worden onder de in 2022 te lanceren Vulcan Centaur geplaatst. De New Glenn zou al vanaf Q4 2022 kunnen vliegen.
https://spacenews.com/blu...o-united-launch-alliance/
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/New_Glenn
dat zeiden ze 2 jaar geleden ook. en de motoren die zijn geleverd zijn testmotoren, niet de motoren die ze gaan gebruiken om te vliegen, die komen pas later in het jaar op zijn vroegst.

[Reactie gewijzigd door flippy op 26 oktober 2021 12:47]

Ik wil niet argumenteren met het mismanagment, nog met de traagheid van BO. Persoonlijk verwacht ik ook niet dat ze het genoemde jaartal gaan halen. Echter er wordt wel gesproken over 'operationeel', en dus niet over een 'compleet ruimtestation'. Zodra er dus 1 woonmodule, en 1 onderzoekmodule in de ruimte hangen kunnen er mensen naartoe gestuurd worden en is het ruimtestation operationeel. Zo is het IIS destijds ook begonnen. Dat maakt de planning al iets realistischer, maar op z'n minst nog erg optimistisch.
men kan het wel wegschuiven maar mismanagmeent en de ongelofelijke stroperigheid van de ontwikkeling en productie aangezien er geen fabriek is die degelijke aantallen kan maken van die motoren ook al zijn ze klaar, het zijn immers allemaal handgemaakte prototypes tot zover. het zal jaren duren voor ze dat hebben en dat het allemaal goedgekeurd en getest is. dus BO zal voor 2030 uberhaupt niks in de ruimte krijgen voor zover het er nu voorstaat. spacex heeft het andersom gedaan, eerst de productie rondkrijgen en dan kijken naar wat ze exact moeten maken. en zie hier het resultaat. BO vliegt recht omhoog in een vliegende piemel in de tijd dat je een peuk rookt en SX vliegt al jaren naar het ISS en schiet autos naar mars in minder dan de helft van de tijd dat BO 1 motor heeft gemaakt.
Ik vrees dat ze aan SpaceX gaan moeten vragen om deze de ruimte in te schieten, anders wordt het wel heel uitdagend.
Was ook mijn gedachte ja :+ Elon Musk kan hier goud geld aan verdienen.
Hij focust zich op Mars, dat heeft nog niemand :)
Jawel hoor, Mars One heeft Mars al toegeëigend.
Mars inderdaad, maar eerst de Maan. Dus de Artemis missies. :)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 25 oktober 2021 20:44]

En Mars zal ook van niemand zijn. Nouja, technisch gezien valt het dan onder de US regelgeving gezien SpaceX onder de Amerikaanse regelgeving valt. Het koloniseren van planeten is internationaal afgesproken hetzelfde als het koloniseren van nieuwe stukken land.
Internationaal is op aarde. Maar wat vinden de marsmannetjes er van?
die kunnen niet wachten tot er ook eens vrouwen komen. ik heb nog nooit een marsvrouwtje gezien tot heden... :+
Het koloniseren van planeten is internationaal afgesproken hetzelfde als het koloniseren van nieuwe stukken land.
Volgens mij zijn daar verdragen over geschreven die het tegendeel claimen.
Zoals het ruimteverdrag van de VN
Nee afgesproken is dat de hemellichamen van niemand zijn en dat VN ruimtewetten gelden.
Uiteraard, tot men echt voet zet op zo'n hemellichaam...
De VS heeft de maan niet geclaimd.
Claimen heeft niet zoveel zin als je het niet kan benutten.

Maar het kan goed dat over een jaar of 50 het water op de maan als brandstofdepot voor ruimteschepen gebruikt gaat worden, en moet je opletten hoe snel er dan militaire hardware komt te staan om belangen te verdedigen. En dat zal vooral wie eerst komt wie het eerst maalt zijn ongeacht van eventuele claims.

Misschien dat het ook nog eens met de zuidpool gaat gebeuren als de olie elders echt op gaat raken. Daar doet men nu ook vrolijk aan samenwerking omdat er niet zo veel te halen valt.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 25 oktober 2021 23:25]

We praten over 100 jaar wel verder...o wacht...
Een aanrader is de serie 'For All Mankind'. Speelt zich af in een alternatieve tijdlijn waar de Russen eerder landen op de maan dan de VS. Claimen is zeker een onderdeel! ;)
Die heb ik gezien maar dat is fictie.
Musk die wat rijkeluiscenten gebruikt om een pretpaleisje de lucht in te schieten, daarmee gelijk zijn technologie grondig kan testen... en de extras gebruikt om een serieuze kolonisatie van Mars mogelijk te maken? Ik zie geen bezwaar.
Of aan ULA vragen. Maar ik denk dat die gaan antwoorden met dat de ze geen raketen hebben omdat er geen BE4 engines zijn haha
Ik vrees dat ze aan SpaceX gaan moeten vragen om deze de ruimte in te schieten, anders wordt het wel heel uitdagend.
Dat kunnen ze wel vragen, maar als ze vervolgens niet bij het ruimtestation kunnen komen met hun toeristen dan hebben ze er nog niets aan.
Eerst maar eens een raket uitvinden die in een baan om de aarde kan, in plaats van even recht omhoog de kop buiten de dampkring.
Ik snap dit niet. Waarom niet meer meewerken aan ISS? Nu moet je alles 2de keer herinvesteren + overheden doen niet mee die toch wat meer geld kunnen investeren.(Zal wel weer zo zijn dat de Russen hier niet mee mogen doen en zo de Amerikanen militaire shit kunnen onderzoeken)

Commercieel ruimtevaart is leuk maar de haalbaarheid moet ik nog zien en kan met ISS deels nu ook.

Daarnaast als je toch bezig bent kun je beter gelijk een maankolonie neerplanten. Dat lijkt mij meer rendabel en interessanter. Al is het maar een dom met wat algen en planten. Alles beter dan dit.
iss is van zowel de russen als de amerikanen. dus das lastig. en het ding is al redelijk EOL aan het worden. zodra starship operationeel is geworden is het rendabeler om gewoon een nieuwe de ruimte in te gooien dan het bestaande ding proberen op te frissen. immers kunnen ook veel grotere capsules omhoog met de nieuwe generatie raketten.
Een aantal van die starships aan elkaar koppelen en hoppa: nieuwe ISS
dan heb je er maar eentje nodig. ISS is 900nogwat kuub, starship is iets over de 1000.

starship is groter dan je denkt. je kan bijna een stadsbus overdwars parkeren binnenin.

[Reactie gewijzigd door flippy op 26 oktober 2021 00:47]

Een nieuwe ISS moet natuurlijk veel groter en in alle opzichten beter dan de huidige zijn he ;) maar je hebt gelijk. Is i.i.d. veel groter _/-\o_
SpaceXstation
dan sloop je de tankwanden eruit. dan heb je bijna 3000 kuub. ;)
Zoals @flippy al zei: ISS is EOL (2028) en er moet binnen 5 max 10 jaar toch een nieuw station zweven.
Umm, wat is je "carbon footprint" als je hier te gast gaat zijn...?

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 26 oktober 2021 12:19]

Initieel zal die redelijk groot zijn. Naarmate we meer en meer met de mensheid in de ruimte aanwezig zijn en productie (voor ruimtedoeleinden) kunnen overhevelen naar stations in orbit / andere, valt dat uiteindelijk terug naar 0.
Geen idee, maar ik kan me voorstellen dat elke lancering de nodige vervuiling zal opleveren. De vraag is of ons klimaat daar op zit te wachten. Queen Elizabeth heeft wel een punt als ze zich afvraagt of de steenrijke ruimteondernemers niet beter een bijdragen aan het klimaatprobleem kunnen leveren, waardoor onze achterkleinkinderen nog een kans hebben op een leefbare aarde. Of vliegen we straks elektrisch naar het ruimtestation?
Kortom, mooi dat het kan. Lijkt me prachtig. Maar of we dit nu moeten willen?
De aarde is een SPOF, we moeten naar andere planeten. Daarna moeten we naar andere zonnestelsels. Uiteindelijk moeten we het sterrenstelsel verlaten.
Lizzie is daar kortzichtig in. Zowel kwa grondstoffen en energie is de ruimte een zeer geschikte bron als we er wat makkelijker toegang toe zouden hebben.
Die is vrijwel nihil los van de productie en research van deze raketten.

Hoewel ik een hekel aan Bezos heb als persoon, hun raket is wel CO2 vrij mits vanuit groene energie vervaardigd (draait op waterstof).

Musk doet het met SpaceX iets anders op basis van methaan, zij kunnen voor Starship CO2 uit de lucht halen (op aarde of op mars) om hun brandstof op basis van methaan te vervaardigen welke vervolgens weer uitgestoten wordt tijdens de lancering.
Als een Starship op aarde blijft is kan deze CO2 neutraal zijn, zodra deze buiten de dampkring komt is kan er feitelijk CO2 van aarde verdwenen.
Ook hier de kanttekening dat de productie ook groen moet verlopen en er geen methaan of elektriciteit uit fossiele bron wordt gebruikt.

Ik gok dat de ruimtevaart eerder CO2 neutraal is dan wij met onze vervoersmiddelen.

[Reactie gewijzigd door drocona op 26 oktober 2021 00:56]

Het klopt niet helemaal wat je zegt. Starship haalt geen CO2 uit de lucht om methaan te maken.

De Raptor motoren van Starship, en Super Heavy, draaien inderdaad op methaan en zuurstof. Maar het omzetten van water en CO2 is een langzaam en energie intensief process. Het plan is om de apparatuur mee te nemen naar Mars, en dan op Mars methaan te produceren voor de terugreis.

Afhankelijk van hoe de electriciteit voor de electrolyse, en hitte voor het Sabatier process worden opgewekt is gehele proces wel of niet CO2 neutraal.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 26 oktober 2021 00:07]

Bedankt voor de toevoeging. Ik was in de veronderstelling dat ze het op aarde ook neutraal wilde gaan vervaardigen (ooit gelezen in een artikel), maar na wat meer zoekwerk kom ik inderdaad op meer informatie dat ze op aarde toch wat andere (vele makkelijkere) bronnen willen gaan gebruiken i.v.m. de moeilijkheidsgraad van dit proces om op korte termijn veel/genoeg te produceren.
Gezien de doelstellingen richting het milieu van voornamelijk Musk verwacht ik dat ze dit wel op een neutrale manier gaan oplossen of op zijn minst gecompenseerd op te lossen in de onderzoek-/prototype fase.

Heb mijn reactie aangepast naar mogelijkheden, maar dat het niet per definitie CO2 neutraal hoeft te zijn.

[Reactie gewijzigd door drocona op 26 oktober 2021 00:56]

Het zou mooi zijn ja als Musk hier een methaanfabriek voor zou bouwen die volledig op zonne energie draait. Eventueel kan dat in samenwerking met Blue Origin, de BE-4 motor draait ook op methaan.

Klimaatneutrale rakenlancering zou een hoop van het stigma rondom ruimte toerisme en verkenning verbeteren.
En wat is de carbon footprint als de mensen die daar heen gaan in plaats daarvan het geld stukslaan op vluchten met privé jets?
Heeft iemand enig idee hoe je geld zou kunnen verdienen met zo'n station?

Er zullen best bedrijven geld over hebben voor onderzoek en ruimtetoeristen kunnen ook wel wat bijdragen, maar hoe ga je die enorme investering ooit terugverdienen? Ze noemen het wijselijk niet - ook niet waar dat geld vandaan zou moeten komen - maar je hebt het al gauw over een paar honderd miljard.
Op zijn Nasa's niet, op zijn SpaceX gaat een lancering naar Low Earth Orbit straks geschat 2 miljoen dollar kosten (laten we daar een onzekerheid van 400 procent instoppen, dus waarschijnlijk tien miljoen) voor een enorme payload of 150 passagiers, dat maakt het een stuk sneller rendabel. Ga je met honderd man dan kost het per persoon "slechts" 100k.

En voor Amazon kun je Jeff losjes citeren dat zijn Amazon klanten en werknemers het betalen.

[Reactie gewijzigd door pagani op 25 oktober 2021 22:12]

Het ISS kostte 150 miljard, maar ik denk dat je met SpaceX lanceringen voor 50 miljard al een heel eind komt.

Iedere week een nieuwe lading astronauten zouden 500 per jaar zijn. Als dat ding net als het ISS ook uiteindelijk 25 jaar mee gaat kom je op 12.500 personen die dus 4 miljoen pp moeten betalen.

Als je ziet dat SpaceX nu ongeveer 55 miljoen per astronaut rekent om ze van/naar het ISS te brengen valt dat best wel mee toch?
Boeing en Bozos die bij SpaceX gaan aankloppen voor lanceer capaciteit? Ik zou het hilarisch vinden, maar zie het niet snel gebeuren.

Los daarvan: misschien overschat ik de kosten wat, maar dat is een relatief detail.

Bij een commercieel project verwacht je een business plan: hoe ga je dat rendabel maken? Geen woord. Wie gaat investeren? Dito.

Het enige wat er aan duidelijk is, is dat de NASA een pot met geld heeft, en dat dit een van de clubs is die daar een hap uit wil krijgen. En met de politieke steun die ze gezamenlijk kunnen organiseren moet je niet vreemd opkijken als ze het nog gaat lukken ook.
Kosten voor de mensen is 1 ding, maar je zult ook ruimte, materiaal en apparatuur voor je proeven moeten meenemen/huren.
Zeker, ik noem enkel wat bedragen ter indicatie en om aan te geven dat vervoer (of dat nu mensen of goederen zijn) veruit de grootste kostenpost zal zijn.
Klopt. Mijn post was meer dat het verdienmodel breder zal zijn dan mensen vervoeren en laten slapen.
Ik zag laatst een mooi voorbeeld over glasvezel. Als dit in zero-g gemaakt wordt dan levert dit een 2 tot 3x hogere zuiverheid op. 1 kilo van deze glasvezel is daardoor miljoenen waard gezien onderzee kabels zo min mogelijk weerstand moeten hebben. Ter vergelijk, een kilo materiaal de ruimte in sturen is 2000 tot 3000 euro met SpaceX.

Dat is uiteraard slechts een simpel voorbeeld.
Waarom maken zie niet een keer een Von Braun wiel of is dat niet mogelijk?
Jawel, maar de kosten wegen niet op tegen dit. Dat wheel gaat 1; jaren kosten en 2; veel vlieguren heen en weer materiaal brengen en personeel en brandstof en 3 controle, controle en nog eens controle.
Plus dat je evenwichtsorgaan heel anders reageert op middelpuntvliedende krachten versus echte zwaartekracht. Het wiel moet gigantisch zijn om nog enigzins comfortabel in de gesimuleerde zwaartekracht te kunnen leven. Simpelweg de ene voet voor de andere zetten is bij een te kleine radius al een enorme opgave.
Plus de meeste mensen gaan naar de ruimte om gewichtloos te zijn en onderzoek te doen in een 0g omgeving. Is pas zinnig als je het voor lange afstanden wil gaan gebruiken. Anders kun je net zo goed op aarde blijven ;-)
Duidelijk, zou in het geval van lange afstanden een soort Avatar achtig ruimteschip moeten zijn met slaapcabines in een centrifuge voor behoud van spieren.
Wat natuurlijk wel nuttig is voor low orbid is dat mensen slapen in 1g en al hun onderzoek ergens anders doen.
Er is trouwens veel onderzoek gedaan naar een centrifuge oplossing. Ze hebben labs op aarde gemaakt waar mensen dagen in woonde en werkte. Is vast ergens op yt te vinden.
Zal eens opzoeken ben benieuwd hoe dat werkt.
Vond dit zo snel.

https://www.youtube.com/watch?v=bJ_seXo-Enc

Dit is niet wat ik eerder gezien heb maar zit er ook wel tof uit.
Rond de 100 meter diameter als ik me goed herinner, dus dat is te doen met Starship. Je kan al beginnen met 2 starships die om elkaar draaien met kabels.
Gelukkig, Boeing doet mee, dus gegarandeerd x jaar vertraging........

Daarnaast, zijn de BE4 engines al gereed?
Boeing komt wel heel rap door de kwaliteitscontroles heen :+ en mag hopen dat dit een ander departement van Boeing is.
Wij van WC eend zeggen dat WC eend fluitend door de controles heen gekomen zijn. :+
Is dit nu wat men bedoelt met "luchtkastelen"?
technisch gezien is er geen lucht in de ruimte dus is het een vacuumkasteel. :+
Zelfs in de ruimte, en zeker dichtbij de aarde, is er nog lucht te vinden, want absolute vacuum komt niet voor...
in de 2e kamer is er genoeg van hoor. :+
Laten ze eerst eens paar werkende BE4 engines maken in plaats zich bezig houden met deze dingen
New Glenn en Starliner. Men gelooft in fabeltjes.

Zonder gein. Zou mooi zijn als ze het lukt. Meer draagvlak voor space is alleen maar beter en het meer commercieel maken van LEO draagt daar flink aan bij. 10 man is echter wel alles behalve ambitieus. Ben ook benieuwd wie dit moet gaan betalen.
Met overheidssubsidies voor deze zogenaamde 'onderzoeken' natuurlijk. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee