NASA geeft commerciële bedrijven opdracht voor ontwerpen van nieuwe ruimtepakken

NASA heeft twee commerciële bedrijven de opdracht gegeven nieuwe ruimtepakken te ontwerpen. Axiom Space en Collins Aerospace mogen pakken maken die zowel worden gebruikt voor ruimtewandelingen vanuit ruimtestations als op de maan en later zelfs op Mars.

De twee bedrijven krijgen een contract onder het Exploration Extravehicular Activity Services-programma. Dat is vergelijkbaar met programma's zoals het Commercial Cargo en het Commercial Crew Program waarbij NASA geld geeft aan bedrijven als SpaceX, Boeing of Sierra Nevada Corp voor het bouwen van bemenste en onbemenste capsules naar het ISS. Onder het xEVAS-contract kunnen de bedrijven maximaal 3,5 miljard dollar verdienen. NASA maakt het exacte bedrag dat de bedrijven krijgen voor de eerste stap in het proces later pas bekend. Voor die eerste stap moeten de bedrijven technologie demonstreren die voor een ruimtewandeling buiten het ISS kan worden gebruikt.

De bedrijven kunnen gebruikmaken van technische data die NASA al heeft verzameld met zijn eigen ruimtepak: de Exploration Extravehicular Mobility Unit, een conceptruimtepak waar NASA al jaren aan werkt, maar dat niet wordt gebruikt in het ISS of op andere missies. NASA geeft Axiom en Collins de technische specificaties en kwalificaties voor de ruimtepakken, maar de bedrijven blijven wel zelf de eigenaar ervan. Ze mogen die volgens het contract ook gebruiken voor commerciële missies. Daarmee hoopt NASA dat er 'een opkomende commerciële markt voor een nieuwe groep klanten' ontstaat.

De huidige ruimtepakken van NASA zijn aan vervanging toe. De Extravehicular Mobility Units die nu in het ISS worden gebruikt zijn oud en hebben regelmatig problemen. In 2014 lekte er water in een ruimtepak tijdens een ruimtewandeling, waardoor astronaut Luca Parmitano bijna 'verdronk'. Dat probleem bleef aanhouden. Vorige maand besloot NASA de ruimtepakken voorlopig helemaal niet meer te gebruiken voor niet-noodzakelijke ruimtewandelingen. Daarnaast is er een noodzaak om nieuwe ruimtepakken te ontwikkelen voor toekomstige missies. De pakken die astronauten op de maan droegen, zijn niet meer in gebruik, maar omdat NASA in de toekomst plannen heeft om naar de maan terug te keren, moeten de nieuwe ruimtepakken aan de eisen voldoen om daar rond te kunnen lopen. Ook wil NASA dat de pakken in de toekomst op Mars kunnen worden gebruikt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-06-2022 • 10:51

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
27
0
0
9
Wijzig sortering
Was NASA niet bezig zijn eigen nieuwe pakken te ontwikkelen? Ik weet dat deze veel vertraging hebben opgelopen, maar deze zullen toch eerder klaar zijn dan de pakken van deze private ondernemingen?

Hoe zit het trouwens met het testen van dit soort pakken? Gebeurt dit onderwater of in een vacuüm cabine?
Hoe zit het trouwens met het testen van dit soort pakken? Gebeurt dit onderwater of in een vacuüm cabine?
De eerste link bij 'testing spacesuit' :Y)
https://www.space.com/375...uum-test-nasa-photos.html
Dit zijn geen EVA pakken, dit zijn de pakken die ze aanhebben in de capsules tijdens het opstijgen en landen. Die worden niet blootgesteld aan de extreme temperaturen van de ruimte.
Ik vraag me af wat "testing EVA suits " dan zou opleveren... :)
https://www.google.com/se...&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Ik had daar ook een wat 'paradijselijker' voorstelling bij.... :+
Ook die pakken zijn geschikt om, in geval van nood, de capsule in de ruimte te verlaten en moeten dus evenzeer de extreme temperaturen kunnen weerstaan. Dat het een minder aangename omgeving zal zijn dat zal wel kloppen, maar het is beter dan niets.
Volgens mij hebben ze nu al op 8 miljard dollar overschreden met de nieuwe pakken.
Waar haal je dat bedrag vandaan?
dat bedrag lijkt mij ook vrij laag.
Het was een beetje flauwe vraag van mij want ik wist dat @jelle810 geen antwoord kon geven (en dat heeft hij ook niet gedaan).
Het werkelijke bedrag is namelijk iets meer dan 400 miljoen. En die 400 miljoen is besteed in een periode van 14 jaar.
Prima als je graag tegen NASA aanschopt, maar doe dat dan met goede cijfers.
Was NASA niet bezig zijn eigen nieuwe pakken te ontwikkelen?
Misschien het artikel lezen?
Volgens mij heb je het over xEMU pakken bedoelt voor de maanlandingen? Deze dingen denk ik:
https://edition.cnn.com/s...is-program-scn/index.html

Dit zijn de xEVAS pakken bedoelt voor ruimtewandelingen voor onderhoud aan het ISS en de toekomst de Gateway als dat in een baan om de maan zit. Zoals ik het begrepen zijn dit 2 verschillende pakken, de xEMU pakken zijn echt bedoelt voor het bewegen op de Maan en de andere zijn bedoelt voor werk in zero-g, Ik kan het verkeerd begrepen hebben natuurlijk.
In de bron:
NASA has selected Axiom Space and Collins Aerospace to advance spacewalking capabilities in low-Earth orbit and at the Moon, by buying services that provide astronauts with next generation spacesuit and spacewalk systems to work outside the International Space Station, explore the lunar surface on Artemis missions, and prepare for human missions to Mars.
Deze pakken komen in de plaats van xEMU. Dat project is bij deze geschrapt en alle data wordt binnenkort openbaar gemaakt.
Gek dat de huidige pakken niet meer bruikbaar zijn, of simpelweg verfijnd kunnen worden op de kritieke punten.

De maan is niet zoveel veranderd in de tussentijd zou je zeggen? Een pak wat dus voldeed, zou met kleine tweaks nog inzetbaar moeten zijn, in plaats van een compleet redesign door een private partij.
Pakken zijn +10 jaar oud, betere én lichtere materialen. Sensors, communicatie, ... you name it.
In een oldtimer rijden is misschien leuk, er in mee naar de maan heb ik toch liever een Tesla 8-)
De laatste Tesla die de ruimte inging hebben we niet meer teruggezien.
Zekers wel, hij komt regelmatig terug in de buurt van onze parkeerplaats, genaamd aarde.
Zie ook hier: https://www.whereisroadster.com/
Zal wat zijn, krijg je melding van een laadpaal in de buurt.
De pakken zijn meer dan 40 jaar oud. Van de originele 18 pakken zijn er nog 4 over en die zijn dus een beetje brak aan het worden.
Zeg maar gerust +20 jaar. de EVA pakken zijn ontworpen voor het spaceshuttle programma waar ze oa gebruikt zijn voor de Spacelab en Hubble rond 1992/1993. ISS is wat later gekomen dus de pakken zelf zullen waarschijnlijk wat nieuwer zijn, maar nog wel gebaseerd op een ontwerp uit de jaren 90.
De huidige pakken zijn in 1981 voor het eerst gebruikt. Maar ze zijn al in 1974 voor het eerst geproduceerd.
Wat er op het ISS ligt is ook geen nieuwe productie geweest. Alles wat NASA heeft is voor 1981 gemaakt. Daarom zijn er nu ook nog maar 4. Die nu niet eens gebruikt mogen worden omdat er bij de laatste ruimtewandeling 2 lek waren.
Als je de Apollo pakken bedoelt, die kan je niet zomaar zo'n 60 jaar later weer in productie nemen. Naast dat de productie technieken en materialen die toen gebruikt werden wellicht niet meer in die vorm bestaan zou je ook apparatuur moeten bijwerken naar moderne maatstaven. Maar, dan ben je er nog niet aangezien de Apollo pakken ook genoeg problemen hadden en eigenlijk alleen maar geschikt waren voor de relatief korte bezoekjes die men toen bracht aan de maan, na een paar dagen waren deze pakken compleet op en versleten door stof van de maan. Bovendien zullen deze pakken sowieso qua veiligheid niet echt meer voldoen aan wat we tegenwoordig verwachtten.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 2 juni 2022 12:29]

Dat is ongeveer hetzelfde als je afvragen waarom we niet nog steeds muziek-cassettes gebruiken of VHS videobanden. De cassette-spelers die nu nog in gebruik zijn doen het toch nog prima?
Ook die zijn in de loop van hun leven verbeterd, maar zou je ze nu nog willen gebruiken?
Verzuipen in de ruimte ...close call.
Parmitano's helmet began filling with water just after venturing outside of the space station on July 16. Eventually, the water filled his eyes, ears, nose and part of his mouth, making it difficult to breathe.

"About half an hour into the EVA [spacewalk], 45 minutes maybe, Chris and I were ahead on our tasks so we were starting our third task and I felt some water on the back of my head," Parmitano said in a video after the incident. "I realized that it was cold water, it was not a normal feeling, so I told ground [control]."

While the spacewalk was expected to last about 6.5 hours, Mission Controllers aborted the space excursion about one hour into it. Once back inside the airlock, Parmitano and the other space station crewmembers found that about 1.5 liters of water filled the helmet.
Breaking! NASA vind water in de ruimte! Het komt alleen uit hun eigen EVA pak...
:+ "niet-noodzakelijke ruimtewandelingen"...

Spaceman 1: "Wat te doen vanmiddag?"
Spaceman 2: "Nee, jij?"
Spaceman 1: "Wandelingetje?!"
Spaceman 2: "Ja, goed idee!"
Spaceman 1 en 2: "Nice!"
:+ "niet-noodzakelijke ruimtewandelingen"...
Dat zou toch ook zeker in mijn to do list zitten , mocht ik astronaut zijn en 'up' mag.
This means that astronauts will not go outside and perform extravehicular activities (EVAs) unless there is a pressing need for repairs on the International Space Station.
Ik vermoed dat ze de installatie van uitbreidingen voorlopig uitstellen.
De Russische pakken werken wel naar behoren.
SpaceX had toch goeie pakkies of fud?
SpaceX had toch goeie pakkies of fud?
Bij een lek in de cabine van bijvoorbeeld een Crew Dragon, valt de druk weg. SpaceX heeft pakken die in dat geval de binnendruk (1 bar) moeten kunnen vasthouden zodat je niet dood gaat. Deze pakken missen echter de flexibiliteit om efficiënt gebruikt te kunnen worden voor bijvoorbeeld ruimtewandelingen of maanwandelingen en wellicht hebben ze ook geen koeling en bescherming tegen straling.

Alles wat zacht/flexibel is wordt start onder druk, omdat het op zal bollen als een ballon. Alles dat hard is blijft flexibel onder druk. Een goed ruimtepak heeft dus harde delen bij de gewrichten, volgens mij mist het vluchtpak van SpaceX dat.

Wat mij verbaasd is dat NASA een en hetzelfde pak voor de ruimte en op de maan wil gebruiken. Flexibiliteit bij de benen lijkt me op de maan veel belangrijker dan in de ruimte, dus ik stel me voor dat je hier op kunt besparen voor een ruimtepak dat alleen rondom het ISS gebruikt zal worden.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 juni 2022 14:47]

EVA suits hebben wel meer dan dat, in bv. een Crew Dragon heb je ook een bescherming tegen de straling en natuurlijk de enorme verschillen tussen koud en warm. Een EVA pak doet iets meer dan alleen je met 1 bar beschermen.

Volgens mij gaat de ook alleen maar over de EVA suits, niet de xEMU suits.
Wat mij verbaasd is dat NASA een en hetzelfde pak voor de ruimte en op de mana wil gebruiken.
Ik denk, dat het lastig is om verschillende pakken mee te nemen.
Aanvulling: die pakken die astronauten dragen in de capsule bieden ook geen bescherming tegen straling en ze zijn volgens mij voor temperatuur- en drukregeling afhankelijk van systemen van de capsule zelf. Ze zijn dus niet "self sustainable". Daarom kunnen ze ook (heel veel) kleiner/dunner/flexibeler zijn.

Met twee aparte pakken bespaar je niet zoveel, want je moet er dan op weg naar de maan twee meenemen... Ik denk dat ze hebben ingeschat dat het de moeite niet loont om twee pakken te ontwikkelen, ook al zou je bijvoorbeeld de onderste helft kunnen uitwisselen.
Deze pakken missen echter de flexibiliteit om efficiënt gebruikt te kunnen worden voor bijvoorbeeld ruimtewandelingen of maanwandelingen.
Dit is niet volledig correct, de pakken voldoen aan de minimale eisen die NASA stelt voor noodsituaties (zoals je zelf al aangeeft, bij wegvallen luchtdruk) maar dat zegt natuurlijk niets over hoe geschikt het is voor ruimtewandelingen of maanwandelingen.

In de aankomende polaris missie zal men EVA gaan in een SpaceX pak. Er zijn nog geen afbeeldingen van maar ik verwacht dat ze er geen enorme verschillen zijn: https://www.tesmanian.com...og/polaris-dawn-spacesuit
Daarbij zal de volledige dragon capsule alle druk verliezen dus zullen alle bemanningsleden blootgesteld worden aan het/de? vacuum van de ruimte. Gezien ze niet heel Crew Dragon hiervoor kunnen herontwerpen zal het verschil tussen de huidige pakken niet groot zijn.
Axiom is wel een logische keuze hier, dit bedrijf werkt tenslotte hard aan hun eigen ruimtestation (https://en.wikipedia.org/wiki/Axiom_Orbital_Segment). Deze zal de komende 6-7 jaar in modules in de ruimte gebracht worden, in eerste instantie als uitbreiding op het ISS en daarna 'stand alone'.

Axiom heeft inmiddels een eerste missie naar het ISS (https://en.wikipedia.org/wiki/Axiom_Mission_1) met crew achter de rug en omdat ze in de toekomst ook ruimtewandelingen willen kunnen aanbieden is dit natuurlijk een mooi contract voor ze.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee