Een team ruimtewetenschappers heeft de software van meetinstrument Marsis aan boord van de Mars Express-ruimtesonde uit 2003 een update gegeven. Dankzij de update kan de sonde meer en betere data doorsturen.
De software-update werd ontwikkeld door het Italiaanse Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF) en doorgevoerd door het Europese ruimteagentschap ESA. Het zal ervoor zorgen dat er geen onnodige data meer wordt opgeslagen bij metingen van het Marsoppervlak door het Marsis-instrument en dat het werkgeheugen van dat instrument minder snel vol raakt. "Door data die we niet nodig hebben te weren, kan Marsis vijf keer zo lang draaien", aldus Andrea Cicchetti, manager bij INAF. "We kunnen ook een veel groter gebied registreren bij elke meting."
De ruimtewetenschappers hopen met deze update meer kwalitatieve data te ontvangen van Marsis. Ze willen het instrument zo snel mogelijk inzetten om de regio rond de zuidpool van Mars te onderzoeken want daar hebben ze al in het verleden al sporen van vloeibaar water gevonden.
Marsis staat voor Mars Advanced Radar for Subsurface en Ionospheric Sounding. Het instrument wordt sinds 2003 gebruikt om het Marsoppervlak te analyseren en na te gaan of er sporen van water zijn op Mars. Het instrument zendt radiogolven op een lage frequentie uit naar Mars. Sommige van die golven gaan door het Marsoppervlak en worden pas gereflecteerd als ze een nieuwe laag in de ondergrond raken. Aan de hand van die gereflecteerde signalen, kunnen de wetenschappers opmaken welke materialen er zich onder het Marsoppervlak bevinden.