ESA stelt ExoMars-missie definitief uit vanwege sancties tegen Rusland

De Europese Marsmissie ExoMars is definitief uitgesteld. De sancties tegen Rusland maken het niet mogelijk de missie in 2022 te lanceren. ESA gaat onderzoeken of het de missie zonder Rusland kan laten doorgaan.

Het European Space Agency heeft besloten het Europese sanctiebeleid van Europa te volgen en ziet daarom geen mogelijkheid om nog met het Russische ruimteagentschap Roskosmos samen te werken. Dat gebeurt in ieder geval niet in 2022. Daarmee is de lancering van ExoMars definitief van de baan.

De rover zou aanvankelijk omhooggaan aan boord van een Russische Sojoez-raket. ESA zegt dat het op zoek gaat naar een alternatief om de rover te lanceren. Daarbij kijkt het ruimteagentschap met name naar de komende Ariane 6-raket, al duurt het naar verwachting nog jaren voordat die raket operationeel is.

Naast ExoMars zijn er verschillende andere Europese missies die tijdelijk zijn stilgezet. Dat zijn de lanceringen van de Galileo-navigatiesatellieten M10 en M11, de wetenschappelijke Euclidsatelliet en de aardobservatiesatelliet EarthCARE. Die zouden door het Franse Arianespace worden gelanceerd, maar dan wel met een Russische Sojoez-raket. Rusland trok eerder al zijn personeel terug van de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Ook voor deze missies wil ESA een alternatieve raket zoeken.

De beslissing om ExoMars uit te stellen komt niet helemaal onverwacht. Twee weken geleden waarschuwde ESA al dat de lancering 'zeer waarschijnlijk' niet in 2022 zou plaatsvinden. Vanwege de stand van Mars zal het nog minimaal twee jaar duren voordat een volgende lanceerpoging kan worden ondernomen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-03-2022 • 15:11

35

Reacties (35)

35
33
20
5
0
7
Wijzig sortering
Voor iedereen die hier SpaceX roept: Het gaat niet alleen maar om de raket. De ExoMars missie bestaat uit een Russische lander (Kazachok) en een Europese rover (Rosalind Franklin). Je kunt niet zomaar 'even' de rover omhoog sturen zonder de lander. Europa zal een alternatief moeten bouwen voor de Russiche lander, dat is niet in een paar maanden gedaan.
Europa zal een alternatief moeten bouwen voor de Russiche lander, dat is niet in een paar maanden gedaan.
Onze grote vriend van Amazon helpt graag mee...was toch al bezig met een maanlander...
Vluchten naar Mars kunnen niet zomaar op elk moment vertrekken, omdat de afstand tussen beide planeten soms te groot is. Eens in de ongeveer twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar. Dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De komende zogenoemde 'launch window' loopt van augustus tot november dit jaar. (bron)

Dan moet onze "grote vriend van Amazon" (ik denk dat je eigenlijk Musk bedoelt...) dus én een raket én een lander bouwen vóór november. Anders moet de ESA dus 2 jaar wachten. Ik denk niet dat dat gaat lukken. Hoeveel geld je ook hebt.
De "grote vriend van Amazon" is Bezos met Blue Origin. Die had een concept voor een maanlander, maar heeft de aanbesteding misgelopen. Dat ding is dus niet verder ontwikkeld. Het was ook niet voor niets afgekeurd door NASA.

Musk gaat met SpaceX toch al naar Mars. Met hetzelfde ruimteschip als hij dat maanlander contract mee heeft gewonnen.
Alleen een rovertje meenemen in Starship is wel een beetje met een kanon op een mier schieten. En die is ook nog lang niet klaar.
Het is een erg complexe missie waar beide partijen veel tijd en (ook wetenschappelijk) werk in hebben gestoken. Europa en ESA zijn weer bij af en 100% afhankelijk van de VS.
Wie zegt dat we nu van de VS afhankelijk zijn? Europa heeft de Ariane (en Vega) raketten...?

Daarnaast is samenwerking met Rusland (en in minder mate China) ook voornamelijk een politiek doel geweest. Coöperatie kweekt integratie, kweekt vrede. Was het idee... Niemand werkt in z'n eentje in de ruimtevaart.
Hoezo 100% afhankelijk van de VS?
Frankrijk kan ook spullen de ruimte insturen.
Niemand, kan zo snel nog even een lander bouwen.
India of Japan wil vast wel hun best doen. Naar China zou ik niet stappen.
Misschien een lander van Nasa, die hebben er i.i.g. wel ervaring mee gezien het aantal rovers die er van hun op de planet al aanwezig zijn.
even los van de wil om iets Europees voor elkaar te krijgen, maar ik denk dan gelijk weer aan SpaceX die knallen dat ding volgende week de lucht in als het moet. Of denk ik dan weer te simpel.
Elon zal wel weer in de twitter aan het kruipen zijn om het te regelen..
De Russen leverden niet alleen de raket, maar ook de lander. Een rover zonder lander naar Mars sturen levert alleen een hele dure plof op.
och, Mars is al bekend met een dure plof
Een Falcon 9 is niet geschikt voor alle payload types. De JWS telescoop paste bijvoorbeeld niet in een Falcon 9 of Falcon Heavy. Daarom kunnen ze niet zo maar uitwijken naar een ander lanceerplatform.
Misschien eindelijk een wake-up call voor Europa om misschien toch minder afhankelijk te zijn van Amerika en Rusland voor de lanceringen.
Ariane? Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana? Valt wel mee met afhankelijkheid. Je wilt juist veel meer samenwerking tussen landen wereldwijd, maar dat gaat nu "even" niet.
Het budget van ESA blijft beperkt. We hebben maar 1 actieve raket die redelijk polyvalent is maar ook weer niet alles kan. Maar als je een onderzoeksproject start van zovele jaren en je deelt de kosten met een ander land waarbij een deel van de hardware van dat land komt, dan heeft dat niet zoveel te maken met meer investeren.

Wetenschap is nu eenmaal internationaal.
Het idee was ook dat we met Rusland, de vijand van vroeger, gingen samenwerken om een hand uit te steken. Zeg maar precies wat de Baudets beweren dat niet gebeurd is.

Ik vind het idee (op dat moment in de geschiedenis) niet slecht. Het is helaas niet gelukt.
Aangezien het zo goed als zeker is dat de Russen niet meer als partners kunnen dienen voor dit soort projecten, is het dus nodig om andere partners te zoeken. Dit hoeft geen Europese partner te zijn, toch? Er wordt al redelijk veel samenwerkt met Japan. Of misschien dat ze met een omweg alsnog kunnen werken met de Russen via bijv China of India?

De vraag is of er een infrastructuur aanwezig is die als alternatief kan dienen voor wat origineel ingezet werd icm de Sojoez-raket.
We zijn de Russische economie grondig aan het slopen. Die hebben de komende 10 jaar geen geld voor een ruimtevaart programma.
Directe samenwerking met China of India heeft meer zin, als dat diplomatiek lukt. Die hebben zelf prima ruimtevaart programma's.
Uiteindelijk zullen er ook andere potentieel toekomstige partners het gat willen opvullen. Denk aan Brazilië, Zuid-Korea, Australië, etc.
Dat geld hadden ze toch al niet, ook zonder onze sancties. Als je de Ludolfs op Baikonour zet, kun je er zó weer een show van maken voor TV :+ Het is net een grote sloperij. Vervallen gebouwen, roest overal. Als iets niet meer nodig is, kijken ze er niet meer naar.
En ook is er vrijwel geen innovatie geweest in de afgelopen 60 jaar. Ze hebben een paar (noodzakelijke) dingetjes aan de Soyuz verbeterd, met name de motoren en de inmiddels digitale vluchtcomputer. Maar de moderne, grotere capsule die ze al jaren op papier hebben staan, is er nog steeds niet.

Ze hebben de Chinezen een beetje geholpen. Hun ruimtestation is nog steeds gebaseerd op oude Russische ontwerpen. Maar het lijkt erop dat de Chinezen niet echt zoeken naar toenadering met de Russen op dat terrein. Roscosmos heeft een halfzachte poging gedaan om betrokken te raken bij dat project, maar ze hebben gewoon niet gereageerd op zijn verzoek de baan van het Chinese station aan te passen. Dat was noodzakelijk, omdat ze er vanaf Baikonour en de nieuwe basis in het oosten gewoon niet kunnen komen. Dat had vanaf Kourou wel mogelijk geweest, maar dat is nu ook uitgesloten.
De Chinezen willen dus geen Russen aan boord lijkt het...
Kunnen ze niet even Elon Musk in een Twitter bericht taggen, zodat hij zich weer kan profileren als de held van het internet (Ja ik weet is privately owned e.d.)

Van wat ik zie staat Space X gepland om over 6 maanden naar Mars te gaan
https://www.spacex.com/human-spaceflight/mars/
(Ja ik weet is privately owned e.d.)
Arianespace is ook een commercieel bedrijf, de eigenaren zijn Airbus en Safran (50/50). Niet privately owned misschien maar ook gewoon commercieel.
Die 6 maanden op de website verwijst naar het aantal maanden die de reis er naartoe duurt. Niet wanneer SpaceX naar Mars gaat. Elon Musk heeft vandaag nog gezegd dat tijdslijnen voor bemande vlucht naar Mars 2029 is. En dat is Elon time, we weten allemaal dat hij super optimistisch inschat (en dat zegt hij zelf ook).
Ah right, zo had ik het niet gezien inderdaad.
Dat super optimitische ben is wel beetje inherent aan de startup mentaliteit en de sky is de limit zeg maar.
Russen zijn op de maanlanding na in alle ruimtevaartmijlpalen als eerste geweest.
Eerste satelliet, eerste dier in de de ruimte, eerste mens in de ruimte, eerste landers op mars en op venus, noem maar op.

Als er niet zo'n politiek gedonder bezig was geweest, zou Rusland juist een perfecte partner zijn om mee samen te werken. Er zit vreselijk veel kennis en ervaring in dat land.
Russen zijn op de maanlanding na in alle ruimtevaartmijlpalen als eerste geweest.
Kleine correctie: de bemande maanlanding. Want de Sovjets hadden wel degelijk de eerste landing op de maan: zowel een harde landing met Luna 2 op 13 september 1959, als de eerste zachte landing, met Luna 9 op 3 februari 1966. Dat is nog vóór de eerste succesvolle Amerikaanse landing.

En ook de eerste rover op de maan was van de Sovjet-Unie, met de Lunokhod-1 (Moon Walker 1) op 17 november 1970.

Eigenlijk waren de Sovjets vrijwel overal de eerste in, in de ruimte. Alleen niet met de eerste persoon op de maan, maar in alle andere missies hebben ze de VS verslagen.
Dat is ook direct één van de meest overtuigende antwoorden op van die idioten die beweren dat de maanlandingen nooit plaats hebben gevonden. De Russen en Amerikanen waren in een "space race" verwikkeld. De Russen wonnen bijna alles, behalve de maanlanding. Je kunt er zeker van zijn dat de Russen iedere beweging van de Amerikanen in de ruimte tot op de centimeter volgden.

Denk je dan echt dat de Russen geen moord en brand zouden hebben geschreeuwd als de Amerikanen vals hadden gespeeld en nooit iets op de maan hadden geland?
Mensen die zeggen dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden zijn sukkels.

Ik denk dat het moeilijker zou zijn geweest om de maanlandingen te faken, inclusief de honderdduizenden mensen te dwingen om het geheim te houden dan een echte maanlanding uit te voeren.
Mensen die zeggen dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden zijn sukkels.
Het is grotendeels dezelfde groep mensen die niet gelooft dat corona echt is, of dat je een chip ingespoten krijgt als je een corona-prik neemt. Of mensen die geloven in chemtrails. Of dat het klimaat niet veranderd door de mens, maar dat het een natuurlijk proces is.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 22:00]

De eerste persoon op de maan was uiteindelijk ook een doel vanuit de VS omdat ze wisten dat de Soviets op dat moment met andere projecten bezig waren. Door zo openlijk dat doel te verkondigen en met een speech die zegt dat je het doet net omdat het moeilijk is moesten de Soviets ook wel zo snel mogelijk aan die maanlanding beginnen. Maar dus alle twee vanaf 0 waarbij de Soviets een minder geoliede machine hadden om het project te voltooien.

Maar vergeet ook niet hoe ongelooflijk veel geld daar tegen aan is gegooid door beide kanten.
De Sovjets ondervonden juist bezuinigingen op sleutelmomenten en na leiderschapswijzigingen, wie weet hoe het was gelopen als ze daadwerkelijk een blanco cheque hadden gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.